去咗兩個星期旅行,十幾日冇見男朋友,一返嚟當然要帶佢食餐好!我就話去旅行食西餐食得多,佢返工辛苦,真係日日清茶淡飯,所以一早問定朋友,訂定位帶佢黎中環食西餐。唔係朋友介紹真係唔會搵到,佢隱藏喺皇后大道中側面嘅小巷大廈入口,毫不起眼。電梯按3字,一出電梯其實已經望到餐廳嘅面積,感覺似係一個樓上私房菜,舒適安靜嘅。餐牌裏面嘅食物選擇唔算好多,但係有四款套餐介乎$288-$588可以挑選,當然仲有單點項目同紅酒menu。Prawn & Avocado Salad $78二人份量嘅沙律除咗有新鮮嘅沙律菜,仲有切咗粒嘅牛油果同埋三隻好彈牙嘅蝦;牛油果從來都係一個技巧,太熟嘅佢會爛,太生嘅佢會硬,但係佢呢度就啱啱好!配上左日式芝麻醬,濃郁香口。Japanese Dumplings $68將最平民化嘅食物包裝到高級上菜,味道正常;外皮煎得香脆,內餡比例適中,最緊要係上檯時超級熱辣香口!Baked Escargot $78男朋友鍾意食田螺,呢碟一客6隻少少地岩晒佢,味道聽佢描述都好香牛油味,仲清洗乾淨;我食下面嘅薯蓉,不過不失,無乜薯仔粒口感,似乎係用薯粉開成,但香濃奶香牛油味。Pan Seared

Prawn & Avocado Salad $78

Japanese Dumplings $68

Baked Escargot $78

Pan Seared Salmon Fillet w/Truffle Spaghetti $168
三文魚好滑,外皮煎得香脆;意粉嘅份量睇落雖然好少,不過因為有食到其他嘢所以都夠飽。黑松露味超級濃郁,香濃嘅黑松露汁包裹着每一條意粉;鍾意意粉,因為呢隻意粉嘅質感係比較硬身唔腍。

Japanese Rib Eye Cutlet w/ Curried Juiced Risotto $198
落單時店員告知炸爐壞左,所以炸物都供應唔到,而原來嘅吉列牛都只可能變成香煎。接近8成熟嘅牛扒比較薄身,幸好肉味調配不俗;好特別配咖哩意大利飯,個飯似印度咖哩style,個咖哩汁就係日本style,好特別。意大利米煮得幾正宗,米粒比較硬,鍾意腍d朋友落單可能要提一下。

舒服慢活,快樂不必太花悄,同重要嘅人食餐飯都好滿足
2018-08-08 118 views
今晚收工約左羊媽媽撐枱腳,到了這間樓上鋪The Balcony。餐廳嘅裝修擺設都好簡單,但估唔到食物就一啲都唔簡單,仲做得好有誠意!頭盤我哋要咗牛油果大蝦沙律呢碟沙律賣相好好個汁酸酸地好開胃!個幾件牛油果夠熟夠淋,好味道另一個頭盤係Ham & Cheese芝士味道偏淡,正好中和番咸香的火腿,芝士火腿呢個配搭真係一流!我哋重點左雞軟骨串燒,雞軟骨燒得幾香,不過味道淡左少少。主菜揀左一份羊一份豬羊架有兩枝骨,生熟情度處理得啱啱好羊肉口感很好,而且亦好夠味。伴碟的波菜蓉好滑好creamy呢個慢煮豬等得比較耐,不過味道確實唔錯;而且個飯團入面仲有粒蘿蔔,幾有驚喜!最後再食埋甜品

