Restaurant: TERA (寶發大廈)
Terms & Details:
2024-08-15 716 views
𓉳 𝙏𝙀𝙍𝘼 ✦香蕉海鹽焦糖窩夫窩夫外層脆卜卜,內裡軟綿綿好夠蛋香,香蕉同合桃味道好夾,香脆合桃令到口感更豐富,成個窩夫份量好足料,三至四個人分享就啱啱好✦櫻花蝦乾扁意粉意粉一上枱就櫻花蝦香撲鼻,溫度保持得好好,食完其他咸食先食佢都仲係熱辣辣,櫻花蝦同奶油醬汁好夾,除左櫻花蝦乾仲有爽口彈牙嘅鮮蝦,扁意粉又唔會過淋✦三文魚溏心蛋牛油果沙律一共有三種醬汁選擇,今次揀嘅蜜蜂乳酪醬汁酸甜清新幾好味,同沙律菜好夾!溏心蛋做得幾好,三文魚同牛油果都正常發揮✦煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫雞肉幾嫩,煙燻照燒汁調味剛剛好,唔會過咸,而窩夫同樣外脆內軟,淋上左楓糖咸咸甜甜幾好味✦芋頭粒粒椰乳咖啡芋頭粒粒本身係好𝙧𝙖𝙬無乜特別用糖調製過,椰乳咖啡帶微微椰香,但飲到最後冰溶晒之後就會成杯味道比較淡,建議可以點少冰✦藍金乳酸梳打藍色嘅梳打望到都透心涼♪ 乳酸梳打酸酸甜甜,好清新𓄢𓉳 𝙏𝙀𝙍𝘼佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
𓉳 𝙏𝙀𝙍𝘼

✦香蕉海鹽焦糖窩夫

✦櫻花蝦乾扁意粉

✦三文魚溏心蛋牛油果沙律

✦煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫

✦芋頭粒粒椰乳咖啡

✦藍金乳酸梳打
藍色嘅梳打望到都透心涼♪ 乳酸梳打酸酸甜甜,好清新

𓄢𓉳 𝙏𝙀𝙍𝘼
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
2024-08-13 670 views
朋友剛去完日本富士山, 又俾手信我, 好開心, 我地約左係佐敦食飯, 佢介紹試下呢間日系cafe, 去到門口已經見到有人排隊, 我地等左一陣, 入到去裡面, 裝潢係簡約日本風, 仲有窗邊高枱位可以望街景, 感覺幾chill~*明太子蟹肉意粉$139意粉掛汁, 軟硬適中, 面頭的蟹子份量都幾多, 未必間間餐廳都會配埋蟹子, 所以比較有口感, 混合埋個汁一齊食, 幾creamy, 不會膩, 好味~*開心果梳乎厘 $148這家小店主打自家製梳乎厘班戟, 仲係法國藍帶廚師主理, 甜品選擇都有好幾款,見到有開心果口味即刻叫左, 除左喜愛開心果, 開心果味的梳乎厘班戟還是第一次試, 放上枱時即刻心心眼, 開心果果醬包圍住三層高的梳乎厘, 面頭再灑上開心果碎, 梳乎厘食落輕盈鬆軟, 聞到淡淡的蛋香,口感層次好豐富~*蜜桃玫瑰梳打 $36帶有蜜桃和玫瑰的香味, 不會太甜, 夏天飲解渴又refresh!

