2019-07-23 101 views
不嬲都知金百利好多嘢食,一向印象普通,已經幾年無黎過。朋友話想食泰國嘢又見幾近地鐵就黎咗。門口已經有泰式嘅擺設。入到去完全係打卡的聖地。裝飾好有心思。亦有部分枱係有泰式簾,好有味道❤️午餐真係超級抵食,好可能係全銅鑼灣最抵。午餐包自助沙律、加2款湯(冬蔭公湯同蓮藕豬骨湯)仼飲、仲有好脆蝦片仼食,不過沙律唔係泰式。 冬蔭公湯唔算不上辣,但都幾好味。我叫咗一個青咖哩雞撈公仔麵,不辣的。但好惹味😋再加杯龍眼冰,清甜可口。朋友叫咗個冬蔭公牛肉河粉,幾好食。個冬蔭公湯味道同自助個種有啲唔同,微微偏酸。佢叫左草莓冰,都唔錯。最後叫咗個泰式鳳爪,偏中小辣。好多軟骨要lur😂 份量頗多。幾惹味。I will be back!!!

午餐真係超級抵食,好可能係全銅鑼灣最抵。

I will be back!!!
🔎銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3*「自助salad bar,有湯又有小食」- 泰式食.冬蔭湯金邊粉($55)冬蔭湯辣度中等,但金邊粉份量好多,雞肉都算鮮嫩,如果係切絲我更鍾意。價錢好抵食,加上有個自助沙律吧,有湯又有小食,呢個價錢絕對抵食。泰式炆豬手飯($72)大推大推豬手迷。豬手炆得超腍,泰式炆法好似更加惹味。豐富嘅骨膠原,食落又唔覺肥膩。馬拉盞通菜($72)香辣惹味,但辣好小,陣陣鹹香令人流哂口水。新鮮通菜口感爽脆。班蘭千層糕($38)甜蜜誘人嘅千層糕,入口有陣陣斑蘭味,入口清新自然。加埋朵花係到非常頂癮🤩🤩🤩如果係凍食應該口味更好,又唔會太甜。價錢又抵,不妨試試。🍽8/10
🔎銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3
「自助salad bar,有湯又有小食」- 泰式食
冬蔭湯金邊粉($55)

泰式炆豬手飯($72)

馬拉盞通菜($72)

班蘭千層糕($38)

🍽8/10
2019-07-14 72 views
是日中午和媽媽去看完電影,順道在銅鑼灣找個方便的地方吃飯。餐廳位於金百利廣場,地方挺方便的。內裏裝修也挺用心,很有泰國風味。午市套餐非常抵食。我們點了一個椰子焗飯。我們都不太餓,午市套餐比較多飯都,所以我們從主餐牌另外點了個羊排吃。椰子焗飯上面有椰汁,內面有雞肉、臘腸、芒果、椰子肉等,很豐富。味道偏淡,不過我們之後點的咖哩羊排配這飯吃倒是很合適。咖哩羊排賣相很不錯,共有三根羊排。底下原來還有一層竽頭,非常飽肚!羊排調味入味,有點像平時燒烤吃的羊排味道。咖哩裏有南瓜蓉,調味是甜甜的,不太辣。午市配有餐飲甜品。甜品是西米露,也是很有誠意的跟餐甜品。
是日中午和媽媽去看完電影,順道在銅鑼灣找個方便的地方吃飯。

餐廳位於金百利廣場,地方挺方便的。

內裏裝修也挺用心,很有泰國風味。

午市配有餐飲甜品甜品是西米露,也是很有誠意的跟餐甜品
2019-07-06
$125 (Lunch)
2019-07-12 57 views
今日去完灣仔之後,跟去銅鑼灣金百利找美食😋 位於八樓嘅"泰式食" 地方夠大,處處都有打卡位📸 好有泰國feel🌴午市套餐相當親民, 由55蚊至70蚊, 在銅鑼灣嚟講可說非常之抵👍難怪咁多人嚟食仲有驚喜位喎🤩喺度享用午餐,有🥗吧同餐湯,每樣兩款任飲任食🤪今日好肚餓,叫咗一個餐同小食😆 -黃咖哩焗海鮮飯🍛$60.00~有齊🐟🦐🦑和青口, 微辣帶有甜味👍-炸蝦麵卷🍤$108.00~幾多㗎,最欣賞炸得好乾身,唔會太油膩, 脆卜卜好香口, 醎味輕手少少會更加好😆- 龍眼冰+$8.00~ 平衡下,滋潤下😌👩‍⚖ 午市套餐款式多, 集齊有得👀📸🥢🥢,好以佢嘅英文名咁 Thai perfect 🤣🤣🤣

