Restaurant: The Astor
Info:

2020-12-21 943 views
✨普慶下午茶自助餐。268+1喺冇晚餐自助餐嘅情況下,食住下午茶頂住檔先啦,第一次嚟到普慶食下午茶自助餐,係冇冷盤嘅。冇刺身冇魚生冇蝦冇蟹,熱盤選擇多😊,甜品味道一般。有汽水維他奶任飲。個人覺得呢個價錢叫做ok啦.不過甜品味道真係一般囉。因為如果下午茶自助餐來講我對甜品要求會多少少,其實冇海鮮冇冷盤都唔緊要,但係甜品選擇一定要多,或者有一兩款做得特別好味,現場所見人真係比較少啊,佢封咗一半場係冇開嘅,大概封咗一半場之後都只係坐咗一半la。
✨普慶下午茶自助餐。268+1
普慶餐廳的自助餐平常一位難求,可能是疫情關係,今次是輕鬆訂到位子。餐廳現在正在做著「威士忌邂逅朱古力」下午茶自助餐。Free flow 的cocktail 一個是威士忌入饌,一個是伏特加,兩個都不錯,但個人偏好朱古力x伏特加的cocktail多一點。熱盤來說,必試的有威士忌燒豬肋骨、烤菠蘿配蜜糖豬腩肉配威士忌芥末醬和威士忌雞翼。但吃下午茶自助餐的重點還是甜點🍮☺️朱古力威士忌廉慕絲、咖啡忌廉威士忌泡沫、威士忌冧酒蛋糕、威士忌朱古力忌廉泡芙全都做得不錯!如果你喜歡威士忌x朱古力的組合這下午茶是不錯的!但可能是下午茶自助餐的關係,暫時未試到為何這間餐廳是擁有「最佳自助餐」稱號的餐廳呢~~...#FoodieSadventure #FoodieS自助餐 #自助餐 #buffet
餐廳現在正在做著「威士忌邂逅朱古力」下午茶自助餐

但吃下午茶自助餐的重點還是甜點🍮☺️

如果你喜歡威士忌x朱古力的組合這下午茶是不錯的!
朱古力威士忌廉慕絲
朱古力威士忌廉慕絲
威士忌燒豬肋骨
NY  Sour;  Chocalate  One
  • 甜品區
高CP值海鮮主打自助餐🦞🦐🦀🐚🍣🦪🍽全層有7個區域,海鮮、炸物、燒烤、燒味、刺身、凍肉、甜品等,包羅萬有🤩海鮮有6款: 生蠔、麵包蟹、小龍蝦、青口、凍蝦、翡翠螺🦞推介龍蝦,肉質爽口彈牙,膏多香厚🐚螺肉肥大鮮美🦪生蠔唔算肥美,但勝在新鮮其他正常發揮🥩 肉眼扒肉質鮮嫩,易咬口,有多款醬汁配搭🍖燒羊架熟度不均,一時非常之鞋口,一時血淋淋🍰甜品款式唔算多,水準四平八穩,特別推伯爵茶布甸,Apple crumble,朱古力撻😋 另有近十種movenpick雪糕選擇🍱其他熟食質素中上,特別推介天婦羅,燉肉,燒物整體餐廳坐位闊落,環境寬敞,食物種類多,平均質素中上,假日午市$37x,可以話CP值頗高,唔怪係openrice 人氣之選📍普慶餐廳
[逸東酒店] 高CP值海鮮主打自助餐🦞🦐🦀🐚🍣🦪