頭盤我哋要咗牛油果大蝦沙律

呢碟沙律賣相好好

個汁酸酸地好開胃!
個幾件牛油果夠熟夠淋,好味道

另一個頭盤係Ham & Cheese

我哋重點左雞軟骨串燒,雞軟骨燒得幾香,不過味道淡左少少。

主菜揀左一份羊一份豬

羊架有兩枝骨,生熟情度處理得啱啱好

羊肉口感很好,而且亦好夠味。

伴碟的波菜蓉好滑好creamy

最後再食埋甜品
2018-08-06
2018-08-08 91 views
呀叔我份人好念舊,今次就約了一位我以前跟過嘅老闆出黎食飯聚一聚,了解下佢近況!依位上司出名麻煩,今次都唔另外。又話要情調、又要方便同埋想試新野。係”R”爆頭的情況之下,就帶佢試下食The Balcony。餐廳位於中環心臟地帶、主打日式x西式的Fusion菜,重點係餐廳都個露台可以望到中環的夜景,完全滿足曬佢嘅要求。餐牌上都幾多選擇,既可以散叫亦可以叫set dinnner。 而我地就決定散叫,試曬所有心頭好😍以下就係我誠意推介!🔸Parma Ham & Buffalo Cheese肉質非常柔軟而且味道適中,唔會太salty 。好啱作為頭盤,開胃之選。🔸Beetroot Cured Salmon不但賣相精緻,三文魚亦超大塊肥美同鮮味十足。經醃過後的三文魚味道可口,絕對值得一試。 🔸香燒鱈魚配蘑菇意大利飯鱈魚燒得外脆內軟。而Risotto 就永遠都係我all-time-favourite ,蘑菇味濃之餘亦不會感到太膩。🔸香煎三文魚扒配三文魚意粉大大份的三文魚煎到好甘香!意粉配埋黑松露更加係無得輸。🔸Homemade Lemon Tart檸檬撻的味道酸酸甜甜 ,而且食落香脆。食到我前上司超開

🔸Parma Ham & Buffalo Cheese

🔸Beetroot Cured Salmon

🔸香燒鱈魚配蘑菇意大利飯

🔸香煎三文魚扒配三文魚意粉
大大份的三文魚煎到好甘香!意粉配埋黑松露更加係無得輸。

🔸Homemade Lemon Tart
檸檬撻的味道酸酸甜甜 ,而且食落香脆。食到我前上司超開心同滿足。

前前後後叫了8碟菜都係800蚊左右,而且又坐得舒服。係自私食的好去處。
2018-08-06
$400 (Dinner)
2018-08-04 337 views
朋友在附近一帶上班,放工後相約吃晚飯。今次選了一家樓上西餐廳。餐廳小小的,裝潢簡約,白磚牆配上深棕色的桌椅,有居家的感覺。另外還有室外用餐空間,用餐環境靈活。翻開餐牌,又不少套餐,由三道菜至八道菜不等,價錢由$200多至$500多。點餐不久,即送上一杯水果水,味道有點複雜,由檸檬、橙和士多啤梨配搭而成,酸酸的。⭐️義大利風乾火腿 水牛芝士配義大利黑醋汁$98薄薄一片火腿入口柔軟鹹鮮濕潤,芝士柔滑無比,口感鹹香。⭐️法式焗田螺配日式芥末薯蓉$78田螺肉質爽甜,配上薯蓉味道一流,可惜說好的日式芥末口味,始終吃不出來。⭐️味噌燒鱈魚配蘑菇義大利飯$188這道菜份量不多,正適合女生眼闊肚窄的胃。配以味噌汁燒過的鱈魚,火候控制恰如其分,仍保留其魚汁,魚肉雪白鮮嫩。稍不用心,似乎就可以壓成糊,入口柔嫩無比,切切實實將魚的鮮味引了出來。配上一口磨菇飯,味道較酸,幸好蘑菇粒了酸味,如果米粒如果稍硬小小,則更富嚼感。⭐️日式吉列肉眼扒配咖哩義大利飯$198肉眼扒炸得外脆內嫩,配上菠菜感覺更鮮美。咖喱飯有陣陣香氣,吃起來味道反而沒那麼強烈。整體來說恰到好處,剛剛好。⭐️Fresh Mango Semifreddo$

義大利風乾火腿 水牛芝士配義大利黑醋汁

⭐️義大利風乾火腿 水牛芝士配義大利黑醋汁$98
義大利風乾火腿 水牛芝士配義大利黑醋汁

薄薄一片火腿入口柔軟鹹鮮濕潤,芝士柔滑無比,口感鹹香。
法式焗田螺配日式芥末薯蓉

⭐️日式吉列肉眼扒配咖哩義大利飯$198
日式吉列肉眼扒配咖哩義大利飯

Fresh Mango Semifreddo

⭐️Fresh Mango Semifreddo$58
Semifreddo是義大利甜品,口感像極了雪糕,又帶點慕斯的口感,柔滑的冰凍中滲出芒果的香氣,口感獨特。

⭐️chocolate Brownie with Ginger Ice cream$58
布朗尼烘得熱呼呼的,質感較粗糙,朱古力味濃郁。配上冰凍的雪糕,冰火交織,我較喜歡這道甜品