*明太子蟹肉意粉$139

*開心果梳乎厘 $148

*蜜桃玫瑰梳打 $36

2024-08-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-08-12 584 views
今日要出佐敦拎嘢 即刻搵下附近有咩好食見到呢間餐廳有開心果梳乎厘 緊係要試啦甜品係由法國藍帶廚師主理😂裝修都比較日本風 簡單舒服開心果梳乎厘自己作為開心果控 見到呢個甜品內心絕對愛不釋手三層高而且超鬆軟嘅梳乎厘配上濃郁嘅開心果醬唔會太甜之餘周圍亦鋪滿不同種類嘅果仁,開心果、核桃、腰果,果仁控絕對要試一試煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫首先估唔到呢個雞肉口感咁腍,食落唔會鞋同乾,嫩滑多汁,窩夫甜甜哋又香脆,加上新鮮嘅牛油果同沙律,健康人士必選芋頭粒粒椰乳咖啡呢杯飲品老實講就中等 椰奶味唔算太濃雖然係食到有芋頭粒 但味道唔太突出 感覺上就係咖啡落啲芋頭粒 咖啡入面完全唔太有芋頭香
今日要出佐敦拎嘢 即刻搵下附近有咩好食

雖然係食到有芋頭粒 但味道唔太突出
感覺上就係咖啡落啲芋頭粒
咖啡入面完全唔太有芋頭香
2024-08-11 473 views
唔係第一次嚟上次嚟食嘢感覺食物質素不錯,今次想同朋友幾個食甜品傾吓偈 特登book位,再嚟,今次發現嘅問題係 OMG 廚房地方太近… staff 們裏面不停大聲傾偈,(其實只係夾一塊布)完全好似喺你隔籬,完全聽到晒佢哋每一句對話,出邊想營造好chill 同安靜嘅環境好唔夾😆最好笑樓面嗰個隔一塊布跳出去即刻把聲變溫柔我心諗只係係隔咗一兩步嘅距離… 唔係隔塊布就聽唔到🤣長枱idea好好,但係唔係太適合搭枱囉 … 總括嚟講都係環境嘅問題 , 洗碗聲都大到都好似喺你隔離洗咁🥲🥲🥲要傾偈就唔會來 快食即食,即走就可以諗諗
唔係第一次嚟
上次嚟食嘢感覺食物質素不錯,

要傾偈就唔會來
快食即食,即走就可以諗諗
2024-08-08 353 views
係佐敦同朋友發現左依間空氣Pancake好吸引入左去試下🤭✅宇治抹茶Pancake(HK$138):空氣感唔輸大型Pancake 店,抹茶醬略帶回甘味,但唔太濃✅牛蒡茶(Hk$59): 算係日式餐廳少有既,Free Refill依樣幾好,可以用朋友慢慢傾🤭另外都同朋友各自叫左兩份主食,份量同味道算係中上,晚餐黎講性價比唔錯👍✅櫻花蝦乾扁意粉(HK$88):有櫻花蝦加持,香氣十足✅雞扒蘆筍洋蔥飯(HK$88)
係佐敦同朋友發現左依間空氣Pancake好吸引入左去試下🤭

✅櫻花蝦乾扁意粉(HK$88):有櫻花蝦加持,香氣十足

✅雞扒蘆筍洋蔥飯(HK$88)
之前和朋友去了由法國藍帶廚師主理的Tera 寺 覺得梳乎厘pancake甜品很出色!🥞另外還有窩夫 芝士蛋糕 芭菲 芝士撻等甜品💕亦有意粉 沙律等等主食~非常適合和朋友/另一半去試試呢!裝修以木系為主🪵環境舒適寫意🌿♡ 士多啤梨 雲呢拿 梳乎厘班戟HKD108先說說我最期待的梳乎厘班戟~有超多口味可以選擇 我和朋友選擇了士多啤梨口味🍓有新鮮的士多啤梨和士多啤梨脆脆 口感很豐富!!梳乎厘班戟蛋香十足~也很鬆軟 配雲呢拿忌廉 甜而不膩 好吃💕♡ 煙三文魚牛油果配窩夫 HKD88煙三文魚和牛油果簡直是絕配(*¯︶¯*)另外亦有少量新鮮沙律菜 配上鬆軟的窩夫~大滿足!♡ 黑松露大啡菇扁意粉 HKD108意粉非常Creamy (˶ˊᵕˋ˵) 黑松露份量超多!也有很多很入味的大啡菇🍄‍🟫🍝 也挺不錯的~

