2018-11-23 72 views
小丸子絕對係細個嘅回憶 ,所以知道茶木有小丸子主題就即刻飛過嚟食喇~未入到店舖已經有好多小丸子嘅裝飾 真係就咁留係入面都已經好開心! 原來每間店都有唔同嘅主題人物。我去旺角嘅主題人物係花輪同學~babe~ 唔單止周圍有foam board, 仲有勁大個花輪同學嘅公仔可以畀你影相。就住小丸子呢個主題,佢都有一系列嘅小丸子主題嚟做嘅食物放哂喺一個花輪同學頭像嘅餐牌度,有飲品,食物,甜品。個餐牌仲可以攞嚟影相超讚~既然為小丸子而來,我哋梗係叫曬小丸子嘅食物啦 。首先叫咗兩杯飲品🌟 花輪玫瑰咖啡拿鐵$38🌟 爺爺抹茶歐蕾 $38我杯抹茶歐蕾有好濃嘅抹茶。不過對比之下,我比較鍾意佢嘅玫瑰咖啡拿鐵 因為唔會太甜得黎,嗰個玫瑰味都幾重,好香。另外叫咗🌟花輪皇子元貝炸炸蝦飯 $88好大個花輪同學既頭丫~ 食得架,甜甜地。不過我都無食到,係係咁易試下~仲有焗芝士元貝大啡菇。一切開,入面有大大粒元貝架~芝士流哂出黎,同黎送飯唔錯。焗得好香~仲有丫~佢連蔬菜都切到係人物既形狀,超有心~🌟小丸子牛肉麵 $86初頭唔明呢個牛肉麵同平時嘅牛肉麵有咩分別,後來睇真啲,原來佢將某啲蔬菜切到小丸子形狀。 咁其實都係牛肉

原來每間店都有唔同嘅主題人物。
我去旺角嘅主題人物係花輪同學~babe~

個餐牌仲可以攞嚟影相超讚~

既然為小丸子而來,我哋梗係叫曬小丸子嘅食物啦 。
首先叫咗兩杯飲品
🌟 花輪玫瑰咖啡拿鐵$38
🌟 爺爺抹茶歐蕾 $38

另外叫咗
🌟花輪皇子元貝炸炸蝦飯 $88

仲有丫~佢連蔬菜都切到係人物既形狀,超有心~

🌟小丸子牛肉麵 $86

初頭唔明呢個牛肉麵同平時嘅牛肉麵有咩分別,後來睇真啲,原來佢將某啲蔬菜切到小丸子形狀。 咁其實都係牛肉麵啦。味道就係一貫茶木牛肉麵嘅風格, 估唔到茶木嘅牛肉麵絕對比得上出面牛肉麵專門店喎 。真係做得唔錯,湯底好濃郁,面又有彈性,牛肉亦都好淋。

