要出尖沙咀整少少嘢,咁就晌尖東站附近間甜蜜蜜新生咖啡店食吓嘢先。其實都嚟過幾次,今次叫咗個有公司三文治同咖啡嘅下午茶餐,個三文治入面有蛋、番茄、青瓜、生菜、煙肉,麥方麵包就烘底嘅,有啲偏硬,但餡料就幾多幾豐富嘅。當時食客唔多,靜靜哋坐吓抖吓都OK。呢度仲不停咁播住鄧麗君嘅歌,仲有好多有關佢嘅精品擺設,佢嘅歌迷應該都會幾鍾意呢度。

$50 (Tea)
今晚我們去咗爸爸最喜歡嘅鄧麗君小姐喺尖沙咀嘅主題餐廳「甜蜜蜜新生咖啡店」食晚飯!一入到店內見到佈滿晒鄧麗君小姐嘅照片,另外仲有個投影電視不斷播放住鄧麗君小姐嘅演唱會!我們不斷喺店內影相留念,之後我們就叫咗咖哩素肉蛋包飯、黑椒牛肉三文治、芝士素火腿飛碟、杞子菊花有機蜜糖、有機無糖豆漿同洛神花!咖哩素肉蛋包飯嘅咖哩汁好濃郁,素肉嘅肉質都幾爽滑彈牙,而且份量都幾多!黑椒牛肉三文治嘅黑椒香味令到牛肉嘅肉味更加濃郁,蕃茄同生菜青瓜亦好新鮮,夾埋一齊嚟食嘅味道好清新!芝士素火腿飛碟嘅表面烘得都幾香脆,半溶嘅芝士夾埋素火腿一齊嚟食都幾惹味!杞子菊花有機蜜糖嘅味道好清甜芳香!
一入到店內見到佈滿晒鄧麗君小姐嘅照片,
另外仲有個投影電視不斷播放住鄧麗君小姐嘅演唱會!
我們不斷喺店內影相留念,
之後我們就叫咗咖哩素肉蛋包飯、
黑椒牛肉三文治、芝士素火腿飛碟、杞子菊花有機蜜糖、
有機無糖豆漿同洛神花!咖哩素肉蛋包飯嘅咖哩汁好濃郁,
素肉嘅肉質都幾爽滑彈牙,而且份量都幾多!
黑椒牛肉三文治嘅黑椒香味令到牛肉嘅肉味更加濃郁,
蕃茄同生菜青瓜亦好新鮮,夾埋一齊嚟食嘅味道好清新!
芝士素火腿飛碟嘅表面烘得都幾香脆,
咖哩素肉蛋包飯
杞子菊花有機蜜糖
有機無糖豆漿
洛神花
2015-12-24 682 views
行街中發現嘅甜品店,睇到很多人等位,而且似乎都系香港本地後生,估想一定系唔錯嘅就拿號排隊了。呢家店面唔大,但環境喺香港肯定算很唔錯嘅了。 菜單也很正式,我和朋友點了很多芒果類嘅甜品和綿綿冰,都很美味。還要了朱古力心太軟配雲呢拿雪糕,要等10-15分鍾。端上嚟嘅心太軟熱乎有型,一勺挖下去朱古力漿嘩嘩嘅流,簡直太有賣相了,旁邊搭配着雲呢拿雪糕,一啖心太軟一啖雪糕,冰火兩重天嘅滋味太爽了!後尾知心太軟系文藝叫法,普通叫法系熔岩朱古力蛋糕,挺貼切嘅,真嘅就系像火山噴發一樣,味道也系出乎意料。菜單上其他產品也都很誘人嘅樣,還冇被游客全面侵占,中意嘅朋友抓緊去啊。
行街中發現嘅甜品店,睇到很多人等位,
中意嘅朋友抓緊去啊。
Other Info. : 春卷皮酥脆,內里系芒果餡,淋上酸甜嘅芒果汁,甚系可口啊
2015-12-10
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
  • 朱古力心太軟配雲呢拿雪糕、炸香芒春卷伴芒果沙巴翁
2015-12-21 701 views
雖然唔喺經常幫襯社企,但都衷心支持佢哋,尤其依家做飲食本身都唔容易,個人覺得,就算作為社企都唔可以單以做慈善嘅心態去營運,所以,見好多社企搞嘅餐廳都好低調,當然晌營運上唔喺一個好策略,就好似依個晏晝嚟到嘅甜蜜蜜生活咖啡店,其實,都開咗好多年,仲要打着紀念鄧麗君嘅旗號,但好多人都唔知有佢個存在。唔一定要求賺好多,至少要有盈利先可以長期維持。小弟唔喺咩君迷,但都好尊敬依位藝人,當然,如果你喺君迷,牆上有好多佢晌唔同年代嘅照片,另一邊又有佢嘅往史、唱片、書籍、紀念品,靠窗嘅大銀幕更不停播放佢嘅音樂片段,唱出不少名曲,都好讓人緬懷 。唔知喺咪社企關係,整間店嘅枱椅安排都唔似一般商業咁用到盡啲地方,感覺顯得闊落 。散點餐牌以外,更有午餐、下午茶餐、晚餐供應。而下午茶餐有8款選擇,定價$35-$48,包一杯即磨咖啡或$20以下飲品。晌出面櫃位點餐、俾錢,再拎個號碼牌返埋位,到時就有店員送餐上嚟。 雜菌湯有機意粉 $35 老婆食素,故揀依一個意粉,奶白色嘅湯其實喺忌廉湯,不過奶味偏重,而意粉份量頗多,質感無過腍,配上菇菌及翠玉瓜,但整體有少少街坊茶記嘅水平,唔好太大期望。 茄蓉煙鴨胸飛碟
散點餐牌以外,更有午餐、下午茶餐、晚餐供應。
雜菌湯有機意粉 $35