$373 (Dinner)
2018-08-03 102 views
響中環食野要坐得好d食物質素好d既價錢一般都唔平,尤其是近蘭桂坊或者SOHO區一帶,前兩日揾到間樓上西餐廳叫"Balcony",食物質素唔錯,坐得舒服,性價比高。餐廳又唔同價錢既套餐,高中低價錢任你選擇,套餐已經包括左餐湯,沙律,主菜,甜品同飲品,非常超值;如果唔想食套餐,單點亦可以。叧外佢地8:00p.m.前有Happy Hour,如果係飲得之人,仲可以每人加$98 任飲,酒、果汁同汽水都得。大蝦牛油果沙律沙律份量適中,沙律菜新鮮,大蝦彈牙爽口,加埋牛油果既香味,唔錯既前菜選擇,個人比較喜歡牛油果,如果牛油果既份量再多會更好。香煎鵝肝配日式蘿蔔和菠蘿鵝肝煎得皮面金黃微脆,裡面香軟有口感,日式蘿蔔本身用關東煮既方式蚊到好淋又入果,中間夾埋菠蘿,酸酸甜甜,多重口感,非常好味。扒豬漢堡扒配海胆汁卡邦尼意粉漢煲扒夠曬厚,表面仲一層芝士,外面局到乾身,但裡面仍然有肉汁,另外卡邦尼意粉夠彈牙又多汁又夠濃,又多煙肉,加埋淡淡既海胆味道,搶走左主角既風頭。香煎三文魚配黑松露意粉三文魚肉質鮮嫩,魚皮煎得香脆,魚肉熟得離保持嫩滑,但味道偏淡,如果加少許鹽會更好味;意粉同樣多汁有咬口,軟硬適中,加埋淡淡黑

大蝦牛油果沙律

香煎鵝肝配日式蘿蔔和菠蘿

扒豬漢堡扒配海胆汁卡邦尼意粉

香煎三文魚配黑松露意粉
三文魚肉質鮮嫩,魚皮煎得香脆,魚肉熟得離保持嫩滑,但味道偏淡,如果加少許鹽會更好味;意粉同樣多汁有咬口,軟硬適中,加埋淡淡黑松露醬絕對推介。

檸檬撻
檸檬撻甜中帶酸,味道清新,表面帶有一層焦糖,更加好味,雖然份睇落比較少,作為飯後甜品剛剛好。

朱古力Brownie配薑味雪糕
Chocolate Brownie本身比較甜,但配上薑味雪糕比薑味中和,雪糕比較少可以食到薑味,比想像中好味好多。

• 煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿
2018-08-03 109 views
見呢間野門面同餐牌幾試正,收工同同事去試下!😆先小飲兩杯,當然叫點下酒小食🍟黑松露薯條;質感好特別,係淋少少,好香薯仔味果隻;黑松露味好濃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻House white 🥂佢個drink menu 都有不少選擇,不失為一個飲野既好地方焗田螺,味道好好🤪個汁有用心調過,墊底的薯泥都非常香牛油味,💯焗羊架🍖肉質香嫩,外層有烤脆左既蒜包裹住,正🤤呢個🐟都係不可忽視💕煮得好滑,火候岩岩好!成件事好harmonious所有菜色都好有心思💯一餐decent 既西餐,呢到就搵到😻
見呢間野門面同餐牌幾試正,收工同同事去試下!😆
先小飲兩杯,當然叫點下酒小食🍟

焗羊架🍖
肉質香嫩,外層有烤脆左既蒜包裹住,正🤤

所有菜色都好有心思💯一餐decent 既西餐,呢到就搵到😻
2018-07-26
2018-08-02 212 views
今晚收工約左朋友起中環撐枱腳Openrice搵到the balcony都比較少食中環既樓上鋪今次食完 感覺都唔錯店內主調係藍白色 帶少少希臘風一人要左個starter 一個main course 一個dessertParma ham and buffalo cheese火腿味道適中 唔會過咸芝士都係 唔會過於濃郁2樣夾埋食都幾好食Beetroot cured salmon & salad三文魚新鮮鮮甜 唔會太肥下面既沙律食落好refresh2個starters都好好吉列肉眼扒配咖哩意大利飯肉眼扒都好鮮嫩即使炸完都唔會好乾食落肉汁都會湧出黎Curry risotto 都真係第一次食Fusion得幾特別Risotto 唔會太濕 食落剛剛好仲有蘑菇 幾有咬口羊架配松露甜薯羊架肉質嫩滑好juicy 羊味香濃 好食!甜薯上面有少少松露食落好香 配菜有菠菜 I like it!感覺蔬菜澱粉同肉都有食到幾balance最後要左甜品Mango semifreddo口感好特別芒果味香濃而且份量都唔少夠哂滿足Chocolate brownie and ginger ice cream 呢個都好好食Brow
今晚收工約左朋友起中環撐枱腳

