2018-07-10 46 views
在中環的私房菜很多,但高質又舒服的餐廳,我會首選the balcony吃dinner, 今次約了珊珊聊天,我們兩個也很喜歡吃私房菜,所以就訂了七時!我們叫了488套餐,前菜是我最喜歡的煎鵝肝配日式蘿萄及菠蘿,鵝肝又香又軟,真的吞尖上的誘惑!紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律,三文魚很新鮮,整個沙律很有口感!經典龍蝦湯又香又濃!凍虎蝦牛油果配白松露楺子汁很夾,而且鮮味十足!芝士辣黑松露焗帶子很特色而且很鮮甜,我吃到停不了口!慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列餅團,黃梅蓉及蘋果醋汁又香口,而豬柳因為用上慢煮手法很入味,我們也十分滿意!甜品拼盤和雪葩很清香把我們整個心融化了!

經典龍蝦湯又香又濃!

凍虎蝦牛油果配白松露楺子汁很夾,而且鮮味十足!

芝士辣黑松露焗帶子很特色而且很鮮甜,我吃到停不了口!

甜品拼盤和雪葩很清香把我們整個心融化了!
2018-07-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2018-07-10 43 views
忙碌完一個星期,當然要食好野,早前趁星期五晚與好耐無見的好友去了位於中環的The Balcony食晚飯傾下計輕鬆一下.最後選了"The Dignity" 套餐,連埋飲品, 一共有九款食品, 價錢$488加一。煎鵝肝配日式蘿白及菠蘿. 賣相精緻. 平日也會食鵝肝, 但配蘿白和菠蘿一齊食還是首次. 鵝肝整的時間剛好, 估唔到三者咁夾. 紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律. 由於我唔食生嘢, 這個菜俾了友人食. 經典龍蝦湯. 這是用杯上, 幾特別. 個湯夠熱, 若再濃郁一點更好味. 凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁. 蝦肉夠彈牙爽口. 芝士辣根黑松露焗帶子. 帶子尚算大隻, 也夠新鮮.雪葩. 食主菜之前, 先食冰凍的雪葩清一清喉嚨. 雪葩帶點酸, 不但清新, 又夠醒胃. 主菜出場. 慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團,黃梅蓉及蘋果醋汁. 賣相相當精緻. 黑豬柳份量唔多, 但勝在已經切好, 方便進食. 肉質相當稔身, 完全唔乾和硬, 非常好味, 有點唔夠喉. 而吉列飯團內裡有一塊酸黃瓜, 可以起中和作用. 我自己就好鍾意. 配材係菠菜, 食完肉, 也會食下菜, 較為健康.

煎鵝肝配日式蘿白及菠蘿.

賣相精緻.

平日也會食鵝肝, 但配蘿白和菠蘿一齊食還是首次.

鵝肝整的時間剛好, 估唔到三者咁夾.

紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律.

由於我唔食生嘢, 這個菜俾了友人食.

經典龍蝦湯.

這是用杯上, 幾特別.

個湯夠熱, 若再濃郁一點更好味.

凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁.

凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁

蝦肉夠彈牙爽口.

芝士辣根黑松露焗帶子.

帶子尚算大隻, 也夠新鮮.

雪葩.

食主菜之前, 先食冰凍的雪葩清一清喉嚨.

雪葩帶點酸, 不但清新, 又夠醒胃.

主菜出場.

慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團,黃梅蓉及蘋果醋汁.

慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團,黃梅蓉及蘋果醋汁

賣相相當精緻.

黑豬柳份量唔多, 但勝在已經切好, 方便進食.

肉質相當稔身, 完全唔乾和硬, 非常好味, 有點唔夠喉.

而吉列飯團內裡有一塊酸黃瓜, 可以起中和作用.

我自己就好鍾意.

配材係菠菜, 食完肉, 也會食下菜, 較為健康.

甜品拼盤.

估唔到有三款味道, 食完野, 甜品不少得.

最後飲番一杯熱咖啡.

