2018-11-03 71 views
我個好朋友之前同我講話好想食泰式打邊爐,佢講左勁耐😂我地終於夾到時間去食啦!地點都方便,係旺角瓊華中心9樓,book左埋枱,唔洗等位上到去,地方都闊落,燈光較暗,但係好chill!出面仲可以拎泰式小食,有我最愛的木瓜沙律,雪櫃飲品都係任飲的我地就簡左食冬蔭功雞煲,湯底夠曬濃,d雞都好滑好大件,夠曬入味,估唔到咁樣食都幾夾,之後再加湯打邊爐我地仲加左一份星級海鮮拼盤,大蝦好大隻好爽口,鮑魚都好彈牙,d蜆都好鮮甜仲有生菜包同泰式鳳爪食,整得都唔錯,辣味適中,我覺得都幾抵食安格斯肥牛,條紋分明,好有口感泰式特色丸,泰國食粉麵,一定食到我地再追加一份白鱔片,份量都幾多,好新鮮最正就係泰式甜品,椰汁西米糕、班蘭糕⋯我食到等唔到口,真心覺得好食整體餐廳都唔錯,有特色,多選擇!

安格斯肥牛,條紋分明,好有口感

泰式特色丸,泰國食粉麵,一定食到

我地再追加一份白鱔片,份量都幾多,好新鮮

整體餐廳都唔錯,有特色,多選擇!
2018-11-03 39 views
慶祝朋友生日,佢揀左呢間餐廳,佢話之前來過好好食,想再 encore, 我亦都好期待。我早到左在門口等,見到好多泰國裝飾,電視亦都係播著泰片,lift 口掛住幾幅明星到過這間店,分別有鄧麗欣,李司棋﹠家燕媽媽,令我更加充滿期待。餐廳其實都係任食形式,海鮮就跟人頭份量,出面有自助吧,同樣亦都非常泰,有蝦片﹠一些泰式糕點!壽星女選了冬陰公雞煲,個雞好大件亦好滑。冬陰公湯底味濃,但不會太酸辣。同時亦有生菜包﹠泰式鳳爪附上。個海鮮拼盤好體頭,飽魚,帶子,蝦,青口,蜆﹠螺,非常新鮮,加埋個冬陰公湯底好入味!餐廳亦好慷慨,只要 like 佢地既 facebook page, 仲會送一杯泰式飲品,我選了椰汁冰,好有椰子香味又吾會太甜!
2018-10-29
$300 (Dinner)
2018-11-03 42 views
同朋友飯聚,諗食乜嘢有時真係諗到頭都爆,最方便就梗係打邊爐啦,大把配料俾你揀,又容易同朋友 share,真係無人唔鍾意!不過要搵一間有質素嘅火鍋店,有時都幾傷腦筋,幸好友人早有準備,一早就已經喺呢間「泰邊爐」book 咗位。原來佢之前嚟過,覺得食物水準唔錯,不但環境舒適,服務又到位,而且餐廳最近仲轉咗新 menu,不僅有回本必吃的安格斯牛肉,還有眾多海鮮、泰式丸餃麵食,以及一系列泰式前菜沙律和甜品等,另加上泰式湯底和雞煲,實屬驚喜,所以想同去我試下。餐廳位於瓊華中心 9 樓,交通好方便,臨近旺角港鐵站。店內環境都算幾乾淨,而且座位非常闊落。至於放題價方面,每位 $198,而湯底就有四款可供選擇,包括傳統冬蔭功、飄香椰子雞、青咖哩雞同番茄豬骨濃湯,另外仲有兩款泰式雞煲。不過如果揀鴛鴦湯底,就要另加 $38,加配「星級海鮮拼盤」就每位再加多 $70,難得出來 gathering,就一於食豪啲。趁湯底未到,先去自助區行一轉。食物選擇唔算多,只有幾款小食、泰式沙律同泰式甜品,不過就有不少罐裝飲品可以任揀。至於醬料區嗰邊,除了有一般打邊爐常見嘅醬料之外,原來呢度仲有唔少泰式醬料,例如辣椒粉、紅蝦