雜菌湯有機意粉
茄蓉煙鴨胸飛碟 $35

一客有兩件飛碟,作為下午茶都算足夠。其實,飛碟搵機整,都無乜難度可言,但勝在唔少料,而且,落咗幾多茄蓉,酸香醒胃。
低糖有機豆漿

老婆一向講求健康,既揀豆漿,仲要低糖。要得低糖,就預喺淡口啲,然而,豆味亦唔算強,所以,唔啱我,好淡味。
低糖有機豆漿
即磨咖啡

本身散叫杯即磨咖啡要$25杯,依家心理上加多$10就有多樣嘢食,感覺好划算咁,哈哈!咖啡自行加糖加奶,細心位啲奶喺熱嘅,亦睇到佢哋都有用心。而且,砂糖用採用公平貿易嘅產品,讚!
即磨咖啡
講咗咁耐,咪淨喺想住佢喺鄧麗君主題餐廳,而佢作為一間社企,目的喺幫助精神病康復者重建新生,有機會都不妨支持吓
出門口時,仲見佢哋搞埋咖啡拉花班,又有得包場,而且,睇落場費唔高,算喺為餐廳增值
雖然,以鄧麗君作為餐廳嘅主題喺其賣點,不過,始終唔喺好多人喺佢嘅粉絲,嚟幫襯嘅人都只喺當佢喺間普通嘅咖啡茶室,故還原基本,都喺要做好啲食物先夠長遠。
$35 (Tea)
2015-12-11 560 views
知道這裡是社會企業開的歺廳,熱食跟餅一樣有水準可以hea下有wifi,今日再來就見有職員正在擺放極具聖誕氣氛的餅,樹頭蛋糕及綠色的聖誕樹, 真係好靚呀!睇牌分別係黑森林樹頭蛋糕同綠茶紅豆忌廉。再睇又發現新餅,桂花蜜糖慕絲,綠茶吉士紅豆,紫薯慕絲同法式咖啡杏仁餅連伯爵茶都有,造型都唔同哂,好有新鮮感。我就忍唔住試左聖誕樹同桂花蜜糖. 職員介紹話全部係少甜配方,蛋糕冇任何添加,紅豆自己煮(!?)貫徹小企一向精神!正如店員講,少甜好岩我口味,我食到蛋糕層内雞蛋香味。綠茶聖誕樹好靚,入面好足料紅豆餡好高。結果當然係食唔哂。但心滿意足有驚喜。下次要試咖啡,我見佢用dacquoise. 我只係比較高級既餅店見過,究竟係乜呢?

