2023-11-03 121 views
今日一家人出嚟食飯,陣間想食泰國嘢,於是就揀咗呢間《泰瀾鑊》,餐廳嘅裝修令人感覺非常休閒舒服,令到喺度食嘢嘅人都非常放鬆,最重要嘅係食物味道非常之好味!🔹火山排骨排骨大大件,每人一件攞住佢嚟食,真係食得好豪邁,再加上用蒜蓉蔥和芫荽等設成用而成嘅醬汁清新得來又香味十足,連個湯都非常好飲。🔹辣肉碎生菜包呢個辣肉碎生菜包一D都唔簡單,煮得非常好味,用生菜包住啲辣肉碎,第一啖咬落去係生菜嘅清爽口感,然後香辣味開始出嚟,肉碎生菜混合一齊,又香又美味。🔹炒泰國椰苗其實即係馬拉盞,椰苗非常鮮嫩,食落去清新又爽口,加上馬拉盞醬汁一齊炒,又香又好味。🔹蛋網炒金邊呢個蛋網炒金邊賣相非常靚,炒金邊粉,上面鋪咗一層用雞蛋造成嘅蜘蛛網狀嘅雞蛋,金邊粉炒到煙煙韌韌好好味,加埋雞蛋一齊食味道更加香。
🔹火山排骨
🔹辣肉碎生菜包

🔹蛋網炒金邊
2023-11-02 108 views
同朋友喺北角呢度食泰式料理,你間餐廳真係超級正,環境一流,美食又滿滿嘅泰式風味,極之好味!下次又要約埋朋友一齊嚟食分享好滋味!清邁秘制串燒雙拼,包括有雞豬各3串,泰式串燒一向好好味,沙嗲醬又香又甜,每口肉都食到朝香味,肉嘅鮮甜味和醬汁嘅濃郁香味,超級正!鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦,食泰式料理,當然唔少得咖喱,呢個黃金價呢真係吸引到不得了,未食已經聞到香料味十足,虎蝦配上咖喱更加係鮮上鮮,香上加香。鑊仔椰香青咖喱燒雞扒呢度嘅青咖喱真係非常正宗,夠晒辣味!青咖喱同雞扒非常夾,青咖喱醬夠濃郁,雞扒柔嫩多汁,用嚟配飯食亦都非常一流酸辣青檸烏頭蒸得非常靚,再加上酸辣汁和青檸,又酸又辣嘅味道非常開胃,食得出條烏頭非常之新鮮,魚肉又滑又鮮甜,食到停唔到口
2023-11-01 103 views
今日同男朋友喺呢度食飯,餐廳嘅裝修非常靚,話問咗泰國嘅景畫,和用藤織成嘅吊燈,牆身同天花都係用完樹木所砌成嘅,有好休閒嘅感覺,裝修真係非常非常靚🩷食物😋😋😋😋😋環境🩷🩷🩷🩷🩷服務👍👍👍👍👍🍚芒果黑白糯米飯呢個芒果糯米飯超正,糯米飯上面鋪滿左濃郁嘅椰漿汁,芒果肉非常香甜又帶有少少酸嘅味道,食落去好開胃。加上糯米飯煙煙韌韌,呢個泰式甜品真係一流。🍍燒菠蘿菠蘿非常多汁,燒過之後菠蘿更加解甜。🥙柚子蝦沙律超新鮮柚子蝦沙律🥗,柚子玉酸酸甜甜,清爽又開胃,配埋上巧兒先前嘅大蝦🍤,再加上香氣十足嘅腰果,炸蒜片,新鮮紫洋蔥和蔥花,口感同味道都非常豐富。🍖火山排骨呢個火山排骨真係非常澎湃,這件大大件嘅排骨搭乘一座小山丘,上面淋上用薑,蒜蓉,蔥花和芫荽而製成嘅醬汁,非常滋味。果湯吸晒排骨🍖和醬汁的精華,鮮甜又好飲。裝修真係非常非常靚

