2024-10-03 194 views
夜麻麻去唔算多人,試一試就知龍與鳳!呢間泰國菜比較新、比較摩登,並沒有傳統椰菜苗,最後點咗椰子雞湯、瑪莎文咖喱素。個咖喱相對比較沙沙有花生味似沙嗲、蔬菜種類都唔少有啲乾嘅豆腐卜,細細粒但係好乾身完全吸收唔到咖喱。椰子雞湯相對比較似椰漿味,可能因為怕辣,所以叫咗小辣唔夠香口,飲落去會比較漏。
夜麻麻去唔算多人,試一試就知龍與鳳!

椰子雞湯、馬莎文咖喱素
2024-10-03
$80 (Dinner)
  • 椰汁雞湯
  • 瑪莎拉咖喱素
2024-10-02 254 views
-泰誇張🍽️-香芒軟殼蟹沙律個芒果好特別係泰國街邊成日見到硬邊酸既芒果😋好開胃👍-香茅雞翼超有心思加左炸香茅絲但本身雞翼掩得好入味😋-椰汁雞湯有驚喜!本身望落以為係得椰汁味咁因為勁奶白色點知飲落係有冬蔭功味😍-香葉炒蝦一碟勁多隻蝦🦐起碼有10隻😍個汁勁惹味送飯一流🤣-冬蔭炒飯鐘意重口味必點!佢勁香個冬蔭功味但又唔會好辣仲要入面有勁多款海鮮😋值得一讚個炒蛋勁嫩滑配埋飯食勁正🥹-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 西環石塘咀德輔道西390A號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_西環#foodieluveat_泰國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #西環 #石塘咀 #泰國菜 #泰誇張
泰誇張🍽️

#foodisluveat_hk
#foodieluveat_西環
#foodieluveat_泰國菜
2024-09-30 191 views
泰誇張 坦白說,我對泰國菜一向沒什麼特別的感覺,但這次的體驗真的顛覆了我的想像!首先,餐廳的裝潢超有特色,走的是復古泰式風格,感覺彷彿置身於曼谷的小巷子裡。🤎泰式酸辣湯則是酸中帶辣,湯頭鮮甜可口生菜包💙非常清爽的泰式前菜它由新鮮的生菜葉包裹著各種配料,通常包括炒過的肉類、香菜、薄荷葉等,口感清脆爽口,是一道開胃開味的好菜蟹肉炒飯🦀蟹肉炒飯是一道非常受歡迎的泰式炒飯菜式。它採用新鮮的蟹肉與白米飯炒製,並加入蔥、蒜、雞蛋等配料,最後淋上泰式酸甜醬汁。仲加左芒果有d甜味好好味
泰誇張

首先,餐廳的裝潢超有特色,
走的是復古泰式風格,感覺彷彿置身於曼谷的小巷子裡。

🤎泰式酸辣湯則是酸中帶辣,湯頭鮮甜可口

生菜包💙
非常清爽的泰式前菜
它由新鮮的生菜葉包裹著各種配料,
通常包括炒過的肉類、香菜、薄荷葉等,
口感清脆爽口,是一道開胃開味的好菜

蟹肉炒飯🦀
2024-09-22 205 views
去咗轉曼谷返嚟,依然係咁鍾意食泰菜系香港大學站做完野,落山搵間靚靚泰菜同朋友食,心情都特別好椰子雞湯椰子味幾香濃,有好蛋雞肉同菇菇鹹蛋鮮魷份量都幾多咖,鹹蛋炸完好香脆炸魚青芒沙律$188就有成件炸魚食相當抵上面鋪住的青芒沙律都幾辣,唔食得辣要小心喲完全炸魚切粒起肉碎上,啱晒啲懶人,唔使自己食得咁狼狽黃咖喱軟殼蟹配薄餅黃咖喱個味道係偏甜唔辣,一定要配Roti食Roti 酥脆有淡淡牛油香,沾上惹味咖喱好食斑斕葉水夏天必飲好爽甜又清涼