趁湯底未到,先去自助區行一轉。食物選擇唔算多,只有幾款小食、泰式沙律同泰式甜品,不過就有不少罐裝飲品可以任揀。至於醬料區嗰邊,除了有一般打邊爐常見嘅醬料之外,原來呢度仲有唔少泰式醬料,例如辣椒粉、紅蝦米、黑豉油、泰國菜圃等,可以用嚟襯番泰式邊爐嘅湯底。
馬上開餐,今次揀咗個鴛鴦湯底 (+$38):番茄濃湯拼椰子雞,前者湯料不但有多件鮮甜番茄,還有一大舊豬骨,用料十足,入口微酸帶甜,非常開胃;而後者椰子雞湯,椰味雖然唔算好濃,不過味道就非常鮮甜。
至於隨湯底送上嘅火鍋料就包括有:安格斯肥牛、黑豚肉片拼羊肉片、特色丸拼盤、自家製手打丸、泰式鳳爪、泰式豬肉生菜包、蔬菜拼盤等,此外客人亦可以按需要免費追加美國肥牛、豚肉片、午餐肉、芝士腸、水魷、響鈴、粟米、蘿蔔片、泰式粉麵如金邊粉、MAMA 麵等多款火鍋料。
安格斯肥牛質素不錯,雖然唔算好嫩滑,但肉味濃郁。另外四款自家製手打丸亦很有水準,尤其是冬蔭蝦丸,爽彈得嚟仲帶點清酸。龍蝦鉗丸造型亦很有創意,坊間少見。至於碟泰式鳳爪,食落帶陣陣酸辣味,清新解膩;而生菜包嘅味道層次亦非常豐富,肉碎鮮香偏辣,令生菜更添食味。
加配嘅「星級海鮮拼盤」,材料毫不吝嗇,有鮑魚、翡翠螺、扇貝、大蝦、青口、美國桶蠔、蜆隻等。幾款之中,最愛吃就是鮮橙亮澤、肉質爽彈嘅海蝦,原來連蝦頭部份都帶些少膏,就算燙熱也忍不住往嘴裡送。另外桶蠔亦很有水準,肥美大隻,烚至剛熟,嫩滑可口又鮮美。扇貝亦叫人驚喜,帶子肉飽滿。
記得要留肚食泰式糕點,另外仲有紫米露同泰式涼粉;千層糕口感煙韌彈牙、香芋大菜糕造型很精緻,晶瑩剔透,冰涼爽滑,入口充滿芋香,食完真係超滿足。
2018-11-01
$316 (Dinner)
早幾日同朋友去旺角搵美食,俾我地發現左有間“泰邊爐“--泰式火鍋任食,平時就食開日式/韓食放題,心血來潮好想攪攪新意思,估唔到好有驚喜,CP值極高,環境舒服,又無限時,食物水準高,絕對會下次同朋友再去食!!!!搭電梯上到餐廳,佔左成層,好大呢,我好鍾意餐廳既環境,枱与枱之間有足夠空間,坐得好舒服。同埋餐廳周圍有d好靚既燈管,增添情調呢~😍呢度既待應好Nice咁同我地介紹呢張新Menu, (哈哈,雖然我唔知佢既舊menu係咩)😂,不過我唸會訂期轉下menu都幾好丫,多d新意,唔怕食悶~我地決定辛苦工作後要獎勵自己,食好D!!!決定叫最豐富既$268海鮮雞煲套餐!!!!睇真d個Menu, 真係超級豐盛!我地叫左個椰子湯雞煲試下。😍😍 濃沃嘅椰子湯配搵洋蔥同雞,十分足料!!!更重要係d雞肉鮮嫩,相當滑身,一d都唔老,OMG!!真係好好食!!!我係意想不到係呢度食到咁高質既雞煲LOL! 仲有雞既份量好多,如果一開始就食晒d雞,我估我地食唔落後面d。重點推薦海鮮丫,大大隻蠔、扇貝、鮑魚、蝦、蜆!!真係好足料同埋新鮮!!!優質既安格斯牛肉---肉味濃~🐂仲有豚肉片、羊肉片、手打丸、蔬菜拼盤仲有我最

優質既安格斯牛肉---肉味濃~🐂

仲有豚肉片、羊肉片、手打丸、蔬菜拼盤

仲有我最喜愛既泰式鳳爪同埋生菜包!

