2022-08-02 31 views
人生,每一次見面,其實都係一期一會,每次見面,也許是最後一次,所以要好好善待別人,善待自己。講起一期一會,今次來到天水圍的天鳥居酒屋🏮食日本野。呢間居酒屋裝潢地道,對於好耐沒去日本既香港人來講,足夠滿足慾望。二話不說,我們點好想食既野食,有特大海赤蝦刺身,壽喜燒牛肉火鍋,法國凱莎生蠔🦪,還有特別點的原條春子鯛魚刺身。首先,必食的原條鯛魚刺身,很難得有咁新鮮可以原條切來做刺身,而且真係好新鮮好嫩滑,必點之選。再來係個牛肉壽喜燒,哇真係好足料,老實未食過咁足料的壽喜鍋,而且價格合理,超抵食,食完夠曬飽肚啊。另外既法國凱莎生蠔🦪,好重海水味,沒唸過日本餐廳有法國生蠔,純粹想食生蠔都可以食到,新鮮過癮也是值得點的。另外再點了黑松露薯條過過隱,我們吃薯條也是比較講究的,這個薯條口感外脆內軟,沾沾黑松露醬也夠香口好食。下次的一期一會,不妨試試天鳥居酒屋,同喜歡的人分享美食。
下次的一期一會,不妨試試天鳥居酒屋,同喜歡的人分享美食。
2022-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2022-07-27 42 views
之前有屋企人食過話唔錯 估唔到屋邨商場有時又真係會有驚喜喎 入到餐廳有好精緻嘅日本🇯🇵掛飾 裝修同播放嘅音樂都好似置身係日本咁春子鯛🐟 (原條,$158)呢款魚係季節餐牌先有嘅 眼見隔離枱上菜係成條魚上 好震撼😳 加上價錢完全唔貴 好抵食 肉質鮮甜 配上佢地特製酸甜汁 好開胃 作為頭盤 好得👍🏻法國生蠔🦪 ($20/隻)除左鯛魚刺身之外 仲有生蠔 店員都有推介可以試下 蠔都幾大隻 同樣鮮甜 一啖食落口 好滿足😋牛肉薯餅🍘 ($36)熱辣辣炸起 有2大舊 炸粉比起一般出面嘅薯餅鬆脆 食起上黎卡嚓卡嚓聲 另外佢地嘅牛肉🐮粒分量都幾 增加口感蟹籽沙律🦀🥗 ($44)由於H小編每次去日本餐廳都必點沙律 所以今次都基本上獨食哂咁濟😂 青瓜好新鮮爽脆 呢個份量小編覺得唔夠喉鹽燒厚切牛舌心🐮👅 ($62/2串)燒到小小焦香 厚度亦剛剛好 幾淋但有咬口 食落無牛膻味 值得一試

春子鯛🐟 (原條,$158)

法國生蠔🦪 ($20/隻)

牛肉薯餅🍘 ($36)

蟹籽沙律🦀🥗 ($44)

鹽燒厚切牛舌心🐮👅 ($62/2串)
2022-07-25 545 views
好耐冇食日本菜啦~~而家天氣咁熱令我好想日日食日本嘢今次嚟咗一間裝修十分日本嘅居酒屋食嘢~之前都食過一次,勁鍾意佢嘅串燒同卷物!今次再encore試多啲唔同嘅菜式!🔹季節推介 — 鰆魚 (厚切2件) $48見到季節推介/期間限定嘅嘢就會忍唔住想嗌嚟試下~朋友話厚切嘅鰆魚刺身食落好鮮甜!口感柔軟~順滑~唔會有筋!✨蒲燒鰻魚壽司 $31✨火灸三文魚腩壽司 $33✨雙重芝士海鮮大蝦反卷 $57個人好鍾意食炙燒壽司🍣兩款食落都幾好食,好鍾意浸炙燒味!壽司飯仲沾咗啲燒汁,好正!卷物+芝士+炸蝦呢個配搭冇得輸都係我最愛嘅嘢食!!滿滿嘅芝士~我勁鍾意!🔹串燒翠玉瓜 $24✨鹽燒厚切牛舌心 $64✨串燒極上雪花牛舌囊 $88✨伊比利亞黑豚豬頸肉串燒 $45呢度嘅串燒我真係十級推介!鍾意食牛舌嘅大家必點!!!牛舌濃郁,肉質有嚼勁得嚟又好嫩真係好好食(  ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀  )🔹芝士年糕 $44芝士年糕係我去親食日本嘢都必點的!熱辣辣外脆內煙韌,仲有芝士流心!真係我嘅comfort food🥹✨安格斯牛肉蒜片薄燒 $85呢個好好食啊喂!牛肉片包住好多蔥、蒜片,口感好豐富食完第二日浸蒜味都仲喺度🤡愛蒜人士岩晒🤭🤭🤭
好耐冇食日本菜啦~~
而家天氣咁熱令我好想日日食日本嘢
今次嚟咗一間裝修十分日本嘅居酒屋食嘢~
之前都食過一次,勁鍾意佢嘅串燒同卷物!
今次再encore試多啲唔同嘅菜式!