今日好肚餓,叫咗一個餐同小食😆

-黃咖哩焗海鮮飯🍛$60.00

~有齊🐟🦐🦑和青口, 微辣帶有甜味👍

-炸蝦麵卷🍤$108.00

- 龍眼冰+$8.00

~ 平衡下,滋潤下😌

2019-07-11
Lunch
衣食住行樣樣都係錢🤦🏻‍♀️人工有得個雞碎咁多😭平既lunch真係好重要😅今日同同事發掘到去金百利食泰國菜!見到門口同裝修以為間餐廳一定會有返咁上下價錢點知! ! !睇到餐牌真係好驚喜!Set lunch有好多傳統泰菜😃而且每個set lunch 都配沙律吧!沙律吧有2款小食 2種湯🤩其中一款係老火湯!不過我今日就揀左冬陰公湯勁入味!Lunch係豬頸肉炒公仔麵 同菠蘿炒飯!2份都大大碟🥳而且夠曬味!真心覺得係銅鑼灣食lunch有呢個價錢呢啲野好抵食!😝貪食既我地除左仲拎左主餐牌睇🤓均衡飲食叫多個菜食!係咸魚芥蘭!炒得好香!讚!推薦大家如果想食個又平又豐富既lunch可以考慮下呢間餐廳呀😇!
衣食住行樣樣都係錢🤦🏻‍♀️人工有得個雞碎咁多😭
平既lunch真係好重要😅
今日同同事發掘到去金百利食泰國菜!

Set lunch有好多傳統泰菜😃

而且每個set lunch 都配沙律吧!
沙律吧有2款小食 2種湯🤩其中一款係老火湯!

不過我今日就揀左冬陰公湯勁入味!

Lunch係豬頸肉炒公仔麵 同菠蘿炒飯!
2份都大大碟🥳而且夠曬味!
真心覺得係銅鑼灣食lunch有呢個價錢呢啲野好抵食!😝

貪食既我地除左仲拎左主餐牌睇🤓

均衡飲食叫多個菜食!係咸魚芥蘭!炒得好香!讚!

2019-07-10 33 views
好耐都無去過銅鑼灣金伯利食野了,哩度長久以來都食店林立,朋友們最後決定去8/F度食泰國菜,餐廳環境寬大寧靜,劃分左不同主題區域,如果情侶二人來,餐廳會安排坐外形似山洞內的二人枱,唔想甘浪漫,旁邊會有些四人卡位枱,帶位小姐安排我地坐大廳長枱,我地研究叫咩食物時,其中一個朋友因為太肚餓,所以唔理三七二十一叫左碟海南雞,話食住慢慢等我地諗,我地最後拍板要明爐青檸烤魚、燒羊扒南瓜汁及豬肉炒干河粉。我地未落完單,海南雞便到了,一碟有半隻雞既份量,旁邊有兜橙色既泰式醬汁,點住黎食,酸咪咪又帶點辣會更加開胃及好味。跟住炒河粉接住上,寬身的泰國河粉味道炒得剛剛好,唔會太咸,加上配料有西蘭花和椰菜花,唔洗淨係食肉甘單調。店員小心翼翼地送上青檸烤魚,器皿下面有個小火爐熱住,朋友們食得都很開懷,還另外再叫了個白飯去配食,羊架接住黎埋,好多南瓜汁,羊架食落好淋身,南瓜汁內仲有些炸芋頭,D汁撈飯食一流,我地個個都食到好飽。

