2022-01-18 164 views
舖面比較別緻 座位比較狹小 但呢度既魚生飯絕對值得一試 🥰🥰🥰自選5款魚生飯 ($72)今次就揀左三文魚 鮑魚片 芝士蟹籽 帆立貝 螺肉 味道唔錯 食落都好新鮮😋仲送一碗味增湯😉份量岩岩好 好有飽腹感😝而且白飯/壽司飯係可以免費添食(利申: 我冇試過添食) 絕對夠飽👍

自選5款魚生飯 ($72)

2022-01-10 183 views
地點位於尖沙咀厚福街,價錢唔算太貴,合理。可以揀四個餸或者五個餸。選擇非常多,生嘅刺身都有。另外仲會送麵豉湯,同埋茶。三文魚雖然得兩塊但係都幾厚。白飯可以任加,喺日本嘅珍珠米。
Type of Meal
Lunch
2022-01-06 260 views
有日夜晚係尖沙咀行街,見好耐都無食過日本魚生飯,於是上網睇人推介呢間就去試下我地個日6點幾去到,結果係完全唔需要等位職員既態度都非常有禮貌,啲環境都好似日本嘅居酒屋,雖然坐得唔算舒服,但都係可以接受。睇完個menu,都係打算食出名既自選魚生飯。我呢個餐可以揀七款魚生。魚生飯送到上嚟嘅時候賣相 流,味道係超高質,魚生都好新鮮。隨魚生飯都會送一碗麵豉湯。食完最後7點半到,一出去發現已經超多人係度等緊位,真係好好彩。
我地個日6點幾去到,結果係完全唔需要等位

自選魚生飯
2021-11-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
自選魚生飯
2021-12-27 259 views
只需要$62就能吃到一碗魚生飯,還能免費追加白飯或壽司飯而且絕不隱世就在尖沙咀,會不會太吸引了?說的便是在厚福街的 鉄火堂 ~ 自選配料還要不少的喔!✦ 自選5款魚生飯 ($72) - 有口感幼滑的碎蔥吞拿魚、肥美滑嫩的火炙左口魚邊、比較少見的希靈魚、碎蟹肉是正常水準、最後汁燒帆立貝的質感不會因燒過變到好渣,汁燒味亦濃。除了價錢親民外,這裡的飯是有數款可以選擇。我選了 薑味壽司飯 (+$6) 醋飯底但醋味不重。而且有吃到一些碎薑又不會很辣,頗喜歡的呢假若不想吃飯也可以加錢轉成有和風汁的沙律菜!✦ 自選4款魚生飯 ($62) - 這款有藍鰭吞拿魚、黑椒三文魚、碎蟹肉和希靈魚。如果認為5款都不夠,第6款開始就收每款$15!另外魚生飯亦有配味噌湯,濃味但不會鹹。除上餐速度有些参差外,是性價比高的魚生飯!怪不得朋友常常去吃,順帶一說在旺角也有分店。
只需要$62就能吃到一碗魚生飯,還能免費追加白飯或壽司
而且絕不隱世就在尖沙咀,會不會太吸引了?
說的便是在厚福街的 鉄火堂 ~ 自選配料還要不少的喔!

自選5款魚生飯 ($72)
有口感幼滑的碎蔥吞拿魚、肥美滑嫩的火炙左口魚邊、
比較少見的希靈魚、碎蟹肉是正常水準、
最後汁燒帆立貝的質感不會因燒過變到好渣,汁燒味亦濃。

除了價錢親民外,這裡的飯是有數款可以選擇。
我選了 薑味壽司飯 (+$6) 醋飯底但醋味不重。
而且有吃到一些碎薑又不會很辣,頗喜歡的呢
假若不想吃飯也可以加錢轉成有和風汁的沙律菜!
自選5款魚生飯 - 有碎蔥吞拿魚、火炙左口魚邊、 希靈魚、碎蟹肉 & 汁燒帆立貝