🔹季節推介 — 鰆魚 (厚切2件) $48
鰆魚刺身
見到季節推介/期間限定嘅嘢就會忍唔住想嗌嚟試下~
鰆魚刺身
朋友話厚切嘅鰆魚刺身食落好鮮甜!
口感柔軟~順滑~唔會有筋!

✨蒲燒鰻魚壽司 $31
✨火灸三文魚腩壽司 $33
火灸三文魚腩壽司
✨雙重芝士海鮮大蝦反卷 $57
個人好鍾意食炙燒壽司🍣
兩款食落都幾好食,好鍾意浸炙燒味!
壽司飯仲沾咗啲燒汁,好正!
卷物+芝士+炸蝦呢個配搭冇得輸
都係我最愛嘅嘢食!!
滿滿嘅芝士~我勁鍾意!

🔹串燒翠玉瓜 $24
✨鹽燒厚切牛舌心 $64
✨串燒極上雪花牛舌囊 $88
✨伊比利亞黑豚豬頸肉串燒 $45
呢度嘅串燒我真係十級推介!
鍾意食牛舌嘅大家必點!!!
牛舌濃郁,肉質有嚼勁得嚟又好嫩
真係好好食(  ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀  )

🔹芝士年糕 $44
芝士年糕係我去親食日本嘢都必點的!
熱辣辣外脆內煙韌,仲有芝士流心!
真係我嘅comfort food🥹

✨安格斯牛肉蒜片薄燒 $85
安格斯牛肉蒜片薄燒
呢個好好食啊喂!
牛肉片包住好多蔥、蒜片,口感好豐富
食完第二日浸蒜味都仲喺度🤡
愛蒜人士岩晒🤭🤭🤭

*✨為私心推介!
火灸三文魚腩壽司
  • 串燒極上雪花牛舌囊
2022-07-20 69 views
天鳥居酒屋天水圍附近都餐廳選揀唔算好多 日本野都少T Town商場有呢間日本野 裝修都係日本風 居酒屋既裝修店內都係好日本 掛口唔同既日系裝飾😀Menu食物都有好多選擇 拉麵 烏冬 炸物 刺身 壽司 鐵板燒舖面都偏大間 座位唔會好逼前菜同埋甜品沙律🥗、茶碗蒸、甜品蕨餅作為前菜 每份都有少少 過下口癮茶碗蒸有肉粒 粟米 蟹柳同冬菇吉列豬扒🐖拉麵🍜🍜配他他醬 他他醬點炸野好惹味吉列豬扒炸到金黃色 十分香脆 豬扒都唔會好乾身 保持到肉汁 旁邊有椰菜絲 食完炸物 清一清個口三文魚三寶飯💥三寶有蟹子、三文魚、黃金魷魚三文魚刺身好新鮮 黃金魷魚幾特別 其他餐廳少見到🍴整體評價:刺身夠新鮮 吉列豬扒夠香脆😀價錢相較平宜 推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 天水圍天華路33號號T Town北翼2樓N212號舖⏰ 12:00 - 14:15  18:00 - 22:30付款方式Visa Master 現金 銀聯
天鳥居酒屋

天水圍附近都餐廳選揀唔算好多 日本野都少
T Town商場有呢間日本野 裝修都係日本風 居酒屋既裝修
店內都係好日本 掛口唔同既日系裝飾😀
舖面都偏大間 座位唔會好逼

