Thai Fire

🙀前排真係勁忙😭忙到食評都好少寫🥺今日終於『唧』到啲時間出嚟寫呢篇食評😆點解我要『唧』時間出嚟寫食評呢?🤭因為今日食呢間叫『Thai Fire🇹🇭🔥』嘅餐廳😋實在令我『泰』有驚喜啦🥰餐廳位於觀塘市中心的王子大廈🏢出𨋢就見到『Thai Fire🇹🇭🔥』😻入到餐廳已令我超開心💝因為餐廳裝修好新潮👍🏻啲櫈用咗粉紫色和灰色配搭💜牆邊還用一些植物🌿和鏡子裝飾🪞感覺自己置身在🌴城市綠洲🌳🥰頭盤我哋叫咗泰式海蜇伴無骨鳳爪😻海蜇嘅口感非常爽口彈牙👍🏻味道酸中帶辣😝非常開胃😆連平時唔食海蜇嘅老公都話好味🤭無骨鳳爪都做得好出色👍🏻酸酸辣辣之餘😋鳳爪嘅口感處理得非常之好👍🏻重點係好多新鮮嘅沙律菜伴碟🥗我哋仲有叫咗泰式炸物拼盤😻拼盤有蝦餅🍤魚餅🐟香茅雞翼🐥咖喱角😍職員介紹蝦餅🍤魚餅和咖喱角都係自家製👨🏻‍🍳👍🏻呢個魚餅真心有驚喜😋一啖咬落去鬆軟又Juicy💦蝦餅外層炸到鬆脆可口🤩咬落去好彈牙👍🏻配埋特製嘅沙律醬💕令蝦餅味道再昇華😋職員介紹餐廳推出咗新菜色叫『斑斕灸鳳』🐓上枱時第一眼見到即刻心心眼😍擺盤好靚🐔隻雞好大隻😋肉質好嫩滑,食得出係用咗好多唔同香料醃製,仲有好香嘅斑斕葉味🌿味道非常好食😋呢個用咗三色椒整

職員介紹蝦餅🍤魚餅和咖喱角都係自家製👨🏻‍🍳👍🏻

呢個魚餅真心有驚喜😋一啖咬落去鬆軟又Juicy💦

職員介紹餐廳推出咗新菜色叫『斑斕灸鳳』🐓

呢個用咗三色椒整嘅沙律都非常清新🥗

呢個秘製醬汁酸酸甜甜👍🏻

雞髀好大隻😍咬落去啖啖肉仲好Juicy😋
餐廳好窩心💝準備了膠手套比客人用🫶🏻

叫咗兩杯飲品🍸一杯叫泰綠斑斕🍹一杯叫做泰綠鮮奶,兩杯都好好飲👍🏻仲好靚😻

『斑斕灸鳳』必食推介👍🏻

餐廳環境好舒服😌職員超Nice和笑容滿面😚仲好主動過嚟幫忙和用心推介食物🥰食物高質素和擺盤精美😍非常推介大家嚟食👍🏻

2024-03-13
  • 泰式魚餅
  • 斑斕灸鳳
Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:豬頸肉炒金邊粉 $138,粉絲肉碎春卷 $68,(泰火醬)芥蘭苗 $108,椰奶西米糕4件 $65,泰綠斑斕茶 $38豬頸肉炒金邊粉:豬頸肉脂肪含量適中,質地嫩滑,數量夠多,炒熟後仍保持其肉質的鮮甜。金邊粉質地柔軟有彈性,搭配豬頸肉的炒製,再加入甜蛋、蔬菜和調味料,使得整道菜的口感更加豐富!😄😄😄粉絲肉碎春卷:春卷的外皮炸至金黃酥脆,咬下去時有令人滿足的聲音。春卷皮的香氣和酥脆的質感與內餡形成絕佳的口感對比。粉絲的軟嫩和肉碎的鮮嫩相互融合,吃起來既彈牙又多汁!👍👍👍(泰火醬)芥蘭苗:芥蘭苗的嫩葉和纖細的茎莖給人一種清脆的口感。芥蘭苗具有微苦的味道,與泰火醬的辛辣和酸甜結合在一起,形成了獨特而刺激的泰式風味組合!😍😍😍椰奶西米糕:西米糕的口感柔軟細緻,有令人愉悅的黏稠質感,加入椰奶後有濃郁的椰子香氣,變得香甜可口!😋😋😋泰綠斑斕茶:顏色青綠亮麗,賣相討好,帶著清新的茶香和芳香的花香,啖啖清爽怡人又解渴!❤️❤️❤️
Thai Fire (觀塘)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