🤩海鮮有6款: 生蠔、麵包蟹、小龍蝦、青口、凍蝦、翡翠螺
🦞推介龍蝦,肉質爽口彈牙,膏多香厚
🐚螺肉肥大鮮美
🦪生蠔唔算肥美,但勝在新鮮
其他正常發揮

🥩 肉眼扒肉質鮮嫩,易咬口,有多款醬汁配搭
🍖燒羊架熟度不均,一時非常之鞋口,一時血淋淋

🍱其他熟食質素中上,特別推介天婦羅,燉肉,燒物

📍普慶餐廳
睇某電子飲食雜誌介紹,普慶的聖誕自助餐十分吸引,於是打電話預約,打去的時候已full,留咗後補,大約一到兩星期後,可能因為二人限聚令,好多人取消預約,於是普慶有人打給我,話後補有位。所以我去了吃普慶的聖誕午市自助餐,四位,兩個人一張檯,安排是隔離檯,相隔也是有大約1米,距離比較遠。我見現場也是會把二人以上的客人,安排坐在附近。我是週末去的,相信很多人取消預約,因為在場座位的整體上座率是不到一半。以下在雜誌介紹的聖誕大餐,都是午市沒有的:重複,是沒有的:升級版的龍蝦沙律、珍寶梳乎厘、鱈場蟹腳、火焰雪山 、暖笠笠的瑞士Raclette熱溶芝士、法式龍蝦湯生蠔天婦羅蒜茸燒大虎蝦、燒煙肉帶子小龍蝦和充滿港式風情的冰糖葫蘆(包括山楂、士多啤梨及提子),以下圖片都是沒有的,重複,以下圖片都是沒有的,冰糖葫蘆,完全沒有海膽手卷,沒有梳乎厘,沒有充滿兒時回憶的糖果,沒有雞蛋仔,沒有我感覺,聖誕的午市自助餐,和平時普通的自助餐是沒有分別,因為上述的是完全沒有。對了,以下五款特色飲品,雜果賓治、香港特有的菠蘿冰、椰汁紅豆冰、棉花糖朱古力或聖誕香料酒,每人只有一杯,重複,每人只有一杯。重點:飲品方面,只有水
睇某電子飲食雜誌介紹,
普慶的聖誕自助餐十分吸引,
於是打電話預約,

打去的時候已full,留咗後補,
大約一到兩星期後,
可能因為二人限聚令,好多人取消預約,
於是普慶有人打給我,話後補有位。
所以我去了吃普慶的聖誕午市自助餐

我見現場也是會把二人以上的客人,安排坐在附近。

我是週末去的,相信很多人取消預約,
因為在場座位的整體上座率是不到一半。

以下在雜誌介紹的聖誕大餐,都是午市沒有的:
重複,是沒有的:

升級版的龍蝦沙律、
珍寶梳乎厘、
鱈場蟹腳、
火焰雪山 、
暖笠笠的瑞士Raclette熱溶芝士、
法式龍蝦湯
生蠔天婦羅
蒜茸燒大虎蝦、
燒煙肉帶子
小龍蝦
和充滿港式風情的冰糖葫蘆(包括山楂、士多啤梨及提子),

以下圖片都是沒有的,
重複,
以下圖片都是沒有的,

冰糖葫蘆,完全沒有

海膽手卷,沒有

梳乎厘,沒有

充滿兒時回憶的糖果,沒有

雞蛋仔,沒有

重複,每人只有一杯。

重點:飲品方面,只有水,只有水,
想飲其它?可以,每杯再加錢就可以了!

總結:
午市星期一到五,成人358+1,也算值這個價,

我吃的是星期六日438+1,
回想起來我就感覺吸引不大,因為和普通午市自助餐一樣,如果我提前知道是這樣,我是不會優先選擇普慶。

如果有下次,我會吃晚市,688+1,

只是我有被騙的感覺,當然是我自己沒有打電話問清楚,
我當然沒有期望午市係有曬雜誌所說的,全,部聖誕特色食物,
但午市係完全沒有上述的任何一樣,完全、一樣也沒有!

我會有陰影:是否晚市的時候,有些食物又會話只有紅日聖誕才有。

2020-12-06 1468 views
4個人去吃普慶的聖誕大餐。之前試過兩次訂座,發現要排3星期,於是放棄了,今次終於訂到。網上看見不少評論,說是抵食之選,所以有點期待。新裝修的環境,疏遠的枱,令我感到舒適。我的習慣是先吃沙律。沙律的款式,足夠我享用,另外有些廚師沙律經過特別處理,我快很喜歡。然後便是冷盤,有生蠔、有龍蝦仔、有龍蝦鉗、海蝦、翡翠螺、青口、麵包蟹。同行朋友都說麵包蟹好難食,所以我skip了,小龍蝦似大陸野,我唔敢試,青口通常un, 所以我也放棄。龍蝦鉗普通,海蝦同翡翠螺有彈性,算係新鮮。生蠔即開,在你面前沖洗及掃,算係用心,而且唔會太細隻,大部分都有鮮味,只有一兩隻苦澀,算是性價比最高之選。然後便到刺身,雖然款式平平無奇。但起碼三文魚食落新鮮,而且有冰底。之後到熱食,我冇乜影相, 但中式果邊有條檸檬煎魚,係全場最好食既野,因為夠熱肉滑而且冇骨。 而其他例如海南雞飯等等都ok。聖誕大餐的主角-火雞,我預咗佢唔會好食,果然是又鞋又un, 主要是用來應節。反而佢旁邊的燒羊架好食好多。總括而言,lunch time 近$500一位係有少少貴,但計番佢週日2.5小時慢慢食,有生蠔,整體食物質素中上,環境舒適,係抵食之選
網上看見不少評論,說是抵食之選,所以有點期待。