前菜同埋甜品
沙律🥗、茶碗蒸、甜品蕨餅
作為前菜 每份都有少少 過下口癮
茶碗蒸有肉粒 粟米 蟹柳同冬菇

吉列豬扒🐖拉麵🍜🍜
配他他醬 他他醬點炸野好惹味
吉列豬扒炸到金黃色 十分香脆
豬扒都唔會好乾身 保持到肉汁
旁邊有椰菜絲 食完炸物 清一清個口

三文魚三寶飯💥
三寶有蟹子、三文魚、黃金魷魚
三文魚刺身好新鮮

⏰ 12:00 - 14:15
  18:00 - 22:30

付款方式
Visa Master 現金 銀聯
今日同男朋友入天水圍行街,因為冇食lunch 行到T Town 5:30pm 左右有啲餓🫠行經呢間日本居酒屋望下個menu 又好似好正咁,又突然有啲想食三文魚刺身,所以趁冇乜人所以入左去🥰😌 我地兩個人坐卡位,十分舒適見到個menu 咩都想食,幾經掙扎終於都揀到😋😋 舖頭係用QR Code 落單,岩曬我😌 我地首先揀左期間限定Menu, 分別係銀鱸壽司,蜜柑鯛壽司同愛女魚壽司🤗 3款魚我都係第一次食,之前完全未聽過,所以都好好奇個味道銀鱸係三款入面最比較爽口,蜜柑鯛就相對軟身,魚身食落有淡淡既蜜柑味都幾有趣👍🏼👍🏼 至於愛女魚既味道清甜鮮味,肉質肥美👍🏼😝我仲叫左個壽喜燒湯底嘅牛肉火鍋,一上枱已經feel 到個震撼,大家睇相就知,雖然面頭全部都係牛肉,但都睇到底下好多配料,有菇類,娃娃菜,洋蔥,豆腐,仲有啲一條條好似粉絲嘅嘢,個壽喜燒湯底甜而不膩,啲料索曬啲湯底真係好正🥹 而啲🐮全部都大大塊又唔會韌我男朋友order 左咖喱吉列豬扒飯,咖喱係甜既咖哩,分量好足,我男朋友食完都嗌曬飽,豬排炸得好鬆脆,肉質嫩滑👍🏼 仲有啲應該係跟set 既麵豉湯,前菜,沙律同埋一個小甜品仲有兩杯飲品,分別

仲有兩杯飲品,分別係青蘋果小子同埋白桃玉露,青蘋果小子有好香嘅青蘋果味,攪勻飲唔會太甜😃 至於白桃玉露,因為係梳打所以飲落好解渴,唔捨得飲曬🥹

最後我地仲叫左12件既三文魚刺身,一樣係肥瘦適中,feel 到係好新鮮既。本身都擔心叫咁多野會食唔曬,但最後完全冇呢個問題😂😂 希望下次有機會再encore🤙🏼🤙🏼
2022-07-13 56 views
食店介紹.天鳥居酒屋 Tentori Izakaya.辛辣三色丼 $108金目鯛壽司(二貫) $52牛肉火鍋(壽喜燒湯底) $101.居住了天水圍數年,本人很少在這區吃東西,因為一直覺得這區食肆不及元朗區多選擇🧐但近日無聊認真探索這區同時發現T Town有一間環境舒適而且裝潢相當吸引的日式料理「天鳥居酒屋」.辛辣三色丼丼飯份量不少,飯上有辛辣碎蔥三文魚、赤蝦等,還加上少許魚子醬😛赤蝦色澤艷麗,而且口感鮮嫩👍🏻.金目鯛壽司(二貫)這裡當然少不了季節限定Menu啦,而且材料都是由日本直送餐廳,本人就選擇了金目鯛壽司🍣金目鯛油脂適中,肉質細膩,味道濃郁👍🏻.牛肉火鍋(壽喜燒湯底)整鍋佈滿了一去一去的牛肉,湯底有著香濃的甜味,配合其他蔬菜,整體感覺很好,另外鍋內的粉絲正吸收了湯的精華,非常美味😋
食店介紹

天鳥居酒屋 Tentori Izakaya
辛辣三色丼 $108
金目鯛壽司(二貫) $52
牛肉火鍋(壽喜燒湯底) $101

辛辣三色丼

金目鯛壽司(二貫)

