2016-05-27 1920 views
加埋黃竹坑,香港仔加埋都有唔少泰餐,不過食過幾間係呢間最滿意。呢間餐廳食過好幾次,呀...唔好意思,我次次都係食咁上下野,以下係本人精選:鐵板蠔仔煎蛋: 呢個係我每次必點嘅item,但係利申,佢未係做得好好。蠔,未必次次都係大大隻,但必係實淨鮮甜,可見其新鮮度。而且餐廳豪不小氣,基本上啖啖入得口都必然有蠔;蛋呢,我未夠高層次到食得出佢係咩蛋,但係個做法絕對泰式,多油半煎炸效果好香鬆,加返芽菜balance返油膩度可以接受(唔油就假嘅...你叫得香口嘢就在所難免)。但係有一點要注意,呢味菜本身係會加少少豬油去帶出個香味,但可能自家制豬油麻煩,所以餐廳加左牛油 。我自己唔太可以接受丫,牛油味太強係會影響到味菜,所以我接受唔到,我會叫佢唔好轉落植物牛油或者直頭唔好落(咁就會冇咁香囉...)。明爐魚煱(冬蔭湯底): 魚本身唔係用咩靚烏頭,但係用咁濃味嘅湯底都算可以啦,久唔久都會遇到黃油烏頭嘅。咁講個湯啦,基本冬蔭料,一般都唔會太辣,所以可以自己要求加辣,我自己就會等佢煲完個湯出晒味之後就加碟粉絲用嚟索汁(重點放錯了...)呀,同埋佢個魚煱會俾碗湯你,所以唔使怕唔夠湯汁。仲有就係佢好忠於原
鐵板蠔仔煎蛋:
鐵板蠔仔煎蛋
明爐魚煱(冬蔭湯底):
魚本身唔係用咩靚烏頭,但係用咁濃味嘅湯底都算可以啦,久唔久都會遇到黃油烏頭嘅。咁講個湯啦,基本冬蔭料,一般都唔會太辣,所以可以自己要求加辣,我自己就會等佢煲完個湯出晒味之後就加碟粉絲用嚟索汁(重點放錯了...)呀,同埋佢個魚煱會俾碗湯你,所以唔使怕唔夠湯汁。仲有就係佢好忠於原著地有大量莞茜,仲用埋茜尾煮湯,本人就非常喜歡!但唔係茜人嘅食客們就可能唔太適合喇。
冬蔭明爐魚煱
粉絲沙律
好基本嘅泰國食品,材料好簡單所以調味好重要。如果以佢本身個調味係偏辣,食客們要注意。用料十足,最忠於原著嘅係佢有果D小蝦皮,絕對將味道提升,更正宗。而最重要係佢份量十足喎! 價錢我唔係太肯定,但絕對比起出面餐廳平丫。
泰式粉絲沙律
白烚螄蚶:
唔好噓我住,我都知螄蚶係白烚無調味,但係唔係真係咁簡單哩。食螄蚶嘅人都知道要甜要生同要肥美,我喺呢度食過幾次都符合到呢個要求喎。生熟度剛好,仲有少少流血,size唔係次次都大大粒不過一定肥美鮮甜。除左螄蚶本人,個海鮮汁亦係焦點,呢度個汁唔太辣,偏酸,所以非常何本人心水。我就食左好幾次都唔使預訂喎,唔知係我好彩定係點,我提議如果真係想食就問問好D。
白烚螄蚶
其他推薦: 燒牛肉沙律(我唔食牛所以no comment,不過爸爸話正)
燒牛肉沙律
Other Info. : 呢度係放例三嘅,逢星期三唔開。仲有佢每年唔記得七月定八月會放暑假返鄉下嘅,如果想幫襯最好真係打去問問。
$100 (Dinner)
2K
2015-05-30 1830 views
店名:泰椰子地址:香港仔黃竹坑南朗山道熟食市場地下12號舖好味指數:7.8/10價錢:$20蒜蓉包蒜蓉包一份有五片,切得厚厚的,焗得脆脆的。牛油和蒜蓉味道非常突出,就咁食已經好好味,配上咖喱汁更加不得了。店名:泰椰子地址:香港仔黃竹坑南朗山道熟食市場地下12號舖好味指數:7.5/10價錢:$45泰式肉碎包食泰國野點少得叫生菜包呢!? 炒肉碎味道足夠,而且惹味。生菜青綠爽脆。店名:泰椰子地址:香港仔黃竹坑南朗山道熟食市場地下12號舖好味指數:7.5/10價錢:$45泰式香草燴飯+荷包蛋份量足夠,泰式香葉炒肉碎,配料有青豆,洋蔥,辣椒配上荷包蛋,味道不辣,非常惹味,風味十足。店名:泰椰子地址:香港仔黃竹坑南朗山道熟食市場地下12號舖好味指數:7/10價錢:$35泰式炒金邊粉金邊粉份量足夠,配料有豆干,韮菜,蝦,花生碎等。味道較酸,粉比較碎,整體一般。店名:泰椰子地址:香港仔黃竹坑南朗山道熟食市場地下12號舖好味指數:7.3/10價錢:$55青咖喱牛腩青咖喱味道不錯,咖喱味道特別,配料有香葉,茄子,牛腩,牛筋等。牛腩較靭,難咬開且有渣。略嫌咖喱汁浠了點。店名:泰椰子地址:香港仔黃竹坑南朗山道
好味指數:7.8/10