Risotto 唔會太濕 食落剛剛好
仲有蘑菇 幾有咬口
羊架配松露甜薯
羊架肉質嫩滑好juicy
羊味香濃 好食!
甜薯上面有少少松露
食落好香
配菜有菠菜 I like it!
感覺蔬菜澱粉同肉都有食到

本身鐘意食薑既人應該會鐘意

加$98仲有得任飲
下次黎試下
2018-08-02 132 views
今日又係中環放工同個friend敘舊,咁就諗住去我之前食過嘅一間西餐廳,上到去發現間餐廳轉左,不過都係食西餐,一場上到嚟,就照食啦。地方唔係好大,但係坐得好舒服,場內大概有六七張枱,唔會好嘈,好適合傾計,佢夜晚有dinner set,我哋叫咗一個$388 ,一個$488。鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿鵝肝比較林身,裏面好軟熟,有好香嘅我講味道,冇乜筋,個日式蘿蔔吸晒鵝肝嘅味道,煮得好夠林,幾乎入口即溶。虎蝦香桃沙律份量比較少,得壹隻虎蝦同埋少量香桃,但係沙律菜好新鮮,又唔會話太凍。龍蝦湯龍蝦湯就幾濃味,而且質地啱啱好,唔會太稀,如果有餐包送走一流啦。意大利風乾火腿水牛芝士配意大利醋汁份量都唔算少,風乾火腿食起上嚟唔會話好乾柴,而且我鍾意佢比較瘦,有口感之餘又唔會一味死咸。芝士黑松露烤菇賣相就麻麻哋,啲芝士流晒落嚟,但係食落都幾OK,芝士同黑松露嘅味道都幾夾,而且芝士烤得好香脆,下面嘅菇就清清地,中和返個肥膩感咁。檸檬雪芭食個主菜之前有個檸檬說吧可以清清味蕾,酸得來好開胃。香煎三文魚配黑松露意粉黑松露好夠多,幾乎每一啖意粉都有龍龍嘅黑松露味道,三文魚都煎得啱啱好,唔會過老,皮好香脆。紅菜頭醃三文魚

鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿

虎蝦香桃沙律

龍蝦湯

意大利風乾火腿水牛芝士配意大利醋汁

芝士黑松露烤菇

檸檬雪芭

食個主菜之前有個檸檬說吧可以清清味蕾,酸得來好開胃。

香煎三文魚配黑松露意粉

紅菜頭醃三文魚配芥辣蟹子沙律(另一個
course)
三文魚熱到紅卜卜,賣相好靚,食落有好淡幾紅菜頭甜味,呢一道沙律唔錯。

虎蝦牛油果配白松露橘子汁

呢個睇落同埋食落都似係另外一道沙律,但係牛油果同埋虎蝦都夾,啲蝦好彈牙,唔係好食得出又白松露嘅味道但係有好香嘅橙味。

味增燒鱈魚配蘑菇意大利飯

呢一個有驚喜,說魚好滑好嫩,配上甜甜嘅味增醬好夾好好食,意大利飯略嫌諗左少少,可能我個人比較鍾意正宗嘅意大利飯。

甜品一共有三款,檸檬撻,綠茶奶凍,同埋白酒啫喱,三款都唔太甜,健康啲,而且份量好多,食到捧住個肚走。
2018-06-27
$450 (Dinner)
2018-08-01 245 views
今晚黎試樓上日式西餐,估唔到平日夜晚都咁多人黎幫襯,情侶、同事、一大班年青人慶生,好不熱鬧。法式焗田螺配日式芥末薯蓉$78,與平常吃的法式田螺味道一樣,螺肉大而新鮮,薯蓉帶一點微酸,不知是否加了芥末的原故呢?白松露醬北海道帶子配波蘭汁$88,波蘭汁指的是鋪在帶子上以麵包糠、雞蛋、牛油和香茜混和以成的醬汁,主要是麵包糠為帶子添加了口感,沒有掩蓋帶子和白松露油鮮味。香煎鵝肝配蘋果和菠蘿片,鵝肝的油香味全迫了出來,與甜又爽軟的生果片同吃,再沾上陳醋汁,味道相當搭配。既然是打日式西餐的名堂,當然要試一下西日料理的菜式,吉列肉眼扒配日式咖喱意大利飯$198,賣相吸晴,咖喱汁香而頗辣,用上芝士顆粒,肉眼扒心呈粉紅色,肉質嫩滑軟身。龍蝦湯$68,份量的式,以咖啡杯盛載,香滑而濃稠,入口流暢又有層次,濃郁得來又有一絲甜味的after taste,讓人一口接一口停不了所地喝。芒果雪糕$58,香濃軟滑,無得頂,是首選推介。而chocolate brownie 配薑味雪糕$58,亦甚有驚喜,勁薑味和超甜朱古力一冷一熱形成強烈對比,值得一試。

