泰Grill (享和街)

Thai Grill (Heung Wo Street)
荃灣新開一間親民泰國餐廳由泰國廚師主理,有時經過都見到要排隊,未去到旅行都可以黎親嚐泰國風味🇹🇭今次揀咗lunch set,會有主菜飲品,沙律或冬陰功湯自由配搭。特盛海鮮冬陰湯金邊粉套餐$103 配椰汁冰金邊粉內有海鮮魷魚、蝦、菇、青口,份量滿滿,冬陰功湯入口味濃,驚喜唔係好辣好夠酸好飲開胃香葉肉碎炒飯配煎蛋套餐$95 配龍眼冰個炒飯炒得好香身,而且夠大碟,食落係有少少辣但係可以接受嘅味道,而且炒飯入面會有啲肉碎,好味❤️‍🔥生蝦刺身$108食開泰菜當然要叫生蝦刺身,呢款生蝦刺身有八隻,每隻都肥大肉厚,配上醬汁超好味湯圓媽勁鍾意!👅串燒3寸(雞牛豬)$48串燒醃得幾香,配搭香口嘅花生醬汁味道濃鬱,作為飯後小食都不錯呀

特盛海鮮冬陰湯金邊粉套餐$103 配椰汁冰

香葉肉碎炒飯配煎蛋套餐$95 配龍眼冰

生蝦刺身$108

串燒3寸(雞牛豬)$48
2024-07-15 79 views
又係荃灣搵下好野食 。夏日炎炎有d 掛住泰國🇹🇭,所以直接衝入去食泰國野😂串燒3串串燒分別都叫左雞、牛、豬 。燒得香口,雞肉有d仲連到啲雞軟骨位,咬落勁脆口 。另外,牛肉同豬肉都好軟腍,唔靭同唔駛趙好耐,點埋佢地個花生醬就絕配😆泰式酸辣魷魚🦑魷魚爽口彈牙一啲都唔靭,煮得恰到好處👍🏻佢個泰式酸辣汁好似冬陰功湯咁,直頭當湯飲都唔咸,唔太酸又唔太辣 。味道絕對岩岩好 。值得一試 。蛋包虎蝦炒金邊粉整碟賣相吸引,煎左個網狀蛋係面,另外佢地用左大大隻既虎蝦,爽口彈牙 。金邊粉炒到好有獲氣好乾身 。大大碟,食完都已經飽左一半 。椰汁冰椰奶清甜解辣,叫左小甜小冰,覺得啱啱好👍🏻有啲清熱消暑嘅感覺😌泰式沙冰🍧一樣好似泰式奶茶咁,因為沙冰既關係唔會太甜,而且勁冰凍,絕對岩晒咁熱既天氣!芒果糯米飯🥭佢地用鴛鴦米,一邊係紫米一邊係糯米 。心心造型擺盤好有心思 。紫米比較有咬口,每一下咀嚼就更香,仲要係熱辣辣架!芒果而家當造,更加香甜 。呢個好正👍🏻佢地而家做緊啤酒買一送一添,可惜無叫到 。得閒經過可以飲2杯🍻
串燒3串
泰式酸辣魷魚🦑
蛋包虎蝦炒金邊粉
椰汁冰

