2018-12-30 111 views
位於長沙灣區嘅Tea Hub裝修好有台式風格簡簡單單,充滿悠閒感覺最鍾意食呢度嘅戚風蛋糕,每日都會有唔同嘅味道。已經試咗好多唔同嘅味道,今日就食咗伯爵茶戚風蛋糕$55最鍾意呢度嘅蛋糕好鬆軟,加埋上面啲cream食,更加滑,而且有香濃嘅伯爵茶味清清哋又唔會太甜 而且賣相好靚,十分治癒叫咗蛋糕當然唔少得叫返杯茶啦叫咗杭菊普洱$32 茶黎到嘅時候,店員會俾個漏斗你計時,差唔多時間就可以將啲茶倒落個杯度。菊花味淡淡的香,普洱茶香濃,都幾幫助消化 好飲!呢間cafe都嚟咗好多次,真係黎極都唔厭,而且假日都比較多人,有時未必即刻有位,可能都要等一陣,不可少都好快。 自家製蛋糕配上飲品,真係等一陣都值!
位於長沙灣區嘅Tea Hub裝修好有台式風格
簡簡單單,充滿悠閒感覺

清清哋又唔會太甜
而且賣相好靚,十分治癒

伯爵茶戚風蛋糕

叫咗蛋糕當然唔少得叫返杯茶啦
叫咗杭菊普洱$32
菊花味淡淡的香,普洱茶香濃,都幾幫助消化
好飲!
杭菊普洱

伯爵茶戚風蛋糕
杭菊普洱
2018-12-21 75 views
一直有BOOKMARK這家CAFE,終於找到機會來一試!這夜下班來到位於長沙灣的店子,木系裝潢配上白燈光,予人光鮮亮麗的感覺。個人很喜歡這個杯子櫃的角落貫徹木系風格的餐牌。值得一提的是有很多茶飲選擇,並細心地注解每款茶的功效!是日晚餐點了一份茶漬飯套餐,配以玫瑰雞翼、桂花薑汁豆腐和蔬菜沙律,份量適中。個人比較喜歡玫瑰一字雞翼,蜜糖甜味加上花香,好好食!桂花薑汁豆腐就清淡一點,好像不太吃得到桂花味。茶漬飯亦相當不錯!湯汁調味剛剛好,味道清新。甜品是選了比利時窩夫配大紅袍雪糕及蜂蜜綠茶雪糕。我是衝著茶味雪糕而點的,果然沒有令我失望,茶味非常濃郁,甚至有茶的餘韻留在口中跟甜脆窩夫非常搭!杭菊普洱。來到這裡怎能不喝茶呢食飽飯,飲杯茶!大滿足!

茶漬飯亦相當不錯!湯汁調味剛剛好,味道清新。

跟甜脆窩夫非常搭!

杭菊普洱。來到這裡怎能不喝茶呢
食飽飯,飲杯茶!大滿足!
$90 (Dinner)
2018-12-06 65 views
下午茶時間同朋友一齊去 間cafe係深水埗 地點唔算好方便 但係我本身都無諗過呢個區會有咁正既cafe 叫左抹茶牛奶 同埋是日蛋糕-豆腐桂花芝士cake 個抹茶偏濃既 跟住個蛋糕好好味 陣陣既花香真係食得出的 食完覺得好清新唔好膩
2018-12-03 83 views
1️⃣茶漬飯 | 粉絲糖心蛋 | 香茅薑茶炸脆魚塊 HKD$ 78飯吸哂茶好好食! 有飯素所以夠味 糖心蛋同粉絲有茶葉係上面但真係唔太夾 魚塊唔似有香茅薑茶 只有好甜既醬汁.2️⃣茶湯冷麵 | 柚子煎茶雞翼 | 茉莉花綠茶豆腐 HKD$ 78麵質唔錯 但茶湯冷麵成個會太淡做唔到日本冷麵既感覺 其實唔夾 雞翼唔錯 唔太覺焦茶 因為柚子味太重豆腐本身好食 茶葉香 要真係好中意茶先好嗌.3️⃣鮮奶綠茶 跟餐加HKD$6玩得又飲得 綠茶香濃 未加鮮奶已經好正!.4️⃣香料朱古力 跟餐加HKD$6好味 好特別 唔會太甜 一飲就有香料味但好夾 cream 係即打既軟cream 加左香料會好想一食再食.5️⃣戚風蛋糕 泰式奶茶HKD$55好食! 佢有杯奶茶係到 可以飲都可以點蛋糕但我覺得就咁好食d 蛋糕吸哂奶茶 會覺得too much 奶茶味好重!.6️⃣戚風蛋糕 伯爵茶HKD$55小有好食又唔算貴既伯爵茶蛋糕唔中意食既人都會接受到既味 .—————————————————坐得好耐既cafe 唔會feel到佢好想趕你走 可能今日唔算好多人 所以坐好耐蛋糕係可以再黎 但主菜可以唔洗蛋糕唔會好膩 可以一食再食要食可以食茶漬飯雞

