Hiring
$16,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,500-$29,000
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
See All 5 Jobs
2023-08-15 1499 views
曾經結業嘅牧羊少年咖啡店葵芳分店,終於又再重開了,選址原用之前位置,經過當然要去幫襯下午餐~~俄式牛仔柳意大利粉 $118配熱黃金蕎麥茶英式早午餐 $128配熱白桃烏龍茶 +$38食物水準依舊保持,果然係值得再三光顧

午餐~~
俄式牛仔柳意大利粉 $118
配熱黃金蕎麥茶

英式早午餐 $128
配熱白桃烏龍茶 +$38

食物水準依舊保持,果然係值得再三光顧

英式早午餐
俄式牛仔柳意大利粉
英式早午餐
2023-08-14 888 views
白酒煮青口:爆香了青椒,磨菇,煙肉,令青口多一種味道,入口綿滑,creamy,加上鮮檸檬汁,更能突出鮮味,亦減了油膩感,可以一口一口吃不停。普盧旺斯燉菜:十分好味,當然可以再多一點香料,但本身多種特色蔬菜,顏色鮮豔,已能引起食慾。牛油果香芒烤鷄沙律配日式胡麻醬:牛油果較生,少了軟滑口感,扣了很多分,蔬菜新鮮,火箭菜夠濃味,我鍾意;烤雞香口吸引,最吸睛竟然是芒果,超級香甜。睇show前食餐好,是常識。仲要係有深度的作品。#支持本地劇團#風車草劇團#三聖邨#美人魚#人美心善#家明愛飲紫菜湯#49年咋,未到50年#我地不容易改變世界,但至少不要讓世界改變自己

睇show前食餐好,是常識。仲要係有深度的作品。

#支持本地劇團
#風車草劇團
#三聖邨
#美人魚
#人美心善
#家明愛飲紫菜湯
#49年咋,未到50年
#我地不容易改變世界,但至少不要讓世界改變自己
2023-06-25 2727 views
葵芳間牧羊少年裝修完再開返都一段時間,終於有時間去食,但撞正個日天氣麻麻,天陰陰又落大雨,加上又熱,所以坐室外都有啲暗同唔通風🤣🤣❣️慢煮BBQ醬美國豬仔骨配 蜜糖芥末蕃薯條 $188雖然睇上去好似好大份,但豬仔骨肉較少,而且唔係好食到慢煮嘅感覺, BBQ醬較濃味,基本上只係食到個醬嘅味道😅❣️俄式牛仔柳意大利粉 $98牛仔柳軟腍入味,意粉彈牙,加上有大量配料,所以口感上好豐富😎❣️千島海鮮薄餅 $138批底有點厚,海鮮有大蝦、蟹柳同魷魚仔,份量唔算多,味道就中規中矩🥸❣️京都春日 $108名字改得好有日式風味,味道亦都相當出色,窩夫鬆軟有蛋味,再加上雪糕嘅香甜同忌廉嘅滑,嫌唔夠仲有甜甜酸酸嘅士多啤梨同糖漿,大人同小朋友都鍾意食😍❣️蜜糖芥末蕃薯條 $68蕃薯條唔係間間餐廳都有,佢做得都好出色,香脆可口,配埋蜜糖芥末醬,食唔停口🤪❣️凍牛奶可可朱古力 $52略嫌可可味唔太濃,被冰沖淡左,只算得上叫普通朱古力奶🤓❣️凍藍莓奶酪 $52打得好軟滑,藍莓味香濃🤓❣️凍蘋果蜜桃鮮打紅茶 $52普通味道,不過不失❣️凍自家調製鳳梨Lemonade $42普通味道,不過不失👅好味度:8(10分滿分)味道屬中上,適合