去咗轉曼谷返嚟,依然係咁鍾意食泰菜
系香港大學站做完野,落山搵間靚靚泰菜同朋友食,心情都特別好

椰子雞湯
椰子味幾香濃,有好蛋雞肉同菇菇

鹹蛋鮮魷
份量都幾多咖,鹹蛋炸完好香脆

炸魚青芒沙律
$188就有成件炸魚食相當抵
上面鋪住的青芒沙律都幾辣,唔食得辣要小心喲
完全炸魚切粒起肉碎上,啱晒啲懶人,唔使自己食得咁狼狽

黃咖喱軟殼蟹配薄餅
黃咖喱個味道係偏甜唔辣,一定要配Roti食
Roti 酥脆有淡淡牛油香,沾上惹味咖喱好食

斑斕葉水
夏天必飲好爽甜又清涼

泰誇張.好食好睇的泰菜店我愛吃泰菜,這家近HKU的泰菜店很是吸引特別是裝修設計有特色之餘更非常打卡able看地上的地磚都夠晒吸引**燒豬頸肉這是一道特別令人期待的泰式小食片片都有grill香氣息是有彈牙又有肉汁最正是有BBQ的烤香味道**冬蔭功湯2隻大大的鮮蝦夠肉厚又夠滋味冬蔭功湯酸辣恰到好處味道刺激令人胃口大開好好飲**甜酸炒雞肉類近咕嚕的做法,入味可口雞肉有肉汁而且有鑊氣味道酸甜,再配1碗白飯就是白飯神偷**芒果炒飯泰式炒飯一向吸引人這次有大大件的鮮芒果蛋香與果香十足粉飯粒粒分明而有鑊仔口感滿足,粒粒都有油香又不油膩很是好吃**泰式豬肉生菜包香口微辣清爽豬肉餡料調味非常惹味辣椒 、香茅、魚露、鮮而爽脆生菜新鮮包著粒粒香口的豬肉餡料爽口好食,非常過癮此店出品泰風正宗而且店員都是泰國美女就在HKU附近值得再吃泰誇張西環石塘咀德輔道西390A號地舖
泰誇張.好食好睇的泰菜店

我愛吃泰菜,這家近HKU的泰菜店
很是吸引

味道刺激
令人胃口大開
好好飲

**甜酸炒雞肉
類近咕嚕的做法,入味可口
雞肉有肉汁而且有鑊氣
味道酸甜,再配1碗白飯
就是白飯神偷

**芒果炒飯
泰式炒飯一向吸引人
這次有大大件的鮮芒果
蛋香與果香十足
粉飯粒粒分明而有鑊仔
口感滿足,粒粒都有油香又不油膩
很是好吃

**泰式豬肉生菜包
香口微辣清爽
豬肉餡料調味非常惹味
辣椒 、香茅、魚露、鮮而爽脆
生菜新鮮
包著粒粒香口的豬肉餡料
爽口好食,非常過癮

此店出品泰風正宗
而且店員都是泰國美女
就在HKU附近
值得再吃

2024-09-16 195 views
第二次食呢間餐廳,我自己覺得都算係香港數一數二做得好有心機嘅泰國菜,每一樣食物見到同食落口嘅味道分別好大,因為每一個菜式都好有層次,超欣賞,應該會帶其他朋友食第三次Salted egg yolk crusted Squid $108魷魚鬚做得好腍,外層嘅炸皮好薄脆,加埋鹹蛋黃又好惹味,但係點到即止,就算連續食好多舊,鹹淡適中Mango fried rice with Prawns $118菠蘿炒飯就食得多,芒果炒飯我都係第一次食,估唔到熱食又幾夾,啲蝦都幾大隻又新鮮,炒飯夠乾身Tom Kha Gai $68湯可以揀大細,都幾貼心,椰汁雞湯加上一種酸辣嘅感覺,飲落好有層次,入邊嘅材料都幾多,最鍾意係嗰啲菇,吸晒啲湯汁超正👸Larb pork neck salad $98如果食悶咗炭燒豬頸肉,可以試吓呢個,又係感覺到店家誠意嘅一個菜,從未食過味道層次咁豐富嘅豬頸肉,而且肉質比起炭燒嘅更加柔軟,每件肉都包裹住酸辣嘅醬汁,超級推薦Prawn cake $88炸蝦餅就中規中矩,偏向實淨彈牙為主,但感覺到係真材實料