泰式沙冰🍧
芒果糯米飯🥭

2024-07-11
2K
🌴泰菜新分店在荃灣🇹🇭-之前喺中環都食過泰grill🧞 今次喺荃灣行街竟然見到佢嘅新分店 梗係要試埋啦😏-🦑原隻汁燒魷魚 $138牛豬雞串燒上次喺中環食過 今次就試下原隻魷魚🌊 魷魚外面有燒烤嘅香味 但係肉質依然好嫩唔會嚡☺️ 點埋酸汁好正😋-🍜泰式生牛肉船麵 $65我上次都幾欣賞佢個船麵 今次決定encore🤭 換咗分店湯底依然係咁正 有啲鹵水嘅香味🥹 呢個價錢嚟講份量都幾大👍🏻-🥗泰式酸辣鳳爪沙律 $68天氣咁熱 真係要嗌啲酸酸哋嘅嘢醒神下🥵 無骨鳳爪咬落爽脆 夠曬開胃 好啱夏天☀️-🧉泰式奶茶 / 泰式檸檬水 $22朋友嗌泰式奶茶茶底夠香🧋 最正係有得走甜 啱曬啲有泰奶癮又想健康嘅朋友👭🏻 泰式檸檬水用嘅係青檸🍋‍🟩 飲落好似平時嘅青檸梳打 透心涼呀🧊-📍泰Grill (享和街)荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖
🌴泰菜新分店在荃灣🇹🇭
🦑原隻汁燒魷魚 $138

🍜泰式生牛肉船麵 $65

🥗泰式酸辣鳳爪沙律 $68

🧉泰式奶茶 / 泰式檸檬水 $22

📍泰Grill (享和街)
荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖
2024-07-13 94 views
✡️ 青木瓜沙律 ~ 綿密細絲爽口的青木瓜和花生的爽脆口感形成鮮明對比。✡️ 雞肉手打青咖哩 ~ 咖喱味道其實少辣,雞肉嫩滑,咖哩帶有香茅葉的香。 ✡️ 蒜蓉包 ~ 專登點來配咖哩食用, 果然冇叫錯, 多蒜味亦非常香脆, 沾一沾咖哩來食更絕。✡️ 串燒雞牛豬各1串 ~ 沙嗲醬好香花生味, 雞牛豬我覺得牛肉口感細嫩d比另外兩款更出色。✡️ 飛天通菜 ~ 喜歡通菜內有葱酥和香蒜,味道亦唔太辣,啱我口味。🍹 泰式檸茶 ~ 呢杯好夠酸茶味亦濃唔洗自己吉檸檬已經好夠味道。

2024-07-12 73 views
🔖手打雜菜青咖哩 HKD88咖哩椰香味幾重,加上嗌咗少辣,十分香甜,入口唔會太過辛辣,味道柔和。配有大量蔬菜,有椰菜花、西蘭花、紅蘿蔔、椰菜、菇等,都煮得恰好,唔會過淋或過硬,十分健康🔖蒜蓉包 HKD35蒜蓉包好香,法包焗得香脆,唔會太硬,能夠輕鬆咬開。蒜蓉香濃,迴盪於口腔🔖泰式燒雞半隻 HKD148燒雞皮脆肉嫩,十分嫩滑。味道香濃之外,酸甜開胃,好食得嚟不會太滯。有嫩滑、啖啖肉嘅雞髀,雞翼燒得香脆,雞胸亦好香嫩滑不柴。整體水平十分高🔖扇貝2隻 HKD75蒜蓉粉絲烤扇貝,不同之處在於用上泰式醬汁,令味道具泰式菜餚嘅酸甜清新,且帶少少辣,味道既濃郁又開胃。而且扇貝新鮮,烤得恰到好處,唔會好乾🔖油飯 HKD15油飯幾香,淡淡雞湯香氣,頗為清香🔖泰奶沙冰 HKD48嗌咗少甜,味道剛好,泰奶幾香,但略嫌不夠沙冰