牛肉火鍋(壽喜燒湯底)
💙💙天水圍- 天鳥居酒屋💙💙星期日放假,入咗天水圍探朋友,朋友提議去食日本嘢,行過見到呢間餐廳,睇Menu覺得食物種類繁多, CP值又好高,所以就揀咗呢間。餐廳內有卡位,座位都算舒適,一坐低店員就立即上前菜(有沙律、茶碗蒸、甜品蕨餅)同埋向我地推介季節限定菜式🥰🍣海膽壽司🍣同朋友一人一件,海膽鮮甜,沒有木板嘅味道,難怪會係推介👍。🐟鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬定食🐟定食包埋蘿蔔麵豉湯,切粒蘿蔔甜甜地幾好味,三文魚腩骨份量好多,上面有鹽同胡椒調味,好好送飯。🍜吉列雞扒烏冬定食🍜定食包咗兩個手卷,分別係蟹柳同埋沙律味,吉列雞扒非常香脆,點埋他他醬味道很夾,烏冬味道正常。一個定食配菜非常豐富,性價比超高,有下次。
💙💙天水圍- 天鳥居酒屋💙💙

前菜及甜品

🍣海膽壽司🍣
同朋友一人一件,海膽鮮甜,沒有木板嘅味道,難怪會係推介👍。
海膽壽司

🐟鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬定食🐟
鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬定食

🍜吉列雞扒烏冬定食🍜
吉列雞扒烏冬

一個定食配菜非常豐富,性價比超高,有下次。
2022-07-10
Type of Meal
Lunch
前菜及甜品
海膽壽司
鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬定食
吉列雞扒烏冬
2022-07-09 46 views
正呀‼️我又發掘左一間🐼會員有75折堂食優惠既餐廳😆😋🙌🏻除左套餐之外,其他都有得折😍生蠔🦪都有呀,正👍🏻T town天鳥其實係千葉鳥既分店,但舖面大間好多,味道差唔多,人流又少啲唔洗等位👍🏻我地一行8個人啱啱好一張長枱,有成2個侍應serve我地🙈🙏🏻辛苦晒~服務態度好主動又有禮貌👌🏻👌🏻野食我地叫到成枱都係🤣主食:壽喜燒牛肉寬粉、豬軟骨拉麵🍜牛肉烏冬、炒雜菜(全部都新鮮熱辣♨️味道都剛好,不會偏咸👍🏻)日式:軟殼蟹三文魚卷、火炙壽司、蟹籽沙律、生蠔🦪超肥美又大大隻,冇雪味,仲買4送2,抵呀‼️💯小食:雞泡魚乾😋最鍾意❤️燒菠蘿👍🏻份量多味道好🙌🏻食左好多野,都冇邊樣唔好食,質素幾好👌🏻仲有75折,埋單一千都唔洗😆😆仲送2張$20現金券😄下次再嚟食過!
野食我地叫到成枱都係🤣
小食:雞泡魚乾😋最鍾意❤️燒菠蘿👍🏻份量多味道好🙌🏻
2022-07-09
$120 (Dinner)
  • 燒菠蘿
  • 雞泡魚乾
2022-06-25 95 views
早前天水圍元朗屯門大停電,這是有電之後的第一個週末,於是想早餐食好少少,去了T Town的天鳥居酒屋,第一次係日式早餐呢,$45可以任選兩款而且送飲品,性價比真的不錯。.見到早餐Menu有很多選擇,1-14號是主食,A-L是小食。主食我們食了生牛肉手打烏冬、沙爹牛肉豚骨魚介湯拉麵、什錦魚生丼,雖然說是輕量級,但是份量都好足,而且食材也十分新鮮,早餐而言是一大滋味。小食我們食了:C 厚燒玉子(2件)及吞拿魚沙律手卷1件 - 又有玉子又有手卷,十分豐富呢D瑞士雞中翼(4隻)- 雞翼煮得很入味見到這麼深色就知道E壽司4件(三文魚,魷魚,季節壽司及軍艦)- 早餐都可以食刺身壽司,刺身很鮮味G 熟吞拿魚沙律排包三文治 - 熟吞拿魚的份量很多這個三文治很飽肚H 加州反卷(3件)- 如果繼續想食壽司,反卷也是不錯選擇.環境十分有居酒屋氣氛,門面有紅色大燈籠,座位寬闊而且有不少自成一角的座位,食起上來很有氣氛呢。#日本料理 #天鳥 #性價比 #日式地道 #手工啤 #和食便當 #手打烏冬 #三五知己 #抗疫便當 #hkfoodie #Ttown #天水圍 #聚腳點 #街坊小店 #串燒