飯吸哂茶好好食! 有飯素所以夠味

做唔到日本冷麵既感覺 其實唔夾
雞翼唔錯 唔太覺焦茶 因為柚子味太重
豆腐本身好食 茶葉香 要真係好中意茶先好嗌

3️⃣鮮奶綠茶 跟餐加HKD$6
玩得又飲得 綠茶香濃 未加鮮奶已經好正!

4️⃣香料朱古力 跟餐加HKD$6

要食可以食茶漬飯雞翼豆腐/魚塊
但茶真係好靚!

• 伯爵茶戚風蛋糕
2018-11-28 206 views
今天去了D2,選了一間裝修好靚好文青的cafe,同朋友過了輕鬆下午。茶食套餐主食、前菜及飲品$78,單點主食$58。我和朋友點了兩個餐就可以試齊四款主食。燒鯖魚配自家製洛神花醬、桂花薑汁豆腐、玫瑰蜜沾雞翼、和風醬油玄米茄子。四款都好滿意,最喜歡的是茄子,充滿醬油香味而且茄子上加了脆粒增加了口感,朋友就喜歡豆腐,桂花同薑汁味道配得剛剛好。前菜是味噌伯爵茶漬大根,即白蘿蔔。茶漬飯的茶,基本上不能稱為茶,而是用茶加上其他調味的湯,清爽得來又不會太淡。飲品熱蜜桃錫蘭茶是甜甜的,有驚喜。菜色配搭好有誠意,感受到廚師應該鑽研好多次才成功的,簡單食材但煮出豐富味道。

茶食套餐主食、前菜及飲品$78,單點主食$58。

和風醬油玄米茄子、桂花薑汁豆腐
玫瑰蜜沾雞翼、燒鯖魚配自家製洛神花醬
玫瑰蜜沾雞翼、燒鯖魚配自家製洛神花醬

前菜是味噌伯爵茶漬大根,即白蘿蔔。
味噌伯爵茶漬大根

茶漬飯

$68 (Tea)
和風醬油玄米茄子、桂花薑汁豆腐
茶漬飯
2018-10-06 108 views
一直都好想試既小店😍 雖然地點不算好方便😅 但平日都坐滿人😱 留意只開到夜晚9點😎-#柚子麻糬戚風蛋糕 🍰 ($55) (4/5)Signature麻糬戚風蛋糕有抹茶、伯爵茶同柚子3種口味👌🏻 可惜當晚只賣剩柚子味🍊 麻糬戚風蛋糕超級鬆軟👍🏻 配埋柚子同cream酸酸地幾醒胃🤤-#龍鳳檸檬慕斯蛋糕 🍋 ($36) (3.5/5)啖啖檸檬清新口味🍋 餅乾底好正🍪📍深水埗順寧道439號順寧居地下2號舖🚇長沙灣站C2出口#eforeat_cheungshawan #eforeat_dessert @teahub439 #teahub #teahub439
#柚子麻糬戚風蛋糕 🍰 ($55) (4/5)
#龍鳳檸檬慕斯蛋糕 🍋 ($36) (3.5/5)
啖啖檸檬清新口味🍋 餅乾底好正🍪
📍深水埗順寧道439號順寧居地下2號舖
🚇長沙灣站C2出口
2018-09-27 106 views
長沙灣順寧道的小店,讓我重遊故地。蘇屋未重建前曾在此處遊走,順寧道亦是經常開餐之地。十多年沒來,今日特地造訪這“茶居”小店裝修骨子,以木系+文青系佈置,門口玻璃窗可半開成為開放式,讓顧客坐在戶外也別有一留風味全店以茶會友,由飯到麵,甜品飲品全是一個“茶”字!喜歡茶的朋友不能錯過是次點了茶湯底的冷麵和湯麵,配上茶煎雞翼和流心蛋,份量足,味道適中,感覺清新舒服。飲品有是日冷泡茶和熱桃茶,大大杯足料又美味甜品點了戚風芝麻蛋糕,大大件,鬆軟美味其實我更想吃培茶味的,不過同伴說吃芝麻便芝麻甜度適中又香又軟,推介推介下次一定要再來吃其他甜品和喝其他款式的茶,實在太多吸引的食品飲品不過要提一提,此店星期一休息;二至四關晚上八點;星期五、六、日、紅日關晚上九點。如果晚上來便要早些吃個早飯。

