泰Grill (享和街)

Thai Grill (Heung Wo Street)
2024-08-26 378 views
泰Grill喺荃灣,將軍澳同中環都有分店,主打抵食地道嘅泰國菜式,最近仲新加咗到會服務呢😁😁😁😙😙🥰🥰🐷肉碎生菜包🐷 $82肉碎有好香嘅魚露味,酸味同鹹鮮味恰到好處,配合埋新鮮爽脆嘅生菜,口感層次更為豐富,必點嘅小食🥭青木瓜沙律🥭 $62魚露同醋香味道剛剛好,係好開胃嘅泰式前菜,兩至三人share都好足夠🦐虎蝦冬蔭功🦐 $108儀式感十足,一整個鍋連埋火持續加熱,唔怕食到中途會凍曬,酸甜香辣味道做得唔錯,椰奶味相當香濃,虎蝦大隻鮮甜🍛原條泰式菠蘿海鮮炒飯🍛 $98大大塊菠蘿經過烤炙後上枱,炒飯夠乾身,粒粒分明,食到好香嘅黃薑味,配合魷魚,大蝦,青口等等海鮮,味道豐富。海鮮份量畀得大方,泰式炒飯都咁好食泰Grill地址:荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖#泰grill #thaigrill #thaigrillhk #中環泰國菜 #將軍澳泰國菜 #荃灣泰國菜 #地道正宗 #生菜包 #海鮮炒飯 #香港餐廳 #特色餐廳 #必食餐廳 #到會 #到會服務

🐷肉碎生菜包🐷 $82

🥭青木瓜沙律🥭 $62

🦐虎蝦冬蔭功🦐 $108

🍛原條泰式菠蘿海鮮炒飯🍛 $98

泰Grill
地址:荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖

2024-08-25 372 views
荃灣開咗間新嘅泰國菜小店😍 價錢合理,份量十足,值得支持🙆🏻‍♀️ 尤其係芒果糯米飯俾我印象深刻🥹 🥢冬陰功金邊粉 $62只有微微辣,椰奶香十足,飲落去好舒服嘅湯。🥢泰式船麵 $62可以選擇配搭豬肉或雞肉,湯底濃淡得宜,飲落去唔膩,整體較輕盈。而麵條份量十足,細胃口嘅可以要求少麵。🥢泰式生蝦刺身$108 啱晒炎炎夏日嘅泰式生蝦😍 醬汁香口惹味,酸酸辣辣,配搭蒜片同辣椒一齊食,雙重享受。🥢芒果糯米飯$58 推薦!係我近來食過最好食嘅芒果糯米飯😍 椰漿甜度適中,重點係黑糯米保留到嚼勁,而且係熱食,香氣更濃~就咁食已經好好味🤍 而白色糯米就會比較淡味啲,芒果就正常發揮,會再encore嘅芒果糯米飯😛

🥢冬陰功金邊粉 $62
只有微微辣,椰奶香十足,飲落去好舒服嘅湯。

🥢泰式船麵 $62

🥢泰式生蝦刺身$108

🥢芒果糯米飯$58

2024-08-25 369 views
在荃灣廣場附近食左性價比超高嘅午餐。首先係燒蠔,肥美,調味酸酸甜甜,開胃。點左兩份午餐,蟹肉炒飯+粒粒波蘿梳打。蟹肉清晰可見,份量多,清清地幾好味。梳打入面既菠蘿細細粒,消暑。另一份午餐係泰式炒金邊粉+泰式奶茶。蝦好大粒,金邊粉夠煙韌,味道好正宗。跟餐泰式奶茶不用加錢,茶味香,性價比高。跟餐小食春卷,一碟居然有4條咁多,超香口,唯有下次再食蝦餅啦。最近喜歡食菠蘿,燒完嘅菠蘿好香甜,灑上七味粉,提升左層次。芒果糯米飯是每次食都會覺得好幸福既甜品。芒果頗甜,有2款糯米飯,軟糯。
在荃灣廣場附近食左性價比超高嘅午餐。