青咖喱牛腩

好味指數:8.2/10
價錢:$68
泰式生蝦
生蝦一碟有八隻,非常新鮮,肉質肥美嫩滑,配上的泰式汁非常開胃,惹味非常。

好味指數:7/10
價錢:$38
柚子沙律
柚子沙律賣相精美, 有熟蝦,柚子,椰絲,車厘茄,味道酸酸的,頗為開胃。但由於太多椰絲,所以不夠清新。

好味指數:6.8/10
價錢:
椰汁冰$13
珍多冰$13
椰汁味道味道一般,奶味很淡,融冰後味道更加淡。珍多冰topping沒有味道,而且比較腍。

好味指數:7.4/10
價錢:~~free~~
芒果椰汁大菜糕
吃完晚飯後,會送上一碟甜品(真好!不用另外order@@) 大菜糕腍滑爽口,一邊是椰青味,一邊是芒果味,味道不錯,略嫌不夠濃味。
青咖喱牛腩
泰式肉碎包
椰汁冰,珍多冰
2014-08-23
2015-01-23 1388 views
自男友轉了新工作後都未曾試過在他工作的地點附近吃飯,是晚他盛意拳拳的邀請我跟他共晉晚餐,總不能每次也托他手踭、有時也得當個體貼窩心的女友吧?哈哈!原來我公司附近有一架巴士直達他那兒,過海車程才不過三十分鐘,比乘地鐵轉巴士方便快捷得多。早到了一會在黃竹坑One Island South附近閒逛,本想四處探索一下這個我鮮有踏足的社區;但我真是大鄉里出城,怎麼晚上七時的黃竹坑已寂靜得可怕!?還是乖乖的在唯一燈火通明的屈臣氏門外等男友。因他之後還要回公司工作的關係,我倆是晚走到南朗山道熟食中心覓食去。我是挺怕那些又濃又多汁的菜式,惟今天下午見同事的星洲炒米實在誘人得過份,心癢癢得我即晚都要來點惹味的東西才行!來到這熟食中心湊巧有兩間挺多好評的泰菜,姑且一試。在一樓細看泰椰子的菜單見價錢不貴,兩個肚餓的人一於放肆的大吃一頓。冬蔭公 $45由小到大都沒有在外喝湯的習慣,總是覺得餐廳的湯水或多或少都會下味精,多喝無益。再者冬蔭公的味道沒有很得我歡心,還是留給親愛的品嚐好了。見男友喝得面有難色,剩下一大半便知出品非常一般,到最尾還會像麵豉湯般沉澱出一層不名物,令人相當失望。串燒 $50三串豬三串雞,六