新裝修的環境,疏遠的枱,令我感到舒適。我的習慣是先吃沙律。

各式沙律

冷盤

龍蝦鉗普通,海蝦同翡翠螺有彈性,算係新鮮。

日式刺身

火雞

雪糕
凍肉類

總括而言,lunch time 近$500一位係有少少貴,但計番佢週日2.5小時慢慢食,有生蠔,整體食物質素中上,環境舒適,係抵食之選,值得再來。最後,食完咁多又冷又熱既野冇痾,算係難得,證明內部衛生情況理想。
2020-12-06
$500 (Lunch)
Christmas
各式沙律
雪糕
凍肉類
  • 檸檬煎魚冇骨
2020-12-04 5966 views
2020年12月份的主題:那些年,我們一起吃的聖誕大餐與鳳姐一起開心歡度聖誕佳節11月中就預訂咗12月2日食午餐自助餐成人$358 + 服務費 = $393.80長者$228 + 服務費 = $250.80先取海鮮,蝦、麵包蟹、龍蝦鉗,質素都OK,攞咗四隻生蠔,四隻都有蠔殼碎,質素又麻麻地,冇攞第二轉。刺身種類不多,沒有帶子刺身及甜蝦刺身。燒味檔嘅燒味都正常好味,海南雞飯,海南雞好滑,有個蝦干蒸排骨飯,蒸得幾靚,排骨爽口,飯粒粒分明好味道。一入門口有隻大火雞,夠吸晴,仲有燒腩肉,可惜皮不脆,燒牛肉就正常,調味料區有好多唔同味道嘅鹽,比較特別少少每人有一杯免費飲品,如果可以任飲就最好啦。佢嘅沙律都有好多種類,調味都唔錯,湯有三款,金寶海鮮湯、南瓜湯、中湯。好多人都讚呢間好味道、抵食,我哋應該係例外嘅2位,大家都只認同佢地方係大,頭中尾左右位置都有食物區,但係品種唔多,唔同區域,但係放嘅食物其實都係大同小異,例如:每個位都有意粉類,一邊係放粟米粒,另一邊係放一件件嘅粟米,選擇少,沒有回本食物。好的有:雪糕比外間選擇多,可惜唔夠凍,半溶狀態,基本上烹調嘅味道都好。不好的:意粉類都有四款、芝士
2020年12月份的主題:那些年,我們一起吃的聖誕大餐
與鳳姐一起開心歡度聖誕佳節
11月中就預訂咗12月2日食午餐自助餐
成人$358 + 服務費 = $393.80
長者$228 + 服務費 = $250.80
攞四隻,四隻都冇蠔殼碎片
刺身種類不多,沒有帶子刺身及甜蝦刺身
每人有一杯免費飲品,如果可以任飲就最好啦。
不好的:意粉類都有四款、芝士焗薯仔、焗白甘筍、焗紅甘筍、粟米、炒椰菜仔、蔬菜類日式冷盤... 有一半都係呢啲下價嘢。
今次嘅主題係那些年,可能那些年就係要食返當年冇錢時候食嘅嘢啦,都係蔬菜及澱粉質,快飽。
裝修係懷舊風嘅,所以係那些年
2020-12-02
$394 (Lunch)
2020-11-26 1006 views
同女朋友拍拖週年紀念, 去咗呢間好出名嘅自助餐慶祝 , 位置上唔太近地鐵站,個人覺得由佐敦站行過去會方便啲,建議搭巴士會行少啲。餐廳係酒店嘅底層,地方面積好大, 可能係因為疫情關係, 啲枱擺得好開,空間感十足, 非常好! Buffet 準時六點半開始, 總共分左六個大區: 海鮮,沙律及冷盤,刺身壽司,串燒,燒牛肉 及酉式熱葷 , 中式熱葷, 甜品。個人推薦: 三文魚剌身好新鮮 配燒肉嘅sauce 五花百門,好新穎甜品區嘅即整Crepe都值得推薦另外staff嘅收碟速度絕對係自助餐界嘅Top 3, 非常抵讚 !