♡ 士多啤梨 雲呢拿 梳乎厘班戟HKD108

♡ 煙三文魚牛油果配窩夫 HKD88

♡ 黑松露大啡菇扁意粉 HKD108
黑松露大啡菇扁意粉

黑松露大啡菇扁意粉
2024-08-03 487 views
又話香港食肆環境差,呢間餐廳keep住都有人入黎同小小排隊,根本上唔book好似無得食咁 。 因為今日約左朋友傾野,原本諗住搵間坐得舒服,方便飲杯野食下甜品慢慢傾,點知入到黎先知得1個鐘食用時間。好啦,無辦法就唯有照叫野食,但等個意粉都等左15分鐘,就問佢一小時係上菜計定入坐開始計,佢答我入座計,咁啲野食又咁遲,咁我地米食得好趕?佢就答無辦法。。。 啲服務態度真係麻麻佢個甜品menu本身都寫左要20分鐘,所以一早叫咗,話食完意粉上,跟住因為得1個鐘,最後根本都無理我食完個意粉未就上左個甜品😟講番食物先,個腰果煙三文魚青醬意粉,有啲油膩,無乜特別,亦無乜腰果 。之後叫左原味pancake, 賣相好吸引🤩 空氣感好重,一吉就無,一食落口就溶,就算飽住食佢都無乜問題,係幾好味嘅 。

之後叫左原味pancake, 賣相好吸引🤩
2024-08-03
$150 (Lunch)
2024-08-01 382 views
廟街真係好多嘢食,竟然發現呢間文青cafe TERA Pancake House! 餐廳外邊以米白色為主,設戶外座位,而店內以木系為主裝修,仲有一個大型月球,簡潔日系風格!由法國藍帶廚師主理,主打唔同口味嘅甜品,係品嘗甜品前,揀2 個主食!日本漢堡扒炒蛋飯其實就較似日式蛋包飯,蛋勁嫩滑,而漢堡扒軟嫩又juicy, 份量都幾多!另一主食就要咗黑松露大啡菇意粉,黑松露醬濃郁,香氣四溢,大啡菇豐溝有嚼勁!每條意粉都掛汁力強,煙煙靭靭!輪到甜品啦!士多啤梨pancake~pancake 口感軟綿而入口即溶,味道唔太甜,但蛋味香濃,值得再食!

:/📍 TERA Pancake House 佐敦@tera_pancake 走日本和式風格⛩️裝潢偏木系簡潔 塑造一個簡樸又寧靜的環境俾人放鬆享受美食💕主打的梳乎厘班戟之外,都有主食🍝、全日早餐、窩夫🧇、咖啡☕️、茶🍵等等不同之選😋✨#kcneatingin佐敦🕯️煙燻照燒雞肉牛油果窩夫 (HKD$88) 窩夫本體外脆內軟 淋上蜜糖依然保留香脆🍯🤤雞肉配牛油果絕對是一個never taste bad的組合🤣 今次配上窩夫 鹹甜交集更加特別!伴碟: 牛油果🥑、車厘茄🍅、沙律菜🥗🕯️雞扒蘆筍洋蔥飯 (HKD$88)份量足 一整塊大雞扒🤤雞扒烤得不錯 燒汁完全滲透入雞肉🤩Juicy另外採用日本米🍚 非常鍾意日本米飯帶有一種黏稠感🤣 有種飛咗去日本享受一餐飯的感覺💥🕯️金箔Nutella (HKD$158)可可豆榛果仁醬| 金莎朱古力脆脆| 金箔| 杏仁碎| 榛子朱古力碎🍫讚!!為咗保住新鮮度 全部梳乎厘班戟都是即叫即製👍🏻🥞Pancake 口感每一啖鬆軟嫩滑 Pancake 外表做到挺身 同時入口亦帶有有空氣感💨蛋味非常濃郁 同時看得到班戟的顏色偏向黃色🥚🧈🍹Drink•柚子蜜 (HKD$28)•
📍 TERA Pancake House 佐敦
@tera_pancake