自選4款魚生飯 ($62)
這款有藍鰭吞拿魚、黑椒三文魚、碎蟹肉和希靈魚。
如果認為5款都不夠,第6款開始就收每款$15!
自選4款魚生飯- 藍鰭吞拿魚、黑椒三文魚、碎蟹肉和希靈魚

另外魚生飯亦有配味噌湯,濃味但不會鹹。
除上餐速度有些参差外,是性價比高的魚生飯!
怪不得朋友常常去吃,順帶一說在旺角也有分店。
味噌湯
2021-12-20
$70 (Lunch)
自選4款魚生飯- 藍鰭吞拿魚、黑椒三文魚、碎蟹肉和希靈魚
2021-12-22 241 views
尖沙咀中午以62元的價錢食到新鮮高質的自選魚生飯,可以說是超值之選。中午在厚福街無意中走入這家餐廳,問了1個人不用等就內進坐低了。餐牌就是62元自選4款或72自選5款魚生的壽司飯。坐低左staff先話當日無油甘魚,鰻魚和炸物提供,如果下次再去食,可能入餐廳前就好問定。結果選了吞拿+劍魚腩+燒吞拿+帶子四款魚生。四款都新鮮好吃,帶子俾足2粒而唔係好似某d餐廳咁1開2而且壽司飯可以追加。餐廳的服務也很好,問staff再取薑蓉都無問題。是尖沙咀食lunch的好選擇。
2021-12-20
$62 (Lunch)
小編今日來到尖沙咀小巷的一間刺身丼專門店,於12點正開店時間入座,立即點了每日限量發售的「藍鰭吞拿魚豪華丼」🐟 嚴選六款吞拿魚部位包括腦天、火炙吞拿魚面頰、頸拖羅、大拖羅、中拖羅及赤身,帶你的味蕾縱橫東瀛🇯🇵 腦天吞拿魚頭頂的肉,整條吞拿魚只有數片,口感軟綿,皆因其脂肪比例極高而且少筋位,所以魚味特別香濃✨火炙吞拿魚面頰,豐腴細滑,一層一層的魚肉紋理清晰,味道一流🔥 大拖羅脂肪分布如雪花般精緻均勻,甘香的魚油入口即溶,魚脂醇香停留在口腔中,是吞拿魚中的極品✨ 頸拖羅帶有少筋,肉質較彈牙,油脂味道甘香;中拖羅魚香十足;赤身脂肪較少,魚肉口感較結實。一個丼感夠享受六種味覺層次,定當令吞拿魚控「魚」痴如醉👏🏼🍽: 藍鰭吞拿魚豪華丼👅好味指數:7.5/10💰消費:HK$368📍 地址:鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地舖

🍽: 藍鰭吞拿魚豪華丼
👅好味指數:7.5/10
💰消費:HK$368
📍 地址:鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地舖
2021-12-15 220 views
成日經過厚福街都見到好多人排長龍,今日早小小嚟終於唔洗等位喇,可以試下呢間人氣餐廳😍😍見到隔離檯點呢個沙律,好似好正咁,所以點咗個試下溫泉蛋火炙三文魚沙律:火炙三文魚好肥美,燒得好香😋溫泉蛋可以撈埋沙律一齊食,幾好食,而且份量多而且足料!厚切藍鯺中拖羅+4款自選配料自選配料選咗碎蔥吞拿魚+三文魚籽+帆立貝+赤蝦,另外仲有一個印有鐵火堂嘅玉子。可以選自己中意嘅刺身食😋而且刺身好新鮮,唔會有雪味,以呢個價錢嚟講性價比好高😊😊
溫泉蛋火炙三文魚沙律
見到隔離檯點呢個沙律,好似好正咁,所以點咗個試下
厚切藍鯺中拖羅+自選配料