自助甜品及沙律吧🥗---好多款式:椰汁糕,同呢個好靚既透明花花--好似大菜糕包住d椰汁糕,好好食!!!仲有紫米露,米餅,jelly,泡芙 !!!

😀飲品仲有好多選擇丫,我最鍾意荔枝烏龍茶,泰國啤酒,桃味汽水~

實在太正!!!下次一定再同朋友番黎再食丫💕
2018-11-02 39 views
朋友知我鐘意食泰菜,就推介左呢間泰邊爐俾我。一開始都唔係太大期望,始終冇食過泰式的邊爐,但試完真係好驚喜!雖然我同男朋友一早book左位,但由於係假期前,超多人,都等左一陣先入到去。生意好好!好多人排隊店員同我地推介話近排轉左新menu,我地就毫不猶豫地揀左個海鮮雞煲套餐試下除左個海鮮拼盤之外,個套餐仲包左好多野,包括肥牛、黑豚肉片、手打丸等,真係多野到花都花泰式鳳爪D鳳爪幾大隻,酸酸地,好開胃,作為前菜幾正👍🏻泰式豬肉生菜包呢個超好味!生菜好爽口,配上豬肉碎,好正。我地揀左椰子湯底,有好濃厚椰汁味,幾特別。真係從來冇試過呢類泰國風味的湯底海鮮拼盤非常新鮮,仲好豐富添,當中有蠔、青口、魚同蝦等等好多肉呀!有牛,有豬,有羊。作為牛魔王的我,都係最鐘意食牛肉啲肉類配埋個椰汁湯底,真係連醬汁都唔使點,好濃郁!蔬菜拼盆另外仲有好多丸。食得太開心唔記得影相$268一個人真係超抵!

泰式鳳爪

D鳳爪幾大隻,酸酸地,好開胃,作為前菜幾正👍🏻

泰式豬肉生菜包

呢個超好味!生菜好爽口,配上豬肉碎,好正。

海鮮拼盤非常新鮮,仲好豐富添,當中有蠔、青口、魚同蝦等等

啲肉類配埋個椰汁湯底,真係連醬汁都唔使點,好濃郁!

蔬菜拼盆

另外仲有好多丸。食得太開心唔記得影相

$268一個人真係超抵!
一到秋冬天,緊係少不了雞煲和火鍋啦🙈今次近近地去返瓊華覓食😏去返上次朋友帶我黎過既泰邊爐,今次就帶男朋友仔黎啦😂上到黎先知原來泰邊爐轉左新menu 呀😍可以揀先雞煲後邊爐, 又可以直接邊爐又得😍全部都係$198一位炸,抵👍雞煲有冬陰公同椰子可以揀,經熱心店員介紹後,揀左,冬陰公雞煲。等店員準備雞煲之時,即刻去自助火鍋食材區拎小食食住先😂火鍋配料區,有指天椒,蒜蓉,蔥花,炸蒜粒,最特別既泰國菜甫😋除左配料區仲有小食區同甜品區,例如泰式涼粉,紫米露,炸薯條,炸蝦片等等。涼菜都有好多添。好快,冬陰公雞煲已經ready 比我地啦。首先個雞煲醬汁好多,加左大蒜,洋蔥,辣椒,香茅等,落足哂料令到成鍋雞煲更加惹味❗️煮多一陣,雞件就入哂味,肉質juicy 又嫩滑,成鍋有好多雞件, 好似食極都未完🤣食到咁上下,就加哂冬陰公湯入去打邊爐😍先放d 丸類同芝士腸先。手打丸果然係自家制,夠哂彈牙❗️芝士腸一定係金妹麥牌👍夠爆芝士,吾似得一般邊爐放題,比埋d 雜牌芝士腸,一d 芝士都冇😵重點黎啦,安格斯靚肥牛❗️鮮紅雪花,仲要超薄大大一片❗️落鍋涮十幾秒即食得。牛味濃,肉質嫩,果然係安格斯👍之後再放農場黑豚肉,泰式排骨
一到秋冬天,緊係少不了雞煲火鍋啦🙈今次近近地去返瓊華覓食😏