走日本和式風格⛩️
裝潢偏木系簡潔 塑造一個簡樸又寧靜的環境俾人放鬆享受美食💕

#kcneatingin佐敦

🕯️煙燻照燒雞肉牛油果窩夫 (HKD$88)

窩夫本體外脆內軟
淋上蜜糖依然保留香脆🍯🤤
伴碟: 牛油果🥑、車厘茄🍅、沙律菜🥗

🕯️雞扒蘆筍洋蔥飯 (HKD$88)

份量足 一整塊大雞扒🤤
雞扒烤得不錯 燒汁完全滲透入雞肉🤩Juicy

🕯️金箔Nutella (HKD$158)

讚!!為咗保住新鮮度 全部梳乎厘班戟都是即叫即製👍🏻🥞
Pancake 口感每一啖鬆軟嫩滑 Pancake
外表做到挺身 同時入口亦帶有有空氣感💨
蛋味非常濃郁 同時看得到班戟的顏色偏向黃色🥚🧈

🍹Drink
•柚子蜜 (HKD$28)
•草莓番石榴乳酸配草莓乾果 (HKD$48)

作為士多啤梨愛好者🍓一定要試一試呢個酸甜交雜的乳酸梳打🍹
精粹在於底部濃縮的乳酸
所以記得飲之前要攪拌均勻🤣

*💰餐廳全日免加一
價錢比較其他cafe 更優惠

🔓 TERA Pancake House 佐敦
Address: 273 Temple Street, Jordan, Hong Kong
營業時間: 星期一至五 12:15pm–9:30 pm
星期六至日 11:15am-9:30pm
2024-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 金箔Nutella梳乎厘班戟
2024-07-24 284 views
我最近迷上了吃梳乎厘,今天我專程來到這間位於佐敦專吃梳乎厘的小店餐廳。這間餐廳很有名氣,整晚都是滿座。我和朋友忍不住每人各自叫了一個梳乎厘,再加一個主食,超級好吃。走的時候很滿足!🏅 金箔Nutella可可豆榛果仁醬• 金莎朱古力脆脆• 金箔•杏仁碎• 榛子朱古力碎 $158✨ 這款金箔Nutella可可豆榛果仁醬,無論是賣相還是口感,都是極盡豪華。榛子果仁醬滿滿地覆蓋在甜品上,讓人感覺到滿足感。金莎朱古力脆脆和杏仁碎、榛子朱古力碎的加入,不僅豐富了口感,更讓這款甜品多了一份層次感。再配上金箔,簡直讓人感覺十分奢華。🌸 櫻花梳乎厘櫻花忌廉•櫻花麻糬皮•櫻花果子•自製抹茶雪糕 •紅豆•士多啤梨•糖漬櫻花 $148✨ 這個口味很特別,從來沒有在其他店吃過。每一口都充滿濃濃的櫻花味,吃下去清新而帶有甜甜的味道,配上抹茶雪糕,吃下去就好像置身於日本!🍛 雞扒蘆筍洋蔥飯 $88✨ 雞排煎得外酥內嫩,蘆筍與洋蔥的清新與芝麻的濃香相得益彰,口感豐富,實在是一道色香味俱全的美食,唯一美中不足的是份量有點少。💰 總計: $394, 2位用餐(已包含10%服務費)

