2023-04-28 71 views
黄埔真係好多食店,係附近返工既我真係不愁冇野食😂係德民街又發現到一間新店🤩係泰國小食外賣店,餐牌主打泰國串燒🍡街頭小食🥓鬼汁(泰式粿粉)泰式魚肚羹、泰式飲品等。。。睇吓我點咗乜?唐人街魚肚羮$60泰北豬肉腸$15脆皮燒腩肉串$18泰式牛肉串$18曼谷街頭燒賣$20龍眼冰$20真心推薦魚肚羮好足料,除了軟淋魚肚仲有雞翼、魚蛋、菇類,芫荽,豬紅等。喜歡吃濃郁味道哩個好啱食😋串燒都燒得好惹味,有辣椒粉,花生沙爹醬,泰式辣醬自由選擇,外賣包裝調味粉都有沙糖,配豬腩肉又幾好味😋仲有個泰式燒賣好足料,面上有炸蒜🧄裡面吃落好似有蝦米仔乾味道,夠特色又好味🤤全部即叫即整好新鮮🤩等都值得既😛等外賣同老闆傾計😁先知原來全店員工都係地道泰國人👍👍哩間泰國人開設的小食店,真係好正宗泰國風味,值得來幫襯🥰
黄埔真係好多食店,係附近返工既我真係不愁冇野食😂

睇吓我點咗乜?

• 脆皮燒腩肉串
  • 曼谷街頭燒賣
  • 唐人街魚肚羹
2023-04-28 57 views
平日都好鍾意食街頭小食今次去食下泰式街頭小食先 見到好得意嘅熊仔,logo手持串燒 就知道呢間店串燒係主打之一喇 $80可以任揀5串 Cp值幾高 揀咗牛丸串 司華力腸串 魷魚串 雞翼串同平日比較少食嘅泰北豬肉腸串 有少量粉𢇁發酵醃製成帶少少酸 配酸薑黎食 再點啲附送嘅泰式汁醬幾match 串燒即叫即燒 夠曬香口店員推介既譯音(鬼汁)粿粉泰式豬肉粿粉 有鵪鶉蛋 脆豬腩肉 豬肚等個湯底好甜冇味精 香濃豬骨湯 👍🏻帶返娘家share 作下午茶真滋味椰青水 好天然嘅清甜 有埋椰青肉清熱解辣其他食品燒豬腩肉 泰韮菜熊仔同魚肚𡙡都吸引 🤩 同埋外賣袋有埋logo熊仔好可愛見到都Thai-hungry 了@thaihungryhk#thaihungry#泰國菜#thaifood#黃埔美食#泰式小食#hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodsnap #hkfoodie #hkfood#hkfoodig
平日都好鍾意食街頭小食

其他食品燒豬腩肉 泰韮菜熊仔同魚肚𡙡
都吸引 🤩 同埋外賣袋有埋logo熊仔好可愛
見到都Thai-hungry 了
@thaihungryhk
無論去食泰國菜定去泰式按摩,都要食下字加個泰字喺前面。呢間叫THAI HUNGRY嘅小店都一樣~ 呢間小店位於黃埔新邨,好多食店嘅位置,好就腳!泰國食物夠重口味,我鐘意呀!同老闆傾咗幾句,佢介紹返泰式燒腩肉同埋鬼汁泰式粿粉。我見到個熊仔韭菜餃咁可愛又嗌一隻試下先~😋泰式燒腩肉 ($18)真係好香,超濃豬肉味,半肥瘦的五花腩煮到好入味,吉到一串串拎去烤,好香口好脆卜卜呀!仲有好多唔同種類串燒,$80有五串,即叫即燒好惹味~😋鬼汁泰國豬肉粿粉($50)本來都唔知咩係鬼汁,以為係杰杰的獻汁。點知原來係無味精豬骨湯底,個湯我真係飲咗好多都無口乾呀。加埋泰國風味潮州粿粉,有啲淺幼啲嘅腸粉,配料有脆肉(喂又係頭先好好食的燒五花腩呀),有幾件豬肚,鵪鶉蛋同肉餅。粿粉好滑又夠多,掛哂啲湯上去。啲配菜幾有趣,真係從來未食過咁樣嘅組合,未試過肉餅會放喺湯粉入面。唔錯唔錯。😋人氣韭菜小熊 ($18一粒,$50三粒)我真係從來未見過韭菜餃係熊仔樣!透明嘅皮入面差唔多全部都係韭菜,好少肉,我鐘意呀!夠哂濃香!雖然佢有咁多菜,食起上來都好飽,個皮好薄,外皮煙煙韌韌,又幾得意啊!