Tom Kha Gai $68

👸Larb pork neck salad $98

Prawn cake $88
炸蝦餅就中規中矩,偏向實淨彈牙為主,但感覺到係真材實料
這間位於西環的泰國菜餐廳由泰國廚師主理 正宗泰國風味而且菜色夠多樣化😍裝潢色彩繽紛幾有異國情調🇹🇭適合二人約會或朋友聚會✨泰式酸辣清湯湯頭好清澈清甜 材料豐富有隻大蝦🦐青口🍄菇類及🍅蕃茄 充滿香茅🌱檸檬葉及辣椒的香氣 味道酸酸辣辣好開胃😚✨泰式豬肉生菜包豬肉餡料調味恰到好處🐷帶有淡淡的香茅和魚露味🥬生菜新鮮脆口 包裹著肉質豐富的豬肉餡料一齊食 味道清爽又美味 非常適合夏天食用✨爆炸軟殼蟹軟殼蟹外皮炸得酥脆不油膩 內裡蟹肉鮮嫩多汁🦀加入腰果🧄炸蒜及炸香茅🌱非常香口又充滿泰式風味✨茄子肉碎魷魚沙律🍆茄子口感軟糯加入乾蔥頭及泰式香料同肥瘦相間的豬肉碎及彈牙的魷魚一起炒🦑口感味道非常豐富👍🏻好適合不吃辣的朋友✨蟹肉炒飯炒飯份量足適合多人分享🍚炒得乾身粒粒分明 加入鮮甜的蟹肉🦀雞蛋🍳及洋蔥等配料😋擠上青檸更有泰式風味✨班蘭水班蘭啫喱班蘭水清甜解渴 帶有淡淡的班蘭葉香氣🌱配上口感滑嫩的班蘭啫喱格外清新🥰📍泰誇張 (西環)西環石塘咀德輔道西390A號地舖

✨泰式酸辣清湯

✨泰式豬肉生菜包

✨爆炸軟殼蟹

✨茄子肉碎魷魚沙律

✨蟹肉炒飯

✨班蘭水班蘭啫喱

📍泰誇張 (西環)
2024-09-09 225 views
位於西環嘅泰誇張,餐廳室內設計以藍綠色為主調,仲有地下的色彩地磚,顯得很有個性。餐牌配有泰文中文英文,食物種類繁多。泰式酸辣清湯望落去係好清嘅清湯,但味道嘅豐富程度不亞於冬陰功,酸辣層次分明,十分開胃,湯料都好足料,有大蝦,青口,魷魚,鮮味十足!泰式生菜包呢個係食泰菜係必食嘅item,首先味道我係好滿意,最油份適中食落比較香口,肉碎用太瘦嘅肉就唔好食,呢個有瘦有肥,好食!豬肉紅咖喱呢個咖喱嘅味道我係第一次食到,辣就唔算係好辣,但味道個層次都幾特別,第一口好明顯係食到泰式咖喱嘅味香料同蔬菜味都融合左,但最後有少少日式咖喱嘅個甜味作結,所以感覺幾特別。蟹肉炒飯炒飯嘅飯粒夠乾身,唔會太多油,火鑊氣好足,配料同蟹肉比例都唔錯,唔講都會食得出係蟹肉炒飯。珍多冰龍眼冰兩杯飲品味道都夠正宗,珍多冰椰香超濃,龍眼冰味道就唔會死甜而係清甜,爆多果肉。