冬蔭公 $45
串燒 $50
三串豬三串雞,六串串燒燒得惹味上桌,蘸些帶有濃濃花生味的沙嗲汁更覺味美。
馬拉盞炒通菜 ~$40
熱辣辣又大碟的炒通菜,份量鑊氣都十足,吃得甚滿足,清碟也非難事。
泰式炒金邊粉 ~$40
金邊粉炒得乾身,配上豆乾、蝦、雞蛋和芽菜,還有一把花生在旁,整體味道不俗,惟對我來說偏甜了一點。
鹽燒烏頭 $98
這是因為嘴饞而後加的,沒想過來到是這樣大條,足足有我指尖至手肘那麼長。魚肉鮮甜多汁,加上那酸酸辣辣的泰式醬汁,不錯的說。
吃到肚皮也撐開才不過是二百七十塊,這份量絕對夠三人吃也有餘。雖算不上很美味,但價錢實惠,若在附近一試無防。
2015-01-05
2014-09-11 1639 views
相信住在香港仔和黄竹坑的地膽都知道南朗街市裏有一間由泰國人開業的泰國菜館。不過自從黄竹坑發展成地鐵地標,街市一度被麈風凜凜的地盤建築圍封,所有車來往黄竹坑均要繞道而行。除了還在黄竹坑一帶的住客仍會選擇落街到街市食晚飯之外,相信就只有像我們這一小撮人會特意遠道而來吃飯。這晚約了幾位好姐妹來這裏吃飯,不過時間尚早,便和其中一位踱步由香港仔慢行至黄竹坑。過程不過三十分鐘,其實比起乘車再繞路而行的時間大致相約,亦當為美食當前,事先減一減卡路里的自我安慰。因為附近施工的關係,就連街市食店也遭受影響。在地舖,除了這間"泰椰子"外,其他的食店也早在晚上七點前已關門了。相信要在這裏尋美食,真的得來不易。菠蘿炒飯($68)菠蘿炒飯並非由原個菠蘿切半送上,但份量突多,少了人工包裝,食物價格自然便宜一點也不無道理。不過小妹始終歸於原著,沒有菠蘿盛著去焗,始終少了一股水果果香。內餡佈滿粒粒葡萄乾、青豆、菠蘿、紅蘿蔔、魷魚片、肉腸粒,以及我最喜愛的牛肉鬆。份量多到無得輸,四人分享也幾乎吃不完,但略嫌炒飯未能乾身偏濕,未能炒出一份焦香。冬蔭功湯($48)冬蔭功湯有大,小之分,因朋友怕辛辣又想一試,結果點了一鍋小(

菠蘿炒飯($38)
菠蘿炒飯($68)
冬蔭功湯($48)
冬蔭功湯有大,小之分,因朋友怕辛辣又想一試,結果點了一鍋小($48)。但冬蔭功湯也並非由一鍋熱精膏烘著端上,熱力當然未能保持。不過辣度和酸味比例恰到好處,辣而不搶喉,酸而不刺鼻,吞到喉中慢滲出香茅、香草等的獨特草香,還加入多種草菇,鮮味十足,若然椰汁味道再濃一點,相信更加感受口感層次的變化。
泰式生蝦($68)
往往在其他泰式食店也要花費百多元天才可享用的泰式生蝦,這裏只需要近半價的價錢就可食到,質素並沒有因為便宜而拖垮,生蝦雖不算肥美,但肉質彈性可口,沾上泰式辣汁,酸辣度互相交融,非常爽口醒胃。可惜小妹對海鮮敏感,不能多吃,否則必定多叫兩碟吃盡佢!
串燒(豬丶雞$48)
串燒(雞/豬$48)
食泰國菜,串燒也是必點之列,點了一客六串串燒,雞和豬各三件,表面淋上椰香四溢的花生碎和沙嗲醬,加上炭燒烘後的熏香,肉質細嫩啖啖肉,還保留了少許油脂,愈吃愈慾罷不能。
生菜包
豬肉粒均勻細碎,與紫洋蔥、青蔥炒拌,又平衡一點豬肉的油膩感。軟嚼之中帶有丁點辛辣的提吊,口感不俗。青菜看得見的新鮮翠嫩,包裹豬肉碎後卡喳爽脆,口感極好。聽朋友說,若然不夠包餡料的話,可免費添加幾片青菜呢。
龍眼冰($12)
色水很濃,泰式的龍眼冰入口偏甜,一杯內還有六、七粒龍眼肉,爽中帶甜,就是非常滋潤。
珍多冰($13)
至於小妹點的珍多冰表現也不遜,青綠色的粉條不帶味道,質地像椰果肉般香軟,椰汁味香濃,甜而不漏,冰涼之餘更是吃泰菜中不可缺少的飲品!
吃完正餐,小妹急不及待拿著餐牌要點一下甜品,不過即時被朋友截住了。其實吃泰國菜的其中一個好處是,叫多點東西時還會送上甜品,再不用花錢額外再叫了。結果,店方送上的是芒果椰汁大菜糕,送的份量還不少呢。飯後來一點甜才是王道。不過小妹趕不及影相,在這不多評論了。