每一道菜賣相精緻,食物又有質素.
慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團,黃梅蓉及蘋果醋汁
2018-07-07 345 views
想去中環食完野去飲野,但又唔想去d同人迫既餐廳,所以揀左間樓上小店幾有希臘特色的感覺。有晚巿套餐和a la carta。套餐別有$238、$388、$488和$588。叫左兩個$488食前菜有煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿鵝肝 外面煎得幾脆,入面好多鵝油好滑,加上蘿蔔同菠蘿可以中和返肥膩既感覺。紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律原來三文魚係經紅菜頭 醃製,所以會比一般三文魚再紅d。都幾新鮮而且甜甜地。芥末蟹籽沙律雖然好少,但都幾開胃。經典龍蝦湯 好細杯,入面係冇龍蝦肉既,本身有d失望。但係飲落勁濃味,一d都唔馬虎! 頭盤係凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁 以為虎蝦成隻,點知原來係切成一粒粒,幾易入口,都算彈牙,個人覺得白松露味唔太出,可能唔識食。芝士辣根黑松露帶子成粒帶子 上面有芝士,帶子厚身唔UN,都唔錯。上主菜前有青檸雪葩係清味蕾用既。幾有驚喜既係,雪葩混入面有青檸皮,有D口感又清新。主菜同朋友各點一份慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團•黃梅蓉及蘋果醋汁賣相幾精緻。黑豬柳因為用慢煮方法,唔會太老反而D肉幾嫩,加上D蘋果醋汁幾開胃,初初望左好耐,個飯團係邊,原來係吉列飯團,炸到金黃色又唔厚粉,幾特別,要切開

幾有希臘特色的感覺。

前菜有煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿

頭盤係凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁

芝士辣根黑松露帶子
成粒帶子 上面有芝士,帶子厚身唔UN,都唔錯。

上主菜前有青檸雪葩

主菜同朋友各點一份

慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團•黃梅蓉及蘋果醋汁
賣相幾精緻。黑豬柳因為用慢煮方法,唔會太老反而D肉幾嫩,加上D蘋果醋汁幾開胃,初初望左好耐,個飯團係邊,原來係吉列飯團,炸到金黃色又唔厚粉,幾特別,要切開先見到D飯。