去返上次朋友帶我黎過既泰邊爐,今次就帶男朋友仔黎啦😂

等店員準備雞煲之時,即刻去自助火鍋食材區拎小食食住先😂

手打丸果然係自家制,夠哂彈牙❗️

重點黎啦,安格斯靚肥牛❗️鮮紅雪花,仲要超薄大大一片❗️落鍋涮十幾秒即食得。牛味濃,肉質嫩,果然係安格斯👍之後再放農場黑豚肉,泰式排骨,雪花豬頸肉落去,同樣都係正,正,正‼️

食哂吾夠喉,再追加海蝦,芝士腸,芝士豆腐等等😍

最中意食呢間既其中兩個原因係,第一,用料都係有質素,一d 都吾馬虎,吾會因為係任食而求其比d 劣質既食物,單單係芝士腸都要用金妹麥,海蝦大大隻,好有咬口,肉質鮮嫩。
第二,叫幾多隻,老實比幾多隻我👍 好多任食店都係叫10隻比5隻,一d 都吾老實😓

仲有大大舊刺身帶子,成3個5蚊銀咁厚,好有口感

見到有我最愛既泰式奶茶,一定要叫黎飲下😍
好好味,又濃又香又滑,忍吾住飲左兩杯🙈男朋友仔就係自助區拎飲品,都有好多款可以揀,lotte 牌檸茶,呢個超好味👍

再食生菜包,又係我至愛😋多瘦肉,香矛味,夾係生菜一齊食,爽口惹味,不得了

大滿足之後,再拎d 小甜品食。啫喱,香芋膏,椰汁膏,樣樣齊。

總結,次次食完都好滿足👍黎緊就快冬天,睇黎我要食多幾轉先得啦

p.s. 追加美食,無限量供應,更多美食選擇,一個字,堅抵

2018-10-25
$295 (Dinner)
  • 招牌泰陰功
2018-10-31 77 views
[ 泰式打邊爐唔一定係辣既 ]天氣涼涼地又掀起左想打邊爐既心情,朋友之前食過呢到一次就介紹一齊去試下,上到去見到店裡面打左啲紫藍色既燈光暗暗地, 枱同枱之間距離唔會好貼, 個感覺都幾幽靜氣氛唔錯一坐底朋友話好似唔同左咁既啲野食, 問店員原來轉左新menu~由於太肚餓, 一見到menu有得升級海鮮雞煲就用左1秒決定要食呢個,岩岩病好無耐既我就無緣試主打既冬蔭功湯底, 配合返泰式主題一於就揀椰子湯試試啦~~~之後就出去自助食品吧到夾住野食住先, 選擇都唔小架, 糖水都有兩款, 仲有雪櫃既幾款飲品都係任取既,夾完野返埋位見到侍應已經好快手擺緊啲雞煲同海鮮食物上枱, 海鮮拼盤一碟已經有好幾款野, 魚蝦蠔蜆螺扇貝鮑魚,個餐有雞有海鮮有牛肉羊肉有丸類有蔬菜...原來仲有埋生菜包同泰式鳳爪, 成件事好豐富啫~雞煲既雞件都好滑同入味, 每件都多肉唔會話比埋啲得骨既部位,食晒就倒樽椰子湯落去整個椰子海鮮煲先~: P以為會係清清地點知個湯係濃郁到啲野食唔洗點醬料都好夠味但又唔會話好漏,同其他肉類個味道都夾到~食食下同朋友兩個清晒啲野食咁滯,店員仲提醒我地有張紙仔可以免費追加任叫火鍋食物, 但真係飽到食唔落
[ 泰式打邊爐唔一定係辣既 ]