2019-07-01
Dinner
  • 海南雞
  • 明爐青檸烤魚
2019-07-06 130 views
今日行開銅鑼灣,朋友提意食泰國野,行開見sogo對面,金伯利商場有間泰國野(泰式食),就上左上去試下啦。餐廳裝修都幾有氣氛,一入門口有架特色車仔,又有D泰式相框裝飾,又播住D舒情歌,感覺都幾放鬆舒服,好啱同朋友、情侶黎食下野。餐牌都有幾多野揀,有辣有唔辣……我同朋友2個試左以下野食。蟹肉炒飯: 清清地,有少少蟹肉、炒蛋、青菜,甘啱我地又叫左咖哩海鮮,配咖哩一流。一下就清哂D飯啦……三色咖哩海鮮:一隻辣椒標籤但黄咖哩唔太辣,都幾香滑。用三色椒盛住D海鮮,食完咖哩,仲可以食埋三色椒,都幾得意,色香味俱全。海鮮用料十足,有青口、蝦、魚、魷魚條、蟹肉,兩個人都好夠食,D咖哩汁超多,好好送飯……最後我地仲叫左個芒果糯米飯做甜品,有紫、白糯米。通常都係只配白糯米飯,配紫糯米飯都幾好,加上香濃椰汁,都幾好味。估唔到金百利樓上都有食物及環境不錯嘅泰國餐廳。

餐牌都有幾多野揀,有辣有唔辣……我同朋友2個試左以下野食。
蟹肉炒飯

三色咖哩海鮮

芒果糯米飯

估唔到金百利樓上都有食物及環境不錯嘅泰國餐廳。
三色咖哩海鮮
作為一名健身教練, 除左識教仲要識食今晚無堂上約左朋友食飯, 比人帶左上金百利食飯本人極度鍾情於泰國, 對thai food更加不能抗拒可能因為咁, 朋友揀左依度, 我第一次黎, 行左入依個門口之後, 從此我就發現左哩個咁有泰國風既食飯地點行到入去, 心裡面真係哇一聲, 差d以為自己去左central world d靚餐廳食飯, 依度既裝修已經令我即時融入左泰國, 門口擺左架tuktuk! 話時話, 買左機票8月去bangkok, 佢咁樣引一引我攪到我勁囉囉攣好想快d飛木雕呀蠟燭呀花盤呀好掛住泰國呀依個2人卡位我好中意! 我地坐低左另一邊, 出去toilet個陣順便望下佢其他位, 就比我見到個咁特別既2人位!芝士焗蠔芝味生菜包係泰國專用既鐵匙羹呀!(泰國fans一定知)生菜有修過, 上碟賣相就會靚, 切左最嫰綠既部分比客人, 有誠意肉碎就唔洗講啦, 加埋配料炒得香。靚仔明爐青檸烏頭有魚有肉有菜, 就成為營養豐富既一餐。明爐烏頭雖然落左好多蒜, 但勝在有青檸fresh番, 不失鮮味冬蔭公解渴! 係解泰國癮既渴呀係度頂住條泰國癮先啦芒果糯米飯芒果juicy, 椰漿唔會死甜, 糯米飯夠熱夠
作為一名健身教練, 除左識教仲要識食

