2024-10-18
最近好忙,朋友話揀個近我嘅地方食飯,仲話九龍城除左泰國菜之外,仲有其他選擇,就係鐵板燒 “入魂鐵板燒”朋友話咩都食,比我揀,一望到個餐有瀨尿蝦,我就知,係要揀你la⭐️⭐️晚市入魂套餐二人前師傅一黎就會主動問食唔食蔥同蒜,讚👍⭐️前菜個底有海藻伴碟,上面放左3粒螺,擺碟簡簡單單已經好靚,螺肉仲好鮮甜⭐️大南非鮑魚鮑魚切完出黎仲好大粒,好厚肉,但係食落完全唔會un,仲好鮮甜⭐️斑馬瀨尿蝦重點項目,盤海鮮一上枱,就知隻瀨尿蝦好正,係有膏嘅瀨尿蝦呀😍瀨尿蝦好鮮甜,好香,d膏真係好正,第一次食li個口感嘅瀨尿蝦膏,好creamy😋⭐️是日海鮮:白飯魚配北寄貝白飯魚炒到好香脆,北寄貝好大件,好鮮甜,個底仲有d海苔同湯⭐️季節魚:馬友本身就鐘意食馬友,因為佢嘅肉質好嫩滑,師傅煎到個魚皮好香脆,配埋酸酸地嘅醬,個醬似係自家制嘅,li個配搭好新鮮,正呀👍⭐️清酒煮蜆:沙白好大隻、好厚肉、冇沙,食落有微微嘅酒味,好味😋⭐️沙律間場用嘅,上枱嘅時間話:食完海鮮可以清一清,之後再食肉,好貼心嘅安排❤️⭐️美國牛肉薄燒師傅好細心,會問想要幾熟👍另外,會烘塊有公司名嘅多士黎放牛肉,一問之下,原來係用黎吸油嘅,好貼心,擺盤又靚左,用黎
⭐️⭐️晚市入魂套餐二人前
師傅一黎就會主動問食唔食蔥同蒜,讚👍
⭐️前菜
⭐️大南非鮑魚
⭐️斑馬瀨尿蝦
⭐️是日海鮮:白飯魚配北寄貝
白飯魚炒到好香脆,北寄貝好大件,好鮮甜,個底仲有d海苔同湯
⭐️季節魚:馬友
⭐️清酒煮蜆:沙白
好大隻、好厚肉、冇沙,食落有微微嘅酒味,好味😋
⭐️沙律
⭐️美國牛肉薄燒
師傅好細心,會問想要幾熟👍另外,會烘塊有公司名嘅多士黎放牛肉,一問之下,原來係用黎吸油嘅,好貼心,擺盤又靚左,用黎打咭一流呀,喜歡的話,最後仲可以食埋👍
牛肉好嫩包住蔥、蒜,食落又唔會辣,正😋
⭐️炒飯
飯炒得夠乾身,只係加左蛋、蔥、洋蔥、肉,簡單嘅配搭,就已經好好味la🤤
⭐️漬物
有蒜頭、黃蘿蔔
⭐湯
簡單、又好飲
⭐️炒菜
有芽菜、椰菜、冬菇、紅蘿蔔,少少調味,就搞掂左,簡簡單單、又健康、又好食
⭐️焦糖多士:好香脆,唔會太甜,啱啱好
⭐️雪糕:朋友就揀左栗子味;我就揀左開心果味,嘩......一入口,不得了,好開心果味呀😍,仲有粒粒開心果碎,連甜品都好用心
今次真係詞窮,海鮮除左鮮甜、好味之外,就仲係鮮甜🤣,因為佢d海鮮好新鮮,真係少少調味吊一吊味,就已經好好食,加埋師傅控制火喉又出色!大力推薦👍👍👍
另外,不得不讚會主動加茶嘅侍應,好貼心👍