泰式酸辣清湯

• 生菜包
  • 泰式酸辣清湯
  • 珍多冰
2024-09-07 236 views
係香港大學站附近既泰國餐廳,裝修好有泰國style,員工都係講泰文,感覺好正宗😆🩵Poh Tak Spicy & Sour clear soup泰式海鮮酸湯,辣味後勁好勁!酸味同辣味夾得唔錯~🩵Salted egg yolk crusted squid鹹蛋鮮魷,脆卜卜,鹹蛋香口🤤🩵Thai Zab Bomb Soft shell crabs炸軟殼蟹,想特別讚個炸蒜,有調味過,想一啖接一啖,感覺配白飯都一流👍🏻🩵Deep-fried Tilapia / Barramundi Top up with classic Thai green mango salad炸魚已經拆好肉,食得好方便🥰 面頭配左好開胃既泰國芒果絲~🩵Glass noodles Prawns大蝦豬頸肉粉絲煲,蝦夠大隻,肉質彈牙,豬頸肉同粉絲都煮得好入味,推薦!

泰式海鮮酸湯,辣味後勁好勁!酸味同辣味夾得唔錯~

鹹蛋鮮魷,脆卜卜,鹹蛋香口🤤

炸魚已經拆好肉,食得好方便🥰 面頭配左好開胃既泰國芒果絲~

🩵Glass noodles Prawns

2024-08-26 331 views
假日同朋友到西環食午餐,由香港大學站B1出口行去店舖只係2分鐘路程,去到門口見到用綠色為主調裝修,門口放有Bar枱及4張櫈,夜晚時候坐係到食野,一定好有feel;店內地磚五顏六色好特別,環境舒適,坐得舒服口感酸甜微辣嘅 [ 泰式酸辣清湯 $78 ] 越飲越好開胃,配料好豐富,有大蝦、青口、菇類等等,帶鮮味又好飲[ 粉絲蝦煲 $168 ] 非常豐富,粉絲份量好多,粉絲藏係底,面層放有好大大隻大蝦,口感鮮味彈牙,十分開胃[ 泰國辣椒膏炒 - 青口 $108 ] 用泰式辣醬炒香青口,用咗多款泰式調味料煮成,微甜微辣,青口肉質嫩滑,食落口感豐富,充滿住泰式風味嘅菜式上枱已經散發住陣陣香味嘅 [ 鹹蛋魷魚 $108 ] 鹹香味十足,味道帶少少甜,外皮脆口,外皮沾滿鹹蛋香,魷魚口感十分彈牙結實,仲唔會好油膩,食到停唔到口食泰國菜就要叫埋 [ 泰式生菜包 $88 ] 滿滿香辣豬肉碎,用新鮮生菜包住一齊食,肉碎口感香辣又惹味食泰國菜必叫 [ Young Coconut $55 x2 ] 口感清爽甘甜,夠哂解暑消渴,係天然清涼飲品

2024-08-24
$363 (Lunch)
  • 粉絲蝦煲
  • 泰國辣椒膏炒
  • 鹹蛋魷魚
  • 泰式生菜包
  • 泰式酸辣清湯
2024-08-19 230 views
西環泰誇張,地道泰國菜,惹味,同埋超抵食。你仲等咩啊?粉絲蝦煲(豬頸肉)( $168 ) -,由八角,蒜片,蝦米,芫荽蔥。有甜嘅後味,紅椒,味道有少少似沙茶醬。唔辣,醬味索晒落啲粉絲度。西芹。大頭蝦有三隻,爽口新鮮。豬頸肉係用甜醬醃烤熟嘅,非常美味。爆炸軟殼蟹( $128 )- 由好多香料,辣椒,腰果等等混合而成嘅爆炸炒軟殼蟹。軟殼蟹軟熟香口。用嚟送飯一流。泰式酸辣青湯( $78 )-極之酸,好多香茅,辣口。有好多菇,蝦,青口,魷魚,車厘茄,芫荽蔥,辣椒。酸辣中帶點甜好過癮。泰式燒雞( $98 )-檸檬葉同埋辣椒烤嘅鮮雞,再加泰式酸辣醬同埋甜開心果醬。雞肉滑捋捋,而且非常惹味,成半隻雞添,啱晒大食嘅我。抵食夾好味。總括:地道泰國菜,用料特別,係食泰國菜入門或專家均合適嘅餐廳酒吧。經過西環記得去試吓。另設+1服務。
西環泰誇張,地道泰國菜,惹味,同埋超抵食。你仲等咩啊?