天氣涼涼地又掀起左想打邊爐既心情,
朋友之前食過呢到一次就介紹一齊去試下,
上到去見到店裡面打左啲紫藍色既燈光暗暗地,
枱同枱之間距離唔會好貼, 個感覺都幾幽靜氣氛唔錯

岩岩病好無耐既我就無緣試主打既冬蔭功湯底,
配合返泰式主題一於就揀椰子湯試試啦~~~
之後就出去自助食品吧到夾住野食住先,

夾完野返埋位見到侍應已經好快手擺緊啲雞煲同海鮮食物上枱,

海鮮拼盤一碟已經有好幾款野, 魚蝦蠔蜆螺扇貝鮑魚,

個餐有雞有海鮮有牛肉羊肉有丸類有蔬菜...
原來仲有埋生菜包同泰式鳳爪, 成件事好豐富啫~

食晒就倒樽椰子湯落去整個椰子海鮮煲先~: P

同其他肉類個味道都夾到~食食下同朋友兩個清晒啲野食咁滯,
店員仲提醒我地有張紙仔可以免費追加任叫火鍋食物, 但真係飽到食唔落喇~
所以呢個海鮮雞煲餐真係好抵下, 下次可以同朋友再戰~ ;-D
2018-10-30 99 views
泰菜常常吃,但泰式火鍋還是第一次啊﹗朋友之前來過泰邊爐,飽到連翌日早餐都不用吃﹗有這樣誇張嗎?聽說餐廳最近轉了餐單,更優惠,即管來試試看。泰式火鍋任食套餐,先食雞煲後火鍋 或 淨火鍋,都包括安格斯靚肥牛、黑豚肉片、羊肉片、泰式鳳爪、生菜包等等……價格都是HK$198,那麼,好像先食雞煲後火鍋會仲抵食﹗不過,我和老公都吃不多,加上配料可無限量免費追加,我們吃火鍋好了。另外,沙律吧及甜品吧實在有太多美食,糕點、炸香蕉、薯條、紫糯米湯水、涼粉等等……款多又有質素。原本的火鍋配料,沒有生蠔、帶子,但又好想吃,所以點了個海鮮拼盤,有生蠔、扇貝、鮑魚、蜆、魚頭、翡翠螺、青口。湯底方面,有幾款選擇,椰子雞湯、冬蔭功湯、青咖喱雞等,抵受不了椰子香,就椰子雞湯啦﹗清清甜甜,若椰子味再濃一點會更惹味。肉類方面認真不錯,安格斯靚肥牛肉味香濃,口感細緻嫩。沾點泰式特製火鍋醬汁,好味到暈。黑豚肉片爽口幼嫩;薄薄的羊肉片帶丁點羊羶,同樣美味幼嫩﹗好喜歡泰式豬肉生菜包,微辣的帶點香草味,用新鮮爽脆生菜包著吃﹗爽﹗而泰式鳳爪則略嫌味道較淡。火鍋不可缺少特色丸拼盤,但我還是專注吃海鮮,海蝦鮮甜爽彈,扇貝肉嫩,最喜歡看著
泰菜常常吃,但泰式火鍋還是第一次啊﹗

