2019-07-23
平時中環反工買生果,成日見到呢個米芝蓮泰潮。可能餐廳位置不太好,幸好有特色嘅門面設計,所以平時lunch 都好多人。今日Happy Friday,決定好好同男友食返餐泰國菜。一打開menu,就決定order個2人餐,因為真係超抵食,每人都係$150有找!不得不提中環店6月有週年優惠,夜晚6點後有7折,性價比超高!🥢冬蔭功湯呢個味道剛剛好,不會太酸或太鹹,我最愛的有少少辣味去吊味。湯的配料豐富,有蝦、肉丸、蘑菇、車厘茄等,好足料👍🏼真心好好飲和好足料!🥢泰潮海南雞 配雞油香飯有半隻雞的分量,好多😋海南雞嫰滑,而且已經完全去骨,好方便進食~加埋泰式海南雞醬汁,好好食。配上超香雞油飯,無可挑剔❤🥢泰式炸魚餅拼春卷 魚餅和春卷各2件,一食就知即叫即炸,兩款都炸得金黃,香脆可口。個炸魚餅好厚肉,春卷超脆卜卜,沾上泰式醬,好好食👍🏼🥢招牌咖喱蝦球咖喱味濃郁,帶淡淡椰香味,整體不覺太辣,還有很多蝦球。🥢泰式蒜蓉炒雜菜份量很多,內有多種菜,健康之選!🥢泰式甜品最有驚喜,椰青水製作的甜品🍮清甜帶淡淡椰香味,好好食~ 如果可以食多件就好了!總括而言,試完就知道為何是米芝蓮級數,而且係中環來說價錢親民👍🏻
今日Happy Friday,決定好好同男友食返餐泰國菜。
🥢冬蔭功湯
呢個味道剛剛好,不會太酸或太鹹,我最愛的有少少辣味去吊味。
🥢泰潮海南雞 配雞油香飯
🥢泰式炸魚餅拼春卷
個炸魚餅好厚肉,春卷超脆卜卜,沾上泰式醬,好好食👍🏼
🥢招牌咖喱蝦球
咖喱味濃郁,帶淡淡椰香味,整體不覺太辣,還有很多蝦球。
🥢泰式蒜蓉炒雜菜
份量很多,內有多種菜,健康之選!
🥢泰式甜品
最有驚喜,椰青水製作的甜品🍮
清甜帶淡淡椰香味,好好食~ 如果可以食多件就好了!