食物😋😋😋😋😋
環境🩷🩷🩷🩷🩷
服務👍👍👍👍👍
🍚芒果黑白糯米飯
🍍燒菠蘿
菠蘿非常多汁,燒過之後菠蘿更加解甜。
🥙柚子蝦沙律
🍖火山排骨
2023-10-31 63 views
今日捉老公同我去試新餐廳👀呢間泰式餐廳係北角匯三期地下,我鍾意佢位置夠嗮開揚光猛,採納商場本身既自然光,位置非常舒適✨食物上係必叫既泰國菜式✨清邁秘制串燒雙拼✨食泰國嘢點少得串燒㗎,叫咗呢個秘製串燒雙拼,雞豬各三串。雞&豬肉醃得好入味🤤好泰啊👍🏻泰鑊小食拼盤✨小食拼盤有春卷,蝦餅,魚餅,雞丸,雞翼 各四件。款式多又豐富😚賣相又吸引👍🏻泰式生蝦刺身/8隻 ✨生蝦有八隻,食落新鮮相當唔錯☺️泰式燒安格斯牛小排✨牛小排燒得啱啱好🫶🏻唔會太生亦都唔會燒到好韌,食落牛味都好重😝配埋個汁食一流😆柚子蝦沙律✨好開胃呀,呢個柚子蝦沙律,柚子酸酸甜甜😄夾埋新鮮嘅沙律一齊食👍👍環境同食物都相當唔錯☺️嘢食都上得好快🤣會推薦比其他人黎食✨
食物上係必叫既泰國菜式✨

清邁秘制串燒雙拼✨

泰鑊小食拼盤✨

泰式生蝦刺身/8隻 ✨
生蝦有八隻,食落新鮮相當唔錯☺️

泰式燒安格斯牛小排✨

柚子蝦沙律✨

2023-10-31 80 views
今日同老公嚟到北角呢一間《泰瀾鑊》食飯,一於食餐好嘅,我哋叫咗三道菜,三道菜都非常豐富好味,尤其是係蠔餅又香又新鮮。食到舔舔脷。鹹檸七🌟🌟🌟🌟🌟鹹鹹酸酸又夠氣嘅鹹檸七,飲落去非常開胃。頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅✨✨✨✨✨超大塊蠔餅,蠔🦪肉大大隻,混合雞蛋漿和蔥花用鐵板煎成,每一啖都食到蠔肉嘅鮮味和雞蛋嘅香味,蔥花嘅味道令蠔餅更加錦上添花。辣肉碎生菜包🌟🌟🌟🌟🌟辣肉碎生菜包係我最鍾意食嘅泰式菜之一,入口有香率辣的肉和爽口的生菜,一碟已經有齊晒纖維蛋白質和美味。超足料香葉辣椒膏炒藍青口✨✨✨✨✨泰式煮青口第一次食,香葉香味非常濃,辣椒膏零青口嘅味道更加鮮甜,大大隻一疊有成廿幾隻,超級好味道👅。

鹹檸七🌟🌟🌟🌟🌟
鹹鹹酸酸又夠氣嘅鹹檸七,飲落去非常開胃。
頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅✨✨✨✨✨
辣肉碎生菜包🌟🌟🌟🌟🌟
超足料香葉辣椒膏炒藍青口✨✨✨✨✨
2023-10-30 72 views
一入到去餐廳,氣氛好有椰林樹影嘅風情,感覺非常chill.三色冰,冰冰涼涼,夏天飲係最適合。椰子🥥味非常濃郁,再加上Q彈口感嘅蒟蒻,好飲又好食。辣肉碎生菜包,呢個辣肉碎好夠辣味又夠香,啱晒鍾意食辣嘅我,肉碎香辣,加上生菜一齊包嚟食,味道更豐富。酸辣青檸烏頭,烏頭又好重嘅青檸味,青檸味同烏頭獨有嘅魚味非常夾,而且魚肉新鮮有結實,酸酸辣辣好開胃好好味。鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦,金黃色嘅咖喱望落去已經好吸引,虎蝦大大隻,蝦肉鮮甜爽脆,咖喱香料味十足,配搭埋一齊完全係人間美食。
一入到去餐廳,氣氛好有椰林樹影嘅風情,感覺非常chill.