泰式火鍋任食套餐,先食雞煲火鍋 或 淨火鍋,都包括安格斯靚肥牛、黑豚肉片、羊肉片、泰式鳳爪、生菜包等等……價格都是HK$198,那麼,好像先食雞煲火鍋會仲抵食﹗

黑豚肉片爽口幼嫩;薄薄的羊肉片帶丁點羊羶,同樣美味幼嫩﹗

火鍋不可缺少特色丸拼盤,但我還是專注吃海鮮,海蝦鮮甜爽彈,扇貝肉嫩,最喜歡看著蜆子卜一聲打開後,再滾一下就吃,嫩滑非常;而生蠔則蠻重蠔味的。

好抵食﹗約定朋友下次來個雞煲火鍋聚會﹗
2018-10-25
$268 (Dinner)
2018-10-29 159 views
提早book檯食early dinner放題,冇咁多人又有50%折扣,一個字形容"抵"。揀了椰子雞煲,先食雞再打邊爐,雞件唔錯又入味,之後食火鍋料,有安格斯肥牛、蝦、牛百葉、魚片、丸類........,總之一般火鍋料都有齊而且樣樣都唔錯。飲品選擇唔多,不過冇所謂,反正有啤酒任飲就OK。美中不足係一開始會自動送上兩碟雜錦丸類,有D款唔想食,覺得有D浪費。
2018-10-28
$120 (Dinner)
2018-10-28 151 views
Happy friday嘅晚上,約咗同事打邊爐,同事上網話見到有一間泰式嘅打邊爐好有興趣,所以呢我哋就一早book好枱試吓啦。好彩一早book咗枱姐,一去到已經好多人等位。餐廳嘅環境昏暗,音樂播住泰文嘅歌, 充滿泰國風情餐廳嘅飲品係任飲嘅,客人可以自由去雪櫃揀選自己想飲嘅飲品,而且仲有好多泰國嘅特色小食同甜品提供,有:泰式炸蝦片、酸辣鳳爪、泰國嘅糕點同蛋糕等等,非常豐富。我哋就叫咗個雞煲套餐黎試吓啦,落完單雞煲就嚟啦,非常大煲,目測起碼有半隻雞,雞肉非常嫩滑,而且好入味,非常惹味套餐包括左安格斯肥牛,肥瘦均勻,肉質一啲都唔韌, 好有牛味海鮮拼盤,賣相非常吸引,有青口、蠔、蜆、鮑魚、海蝦、扇貝同埋一大條魚,非常新鮮,特別係鮑魚同埋海蝦,爽口彈牙仲有豚肉、各樣嘅丸、蝦同埋魚肉,材料都好新鮮,放入冬陰公湯裏面,索晒啲味,非常正生菜包,生菜非常新鮮爽口,肉碎炒得好香,夠晒乾身,辣辣地好惹味酸辣鳳爪,酸酸辣辣好開胃,口感夠晒爽口, 我同朋友都非常鍾意整體來講,食物款式豐富,價錢優惠,我同同事都食得好開心。

餐廳嘅環境昏暗,音樂播住泰文嘅歌, 充滿泰國風情
餐廳嘅飲品係任飲嘅,客人可以自由去雪櫃揀選自己想飲嘅飲品,

套餐包括左安格斯肥牛,肥瘦均勻,肉質一啲都唔韌, 好有牛味

整體來講,食物款式豐富,價錢優惠,我同同事都食得好開心。

2018-10-28 263 views
今個月姊妹聚,唔想用腦,一於食放題,今次揀左泰式邊爐放題,泰式既邊爐都比較特別,仲要任食,好期待~除左火鍋料任點,出面仲有各式熟食甜品糕點任攞任食,當中最搶手就係泰式糕點,食到中段出去已見無哂了~另外仲有炸魚皮同炸蝦片都好好味,脆卜卜~飲品選擇唔算多,但都有啤酒汽水~仲有超濃紫米露,亦係好快已被搶哂~另外仲有涼粉,清涼解喝~我地食貴d個餐,有包海鮮拼盤,有蝦有鮑魚有青口有魚等等,非常有睇頭~之後有牛,羊,泰式肉丸,手打蝦丸等等~仲有蔬菜拼盤~泰式肉丸好食,爽滑肉味濃~我地加錢揀左雙拼湯底,冬陰公酸酸辣辣仲有大量蕃茄,夠哂開胃刺激~仲有肉碎生菜包,味道正宗惹味~泰式無骨鳳爪都有~手打蝦丸爽彈~超豐富既任食泰邊爐,今晚好滿足~