最後我哋就梗係叫埋佢個甜品,儲齊一 set~
🌟小丸子綠茶心太軟$68

大家就咁睇係咪見唔到個心太軟係邊呢?
其實就係嗰兩個人樣啦~

唔單止個面有人物嘅彩色圖形, 佢連成個餅模都係用返嗰個人嘅造型。 好香同埋好濃郁嘅抹茶。 雖然切開又真係冇乜點樣心太軟, 不過成件蛋糕都係好食嘅。

除咗個蛋糕,仲有抹茶雪糕同埋一件拿破崙, 所以呢個甜品好豐富呀♥仲可以一次過見曬兩個人物,我覺得好抵丫。
小丸子又有心事⋯⋯😬今日來左小丸子主題嘅旺角瓊華中心嘅茶木分店,好開心又興奮🥰門口和整個餐廳🍴都佈滿「小丸子」有關的人物公仔和擺設,着實令人特別特別特別興奮🥰人都年輕啲架😬老實不客氣,周圍影吓相先,好可愛好得意喎,有好多唔同嘅卡通公仔裝飾👍🏻佈置到好似一個森林咁樣,用木板砌的大樹幹,仲有大大個公仔🧸比客人影相留念😬連飲品杯都好靚好特別,而且味道係好有台式風味,西爪沙冰和鮮草奶凍茶,甜度適中,正🤗試左個辣茄醬牛柳絲燉飯鍋,唔算好辣,食落好開胃,兼熱騰騰的,二個人剛剛好👍🏻元貝炸蝦飯,可愛極的賣相,你叫我點捨得食啊😍炸蝦外脆內軟,配上人形公仔的米飯,佩服佩服😀元貝有二大粒,正好一人一粒,呢度環境坐得舒服,服務又好,交通方便,上嚟打下卡呃下Like都抵啦,超正!
小丸子又有心事⋯⋯😬
今日來左小丸子主題嘅旺角瓊華中心嘅茶木分店,好開心又興奮🥰
小丸子是我們這代的童年回憶, 知道旺角茶木變身了小丸子主題cafe, 就相約朋友來感受一下小丸子的歡樂氣氛。小學生的生活, 簡單而純樸, 沒有大人世界那麼複雜, 那麼多煩惱, 可以回到去從前嗎?小丸子牛肉麵$98: 這個是沒有小丸子元素的, 但吃台灣菜必備的牛肉麵, 它的湯頭濃郁, 有大大件清甜蘿蔔, 有牛腩、牛展、牛筋, 麵條的樣子像手工麵。花輸玫瑰咖啡拿鐵$38, 爺爺抹茶歐蕾$38: 兩杯飲品大大杯, 夠抵飲, 杯上印上彩色卡通人物, 可愛度爆燈, 味道方面, 咖啡較淡, 像咖啡糖的味道, 抹茶歐蘦則較濃, 夠奶香, 稍甜。花輪元貝炸蝦飯$88: 原以為那件是漢堡扒, 原來是大磨菇來的, 元貝則放在磨菇之上, 大磨菇切開很多汁, 有點牛油味, 元貝不會煮得過老, 也有鮮味, 炸蝦的炸皮較厚, 蝦較細, 這個飯沒醬汁, 如果能配上醬汁會較好。小丸子綠茶心太軟$68: 有小丸子和花輪同學膠片放在心太軟上, 我更喜歡那可愛的碟子, 抹茶心太軟是沒流心的, 味道有點像蒸蛋糕, 沒太甜, 配上綠茶的雪糕。餐廳裝修佈置得好靚, 花了不少心思, 而去得主題cafe, 也有預算食物不會特別出色,

餐廳裝修佈置得好靚, 花了不少心思, 而去得主題cafe, 也有預算食物不會特別出色, 也就吃它氣氛吧。
2018-11-21 120 views
知道茶木和櫻桃小丸子有主題餐廳真係好開心, 上星期已經試過megabox的小丸子主題,今次就嚟到旺角茶木再encore! 店內已經佈滿所有櫻桃小丸子主題人物的公仔,真是一個小丸子迷瘋狂拍攝的好地方。今次點了兩樣是旺角瓊華分店限定的菜式,小丸子綠茶心太軟$68 & 花輪王子元貝炸蝦飯$88,還有小丸子牛肉麵$86,兩杯飲品爺爺抹茶歐蕾$38和花輪玫瑰咖啡拿鐵$38。小丸子牛肉麵 ~ 茶木的牛肉麵一向保持水準, 香濃的牛肉味湯底,牛腩,牛筋和牛肚都炆得好林又夠入味,喜歡佢的白蘿蔔和紅蘿蔔夠鮮甜, 最後還有麵的質地也煙韌,是一碗有質素的牛肉麵。花輪王子元貝炸蝦飯 ~ 炸蝦脆口,還有兩大粒 鮮甜的元貝,用大蘑菇做底,面層放了忌廉芝士,配上四塊不同顏色的蘿蔔,令到成個賣相更添色彩,還有餐具也非常別緻可愛。超大粒新鮮鮮甜的元貝小丸子綠茶心太軟 ~ 這一個甜品超驚喜的,有兩個小小的心太軟,外皮有綠茶的香味,一切開還有濃郁的綠茶流心,配埋忌廉和綠茶雪糕一起食用, 真是食到停唔到口。 仲有配上一個迷你的鮮果拿破崙做點綴,味道立即豐富起來,餅底鬆脆,yummy!花輪玫瑰咖啡拿鐵 ~ 這杯玫瑰咖啡拿鐵, 我

小丸子牛肉麵

超大粒新鮮鮮甜的元貝

小丸子綠茶心太軟

花輪玫瑰咖啡拿鐵 ~ 這杯玫瑰咖啡拿鐵, 我之前飲過覺得幾好味,所以今次特意叫給媽咪試下,連平時唔多鍾意飲咖啡嘅佢,都話呢杯唔錯,因為飲咖啡同時亦有陣陣的玫瑰花香。
花輪玫瑰咖啡拿鐵