就這一餐,四個人分別叫了五款菜及四杯飲料,最後各人都捧腹而回,但埋單每人也不過是$75,只可以用「抵到喊」來形容是日的飯局。雖然街市沒有冷氣供氣,但有數部直立式風扇強力吹著,坐得也較涼快;另外,地面衛生乾淨程度亦合乎理想。再加上這樣的價錢,實在是翻兜之選。
2014-08-27
$75 (Dinner)
生菜包
串燒(豬丶雞$48)
冬蔭功湯($48)
菠蘿炒飯($38)
2013-09-26 508 views
好朋友們為我慶祝生日(共4男2女),我無乜意見,於是就帶咗我去呢度(1ST TIME) 唔好睇佢附近裝修、又響街市入面就以為冇人去呀!我哋去到,都見有幾枱客食緊~大家興致勃勃咁諗食咩,我自己就除咗蝦餅之外都冇乜特別要求,所以由食開嘅大家發板~一人一兩個意見,叫到成枱都係美食,食到個個停唔到口 XD生菜包係其中一樣朋友話要必點嘅菜式!我自己只係食咗一份,真係好好食,呢料炒得好香、好惹味!不過對我而言就辣咗啲,而且香料多(我個人唔係太食香料、芫茜等重味嘢)所以留番俾佢哋KO~泰式小食拼盤:裡面有蝦餅、豬頸肉、串燒、魚餅、春卷,而頭三樣係必叫小食,抵!1. 蝦餅:除左最基本,要好有蝦味同彈牙之外,炸嘅時間亦係非常重要嘅!而呢度個蝦餅真係炸得啱啱好,而且係即炸熱辣辣,外脆內軟、爽滑彈牙,攪到我忍唔住食咗兩舊 XD2. 豬頸肉:亦係會被極速KO嘅菜式,下面會再提及3. 串燒:由於極速被KO,所以無機會試,下次要再去食先得!炒通菜:我好鍾意食通菜(鍾意食綠色嘅菜,且唔食白色嘅菜),呢碟炒通菜就當然係我叫嘅啦~雖然無乜驚喜,不過都好味半隻雞:我唔知係咩雞,不過燒得好香。雞雖然唔肥,但非常香滑,唔會乾
一人一兩個意見,叫到成枱都係美食,食到個個停唔到口 XD
生菜包
生菜包係其中一樣朋友話要必點嘅菜式!
我自己只係食咗一份,真係好好食,呢料炒得好香、好惹味!
泰式小食拼盤&生蝦&炒通菜&半隻雞
2. 豬頸肉:亦係會被極速KO嘅菜式,下面會再提及

半隻雞:我唔知係咩雞,不過燒得好香。雞雖然唔肥,但非常香滑,唔會乾爭爭咁。隻雞唔算大隻,幾個男士係咁夾,半隻都唔係咁夠食?
至於生蝦,由於我係一次食,又唔食得辣,所以除咗幾新鮮之外,就俾唔到其他感想
咖哩軟殼蟹&香芒炒飯&蒜茸包&烤餅
咖哩軟殼蟹:第一次見人用咖哩煮軟殼蟹,但意外地幾好食!即使大家就我所以叫咗小辣,不過都非常深得人心,係咁叫蒜茸包同烤餅「送咖哩汁」!佢啲咖哩好似落咗蛋花咁嘅嘢?正唔正宗我就唔知,不過就好香滑,而且味濃卻唔會膩

香芒炒飯:菜牌入面無嘅,朋友(熟客吧?)一坐低就話要叫。Woo~ Yummy~除咗香甜芒果肉同雜豆之外仲加咗唔少海鮮,個飯炒得夠乾身,就咁食或者加咖哩汁都咁好味~

