2022-10-14
牧羊少年咖啡館係一間以旅遊為主題嘅連鎖餐廳,風格十分文青,餐廳菜式以輕食為主,個人幾推介佢地嘅Set Dinner(主食+甜品+特飲=$138) 我同朋友分別揀左明太子鮮蝦意粉&忌廉黑松露醬意粉,前者明太子鹹香味十足,加入適量嘅櫻花蝦同三文魚籽令口感更為豐富,而俾到我驚喜反而係賣相平平無奇嘅後者,松露味道唔會太搶,亦突出到其他菌類嘅香味,醬汁都做得好creamy,令每一啖都食到既香且滑嘅口感。特飲方面嘅選擇就比較多,而且套餐係可以任揀一款,我就揀左原味Coco朱古力沙冰,沙冰細滑而且非常濃郁,就算溶左朱古力味道依然唔會變淡,朱古力愛好者必試,而跟餐嘅芝士餅係每日固定款式,味道上不過不失,至少不會死甜,另外都單點左一客辣牛油水牛城雞翼($52),不過只食到少許辣油味,稍為普通左啲。