首先係燒蠔,肥美,調味酸酸甜甜,開胃。

• 芒果糯米飯
2024-08-23 373 views
第一次食呢單泰國餐館,在openrice 見到好多食評都話唔錯,於是嚟試下,餐廳size 不大,好似大概有8 張枱,所以book 位時已知有限時90 分鐘用餐。點了4 碟食物同3 杯飲品,全部都好好食,以後會再幫襯~
2024-08-22
$230 (Dinner)
呢間新開嘅泰菜🇹🇭食物選擇多,位置係荃灣廣場附近,食物份量多亦價錢唔貴,非常之抵食😋 新裝修嘅鋪頭環境舒適座位闊落,今次4個人去食,叫咗串燒🍖、豬頸肉炒飯、虎蝦金邊粉、燒魷魚同埋無骨鳳爪,味道唔錯👍🏻 🌟泰式酸辣鳳爪沙律 $68味道酸酸辣辣,好開胃,有大量洋蔥、蔥絲同埋生菜墊底,鳳爪彈牙無骨,值得一試🌟燒原隻魷魚 $138魷魚燒得啱啱好,表面焦香,食落爽滑新鮮,配泰式酸辣醬食幾惹味,但份量唔算太多🌟蛋包虎蝦炒金邊粉 $128蛋皮包住炒金邊粉,金邊粉本身味道有啲淡,加埋一旁嘅辣椒粉食會更香,虎蝦開邊炸易脫肉方便食👍🏻🌟豬頸肉炒飯 $85豬頸肉配炒飯味道唔錯👍🏻 炒飯夠乾身有蛋香,豬頸肉燒得香脆,有部分焦焦燶邊🐖🌟串燒半打 (豬、牛、雞各兩串) $88串燒出色夠惹味,雞同豬燒得好軟熟好juicy,唔點醬都已經好入味,配埋沙嗲醬更滋味😋🌟椰子沙冰/芒果沙冰 $48推薦椰子沙冰🥥椰味香濃,沙冰大大杯好綿滑,芒果沙冰比較甜,可以選擇少甜🥭

🌟泰式酸辣鳳爪沙律 $68

椰子沙冰
  • 豬頸肉
  • 蛋包虎蝦金邊粉
2024-08-20 292 views
抵食泰菜假日lunch📍地點:荃灣🍽️菜式:泰菜💰人均消費:午餐 / 晚餐 HK$80~100🔖服務費/ 茶芥:❎ / ❎🧻餐巾/ 濕紙巾:✅ / ❎🪑座位類型:方枱📝落單方式:QR code落單【原條黃咖哩魚柳飯套餐】💰HK$95冬蔭功湯、原條黃咖哩魚柳飯,龍眼冰、炸蝦餅 跟餐加 $38、芒果糯米飯 跟餐加 $38黃咖哩帶蛋花,好正宗泰國會食到嘅味道。魚柳又啖啖肉,個飯好滿足。午餐有冬蔭功湯唔洗加錢,抵食又好飲。蝦餅4大球,點泰式辣醬一流。芒果糯米飯芒果夠新鮮,糯米飯熱辣辣。【牛魔皇船麵套餐】💰HK$90青木瓜沙律、牛魔皇船麵、青檸可樂青木瓜沙律清爽,份量亦十足。船麵湯底好夠濃郁,金邊粉好掛湯,泰式炸豬皮,牛丸當然唔少得。.泰Grill 🏷️荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖.
抵食泰菜假日lunch