2024-03-20 124 views
知道這間隠世泰菜好耐, 第一次來試下外表係靚-有別於附近既工夏食堂. 呢間座落係commericial building 大堂靚靚而且LIFT 都好新淨價錢都唔貴, 兩個人食都係300元炒金邊粉 - 好正宗, 入味, 而且有泰國既味道泰火特飲- 由藍色bear bear 碟豆花茶和玫瑰露混成 有玫瑰花香, 少少甜, 能夠比美任何飲品. 香茅茶 美美的一個set 很香, 很甜的蜂蜜一個好開心舒服既dinner享受既一個晚餐完全 gentle 既音樂. 好耐未試過咁舒服.
知道這間隠世泰菜好耐, 第一次來試下
大堂靚靚而且LIFT 都好新淨
價錢都唔貴, 兩個人食都係300元
炒金邊粉 - 好正宗, 入味, 而且有泰國既味道
香茅茶 美美的一個set 很香, 很甜的蜂蜜
一個好開心舒服既dinner
享受既一個晚餐
完全 gentle 既音樂.
好耐未試過咁舒服.
Other Info. : 之後去睇movies 幾好既享受
2024-03-19
$120 (Dinner)
  • 炒金邊粉
今次出觀塘玩,同朋友心血來潮想食泰國嘢,係OPENRICE搵到呢間泰國野,見評價都唔錯,環境都舒服,所以2條友上左去😂😂因為上到去餐廳見我不斷影相,言談之間知我係foodie,店員(我估係負責人)向簡單介紹個廚師,話近排餐廳轉左個前米芝蓮泰國餐廳的廚師,所以啲味道會偏向正宗泰國口味~不過正唔正宗,實際要試過先知🫣1.炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒$188豬頸肉食落去都充滿油脂,咬落去肥瘦均勻,上面鋪有紫蘇,配一個酸酸辣辣醬汁,有啲冬陰功味?唔確定,牛肉串先食到甜甜地,後勁有孜然味,都好食,而雞肉串泰國街頭的傳統串燒味~😆2.青咖喱配薄餅(牛)$138呢度的青咖喱比較特別~係辣嘅!問職員青咖喱點解辣,言談之間,話正宗反而青咖喱其實反而係辣~有少少顛覆左我的思維,但成個汁又香又辣,仲有香茅味,其他都幾惹味👍牛肉切開一粒粒正方形,類似一口牛,都方面入口😂😂😂3.冬陰功烤魚(每天限量供應)$388啲魚烤炸過後,加入冬陰功烤盤慢慢炸,魚肉外脆內嫩,味道鮮美,加上冇咩骨先係重點,但建議特佢烤到啲湯濃縮左再食會濃啲冬陰功味~4.香蒜甜酸汁蝦肉餅$128職員話蝦餅係自家製嘅,感覺好大一件,啲蝦肉好有口感,

不過正唔正宗,實際要試過先知🫣

1.炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒$188

2.青咖喱配薄餅(牛)$138

3.冬陰功烤魚(每天限量供應)$388

4.香蒜甜酸汁蝦肉餅$128
職員話蝦餅係自家製嘅,感覺好大一件,啲蝦肉好有口感,實實在在😂蝦🦐味都幾重,佢配咗一個泰式辣醬同埋冬陰功味嘅沙律醬,有2種唔同嘅味覺衝擊,食落冇咁悶,都幾好👍

