2019-06-22 29 views
又去到每月一聚既姊妹聚會啦,近來同姊妹們有啲愛上左食泰國菜,今次試下呢間「泰式食」,究竟係咪真係識食呢?😏難得大家早早放工,7點半已經齊人去到餐廳,因為仲早,果到唔多人,唔洗等位。🙈-一入到去,大家都WOW一聲,裝潢真係好靚,好似入左一個夢幻國度既,色彩繽紛而且有泰國既味道。😍-野食都係典型既泰國菜式,冇乜特別驚喜。我地叫左2個菜,一個飯,一個咖哩。原本想叫3個飯,但係老闆娘(?)話怕我地食唔哂,建議我地叫薄飯,於是叫左一個白飯+薄飯。🤔-芒果沙冰賣相好得,好大杯,姊妹話唔會酸。😚-泰國椰菜苗上枱既時候,其實我地都幾愕然,因為本身諗住會大碟啲,點知真係幾細碟下。😭椰菜苗唔會苦,整體味道似普通既蒜蓉炒椰菜苗。-蒜蓉炒西蘭花呢碟好似仲少過椰菜苗。呢個真係蒜蓉炒啦,好難伏既,味道合格。🤔-原個南瓜焗海鮮飯如果佢啲飯係擺得鬆啲,賣相應該會更吸引,不過「UT」實左啲飯係多啲既。😂海鮮既份量中規中矩啦,飯既味道偏甜,好香既南瓜味,藍妹幾鐘意。不過本身個南瓜真係敗筆,就咁「不」啲南瓜肉黎食既話,係酸既,藍妹覺得有種唔新鮮既感覺。😱-青咖喱龍眼鴨胸青咖喱食唔少,不過真係冇食過配龍眼既。藍妹能夠明白配龍

野食都係典型既泰國菜式,冇乜特別驚喜。
我地叫左2個菜,一個飯,一個咖哩。

芒果沙冰
賣相好得,好大杯,姊妹話唔會酸。😚

泰國椰菜苗
椰菜苗唔會苦,整體味道似普通既蒜蓉炒椰菜苗。

蒜蓉炒西蘭花
呢碟好似仲少過椰菜苗。
呢個真係蒜蓉炒啦,好難伏既,味道合格。🤔

原個南瓜焗海鮮飯

青咖喱龍眼鴨胸
青咖喱食唔少,不過真係冇食過配龍眼既。
藍妹能夠明白配龍眼既用意,龍眼既甜味配上青咖喱既辣味,出奇地夾同新奇。😊
藍妹好鐘意青咖喱既辣之中,食到好淡既甜味,令到唔太食辣既人都覺得易入口啲。
鴨胸份量唔少,4人分每人都有2-3塊。
美中不足既係青咖哩既份量有啲少,如果可以多啲汁去撈飯/薄餅就好啦。😣

椰汁千層糕/椰汁西米糕
食泰國菜點少得甜品,我地幾個女仔樣樣都想食,如果唔係飽,仲想叫埋芒果糯米飯添啊。😂
椰汁千層糕一份有6件,椰汁西米糕一份有4件。
椰汁千層糕係熱既,非常非常非常黏!用羹食係切左好耐都切唔開,但藍妹好鐘意呢種煙韌既口感🤤而且唔會好甜。
相比下,椰汁西米糕會甜啲,但係仲係藍妹接受範圍內。
呢間既椰汁西米糕唔係好固體,如果鐘意實的的既口感既話,會唔太岩你地。
但如果同藍妹一樣Buy呢種流質既感覺,就會覺得好正。😜

成餐藍妹最鐘意就係甜品,其實都只係不過不失,不過服務態度好好,而且裝潢好靚,成晚坐得好舒服。
整體藍妹都會覺得合格既。
2019-06-20 39 views
lovely and adorable interior with beautiful lights, statues and bikes. They definitely put effort in it which i really really liked! seats were comfortable aswell. I highly recommend if you want good booth seats to come at 6pm, as afterwards it gets quite crowded. very nice and accommodating staff, but since the machine to put orders was right next to our table it became a chilling place for waiters. It was a bit uncomfortable as i felt our conversation was being heard.My friends and i ordered p