🔖手打雜菜青咖哩 HKD88

🔖蒜蓉包 HKD35

🔖泰式燒雞半隻 HKD148

🔖扇貝2隻 HKD75

🔖油飯 HKD15
油飯幾香,淡淡雞湯香氣,頗為清香

🔖泰奶沙冰 HKD48
嗌咗少甜,味道剛好,泰奶幾香,但略嫌不夠沙冰
2024-07-08
$150 (Dinner)
  • 蒜蓉包
  • 泰式燒雞
  • 扇貝
2024-07-11 71 views
位於荃灣廣場附近新開嘅泰國餐廳,之前係海南雞雞煲店,依家重新裝修變成泰國餐廳。晚市入到去已經好熱鬧,建議大家去之前先book定位。🍤蛋包虎蝦炒金邊粉 $128兩隻虎蝦炸到好香口,個蛋網包住金邊粉,令個賣相生色不少。入面啲金邊粉甜甜地又辣辣地,口感煙靭。🥗豬頸肉酸辣沙律 $78睇錯咗以為呢個係豬頸肉青木瓜沙律,雖然冇青木瓜不過都好好食,個沙律以豬頸肉、洋蔥、青瓜🥒所製成,酸酸甜甜好開胃。最重要係啲豬頸肉切到薄薄地,外層焦香,肉質鮮嫩。🥖蒜蓉包(五塊) $35突然想食蒜蓉包,喺冇點咖喱嘅情況下,就咁食已經好夠味,包面上有勁多蒜蓉。🥓豬頸肉(一份) $78一份嘅份量真係幾多,而且每一塊都切得好均勻,外層焦香,內層又口感軟嫩,就咁食已經好好味,點埋個醬汁就咁惹味。整體而言:食物款款都味道好正宗,上菜速度快。今日帶埋👶🏻一齊去食,餐廳都好細心提供埋BB凳,而且BB搞搞震嗰陣🤣,餐廳職員留意到枱面倒瀉水,即刻遞上紙巾,感覺好窩心💙。值得再來。

🍤蛋包虎蝦炒金邊粉 $128

• 豬頸肉
  • 豬頸肉酸辣沙律
  • 蛋包虎蝦炒金邊粉
2024-07-11 55 views
假日食個泰菜, 仲有lunch set 叫, 抵食多選擇!!『海南雞飯套餐』HK$75冬蔭功湯👉🏻味濃🥣唔算辣🫙海南雞係黃油個種🐓但唔肥唔油膩🤭有一個泰式海南雞汁同辣椒汁🩷再配黃薑飯😁『凍奶茶』加HK$5🥤係泰式奶茶👍🏻『炸蝦餅』加HK$38, 好大件, 配泰式辣醬!!『原條黃咖哩魚柳飯套餐』HK$95青木瓜沙律唔算辛辣, 食得舒服😌黃咖哩味道調較得好好, 有蛋花係重點🥚魚柳啖啖肉! 『春卷』加HK$18,18蚊4大條!!!!! 『青檸可樂』加HK$5, 青檸味足, 配可樂一流😇『芒果糯米飯』加HK$38, 芒果好夠甜🥭糯米飯有白糯米同紫糯米, 夠熱夠軟熟, 椰漿夠多!!°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°泰Grill @thaigrillhk📍荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖#MrsLong #hk #Longs #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers

『海南雞飯套餐』HK$75

『原條黃咖哩魚柳飯套餐』HK$95

泰Grill @thaigrillhk
📍荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖

2024-07-10 53 views
荃灣新開左間泰國野,都幾有人氣,建議大家可以預先book台!炸蝦餅經常食泰國野都會叫既小食,欣賞呢到係熱辣辣上台,炸到好脆口,食落好惹味。飛天通菜個份量多到有D驚人! 好大碟! 辣度可以選擇少辣,岩曬唔太食得辣既我。呢到溝左面豉去炒,幾香口,又幾好食。通菜唔會炒到淋曬,食落口仲係爽身。香葉肉碎煎蛋飯肉碎份量好多,香菜味突出,撈飯食一流。仲有個精髓燶邊蛋,一吉落去,即刻有流心蛋黃,好正。芒果糯米飯芒果好甜,有齊黑白糯米飯,配埋甜甜地既椰漿,係一個好滿足既甜品。凍泰式奶茶最有驚喜係呢到有得去冰,岩曬女士! 而且仲可以根據個人口味落單,多奶少奶又得。最後出到黎係我好鐘意既口味!泰式檸檬冰綠茶第一次飲呢款,係其他餐廳都好少見。飲落好清新,幾岩夏天。

