2018-11-23
小丸子絕對係細個嘅回憶 ,所以知道茶木有小丸子主題就即刻飛過嚟食喇~未入到店舖已經有好多小丸子嘅裝飾 真係就咁留係入面都已經好開心! 原來每間店都有唔同嘅主題人物。我去旺角嘅主題人物係花輪同學~babe~ 唔單止周圍有foam board, 仲有勁大個花輪同學嘅公仔可以畀你影相。就住小丸子呢個主題,佢都有一系列嘅小丸子主題嚟做嘅食物放哂喺一個花輪同學頭像嘅餐牌度,有飲品,食物,甜品。個餐牌仲可以攞嚟影相超讚~既然為小丸子而來,我哋梗係叫曬小丸子嘅食物啦 。首先叫咗兩杯飲品🌟 花輪玫瑰咖啡拿鐵$38🌟 爺爺抹茶歐蕾 $38我杯抹茶歐蕾有好濃嘅抹茶。不過對比之下,我比較鍾意佢嘅玫瑰咖啡拿鐵 因為唔會太甜得黎,嗰個玫瑰味都幾重,好香。另外叫咗🌟花輪皇子元貝炸炸蝦飯 $88好大個花輪同學既頭丫~ 食得架,甜甜地。不過我都無食到,係係咁易試下~仲有焗芝士元貝大啡菇。一切開,入面有大大粒元貝架~芝士流哂出黎,同黎送飯唔錯。焗得好香~仲有丫~佢連蔬菜都切到係人物既形狀,超有心~🌟小丸子牛肉麵 $86初頭唔明呢個牛肉麵同平時嘅牛肉麵有咩分別,後來睇真啲,原來佢將某啲蔬菜切到小丸子形狀。 咁其實都係牛肉
原來每間店都有唔同嘅主題人物。
我去旺角嘅主題人物係花輪同學~babe~
個餐牌仲可以攞嚟影相超讚~
既然為小丸子而來,我哋梗係叫曬小丸子嘅食物啦 。
首先叫咗兩杯飲品
🌟 花輪玫瑰咖啡拿鐵$38
🌟 爺爺抹茶歐蕾 $38
另外叫咗
🌟花輪皇子元貝炸炸蝦飯 $88
仲有丫~佢連蔬菜都切到係人物既形狀,超有心~
🌟小丸子牛肉麵 $86
初頭唔明呢個牛肉麵同平時嘅牛肉麵有咩分別,後來睇真啲,原來佢將某啲蔬菜切到小丸子形狀。 咁其實都係牛肉麵啦。味道就係一貫茶木牛肉麵嘅風格, 估唔到茶木嘅牛肉麵絕對比得上出面牛肉麵專門店喎 。真係做得唔錯,湯底好濃郁,面又有彈性,牛肉亦都好淋。
最後我哋就梗係叫埋佢個甜品,儲齊一 set~
🌟小丸子綠茶心太軟$68
大家就咁睇係咪見唔到個心太軟係邊呢?
其實就係嗰兩個人樣啦~
唔單止個面有人物嘅彩色圖形, 佢連成個餅模都係用返嗰個人嘅造型。 好香同埋好濃郁嘅抹茶。 雖然切開又真係冇乜點樣心太軟, 不過成件蛋糕都係好食嘅。
除咗個蛋糕,仲有抹茶雪糕同埋一件拿破崙, 所以呢個甜品好豐富呀♥仲可以一次過見曬兩個人物,我覺得好抵丫。