個人推薦: 三文魚剌身好新鮮
配燒肉嘅sauce 五花百門,好新穎
甜品區嘅即整Crepe都值得推薦
2020-11-23
$568 (Dinner)
Anniversary
聽聞咗『普慶』buffet好一陣子,1個月前訂,終於試到 •整體:甜品有驚喜,食物款式多,1830食到2130,食足3個鐘!•我哋食得最開心嘅係雪糕,仲要係Movenpick 同有10個味,好彩有朋友share,如果唔係試唔晒。青檸必食,仲encore咗tiramisu 同咖啡味!•大路嘢無咩特別,個小食有🌟驚喜:1️⃣「牛扒檔」嘅『🍖豬腩仔 Pork Belly』,皮燒得香脆,肉質彈牙,我平時好少食埋層肥膏,今次有食;2️⃣「天婦羅檔」嘅『🍶日式清酒煮蜆』,除咗有啖啖酒香外,蜆肉好嫩,可以一試;3️⃣「甜品檔」嘅『🍫Whiskey酒心朱古力』,好容易以為朱古力太常見而唔揀佢,但朱古力微甜,酒味甘香,實在要試;4️⃣「刺身檔」嘅帶子鮮嫩帶甜,係中小型帶子,有厚度同口感;•‼️睇彩數之選‼️⏬🌊💦「海鮮吧」有開邊龍蝦,麵包蟹,蟹腳,青口,蝦,生蠔;但生蠔今日質素麻麻哋,朋友認為太細粒,多碎殼同有少少苦味,所以只係食咗一轉;⏬🦆 『片皮鴨』已經包好嘅片皮鴨,今次啲醬落得重手咗;•【後記】➡️3個人坐一張細枱有啲迫,因為每次岀去都要帶口罩,所以會想一次拎多少少,行少轉,枱面常滿;好彩店員收碟收得快!➡️差唔多每個食
聽聞咗『普慶』buffet好一陣子,1個月前訂,終於試到

大路嘢無咩特別,個小食有🌟驚喜:

‼️睇彩數之選‼️

⏬🦆 『片皮鴨』已經包好嘅片皮鴨,今次啲醬落得重手咗;

【後記】
➡️差唔多每個食物位都有放搓手液,枱同枱中間有足夠空間,衞生都可以
2020-11-24
$630 (Dinner)
2020-11-19 1463 views
錦上添花易,雪中送炭難。應該是因為表裡如一的人情味,才能令員工綻放如此笑容。前身為普慶戲院的佐敦逸東酒店,形象年輕有活力,酒店內各家餐廳獲得不少好評✨ 這次小莎跟家人嘗試了普慶餐廳 @theastorhk 的午市自助餐,餐廳靈感來自港式茶餐廳和亞洲常見的熟食市場,七個分佈於餐廳不同位置的美食專區囊括各國菜式:海鮮、燉肉、壽司、燒味⋯⋯全部都令人食指大動😋頭盤有cheese、parma ham、pastry和沙律,吃開了胃就可以進攻其他區域大快朵頤了!最驚喜莫過於午市自助餐也有即開生蠔供應,生蠔的size不算大,配以檸檬汁和cocktail sauce,味道帶海水和微微甜味🦪 我留意到店員不會將太小的生蠔給客人,這舉動非常貼心哦~其他海鮮(翡翠螺、青口、蝦、蟹、小龍蝦)都很新鮮👍🏻西式熟食有澳洲肉眼、豬腩肉、羊架、薯蓉、意粉等;亞洲熟食有日式串燒、烤海鮮、韓式豬腩肉、泰式咖喱牛等。最令我驚艷的就是日式天婦羅的食材選擇,竟然有我最愛的羽衣甘藍和秋葵‼️ 店員姨姨看我如此興奮,指出還有苦瓜和金菇等比較少見的食材哦~蘸蘸加了蘿蔔蓉、黑椒和綠茶鹽的天婦羅汁,天婦羅酥脆的口感超讚的😍聽說女生都有個甜