炸蝦餅

香葉肉碎煎蛋飯

凍泰式奶茶

泰式檸檬冰綠茶
第一次飲呢款,係其他餐廳都好少見。飲落好清新,幾岩夏天。
2024-07-08 60 views
泰Grill今次要介紹喺荃灣一間泰國菜餐廳「泰Grill」,佢哋呢間泰國菜餐廳係由泰國廚師主理,怪唔知午市都勁多人排隊,因為呢間泰國菜餐廳嘅午市真係超抵食,主菜叫完必定叫小食同甜品,呢度小食同甜品平過出面好多,真係性價比好高!呢間泰國菜餐廳門口係有一級,我又係出動我塊斜板嘅時候,餐廳嘅裝修好簡約,座位一邊是係梳化,另一邊係可移動嘅櫈,連枱面都可以移動,咁樣先方便輪椅人士埋枱食野!1.冬陰功湯雞肉金邊粉$68+凍檸檬水$5+炸蝦餅$38+椰汁糕$18(9.5/10)呢碗冬陰功湯雞肉金邊粉份量算多,冬陰功湯底酸酸辣辣好惹味,雞肉肉質唔韌,金邊粉好爽滑,而且非常掛汁,套餐加凍檸水只係$5,凍檸水係用青檸檬,再加炸蝦餅只係加$38就有4大舊蝦餅,蝦餅彈牙,外面好香脆,最後再加個$18椰汁糕嘅甜品,椰汁糕就8舊,口感似大菜糕,上層係椰汁,下層係椰青水,甜度適中,呢個套餐超唔錯!2.泰式海南雞飯$70+珍多冰$15+春卷$18+椰汁西米露$28(8.5/10)呢碟泰式海南雞飯個雞件肉質比較結實,其他配菜仲有蕃茄仔同幾片青瓜,我仲加咗$15要一杯珍多冰,嚟到食泰國菜一定要試珍多冰,珍多冰飲到香濃椰汁
泰Grill

呢碟泰式海南雞飯個雞件肉質比較結實,其他配菜仲有蕃茄仔同幾片青瓜,我仲加咗$15要一杯珍多冰,嚟到食泰國菜一定要試珍多冰,珍多冰飲到香濃椰汁再加綠豆粉條,再加春卷只係加$18,春卷有4大舊,每一舊春卷入面個餡都係素菜,最後再加個$28椰汁西米露,一共有4舊椰汁西米露,食落食到好香濃椰汁味,仲有粟米粒、西米露同芋頭粒,呢個套餐都算抵食!

3.串燒(2牛,1雞)$48(9.5/10)
呢間叫串燒有得揀要幾串豬牛雞,我揀咗2串牛同1串雞,其他泰國餐廳好少比人揀,呢3串串燒都燒得唔錯,唔會燒到好乾身,每一串串燒面頭都好似搽咗蜜糖,帶有少少甜,仲可以點埋泰式沙爹醬,呢個沙爹醬帶少少花生醬味!

4.泰式酸辣鳳爪沙律(少辣少酸)$68(9.5/10)
呢碟泰式酸辣鳳爪沙律個酸辣程度啱啱好,因為點餐時可以喺apps度打備註,我叫咗小酸小辣,無骨鳳爪大約都有15舊,其他配料包括有生菜、紅蘿蔔絲、番茄仔同洋蔥等,非常抵食!