🪑座位類型:方枱
📝落單方式:QR code落單

💰HK$95

💰HK$90
青木瓜沙律、牛魔皇船麵、青檸可樂

泰Grill
🏷️荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖
【牛魔皇船麵套餐】
最近係享和街開咗一間CP值好高既地道泰國餐廳🇹🇭「泰Grill」,價錢親民,食物高質,係荃灣行街/食lunch又有多一個選擇!特別係炎炎夏日☀️,會好想特登揀泰國野嚟食,特別開胃😍😍🔅蛋包虎蝦炒金邊粉 ($128)🔅見到個賣相已經被深深吸引🤩有兩隻炸到好香脆既虎蝦🦐係啲金邊粉上面,個炒蛋同金邊粉既色水都好靚,望落已經好有食慾。而味道好正宗,酸酸甜甜好開胃😋😋,而且份量十足,絕對食得飽🤰🏻🤰🏻!🔅泰國船麵(雞肉/豬肉)($62)🔅船麵揀咗雞肉,啲雞肉幾入味而且肉質唔會好諧🙂‍↕️。個湯底好濃郁,會試到有少少藥材味,另外個麵既質地好彈牙,同個湯一齊好夾。🔅豬頸肉(一份)($78)🔅豬頸肉燒到好爽口彈牙,香口又惹味🤩,啲香料好有泰國風味,好入味。🔅芒果糯米飯($58) 🔅食泰國嘢一定會嗌埋芒果糯米飯😊呢次既芒草糯米飯好特別,有一半係用紫米,特別有咬口!芒果🥭幾新鮮,椰汁🥥好香,夾埋一齊食好正!🔅凍泰式奶茶($22) / 珍多冰($38)🔅泰奶就一定要試,都幾正宗,好香奶茶味,嗌咗少甜更加健康🤣 而珍多冰都好啱夏天嗌嚟消下暑~

🔅蛋包虎蝦炒金邊粉 ($128)🔅

🔅泰國船麵(雞肉/豬肉)($62)🔅

🔅豬頸肉(一份)($78)🔅

🔅芒果糯米飯($58) 🔅

🔅凍泰式奶茶($22) / 珍多冰($38)🔅

繼上次係中環食過覺得唔錯今次我地見到原本荃灣分店😍即刻黎食下唔同嘅菜式先泰式酸辣青口 $138呢個係encore嘅菜式😎仍然隻隻都係咁鮮咁香 啖啖都好香滑😋再加上泰式酸辣汁 食落更惹味 每啖更鮮香😎海鮮冬陰功湯金邊粉 $78一上枱已經聞到冬陰公湯好香😋好多款海鮮呀😍 有蝦 魷魚 青口等等同埋嘅菌類吸入香香嘅冬陰公湯✨ 仲有香滑彈牙嘅金邊粉索哂冬陰公嘅精華 成碗都好香🤤蛋包虎蝦炒金邊粉 $128呢個炒金邊粉都好好食🤤食得出炒得夠香得黎加埋清新嘅青檸汁 酸酸甜甜又辣辣地嘅味道好正再加埋蛋包增添口感同味道嘅豐富感仲有大大隻虎蝦🦐❤️ 成個食落都好滿足好正👍🏻珍多冰 $38超大杯珍多冰👏🏻 入面好多料😋 飲落夠香滑而家呢個天氣夠哂涼浸浸 成個人舒服哂😎
繼上次係中環食過覺得唔錯