🏅 金箔Nutella

🌸 櫻花梳乎厘

🍛 雞扒蘆筍洋蔥飯 $88

💰 總計: $394, 2位用餐(已包含10%服務費)
平時Pancake只食梳乎厘呢種類嘅我,今天和朋友中午到旺角吃飯,下午就來到隔離佐敦試看看呢間梳乎厘名店好好啲嘆下午茶享受假日悠閒時光🐽櫻花梳乎厘:有草莓紅豆抹茶為佐料,梳乎厘粉粉嫩嫩好得意胖胖的外型,這樣層層堆疊應該沒有人可以受得了他的誘惑,入口即化後即刻感受梳乎厘的香氣四溢在嘴中,甜味與梳乎厘甜美交織在一齊呀🐽山茶花荔枝茉莉花茶夏日的味道就是夏天先有出產的荔枝,加上茉莉花茶獨有的味道吸引我們成為下午茶必點的飲品呀🐽鳳梨茉莉綠茶綠茶味道香醇,搭配上淡淡地鳳梨味,清爽不粘膩🐽三文魚糖心蛋牛油果沙律牛油果的熟度剛剛好似奶油的口感,三文魚則是微鹹配著糖心蛋香滑濃郁🐽炭燒雞肉串雞肉醃製入味、烤得熟度剛剛好,不會過硬,口感剛好,香甜可口的美味
🐽山茶花荔枝茉莉花茶
🐽鳳梨茉莉綠茶
綠茶味道香醇,搭配上淡淡地鳳梨味,清爽不粘膩
🐽三文魚糖心蛋牛油果沙律
🐽炭燒雞肉串
2024-07-23 212 views
《TERA》寺主打自家製疏乎厘班戟🥞有多款口味選擇,近期愛上咗開心果口味,見到有呢款口味即刻揀咗ღ開心果梳乎厘 $148用咗堅果🌰圍住梳乎厘面頭再灑上開心果碎同開心果cream 好吸睛😍 梳乎厘質地輕盈鬆軟,入口即化帶淡淡嘅蛋香,食落有層次又唔會過甜🤤口感層次好豐富ღ明太子蟹肉扁意粉 $138意粉好掛汁好creamy,但食落又唔會膩加上意粉軟硬適中,令人食唔停口!ღ蜜桃玫瑰梳打 $36ღ荔枝玫瑰梳打 $36梳打夠氣唔過甜!夏天飲夠解渴!
《TERA》寺

ღ開心果梳乎厘 $148
用咗堅果🌰圍住梳乎厘
面頭再灑上開心果碎同開心果cream

好吸睛😍 梳乎厘質地輕盈鬆軟,入口即化
帶淡淡嘅蛋香,食落有層次又唔會過甜🤤
口感層次好豐富

ღ明太子蟹肉扁意粉 $138

意粉好掛汁好creamy,但食落又唔會膩
加上意粉軟硬適中,令人食唔停口!

ღ蜜桃玫瑰梳打 $36
ღ荔枝玫瑰梳打 $36
梳打夠氣唔過甜!夏天飲夠解渴!
🌿🍝腰果煙三文魚青醬扁意粉 $118青醬既羅勒香氣清新😚入口濃郁 應該加左奶油芝士 所以夠Creamy 🥞🍫金箔Nutella 梳乎厘pancake $158超有蛋香🥚😍 綿滑超鬆軟💯 ☁️配上可可豆榛果仁醬 金莎朱古力脆脆 金箔杏仁碎榛子朱古力碎 口感豐富🍫 🥭🥥芒果生椰乳 $58(少甜少冰)岩晒夏天飲 椰奶香同芒果風味 好夾加入Jelly 粒粒 飲落有咬口😆🫖🥥焙茶生椰乳 $58(少甜少冰)超濃郁焙茶香🥰 搶晒椰乳風頭回甘不太甜 茶控必飲「Tera寺」@tera_pancake📍佐敦廟街273-285號寶發大廈#pancake #香港美食 #佐敦 #打卡 #Tera寺

🌿🍝腰果煙三文魚青醬扁意粉 $118
青醬既羅勒香氣清新😚入口濃郁
應該加左奶油芝士 所以夠Creamy

🥞🍫金箔Nutella 梳乎厘pancake $158
超有蛋香🥚😍 綿滑超鬆軟💯 ☁️
配上可可豆榛果仁醬 金莎朱古力脆脆 金箔杏仁碎
榛子朱古力碎 口感豐富🍫