2018-07-26
Dinner
最近一直想食西餐,但次次都頹食,今晚終於一嚐所願,試左中環的一間性價比合理既樓上西餐廳上到去,地方唔太大但寧靜的環境同歐陛風味的裝飾,好適合拍拖同朋友傾計之地menu野食唔算多,但我主張重質不重量!咁我就嗌左個前菜 - 牛油果鮮蝦沙律賣相幾用心,好新鮮!太肚餓所以秒速食完😂食完無耐又好快有第2道小食 - 燒雞軟骨串賣相唔特別同色澤單調,但擺得好整齊,感受到有用心裝修過💕食落更加喜出望外!調味用量恰當,有別於一般串燒咁得調味粉既味道,燒既火喉適中,質素好好,咬落爽脆又煙引到左全晚重點主菜👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻日式咖哩吉列牛同煎三文魚扒黑松露意粉欣賞個吉列牛,7成熟啱啱好!整得唔老,而且燒汁味已經溶入左牛入面黑松露味超級濃!食左一半開始膩,但依然想令人食哂會😇最後唔小得甜品 - 薑味雪糕配熱朱古力brownie勁邪惡!第1次食熱既brownie,入口即溶既濃郁度勁高!覺得甜就即返啖薑味雪糕冷靜下同體驗下,都幾match,辣辣地😂雖然地點唔旺地方唔大但依然係值得大家一試👍🏻👍🏻服務好好

menu野食唔算多,但我主張重質不重量!

咁我就嗌左個前菜 - 牛油果鮮蝦沙律
賣相幾用心,好新鮮!太肚餓所以秒速食完😂

食完無耐又好快有第2道小食 - 燒雞軟骨串

黑松露味超級濃!食左一半開始膩,但依然想令人食哂會😇
最後唔小得甜品 - 薑味雪糕配熱朱古力brownie
雖然地點唔旺地方唔大
但依然係值得大家一試👍🏻👍🏻服務好好
2018-07-30
2018-07-31 68 views
約左朋友在中環, 佢帶左我黎The Balcony食吓飯傾吓計 有一個小小的露台,行出去happy hour真係好有情調,好好氣氛室內環境舒適寫意,我即時放鬆哂,可以在一個寧靜的環境中和朋友傾心事和享受美食,真是雙重享受先來厨師推介的龍蝦湯~果然有好濃的龍蝦味和 好滑,,即時好期待之後的菜式煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿~鹅肝煎得外脆內軟滑,一口咬落去有好香的鵝油香味和入口即融,配埋焗得好甜的日本蘿蔔和菠蘿一齊食,好凊新,好match, 最意想不到係佢中間果層竟然係蘿蔔,我一直仲以為食緊焗梨因為無論質感和味道都好似呀!不過都係同樣出色法式焗田螺配日式芥末薯蓉~平時食田螺我只着重隻田螺肉,但估唔到呢個芥末薯蓉會咁滑咁美味有少少酸味令到個薯蓉好清新,我可以說是我食過最美味的薯蓉日式吉列肉眼扒配咖喱意大利飯~又是一個新嘗試!第一,未試過食吉列牛,多數食吉列豬,,第二,意大利飯亦未食過用咖喱煑的; 吉列牛炸得外脆內半熟,牛味濃,仲保持住D肉汁咖喱原來配意大利飯亦好夾,無白汁咁膩,成個組合令人好有驚喜香煎三文魚扒配黑松露意粉~塊三文魚扒好大塊,魚皮煎得好脆而魚肉仲係好juicy夾埋白酒忌廉波菜一齊食,好
約左朋友在中環, 佢帶左我黎The Balcony食吓飯
傾吓計

有一個小小的露台,行出去happy hour真係
好有情調,好好氣氛

室內環境舒適寫意,我即時放鬆哂,可以在一
個寧靜的環境中和朋友傾心事和享受美食,真是
雙重享受

先來厨師推介的龍蝦湯~果然有好濃的龍蝦味和
好滑,
,即時好期待之後的菜式

煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿~鹅肝煎得外脆內軟滑,
一口咬落去有好香的鵝油香味和入口即融,配埋
焗得好甜的日本蘿蔔和菠蘿一齊食,好凊新,好
match,
最意想不到係佢中間果層竟然係蘿蔔,
我一直仲以為食緊焗梨
因為無論質感和味道都
好似呀!不過都係同樣出色