小食我們食了:

D瑞士雞中翼(4隻)- 雞翼煮得很入味見到這麼深色就知道

E壽司4件(三文魚,魷魚,季節壽司及軍艦)- 早餐都可以食刺身壽司刺身很鮮味

H 加州反卷(3件)- 如果繼續想食壽司,反卷也是不錯選擇

放假去咗天水圍T Town食日本菜呢間日式居酒屋🏮以古代日式風格設計門口大部份都係卡位,位置舒適閂晒選擇種類好多,有串燒、鐵板燒、一品料理、壽司🍣、刺身、烏冬、定食、火鍋、甜品等等我哋晏晝去,仲有午市假日定食添🍱吉列豬扒手打烏冬 豬扒即過即炸 炸皮唔厚香脆爽口 半肥瘦炸豬扒,脂肪分佈適中,真係啖啖肉好好味沾沙律醬或者酸酸甜甜嘅日式醬油令到味道更加提升迷你火炙三文魚丼拼迷你紫菜蟹柳烏冬滿足晒我兩款願望呀!火炙三文魚同帶子細細碗魚生刺身質素唔錯😜食完又唔會太過飽肚紫菜蟹柳烏冬分量剛剛好😛烏冬口感煙韌,唔會太過淋湯底係昆布湯底,唔會太鹹,好好味另外小食加咗玉子,凍食玉子一層層,味道甜甜地,好味😛天鳥居酒屋天水圍天華路33號號T Town北翼2樓N212號舖
放假去咗天水圍T Town食日本菜
呢間日式居酒屋🏮以古代日式風格設計
門口大部份都係卡位,位置舒適

閂晒選擇種類好多,有串燒、鐵板燒、一品料理、壽司🍣、刺身、烏冬、定食、火鍋甜品等等

我哋晏晝去,仲有午市假日定食添🍱
吉列豬扒手打烏冬

豬扒即過即炸 炸皮唔厚香脆爽口
半肥瘦炸豬扒,脂肪分佈適中,真係啖啖肉好好味
沾沙律醬或者酸酸甜甜嘅日式醬油
令到味道更加提升

迷你火炙三文魚丼拼迷你紫菜蟹柳烏冬
滿足晒我兩款願望呀!
火炙三文魚同帶子細細碗

魚生刺身質素唔錯😜食完又唔會太過飽肚
紫菜蟹柳烏冬分量剛剛好😛
烏冬口感煙韌,唔會太過淋
湯底係昆布湯底,唔會太鹹,好好味

另外小食加咗玉子,凍食
玉子一層層,味道甜甜地,好味😛

天鳥居酒屋
天水圍天華路33號號T Town北翼2樓N212號舖
2022-06-19 577 views
啲人成日話天水圍係美食沙漠,我今日就想講其實真係唔係😂今日我去食咗一間無論係味道同價錢都好相宜嘅日本餐廳!餐廳嘅裝修好有心思,入到去,真係好似去咗日本嘅🏮居酒屋咁樣。🐟金目鯛 (厚切兩件) $58 - 季節推介,本來就嘅季節推介呢幾個字抗拒唔到,咁加埋真係好鍾意食啱季節,啱時令嘅刺身,所以點左呢一個。黎到真係勁新鮮,肉質好鮮美,超正indeed! 🍣北海道海膽壽司 (兩件) $98 - 會揀呢個,係因為鍾意食新鮮嘅海膽,而呢個都好符合我嘅期望,海膽好新鮮,而且都係好鮮甜嘅。🍣廚師發板六貫 $153 - 六件壽司,全部都係時令嘅食材,一個字「掂」!🥚厚燒玉子 $37 - 玉子燒係我每次去日本餐廳食嘢都必叫嘅,非常的不錯!🐟燒極上味醂雞泡魚乾 $50 - 以雞泡魚乾作為小食,為呢餐做咗個完美嘅結尾呢一間日本餐廳嘅食物種類嘅種類其實有好多,除咗今次都有叫嘅刺身、壽司同埋一啲小食之外,仲有串燒、鐵板燒、拉麵、手打烏冬、火鍋,等等,今次黎,人數所限,只係叫咗好少嘢食,一定會再黎,再試埋其他嘅嘢食! 🏮天鳥居酒屋 (天水圍)天水圍天華路33號號T Town北翼2樓N212號舖#日本料理 #天鳥 #

啲人成日話天水圍係美食沙漠,我今日就想講其實真係唔係😂

今日我去食咗一間無論係味道同價錢都好相宜嘅日本餐廳!