My friends and i ordered pad thai, tom yum noodle with soup for 2, coconut and chicken satay. All were very delicious. I have to say the portion for the pad thai is quite big, definitely can be shared between 2 people. The tom yum noodle for 2 people on the other hand can definitely be considered as a meal for one. It’s aromatic smell, appropriate level of spice and match with noodles was a 10/10. We got chicken skewers which were juicy and the sauce for it was divine. I know their lunch sets are also great, but it’s definitely reasonable to come here during dinner time aswell!
Overall such a positive experience, will definitely go again!
2019-06-20 61 views
銅鑼灣樓上舖有好多選擇,點解要揀呢間呢?因為呢間泰抵食,又比較好吃😋在銅鑼灣食個午餐都要$60以上,有時想食好少少,都已經要$80或過百以上。今次介紹呢間食泰國野$55-$70不等,但勝在有湯,沙律🥗任飲任食。中午最怕人多要等位,而這餐廳地方大,中午不用預約亦不用排隊等位也有位坐。坐位寬敞,坐得舒適。這是自助形式,可任食沙津,蝦片和湯。沙律內有蘋果,火龍果,薯仔,材料新鮮,蝦片好脆不會覺得油膩和熱氣,仲會不停添加,確保新鮮這個真是名副其實濕炒河,超多汁,如果本身唔鐘意多汁,就可叫乾炒河。有各款菜和豬肉,河粉比較闊身,味道不錯紅椒,青豆,雞肉,青咖哩不太辣,適合食唔到辣而又想食咖哩既人,但撈出前一丁比較淋溫馨提示,配凍飲不用加錢,可試凍泰式奶茶總括:午餐之選,值得一試
沙律🥗蝦片

青咖哩撈出前一丁
馬拉盞通菜飯
溫馨提示,配凍飲不用加錢,可試凍泰式奶茶

總括:午餐之選,值得一試
泰式濕炒豬肉河粉
2019-06-19
Type of Meal
Lunch
沙律🥗蝦片
2019-06-17 48 views
近期愛上泰國菜,今晚就約左係銅鑼灣返工嘅舊同事到金百利廣場嘅泰式食聚聚舊。餐廳裝修充滿泰國特色,難得租金難頂嘅銅鑼灣區可以找到空間感大,座位舒適嘅食市。而服務員大部分看似是泰國人,服務質素相當高。海鮮、蔬菜、小菜、飯、粉、咖哩、糕點、甜品、鮮果汁及特飲等等.....見到圖片已經雀躍興奮,急不及待點餐啦仲有仲有:本期特別推介及自選2人套餐雜菇炒蜜糖豆以蒜蓉清炒雜菇蜜糖豆,除左食到獨特嘅蒜蓉香味外,仲食到腍腍嘅雜菇清甜味,及蜜糖豆碧綠鮮甜味,呢道小炒色彩鮮豔、清新健康‼皇宮大蝦蛋網炒貴刁賣相極吸引,蛋網做得很精細,大蝦新鮮爽口彈牙。內裡貴刁爽口乾身,酸酸甜甜,完全吾覺油膩。加上爽脆豆芽及嫩綠韭菜大大提升口感,炒得好香好正。又有少少辣粉點,令味蕾增添多一種滋味。椰汁千層糕 椰汁千層糕即叫即蒸,請預先order。剛蒸好的千層糕十分燙手,椰汁味香撲鼻,甜度剛好,口感軟糯煙韌,香滑不粘牙。今晚點嘅餐全部都好好味,份量比想像中大,地方又容易找到。值得推介,一定會再去試其他美食的