爺爺抹茶歐蕾 ~ 喜歡爺爺抹茶奶味夠重,帶一點抹茶香味,真心推介給抹茶控朋友。
爺爺抹茶歐蕾

好欣賞茶木和櫻桃小丸子的主題餐廳,不但有靚靚的影相位置,連食物都可以做到睇得又食得,氹得顧客太開心了。

2018-11-20
Type of Meal
Tea
小丸子牛肉麵
小丸子綠茶心太軟
花輪玫瑰咖啡拿鐵
爺爺抹茶歐蕾
2018-11-21 77 views
星期日訓到晏一晏,行左陣街就肚餓,就上左去茶木食下午茶,順便抖一抖。下午茶套餐附送黑糖珍珠奶茶,其實質素比得上外面啲台式飲料店。台式麵好香牛味,麵質Q彈,好食!鹽酥雞稍為油膩,同埋偏鹹,上次食好食啲。

台式麵好香牛味,麵質Q彈,好食!

鹽酥雞稍為油膩,同埋偏鹹,上次食好食啲。
1K
2018-11-20 69 views
茶木×櫻桃小丸子,近來興開會都會搵餐廳一路食一路傾,尋晚都唔例外走到去旺角瓊華中心10樓茶木,開飯兼傾新計劃。我當然被小丸子吸引,不停同小丸子、 花輪同學及其他人物合照啦~咁得意唔係唔影嘛。叫食物都一樣,要食期間限定的款式。花輪皇子元貝炸蝦飯,大大個花輪同學呈現你眼前,哈哈~味道方面炸蝦夠熱,不太油膩。驚喜位係元貝有兩大粒,兩邊煎到黃金包放在大啡菇上,用芝士蓋面,燒熔芝士後剛好包住兩粒元貝係裡面,大啡菇香口多汁,元貝鮮甜再加埋芝士嘅香,又幾好味喎。我對面條友冇我咁好氣,佢點了餐牌上的紅燒半筋半腩牛肚麵,係平時大家喜歡茶木的味道,紅燒味香濃, 牛筋、牛腩同牛肚都彈牙入味,麵都正常,味道不錯。飲品點都要飲花輪玫瑰咖啡拿鐵,玫瑰花嘅香帶著牛奶咖啡味,好有Paris感呀~Baby~至於爺爺抹茶歐蕾, 抹茶奶味香濃不苦澀,又唔太甜,很好。甜品又見到花輪同學同小丸子囉~ 小丸子綠茶心太軟,我想講個心太軟超好食,我不喜歡食甜品,都覺得很好味,單睇似草餅,食落係軟綿綿的抹茶香,裡面真係好流心架,不甜同帶抹茶嘅甘香,必食新推介。

叫食物都一樣,要食期間限定的款式。

花輪皇子元貝炸蝦飯,大大個花輪同學呈現你眼前,哈哈~

至於爺爺抹茶歐蕾, 抹茶奶味香濃不苦澀,又唔太甜,很好。

• 花輪皇子元貝炸蝦飯
  • 小丸子綠茶心太軟
2018-11-19 60 views
星期日去先施買嘢(羽絨新款都有7折😛)買完就順便去同一棟嘅茶木飲杯嘢 試下小丸子系列嘅特飲啦😯推廣期間成間舖都變咗小丸子主題 好啱女仔影相😋 但係杯bili bala特飲 (類似matcha latte) 就麻麻地😥外表可愛嘅 好似爺爺crossover咗結他他老伯咁😂 但飲落超超超甜 飲咗一半就得返奶味 連同starbucks相比都差好遠😂 盛惠$38 試過就算啦😂

2018-11-18
$38 (Tea)
2018-11-18 48 views
小丸子主題好吸引呀🥰可愛いね一於試下啦😛成間餐廳都係小丸子同家人、朋友呀!場內好多家庭帶小朋友黎食我地2個人order左5樣野食連野飲1. 小丸子綠茶心太軟小丸子同花倫同學既綠茶心太軟真係印左佢地樣架😍仲配左個雪糕、拿破崙同生果,好豐富呀!心太軟細細件岩晒2個人share,綠茶味都幾出,配少少cream/雪糕食幾正2. 花輪皇子元貝炸蝦飯好型呀花倫同學🥳約一碗飯配2隻天婦羅蝦、一個芝士帆立貝大啡菇賣相100分,味道都唔錯,個菇幾juicy3. 花輪玫瑰咖啡拿鐵(右)4. 爺爺抹茶歐蕾(左)右邊幾香玫瑰同latte味,唔太甜幾好飲左邊好濃抹茶味,望住爺爺飲得好開心5. 紅燒半根半腩牛肚麵個麵一如概往係好有韌度好食,牛腩幾腍幾入味鍾意小丸子既你記得黎試
小丸子主題好吸引呀🥰
可愛いね
一於試下啦😛

成間餐廳都係小丸子同家人、朋友呀!
場內好多家庭帶小朋友黎食

我地2個人order左5樣野食連野飲
1. 小丸子綠茶心太軟

小丸子同花倫同學既綠茶心太軟真係印左佢地樣架😍
仲配左個雪糕、拿破崙同生果,好豐富呀!