金目鯛 (厚切兩件)

北海道海膽壽司 (兩件)

廚師發板六貫

厚燒玉子

燒極上味醂雞泡魚乾

呢一間日本餐廳嘅食物種類嘅種類其實有好多,除咗今次都有叫嘅刺身壽司同埋一啲小食之外,仲有串燒、鐵板燒、拉麵、手打烏冬、火鍋,等等,今次黎,人數所限,只係叫咗好少嘢食,一定會再黎,再試埋其他嘅嘢食!

🏮天鳥居酒屋 (天水圍)
天水圍天華路33號號T Town北翼2樓N212號舖

#季節推介真係好正
2022-06-18
Type of Meal
Dinner
金目鯛 (厚切兩件)
北海道海膽壽司 (兩件)
廚師發板六貫
厚燒玉子
燒極上味醂雞泡魚乾
  • 北海道海膽壽司
2022-06-16 79 views
估唔到天水圍都有啲咁高質嘅日本餐廳🇯🇵 門口同店內環境都好有日本特色,有好多日本懷舊海報同紅燈籠🏮主打手打烏冬,定食,鐵板燒,串燒,壽司同刺身🥰 佢用手機自己落單嘅,不得不讚嘅係我落完單5分鐘內已經開始上食物,大概10-15分鐘就已經上到成枱食物😂 重要係熱辣辣架🔥..🍱 吉列雞扒定食 ($69) 炸得好香口,雞亦都好滑,重有沙律,螺肉,甜品同湯,絕對係對得住哩個價🫣 刺身就叫左磯煮鮑魚($78) 同真鯖刺身($58),我對鮑魚真係冇辦法抗拒🥰 而店內有季節限定嘅食品,所以一定要試下,個真鯖刺身味有啲似吞拿魚😯 不得不提佢地啲刺身同壽司都好新鮮,吉列炸蝦壽司($26) 好大隻😂 火炙鮮帶子壽司($37) ,赤貝片壽司 ($28) 同深海池魚壽司 ($28) 真係好鮮甜好出色💕 最後就叫左秋葵墨魚串燒 ($32),配搭新奇,本身我朋友係唔食秋葵嘅都覺得幾好味🤫..@lamlamfoodie
估唔到天水圍都有啲咁高質嘅日本餐廳🇯🇵 門口同店內環境都好有日本特色,有好多日本懷舊海報同紅燈籠🏮主打手打烏冬,定食,鐵板燒,串燒,壽司刺身🥰 佢用手機自己落單嘅,不得不讚嘅係我落完單5分鐘內已經開始上食物,大概10-15分鐘就已經上到成枱食物😂 重要係熱辣辣架🔥
🍱 吉列雞扒定食 ($69) 炸得好香口,雞亦都好滑,重有沙律,螺肉,甜品同湯,絕對係對得住哩個價🫣 刺身就叫左磯煮鮑魚($78) 同真鯖刺身($58),我對鮑魚真係冇辦法抗拒🥰 而店內有季節限定嘅食品,所以一定要試下,個真鯖刺身味有啲似吞拿魚😯 不得不提佢地啲刺身壽司都好新鮮,吉列炸蝦壽司($26) 好大隻😂 火炙鮮帶子壽司($37) ,赤貝片壽司 ($28) 同深海池魚壽司 ($28) 真係好鮮甜好出色💕 最後就叫左秋葵墨魚串燒 ($32),配搭新奇,本身我朋友係唔食秋葵嘅都覺得幾好味🤫
@lamlamfoodie
呢間係天水圍T Town嘅天鳥居酒屋 門口同裝潢都係古代日式風格🏮🇯🇵 佢採用日本市場直送嘅食材 每日都新鮮製作 即叫即做😚 位置寬敞舒適有好多卡位 而且員工態度親切 食物有質素 性價好高~~ʕ •ᴥ•ʔ✻ 原味燒日本廣島生蠔($48 / 2只)🦪廣島生蠔大大隻同新鮮 食落有少少海水味咁有鮮甜蠔味但又唔會腥 口感柔滑(*¯︶¯*)✻ 鹽燒鯖魚定食($79)鯖魚外皮香酥 魚肉鮮甜好食🥰 而且份量比想像中多 定食仲附送前菜 野菜沙律 珍珠飯 味噌湯同甜品好抵食~✻ 三文魚軟殼蟹反卷($62)軟殼蟹好香脆 三文魚都好新鮮😆 三文魚同軟殼蟹一齊食好夾~ 面頭仲有好多蟹子😛✻ 蜜柑鯛($178 / 8片)見到季節推介蜜柑鯛個名好特別所以試吓 食落真係有淡淡的蜜柑味🍊原來係因為蜜柑鯛嘅飼料入面加入咗蜜柑皮🤣 而且佢一啲都唔腥仲好鮮甜好易入口~✻ 白桃玉露 ♡ ($24)好香桃味 而且都幾大杯🍑👍🏻✨ 重點佢唔係嗰啲藥水味同埋甜度適中~總結係呢間日式小店性價比真係幾高 環境又坐得舒服😌🫶🏻
呢間係天水圍T Town嘅天鳥居酒屋 門口同