仲有仲有:本期特別推介及自選2人套餐

雜菇炒蜜糖豆

皇宮大蝦蛋網炒貴刁

椰汁千層糕

• 椰汁千層糕
  • 皇宮大蝦蛋網炒貴刁
2019-06-16 37 views
宜家喺銅鑼灣已經好少見到泰國菜嘅地鋪,所以都係上網搵,睇吓邊間好食。今日就試吓呢間泰式食。入到去地方都幾大,大到可以放架篤篤。今日兩個人去,咁啱又有個二人set,就試吓啦。海鮮冬陰公湯,酸辣味啱啱好,入面仲有海蝦,所以帶點鮮甜味。青木瓜沙律,清新爽口嘅木瓜,味道夠晒酸辣,非常開胃。椒鹽炒鮮魷,鮮魷都新鮮爽口彈牙,而外皮脆口,都幾嘢味!飛天炒通菜,鑊氣十足,辣椒同蝦米仔炒到勁香。泰式拼盤,有蝦餅,魚餅啲餅炸到脹卜卜肥嘟嘟,好彈呀,另外仲有熱辣辣春。

今日兩個人去,咁啱又有個二人set,就試吓啦。

海鮮冬陰公湯,酸辣味啱啱好,入面仲有海蝦,所以帶點鮮甜味。

青木瓜沙律,清新爽口嘅木瓜,味道夠晒酸辣,非常開胃。

椒鹽炒鮮魷,鮮魷都新鮮爽口彈牙,而外皮脆口,都幾嘢味!

飛天炒通菜,鑊氣十足,辣椒同蝦米仔炒到勁香。

2019-06-13 48 views
泰式食。泰識食是日突然好想食下泰國菜,酸酸辣辣刺激下味蕾。經朋友介紹銅鑼灣有間性價比高嘅餐廳,就去試一試!朋友無介紹錯!環境不錯,坐得舒服,食物價錢不貴,服務態度也好好!餐牌上有不少食物選擇,實有你心水!餐廳入面重有架tuktuk可以坐入去影相!好有特色! 我們一行二人,點了兩個主菜,一個湯,兩杯飲品和送了兩碗甜品!紅咖哩雞扒飯配料正宗,有泰式圓圓的茄子咖哩味道偏甜,伴飯一流辣椒醬海鮮配飯味道很特別,偏向甜辣海鮮有炸魚塊,尤魚,蝦,青口還有大量配菜。份量十足正宗泰式冬蔭功材料依舊無偷功減料。有菇,蝦,車厘茄與一堆香料。味道偏辣,加點酸,很開胃口!飲品也是大大杯,糖水是分開上,客人可自行加上喜愛的甜度。檸檬茶的茶味比相像的好!不苦澀。椰汁西米露估唔到咁好味充滿椰奶香,又唔會太甜西米無煮得太淋確實係飯後一個好正嘅甜點今次得兩個人,食唔到好多款式。下次要再同一大班朋友嚟食至得😚
泰式食。泰識食

是日突然好想食下泰國菜,酸酸辣辣刺激下味蕾。

經朋友介紹銅鑼灣有間性價比高嘅餐廳,就去試一試!

餐廳入面重有架tuktuk可以坐入去影相!好有特色!

我們一行二人,點了兩個主菜,一個湯,兩杯飲品和送了兩碗甜品

紅咖哩雞扒飯
配料正宗,有泰式圓圓的茄子
咖哩味道偏甜,伴飯一流

辣椒醬海鮮配飯
味道很特別,偏向甜辣
海鮮有炸魚塊,尤魚,蝦,青口還有大量配菜。份量十足

正宗泰式冬蔭功
材料依舊無偷功減料。有菇,蝦,車厘茄與一堆香料。
味道偏辣,加點酸,很開胃口!