今晚無堂上約左朋友食飯, 比人帶左上金百利食飯

本人極度鍾情於泰國, 對thai food更加不能抗拒

木雕呀蠟燭呀花盤呀好掛住泰國呀

芝士焗蠔
芝味

生菜包
肉碎就唔洗講啦, 加埋配料炒得香。

靚仔

明爐青檸烏頭

冬蔭公
解渴! 係解泰國癮既渴呀

係度頂住條泰國癮先啦

芒果糯米飯
芒果juicy, 椰漿唔會死甜, 糯米飯夠熱夠粘口感不錯

依度係同區泰菜黎講環境絕對優勝, 泰色風味好重好重既一間餐廳, 加埋食物水準, 價值絕對above the price, 推介
2019-06-30
$250 (Dinner)
2019-07-03 52 views
今日逛完Hysan就去金百利食飯, 一如以往等都排哂長龍, 因為依度真係太多野食~ 今次又黎8樓食泰菜, 依間餐廳係我係銅鑼灣食泰國野既必選之一! 因為貪佢環境贏過好多餐廳, 可以舒舒服服咁食個晚餐傾下計一入門口就會見到依架鎮店tuktuk點解咁中意依間餐廳既環境, 因為上至天花下至地板, 見到每一眼既野都係充滿泰國風情, 真係可以媲美泰國高級餐廳。淨係座位已經有幾款, 哩個包廂式就適合一大班人~格硬搵既話, 哩款卡位已經算係全鋪最普通既位, 但係已經好靚!隨便一個角落都會有detail位, 泰國雕像, 木雕, 石牆等等, 有種令你完全融入泰式風情既感覺環境已經攞哂分, 食物當然都重要! 今晚叫左一個2人餐再加冬蔭公同甜品。芝士焗蠔大隻, 唔會因為焗蠔而用唔新鮮既材料, 無腥味!芝士焗到金黃好香生菜包食親泰菜都會叫生菜包, 賣相靚生菜新鮮夠嫰綠哩度既生菜包肉碎係偏向瘦肉多d, 炒得夠乾身亦夠哂香泰式青檸明爐烏頭除左青檸之外仲加左好多蒜蓉, 香到呢! 一路滾住一路食超正, 魚肉索埋d汁正冬蔭公哩個係2人份, 兩個人好夠飲! 佢唔算好辣, 但香料味又夠刺激芒果糯米飯最後食埋個甜品就最滿足

一入門口就會見到依架鎮店tuktuk

淨係座位已經有幾款, 哩個包廂式就適合一大班人~

芝士焗蠔

生菜包
食親泰菜都會叫生菜包, 賣相靚生菜新鮮夠嫰綠
哩度既生菜包肉碎係偏向瘦肉多d, 炒得夠乾身亦夠哂香

泰式青檸明爐烏頭

冬蔭公

芒果糯米飯
最後食埋個甜品就最滿足~ 芒果好甜!!最中意甜甜既椰漿撈埋暖暖既糯米飯~ 個種口感同温度真係好正

由於依度環境好寬敞又唔會好嘈, 成餐飯都坐得好舒服, 真係好似去左泰國酒店d餐廳咁, 依種風味係銅鑼灣黎講, 暫時只係哩度搵到咋
2019-06-30
Dinner
2019-07-03 48 views
因為我和朋友會每月一聚,所以就選了一天出去銅鑼灣聊天,通常一想就想到金伯利廣場,因而比較多餐廳和小店,在眾多餐廳之中,就膽粗粗一嘗這間泰國餐廳。它給我的感覺是很有個人風格,除了裝潢設計很有泰國街頭氣氛外,還有一架搶眼的tuk tuk ,很有心機佈置呢!我們四人光顧,最後沒有點套餐,散點了一個原個南瓜焗海鮮飯$128,一份青咖喱龍眼鴨胸$108,泰國椰菜苗$90,兩碗白飯$15,薄餅$30,蒜蓉炒西蘭花$72。飲品有珍多冰$35,龍眼冰$35,兩杯芒果沙冰$38。而甜品則有椰汁千層糕$38 和椰汁西米糕 $38。南瓜焗海鮮飯兩款賣相很吸引呢!不過略嫌南瓜味道有點怪,而海鮮不太新鮮,我們都不太喜歡。至於主菜咖哩方面,配飯和薄餅都可以接受!至於飲品就正常,沒有太突出。雖然食物一般,但環境舒適,四人光顧得愉快,這間餐廳可以一邊聊天,而且氣氛不錯,大家可以一戰!

飲品有珍多冰$35,龍眼冰$35,兩杯芒果沙冰$38。
甜品則有椰汁千層糕$38 和椰汁西米糕 $38。

至於主菜咖哩方面,配飯和薄餅都可以接受!