2人總共價錢$366

個人口味總評分:9.25/10

@thaigrillhk

地址:荃灣享和街53號都城大樓地下E1號舖

#泰Grill #荃灣好去處 #荃灣美食 #thaigrill #thaigrillhk #中環泰國菜 #將軍澳泰國菜 #荃灣泰國菜 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-07-08 95 views
之前食過將軍澳泰Grill,今次經開荃灣西又想食泰菜,食下新分店質素睇下會唔會有驚喜🔎▪️生蝦刺身$108生蝦係我食泰菜必點,胃口全開,個汁勁夠酸夠辣,有冰係底,可憐都唔係好夠凍🧊▪️串燒 (3 串) (雞,牛,豬)$48串燒三款可以各一,肉質唔乾唔柴,個沙嗲醬帶甜同好濃,好正一滴都唔浪費。牛串食落似牛柳粒都好腍, (•͈˽•͈) 個人最愛雞 ▪️軟殼蟹‧蟹肉炒飯$108蟹肉成個飯食到尾都有,唔係面頭比啲你得個樣,(〃´𓎟`〃)蟹肉絲令成個飯鮮味upup ↗ ↗▪️海鮮冬陰功湯金邊粉$78唔係好酸好辣,係大眾味道,配料多隱藏食法:湯粉既海鮮沾落生蝦汁到食!勁惹味▪️珍多冰$38叫左少甜少冰味道岩岩好,椰味香滑,入面仲有大樹菠蘿同綠條條,重點係好大杯,個杯勁高身佢係一間好食嘅泰菜~餐廳唔大,目測有三十個位,不過可以book位唔洗傻更更企係到等

▪️生蝦刺身$108
生蝦刺身

▪️串燒 (3 串) (雞,牛,豬)$48

▪️軟殼蟹‧蟹肉炒飯$108
蟹肉成個飯食到尾都有,唔係面頭比啲你得個樣,
(〃´𓎟`〃)蟹肉絲令成個飯鮮味upup ↗ ↗
軟殼蟹‧蟹肉炒飯

▪️海鮮冬陰功湯金邊粉$78
唔係好酸好辣,係大眾味道,配料多
隱藏食法:湯粉既海鮮沾落生蝦汁到食!勁惹味

海鮮冬陰功湯金邊粉
  • 串燒 (3 串) (雞
  • 豬)
2024-07-08 43 views
✨泰式炒金邊粉蝦球大大隻好爽口 金邊粉濕潤 味道酸酸地 帶花生香 好醒胃✨海南雞飯海南雞皮軟彈 肉質幾軟嫩油飯飯粒分明幾香 份量十足✨炸蝦餅午餐加錢加配 炸得鬆脆 蝦餅彈牙✨豬頸肉豬頸肉幾厚肉 肉質爽實 油脂香十足✨芒果糯米飯午餐加錢加配 芒果香甜 椰漿濃稠糯米飯有黑白兩款 軟糯帶煙韌✨珍多冰午餐加錢轉特飲 椰味香甜突出配料正常 可以再多啲 ✨龍眼冰午餐加錢轉特飲 龍眼冰清甜 好清爽總結:食物唔錯 份量十足環境正常 服務可以 價錢合理午餐性價比唔錯 可以一試
✨泰式炒金邊粉

午餐加錢轉特飲 龍眼冰清甜 好清爽

總結:食物唔錯 份量十足
環境正常 服務可以 價錢合理
午餐性價比唔錯 可以一試
聽同事說在公司附近新開了一間泰國餐廳🌟今晚終於有時間去吃看看~聽聞廚師是泰國人😳有點期待~以為新開人不會太多,但原來平日晚上都滿座,幸好有預約🙈不然就吃不了啦😂魷魚大大一條🌟肉質爽口♥️味道酸酸辣辣的很開胃🌟作為配菜的椰菜也很不錯,多汁脆爽🌟串燒份量可選半打或3串,我們兩人怕吃不完就選了3串量的~雞牛豬可以任意選擇,我們選了每樣一串🌟肉肉調味剛好~肉質都很軟淋♥️蘸沙嗲醬一齊吃更香更惹味🔥通菜夠新鮮,很爽口不會老👍🏻泰式的口味夠香~微微的辣度惹味又好吃🔥炒飯的樣子和餐牌有點不一樣🤣但幸好不影響味道👍🏻豬頸肉爽口,炒飯夠香🌟