蒜茸包:又一推介!本以為「蒜茸包?周圍都食到啦?」點知一到就立即被掃清,之後佢哋唔夠喉再叫我先有機會試到,嘩~好香好脆但唔會覺得油膩!勁喎!抵佢受歡迎~

烤餅:我自己係非常鍾意食烤餅,所以一知道會叫咖哩而又有得賣就舉手贊成!驚喜就無乜,不過一樣係鬆脆得泥唔油膩,諗起都想食!
燒烏頭&燒豬頸肉
燒烏頭:朋友推介,可惜今次可能燒得太耐,太乾太實肉(我好鍾意食魚,不過就比較喜歡滑身嘅)但係由於佢味道好,所以其實我都食咗好多~

燒豬頸肉:極力推介!真係又大份、又好味!好香、好正!外面夠乾身唔肥膩,肉質彈牙爽口,夠哂入味!根本就唔洗點咩汁都已經好好食!必食!
椰青大菜糕&芒果椰汁糯米

椰青大菜糕:舗頭送嘅~雖然我唔鍾意食大菜糕,不過佢做到好清香,加上裡面有少少椰青肉,感覺食完好舒服,可以減低油膩感!(尤其椰青本身係好「涼」嘅嘢,所以食完咁多肥膩嘢之後,食幾舊當清熱都唔錯架!)

芒果椰汁糯米:特登點嘅~因為好鍾意食 XD 無乜特別,不過啲糯米煮得剛剛好,亦唔會太散或太黏,GOOD!

如果真係要搵呢間店嘅缺點,就要講講環境了
因為係開響街市嘅地下,無冷氣、無門窗,熱就梗架啦~亦有機會會食食吓見到有昆蟲走/飛過,但係眼見碗筷等等都處理得好乾淨,所以我自己就唔擔心什麼~
2013-09-17
咖哩軟殼蟹&香芒炒飯&蒜茸包&烤餅
燒烏頭&燒豬頸肉
椰青大菜糕&芒果椰汁糯米
2013-01-04 365 views
當天一行六人到達這間泰椰子,因為是市政的熟食市場所以不要期望有舒服的枱櫈和高雅的裝修!但氣氛也很熱鬧,也坐滿客人,看見差不多每枱也會叫生蝦,便知道是必食之選,試過後果然沒錯!初寫食評不要見怪, 文畢有代改進,所以還是決定影相分享來得實際,這一餐真的很好味又抵食! 讚!
2012-12-28
Celebration
Chinese New Year
必食之選生蝦(真係好好味)
柚子沙津
炸魷魚圈
送椰汁糕^^
  • 生蝦
2012-10-14 300 views
之前已經跟家人來品嘗過,現在熟食市場三間泰國菜,我首選這一間。每到晚飯時間都會有一家大小來用膳,枱也開到隔離的攤位(隔壁的不做晚膳,所以都讓給他們)現在天氣不太熱,非常適合叫幾碟小菜跟泰啤,好好享受。全家泰椰子的員工應該都是泰國人但點菜上菜的兩位姐姐都會廣東話,溝通不成問題。首選推介是海鮮菠蘿肉鬆炒飯 (右上角)沙津方面柚子沙津以及木瓜沙津同樣不錯(辣不辣的問題可以詢問侍應姐姐)炒菜方面馬拉盞炒通菜(上圖左)但不吃辣的會覺得辣(辣的時候點一杯珍多冰或一樽啤酒,爽!)怕辣人士可以點 泰式炒雜菜 (問過侍應姐姐不辣才點的)炒粉麵方面推介 香葉辣椒肉碎炒河(圖片缺乏)辣椒只是幫助味道的提升,就算不吃辣的人士也可以點這菜。今次初嘗生蝦連我不太會吃辣的也愛上,那個醬汁尤其好味。肉碎生菜包 也初次品嚐(圖片欠缺)用生菜包著一羹羹肉碎,滋味極了!可惜比較辣,愛辣人士可點。最後必須強烈推介的甜品芒果糯米飯來這裡吃過四,五次,差不多每次都點這個。還是微凍的芒果加上充滿椰汁的熱糯米,保證就算不嚐甜的人也會被其吸引。兩個人吃到飽也只需百一蚊,下次再嘗試其餘菜式。
之前已經跟家人來品嘗過,
現在熟食市場三間泰國菜,我首選這一間。