椰汁西米露
估唔到咁好味
充滿椰奶香,又唔會太甜
西米無煮得太淋
確實係飯後一個好正嘅甜點

• 冬蔭功
星期六加銅鑼灣,兩個條件加埋本已預計食飯一定會傷荷包,但竟然同朋友搵到呢間又抵又好食嘅泰菜,超幸運!店內環境不錯,仲有架泰國篤篤車,好有泰味。星期六仲有午市套餐,仲要只係$60,有飲品,更送甜品,我同朋友大呼神奇,良心午市。泰式炒金邊粉($58),好食,蝦爽,碟邊有辣椒、花生碎及糖,混合一起更惹味。黃咖哩焗雞飯($58),好多汁,雞肉份量都唔少,四五件大大件,咖哩汁偏甜味、椰汁味,好味。加左個沙爹串燒($68),兩豬兩雞,熱辣辣,沙爹汁香濃,我和朋友覺得豬肉好彈好好味。雖然有套餐有甜品,但我們都係加左個芒果糯米飯($60),超正,椰汁好香,夠稠,掛在飯上好香。有白、紅兩款糯米,我覺得紅色更香,芒果好甜,好滿意呢個甜品。跟餐甜品都唔hea,係好好味嘅椰汁西米露,好香椰味,唔係死甜,西米都煮得剛好,好欣賞呢間店嘅食物。跟餐飲品,都OK,奶茶都唔錯。成餐食到好飽,平時黎簡單叫個套餐都好足夠,性價比高,食物好食。

店內環境不錯,仲有架泰國篤篤車,好有泰味。

跟餐飲品,都OK,奶茶都唔錯。
2019-05-04
$100 (Lunch)
  • 芒果糯米飯
  • 泰式炒金邊粉
  • 黃咖哩焗雞飯
  • 沙爹串燒
2019-06-08 36 views
上星期收工後約同事食晚飯,公司附近有間泰式餐廳,經常見門口常常擠滿多人輪候,出於好奇跟住入去試下。見到餐牌價錢都好實惠,套餐都唔貴,最出名係冬陰功湯,端上桌上已經聞到香噴噴,微微辣味,不算太勁,濃蜜香甜好滋味,招牌就真係招牌。一碟炸素菜春卷,賣相好吸引,金黃鬆化,內心素菜清香怡人。主菜海南雞都頗出色,油光閃令令,外皮滑捋捋,爽脆非常,大廚功力功不可沒,大大份量,看到已經急不及待,迅速送進嘴裏,雞肉幼嫩鮮香,有多種醬汁提供,可帶出多種不同味覺。招牌菜還有炒雜菜,將各種蔬菜炒得出色,能成為招牌菜,大廚又記一功,還有白飯跟甜品送上。另一個菠蘿炒飯,都係大廚得意之作,鑊氣夠,飯粒顆顆圓潤飽滿,多款配菜加上菠蘿甜蜜蜜,香氣逼人,夠清爽可口。佢嘅泰式椰汁紅豆冰,都不遑多讓,十足材料,十足味道,冇花假。呢一餐真係有意外收穫, 日後同事們,又多一個醫肚嘅地方。

一碟炸素菜春卷,賣相好吸引,金黃鬆化,內心素菜清香怡人。

呢一餐真係有意外收穫, 日後同事們,又多一個醫肚嘅地方。
2019-06-06 29 views
今日兩姊妹做完facial 心情靚靚,跟住走去大吃一餐,我哋都好鍾意食泰國菜,呢間我哋之前都嚟食過,非常懷念。今次我哋點了二人套餐, 佢嘅精品就係冬陰功湯, 話明係精品味道當然頂呱呱。一款炸素菜春卷,脆卜卜,滿滿的內心食材,清香味甜,外皮鬆化,非常匹配。我倆至愛嘅海南雞,外皮爽脆,油光閃閃,一啲都唔肥,肉質幼嫩鮮甜質素極高嘅食材。一款招牌清炒雜菜,招牌菜的確係招牌菜,多款鮮嫩素菜,不用肉類配搭都能炒出極之美味,清爽宜人,還配有白飯跟甜品。還有一碟菠蘿炒飯,正宗泰式手作,飯粒顆顆清爽 煙韌,菠蘿甜蜜蜜配上多種配菜同炒,鑊氣非常。至於飲品佢嘅椰汁紅豆冰都好出色,材料充足,椰香撲鼻,紅豆綿綿,甜味調教得剛剛好。甜品西米露都好清新❤️最後我倆吃到肚子滿滿的 心情靚靚地回家。