5.芒果椰奶$48
味道有啲似芒果奶昔feel,帶有少少椰香味,都OK👍

6.泰火得飲$48
淡淡的蝶豆花和玫瑰味,飲時要攪勻佢先有味,我哋一開始冇攪拌,就淡淡地😝但上面的紅啤啤公仔好治癒❤️‍🩹

整體嚟講都OK,因為前米芝蓮廚師助陣,價格可能會貴少少🤏但都算值得嘅~店員話來緊會再有新餐牌,遲下可以再嚟試下~

2024-03-04
  • 炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒
  • 蝦餅
  • 芒果椰奶
2024-03-07 271 views
見到Openrice 有好多不錯的食評,講到有工廈高汁泰國菜,大家都木試下,畢竟泰菜都算重口味,應該難食極都有個譜。泰式鳳爪ok,可接受,正常發揮。跟餐湯,香茅多到以為好足料,一飲落去全部都係油。同枱朋友叫左海鮮公仔麵(涼拌),唔好睇少涼拌2個字,食落去勁驚嚇,朋友都係食左一啖,即刻面色都變埋,見到啲海鮮仲驚。其實正常做返熱炒有少少辣味過下口癮咪好,點解要搞咁多花臣?到左海南雞飯,好難出事啦(以為)點知啲飯硬,雞好似表面有層凍啫喱一樣....成餐飯個個都唔敢出聲,到最後仲有送coupon。真係請我食都唔要呀,難忘的一餐

泰式鳳爪ok,可接受,正常發揮。

跟餐湯,香茅多到以為好足料,一飲落去全部都係油。

真係請我食都唔要呀,難忘的一餐

2024-03-07
Lunch
2024-03-02 294 views
呢間泰國餐廳嘅無骨海南雞飯同青咖喱雞飯真係好好味😋😋 無骨海南雞飯嘅雞肉好嫩滑,伴隨住香氣四溢嘅雞油飯,令人回味無窮🤩 佢哋嘅特製醬料亦非常正宗,搭配雞肉更加美味。至於青咖喱雞飯,雞肉鮮嫩多汁,青咖喱醬汁濃郁香辣,令人胃口大開😋😋加埋啲新鮮香茅同椰漿,味道更加香濃。兩款飯菜份量都十足,食到飽足又滿足。職員嘅態度都非常好,好有禮貌,而且地方環境清潔 😃呢間餐廳絕對值得一試,可以品嚐到地道又美味嘅泰國風味
泰火無骨雞飯
泰式青咖哩飯
2024-02-28
$100 (Lunch)
泰火無骨雞飯
泰式青咖哩飯
  • 炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒
2024-02-16 369 views
第一次幫襯,感覺不錯環境闊落,平日都差不多坐滿,應該算是高質既觀塘工廈泰國菜,只是串燒不似預期,還是平常正正常常既印度咖喱串燒好味…冇骨海南雞也不值那個價錢,份量比較少了,冬陰公湯都可以接受,最後的彩虹🌈甜品就真的是打咭😆,外表見圖美觀,不會太甜的椰汁糕,不過也算是太早關門…9:00就last order,若想和朋友再談談天算是不夠時間了,食泰國嘢飲泰啤酒是常識吧🤭$108/4罐抵飲🍻總結可以來說一試😊
芒果沙冰+泰國啤
生菜🥬包
打咭椰汁糕
芒果沙冰+泰國啤
生菜🥬包
2024-02-07 400 views
今日老闆請我地幾個人食lunch 係附近做野咁多年, 第一次來食. 大堂幾靚, 有別於其他工廈唔錯既環境飲品賣相幾得意.食左個幾好食既肉碎飯傾計, 食lunch, 唔趕客. 感覺幾好. 很少係香港食到嘅泰菜,性價比超高的必食泰菜餐廳。有禮,環境闊落。上菜時間超快,上到枱嘅都係熱熱辣辣,有D食物不是常食到的泰菜,推介。見到隔離幾枱都有叫, 我先叫. 個泰國蝦餅, 一食就知係hand made. 好新鮮.
今日老闆請我地幾個人食lunch
唔錯既環境
飲品賣相幾得意.
食左個幾好食既肉碎飯
傾計, 食lunch, 唔趕客. 感覺幾好.
泰火特飲----熊仔冰冰
Other Info. : 貼心既服務 而且給人一種舒適感
2024-02-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
泰火特飲----熊仔冰冰
  • 泰火特飲
2024-01-24 546 views
完全稱不上泰國菜…..似食中菜我從不打評價….但$250一個人…仲要難食到一個點 。 中灑伏. 雖然裝修唔差,openrice好多Like…..但食物確實埋埋地海南雞似食更白切雞, 醬汁仍係普通雞汁冬陰功湯得一個酸辣字….青木瓜沙律真係得木瓜. 無調味過秘製牛……好中色…… 泰色奶茶勁多cream. 我未飲過泰式奶茶有cream 紅咖喱雞無咖喱味….雞係雪藏雞最好味係原味薄餅 無skill 可言如果大家想食環境,服務,唔多人靜靜地係可以考慮既. 但如果想食野,就唔好諗. 泰式Fusions 菜….堅唔係咁.選擇仍好少…..
完全稱不上泰國菜…..似食中菜