粉絲蝦煲(豬頸肉)( $168 ) -

• 爆炸軟殼蟹
  • 泰式燒雞
  • 粉絲蝦煲(豬頸肉)
2024-08-10 220 views
朋友帶我去西環食嘢,話嗰度有間泰國餐廳味道唔錯,係由泰國人主理,一於跟住佢行。湖水綠的小店,見到門口有兩張bar枱,仲以為係cafe店。入到去,七彩繽紛嘅地磚好搶眼,地方雖然細,但都坐得好舒服。椰子雞湯 $68(細)呢個湯好飲,材料豐富有雞肉、秀珍菇、蕃茄仔、洋蔥和香料,細份兩個人都夠飲。爆炸軟殼蟹 $128炸得鬆脆,軟殼蟹已切件,方便食用,超多蒜蓉和香茅,加埋九層塔,非常惹味。鹹蛋鮮魷 $108炸粉唔厚,香脆可口又唔會靭,帶有濃郁嘅鹹香味。泰式乾炒雞肉河 $98炒得幾香,入面有雞肉、紅蘿蔔、蛋絲和芥蘭一齊炒,口感豐富。泰誇張西環石塘咀德輔道西390A號地舖

椰子雞湯 $68(細)

爆炸軟殼蟹 $128

鹹蛋鮮魷 $108
炸粉唔厚,香脆可口又唔會靭,帶有濃郁嘅鹹香味。

泰式乾炒雞肉河 $98
炒得幾香,入面有雞肉、紅蘿蔔、蛋絲和芥蘭一齊炒,口感豐富。

2024-08-04 236 views
周末放假,相約朋友黎香港大學站附近既一間特色泰國餐廳,裝修十分有泰國風味,好適合打卡。當日,客人多以外國人同埋內地人為主。而且店家都係泰國員工主理,十分正宗。❤️蟹肉炒飯 $138蟹肉多,啖啖肉,炒飯粒粒分明,香口又好味。❤️椰汁雞湯 $68好香椰奶,椰汁味濃,微辣,配上滑嫰雞肉,好味。❤️香茅雞翼 $88好濃香茅味,雞翼外脆內嫰,點上甜辣醬,絕配。❤️爆炸軟殼蟹 $128軟殼蟹炸得非常鬆脆,啖啖肉,勝價比高。❤️泰式生菜包(豬)$88香辣肉碎,包上新鮮生菜,肉碎愈嚼愈香辣,超級惹味。泰誇張 地址: 西環德輔道西390A號地舖#香港大學 #泰國菜 #泰國人 #香港旅行 #香港美食 #食好西 #香港 #泰誇張 #西環 #泰國 #foodie #hongkong #thaifood #thai #travel #food