巴馬火腿

沙律

澳洲肉眼
熟食
天婦羅

聽說女生都有個甜品胃,真相是女生吃得再飽,還是會冒著撐破肚皮的風險吃一口甜品😂 大推Lemon Meringue Tart,一件小小的tart由檸檬慕斯和檸檬蛋白霜組成,味道清新,口感輕盈,超想研究它的食譜(然後就可以自私食了)!另外威士忌酒心朱古力、Pineapple Crumble和朱古力tart也是我的心水推介🍍

檸檬撻

總的來說,食物質素中上、環境舒適、服務周到,是一家值得推薦的餐廳~
2020-10-25
$450 (Lunch)
沙律
天婦羅
檸檬撻
  • 生蠔
餐廳:普慶餐廳 (佐敦)地址:佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層香港人消費緊係要作出最明智嘅選擇🇭🇰,最近去咗eaton staycation,緊係唔可以錯過酒店B1層普慶餐廳theastorhk 嘅breakfast buffet啦😎普慶餐廳拎咗Openrice嘅優秀自助餐獎項🏆,相信一定有佢出色嘅地方,早餐價錢原價$200再加一,不過連住宿或者某啲機構嘅員工另外有優惠(例如醫管局),所以今餐計埋加一都唔洗$100😍,好抵食餐廳裝潢豪派而且夠寬敞,有種歐式建築味道🤩,職員帶完位👩‍💼,坐定定果陣就問需唔需要茶或者咖啡☕️,作為coffeeholic緊係二話不說揀咗咖啡啦,值得欣賞嘅係佢地用咗壓榨咖啡嘅器皿,可以自行按壓咖啡碎豆增加咖啡醇香😋,而淡奶都係另上,比你按喜好添加The Astor成層設有七個食物專區,亦有師傅即席烹調多國美食,比較特別嘅係有唔少特色香港地道食物,例如雞蛋仔、魚蛋粉🍜、點心🧆、樽裝維他奶等,見同場都有外國人享用緊早餐buffet,真係一個好好宣揚香港文化嘅機會🇭🇰我total就拎咗4輪嘢食,其中多國嘅麵包🥯、雞蛋仔,同埋即叫即整嘅奄列都令我好滿意👍🏼,軟餐包
餐廳:普慶餐廳 (佐敦)
地址:佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層

The Astor成層設有七個食物專區,
亦有師傅即席烹調多國美食,

我total就拎咗4輪嘢食,其中多國嘅麵包🥯、雞蛋仔,
同埋即叫即整嘅奄列都令我好滿意👍🏼,軟餐包、牛角包🥐、法包、全穀物麵包、奶黃提子卷......真係花多眼亂👀。
雖然係自助餐,但係唔好以為啲麵包會凍哂唔好食,餐廳係每一款包下都有烘爐烘住,包你拎上手果陣仲係新鮮熱辣辣,抵讚👍🏼

職員收碟同食物更換嘅速度都好快,唔似有啲自助餐比人拎哂就無得食,或者要等好耐先再refill🙈,整體嚟講無講服務、環境、食物款式同質素都幾唔錯,以$100唔洗嘅呢個discount去食真係抵到爛😂
2020-11-14
$99 (Breakfast)
Dining Offer
Coupon
2020-11-11 1127 views
聽朋友講普慶ge自助餐好正,依家咁岩又做緊海鮮主題ge自助餐,合晒我地心意入到去真係好多人啊 啲位有少少迫但都可以接受啦! 啲職員都忙到首先梗係行一個圈睇下有啲咩食啦 再計劃下食邊樣野先行完都係覺得海鮮最吸引 有長腳蟹、生蠔、波士頓龍蝦、龍蝦仔、青口...食落好新鮮 肉質鮮甜又爽口 淨係海鮮都encore咗3大碟!當然仲有其他冷盤同熱盤啦 味道不過不失 最回味反而係個湯 感覺上無咩味精~甜品的選擇都幾多,不過都最後都己經飽飽地,試唔晒全部,最後係集中試晒10種味道嘅Movenpick雪糕 回返晒本啦 哈哈!總結係值得一試ge,呢個價錢唔平 但起碼叫值回票價~~