海南雞似食更白切雞, 醬汁仍係普通雞汁
冬陰功湯得一個酸辣字….
青木瓜沙律真係得木瓜. 無調味過
秘製牛……好中色……
泰色奶茶勁多cream. 我未飲過泰式奶茶有cream
紅咖喱雞無咖喱味….雞係雪藏雞

最好味係原味薄餅 無skill 可言

如果大家想食環境,服務,唔多人靜靜地係可以考慮既.
2024-01-24
$250 (Dinner)
2023-12-22 793 views
大廳裝修很靚,但安排我5人坐房,鄰枱4人,2枱相隔很近,4人枱要求調出大廳坐,但被商家拒絕,理由是因為早訂枱,而且今日冬至booking 比較full 所以未能安排,但我5人食完結帳時大廳還有幾張枱未有人坐,所以不能理解🤷‍♀️食物只是一般,所以收這個價錢我會覺得徧貴,但商業區無法,最伏係碟彩虹椰汁糕,可以用難食形容,$50/4件,薄薄一片就算啦,仲要無咩椰汁味而且最離譜係死實實😖不會有下次☹️☹️☹️
2023-12-22
嚟到觀塘嘅一間泰國菜餐廳🍴餐廳以粉紅色同灰色 較溫柔嘅顏色為主調讓食客一入到餐廳 令人感到好舒服嘅感覺豬頸肉炒金邊粉 $138豬頸肉大大塊 好juicy🥰每啖食落都幾爽口金邊粉炒得乾身夠哂香食落就冇咁膩😎加埋花生碎 辣椒粉🌶️ 同埋青檸汁 一齊食味道同口感嘅層次更豐富👍🏻香煎盲槽 $218盲糟炸得脆脆 酥香的 魚肉好鮮嫩🐟配上酸甜醬汁 增加咗風味☺️酸酸甜甜 好開胃🤤泰式無骨鳳爪 $88食泰國菜 點可以唔少得無骨鳳爪醬汁好濃郁 酸酸辣辣 好開胃☺️ 完全食唔停口😂彩虹椰汁糕 $50好靚嘅彩虹椰汁糕🌈 彩虹顏色層次分明椰汁味好重 好煙韌 甜度適中🥰 斑蘭椰奶 $48好香嘅斑蘭味✨ 味道更香更清新再加埋椰奶味香滑 仲可以解辣添👍🏻凍青檸柑桔蜜 $48有青檸嘅酸酸地清清地感覺再加埋柑桔蜜嘅甜香仲要係冰涼嘅凍飲✨成杯酸酸甜甜開胃又好飲😋
嚟到觀塘嘅一間泰國菜餐廳🍴