飲品有是日冷泡茶和熱桃茶,大大杯足料又美味

甜品點了戚風芝麻蛋糕,大大件,鬆軟美味
其實我更想吃培茶味的,不過同伴說吃芝麻便芝麻
甜度適中又香又軟,推介推介

2018-09-27
$110 (Dinner)
之前在ig見到有朋友post過這cafe的麻糬戚風蛋糕,好吸引,沖著此cake而來,可惜原來是期間限定,已經沒有了😭雖然有點失望,但cafe簡約又清新,樓底都幾高,以白色和木色為主調,環境好文青呢!叫得做Tea hub,主打當然是茶🍵,大部份食物都有茶的元素呢!🍴茶食套餐 $78前菜:味噌伯爵茶漬大根漬蘿蔔整得好腍好入味,仲有淡淡嘅伯爵茶香,幾好味😝主菜:有飯、冷麵、湯麵可選,我地選了茶湯冷麵 ,而配菜就選了茉香粉絲配溏心蛋同和風醬油玄米茄子,粉絲帶有茉香幾特別,溏心蛋好正,另外茄子都煮得不錯,好喜歡佢個醬汁❤️,配埋d脆脆的玄米粒更加香口😋~🍵桂花白茶 $32(跟餐+$6)餐牌好貼心,有寫上不同茶的功效,此茶就可以美白去斑,排毒等,茶味都清而且好香~🍵抹茶鮮奶DIY $39抹茶鮮奶飲得多,自己DIY就未試過啦,呢度可以自己打發抹茶,先嚐一下純抹茶,味道好濃厚,帶有點苦澀,倒入鮮奶泡混合,味道就剛剛好~🍰草莓乳酪蛋糕 $36這個蛋糕加入草莓乳酪,酸酸甜甜,比較清新,唔會太甜,味道不錯😋伯爵茶戚風蛋糕 $48戚風蛋糕起級鬆軟,好香伯爵茶味,而上面的cream亦好滑好輕盈,如果可以加埋麻糬就
之前在ig見到有朋友post過這cafe的
麻糬戚風蛋糕,好吸引,沖著此cake而來,
可惜原來是期間限定,已經沒有了😭
雖然有點失望,但cafe簡約又清新,
樓底都幾高,以白色和木色為主調,
環境好文青呢!

叫得做Tea hub,主打當然是茶🍵,
大部份食物都有茶的元素呢!

🍴茶食套餐 $78
前菜:味噌伯爵茶漬大根
漬蘿蔔整得好腍好入味,
仲有淡淡嘅伯爵茶香,幾好味😝

主菜:
有飯、冷麵、湯麵可選,
我地選了茶湯冷麵 ,
而配菜就選了茉香粉絲配溏心蛋
同和風醬油玄米茄子,
粉絲帶有茉香幾特別,溏心蛋好正,
另外茄子都煮得不錯,好喜歡佢個醬汁❤️,
配埋d脆脆的玄米粒更加香口😋~

🍵桂花白茶 $32(跟餐+$6)
餐牌好貼心,有寫上不同茶的功效,
此茶就可以美白去斑,排毒等,
茶味都清而且好香~

🍵抹茶鮮奶DIY $39
抹茶鮮奶飲得多,自己DIY就未試過啦,
呢度可以自己打發抹茶,

先嚐一下純抹茶,味道好濃厚,
帶有點苦澀,倒入鮮奶泡混合,
味道就剛剛好~

🍰草莓乳酪蛋糕 $36
這個蛋糕加入草莓乳酪,酸酸甜甜,
比較清新,唔會太甜,味道不錯

😋伯爵茶戚風蛋糕 $48
戚風蛋糕起級鬆軟,好香伯爵茶味,
而上面的cream亦好滑好輕盈,
如果可以加埋麻糬就更好了!