厚切藍鯺中拖羅+4款自選配料

溫泉蛋火炙三文魚沙律
厚切藍鯺中拖羅+自選配料
2021-12-13 156 views
性價比高日本餐廳💯任選5款食材配壽司飯或白飯都係$72而且跟餐仲有味噌湯理大同城大學生仲有學生優惠🤑而且今次試ge幾種食材都高質 係餐廳林立ge厚福街都吸引到唔少人去等位今次試左蟹膏, 蟹鉗, 碎蟹肉,熟蝦同杋立貝等😋
性價比高日本餐廳💯
任選5款食材配壽司飯或白飯都係$72
而且跟餐仲有味噌湯
理大同城大學生仲有學生優惠🤑
而且今次試ge幾種食材都高質
係餐廳林立ge厚福街都吸引到唔少人去等位
今次試左蟹膏, 蟹鉗, 碎蟹肉,熟蝦同杋立貝等😋
尖沙咀 特色日本菜壽司🍣人頭湧湧 必定一試尖沙咀B 2出口,步行約4分鐘包括 泰式生蝦兩隻、熟蝦兩隻,三文魚兩切、帝王蟹棒兩件,藍鯨吞拿魚等等。🤡先講泰式生蝦,鮮甜無比😄熟蝦剛剛好,比較甜美。三文魚屬於比較肥厚,大大份😁帝王蟹比較清甜,已經幫你剝好晒殼😉藍鯨吞拿魚比較甘甜。可以一試😁總共可以自選五樣,超過40款任君選擇✅可以選擇白飯,壽司飯,薑味壽司飯,冬菇壽司飯,黑椒三文魚飯。好多飯類任君選擇🤪實有一款啱你😂當中為安迎合客戶需要,當中包括埋青瓜,蔥,薑同埋芥末。可以選擇要或者唔要🙂比較細心。餐廳:鐵火堂(厚福街)地址:尖沙咀厚福街10號地舖@tekka_hongkong 好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
尖沙咀 特色日本菜壽司🍣
人頭湧湧 必定一試

尖沙咀B 2出口,步行約4分鐘

餐廳:鐵火堂(厚福街)
地址:尖沙咀厚福街10號地舖
@tekka_hongkong

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-12-01 195 views
🔻自選壽司飯 $-自選刺身選擇都唔少三文魚腩,蝦,甜腐皮,蟹膏,蟹柳,燒左口魚邊係我最推薦嘅選項😝全部都新鮮肥美配上大量蔥花,及比預期多既飯量好滿足,一碗都夠晒飽😌👍🏻🔻單選壽司質素同壽司飯一樣開頭驚唔夠飽先嗌,結果又嗌多咗🙈🔻蟹子沙律 $42見台台都有嗌,好大份蟹子同青瓜絲都成座山咁高沙律醬亦好多🤣本身諗住解膩,結果適得其反😂🔻蟹肉忌廉薯餅 $28幾香口,味道正正常常😉————————————————————————(by C)#sissyfoodie
🔻自選壽司飯 $-
自選刺身選擇都唔少
三文魚腩,蝦,甜腐皮,蟹膏,蟹柳,燒左口魚邊
係我最推薦嘅選項😝全部都新鮮肥美
配上大量蔥花,及比預期多既飯量
好滿足,一碗都夠晒飽😌👍🏻

🔻單選壽司
質素同壽司飯一樣
開頭驚唔夠飽先嗌,結果又嗌多咗🙈

🔻蟹子沙律 $42
見台台都有嗌,好大份
蟹子同青瓜絲都成座山咁高
沙律醬亦好多🤣
本身諗住解膩,結果適得其反😂

🔻蟹肉忌廉薯餅 $28
幾香口,味道正正常常😉

————————————————————————
(by C)

#sissyfoodie
  • 自選魚生飯
2021-11-26 182 views
午市同晚市時間都比較多人,但等候時間唔算好長。店內座位有d迫,舒適度一般。不過呢度嘅刺身丼價錢都唔貴,一般都係百零蚊就有。而最抵食一定係拖羅刺身再配自選4款餸嘅丼自選餐主要分小中大拖羅唔同價,最平嘅只需$105,除咗拖羅之外,可以自己揀4款唔同嘅餸。另外再配一個麵豉湯。刺身黎講唔算係好高質,但都算新鮮,算係性價比高。推介蟹膏同燒左口魚邊前者好香濃,餸飯真係一流後者非常香口,但比較薄身。另外可以無限添飯,啱晒大食嘅朋友