珍多冰 $38
超大杯珍多冰👏🏻 入面好多料😋 飲落夠香滑
而家呢個天氣夠哂涼浸浸 成個人舒服哂😎
2024-08-09 636 views
簡單裝修,牆上掛上色彩繽紛既油畫,加上柔和燈光既吊燈,店內播著粵語流行曲,餐廳座位不多,座位都算闊落,坐得舒服,上菜時間快。有提供午巿套餐,主食跟餐飲,$58-$78不等,另可轉配特飲或優惠價加配小食。 沙嗲串燒炒飯 $75 + 粒粒波蘿梳打 $15豬牛雞串燒各一串,串燒肉淋,微辣,帶有香茅味,配上香濃既沙嗲汁。炒飯微微濕潤,醬油味香,加上少少蛋香味,配料豆角爽口,豐富口感。忌廉梳打加入菠蘿汁同菠蘿粒粒,飲落香甜有咬口。 原條泰式菠蘿海鮮沙飯 $98原條菠蘿已切塊,炒飯金黃色,米飯粒粒分明,配料多,有超多菠蘿、青豆、紅蘿蔔、粟米粒、腰果、肉鬆、雞柳,雞柳有咸香味,但唔見有海鮮😅 炸蝦餅 $78一碟6粒,彈牙既蝦膠沾滿麵包糠,炸得超脆 菠蘿沙冰 $48超香菠蘿味,好消暑解渴 椰汁糕 $28擺盤精美,層次分明,超爽口,椰子味好香濃

沙嗲串燒炒飯 $75 + 粒粒波蘿梳打 $15

原條泰式菠蘿海鮮沙飯 $98

炸蝦餅 $78
一碟6粒,彈牙既蝦膠沾滿麵包糠,炸得超脆

菠蘿沙冰 $48
超香菠蘿味,好消暑解渴

椰汁糕 $28
擺盤精美,層次分明,超爽口,椰子味好香濃

2024-08-07 564 views
📌荃灣天氣咁熱,又系時候食泰菜今次同大家介紹返依間平民扺食泰菜 一 泰Grill 🌟蛋包虎蝦炒金邊粉 $128蛋包造型幾得意,上面有隻虎蝦炒金邊粉份量都幾大,味道酸酸甜甜,幾岩夏天食🤤👍🏻🌟泰式串燒 (豬 牛雞 各x2) $88串燒吾會燒得過乾,亦燒得幾香,點埋個有花生香既沙嗲汁🤤👍🏻🌟泰式炸蝦餅 $78蝦餅口感彈牙,炸得幾金黃🤤👍🏻🌟椰汁西米糕 $58香甜椰汁加埋西米同芋頭粒作為飯後甜品🤤👍🏻📍泰Grill 地址:荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖#荃灣 #泰Grill #泰菜 #撐小店 #荃灣揾食 #泰式串燒 #泰式炸蝦餅 #椰汁西米糕 #星星帶你食 #蛋包虎蝦炒金邊粉
📌荃灣
天氣咁熱,又系時候食泰菜

今次同大家介紹返依間平民扺食泰菜 一 泰Grill

🌟蛋包虎蝦炒金邊粉 $128
蛋包造型幾得意,上面有隻虎蝦
炒金邊粉份量都幾大,味道酸酸甜甜,幾岩夏天食🤤👍🏻

🌟泰式串燒 (豬 牛雞 各x2) $88
串燒吾會燒得過乾,亦燒得幾香,點埋個有花生香既沙嗲汁🤤👍🏻

🌟泰式炸蝦餅 $78
蝦餅口感彈牙,炸得幾金黃🤤👍🏻

🌟椰汁西米糕 $58
香甜椰汁加埋西米同芋頭粒
作為飯後甜品🤤👍🏻

📍泰Grill
地址:荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖

2024-08-07 416 views
之前喺將軍澳店都試過泰Grill,今日趁喺荃灣搵朋友就預約咗再試吓,嘩真係好彩有預約,冇諗過星期一都full house, 仲好多人喺門口等位,打開餐牌好多選擇樣樣都想試,我哋揀咗最想食嘅幾款🤭生蝦刺身 $108上檯已經嘩一聲,擺盤好靚😍,未食已經開心,有8大隻生蝦,蝦肉鮮甜,配蒜頭紅椒點少少酸汁,味道更加清新。食完一隻已經追住想食第二隻,絕對值得一試!手打青咖哩牛肉 $88 蒜蓉包 $35呢個青咖哩牛肉真係好正,牛肉嫩滑,咖哩汁香濃,雖然我叫咗小辣,但都感受到一陣微辣,正好唔會太過刺激。蒜蓉包外脆內軟又熱辣辣,蒜香味十足,食落去好有滿足感,兩樣簡直係絕配!😋豬頸肉炒飯 $85炒飯粒粒分明,豬頸肉炒得香口,仲有啲蛋增添口感,兩個人好快食晒成碟😂椰汁沙冰 $48 泰式檸水 $22椰汁沙冰味道濃郁,口感順滑;泰式檸水酸酸甜甜,清新又消暑,配合重口味嘅泰國菜,真係好夾!夏天食真係一流!🤩出品高質,環境服務又好,食完飯出面已經勁多人等位,下次一定要再嚟試其他食物!評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺泰Grill (享和街)荃灣享和街53號