至於飲品就正常,沒有太突出。

2019-06-26 136 views
我同frd叫左個海南雞同冬陰功同兩個飯跟住個伺應走去同人講我地叫左兩個餸 心諗關你咩事 即刻冇心情食...其實我可以唔食架 周街咁多野食 搵第間有幾難姐...宜家亦都唔係你係老細 你講呢啲嘢做乜????唔知咩心態...肥肥地個呀姐真係唔知做咩事得罪左佢(叫嘢食少左啲姐)恭喜你少左兩個客 嘢食都麻麻.................個海南雞好乾....啲汁都麻麻!個冬陰功係ok嘅。都唔知點解會咁多人幫襯,態度差到咁!!!!!!!!!!
2019-06-24 58 views
近排成日去銅鑼灣變相都發掘左好多平時無去開既餐廳今次想介紹既呢間響sogo對面既金伯利中心坐lift去到八樓就ok一出lift就比bling bling既燈光吸引係我去過最靚既泰國餐廳入面原來仲有架tuk tuk可以比人打卡鐘意泰國風情既朋友一定要黎啦!我覺得呢到都幾特別有啲比普通泰國餐廳較少見既野食呢款椰青荔枝湯超級清甜,椰子水本身都好甜配埋荔板肉丸係甜上加甜 超好飲豬肉丸仲加左蝦肉打成 帶起鮮味平時食咖哩都好少見咖哩芒果牛肉呢個配搭估唔到又出奇咁夾 咖哩椰香味濃而且亦因芒果而帶微甜適合想試咖哩又怕辣既朋友配埋脆脆薄餅就一流 點哂啲汁我地仲叫左個泰式乾炒河 要左豬肉炒河味道幾好 唔會過咸 而且炒得乾身唔油膩豬肉片好爽口 整體都非常好食炒椰菜苗 平時食到既都覺得太咸呢到清清地幾唔錯 蒜味超香我地兩個分別叫左兩杯野飲芒果沙冰同青檸梳打 一個超甜一個超酸梳打酸尾尾好開胃 不過我就鐘意沙冰多啲夏天咁熱 飲番杯冰即刻爽哂!
近排成日去銅鑼灣

變相都發掘左好多平時無去開既餐廳
今次想介紹既呢間響sogo對面既金伯利中心
坐lift去到八樓就ok

一出lift就比bling bling既燈光吸引
係我去過最靚既泰國餐廳

入面原來仲有架tuk tuk可以比人打卡

鐘意泰國風情既朋友一定要黎啦!

我覺得呢到都幾特別
有啲比普通泰國餐廳較少見既野食

呢款椰青荔枝湯超級清甜,椰子水本身都好甜
配埋荔板肉丸係甜上加甜 超好飲

梳打酸尾尾好開胃 不過我就鐘意沙冰多啲
夏天咁熱 飲番杯冰即刻爽哂

• 原個椰青荔枝湯
2019-06-24 74 views
門面同餐廳內部裝修都十分有泰國風情員工都有好多泰國人套餐好抵食, 選擇都唔少不過今日唔太肚餓, 所以冇揀到套餐飲品選擇都好多, 唎到係其中一頁我地揀左芒果沙冰同埋青檸梳打青檸梳打($35)青檸味十足, 好夠氣, 十分清新芒果沙冰($38)似用果汁打, 好大杯,都不錯椰菜苗每次食泰國菜都會叫蒜味好香,夠熱!泰式乾炒河好多配料,肉都唔少,味道唔會太鹹原個椰青荔枝湯好熱,好味!湯好香濃椰子味荔枝唔太出, 但比起就咁椰子湯既分別係會多左種甜味荔枝包住d豬肉同蝦肉碎, 荔枝肉仲有少少甜味好多椰子肉係湯到芒果牛肉咖哩咖哩幾甜口, 應該係因為加左芒果中和左咖哩既辣味連唔食得辣既女朋友都話好味牛肉都好滑用黎點咖哩食好正
門面同餐廳內部裝修都十分有泰國風情
員工都有好多泰國人

套餐好抵食, 選擇都唔少
不過今日唔太肚餓, 所以冇揀到套餐

飲品選擇都好多, 唎到係其中一頁
我地揀左芒果沙冰同埋青檸梳打

青檸梳打($35)
青檸梳打
青檸味十足, 好夠氣, 十分清新

芒果沙冰($38)
芒果沙冰
似用果汁打, 好大杯,都不錯

椰菜苗
每次食泰國菜都會叫
蒜味好香,夠熱!