前者好香濃,餸飯真係一流
後者非常香口,但比較薄身。另外可以無限添飯,啱晒大食嘅朋友
自選刺身飯
2021-11-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
自選刺身飯
  • 自選魚生飯
2021-11-26 151 views
無諗過魚生飯都可以自選咁自由。比較少來尖沙咀搵食,朋友介紹可以試試呢間,中意食咩餸自己點。午餐時間有啲多人,不過無計啦,性價比高,咁既價錢,咁既質素,等一等都抵。份量唔算太多,對我黎講岩岩好。
無諗過魚生飯都可以自選咁自由。
2021-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-11-21 194 views
一直都有聽聞呢間魚生飯CP值高今次終於嚟食一次晚餐(午市仲抵食啊🤤!)呢到仲可以免費添飯 最適合愛飯之人啦!💗厚切藍鰭吞拿魚+4 款自選配料 $105每款都有一至兩件,size唔會太細太薄❣️第一碗叫左壽司飯🤤除左厚切藍鰭吞拿魚,配料有三文魚、火灸三文魚腩、劍魚腩、帆立貝,魚生味道都唔錯,無雪藏味。第二碗叫左壽司飯🤤除左厚切藍鰭吞拿魚,配料有三文魚、帆立貝、火众三文魚腩、甜蝦👅甜蝦特別鮮甜。整體而言,呢個價錢好抵食,有學生證仲有九折添🤪整體美味程度:👅👅👅/5CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️/5📍鉄火堂 尖沙咀厚福街10號地舖
一直都有聽聞呢間魚生飯CP值高
今次終於嚟食一次晚餐(午市仲抵食啊🤤!)
呢到仲可以免費添飯 最適合愛飯之人啦!

💗厚切藍鰭吞拿魚+4 款自選配料 $105
每款都有一至兩件,size唔會太細太薄❣️

厚切藍鰭吞拿魚+ 4 款自選配料

整體而言,呢個價錢好抵食,有學生證仲有九折添🤪

整體美味程度:👅👅👅/5
CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

📍鉄火堂
尖沙咀厚福街10號地舖

2021-11-15 238 views
鐵火堂在中午的時候才會有刺身飯任選四樣餸 先係60蚊12:00已經開始有勁多人排隊而我自己就挑選左蟹膏、帶子、三文魚、同埋三文魚子我自己就最鍾意將啲蟹膏撈埋啲飯度食一啖飯一啖蟹膏感覺非常良好而鐵火堂三個字的玉子 係額外送所以大家都不需要寫玉子了
鐵火堂在中午的時候才會有刺身
任選四樣餸 先係60蚊
12:00已經開始有勁多人排隊

而我自己就挑選左蟹膏、帶子、三文魚、同埋三文魚子

我自己就最鍾意將啲蟹膏撈埋啲飯度食

一啖飯一啖蟹膏
感覺非常良好

而鐵火堂三個字的玉子 係額外送
所以大家都不需要寫玉子了

2021-11-14 170 views
如果自己一個嚟到尖沙咀,又想食日式嘢食嘅話,通常都會諗起呢間餐廳,因為佢嘅選擇非常之多,無論係自己一個定係一班人去食都非常之適合。魚生丼飯有preset好嘅,如果唔啱你心水嘅話你仲可以自行選擇配料,特定製造一個你覺得最match嘅配科combo。如果唔想食丼飯,仲有壽司同埋其他日式小食可以揀。可能因為性價比比較高,所以晚餐時間成日都見到人哋排隊,就知呢度幾咁受歡迎😛 地理位置亦都非常之方便,地鐵站行幾步路就到。