每到晚飯時間都會有一家大小來用膳,
枱也開到隔離的攤位(隔壁的不做晚膳,所以都讓給他們)
現在天氣不太熱,非常適合叫幾碟小菜跟泰啤,好好享受。

全家泰椰子的員工應該都是泰國人
但點菜上菜的兩位姐姐都會廣東話,溝通不成問題。

首選推介是
海鮮菠蘿肉鬆炒飯

(右上角)
沙津方面

柚子沙津
以及木瓜沙津同樣不錯
(辣不辣的問題可以詢問侍應姐姐)

炒菜方面

馬拉盞炒通菜(上圖左)
但不吃辣的會覺得辣
(辣的時候點一杯珍多冰或一樽啤酒,爽!)
怕辣人士可以點 泰式炒雜菜 (問過侍應姐姐不辣才點的)

炒粉麵方面

推介 香葉辣椒肉碎炒河
(圖片缺乏)
辣椒只是幫助味道的提升,
就算不吃辣的人士也可以點這菜。

今次初嘗生蝦
連我不太會吃辣的也愛上,
那個醬汁尤其好味。

肉碎生菜包 也初次品嚐
(圖片欠缺)
用生菜包著一羹羹肉碎,
滋味極了!
可惜比較辣,愛辣人士可點。

最後必須強烈推介的甜品

芒果糯米飯
來這裡吃過四,五次,差不多每次都點這個。
還是微凍的芒果加上充滿椰汁的熱糯米,
保證就算不嚐甜的人也會被其吸引。

兩個人吃到飽也只需百一蚊,
下次再嘗試其餘菜式。
2012-10-12
$50 (Dinner)
  • 海鮮菠蘿肉鬆炒飯,香葉辣椒肉碎炒河,芒果糯米飯
2012-08-07 288 views
之前一篇在黃竹坑的食評說過, 這一區在近年, 以至在可見的將來, 會出現巨變, 現在四處大興土木, 連這個熟食中心前面, 也是一大片工地。不過來到門口, 竟然別有洞天, 充滿南洋風情 (根據水牌所示, 好像樓上還有個小花園呢!) --> 星馬地區的熟食中心, 很多都是這樣的風格啦。但入到裡面, 基本上還是港式的檔口; 行到尾就是這家賣泰國菜的。天氣實在太熱了, 而且這裡又沒有冷氣 (又一亞熱帶風情), 不吃點醒胃的東西實在讓人吃不消。來光顧的, 多是附近工地的工友, 後來多了一群群新型商廈的上班族, 當中來幫襯的還有老外。環顧四周, 有不少人點泰式海南雞飯 ($32), 照著點也應該沒錯。由於不少人要了海南雞飯而廚房是要逐碟整的, 所以另加 $3 要的青檸梳打就先來了。也好, 真的要它來消暑啊。海南雞飯頗為大碟, 雞已去骨, 容易食; 雖然沒雞味, 但蘸旁邊的惹味微辣的蘸汁也就好了。黃黃的油飯是泰式海南雞飯的典型, 份量頗大, 不算很有味, 看來醬汁有很大的功勞。吃著的時候已有很多人在等位, 自己也吃到滿頭大汗, 吃完還是快快走人。哈哈, 也許這就是地道風味吧。希望下次可以很快

椰林樹影

哈哈, 也許這就是地道風味吧。希望下次可以很快再來這個熟食中心, 還是要有好消息的時候。

$35 (Lunch)
椰林樹影
2009-01-02 194 views
泰式炒飯炒麵類$28-$30泰式海南雞飯$28 有1/3 隻雞咁多.... 係冰鮮雞~~鹽焗則魚 $38!!!! 真係超抵... 但係要等一個鐘左右生蝦刺身$48 有9隻蝦... 好甜.. 好有風味因為小弟住黃竹坑...... 所以平時留O係屋企O既時候...午餐多數都係去呢間度食...工廠區好多人都去呢間野食...因為老闆娘好人... 如果係熟客.... 仲會送泰式甜品......炒河粉... 叫多D 河粉都唔洗加錢呢個熟食中心有三間食泰國野... 首選呢一間
泰式炒飯炒麵類$28-$30
生蝦刺身$48 有9隻蝦... 好甜.. 好有風味

午餐多數都係去呢間度食...
工廠區好多人都去呢間野食...
炒河粉... 叫多D 河粉都唔洗加錢

呢個熟食中心有三間食泰國野... 首選呢一間
$29 (Lunch)
  • 鹽焗魚
  • 泰式燒雞