😊比利時窩夫配茶味雪糕 HK$68
窩夫是比利時窩夫那種,
比平時的窩夫更煙韌香口,
我很愛這款窩夫,配上2款茶味雪糕,
我地就選了蜜糖茉莉綠茶雪糕和焙茶雪糕,
兩款雪糕茶味都好濃不太甜,很用足料的感覺~

Type of Meal
Tea
2018-09-20 69 views
走進長沙灣順寧道一角,充滿街坊感覺的一條街上,開了一間以「茶」作為主軸的一間餐廳(還是茶室?)簡約的設計、大片玻璃 、擺放木質的桌椅,一打開門就聞到「文青」氣息。找個位置安頓好,翻起餐牌,有咸食、輕食、甜品、茶飲類選擇。友人點上茶食套餐,茶湯冷麵配上柚子煎茶雞翼、香茅薑茶魚塊,友人品評味道不錯,比想像中更有驚喜。別以為跟一般cafe一樣份量都是少少的,這個套餐一般女生都會覺得相當飽足。而我就鎖定甜品類,點了一份士多啤梨乳酪蛋糕,淡淡的cream cheese加上微酸的士多啤梨,不會有太假的人工甜味,比坊間的乳酪蛋糕來得清爽,不會有膩口的感覺,配上一杯冰的蜜桃錫蘭紅茶,剛剛好。東扯西聊,又想吃東西了,女生當然首選甜品,聽說這裡的戚風蛋糕很不錯,有分 「獨享版」一片,跟「分享版」一個迷你版的圓戚風,當天有伯爵茶、芝麻、綠茶紅豆三種口味,我們選了綠茶紅豆。蛋糕體很鬆軟不會很乾,充滿綠茶的清香但沒有那種苦澀味,感覺蛋糕體本身沒有很甜,甜度是來自紅豆餡跟忌廉,忌廉不是新鮮手打的,是噴罐裝的忌廉,可惜放久就會塌下,令到蛋糕變太濕,但整體上是好吃的。一件蛋糕,一杯冰茶,一個交心朋友,坐著聊著吃著飲著

找個位置安頓好,翻起餐牌,有咸食、輕食、甜品、茶飲類選擇。

一件蛋糕,一杯冰茶,一個交心朋友,坐著聊著吃著飲著,就這樣渡過星期六的休閒下午。
2018-09-08
Type of Meal
Tea
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-TEA HUB係一間在港較少見,以茶作主打的一間Cafe。他們的食物和飲品大多都以茶入饌,連甜品和雪糕都係!店家一直藏在小妹的口袋名單中,前排終於如願以償,去食佢地以「茶」入饌既鹹食同甜品,大部分都很喜歡啊,係誠意出品!簡約的木系裝潢座位不迫狹、不焗促也是另一喜愛的原因!TEA HUB就在一條橫街上,不算顯眼,進店後就是一個小清新的地方。店內簡約的佈置,搭配木桌木椅,也有望向大街的座位;每枱都有放上乾燥花作點綴,完全岩晒相機食先的小妹。最前方像小木屋設計的係落單和蛋糕櫃的位置,旁邊也放有兩張椅子,相信滿座時也是可以坐的。餐牌上有分茶食套餐、輕食(包類和沙律)、蛋糕、窩夫、雪糕和各種茶類飲品。鹹食選擇不多,反而甜品選擇卻不少,最出名一定係佢地既各款茶味戚風蛋糕。平時餐餐都食得比較重口味,偶然食返清清地感覺相當唔錯。茉莉綠茶(蘋果口味)氮氣茶 $45、跟餐玫瑰烏龍茶面頭一層白色氮氣,飲落其實係一杯清幽既茉莉綠茶,帶點蘋果香氣,很解渴又不過甜。茶食套餐 $78 (包前菜、飲品)佢地既茶食套餐,可揀要茶湯冷麵、茶漬