泰式乾炒河
好多配料,肉都唔少,味道唔會太鹹

原個椰青荔枝湯
原個椰青荔枝湯
好熱,好味!
湯好香濃椰子味
荔枝唔太出, 但比起就咁椰子湯既分別係會多左種甜味
荔枝包住d豬肉同蝦肉碎, 荔枝肉仲有少少甜味
好多椰子肉係湯到

芒果牛肉咖哩
咖哩幾甜口, 應該係因為加左芒果
中和左咖哩既辣味
連唔食得辣既女朋友都話好味
牛肉都好滑
用黎點咖哩食好正
2019-06-22
$250 (Dinner)
2019-06-23 51 views
今日同一班朋友去銅鑼灣食飯,近近地就去咗SOGO出邊嘅商場搵食,朋友一向都係泰式食物嘅fans,所以就去咗呢間餐廳啦,一入到去,個裝修實在好俾心機,一入門口就有一架篤篤,座位都好寬敞,好適合一班朋友傾計談心。由於今日大家都唔係特別肚餓,所以我哋最主要都係去飲吓嘢為主😂😂見到menu啲咁凍冰冰嘅飲品,我哋幾個注重養生嘅女仔都忍唔住要咗!我哋每人嗌左一杯特飲,包括珍多冰、龍眼冰,同芒果沙冰,芒果沙冰賣相好靚,飲完仲要透心涼添,good!原個南瓜焗海鮮飯: 海鮮有蝦、魷魚同埋蠔等等,份量中等,味道OK!我地刮咗南瓜肉尼試下,但有少少奇怪,我就唔係太鐘意啦。青咖喱龍眼鴨胸: 鴨胸肉質軟惗,加上青咖哩,味道唔錯。而龍眼加咖哩汁真係第一次試,係好特別...由於叫咗個咖喱,我哋就叫多2個白飯送咖喱,店員好細心咁提我哋白飯嘅份量比較多,建議我哋轉一個飯做薄餅,薄餅唔錯!蒜蓉炒西蘭花: 呢個西蘭花比較有家常小菜嘅感覺,蒜蓉味唔會太重咁咸,清清地幾好。泰國椰菜苗: 椰菜苗都比較清淡,可以中和下咖哩嘅重口味。-食完野見到有少少飽,我哋幾個就直接叫甜品啦,就係椰汁千層糕同椰汁西米糕。我個人就比較喜歡西米糕多啲

原個南瓜焗海鮮飯:
青咖喱龍眼鴨胸:
蒜蓉炒西蘭花:

泰國椰菜苗:
椰菜苗都比較清淡,可以中和下咖哩嘅重口味。
我個人就比較喜歡西米糕多啲,面頭嘅椰漿同埋下面嘅西米一齊食,食落好有層次感,不錯呢,而千層糕就相對比較失色啦,冇乜特別。
2019-06-23 32 views
肥仔已經差唔多有成兩個月冇食泰國嘢,好掛住冬陰功,好掛住泰泰,雖然未有假去到,泰國不過都左唔到我食泰國菜㗎~充滿泰泰風味嘅裝修~成架篤篤都可以拍喺入面,太誇張啦食返個野味嘅飛天通菜先~辣得好爽嘅冬陰功湯,酸味啱啱好,內有大蝦!飲完個湯,肚餓感即即爆晒出嚟,我要啟動大食機制!!泰式嘅椒鹽魷魚,帶辣味,味道都幾重,魷魚爽口都算新鮮,飲埋泰啤就正喇~泰式嘅炸炸3寶,蝦餅魚餅加春卷,蝦餅好有彈性,見到入面有蝦粒,誠意之作。清甜嘅椰汁榚,就緊係要試啦,感覺似大菜榚爽口,椰味都好濃!

充滿泰泰風味嘅裝修~

成架篤篤都可以拍喺入面,太誇張啦

食返個野味嘅飛天通菜先~

辣得好爽嘅冬陰功湯,酸味啱啱好,內有大蝦!
飲完個湯,肚餓感即即爆晒出嚟,我要啟動大食機制!!

清甜嘅椰汁榚,就緊係要試啦,感覺似大菜榚爽口,椰味都好濃!