生蝦刺身 $108

手打青咖哩牛肉 $88 蒜蓉包 $35

豬頸肉炒飯 $85

椰汁沙冰 $48 泰式檸水 $22

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

泰Grill (享和街)
荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖
📍荃灣港鐵站A3出口13分鐘路程
     荃灣西港鐵站5分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #荃灣 #泰國菜 #TsuenWan #生蝦刺身 #泰Grill

2024-07-29 514 views
今日去荃灣食泰國菜,繁忙時間餐廳裏面好多人,我同朋友喺門口等咗一陣,老闆好好人俾咗我哋一人一罐汽水,可以一路飲一路等。入座後急不及待即刻叫嘢食,叫咗一個泰式酸辣鳳爪沙律、飛天通菜、豬牛雞串燒、豬頸肉炒飯,同埋甜品椰汁糕。鳳爪沙律有得揀小辣同芥辣,朋友鍾意食大辣,所以我哋挑戰食大辣,但其實唔算好辣,我哋冇飲水都可以食晒成碟。鳳爪去咗骨,啖啖肉連埋軟骨,柔軟又硬,口感好特別。飛天通菜值得推薦,鑊氣夠,夠大碟,加上少少辣,非常開胃!半打串燒,可以自己揀想要幾多串牛豬雞肉。最特別係個醬,甜甜酸酸,用嚟點串燒非常適合。最好味係串燒豬,豬肉肥瘦適中,外層燒到脆脆地,食落去非常香口!豬頸肉炒飯都非常出色,炒飯裏面有好多片大大塊嘅豬頸肉,食到停唔到口。椰汁糕亦好好味,淡淡既椰香,口感Q彈,食完令成餐飯變得圓滿左😆如果大家鍾意食泰國菜,推薦大家黎試一試!

飛天通菜值得推薦,鑊氣夠,夠大碟,加上少少辣,非常開胃!

如果大家鍾意食泰國菜,推薦大家黎試一試!
2024-07-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 串燒
  • 椰汁糕
  • 飛天通菜
  • 泰式酸辣鳳爪沙律
  • 豬頸肉炒飯
2024-07-29 427 views
媽咪突然好想食泰國野,甘岩諗起之前經過好多人食既新開既泰grill,所以就同左媽咪去左荃灣尼間有泰國特色既泰國餐廳,泰grill門口裝修簡約,店內燈光柔和👍🏻特別中意食串燒同金邊粉既我,尼兩款係我既必叫之選😋真係適合成年都冇去過泰國既我,係一個可以回味泰國美食既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 串燒拼盤〔真心推介😋〕$48包含:豬、牛、雞 - 各1串👍🏻 雞肉juicy👍🏻 豬肉嫩滑👍🏻 微微牛味配 沙嗲醬👍🏻 惹味👍🏻 微甜✔️ 軟殼蟹 • 蟹肉炒飯〔真心推介😋〕$108Soft Shell Crab &Crab Meat Fried Rice👍🏻 熱辣辣,鑊氣十足👍🏻 粒粒分明👍🏻 煙靭飯香👍🏻 惹味👍🏻 原隻軟殼蟹👍🏻 香脆✔️ 泰式炒金邊粉套餐〔真心推介😋〕$131Pad Thai Set👍🏻 蝦爽口👍🏻 金邊粉彈牙👍🏻 足料👍🏻 賣相吸引配 辣椒碎 花生碎✔️ 泰式茉莉奶茶〔真心推介😋〕跟餐Thai Jasmine Milk Tea👍🏻 香濃茉莉茶香味✔️ 炸蝦餅 〔真心推介😋〕跟餐Fried Shrimp Cake👍🏻 大量蝦肉👍🏻 香脆彈牙✔️ 椰汁沙冰〔真心推介😋〕$48Coconut Milk