玫瑰烏龍茶

茉莉綠茶(蘋果口味)氮氣茶 $45、跟餐玫瑰烏龍茶

茶食套餐 $78 (包前菜、飲品)
佢地既茶食套餐,可揀要茶湯冷麵、茶漬飯或茶湯麵;再從四款「茶餸」中選擇兩款。我倆剛好可試晒四款「菜餸」,四款「茶餸」都加入左茶既元素,估唔到四種餸的味道都頗不錯。

跟餐的味增伯爵茶大根(白蘿蔔)燜得唔夠腍,伯爵茶味都唔夠明顯。

分別叫左茶漬飯同茶湯冷麵,兩個都同樣係烏龍茶底,茶底清澈,味道甘甜,搭配冷麵食很夾又解暑,不過茶味可再濃返少少。

醬油玄米茄子、柚子煎茶雞翼,本身醬油茄子已經好夠味,面頭加上玄米脆更豐富左口感;柚子煎茶雞翼的醬汁非常足夠,可惜煎茶味欠奉,但柚子味很重,還是食得小妹津津有味!

茉香粉絲配溏心蛋、香茅薑茶脆魚塊
粉絲內仲見到一條條黑色的茶葉,只是食落估唔到是偏鹹的(鹹味可輕手返少少)),本來還以為係帶淡淡茶香的那種。雖然茶味不明顯,但配埋蛋味突出既溏心蛋,個人黎講很喜歡。香茅薑茶脆魚塊就略為乾左少少,幸好外皮仍帶點脆度,蘸上香茅薑茶汁還頗清新。

泰式奶茶麻糬戚風蛋糕

泰式奶茶麻糬戚風蛋糕 $55
戚風蛋糕的賣相很澎湃,中間仲夾住忌廉同麻糬,蛋糕食落質感鬆軟富彈性,完全唔會覺得乾爭爭;食落有淡淡既泰式奶茶味,想味道更濃可將枝泰式奶茶吱落蛋糕裡,味道更加突出!中間的麻糬都係店家自家製,食落煙煙韌韌又唔會太黏,頗喜歡這種較清爽的口感。

龍鳳青檸慕絲蛋糕

龍鳳青檸慕絲蛋糕 $36
看似簡單的青檸慕絲,酸甜度得宜,食完都唔覺膩。
$100 (Dinner)
泰式奶茶麻糬戚風蛋糕
龍鳳青檸慕絲蛋糕
  • 茉莉綠茶(蘋果口味)氮氣茶
  • 茉香粉絲配溏心蛋
  • 醬油玄米茄子
  • 柚子煎茶雞翼
  • 茶湯冷麵
長沙灣那邊近年開了好幾間各有特色的文青小店,雖然離我家不遠,但一直沒特別過去吃。這天約朋友送台灣伴手禮,才選了這邊一家以茶為主題的Cafe。小店開在元州商場附近,旁邊就街市,來來往往的都是不年青的街坊,在門口拍打卡照會引來很多好奇目光 XD。未進門就覺得設計有放心思,是水泥做的門把,也太有趣了吧。這個向街的白色窗框位置也很可愛,可以拍不錯的照片。店內最近應該在舉辦社區畫展,牆上都是長沙灣街景的繪畫。桌上都有鮮花點綴。朋友遲到,幸好我有帶相機,等人的時候先自拍一波。Cafe 提供輕食、甜品和特色茶飲為主,想吃意粉或飯就來錯地方了。除了蛋糕櫃內這四款主打蛋糕,也有原個或件裝的小戚風,當日口味要問店員。Cafe 一邊是白牆,另一邊則是這幅粉色幾何牆,顏色好舒服好漂亮,裝潢也加入一些小房子的元素,還有小鳥燈也很吸睛。花種的選擇也很有品味。茶食套餐 HK$78 / 綠茶鮮奶DIY HK$39味噌伯爵茶漬大根 / 茶湯冷麵 / 茉香粉絲配溏心蛋 / 和風醬油玄米茄子鹹食的部分可選這個「茶食套餐」,前菜、主食、配菜和飲品都可以自己揀,這次我選了全套無肉料理。漬大根吃得多,我真沒想過會吃到有伯爵茶味的