2015-12-11
  • 桂花蜜糖蛋糕
沒有想過平常等車的地方都會有好野食! 晚餐有SET,100 塊以下的!另外叫了一個牛肉炒烏東好似60 塊以下!先來一個SALAD,聞到好清新的味道! 可以選擇要醋/沙拉醬, 不過如果你本身個餐係素食,就DEFAULT係醋。味道我是從朋友中得知的,因爲孕媽媽關係不能食這個,朋友話好味道!那個醋非常開胃的!之後就到鴨胸意粉!醬不會太多也不會太小!味道是香濃的番茄味道!鴨胸也是燒得香香的!那個皮有小小脆口!牛肉炒烏東:很香的芝麻係面頭,不過有小小過咸,但不油膩,牛肉質地係不會像橡皮筋的,味道是有濃濃的牛味阿!同不會過火的!TIRIMISU:孕媽媽呢個真係五點得!原因有兩個!一,因爲係有機會用生雞蛋做的! 二,有咖啡,酒 都是對BB不好的!!但朋友話滑的涵料同濃烈的咖啡味!服務生應該係有一點智力障礙的,可是非常有笑容,所以我地不會講得太快, 希望他可以PICK UP到我地想要d MUD!
沒有想過平常等車的地方都會有好野食!

2014-05-11 2129 views
今日約左寶貝喺呢到一年一次見面~!本人好中意呢到的輕鬆感覺~可能因為地點唔方便關係,所以客人唔算多~我隨意咁揀左個位坐可以比我地慢慢談心~原先只係諗住點杯飲品,但見到佢個紐約芝士蛋糕又忍唔住問收銀員係咪自家製,佢話係喎~咁就點左件~~我好中意嘗試唔同的誠意作品~紐約芝士蛋糕 - 個樣已經覺得好吸引,以為係來貨品,食落亦好有水準, 我最中意佢有好濃郁的芝士味~又可能因為呢到係康復者做的作品,所以另有一種感受~蜂蜜薑茶 - 好香的薑味~感覺好溫暖簡單的小吃,舒服的環境,仲有認真努力工作的每個員工細心的服務,我几中意呢D感覺~
可能因為地點唔方便關係,所以客人唔算多~我隨意咁揀左個位坐
可以比我地慢慢談心~
佢話係喎~咁就點左件~~我好中意嘗試唔同的誠意作品~