甜品西米露都好清新❤️

最後我倆吃到肚子滿滿的 心情靚靚地回家。
2019-06-04 32 views
假日要到銅鑼灣吃飯大多數都要排隊等位, 金百利廣場也不例外, 排隊等候升降機的人龍好像永遠剪不斷似的, 大概是因為這大廈有着很多家餐廳的原因吧!♂▴ ▾ ▴ ▾ ▴ ▾ ▴泰式拼盆 $108• 魚餅香茅味重, 很彈牙• 春卷以木耳蘿蔔粉絲作餡料, 外脆內軟• 蝦餅偏鹹• 即叫即造, 整體合格▴ ▾ ▴皇宮大蝦蛋網炒貴刁 $108• 蝦炸得又乾又硬• 與花生碎, 砂糖, 辣椒乾混合後, 每口都吃到花生香▴ ▾ ▴飛天通菜 $72• 菜份量較少, 賣相平平• 餐牌上表示辣度有兩隻辣椒, 感覺只有一隻辣椒⓺

▴ ▾ ▴ ▾ ▴ ▾ ▴
泰式拼盆 $108
• 魚餅香茅味重, 很彈牙
• 春卷以木耳蘿蔔粉絲作餡料, 外脆內軟
• 蝦餅偏鹹
• 即叫即造, 整體合格
▴ ▾ ▴
皇宮大蝦蛋網炒貴刁 $108
• 蝦炸得又乾又硬
• 與花生碎, 砂糖, 辣椒乾混合後, 每口都吃到花生香
▴ ▾ ▴
飛天通菜 $72
• 菜份量較少, 賣相平平
• 餐牌上表示辣度有兩隻辣椒, 感覺只有一隻辣椒

2019-06-04 21 views
今次黎到銅鑼灣既泰式食,久違了既泰國悠閒。環境方面裝修十分之架勢,就算香港地地價咁貴,呢間既裝修亦不亞於泰國餐廳既裝修,正所謂打邊爐最緊要係個爐,食野最緊要係個環境。所以未食都已經感覺唔差。食物方面頭盤黎左個青芒果沙律先,酸酸甜甜幾開胃醒神之後到佢個炸魚餅炸春卷,一食落口就feel到好熱,應該係岩岩新鮮炸出黎,正再黎就係個泰式魚,呢道菜有少少辣,食落又開胃,魚唔腥,都算幾新鮮,有少少骨,小心啲食羅宋湯就不過不失,有唔少菜食下,增加下纖維
今次黎到銅鑼灣既泰式食,久違了既泰國悠閒。

環境方面

食物方面

頭盤黎左個青芒果沙律先,酸酸甜甜幾開胃醒神

羅宋湯就不過不失,有唔少菜食下,增加下纖維

2019-06-03 38 views
前幾日同朋友經過銅鑼灣,去了這間餐廳食lunch😋裡面環境很美,是打卡的好地方😂而且座位又寛,坐得很舒服👍我們叫了泰式帶子炒粉絲,配熱檸水,食材很足料,帶子很大粒,粉絲很幼滑,加少少辣味粉更令我開胃😋😋 我們另外還叫了西蘭花炒鮮鱿: 西蘭花很入味,鮮魷以及鮮菇也很新鮮👍👍吃完正餐,當然還意猶未盡,我們忍不住點了個甜品吃:梛汁西米糕,裡面耶汁味很濃郁,西米很有口感😍😍我朋友點了珍多冰作為餐飲,他說想不到裡面食材也很豐富,除了綠色的果凍之外,還有他最喜歡的大樹菠蘿,切成絲,咬下去時一樣很有口感😋😋 而且飲下去時,耶汁味亦濃郁👍👍整體上,我們都很滿意這間餐廳,除了食物美味,環境優美之外,店員也很nice👍👍

2019-05-25 57 views
上星期到了這間泰菜餐廳吃了午餐set,這兒的環境好Amazing,我和友人彷彿進了一處泰式洞穴進餐,內有彿像,泰國傳統裝飾,位置寬敞整潔,燈光幽暗有情調,氣氛唔錯。兩個午餐set,分別是泰式豬脾飯和辣椒膏帶子炒飯,我們也叫了一客芝士焗蠔。先談焗蠔,跟泰式扯不上關係,但蠔肉厚,海水味濃,加上芝士香濃可以平衡蠔味,吃落juicy,不錯。至於泰式豬脾飯,鹵水味道恰恰好,入味的,隱若嚐到泰國香料的味道,鹵的時間夠,吃到豬皮與肉的腍透膠質,而且肉很鬆軟,汁醬佐飯更為美味。至於炒飯功夫要讚,絲苗有米香,加了辣椒膏的炒飯,食到蔥蒜和香料又帶小辣的味道,而且飯炒得夠爽身,粒粒分明的炒飯配以鮮味帶子,份外香口惹味。很好吃的泰菜!