法式焗田螺配日式芥末薯蓉~平時食田螺我只着重
隻田螺肉,但估唔到呢個芥末薯蓉會咁滑咁美味

有少少酸味令到個薯蓉好清新,我可以說是我食
過最美味的薯蓉

日式吉列肉眼扒配咖喱意大利飯~又是一個新嘗試!
第一,未試過食吉列牛,多數食吉列豬,,第二,
意大利飯亦未食過用咖喱煑的; 吉列牛炸得外脆
內半熟,牛味濃,仲保持住D肉汁
咖喱原來配

意大利飯亦好夾,無白汁咁膩,成個組合令人好
有驚喜

香煎三文魚扒配黑松露意粉~塊三文魚扒好大塊,
魚皮煎得好脆而魚肉仲係好juicy
夾埋白酒
忌廉波菜一齊食,好美味
意粉好creamy, 好重
黑松露味,味道好濃郁,好出色

士多啤梨芒果雪糕~芒果雪糕奶味好濃,朋友好
喜愛

看得出厨師真係好用心做好每一道菜,好值得讚

2018-07-30
$340 (Dinner)
  • 香煎三文魚扒配黑松露意粉
  • 煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿
  • 經典龍蝦湯
  • 法式焗田螺配日式芥末薯蓉
見朋友轉左份新工終於唔洗點OT,人工又多d,緊係要搵個藉口聚吓~ 上訂檯網揾到呢間喺佢公司對面既餐廳,原來朋友lunch都食過話唔錯既~呢間樓上餐廳係中環街市對面既小巷,總算易找。黎到就見到原來用上和風加西餐既元素既~! 我地坐喺窗邊位,出面仲有露台,掛哂小燈泡,唔怪得叫The Balcony啦!睇睇menu其實set dinner都唔錯,都有幾多道菜。不過朋友見到有個2 hours free flow,就提議暢飲一番,於是就散點吧~2 hours free flow $98,可以揀紅白酒,果汁汽水, 確實係好抵~我哋最後仲每人5杯house wine , 一杯橙汁 ! 雖然係free flow , 服務員都好好呀,會介紹紅白酒嘅產地~有酒就當然要點啲小食啦 !松露薯條香噴噴既黑松露味,唔需要點茄汁已經好好味~薯條仲好香脆添!Parma Ham and cheese呢個一般啦,不過個人認為有酒必點既~煎鵝肝配日式蘿蔔,菠蘿好有層次既食法~先食一口鵝肝,入口即溶,內裡軟滑啖啖油脂香味! 然後食蘿蔔清一吓味蕾,再一啖燒香過既菠蘿fresh 一下,有d果酸可以消吓油膩感! 香煎比目魚配意大利
呢間樓上餐廳係中環街市對面既小巷,總算易找。
黎到就見到原來用上和風加西餐既元素既~!

睇睇menu其實set dinner都唔錯,都有幾多道菜。

我哋最後仲每人5杯house wine , 一杯橙汁 !

有酒就當然要點啲小食啦 !
松露薯條
香噴噴既黑松露味,唔需要點茄汁已經好好味~薯條仲好香脆添!

Truffle French fries
Parma Ham and cheese
呢個一般啦,不過個人認為有酒必點既~
Parma ham & buffalo cheese
煎鵝肝配日式蘿蔔,菠蘿
好有層次既食法~
先食一口鵝肝,入口即溶,內裡軟滑啖啖油脂香味!
Foie gras & pineapple
香煎比目魚配意大利飯
比目魚肉質軟滑,下面仲有d忌廉菠菜蓉~
意大利飯軟硬適中配合埋什菌芝士粒,增加香味口感又唔會太濃而搶去比目魚既魚鮮味!!
香煎三文魚扒配黑松露意粉
呢個pasta,一上檯就聞到黑松露忌廉非常之香,呢個醬汁條條掛面,夠哂香濃,係正既!!
廚師用三文魚扒配黑松露忌廉,三文魚既魚香比較濃,真係perfect match!