另外仲有炸魚皮同炸蝦片都好好味,脆卜卜~

飲品選擇唔算多,但都有啤酒汽水~

仲有超濃紫米露,亦係好快已被搶哂~
另外仲有涼粉,清涼解喝~

之後有牛,羊,泰式肉丸,手打蝦丸等等~

仲有蔬菜拼盤~

泰式肉丸好食,爽滑肉味濃~

仲有肉碎生菜包,味道正宗惹味~

泰式無骨鳳爪都有~

手打蝦丸爽彈~

超豐富既任食泰邊爐,今晚好滿足~
$300 (Dinner)
2018-10-26 154 views
之前已經食過一次,聽講泰邊爐轉左新嘅menu,所以諗住再試一次!我地兩個人叫左個海鮮雞煲套餐,因為見到太豐富喇同埋好想食海鮮。飲品同甜品小食任拎,都有唔少款比大家選擇。雞煲嚟喇!我地叫左個冬陰功湯底,食完雞就直接自己倒湯打邊爐。半隻雞兩個人食原來已經好夠,雞肉好滑仲入味,唔會太鹹同辣到冇左雞肉味啲野係我地拎小食嘅同時已經到齊。海鮮有成8款!個底仲有蜆,食落口全部都好新鮮!肉有牛羊豚,同個湯好夾。特別想講個四粒手打丸,味道好特別,尤其欣賞自創冬蔭蝦丸同香茅墨魚丸雖然已經食到好飽,但想試寛河粉好耐,所以叫店員比少少我地。咬口好特別好Q彈不過真係太飽了食唔到咁多野,好滿足咁走人!走嘅時候好多人爆曬場仲好多人等位!第二次來都keep到水準 nice

我地兩個人叫左個海鮮雞煲套餐,因為見到太豐富喇
同埋好想食海鮮。

飲品同甜品小食任拎,都有唔少款比大家選擇。

2018-10-26 89 views
見到Openrice有優惠見到好多人話轉左新menu幾好食又甘啱天氣凍凍地打邊爐就最好啦同埋屋企人去試吓泰式邊爐睇吓同平時打開嘅邊爐有咩分別其實就只係火鍋湯底會泰式一啲同埋有啲泰式小食餐廳環境好好坐得好舒服唔會好嘈幾啱一家大細或者朋友傾計食物質素都唔錯好過咁上下價錢既酒樓好多睇吓個椰汁雞煲先椰汁味好香濃,仲有好多新鮮椰子肉啲雞都好入味,配埋個湯越煲越好味!!!升左級要海鮮拼盤淨係食呢一盆都飽啊拼盤入邊有生蠔、海蜆、海螺、海蝦、一條魚、扇貝好新鮮好味肉類方便都有好多豬牛羊全部齊晒而且肉質都唔錯好多火鍋餐廳既肉又霉又黑呢到就唔會另外仲有多款打邊爐嘅配料全部都唔錯喎蔬菜種類夠多值得一試呀
見到Openrice有優惠
唔會好嘈幾啱一家大細或者朋友傾計

食物質素都唔錯
好過咁上下價錢既酒樓好多

睇吓個椰汁雞煲
椰汁味好香濃,仲有好多新鮮椰子肉
啲雞都好入味,配埋個湯越煲越好味!!!

升左級要海鮮拼盤
淨係食呢一盆都飽啊
拼盤入邊有生蠔、海蜆、海螺、海蝦、一條魚、扇貝
好新鮮好味

全部都唔錯喎
蔬菜種類夠多

值得一試呀

2018-10-25 143 views
最近凍凍地,係時候去打邊爐喇想有D新意,所以就揀左呢間泰式火鍋店佢有火鍋/雞煲比大家揀湯底有得揀椰子、冬陰功、青咖喱雞同番茄濃湯我地就要左椰子,味道都幾香濃佢先會黎一SET野食比大家先係有個小食,酸辣鳳爪味道好開胃,而且打邊爐熱辣辣有個涼菜先降下溫,唔錯唔錯個SET入面咩都有,包括羊肉,牛肉,豬肉,蝦,魚,丸,菜D肉唔係雪到硬哂又黑既黑心肉雖然未到話勁高質,不過任食黎講,算係質素好好最正當然係碟肥牛,雪花分布均勻,食落一D都唔鞋如果食完哂頭果SET都未夠,仲可以自己再點野食話明係泰邊爐,除左湯底係泰國FEELD配料都好有泰味例如呢到係唔會有公仔麵,但會比MAMA麵你食飽飽想食甜品可以自己出去拎款式都幾多,而且幾好味野飲都係任飲,都有4-5款選擇架以$200內呢個價錢,呢到好過好多酒樓既任食火鍋所以我同朋友都幾滿意
最近凍凍地,係時候去打邊爐喇
想有D新意,所以就揀左呢間泰式火鍋
佢有火鍋/雞煲比大家揀
湯底有得揀椰子、冬陰功、青咖喱雞同番茄濃湯
我地就要左椰子,味道都幾香濃
佢先會黎一SET野食比大家