✻ 原味燒日本廣島生蠔($48 / 2只)

原味燒日本廣島生蠔

✻ 鹽燒鯖魚定食($79)
鹽燒鯖魚定食

✻ 三文魚軟殼蟹反卷($62)
三文魚軟殼蟹反卷

✻ 蜜柑鯛($178 / 8片)
見到季節推介蜜柑鯛個名好特別所以試吓
蜜柑鯛

✻ 白桃玉露 ♡ ($24)

總結係呢間日式小店性價比真係幾高
環境又坐得舒服😌🫶🏻
鹽燒鯖魚定食
三文魚軟殼蟹反卷
蜜柑鯛
2022-06-13 50 views
天水圍都有日本嘢食,仲要質素好唔錯。呢間係用qr code落單,我覺得幾好,減少接觸又可以慢慢諗食咩。我地坐卡位好闊落。一坐低就留意到有個季節限定餐牌,即刻決定order北海道海膽壽司,海膽鮮甜,一啖食落口好滿足。另外都叫左小小壽司:芝士蟹子壽司、火灸三文魚壽司、火炙車海老沙律壽司。最中意係車海老,好鮮味又香口。雙重芝士大蝦反卷:濃味之選,唔使點豉油都夠味。串燒免治雞肉:雞肉混入脆脆嘅雞軟骨,口感幾好,點埋蛋黃同甜甜咸咸醬汁就更正。櫻花蝦海鮮炒飯:超級澎湃嘅櫻花蝦,鋪左半碟飯面。飯炒得乾身,配料有三文魚同蝦仁,加小小辣油好惹味。

雙重芝士大蝦反卷:濃味之選,唔使點豉油都夠味。

2022-06-07 87 views
🍊蜜柑鯛壽司$26蜜柑鯛真係有淡淡的蜜柑味,店內有部份是時令食品,值得一試🐟三文魚三寶飯$95三寶包括了三文魚、黃金魷魚、蟹子同埋海鮮沙律🥗刺身非常之新鮮午市套餐性價比非常之高,套餐還配上茶碗蒸、麵豉湯、沙律菜和蕨餅牛肉火鍋(壽喜燒湯底)$98牛肉偏瘦又淋,鍋入邊有大量蔬菜🥬,包括娃娃菜、羽衣甘藍、洋蔥、菇類和粉絲,壽喜燒湯底非常濃郁甜甜鹹鹹,非常之合適。小編還加了$10把米飯轉成烏冬,烏冬可以吸滿壽喜燒湯底,好好味。午市套餐還可以用優惠價加配小食,小編點了一下燒菠蘿🍍($18),新鮮清甜,同時亦都可以加錢加杯飲品,熱咖啡都是一個不錯的選擇呢!
🍊蜜柑鯛壽司
蜜柑鯛真係有淡淡的蜜柑味,店內有部份是時令食品,值得一試

🐟三文魚三寶飯

牛肉火鍋(壽喜燒湯底)