Pan seared salmon fillet with Truffle spaghetti
Chocolate brownie with ginger ice cream
暖暖香濃嘅Chocolate brownie,朱古力醬配埋冰凍薑味雪糕
呢個無論係口感同埋味道 都有強烈對比~
選擇用薑味嘅雪糕更加係可以輕輕刺激一下味蕾,好比平時配雲尼拿雪糕味道更為突出~
另外就係我中意既Lemon tart,用火熗燒過撻面,果香更覺清新,檸檬味酸甜度適中。
檸檬撻雖然係甜點,但永遠係越食越開胃既!!!
Chocolate brownie & ginger icecream, Homemade Lemon tart
Truffle French fries
  • Chocolate brownie & ginger icecream
  • Homemade Lemon tart
2018-07-30 146 views
開心星期五係應該好chill 咁開枝酒嘆美食,今個星期就揀左位於中環既The Balcony😎 享受一下private moments✨大廈入口有少少QK!! 要係esprit轉入巷仔先會見到,中環中心對面!入口上三樓就會到!小店環境唔大,感覺好private。煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿🍍 $78鵝肝好香鵝油味,但如果再煎燶少少會更香口下面配左蘿蔔煮得好林加埋底既菠蘿酸酸地,減低成個前菜油膩感Truffle fries 🍟 $68炸得夠脆,味道偏淡,鹽略嚴少左d黑松露磨成粉狀灑係薯條面,黑松露味相對都偏淡Prawn and Avocado salad 🥗🥑🍤 $78沙律醬係香濃既黑醋好開胃菜份量偏少,紅椰菜有少少澀蝦係急凍蝦,有好濃郁既雪藏而豪無蝦味🤗慢煮豬柳配日式吉列飯團 🐷🍙 $168豬柳用慢煮方式烹調,做得十分十分林,而豬既肉味亦保全得好好十分濃👍🏻旁邊炸到金黃色個粒,竟然係飯團🍙⚠️⚠️㊙️ 面個層炸粉醬做得好薄,飯團煙煙韌韌,口感很好喔👏🏻 份量偏少,細食既女生還好,男生會唔夠飽噢⚠️三文魚扒黑松露意粉 $168三文魚煎得好香,尤其係魚皮位☺️ 魚肉好香好滑👍🏻黑松露意粉個醬調得好好味,

入口上三樓就會到!

小店環境唔大,感覺好private。

煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿🍍 $78
鵝肝好香鵝油味,但如果再煎燶少少會更香口
下面配左蘿蔔煮得好林
加埋底既菠蘿酸酸地,減低成個前菜油膩感

Truffle fries 🍟 $68
炸得夠脆,味道偏淡,鹽略嚴少左d
黑松露磨成粉狀灑係薯條面,黑松露味相對都偏淡
Truffle  fries

沙律醬係香濃既黑醋好開胃
菜份量偏少,紅椰菜有少少澀
蝦係急凍蝦,有好濃郁既雪藏而豪無蝦味🤗
Prawn and Avocado salad

慢煮豬柳配日式吉列飯團 🐷🍙 $168
份量偏少,細食既女生還好,男生會唔夠飽噢⚠️
慢煮豬柳配日式吉列飯團

三文魚扒黑松露意粉 $168
三文魚煎得好香,尤其係魚皮位☺️ 魚肉好香好滑👍🏻
黑松露意粉個醬調得好好味,又滑又creamy😳
連用黎墊住三文魚既忌廉菠菜都好好食🤤
三文魚扒黑松露意粉

Brownies with ginger flavour ice cream 🍨
Brownie偏林身比較易散,味道唔錯唔太甜
特別既反而係個雪糕,竟然係薑味😳 仲有d薑絲係面☺️
唔太辣得黎又好香👍🏻👍🏻不過唔知點解雪糕好似好溶咁😂
Brownies

The Balcony好有私房菜既感覺,唔太多枱,食客坐得舒服,傾下計chill下,仲有個露台outdoor area比人呼吸,感覺唔錯😊 Overall覺得呢到既main course比前菜有驚喜同好食👍🏻👍🏻👍🏻
2018-07-27
$500 (Dinner)
慢煮豬柳配日式吉列飯團
三文魚扒黑松露意粉
Brownies
2018-07-30 64 views
跟妹妹都係中上環返工,因要加班,就約一齊食晚飯。同事介紹中環一間西餐廳,雖然係樓上鋪,但都容易搵。妹妹看見歺牌,就要叫Parma Ham&buffalo cheese 🧀 因是妹致愛,原來Parma 配芝士係咁夾,可惜我們唔識飲酒,我想配上紅酒🍷一定另一種享受☺我就點左日式煎餃子🥟,細細隻,但餡了好豐滿,一口一隻,好食主菜,我們點左一份香煎工三文魚配黑松露意粉,一份日式肉眼扒配咖哩意大利飯,三文魚煎到剛剛熟,最怕三文魚太熟,就會好鞋,這個師父真係煎到剛好,意粉配黑松露,汁多,每一口都有點松露香,正日式吉烈肉眼扒配咖哩意大利飯,吉烈唔會太厚,唔影響到牛扒味道及7成熟,另一種食法、以前食日式野都係吉烈猪及雞,這個吉烈肉眼扒配咖哩意大利飯直得一試,每碟主菜都同時配上好似是波菜,唔會感覺全部都係肉,健康啲😜最後我地見到其他客人都點了檸檬批,見到都好似好正,我們都點了一份及芒果雪葩,檸檬批有點酸,酸到可以幫助消化😁芒果雪芭口感好似食榴槤,二個甜點覺有特式😂
細細隻,但餡了好豐滿,一口一隻,好食