蜂蜜薑茶 - 好香的薑味~感覺好溫暖
我几中意呢D感覺~
2014-04-30
$50 (Tea)
2013-11-05 1802 views
     甜蜜蜜新生咖啡厅:这是一家邓丽君主题cafe,店其实挺小的,一走进门,就看到歌后的甜美照。     一坐下来,随处可见邓丽君的照片。    角落摆着一些纪念品在出售。    点了杯甜蜜蜜古坑冰咖啡,说是产自邓丽君家乡,说实话我是个不懂品咖啡的人,但觉得这杯的味道还真不错~    总体来说,虽然整间店都挂满了邓丽君的照片,但年代感还不够强烈,没能让人一走进店就融入那个氛围中。但不可否认咖啡味道OK,听说这里的甜品也不错,下次试试~
     一坐下来,随处可见邓丽君的照片。
    角落摆着一些纪念品在出售。
2013-08-31 1735 views
今次要向大家介紹的是以鄧麗君做主題的社企餐廳甜蜜蜜新生咖啡店。別說年紀小未聽過鄧麗君的歌喲,雖然她在水太太非常年幼(信我﹗真的非常年幼﹗)時去世,但水太太也略聽過她的名曲。還記得<甜蜜蜜>、<月亮代表我的心>、<小城故事>等等,都是唱得街知巷聞,經常被翻唱無限次的﹗可想而知,鄧麗君的歌聲是風摩香港人的心呢﹗聽母親說,她是紅極一時,真的非常非常紅的﹗可惜,她在還年青時已因病去世,真遺憾﹗雖然水太太未至於是鄧麗君的粉絲,但也喜歡聽她的歌,她的歌聲真的很甜美呢﹗今次難得與安娜小姐晚餐,這咖啡店位於尖東站出口,地點非常方便,而且又是社企形式營運的,決定到這餐廳來試試。這社企由新生精神康復會營運的,主要聘請復康者為侍應,並提供優質的餐飲服務;既可幫助復康人士找到工作機會,又會為他們作出培訓,以便融入社會。這餐廳不算難找,在尖東站K出口地面向左手邊走,見到kingludwig beerhall德國餐廳,拐過前方轉左,望到在巴士站的位置便是餐廳入口了﹗甫入門口就見到大大幅鄧麗君的相片,滿有懷舊色彩。背景音樂也少不了鄧麗君的經典名曲。除了鄧麗君的相或海報
這餐廳不算難找,在尖東站K出口地面向左手邊走,見到king
除了鄧麗君的相或海報作裝飾,還有許多鄧麗君的物品販賣﹗想不到連鋼琴譜也有,亦想不到原來鄧麗君那些年代已有這麼多的產品呢﹗全都有鄧麗君的樣子呢﹗粉絲一定瘋了﹗
水太太和安娜小姐都是點了有機亞麻籽椰菜花忌廉蝦仁有機意粉。
這裡是先購票點菜,然後侍應按著數字牌把食物送到枱上的。
先來前菜迷你沙律杯,很清新,有鮮甜的小蕃咖,應該也是有機的。
主菜賣相甚佳,有很多亞麻籽灑在意粉上,據說亞麻籽高度有營養的,可以降膽固醇,亦含有豐富Ω-3 脂肪酸和木質素,可以預防癌症呢﹗
加上有機蔬菜和有機意粉,吃上這道菜好像把啖啖健康送到口中~~
而最重要,汁料很美味,而且蝦仁很爽很彈牙,這絕對是又美味又健康的菜色呢﹗大讚~~﹗
是日甜品為香蕉芝士蛋糕。芝士蛋糕吃得多,香蕉味的芝士蛋糕是首一次吃的﹗芝士味很濃,但又不失香蕉的香蕉,簡直天作之合﹗非常妙呢~~
Other Info. : 我們是在平日來的,這餐廳只有數枱客人,環境比較寧靜。而服務員都用心為我們服務,帶著笑容去工作,感受到他們的誠意﹗ 其實並不是一定要到社企餐廳的,若食物沒有一定水準,絕對不用故意為了「同情」復康人士而來光顧。但與其要吃飯的,為何不試試社企餐廳呢?味道高質素,價錢又相宜,地點又方便,又能間接地幫助人,何樂而不為呢? 在這寧靜的環境下和好友談談天,交換一下近況,說說神的作為,就這麼的一晚了。
2013-07-15
2013-04-14 1044 views
呢間CAFE唔似其他個D, 咩時候都嘈嘈地, 又滿人.呢間CAFE無咩人, 係HEA同懷念鄧麗君既地方.悠閑星期日, 同爸媽去呢間度食. 其實個位不多好找, 我都係行過先知有呢間野, 話比媽媽聽.入到去好多佢既POSTER, 但有個SCREEN係咁播佢D MV.是日無雪中情, 所以無揀CAKE SET.食左雜菌湯意粉, 同點左古坑咖啡, 古坑就係鄧麗君的鄉下, 試下先~咖啡一般, 炭燒味, 我自己不太喜歡苦的咖啡, 所以這不是我的茶.意粉- 比普通意粉幼, 彈牙同爽.湯係白色, 唔濃個湯但味道濃, 所以都幾好味成個湯意粉.找到一間有特色而有比較少人的CAFE~ 好!
呢間CAFE唔似其他個D, 咩時候都嘈嘈地, 又滿人.

呢間CAFE無咩人, 係HEA同懷念鄧麗君既地方.

是日無雪中情, 所以無揀CAKE SET.

湯係白色, 唔濃個湯但味道濃, 所以都幾好味成個湯意粉.