2023-10-27 78 views
北角匯呢度愈黎愈多唔同既野食,今日食呢間係泰菜,係北角匯地下,透光既設計,木系裝修有番泰國風味,仲有架篤篤車係門邊,好有特色。💋炒泰國椰苗椰菜苗夠晒新鮮,濃烈既草青味,炒得唔會過熟,椰菜苗仲係好爽脆,加埋啲紅椒,馬拉盞既味道貫穿每一條菜,咸香味十足!👅辣肉碎生菜包肉碎真係整得好碎,係免治日咁,醃得好入味,肉碎炒得好鬆散,唔會痴埋一團團,醃佐既肉碎同啲青瓜蔥頭一齊炒,咸咸酸酸,味道複雜,再用新鮮既生菜包住,特別開胃!👀火山排骨近期泰國既名菜,小小一盆已經同火山一樣,擺得好靚,排骨舊舊都好大舊,肉同筋連住啲骨,口感唔錯,熬煮到肉味出晒黎,亦好重蒜味,係好食既!
💋炒泰國椰苗
👅辣肉碎生菜包
👀火山排骨
2023-10-26 57 views
同朋友上星期去咗呢間泰國餐廳,食物質素同埋餐廳嘅環境都好好,估唔到新開嘅餐廳質素都咁穩定🩷睇得出員工培訓得非常之好🤟🏻🩷燒菠蘿菠蘿本身都好鍾意,燒完之後啲菠蘿就更加甜!🩷芒果黑白糯米飯平時都好鍾意食芒果糯米飯,呢一間嘅質素好好,啲芒果超甜,一啲都唔酸,糯米飯又煙煙韌韌,連埋芒果食超正🩷鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦呢個黃金咖喱都辣辣地,不過辣得嚟又好香香料嘅味道,唔係死辣嗰種,大虎蝦同埋咖喱嘅味道都好夾!🩷清邁秘制串燒雙拼(雞豬各3串)串燒都幾唔錯,燒到金黃色,一啲都唔乾,又Juicy,仲要好入味!
🩷燒菠蘿
菠蘿本身都好鍾意,燒完之後啲菠蘿就更加甜!
🩷芒果黑白糯米飯
🩷鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦
🩷清邁秘制串燒雙拼(雞豬各3串)
2023-10-26 51 views
(鑊仔椰香青咖喱燒雞扒)好大盤青咖哩^ - ^除咗有一整拍大雞扒外仲有好多蔬菜係旁邊咖哩好香椰香味如果有飯食配黎食一定好正(*^_^*)而雞扒都煎得好香配咖哩食一流雞扒都冇雪味(辣肉碎生菜包)肉碎包菜當然要叫啦!!!而呢個係辣辣地包菜食真係好惹味而肉碎就咁食都可以但就辣少少o(^_^)o(炒泰國椰苗)泰國椰苗原來就係馬拉盞菜都煮得爽口調味都正正常常^ - ^(芒果黑白糯米飯)泰國菜一定要叫糯米飯啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)今次呢個係有黑同白糯米芒果好甜又大舊而糯米配椰汁再加芒果真係完美啊!!!
(鑊仔椰香青咖喱燒雞扒)
好大盤青咖哩^ - ^
除咗有一整拍大雞扒外仲有好多蔬菜係旁邊
咖哩好香椰香味
如果有飯食配黎食一定好正(*^_^*)
而雞扒都煎得好香配咖哩食一流
雞扒都冇雪味
(辣肉碎生菜包)
肉碎包菜當然要叫啦!!!
而呢個係辣辣地包菜食真係好惹味
而肉碎就咁食都可以但就辣少少o(^_^)o
(炒泰國椰苗)
泰國椰苗原來就係馬拉盞
菜都煮得爽口
調味都正正常常^ - ^
(芒果黑白糯米飯)
泰國菜一定要叫糯米飯啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
今次呢個係有黑同白糯米
芒果好甜又大舊
而糯米配椰汁再加芒果真係完美啊!!!
今次所介紹嘅係餐廳《泰瀾鑊》(^⦁⩊⦁⸝⸝^)✔️泰式生蝦刺身一碟有8隻,晶凝通透嘅生蝦好鮮甜,又彈牙!✔️火山排骨估唔到咁大份真係好震撼,排骨食落好香蒜蓉味,仲要好多汁,所以都幾Juicy!✔️鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦泰式咖喱我都幾鍾意,因為咖喱嘅香料味特別重,好啱我呢啲好鍾意濃味嘅人!用咖喱炒完嘅大虎蝦超香咖喱味,非常掛汁,彈牙蝦肉吸收晒咖喱嘅香味!✔️頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅好大個蠔餅,食落蛋香同蠔味都好突出!用咗鐵板嘅形式整嘅蠔餅,仲有少少焦香焦脆嘅感覺,正!環境:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5星滿分)服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)整體都非常滿意,仲有好多食物都幾吸引,下次會再回訪!
今次所介紹嘅係餐廳《泰瀾鑊》(^⦁⩊⦁⸝⸝^)
✔️泰式生蝦刺身
一碟有8隻,晶凝通透嘅生蝦好鮮甜,又彈牙!
✔️火山排骨
✔️鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦
✔️頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5星滿分)
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
整體都非常滿意,仲有好多食物都幾吸引,下次會再回訪!
2023-10-25 38 views
這次品嚐了三款菜:炒泰國椰苗(馬拉盞)、蛋網炒金邊和火山排骨,以下是我的個人食評!🏮炒泰國椰苗(馬拉盞)。這道菜以泰國椰苗為主要材料,加上一些馬拉盞醬和蔬菜炒製而成,整道菜味道很清爽,椰苗的嫩度和口感都很好,而馬拉盞醬的辣度和味道恰到好處,口味來講都不錯,適合大眾人士!🏮蛋網炒金邊,這道菜的外觀非常特別,就像一個蛋網一樣,讓我十分好奇。這道菜的主要材料是金邊,金邊的口感很獨特,有一種脆脆的口感,而蛋網的酥脆口感則非常好,令整道菜更加美味!🏮火山排骨,這道菜的名字非常有趣,因為排骨看起來像一個小火山一樣,這道菜的排骨非常嫩,而份量都好驚人,我比較喜好食濃味的,而呢道菜正合我口味!食物評分🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
食物評分🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
2023-10-20 60 views
蛋網炒金邊大大隻蝦,蝦肉肉質的鮮嫩多汁✨並且完美地吸收了調味料的香氣和味道很入味✨粉嘅色澤好足,配上芽菜 花生 雞蛋皮 口感豐富😋超足料香葉辣椒膏炒藍青口青口口感及香葉辣椒味道都配合的非常天衣無縫,令人一試難忘泰式生蝦刺身係最有特色嘅一味餸,當前菜式非常合適!冇諗過佢會用呢啲杯佢上碟!俾人一種星期又有趣嘅感覺😍頂級蘭王蛋香葉辣肉碎炒飯真係好好味!男朋友話呢道菜係今晚最鍾意嘅一道。肉碎的口感鮮嫩,搭配上飯粒又軟又糯,好惹味💕💕口感一流😊同男朋友都好鍾意今晚嘅食物同服務,下次一定會再黎餐廳啦!PS。每逢lunchtime同dinner都會full曬 唔單止裝修有心思 連食物都份量同質素兼備❣️適合三五之己嘅小聚