未進門就覺得設計有放心思,是水泥做的門把,也太有趣了吧。

這個向街的白色窗框位置也很可愛,可以拍不錯的照片。

店內最近應該在舉辦社區畫展,牆上都是長沙灣街景的繪畫。

桌上都有鮮花點綴。

朋友遲到,幸好我有帶相機,等人的時候先自拍一波。

花種的選擇也很有品味。

茶食套餐 HK$78 / 綠茶鮮奶DIY HK$39

鹹食的部分可選這個「茶食套餐」,前菜、主食、配菜和飲品都可以自己揀,這次我選了全套無肉料理。漬大根吃得多,我真沒想過會吃到有伯爵茶味的白蘿蔔,口味特別但也可以接受。倒是那茉香粉絲吃起來就有點尷尬,茉莉茶味的粉絲太挑戰味蕾了。這裡面我最喜歡的是醬油玄米茄子,醬油很香濃很惹味加上脆脆玄米有特別。

草莓乳酪蛋糕 HK$36 / 伯爵茶戚風蛋糕 HK$48 / 桂花白茶 HK$32

這裡的熱花茶大部分都可以回沖,她們用這個很有趣的茶壺還附上沙漏,時間到了將壺放在杯子上,茶就會自動倒進杯裡,好新奇啊!蛋糕我們選了草莓乳酪和伯爵茶戚風,這個乳酪是Yogurt 那個乳酪,吃起來比芝士蛋糕清爽。戚風蛋糕很軟很有彈性,茶味香鮮奶油幼滑,整體來說也不錯啊。

比利時窩夫配茶味雪糕(蜜糖茉莉綠茶 + 培茶) HK$68

因為吃甜品有另一個胃的關係,我們還點了比利時窩夫配雪糕。比利時窩夫即是外面有放珍珠糖那種,吃起來甜甜脆脆,但不能放太久才吃喔。茶味雪糕有四個選項,我們選了茉莉綠和培茶。這邊雪糕的奶含量比較低,所以帶點冰感,而茶味極之突出,而且是濃茶那種,吃起來有點苦澀。如果喜歡吃甜甜奶感雪糕,就要有心理準備了。

Cafe以茶為主題,除了餐點和甜品都有茶味之外,當然也要試試她們的特色茶飲啊。餐牌上很細心地列明每個茶的特色和功效,也有標示哪些人不適合喝之類,還有特色氮氣茶呢,可以選自己喜歡的來試試看。
2018-09-13
2018-09-09 71 views
星期二 下午跟兩位好朋友一起過來打發時間小小的一家茶店 干淨可愛分別點了兩款熱茶 每種茶在餐牌上都有細心介紹 (如: 品種 / 功效 / 味道)朋友還點了Thai milk tea 可惜配蛋糕的話不夠甜!蛋糕 因為我們都愛吃homemade cake:-)各自點了三款不同口味 甜味適中 支持店裡自己制作的蛋糕🍰
星期二 下午

跟兩位好朋友一起過來打發時間
小小的一家茶店 干淨可愛
蛋糕 因為我們都愛吃homemade cake:-)
各自點了三款不同口味 甜味適中
支持店裡自己制作的蛋糕🍰
Earl  grey  tea味
Thai  milk  tea
Strawberry  cheesecake
2018-09-04
$80 (Tea)
2018-09-05 1752 views
Tea hub常常都聽到好多人話鍾意去cafe,今日特地同朋友到訪一間位於深水埗長沙灣附近的cafe。其實呢間餐廳嘅選址地點真係非常大膽,因為深水埗和長沙灣一帶被是作為老人的區域。另一方面,在這裏開餐廳,食客可以稍稍遠離繁榮的區域,能夠在一個舒適嘅環境享受一個下午,也未嘗不是一件好事呢。話雖如此,深水埗長沙灣一帶,其實也有很多出色的餐廳,成為飲食的新勢力,只要餐廳是具有實力,相信都能在這些老化的地區站穩陣腳。餐廳的裝修是我個人十分喜歡的,光線非常充足,而且十分光猛,但也不會有一種似眼的感覺,對於喜歡拍照的朋友相信是絕對能夠拍出滿意的照片呢。此外餐廳的樓底也非常高,空間感十足,這個優勢,在尖沙咀旺角也是比較難找到的。我們點算了茶食套餐。每一個套餐分別有前菜、主食和一杯飲品。前菜:蔬菜沙律或者伯爵茶漬大根(白蘿蔔)煮食可以揀茶漬飯、茶湯麵、茶湯冷麵仲可以配香茅薑茶脆魚塊、茉香粉絲配溏心蛋、柚子煎茶雞翼、和風醬油玄米茄子因為我和朋友剛好兩個人,所以可以點晒所有嘅配搭。個人覺得茶漬飯嘅茶味偏癱,其他嘅主食不過不失,但係沒有太大驚喜。不知道是不是因為他的冷氣太大,所以食物很快便變冷了,相信這樣也
Tea hub