😋泰式燒腩肉 ($18)
泰式燒腩肉

😋鬼汁泰國豬肉粿粉($50)
鬼汁泰國豬肉粿粉

😋人氣韭菜小熊 ($18一粒,$50三粒)
人氣韭菜小熊

鬼汁泰國豬肉粿粉
人氣韭菜小熊
等我黎個不專業既英文堂👩🏻‍🏫𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲 = 太肚餓 = 我長期處於既狀態🤰🏻由於泰𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲,所以我要買野食🥡依間小食店係由泰國人開🇹🇭夠晒正宗❤️‍🔥~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪泰式魚肚羹 ($60)湯底係用鮮骨熬成🔥無加味精💯勁足料,魚肚份量超多🐟仲有好多配料 • 冬菇 • 豬紅 • 鵪鶉蛋 • 鷄絲…🍲我另外加多左米粉底(另加+$10),索湯必點😎.▪串燒 ($15 - $18/串)買夠𝟓串,有優惠價($80)揀左(泰式燒腩肉 • 泰北豬肉腸 • 豬 • 牛 • 雞全翼)🍢🍡燒得幾香,頭𝟐款最特別,最夠泰🇹🇭燒腩肉皮脆卜卜💥唔會只得肥膏,肥瘦適中🐷泰北豬肉腸,粒粒狀,脆腸衣外皮包住(豬肉 • 粉絲 • 飯…)🐖另外有配埋泰式醬汁,夠晒地道泰國風味🧡讚讚位一💕串燒用錫紙兜,保溫時間長𝐝,外賣都唔驚凍晒🌡.老闆💁🏻‍♂️仲推介左鬼汁(泰式粿粉),下次去開再食先得🥣.仲見到有好得意既🐻熊熊韮菜粿,聽講泰國🇹🇭好𝐇𝐢𝐭🔥不過我唔忍心,冇食到🫣如果有朋友仔食左,可以分享我知味道呀🤣.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
等我黎個不專業既英文堂👩🏻‍🏫
由於泰𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲,所以我要買野食🥡
依間小食店係由泰國人開🇹🇭夠晒正宗❤️‍🔥

▪泰式魚肚羹 ($60)
湯底係用鮮骨熬成🔥無加味精💯
勁足料,魚肚份量超多🐟
仲有好多配料 • 冬菇 • 豬紅 • 鵪鶉蛋 • 鷄絲…🍲
我另外加多左米粉底(另加+$10),索湯必點😎
泰式魚肚羹
泰式魚肚羹

▪串燒 ($15 - $18/串)
買夠𝟓串,有優惠價($80)
燒得幾香,頭𝟐款最特別,最夠泰🇹🇭
燒腩肉皮脆卜卜💥唔會只得肥膏,肥瘦適中🐷
另外有配埋泰式醬汁,夠晒地道泰國風味🧡
串燒