❣️慢煮BBQ醬美國豬仔骨配 蜜糖芥末蕃薯條 $188

❣️俄式牛仔柳意大利粉 $98

❣️千島海鮮薄餅 $138

❣️京都春日 $108

❣️蜜糖芥末蕃薯條 $68

❣️凍牛奶可可朱古力 $52
略嫌可可味唔太濃,被冰沖淡左,只算得上叫普通朱古力奶🤓

❣️凍藍莓奶酪 $52
打得好軟滑,藍莓味香濃🤓

❣️凍蘋果蜜桃鮮打紅茶 $52
普通味道,不過不失

❣️凍自家調製鳳梨Lemonade $42
普通味道,不過不失

👅好味度:8(10分滿分)
味道屬中上,適合大班人聚餐的地方,個日咁岩大雨就冇咩人排,但平時排隊都需時,要有心理準備😅

🏦是次消費總額 $935(人均消費 $187)
🍴須加一服務費
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$187 (Dinner)
  • 京都春日
2023-06-24 925 views
平日想一個人輕鬆自在一下, 專誠到訪牧羊人少年, 多年前也有去太子分店, 這間也去過幾次,食物水準能保持,自己一個坐了戶外地方chill一下,叫了菠蘿茄子雞扒飯, 好好味, 燒菠蘿有驚喜! 滿足😌
跟餐的蘑菇湯
茄子雞扒
2023-04-13
$120 (Lunch)
跟餐的蘑菇湯
那天週末,鬧市中的葵青劇院無表演,比較清靜,不過行到去劇院旁邊的呢間本地文青café就比想像中多人,有比較多人坐室外,我想嘆冷氣就坐喺比較少人嘅室內😄 週末原來有holiday menu,套餐有多款主食和飲品可揀。🍔 蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包 (HK$118).漢堡包本身都巨形,微甜,外脆內軟,不過放埋原條蒲燒鰻魚上去,包包就變得細小🫢.蒲燒鰻魚,多汁,滿口魚肉,好美味呀😋.炒蛋,奶滑口感,滿蛋香.炒蛋下面仲有新鮮生菜.配有蕃薯條和蜜糖芥末醬🍹 冰果茶 (跟餐 +HK$0).我揀咗走冰、少甜.水果茶濃郁足料,味道比較重橙和熱情果的酸酸果汁味道.店員有講話杯底有芒果肉,攪勻後真係多了芒果的酸甜味!📌 提提你:此店有加一服務費喔!

🍔 蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包 (HK$118)
.蒲燒鰻魚,多汁,滿口魚肉,好美味呀😋
.炒蛋,奶滑口感,滿蛋香
.炒蛋下面仲有新鮮生菜
.配有蕃薯條和蜜糖芥末醬

蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包

🍹 冰果茶 (跟餐 +HK$0)
.我揀咗走冰、少甜
.水果茶濃郁足料,味道比較重橙和熱情果的酸酸果汁味道
.店員有講話杯底有芒果肉,攪勻後真係多了芒果的酸甜味!

冰果茶

📌 提提你:此店有加一服務費喔!
2023-04-01
$130 (Lunch)
蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包
冰果茶
2023-03-27 1397 views
身為葵青劇院嘅開荒餐廳,早前宣布要結業,好多媒體都有報導。當一眾熟客不捨之際,點知又有轉機,牧羊少年可以繼續經營落去。星期五晚都幾full,冇訂位只可坐室外位,限時90分鐘。當晚當好冇咩風,佢又冇風扇,坐室外其實有啲熱。芒果牛油果雞肉沙律,份量其實好足,不過食咗一半先記得影相。食材新鮮,配有杏仁片,令口感更豐富。墨魚汁海鮮意粉,好香牛油香,魚子令整個意粉錦上添花。魚真係我喺香港食過最好味嘅西式魚,超級嫰滑。我平時都鍾意食佢嘅素食all day breakfast,個食物配搭好出色,但原來五點半前先有供應。如果以同類餐廳比,我會比較鍾意牧羊多過beans。

墨魚汁海鮮意粉,好香牛油香,魚子令整個意粉錦上添花。

魚真係我喺香港食過最好味嘅西式魚,超級嫰滑。

2023-03-22 796 views
🫶🏻牧羊少年咖啡館今日同朋友嚟到葵涌,行過葵青劇院,見到間餐廳都幾靚就入去試吓。佢哋嘅環境都好唔錯,整體來講都好整潔,我個人就好鍾意佢哋個環境好昏暗,好浪漫好有格調。👍🏻同朋友都唔係好食得太多野,叫咗佢哋嘅泰式青檸凍蜆,黃金鹹蛋法國雞翼同慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉番薯條。🤤佢哋嘅食物質素都真係幾好,特別係泰式青檸凍蜆,真係好似去咗泰國食咁。個法國雞翼其實都炸得幾香脆,但相對之下就普通咗少少。慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉番薯條,都好軟腍,好入味。😋佢哋嘅服務員都幾多,所以完全唔怕等好耐。下次去葵芳,又多咗一個聚腳點啦。💕
🫶🏻牧羊少年咖啡館