🥭🥥芒果生椰乳 $58(少甜少冰)
岩晒夏天飲 椰奶香同芒果風味 好夾
加入Jelly 粒粒 飲落有咬口😆

🫖🥥焙茶生椰乳 $58(少甜少冰)
超濃郁焙茶香🥰 搶晒椰乳風頭
回甘不太甜 茶控必飲

「Tera寺」@tera_pancake
📍佐敦廟街273-285號寶發大廈
#pancake #香港美食 #佐敦 #打卡 #Tera寺
2024-07-17 205 views
很久沒有來這家吃甜品啦,平日下午去人流小一點,這次去到佐敦總店,位置廟街街尾位置。純白色簡約的門面,裝修不花巧環境舒適😚。食物選擇多元化,由小吃到甜品也有多款,價格中等不算太貴🙈。-▪︎焙茶生椰鮮奶 HKD$58|青檸梳打 HKD$36飲品有減$12優惠,可以便宜一點欵🤭。焙茶生椰鮮奶味道挺特別,層次感較豐富的飲品,焙茶甘香不苦澀,配著清甜生椰和鮮奶挺香欵。青檸梳打是淺色漸變層賣相,攪拌過後味道較好,酸中帶點甜味感覺清新。-▪︎金箔 Nutella HKD$158現點即做味道真香,飽滿的賣相很吸引📸。用了可可豆榛果仁醬、金莎朱古力脆脆、金箔、杏仁碎及榛子朱古力碎製成。梳乎厘質感鬆軟,吃起來充滿空氣感的感覺。雙重朱古力味道濃厚,配著朱古力脆見和杏仁碎口感豐富。-▪︎開心果梳乎厘 HKD$148平常也喜歡的食物,看到窩夫就決定是你啦!這賣相也很吸引欵,用了堅果、開心果忌廉及開心果碎製成,是個挺有嚼感的組合。開心果醬覆蓋在梳乎厘上,甜而不膩的味道,再來一口飲品絕了😋。-

▪︎焙茶生椰鮮奶 HKD$58|青檸梳打 HKD$36

▪︎金箔 Nutella HKD$158

▪︎開心果梳乎厘 HKD$148

2024-07-10
Type of Meal
Tea
2024-07-13 184 views
*奇怪,要我修改先可以出,我又無收餐廳任何優惠,單純覺得餐廳吾錯,值得分享。我係堅持吾會改以下嘅評價朋友仔生日,係香港食晚飯間間都90分鐘要交枱,唯有食完晚飯去第2輪,甜品就係得到大部分女士嘅歡心,開心食開心傾。係佐敦廟街靜靜地嘅一間小小店,得幾張枱,淺色木嘅裝修,我鍾意嘅日色小店feel。點左2個梳乎厘班戟開心果梳乎厘班戟呢個好好味,吾會太甜,味道香滑櫻花梳乎厘班戟個人覺得太甜,尤其係2粒和果子頂上有片好似白紙嘅係食得㗎,味道係甜甜,但口感好奇怪。底嘅梳乎厘班戟係好味嘅。另外點左3個養生花茶牛蒡茶桂花國寶茶洋甘菊花果茶一大茶壺上,其實可以2人分享一壺都足夠。可能因為係茶包,所以都感覺一般,但食甜品配杯熱花茶都吾錯。做會員有8折,所以最後結帳都吾貴。
*奇怪,
我係堅持吾會改以下嘅評價

點左2個梳乎厘班戟

開心果梳乎厘班戟
呢個好好味,吾會太甜,味道香滑

櫻花梳乎厘班戟
個人覺得太甜,尤其係2粒和果子
頂上有片好似白紙嘅係食得㗎,味道係甜甜,但口感好奇怪。
底嘅梳乎厘班戟係好味嘅。

另外點左3個養生花茶

牛蒡茶
桂花國寶茶
洋甘菊花果茶

一大茶壺上,其實可以2人分享一壺都足夠。

可能因為係茶包,所以都感覺一般,但食甜品配杯熱花茶都吾錯。

做會員有8折,所以最後結帳都吾貴。

2024-07-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Celebration
Birthday