2. 花輪皇子元貝炸蝦飯

好型呀花倫同學🥳
約一碗飯配2隻天婦羅蝦、一個芝士帆立貝大啡菇
賣相100分,味道都唔錯,個菇幾juicy

3. 花輪玫瑰咖啡拿鐵(右)
4. 爺爺抹茶歐蕾(左)

右邊幾香玫瑰同latte味,唔太甜幾好飲
左邊好濃抹茶味,望住爺爺飲得好開心

5. 紅燒半根半腩牛肚麵
個麵一如概往係好有韌度好食,牛腩幾腍幾入味

鍾意小丸子既你記得黎試
2018-11-14 95 views
尋晚同friend去食晚飯 唔算好肚餓所以叫左櫻花蝦奶油麵同竹炭多士 好耐無食覺得幾好味 個麵幾特別 啲櫻花蝦咬落幾得意 跟住唔記得同侍應講甜品後上 跟住一黎就係個多士 擺得耐左所以雪糕有少少溶 不過都幾好味
尋晚同friend去食晚飯 唔算好肚餓所以叫左櫻花蝦奶油麵同竹炭多士 好耐無食覺得幾好味 個麵幾特別 啲櫻花蝦咬落幾得意 跟住唔記得同侍應甜品後上 跟住一黎就係個多士 擺得耐左所以雪糕有少少溶 不過都幾好味
2018-11-14 95 views
友人很喜歡小丸子,見茶木做緊小丸子主題特登去試同打卡一出lift,友人已經瘋狂地影相,店內裝飾好有誠意,此店用粉紅作主題,很值得fans狂打卡而且仲有花輪同學公仔可以一同合照o baby打完一大輪卡,終於望一望餐牌,今次主要來試小丸子主題餐,所以我哋都主要睇個特別餐牌我睇到餐牌上有牛肉麵就叫了小丸子牛肉麵而友人係真fans,話此分店限定的兩款菜也要試,所以先叫了花輪王子元貝炸蝦飯,甜品小丸子綠茶心太軟就後上而飲品我就叫了花輪玫瑰咖啡拿鐵,友人叫左爺爺抹茶歐蕾落單不久,嘢飲先到,兩個杯都勁靚,我的玫瑰咖啡拿鐵可見到底下的玫瑰糖漿,撈均後有淡淡玫瑰香,味道不錯而且友人話抹茶歐蕾亦有濃濃的抹茶味這個牛肉麵一如茶木以往的水準,好正而且這碗有牛肉同牛肚,連個湯都牛味十足而元貝炸蝦飯,元貝以大啡菇墊底,上面再加上忌廉同芝士焗,啡菇保持濕潤,而元貝鮮甜,仲有兩大粒,我同友人一人一粒,唔洗自私食,還有佢d伴碟很有誠意係小丸子& fd嘅造型碟綠茶心太軟不止得心天軟,在圖中右上角的是鮮果拿破輪,超好食,餅底鬆脆,忌廉幼滑,差點以為會喧賓奪主,但原來個綠茶心太軟沒有被比下,外皮很香,而內餡非常濃郁,再配合抹
友人很喜歡小丸子,見茶木做緊小丸子主題特登去試同打卡

而且仲有花輪同學公仔可以一同合照
o baby

我睇到餐牌上有牛肉麵就叫了小丸子牛肉麵

而飲品我就叫了花輪玫瑰咖啡拿鐵,友人叫左爺爺抹茶歐蕾

而且友人話抹茶歐蕾亦有濃濃的抹茶味

這個牛肉麵一如茶木以往的水準,好正
而且這碗有牛肉同牛肚,連個湯都牛味十足

碟綠茶心太軟不止得心天軟,在圖中右上角的是鮮果拿破輪,超好食,餅底鬆脆,忌廉幼滑,差點以為會喧賓奪主,但原來個綠茶心太軟沒有被比下,外皮很香,而內餡非常濃郁,再配合抹茶雪糕,可以話係為抹茶控而設