✔️ 串燒拼盤〔真心推介😋〕$48
配 沙嗲醬
👍🏻 惹味
👍🏻 微甜

✔️ 軟殼蟹 • 蟹肉炒飯〔真心推介😋〕$108
👍🏻 熱辣辣,鑊氣十足
👍🏻 粒粒分明

2024-07-14
Type of Meal
Lunch
2024-07-28 360 views
今日去荃灣廣場睇戲,睇完戲我地去左位於享和街新開的「泰Grill」食野,去到餐廳已經全場滿座,等左一陣就好快有位。香葉肉碎煎蛋飯份量十足,超多肉碎,夠撈晒飯黎食,香葉味道突出,肉碎肥瘦比例適中,朋友點了加辣,味道更惹味,肉碎上加上一隻荷包蛋,再將荷包蛋戳穿,蛋汁肉碎白飯撈埋一齊食,口感更豐富。原條泰式菠蘿海鮮炒飯用上原條新鮮菠蘿,誠意十足,炒飯入面有魷魚、蝦、青口等等海鮮,炒飯炒得夠鑊氣,飯粒粒粒分分明,不會太乾或太濕,加上入面有好多粒粒新鮮菠蘿,食落非常開胃。串燒拼盤豬、牛、雞各2串,串燒燒得剛剛好,肉質軟腍,串燒配搭沙嗲醬,無得輸。凍泰式咖啡&粒粒菠蘿梳打

香葉肉碎煎蛋飯

原條泰式菠蘿海鮮炒飯

串燒拼盤

凍泰式咖啡&粒粒菠蘿梳打
好耐無食泰菜啦,襯住假期到訪了荃灣享和街的「泰Grill」。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜香葉肉碎煎蛋飯 (7.5/10)炒飯份量十足,飯粒微濕潤,配上肉碎及煎蛋入口香辣惹味,不錯。𐂐 ⠜蛋包虎蝦金邊粉 (8/10)金邊粉以煎蛋餅蓋着,表面放上2隻金黃色的炸蝦🍤。炸過的蝦肉質香口彈牙,金邊粉同樣份量十足,麵條炒得乾身入味,味道甜甜地幾中意。𐂐 ⠜飛天通菜 (7.7/10)好適合配飯享用😆,通菜加入泰國麵醬及辣椒調味。每條菜都索滿醬汁,辣度約4分,單吃不會太鹹太辣。𐂐 ⠜冬蔭功湯 (小) (8/10)味道夠酸夠辣,開胃惹味🤤,配料有菇有蕃茄仔及長蔥,口感豐富。𐂐 ⠜芒果糯米飯 (8/10)以紫糯米及白糯米組成的糯米飯,配上香甜無渣的新鮮芒果🥭。糯米夠煙靭黏口,椰汁份量亦夠多,好滿足❣️┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜香葉肉碎煎蛋飯 (7.5/10)

𐂐 ⠜蛋包虎蝦金邊粉 (8/10)
金邊粉以煎蛋餅蓋着,表面放上2隻金黃色的炸蝦🍤。

𐂐 ⠜飛天通菜 (7.7/10)

𐂐 ⠜冬蔭功湯 (小) (8/10)

𐂐 ⠜芒果糯米飯 (8/10)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