BBQ美國豬仔骨  配忌廉番薯條
法國雞翼
青檸凍蜆
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
BBQ美國豬仔骨  配忌廉番薯條
法國雞翼
青檸凍蜆
  • BBQ  豬仔骨
17.03.2023 星期五 晚牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)欣賞長壽音樂劇《我們的青春日誌》前,先到牧羊少年咖啡館食好西;原本葵青劇院分店說要結業,幸好終可續租,所以今晚又可以來。在咖啡館網站可以預先訂位,而且如果選擇晚上5:30-19:15這時段,還有八折,很划算。除了堂食,平時也很喜歡用平台叫外賣,晚上的小食選擇很多,而且份量大,所以常常當主菜來食,如照燒汁煎乾蒜美國牛粒、啤酒煮奶油藍青口、魚湯輕炒西蘭花、灸燒荷蘮汁豬肉排等。鹽麴燒比目魚配炒露荀孢子甘藍及新薯今晚來到餐廳,自然想試平時少吃的主菜,所以今晚選擇了比目魚。溫馨提示,幾款主菜註明需時廿五分鐘,若趕時間就要早些下單。等候是值得的,熱騰騰的比目魚,魚質又滑又甜,魚皮脆卜卜,加上露荀孢子和焗薯,非常美味,推介。香草青醬雞肉蘆筍意大利粉朋友說不錯,份量多,職員也說其實這個意粉味道很好,只是青醬汁不是人人喜歡。伯爵茶咖啡(凍)不會太甜,微微伯爵茶味,這個有介紹,但詳情忘記了,只知道為保存原來味道,所以不作加減調味。牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬牛油果和芒果都很新鮮,沙律菜份量多。其實牧羊的三款沙律常常吃,全都很美味,尤其紅菜頭香芒葡萄
17.03.2023 星期五 晚

牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)

牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬
牛油果和芒果都很新鮮,沙律菜份量多。
牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬

其實牧羊的三款沙律常常吃,全都很美味,尤其紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜聽芥末醬、紅石榴大蝦菲達芝士沙律配紅莓油醋汁,這兩款沙律的沙律醬汁特別美味。