主菜,我們點左一份香煎工三文魚配黑松露意粉,
一份日式肉眼扒配咖哩意大利飯,
日式吉烈肉眼扒配咖哩意大利飯,

2018-07-27 83 views
最近番工好辛苦,當然要出去食下好西,慰勞下自己啦!見呢間the balcony網上唔少好評,就一於去試試。叫左個$488既set dinner,有成6-7個course,就甘睇menu就覺得好豐富。煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿鵝肝雖不算大件,不過都幾厚身,煎得略熟左少少,但不減鵝油香味,配漬了既白蘿蔔同埋菠蘿食都幾特別,又可以減低油膩感。紅菜頭醃三文魚配芥未蟹籽沙律三文魚用紅菜頭醃過,有一種紅菜頭既清新味道,同肥美既三文魚幾夾!經典龍蝦湯夠鮮味,好濃郁!岩哂鍾意重口味既朋友!很不錯!凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁清新既虎蝦牛油果冷盤,牛油果同虎蝦配搭非常match,虎蝦粒非常新鮮,食落彈牙!讚!芝士辣根黑松露焗帶子帶子略細粒,但芝士焗得香口,加埋黑松露醬點綴,都算唔錯慢煮鹿兒島黑毛豬柳好淋好juicy,配上黃梅醬食亦十分開胃,菠菜蓉好creamy,夾埋炸飯團食感覺無咁熱氣,而炸飯團中間原來包左日式酸蘿蔔,食落有驚喜!味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯鱈魚香滑,魚油充足,蘑菇意大利飯有口感,亦不會太漏,食完十分滿足!甜品併盤檸檬撻酸甜味適中,作為飯後甜品好適合綠茶奶凍好香滑而不失綠茶香味白酒煮梨,有酒香,配
最近番工好辛苦,當然要出去食下好西,慰勞下自己啦!
見呢間the balcony網上唔少好評,就一於去試試。

叫左個$488既set dinner,
有成6-7個course,就甘睇menu就覺得好豐富。
煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿
鵝肝雖不算大件,不過都幾厚身,
煎得略熟左少少,但不減鵝油香味,
配漬了既白蘿蔔同埋菠蘿食都幾特別,又可以減低油膩感。
紅菜頭醃三文魚配芥未蟹籽沙律
經典龍蝦湯
夠鮮味,好濃郁!岩哂鍾意重口味既朋友!很不錯!
凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁
清新既虎蝦牛油果冷盤,牛油果同虎蝦配搭非常match,
虎蝦粒非常新鮮,食落彈牙!讚!
芝士辣根黑松露焗帶子
帶子略細粒,但芝士焗得香口,加埋黑松露醬點綴,都算唔錯

慢煮鹿兒島黑毛豬柳
好淋好juicy,配上黃梅醬食亦十分開胃,
菠菜蓉好creamy,夾埋炸飯團食感覺無咁熱氣,
而炸飯團中間原來包左日式酸蘿蔔,食落有驚喜!

味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯
鱈魚香滑,魚油充足,
蘑菇意大利飯有口感,亦不會太漏,食完十分滿足!
甜品併盤
檸檬撻酸甜味適中,作為飯後甜品好適合
綠茶奶凍好香滑而不失綠茶香味
白酒煮梨,有酒香,配上朱古力醬增加香甜味!

最後飲埋餐飲,完成完滿的一餐!
整體食物調味屬中上,係有心機既小店,個
人認為餐廳裝橫及食物擺法賣相,可再比少少心思,
始終而家係相機食先年代,如食物賣相同餐廳裝修可以與同區餐廳看齊,
一定可以吸引更多食客發掘到這裡美味的食物!加油!
$500 (Dinner)