先係有個小食,酸辣鳳爪
味道好開胃,而且打邊爐熱辣辣
有個涼菜先降下溫,唔錯唔錯
個SET入面咩都有,包括羊肉,牛肉,豬肉,蝦,魚,丸,菜
D肉唔係雪到硬哂又黑既黑心肉
雖然未到話勁高質,不過任食黎講,算係質素好好
最正當然係碟肥牛,
雪花分布均勻,食落一D都唔鞋
如果食完哂頭果SET都未夠,
仲可以自己再點野食
話明係泰邊爐,除左湯底係泰國FEEL
D配料都好有泰味
例如呢到係唔會有公仔麵,但會比MAMA麵你
食飽飽想食甜品可以自己出去拎
款式都幾多,而且幾好味
野飲都係任飲,都有4-5款選擇架

以$200內呢個價錢,
呢到好過好多酒樓既任食火鍋
所以我同朋友都幾滿意
$200 (Dinner)
2018-10-24 114 views
上網見到好多人推薦呢間泰式邊爐見到佢轉左新menu任飲任食火鍋一於黎試下啦$268有海鮮拼盤價錢都唔貴丫一班人最好就係圍爐滾一滾啦地方好闊落,坐得好舒服仲播住泰文歌又幾似去左泰國喎先黎d熟食小食生菜包、酸辣鳳爪唔少得酸辣鳳爪好味夠酸夠辣又爽口除左一般邊爐料,仲有好多蔬菜岩晒我椰子雞煲湯底個椰汁湯好香濃呀!!!!右邊個樽係椰子湯俾你後加去火鍋到既好細心呀 又唔會溝水溝到個鍋無晒味椰汁香濃而且愈煮愈好味海鮮拼盤四人份哇,好大一盤有蠔、鮑魚、原條魚、螺、扇貝、蜆、蝦好誇張!全部大大隻仲好新鮮只不過係每人加幾十蚊就有咁多海鮮好抵!同場仲有泰國粉絲哈哈!好正呀 可以用黎吸晒最後個湯既精華!同埋要大讚場內職員好友善又有禮貌

上網見到好多人推薦呢間泰式邊爐
見到佢轉左新menu
任飲任食火鍋
一於黎試下啦

$268有海鮮拼盤
價錢都唔貴丫
一班人最好就係圍爐滾一滾啦

地方好闊落,坐得好舒服
仲播住泰文歌
又幾似去左泰國喎

先黎d熟食小食
生菜包、酸辣鳳爪唔少得
酸辣鳳爪好味
夠酸夠辣又爽口

除左一般邊爐料,仲有好多蔬菜
岩晒我

椰子雞煲湯底
個椰汁湯好香濃呀!!!!
右邊個樽係椰子湯俾你後加去火鍋到既
好細心呀 又唔會溝水溝到個鍋無晒味

椰汁香濃而且愈煮愈好味

海鮮拼盤四人份
哇,好大一盤
有蠔、鮑魚、原條魚、螺、扇貝、蜆、蝦
好誇張!
全部大大隻仲好新鮮
只不過係每人加幾十蚊就有咁多海鮮
好抵!

同場仲有泰國粉絲哈哈!
好正呀 可以用黎吸晒最後個湯既精華!

同埋要大讚場內職員好友善又有禮貌