我們點算了茶食套餐。每一個套餐分別有前菜、主食和一杯飲品。
前菜:蔬菜沙律或者伯爵茶漬大根(白蘿蔔)
煮食可以揀茶漬飯、茶湯麵、茶湯冷麵
因為我和朋友剛好兩個人,所以可以點晒所有嘅配搭。個人覺得茶漬飯嘅茶味偏癱,其他嘅主食不過不失,但係沒有太大驚喜。不知道是不是因為他的冷氣太大,所以食物很快便變冷了,相信這樣也影響了味道呢!

伯爵茶麻薯戚風蛋糕$55
常常在網上看見其他人post這裏的戚風蛋糕也覺得非常吸引,可惜現在的戚風蛋糕已經不是圓形了,變成一件的件裝蛋糕,賣相當然沒有之前的吸引,不過味道卻是十分驚喜,是整頓午飯的亮點。戚風蛋糕非常鬆軟,彈性十足,而且伯爵茶味香濃,但也不會苦澀,添加了麻薯,豐富了口感。這個蛋糕件事令我10分驚喜,絕對會因為這件蛋糕而想再次光臨餐廳呢!

2018-09-02 45 views
這間小餐廳自開業以來一直是我週末吃 brunch 的首選! 喜歡它主食套餐豐富多樣,而且飲品也十分出息👍🏻今天的心情很想吃蛋糕,千挑萬選下終於決定了—柚子麻糬戚風蛋糕!到現在仍難忘一放進口那柚子皮滲出的命道,香氣持久不散,配著那輕甜的戚風蛋糕,非常好吃!非常滿足!

2018-09-01
$90 (Tea)
2018-09-02 86 views
一直都好想黎呢間餐廳食佢嘅茶set,奈何佢平日都收得幾早,所以咁啱呢個星期日去開長沙灣就提議去挑戰下佢。又好好彩三點幾去到竟然冇人排隊,但裏面都坐滿晒人🤙🏻佢嘅設計真係好文青feel,所以未嗌嘢食已經俾佢嘅裝修吸引係咁影相😂一場嚟到,梗係要試吓佢嘅茶食套餐啦,佢有四款配菜揀,由於想試晒所有配菜,所以就決定同男朋友一人食一份茶食套餐我嗰set就有豆腐同埋煎茶雞翼,男朋友個餐就有香茅薑茶魚塊同埋烏龍茶雜菇啲配搭係搞笑又新穎嘅,當中我最鍾意食嘅係烏龍茶雜菇同埋個茉莉花豆腐,豆腐比出面食嘅豆腐黎得更有豆味,加埋茶味嘅配合滲出淡淡的清香真係好有驚喜!今次係我第一次食鹹味嘅茶之配搭,平時茶製品通常都係配甜品,所以今次真係好surprise,完全係比我期望嘅更出色相反佢嘅茶漬麵同茶漬飯就冇我想像咁夾,可能因為茶嘅香味比較淡,晤似得咖喱嗰啲咁易入味,所以個人覺得唔算太match。另外仲叫左杯碟豆花特飲,賣相真係打得又睇得,味道唔錯㗎見到佢最近又換咗新Menu,等我有時間再拉朋友仔去試吓先

茶漬飯套餐
茶漬麵套餐

蝶豆花特飲

另外仲叫左杯碟豆花特飲,賣相真係打得又睇得,味道唔錯㗎

見到佢最近又換咗新Menu,等我有時間再拉朋友仔去試吓先
2018-07-01
$78 (Tea)
茶漬麵套餐
蝶豆花特飲