讚讚位一💕串燒用錫紙兜,保溫時間長𝐝,外賣都唔驚凍晒🌡

老闆💁🏻‍♂️仲推介左鬼汁(泰式粿粉),下次去開再食先得🥣
如果有朋友仔食左,可以分享我知味道呀🤣
熊熊韮菜粿

🔺店舖有枱櫈,可堂食🪑
🔺除左熟食🥡 • 野飲🥤,仲有𝟏𝟎𝟎%水果冰條(芒果 • 榴槤),黎緊天氣開始熱岩晒🥵
TakeAway
今晚要到朋友屋企食飯,就在附近找到這間串燒店,決定試試!很喜歡串燒店外面有吧台設計,感覺就像泰國街頭小食,有心思!店長在門面一直在燒串燒,看起來非常吸引!泰式豬腩肉一份看來份量不少!不過因為我們幾個人一起吃,還是用一串串賣比較方便。現在舖頭還有優惠,不過80蚊5串,性價比高!最後,我們選了泰式牛肉,泰式豬肉和燒豬腩肉。即點即燒,很香燒烤味,雖然要等一會兒,但絕對值得!很欣賞店舖還提供了泰式辣粉,泰式酸汁,白糖,我們可以按口味添加調味料。個人推介加白糖吃,很配合!除了每一款肉都很足料,燒得剛剛好,不會太乾柴,畫龍點睛的沙嗲醬非常惹味!另外,極度推介吃燒豬腩肉,外皮真的燒得很脆,而且腌得很入味!其實還有很多菜式未試,下次再試!

其實還有很多菜式未試,下次再試!
2023-04-14 54 views
最近喺紅磡黃埔社交平台group 見到有街坊share 左呢間新開嘅泰式小食店,仲系由一家泰國人經營,正宗泰國風味🇹🇭店主介紹左好多野食,話想帶多啲泰國特色啲嘅美食黎香港,所以會同一般泰式餐廳吾同,令到大家更加認識到泰國嘅美食文化🔥 例如瀨瀨屎燒賣😂個名好有趣咁,但原來瀨瀨屎系泰文黎講,系解五顏六色,所以佢啲燒賣除左黃色,仲有綠色,但一啲都無伏,我仲覺得幾好食😍店主仲推薦左鬼汁$50,其實系泰國風味嘅潮州粿粉,而個湯底餐廳主打無加味精的骨湯底,岩哂我呢啲食麵一定會飲埋湯嘅人😋充滿多款材料,而粿粉口感有啲似陳村粉,入口超滑,推薦‼️串燒$80就有5串,所以我都揀左幾款~泰式牛肉串、脆皮燒腩肉串、雞腎、全雞翼、泰北豬肉腸,仲會配有泰式醬汁,十分惹味~真系好似去左泰國啲夜市掃街咁🧡

經過呢間新開既小食店見到係泰國人主理🇹🇭主打泰式街頭小食 平時係餐廳未必經常見到🛺 岩曬我呢D好掛住泰國既人 地道既口味即刻加曬分 實在泰好味了❤️ ⭐️ 泰式串燒 🍖叫咗五吋串燒價錢都好親民👍🏻 即叫即燒帶有炭香味🔥 今次試咗牛肉豬肉燒腩肉同雞翼🍗 特別推薦腩肉卜卜脆而且一D都唔油 另外泰北豬肉腸口味好地道💕 充滿香料味配上酸薑既食法好獨特⭐️ 鬼汁 👻豬肉粿粉係好道地嘅平民美食😚豬骨湯底好而且飲得出冇味精🍲清甜唔口渴 豬雜份量都好足料⭐️ 曼谷街頭燒賣 🍢魚肉彈牙加上香脆嘅炸蒜🧄 風味十足

⭐️ 泰式串燒 🍖

魚肉彈牙加上香脆嘅炸蒜🧄 風味十足
鬼汁
曼谷街頭燒賣
2023-04-12 28 views
屋企附近又開左間新泰國外賣店,身為為食嘅我當然要去試新野啦!舖頭淨係做外賣,老闆同幾個員工都係地道泰國人,主打泰國街頭小食,幾特別!我叫左幾樣小食:鬼汁 - 既係粿條,感覺有啲似船河,配料夠多, 有豬紅牛肚牛肉鵪鶉蛋,豐富!湯底好濃夠惹味👍🏻👍🏻魚肚羹 - 湯底偏咸但魚肚夠多,好足料!串燒 - 食泰國嘢梗係食番幾串串燒,全部即叫即燒,夠哂新鮮熱辣👍🏻👍🏻個沙嗲醬多花生,我中意😍😍😍
[泰餓]

魚肚羹 - 湯底偏咸但魚肚夠多,好足料!