❤️蟹肉炒飯 $138
蟹肉多,啖啖肉,炒飯粒粒分明,香口又好味。

❤️椰汁雞湯 $68
好香椰奶,椰汁味濃,微辣,配上滑嫰雞肉,好味。

❤️香茅雞翼 $88
好濃香茅味,雞翼外脆內嫰,點上甜辣醬,絕配。

❤️爆炸軟殼蟹 $128
軟殼蟹炸得非常鬆脆,啖啖肉,勝價比高。

❤️泰式生菜包(豬)$88
香辣肉碎,包上新鮮生菜,肉碎愈嚼愈香辣,超級惹味。

地址: 西環德輔道西390A號地舖

2024-08-03
2024-07-17 313 views
約左朋友聚聚, 去咗西環搵到間幾靚嘅泰菜小店, 面積唔大, 但裝修幾別緻. 一向都喜歡泰菜, 每個月都會最少食2-3次泰菜. 重點係一定搵小店的泰菜, 泰國人主理 . 呢間叫泰誇張. 佢個綠色門口幾吸晴.  仲有張小吧枱喺outdoor , 入番杯泰啤同幾CHILL. 泰式酸辣清湯 ( $78)酸酸辣辣好開胃, 仲要勁多料有隻大蝦 青口, 魷魚 , 草菇, 蕃茄 非常豐富.  個湯好清甜.  香茅蝦沙律  ($98) 酸酸甜甜,好大隻大蝦配洋蔥花生,好開胃!口感變得更豐富,絕對係值得一試嘅頭盤鹹蛋雞翼($98)非常濃鬱嘅鹹蛋味, 比起炸雞翼多左一重味道, 調味非常出色不會太咸, 肉質嫩滑.  好好食嘅小食蟹肉奄列 ($128)份量好大, 個蛋餅煎得夠香又JUICY , 重點係冇諗到D蟹肉勁多, 啖啖肉,蟹肉新鮮,真心一定要試吓呢個蟹肉奄列. 香芒蝦仁炒飯 $118用芒果配大蝦不錯酸酸甜甜 ,  米粒炒到粒粒分明 好有鑊氣 蝦仁都好大隻彈牙,  芒果酸甜適中, 仲加咗洋蔥青椒等配菜,令個飯更加有口感,非常好食

泰式酸辣清湯 ( $78)

香茅蝦沙律  ($98)

蟹肉奄列 ($128)

香芒蝦仁炒飯 $118
仲加咗洋蔥青椒等配菜,令個飯更加有口感,非常好食

2024-07-12
$200 (Lunch)
2024-07-16 252 views
今日同老公港島區一日遊, 行咗去西環區搵咗間好靚嘅泰菜食; 鮮明綠色嘅門面, 七彩嘅地磚, 及有兩張bar枱位, 外面睇落以為係café, 但入到去見靚靚嘅裝橫之餘, 仲係充滿泰國風味, 非常適合打卡, 而且由泰國人主理, 舖仔細細, 真係好特別。冬陰功湯 - $78呢個冬陰功湯, 好好味呀, 味道好正宗, 唔會太辣, 酸辣到適中, 好香香葉, 香茅, 檸檬葉香味, 好惹味, 配料有大量嘅菇,仲有大蝦, 非常足料。蟹肉炒飯 - $138飯粒夠香口, 粒粒分明, 調味適中, 仲加咗洋蔥, 香蔥等配料炒蛋飯, 令個飯更加香, 蟹肉都係新鮮, 而且份量都多, 好鮮味, 非常好食。鹹蛋魷魚 - $108鹹蛋魷魚一上枱超級香, 鹹香味十足, 帶少少甜, 魷魚彈牙結實, 外皮冇想像中咁脆口, 炸粉幾薄身, 外皮沾滿鹹蛋油, 但唔會好油膩。炸魚青芒沙律 - $188呢個炸魚真係太誇張, 我哋見到已經嘩嘩聲, 有啲嚇親, 因為冇諗過咁大碟。青芒絲酸酸甜甜, 好爽脆, 炸魚係鰂魚, 起哂肉炸成魚塊, 加入大量搗碎嘅香茅等香料, 辣椒, 洋蔥, 味道十分香辣惹味。不過太大碟啦, 都食唔哂。泰式鳳爪沙律

冬陰功湯 - $78

蟹肉炒飯 - $138

鹹蛋魷魚 - $108

炸魚青芒沙律 - $188

泰式鳳爪沙律 - $88
泰國餐廳既鳳爪沙律都唔係好大份, 但呢間份量好夠, 味道酸酸辣辣, 佢地嘅酸好特別, 唔係好酸, 帶有一啲特別香料味; 鳳爪夠爽口, 配料亦足。