成杯酸酸甜甜開胃又好飲😋
Dining Offer
Tasting Event
2023-12-18 283 views
呢間泰國餐廳幾好味,食咗豬頸肉伴白飯,豬頸肉好惹味,又有咬口,食落口好Juice,賣相都一流🤗👍🏻職員服務一流,上菜速度都好快,我再約朋友黎幫襯🥰👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-12-14 231 views
Thai fire 🇹🇭🔥🇹🇭This Thai restaurant had so many bookings even on a weekday! Had to try it for myself 😋🪼🐓The appetiser was a boneless chicken feet and it was definitely very appetising. It came with a dish of cold jelly fish and the texture complimented with the chicken feet so well!🦐🐙Ordered the seafood fried rice and it had so much 鑊氣!wok taste is a must for me when eating fried rice! They didn’t cheap out on the seafood and we were so full from it! Last but not least the lettuce wrap was fragr
Thai fire 🇹🇭🔥

Last but not least the lettuce wrap was fragrant and spicy and the drinks were definitely super igable. In conclusion a good place to visit!
Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖食物推介:一人餐 $288,包括青木瓜沙律、椰子雞湯、酥炸粉絲肉碎春卷、蝦醬肉碎炒飯、泰式甜品、泰式飲品青木瓜沙律:青木瓜口感清脆爽口,切成細絲與其他蔬菜混合在一起,製成色彩繽紛的沙律,外觀吸引,青木瓜又能充分地夠吸收沙律醬汁,既好味又開胃!椰子雞湯:椰子雞湯的香氣非常迷人。椰子奶的香味和雞肉的濃郁香氣相互融合,散發出一種滿滿的熱帶風味。湯水既滑順又濃稠,雞腳與雪耳則有嚼勁,令人滿足!酥炸粉絲肉碎春卷:春卷有金黃酥脆的外皮,明顯看到裡面的內餡。這種外觀讓人有食指大動的感覺,似乎在提醒著你在這些酥脆的外皮下擁有美味的肉碎和粉絲內餡!蝦醬肉碎炒飯:蝦醬是這碟飯的靈魂,它帶來了濃郁的咸鮮味道。蝦醬的香氣與炒飯完美結合,使整碟炒飯變得十分美味。加入肉碎後的炒飯變得更豐富,亦更滋味!泰式甜品:這次是七彩椰汁糕,色彩繽紛,賣相討好,有軟綿綿的質地和細膩的口感。整個糕點有濃郁的椰香味,味道香甜,當飯後甜品一流!泰式飲品:這次是龍眼冰,新鮮的龍眼果肉既鮮嫩又多汁,龍眼水亦香甜美味,解渴之飯,啖啖透心涼!
Thai Fire (觀塘)

2023-12-13 165 views
今日放假同老公一齊食飯撐枱腳,知佢想食泰國菜,帶佢去左呢間新開嘅泰國餐廳🍴餐廳位於觀塘工廈區,所以比較隱蔽。入到餐廳,環境幾靚,有好多打卡位。我地點左一個炒飯、一份春卷同串燒拼盤、仲有一份甜品,同兩杯飲品粉絲肉碎春卷春卷非常酥脆,食落非常香口頸肉拼雞牛串燒豬頸肉燒到好香,加埋醬汁超級惹味;串燒每款有三串,味道比較淡同唔夠乾身,如果燒耐d應該會更有焦香,但係點埋醬都正😆蝦醬肉碎炒飯上到枱已經聞到勁香嘅蝦醬味,而且炒到粒粒分明,愈食愈停唔到口🤤🤤碟豆西米飯顏色好靚,加埋椰汁同芒果肉🥭認真不得了,一口一啖,好味🤤珍多冰椰香味濃,加埋斑蘭條,口感豐富🥰凍蜂蜜香茅茶呢杯清新醒神,好開胃👍📍 Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖#thaifood #泰國菜 #觀塘 #觀塘美食 #王子大廈 #打卡一流 #kwuntung #相機食先

粉絲肉碎春卷
春卷非常酥脆,食落非常香口

頸肉拼雞牛串燒

蝦醬肉碎炒飯

碟豆西米飯
顏色好靚,加埋椰汁同芒果肉🥭認真不得了,一口一啖,好味🤤

珍多冰
椰香味濃,加埋斑蘭條,口感豐富🥰
凍蜂蜜香茅茶
呢杯清新醒神,好開胃👍

📍 Thai Fire (觀塘)

2023-12-02