總結,今次小丸子主題食物不止得個樣,味道也很好
我一直都係小丸子Fans,知道最近茶木以佢為主題,即刻叫埋志同道合嘅朋友去又影又食🤣🔍花輪皇子元貝炸蝦飯 $88元貝配個大啡菇真係無得頂,食完個元貝,啡菇都仍然食到元貝嘅鮮味。至於個炸蝦🍤超級脆口🤤一上菜即刻食夠哂熱特別好味。🔍紅燒半根半腩牛肚麵 $72其實麵賣相上同小丸子主題無太大關係,不過本身我嚟親茶木都會食呢個麵~仍然保持水準!麵底一啲都唔韌,而且牛腩牛肚好足料😛食到勁飽🔍花輪玫瑰咖啡拿鐵 $38朋友點咗呢杯花輪同學,我飲咗幾啖。其實平日我都少飲咖啡☕️,但佢味道太淡。🔍爺爺抹茶歐蕾 $38呢杯奶味較重~唔算好濃烈嘅抹茶🍵唔太甜同樣唔太苦💕🔍小丸子綠茶心太軟 $68用綠茶整嘅心太軟第一次試估唔到又幾好味😛,加上旁邊有埋拿破侖做點綴,所以我覺得幾不錯喔!綠茶一啲都唔苦😛🍽8/10🔎 茶木‧台式休閒餐廳旺角彌敦道628號瓊華中心10樓全層

🔍花輪皇子元貝炸蝦飯 $88

🍽8/10
🔎 茶木‧台式休閒餐廳
旺角彌敦道628號瓊華中心10樓全層
2018-11-12 74 views
TeaWood有午餐嘅套餐,款式又多,包埋嘢飲,一個套餐大概80幾蚊,都算還可以啦!叫咗一個酥炸雞扒麵,個炸雞排麻麻哋,太多粉,個雞肉好細件。個面就好食,份量都算多夠一個人食。跟咗一杯紅豆薏米水,唔會太甜,都唔錯。
2018-11-04 257 views
今日去茶木吃午飯才知道原來有茶木X小丸子。店內有很多影相位,菜單亦加插了不少小丸子卡通公仔。我與友人都不是小丸子迷,所以都沒有太雀躍。食物方面,餐廳除了有小丸子系列,亦照常供應平時的午餐。我們都選了自選午市套餐,有三小碟,咖喱牛腩,牛肉手作麵同埋冬瓜茶。三小碟有大豆芽菜,爽口豬耳粒配青瓜粒,同埋一小件玉子。咖喱牛腩大大碟,牛腩炆得夠淋,牛筋軟糯,薯仔入味。牛肉麵有一件鹵水牛展,手作麵粗身有口感。冬瓜茶有濃濃黑糖味,很滋潤的感覺。
2018-11-03 186 views
幾年前去茶木,感覺都好好,食物味道ok, 珍珠奶茶都好足料,今次見有 櫻桃小丸子主題,帶埋朋友再去,點知發現瓊華呢間極差!食物同服務 同管理完全差評!首先入去點餐,明白應該系唔夠人手的關系,但服務員都好似一於懶理,叫咗好多次先有人招呼,過到來態度都好一般!之後叫咗 珍珠奶茶,入面竟然得5粒珍珠,望住隔離幾個客杯珍珠奶茶都有1/4杯珍珠,即刻叫經理換杯或者加d珍珠,點知等咗20min! 杯奶茶都飲完珍珠都未到,再叫經理,之後先慢慢地拿咗 一小碟珍珠過來!40min過後我地叫嘅 菜脯煎蛋未到,同經理講取消,佢話ok! 之後我地埋單,好在多眼睇睇帳單, 竟然冇做到取消,一行4人消費咗600蚊,食到一肚氣!點解可以差成咁以後唔會再去失望
以後唔會再去
失望
茶木開到周街都係,我最中意就係得閒就上去飲杯紫薯奶蓋,真係好好飲😍今日上左旺角瓊華分店,點知——冇哂紫薯奶蓋!!!😱😱😱😱😱唯有試下杯綠茶奶蓋,好彩味道都唔錯,唔會係好artificial嗰款綠茶味。下午茶set嘅呢個芝士釀雞翼配流心蛋($43)好食,係不斷回頭嘅tea set😂 蛋嘅流心效果做得好好,啖啖都有蛋汁食到,雞翼就好cheesy,size都幾大隻。特飲係$34以上先要補差價,整體幾抵。

特飲係$34以上先要補差價,整體幾抵。