環境、味道和服務很滿意,會一直支持啊🥰。

~~~~~~~~

後記(不是食評):
終於欣賞完爆炸戲棚的長壽音樂劇《我們的青春日誌》,這套劇已經演出長達八個月,今晚是第二百一十場。三小時的音樂劇全無冷場,難怪被譽為「學⽣、家長、老師必睇的香港⾳樂劇」,真心推介。
2023-03-17
$216 (Dinner)
2023-03-17 738 views
晚上幾個朋友去了葵芳牧羊少年咖啡館,選擇露天坐位,有音樂有暗燈好有情調😄傾計好地方,食物唔算好多選擇, 點了紅石榴大蝦菲達芝士沙律,千島海鮮PIZZA,慢煮燒烤醬豬肋骨,3款都好食, 尤其pizza最出色,豬肋骨夠軟醬汁好味,但比較細份😆
2023-03-12 607 views
Weekend vibe 💯 餐廳提供戶外同室內座位,3月份坐係戶外聽住歌吹住風,好relax🌴 食物質素一般,勝在環境。⭐️蒜香墨魚汁小八瓜魚三文魚子意大利粉 $98基本上墨汁沒有什麼味道,三文魚子加返幾分咸味,小八瓜魚不算不上鮮甜但又唔會好霉,意粉軟硬適中。整體來說中規中矩。Holiday Menu 送一杯飲品,幾抵食!⭐️蜜糖芥末番薯條 $68番薯條一上就係凍嘅,外皮香脆內裏軟身,蕃薯甜味幾出,醬汁蜜糖同芥末味道好平衡,假如蕃薯條係即叫即炸就滿分!牧羊少年咖啡館 (葵青劇院) (葵芳)葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖

⭐️蒜香墨魚汁小八瓜魚三文魚子意大利粉 $98

Holiday Menu 送一杯飲品,幾抵食!

⭐️蜜糖芥末番薯條 $68

牧羊少年咖啡館 (葵青劇院) (葵芳)
葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖

2023-03-01 766 views
近日得知牧羊少年可以原址重開,心裡暗自高興,因早前臨別秋波之際再訪,吃得驚喜滿意,如今失而復得,將來會倍感珍惜。韓式洋釀雞翼 $68雞翼五大隻,炸得香脆熱辣辣,表面裹上的醬汁辣中帶甜,加上杏仁片多一份脆脆口感,各方面都恰到好處。千島海鮮薄餅 $138入座時見這薄餅的出現率最高,一於不執輸也來一客。菜單上有簡介薄餅餅底的由來,厚薄適中,焗起新鮮熱辣,面頭配料多口感豐富,一人半個也不膩。日落巴黎:朱古力香蕉窩夫 $108點主食時刻意節制,為的就是要吃窩夫做甜品。朱古力窩夫一客四件香噴噴,食落有蛋香,加上剛熟的香蕉,整件事絕對錯不了。記得開業初期也有試過一次,印象平平,相比下真的進步很多,驚喜開心。
韓式洋釀雞翼 $68
千島海鮮薄餅 $138
日落巴黎:朱古力香蕉窩夫 $108
$160 (Dinner)
2022-12-16 1055 views
幾次經過不同的牧羊少年咖啡館於飯點時間都坐滿人,今次朋友專登提早到拎位,終於可以吃上了接近午餐時間到已經有一半位置坐滿了。今次點了幾個午市套餐,可以share食試到唔同菜下單後等了15分鐘上菜英式早午餐 English Brunch 依間比較特別竟然有Granola希臘乳酪,酸甜中帶有小小甜味,烤得香脆嘅楓糖烤穀物配上希臘乳酪令口感層次增加不少,作為餐前開胃一流黑松露豬肉腸十分juicy,切下直冒肉汁挪威煙三文魚鹹香鮮甜,配上合桃杏脯包帶小小煙韌口感一流。炒雜菌也是我最愛黑松露醬炒蛋十分香,不過略嫌炒蛋偏熟。不過整體上也十分高質鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 Penne w/ Mushroom in Black Truffle Cream Sauce 鮮忌廉十分香,搭配上黑松露令到整個醬奶香及黑松露香氣相得益彰醬比較渴身,令每條長通粉度可以沾上醬汁。唯黑松露略嫌偏少,否則香氣應該會更濃郁俄式牛柳意大利粉 Beef Stroganoff Spaghetti 依款係朋友嘅最愛,牛柳十分嫩,肉味較濃,俄羅斯做法一定要配上酸忌廉,令到整個意粉味道層次更豐富蒜香墨魚汁小八爪魚三文魚子意大利粉 Baby

下單後等了15分鐘上菜

英式早午餐 English Brunch
黑松露豬肉腸十分juicy,切下直冒肉汁
黑松露醬炒蛋十分香,不過略嫌炒蛋偏熟。不過整體上也十分高質

英式早午餐 English Brunch

蒜香墨魚汁小八爪魚三文魚子意大利粉 Baby Octopus & Salmon Roe Spaghetti in Cuttlefish Ink Sauce