找到一間有特色而有比較少人的CAFE~ 好!
2013-04-07
$45 (Tea)
又來到這裡…只因旺中帶靜吧…(雖是晚為星期五,食客卻不多)先來的是沙律…紅酒汁煙鴨胸炒意粉,不太「紅酒」,卻充滿了蕃茄香,加上大量蔬菜配料,好吃啊…熱檸蜜,喝得出陣陣蜂蜜的味道…黑松露素鱈魚意粉(面層白色的為雜菌),素鱈魚是以黃豆製作,無論樣子及口感皆極為像真,跟我上回吃的「素豬扒」有異曲同工之妙…最後奉上的是日甜品 – 藍莓紐約芝士蛋糕…我則加$5轉作「雪中情」,即是豆腐芝士蛋糕,味道略淡,勝在輕盈,不過我還是較愛濃味的芝士蛋糕多一點…蛋糕插上印有鄧麗君樣子的小咭紙…!!!是次大概以$190買單,食物的整體質素均為中上,加上人流不多,絕對是尖沙咀區少有的「綠洲」之一…
又來到這裡…
只因旺中帶靜吧…(雖是晚為星期五,食客卻不多)
先來的是沙律…
熱檸蜜,喝得出陣陣蜂蜜的味道…
最後奉上的是日甜品 – 藍莓紐約芝士蛋糕…
蛋糕插上印有鄧麗君樣子的小咭紙…!!!

2013-04-01 568 views
朋友旅遊回來,約出來見個面在OPENRICE 看過食評覺得不錯,於是就來試一下沒想到一坐就是一整個下午一共叫了2個TEA SET雪中情,名不虛傳,濃濃的豆腐味讓人停不下來公司三明治,餡料超豐富,份量也頗大,當天沒吃午飯的我一下子飽了coffe shop 以鄧麗君為主題,自然每個角落都是她的海報、周邊商品等等。當天坐在SCREEN的旁邊,跟朋友聊天的期間,常忍不住抬頭看看螢幕中那個溫婉的她。店裡的員工態度真的很好很好環境也很舒服,聽著鄧麗君的歌,讓我都不太想離開^_^最重要的是支持社企
朋友旅遊回來,約出來見個面
在OPENRICE 看過食評覺得不錯,於是就來試一下
沒想到一坐就是一整個下午

一共叫了2個TEA SET
雪中情,名不虛傳,濃濃的豆腐味讓人停不下來

店裡的員工態度真的很好很好
環境也很舒服,聽著鄧麗君的歌,讓我都不太想離開^_^
最重要的是支持社企
2013-03-31
2012-12-25 568 views
繼續支持社企餐廳,今次選了路程較方便尖東站上蓋的甜蜜蜜新生咖啡店, 一家同是精神新生會旗下的社企餐廳。在巴士站後的紅紅咖啡店,相比附近的熱鬧的四川菜館或德國餐廳,這家小餐廳更顯和諧恬逸。打開玻璃門滿眼是已故鄧麗君小姐的大頭照、唱片封套及唱片,要是鄧小姐粉絲的話實在太合意,對我們這些只聽過其歌但不是粉絲的客人也不會不喜歡的。鄧小姐的照片雖美,但饞嘴的我對餅櫃裡的蛋糕更有興趣,幾款切餅似乎也很好吃,經常在OR看到的"雪中情"也是其中,當然不會錯過機會。 如快餐店般先在櫃檯付款的流程,客人只需拿著有鄧小姐玉照的號碼牌就座,稍後店員就會奉上食品,相當方便。名字非常詩意的雪中情就是豆腐芝士蛋糕,素白單純沒花巧,唯一裝飾是片不可吃的小照片,不用可能更好,最少不會浪費這張拍得蠻漂亮的照片。豆腐芝士做得很有豆腐香,芝士味反而不重,蛋糕滑嫩中有彈性,清淡的黃豆味很輕怡,餅底是柔軟的海綿蛋糕,新鮮的海綿蛋糕輕軟口感跟豆腐如同一轍,這樣反而不會因用其他香脆餅底般奪走豆腐淡淡清香,加上甜度不高吃後沒有黏喉弊病。本想試另一名物古坑咖啡,只是剛好沒貨唯有改配即磨咖啡,看單據才知道即磨咖啡要加$5,其實點什麼飲品才
甜蜜蜜新生咖啡店
曾經擁有
甜蜜蜜此中尋
號碼牌
淡素雪中情

即磨咖啡
本想試另一名物古坑咖啡,只是剛好沒貨唯有改配即磨咖啡,看單據才知道即磨咖啡要加$5,其實點什麼飲品才不用加錢的呢??