2023-04-09 88 views
今日食咗一間由泰國人開設嘅小食店Thai Hungry,呢間餐廳除左有正宗泰國風味,仲混合左一啲香港嘅特色。食物多樣化,包括燒賣、串燒同埋唐人街魚肚羹等等。今晚我就試咗幾款佢嘅招牌菜,其中最特別嘅當然係佢嘅曼谷街頭燒賣啦。平時食港式燒賣就已經食得多,但係呢款泰式燒賣真係勁有特色,佢勁多蒜,好香口,只係上面啲肉有少少乾。另外仲有另一款燒賣,叫做瀨瀨屎燒賣,個名勁搞笑,而且綠綠地色,不過今次冇食到,下次再去食🤣🤣而佢嘅芋頭熊($18)都好有心思,熊仔形狀嘅芋頭幾有心思,佢仲有賣韭菜熊,可惜我去嘅時候就已經賣晒🥹🥹串燒都好受歡迎,五串嘅話淨係要$80,我就叫咗泰式牛肉串同泰式雞肉串,仲有佢嘅雞全翼,燒得好香,而且配埋泰式醬汁,非常之夾。最後,我仲叫咗一個唐人街魚肚羹,好多魚肚好足料,真係好飽足啊。其他推薦食物包括泰式燒腩肉,鬼汁(泰式粿粉),泰式魚肚羹等等,真係唔好錯過啊。如果你鍾意食泰國菜,一定要嚟試下Thai Hungry啦!餐廳位黃埔站出口附近,好易搵。
食物多樣化,包括燒賣、串燒同埋唐人街魚肚羹等等。

1K
2023-04-07 71 views
前日經過紅磡發現德民街嗰度開咗間新嘅外賣店,由泰國人開設,主打多款正宗泰式風味小食,燒腩肉、粿粉、魚肚羹等包羅萬有~ 仲有串燒同野飲添!整體價錢合理而且地理位置十分方便,可以一試👍🏻老闆大推鬼汁,原來係泰國風味嘅潮州粿粉,骨湯底無加到任何味精所以飲落清甜,搭配滿滿嘅豬雜配料,麵條Q彈滑溜,令人一試愛上呀,果然無介紹錯🤩 另一款招牌菜係唐人街魚肚羹,內有豬紅、鵪鶉蛋、雞絲、鮮菇等材料,搭配上湯熬成嘅羹汁,全部都吸飽汁嘅精華,清潤解渴,加多碗米線就完美了😆 而小食方面都有好多選擇,今次試咗曼谷街頭燒賣,會話同平時食到嘅都差幾遠,真材實料,完全唔粉,性價比高,推~

2023-04-07 110 views
紅磡Thai Hungry是一家位於香港紅磡的泰國人開的正宗泰國餐廳,提供正宗泰國風味的美食。這家餐廳以其獨特的鬼汁泰國豬肉粿粉和曼谷街頭燒賣而聞名於地,這些菜品都是來自泰國的傳統美食。如果你喜歡串燒,紅磡Thai Hungry也有很多選擇,泰式燒腩肉,鬼汁(泰式粿粉),泰式魚肚。他們提供80元5串串燒,其中包括泰式牛肉串、惹味粉腸串、豬肉串、雞腎和豬筋丸串。這些串燒都是用新鮮的食材製作,口感鮮美,讓人回味無窮。鬼汁是泰國風味的潮州粿粉,食店主打無加味精的骨湯底,超級好味。