小八爪魚分量十足並沒有切開濫竽充數,三文魚子加入蒜後令到鹹鮮味得到提升
再配上墨魚汁意粉,令到成個口都充滿着鮮味
不過切記吃完一定要漱口,否則牙齒沾著墨魚汁就十分滑稽

是拉差法國雞翼 Chicken Wings w/ Sriracha Chili Sauce
雞翼香脆帶微辣,一口咬下肉汁就直接流出,再沾上靈魂是拉差蛋黃醬,辣、嫩、脆一下子全同步爆出,完全吃不停

厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包拼蜜糖芥末蕃薯條 Cheese Pork Chop Burger w/ Sweet Potato Fries & Honey Mustard
依個係最後先上菜嘅,等了差不多20分鐘。漢堡包焗得外脆內軟,脆得竹籤插下還流下了幾條裂痕。豬扒肉質軟及多汁
再搭配上芝士及沙律醬,油膩感瞬間減少了
不過上菜速度加快就更好了。

玫瑰可可朱古力 Rose Coco Chocolate
依個都係朋友大推🤩朱古力十分香濃,再搭配忌廉,雖然十分邪惡,但飲出滿滿嘅幸福感❤️
玫瑰可可朱古力 Rose Coco Chocolate

難怪一直人氣高企,cp值十分高👍🏻
玫瑰可可朱古力 Rose Coco Chocolate
收工第n次趕去食早午餐放工放5點 可以兩三個字衝去牧羊少年咖啡館食個all day breakdast當晚餐 (17:30轉晚餐menu)鐘意佢個素食早午餐夠豐富今日仲有埋跟餐沙律(平時係湯)真係夠晒fresh呀跟餐沙律係胡麻醬加d菜 對我黎講胡麻醬係配咩菜都咁正既個素食早午餐 有黑松露醬炒滑蛋 & 核桃杏脯包&法邊豆&菇&蕃茄&牛油果&蕃薯條& granola yoghurt係咪好豐富呢無肉都夠晒滿足蕃薯條可以再脆d我次次都食晒其他嘢再留返兜yoghurt慢慢嘆雖然價錢唔算好平 但係一個餐有咁多款仲有埋我鐘意既yoghurt 所以間唔時就要食下之前食跟餐我都叫iced latte 今次試flat whiteflat white 好飲過iced latte喎!小分享葵涌呢間分店有室內室外位我未坐過室外室內有次都幾full就留意到原來室內個樓底都幾矮所以會幾嘈
收工第n次趕去食早午餐

鐘意佢個素食早午餐夠豐富
今日仲有埋跟餐沙律(平時係湯)
真係夠晒fresh呀

跟餐沙律係胡麻醬加d菜 對我黎講胡麻醬係配咩菜都咁正既

係咪好豐富呢
無肉都夠晒滿足
蕃薯條可以再脆d
我次次都食晒其他嘢再留返兜yoghurt慢慢嘆

之前食跟餐我都叫iced latte
今次試flat white
flat white 好飲過iced latte喎!

小分享
跟餐沙律
Flat white
素食早午餐
2022-12-02
$145 (Lunch)
Flat white
素食早午餐
2022-12-03 603 views
📍牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖🟠牧羊少年咖啡館總給人悠閒自在嘅感覺,週末總是多人等候的,所以有用餐限時。🍹☕️藍莓奶酪($52-HKD),自家調製薄荷($42-HKD),薄奶泡咖啡($40-HKD),黃金蕎麥茶($38-HKD)。🍕千島海鮮薄餅($138-HKD),熱辣辣嘅pizza永遠都唔會失色嘅。🍝牛肝菌汁雜菌大啡菇意大利粉($88-HK),意粉味道一般,由於係雜菌,所以無咁膩。🥗紅石榴大蝦菲達芝士沙律配紅莓油醋汁($108-HKD),沙律選用新鮮蔬菜同大蝦,由於個沙律酸酸甜甜,感覺非常清新。🐖炙燒荷蘭汁豬肉排($78-HKD),呢個豬排有驚喜,味道好香口,而肉質亦很嫩滑,推介😋
📍牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)
葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖

2022-11-29 483 views
餐廳係正葵青劇院旁 所以約朋友都方便搵地方環境舒服 唔會好嘈吵 方便傾吓計雖然價錢少少偏貴 份量唔算好大但食物質素幾好Pizza薄得嚟又有好多料 正~意粉偏爽口 好多唔同款嘅特色飲品
餐廳係正葵青劇院旁 所以約朋友都方便搵地方
環境舒服 唔會好嘈吵 方便傾吓計
雖然價錢少少偏貴 份量唔算好大
但食物質素幾好
Pizza薄得嚟又有好多料 正~
意粉偏爽口
好多唔同款嘅特色飲品