這杯表面沒有什麼咖啡脂的熱咖啡,不加糖奶前實在如杯苦茶,甘甘的我也能接受,當然加糖奶之後會可口得多,咖啡有點咖啡香但餘韻不持久,淡淡的咖啡一直不是我的茶,要是要加錢的話,還是點較特色古坑咖啡較值得;用上鮮奶是較有誠意,如可將鮮奶稍稍加熱則更有誠意了。

店內不停播放鄧小姐的甜美歌聲,今次還是播N年前的電視節目中的歌曲,所有都是耳熟能詳的,在此溫婉柔甜的歌聲下吃甜品實是美事,只是店員們習慣性的說話聲浪其實有點扣分,不過在社企餐廳中又有點包容了。

自己吃的蛋糕沒有什麼香味,附近小姑娘的下午茶餐卻香氣迫人,熱檸檬茶的檸檬清香隔著桌子也感受得到,即時令空氣也變成清新舒服,那日式煎餃子更是香得誘人,雖然烹調時間比一般餐廳的稍長,看來食物水準還算可以,有機會應要重試也是值得繼續支持的社企餐廳。
$43 (Tea)
甜蜜蜜此中尋
淡素雪中情
曾經擁有
號碼牌
甜蜜蜜新生咖啡店
  • 雪中情
2012-10-16 369 views
今日不用上班,下午因為要過去尖東拿點東西,所以去之前就獎自己一個tea。在港鐵站附近找到這間coffee shop,實在太隱蔽了。其實它在King Ludwig Beerhall旁邊,下次大家有機會經過,可以留意一下。這間店不大,來的時候剛好店主辦了個workshop,有點壓迫感。叫了一個cake set,又叫了一個公司三文治set。蛋糕款式沒限定,可以去餅櫃自選喜歡的款式,有藍莓芝士、柚子蛋糕、薄荷芝士蛋糕等。薄荷芝士蛋糕,上層質感很滑,可惜只有薄荷味,沒有芝士香。底層的海綿蛋糕口感很粗糙,可能是打蛋時打了很多大氣泡在裡面,所以質感不夠幼滑。公司三文治很大件,份量太多,食完之後應該不用吃晚餐。材料非常豐富,最喜歡是那片蛋,夠厚又有蛋香,就像茶餐廳鮮炒的那種。烘烤過的面包,非常好味,不過似乎有點過硬,胃部有點不適。忘了介紹,餐廳的最大特色就是以鄧麗君做主題,不單是牆上的佈置了,更擺賣了鄧麗君一些未發表過的作品。店內有個corner位有耳機,喜歡的朋友可以試聽。媽媽喜歡鄧麗君,自小便聽著她的卡帶長大,聽著店內流轉著<月亮代表我的心>,自己也不自覺的唱起來。

在港鐵站附近找到這間coffee shop,實在太隱蔽了。

叫了一個cake set,又叫了一個公司三文治set。
薄荷芝士蛋糕,上層質感很滑,可惜只有薄荷味,沒有芝士香。
公司三文治很大件,份量太多,食完之後應該不用吃晚餐。
烘烤過的面包,非常好味,不過似乎有點過硬,胃部有點不適。

店內有個corner位有耳機,喜歡的朋友可以試聽。
2012-10-15
2012-08-15 270 views
因為有同事離開...所以我地就同佢食離職飯啦...一入到去已經好多鄧麗君既嘢同埋播緊佢既歌...好啦...入正題...今日個SET有3款...A.好似係紅酒牛柳粒燴意粉..B.干燒雞扒炒烏冬...C.好似係素飯..我最後揀左A..A....一般...但係D牛柳粒味道好似怪怪的....奶茶...好澀...雪中情...整體都OK...豆腐味都幾重...但蛋糕底就麻麻....整體都OK既...可以再食....同埋同事叫炒烏冬果個好似好香...下次要試下個炒烏冬
一般啦
A....一般...但係D牛柳粒味道好似怪怪的....
奶茶...好澀...

...下次要試下個炒烏冬
2012-08-14
$80 (Lunch)