2019-05-24 1380 views
平時經過銅鑼灣金百利廣場都有好多派傳單姐姐,知道樓上有好多不同餐廳,最近就去左八樓[泰式食]🍲🍛🍢近門口位置有架tuktuk ,裝飾得好別緻添!餐廳環境偏暗,佈局充滿泰式風格,休閒舒適!近窗位置仲可以見到街景。以鬧市旺區來講,套餐定價都好平,飯麵跟飲品加甜品都只係$60-70,唔怪得當日晏晝去見到好多上班族來食lunch泰式海南雞飯 $60朋友好開心,因為有雞脾位🍗🍗佢仲改左白飯添,雞肉嫩滑。泰式豬手飯 $60豬手用炆既方法整,肉質比較硬實味道夠入味,份量都好足夠西蘭花炒帶子 $126我地見有時間就另外叫多個小菜,真係估唔到有咁多帶子啵比平日食到只有小貓兩三粒既大方得多而且煮得好腍身又唔會韌龍眼冰最後仲有個西米露做甜品無可否認,咁豐富既lunch係幾抵食!係銅鑼灣返工既朋友都唔怕食到窮🙈🙈

近門口位置有架tuktuk ,裝飾得好別緻添!

餐廳環境偏暗,佈局充滿泰式風格,休閒舒適!

近窗位置仲可以見到街景。

泰式海南雞飯 $60

朋友好開心,因為有雞脾位🍗🍗
佢仲改左白飯添,雞肉嫩滑。

泰式豬手飯 $60

豬手用炆既方法整,肉質比較硬實
味道夠入味,份量都好足夠

西蘭花炒帶子 $126

我地見有時間就另外叫多個小菜,
真係估唔到有咁多帶子啵

比平日食到只有小貓兩三粒既大方得多

而且煮得好腍身又唔會韌

龍眼冰

最後仲有個西米露做甜品

無可否認,咁豐富既lunch係幾抵食!
係銅鑼灣返工既朋友都唔怕食到窮🙈🙈
Type of Meal
Lunch
2019-05-21 46 views
銅鑼灣唔少樓上餐廳都幾抵食,最近就發現左呢間泰式食。一入門口就比佢充滿泰式風情嘅佈置吸引,除左比較常見嘅泰式擺設如佛像、流水台外,最特別就係佢有架泰國的士Tuk tuk!我同朋友下午都食得比較飽,所以來到淨係叫左野飲同三樣野食share,分別係串燒、炒貴刁同一個甜品。龍眼冰&泰式奶茶兩杯野飲都唔錯;特別係個龍眼冰幾多龍眼肉!沙爹串燒豬肉同雞肉各兩串,兩款嘅肉質幾軟,唔會好實,同埋肉本身醃得好入味,燒得又唔燶,微微燒香過。佢個沙爹醬真係精髓,食落嚐到醬裡面唔同香料嘅味道,好惹味。皇宮大蝦蛋網炒貴刁呢個炒貴刁係特別有個煎蛋製成嘅網包住粉,賣相幾特別。上面嘅蝦好大隻,肉好多,炸得香脆可口。粉條伴芽菜、蛋一齊炒,醬汁酸酸甜甜,又唔算太濃味,炒得好好食!如果鍾意濃味D,伴碟有蒜蓉碎、辣椒粉,食個時可按個人喜好加入。椰汁千層糕充滿椰汁嘅香味,口感煙韌,呢個千層糕系剛剛蒸好熱辣辣辣上碟,建議攤凍一陣先食個口感更佳。

龍眼冰&泰式奶茶
兩杯野飲都唔錯;特別係個龍眼冰幾多龍眼肉!

沙爹串燒

皇宮大蝦蛋網炒貴刁