首先梗係行一個圈睇下有啲咩食啦 再計劃下食邊樣野先

總結係值得一試ge,呢個價錢唔平 但起碼叫值回票價~~
2020-09-26
$600 (Dinner)
  • 海鮮
打左好多次電話都冇人聽,原來要用whatapps book位,同朋友食過dinner buffet,五百幾六百幾蚊好唔值,好多buffet 好食過佢,以後唔會再黎,熟食又小款色,生蠔又唔係即開,仲要食完龍蝦refill 得勁慢又小,冇下次
2020-11-06 866 views
星期五的放肆。大開殺戒,各蝦兵蟹將小心睇路🐙🐚🐟🦀蠔比較細隻但味道尚算鮮甜,但唔夠我甜😘中湯有驚喜,真心老火,老過我呀公😝Sushi 普通過我屋企啲basic tee 叉燒都做得唔錯,唔會太甜又夠口感甜品有我最愛既毛分平(Movenpick)仲有得食軟雪糕,雪糕,雪糕🍦🍦🍦#卡路里爆表 #又係食左先減#又係我Vivian大叔#EatonHotel#唔係扮空少來見工#foodhk
星期五的放肆。
大開殺戒,各蝦兵蟹將小心睇路🐙🐚🐟🦀
蠔比較細隻但味道尚算鮮甜,但唔夠我甜😘
中湯有驚喜,真心老火,老過我呀公😝
Sushi 普通過我屋企啲basic tee
叉燒都做得唔錯,唔會太甜又夠口感
甜品有我最愛既毛分平(Movenpick)
仲有得食軟雪糕,雪糕,雪糕🍦🍦🍦

#卡路里爆表
#又係食左先減
#又係我Vivian大叔
#EatonHotel
#唔係扮空少來見工
#foodhk
2020-11-03 2325 views
見到好多人都去普慶食buffet,今次終於到我去食喇,今次食晚市buffet, 第一輪去拎左龍蝦、面包蟹、長腳蟹、三點蟹食,龍假都多肉既,面包蟹就無咩肉無咩膏,三點蟹非常細隻,食落去係無咩味既,長腳蟹反而有鮮味,之後拎左生蠔食,每次可以拎兩隻,生蠔反而有驚喜,雖然係細細隻但每隻都好鮮,所以都拎左好多轉,刺身就一般般喇,三文魚係有D Un 仲要有根既,但反而油甘魚都香口,但就好細片。之後就拎左片樣鴨食,都好香口,然後等8:00去拎左個火焰雪山食,都好creamy,總括嚟講不過不失,但服務員態度好好,每次食完好快會幫我地收好哂D碟,每次拎海鮮都會有好多冰喺底,確保食物新鮮,價錢黎講都係一般般,味道質素有望提升。
刺身
火焰雪山
2020-10-26
$650 (Dinner)
Anniversary
火焰雪山
2020-11-03 826 views
見好多人推介.咁岩我媽生日去試下.但期望太大.星期日$618一位加一咩折扣都無連生日蛋糕都要加錢當晚個場坐唔滿人侍應收碟比較慢一開場無耐海膽手卷就話無晒壽司師傅態度神仲要好差海鮮生蠔仲要限住咁俾你生蠔都幾新鮮,長腳蟹第一輪唔錯之後好咸,龍蝦都ok又無咩人排隊.唯有再排過熟食就一般.甜品無樣好食

見好多人推介.咁岩我媽生日去試下.
但期望太大.星期日$618一位加一
咩折扣都無連生日蛋糕都要加錢
當晚個場坐唔滿人侍應收碟比較慢
一開場無耐海膽手卷就話無晒
壽司師傅態度神仲要好差
海鮮生蠔仲要限住咁俾你
生蠔都幾新鮮,長腳蟹第一輪唔錯
之後好咸,龍蝦都ok
又無咩人排隊.唯有再排過
熟食就一般.甜品無樣好食

2020-11-01
$700 (Dinner)