2024-07-16
今日同老公港島區一日遊, 行咗去西環區搵咗間好靚嘅泰菜食; 鮮明綠色嘅門面, 七彩嘅地磚, 及有兩張bar枱位, 外面睇落以為係café, 但入到去見靚靚嘅裝橫之餘, 仲係充滿泰國風味, 非常適合打卡, 而且由泰國人主理, 舖仔細細, 真係好特別。冬陰功湯 - $78呢個冬陰功湯, 好好味呀, 味道好正宗, 唔會太辣, 酸辣到適中, 好香香葉, 香茅, 檸檬葉香味, 好惹味, 配料有大量嘅菇,仲有大蝦, 非常足料。蟹肉炒飯 - $138飯粒夠香口, 粒粒分明, 調味適中, 仲加咗洋蔥, 香蔥等配料炒蛋飯, 令個飯更加香, 蟹肉都係新鮮, 而且份量都多, 好鮮味, 非常好食。鹹蛋魷魚 - $108鹹蛋魷魚一上枱超級香, 鹹香味十足, 帶少少甜, 魷魚彈牙結實, 外皮冇想像中咁脆口, 炸粉幾薄身, 外皮沾滿鹹蛋油, 但唔會好油膩。炸魚青芒沙律 - $188呢個炸魚真係太誇張, 我哋見到已經嘩嘩聲, 有啲嚇親, 因為冇諗過咁大碟。青芒絲酸酸甜甜, 好爽脆, 炸魚係鰂魚, 起哂肉炸成魚塊, 加入大量搗碎嘅香茅等香料, 辣椒, 洋蔥, 味道十分香辣惹味。不過太大碟啦, 都食唔哂。泰式鳳爪沙律
冬陰功湯 - $78
蟹肉炒飯 - $138
鹹蛋魷魚 - $108
炸魚青芒沙律 - $188
泰式鳳爪沙律 - $88
泰國餐廳既鳳爪沙律都唔係好大份, 但呢間份量好夠, 味道酸酸辣辣, 佢地嘅酸好特別, 唔係好酸, 帶有一啲特別香料味; 鳳爪夠爽口, 配料亦足。