超足料香葉辣椒膏炒藍青口

青口口感及香葉辣椒味道都配合的非常天衣無縫,令人一試難忘

2023-10-19 74 views
同男朋友去食飯見到個menu咩想叫導致食到超飽!其實店員都有提醒過我地但我地高估了自己食量了,btw我地最後係有食哂嘅!首先,第一樣食物已經超大份,火山排骨。排骨應該有10幾塊,每塊肉都算多配上個汁係好夾嘅!但一個人食3-4塊已經好夠。另外一樣食物係鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦,估唔到有咁大碟!大蝦都好大隻配咖喱食好夾,但係食得咖喱就好想配飯食~可惜嗰日太多嘢食就冇叫做飯。最後一樣食物係小食泰式生蝦刺身,本身諗住瞓啦應該好少點樣知佢係有八個杯,每人食咗4隻都ok嘅!蝦配上酸酸地嘅汁真係好開胃,會上一隻接着一隻!
2023-10-19 57 views
咁耐無去泰國,今日過開黎行海濱,見到呢間泰國餐廳,休閒泰國裝修,就試下佢!前菜先黎個泰式生蝦刺身,一盤有8隻,用既係shot杯,裝住一隻隻既生蝦,打卡岩晒,濃郁既泰式酸汁包住啲蝦,連埋蒜片一齊食,濃郁鮮味!小食就整個辣肉碎生菜包,肉碎用既係半肥瘦既豬肉,有啲香蔥有啲蔥頭,生菜好新鮮,好爽脆,包住軟腍腍既肉碎,好清新!主食就係鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦,咖喱係泰國一定要食,虎蝦好大隻,岩岩熟,煮做咖喱就成兜咖喱都好鮮味,辣得黎食到鮮蝦既鮮味,椰奶比較多,口味偏甜而香氣濃厚!食咖喱就緊係要配埋金磚蒜蓉多士,多士蒜蓉味好重,焗得好脆,再點啲咖喱嚟食,吸收晒啲咖喱汁,更加香濃!
2023-10-18 57 views
前排喺北角有工作嘅事情處理所以難得喺北角食飯見到呢間新餐廳就嘗試一下!整體食物質素都係不錯嘅而且性價比都算高🥰餐廳嘅環境都好舒服加上餐廳唔係開咗好耐所以再上都好乾淨同埋新💕二餐廳外面仲有一間泰國嘅先有嘅車都好有泰國風味。我地3個人就每人叫咗一樣主食。包括鑊仔椰香青咖喱燒雞扒,頂級蘭王蛋香葉辣肉碎炒飯同蛋網炒金邊😚雞扒方面同咖喱係match 的而咖喱都好香椰香味,配飯食係白飯小偷!而炒飯同肉碎係混合埋一齊再加上蛋黃撈飯真係好惹味,我地3個都好鐘意食!而金邊粉唔算特別正宗嘅泰國金邊粉但係勝在入邊有好多料配埋蛋食口感好豐富😎