泰式酸辣魷魚

泰式豬頸肉炒飯
龍眼冰
2024-07-05
泰式酸辣魷魚
泰式豬頸肉炒飯
龍眼冰
2024-07-07 129 views
中環同將軍澳都有泰Grill 荃灣新開左無幾耐 接屋企人放工既時候順便行去食埋先♡蒜蓉包🥖 $35法包上面平均舖滿蒜茸牛油 焗到金黃色岩岩好 食落唔會好硬 係好香脆♡軟殼蟹蟹肉炒飯🦀 $108蟹肉應該係廚師自己拆既 唔係蟹肉絲而係真係有蟹肉係炒飯入面 加埋雞蛋同三色豆炒 唔會好油膩♡豬頸肉🐷 $78豬頸肉分量多 切成薄片食到停唔到口♡泰式檸檬冰綠茶🍹 $38好熱又想飲野但又唔想咁肥就可以選擇呢杯飲品 因為可以無糖 而且大大杯 唔洗怕好快飲唒♡珍多冰🍹 $38超大杯 而且分量充足 綠色既珍多口感爽滑♡芒果糯米飯🥭 $58擺盤好靚 糯米飯有普通糯米飯同埋紫米飯做雙拼整成一個心型 上面加左超多椰汁🥥 芒果亦都好甜

♡蒜蓉包🥖 $35

蒜蓉包
豬頸肉
泰式檸檬冰綠茶
軟殼蟹蟹肉炒飯
又去荃灣吃泰國菜 🤩 這間泰國餐廳價錢和份量都好適宜 🙌🏻 味道還很不錯,推介!🔸原條菠蘿海鮮炒飯 $98有很多海鮮,青口、蝦和魷魚!配料有蛋、青豆和紅蘿蔔,菠蘿很甜 🍍 配搭十分豐富 👍🏻 不是非常乾的那種炒飯,反而有一點點微濕,十分好吃!原條菠蘿是切好的,超貼心 🥰🔸冬陰功湯豬肉金邊粉 $62湯底有椰香味,微酸微辣,有蝦頭、秀珍菇和芽菜,是非常正宗的味道 😋🔸泰式生蝦刺身 $108要稍微等一下才上菜,因為是即叫即剝,蝦非常新鮮,肉質有彈性鮮嫩甘甜 😍😍😍🔸粒粒菠蘿梳打 $38 / 西瓜沙冰 $48菠蘿梳打很大一杯,有很多菠蘿果肉 😚 西瓜沙冰喝的出來是用新鮮西瓜製作 🍉 超好喝每一樣都很好吃,而且不貴CP值極高!兩個人吃的十分之飽,還吃不完要拿走 😂 推薦 🤤

🔸原條菠蘿海鮮炒飯 $98

🔸冬陰功湯豬肉金邊粉 $62

🔸泰式生蝦刺身 $108

🔸粒粒菠蘿梳打 $38 / 西瓜沙冰 $48

• 原條菠蘿海鮮炒飯
泰式酸辣魷魚 ($148)隻魷魚好大隻啊🦑 食起上嚟都好彈牙啊 唔會好韌啊😬😬仲會有酸辣湯浸住好入味啊🤤🤤🙋🏻‍♀️都忍唔住飲咗好多啊 酸酸辣辣好開胃啊🤤🤤蛋包虎蝦炒金邊粉 ($128)🍜🦐泰國菜必食金邊粉啊🍜 金邊粉有蛋網包住好吸引呀🐥 金邊粉炒得好入味 虎蝦入邊仲有好多汁 口感彈牙🦐🦐 加埋青檸汁 同金邊粉好夾呀🍋🤤串燒 (三串) (雞, 牛, 豬) ($48)🐥🐖🐮三串可以試哂雞牛豬都幾正啊 🤤🤤🤤🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️兩個人口痕都食串燒就啱哂啦味道都好夠啊 同埋唔會燒到乾晒啊🐥🐖🐮凍泰式奶茶 ($22) & 凍泰式咖啡 ($22)🧋🧋兩款飲品都好好飲🧋 唔會太甜 同埋都幾大杯啊🤤🤤

泰式酸辣魷魚 ($148)
隻魷魚好大隻啊🦑 食起上嚟都好彈牙啊 唔會好韌啊😬😬
仲會有酸辣湯浸住好入味啊🤤🤤