綠色個賣相雖然一般,但見係菜所以都食D。原來係忌廉菠菜又幾CREAMY WOR!因為唔多,所以好快食晒

仲有味噌燒鱈魚配磨菇意大利飯
鱈魚扒幾厚身,最讚係個皮,煎得好脆,一切開有D魚油標出黎。魚肉一片片唔會散,肉質嫩滑!呢個都幾讚。

最後甜品係奶凍,檸檬撻,份量反而幾多。

由於每碟都係用心即製,所以會食完一碟先整下一碟,OVERALL 慢慢食慢慢傾計,食左成2個幾鐘,幾RELAX。
2018-06-27
2018-07-07 454 views
經常到中上環一帶捐窿捐罅,今晚則跟著「東邪」,來到這幢入口有點隱蔽的大廈。如果不是熟人帶路,怎曉得這兒會有食肆經營?目標餐廳位於三樓,純白磚牆配木質桌椅,並以幾幅外國風情的壁畫作裝飾,佈置簡潔。抬頭一看,貼著藍天白雲牆紙,感覺自然。除了散點食物,店家還提供4款套餐,價錢由$238至$588不等,豐儉由人。以最便宜的一款“The Simplicity”為例,包括餐湯、沙律、主菜、甜品及飲品;至於最矜貴的“The Noble”,則有8道菜,極之豐盛。現在,就讓小妹分享今晚的美味旅程。煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿鵝肝表面煎得香脆,裏面細潤綿綿,油花四濺,豐腴滋味齒頰留香。日式蘿蔔經過醃製,清爽帶甜;加上酸咪咪的菠蘿,以及碟邊的黑醋汁,能夠中和鵝肝膩感。一個好的開始。鮮八爪魚配牛油果番茄醬細細片的鮮八爪魚,入口冰涼帶黏,煙韌富嚼勁。最喜歡那個微酸醬汁,滲透出清新檸檬香,醒神開胃。牛油果熟成程度剛剛好,綿軟柔滑,與番茄醬可謂天作之合,有助增強食慾。紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律三文魚經過紅菜頭洗禮,變得嫣紅亮麗,遠望還誤以為是新鮮牛肉呢!其質感柔軟,無需多花氣力咀嚼,配上染成綠色的芥末蟹籽,鹹鹹地並有丁
除了散點食物,店家還提供4款套餐價錢由$238至$588不等,豐儉由人。以最便宜的一款“The Simplicity”為例,包括餐湯、沙律、主菜、甜品及飲品;至於最矜貴的“The Noble”,則有8道菜,極之豐盛。現在,就讓小妹分享今晚的美味旅程。
紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律
三文魚經過紅菜頭洗禮,變得嫣紅亮麗,遠望還誤以為是新鮮牛肉呢!其質感柔軟,無需多花氣力咀嚼,配上染成綠色的芥末蟹籽,鹹鹹地並有丁點辛辣,刺激口水分泌,令人更期待下一道菜式。
經典龍蝦湯
龍蝦湯以白色小杯盛載,甫上枱便傳來一朕香氣。湯頭稠身,鮮味濃郁之餘但沒過鹹,相信花了不少時間熬製。加入少許忌廉,令湯的質感更滑,十分順喉。龍蝦湯的溫度稍高,喝時要留神啊!
白松露醬北海道帶子配波蘭汁
帶子刺身切成薄片,鮮甜嫩滑,廚師配上白松露醬,倍添矜貴。今次應該是首嚐白松露醬,其味道沒黑松露醬般濃,而是散發幽幽的菌香,因而不會奪去主角的風頭。波蘭汁帶微酸,特別適合夏季。
法式焗田螺配日式芥末薯蓉
菜式擺盤精美,是個法日混血兒。利用小叉輕易地將田螺肉挑出,肉地厚身且腍軟,充滿牛油香氣,表面塗了些少黑松露醬,惹味極了。薯蓉製得幼滑綿綿,因為芥末的微微辛辣,又添上一份刺激。
青檸雪葩
主菜出場之前,先來一球雪葩清清味蕾。白白淨的雪葩夾雜著絲絲青檸皮,味道偏酸,讓食客有醒一醒神的感覺,可以洗滌口腔內多重味道,令舌頭稍作小休,回復最靈敏的狀況再重新出發。
香草焗羊架配松露甜薯
羊架份量不賴,外層焗得微脆,切開即見嬌紅色澤,質感軟嫩且充滿肉汁,帶有輕輕的羊羶味。店家配上較特別的忌廉菠菜蓉,入口幼滑豐厚,但完全不膩,個人認為比起普通的飯麵更有心思。松露甜薯聽落有點突兀,竟與主菜頗夾,不過松露味就較為含蓄。
味噌燒鱈魚配磨菇意大利飯
鱈魚肉質相當嫩滑,油份豐富,那份甘香教人回味;魚皮燒得卜卜脆,火喉到位。雖然菜名提及味噌,但不太顯現,然而沒甚影響,因為只靠鱈魚本身的鮮美,簡單地烹調已很好吃。意大利飯偏硬,有種粉粉的口感,小妹不懂欣賞;反而喜歡飯裏除加入磨菇,還有番茄乾,幫助消滯。
甜品拼盤
三款甜品分別為:檸檬批抹茶奶凍雜果啫喱,很多元化。當中最愛抹茶奶凍,口感滑溜,抹茶清香濃度不高,反而奶味較重。次選喜好是檸檬批,檸檬味超級濃,而且挺酸,批皮也算鬆化。至於雜果啫喱酒味很重,並非我杯茶。
熱檸水
今晚,無需美酒,只嘆幾熱檸水,已很美滿。
$592 (Dinner)
1K
2018-07-06 287 views
昨晚由大陸回港後到了中環一家日式及西式合璧的私房菜餐廳#thebalcony 食好西😋😋我order了“the stylish ”共9道菜式😉😉($388)第一道:煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿-鵝肝外脆內軟,配上日式味噌蘿蔔及煎香的菠蘿,三合一一起吃,層次分明,而且非常夾😋😋香,甜,酸,鹹再配上鵝肝嘅甘香😚嘩~真係好日拼西的感覺。第二道:扒虎蝦香桃沙律-蝦好香脆爽口,沙律汁跟香桃剛好酸甜味交鋒,配搭上很討好😚😚第三道:經典龍蝦湯-湯味濃用料十足,應該淆製有一段長時間才煲出如此濃味🤗🤗第四道:意大利風乾火腿,水牛芝士配意大利黑醋汁-算ok, 不錯啦~👌🏻👌🏻第五道: 芝士黑松露焗烤菇🍄- 驚喜呀~又來多一個三重奏的感覺,入口先有黑松露的香,漸漸芝士味慘出,最後烤菇的香味及菇汁爆出,好好味呀😚😚😚😚😚第六道:雪葩-青檸味的雪葩好清新,而且仲加上青檸皮,真係好令人及味蕾同時間可以一起refresh 🍃🍃第七道:主菜出場😌😌 煎三文魚扒配黑松露意粉-煎三文魚扒好大份,煎得好香而不油膩。黑松露意粉好夠味,意粉軟硬度適中🙄🙄第八道:甜品是lemon tart 檸檬批-味道ok,酸酸地消滯🤣🤣第九道:餐茶
第九道:餐茶-熱咖啡,ok👌🏻合格。
餐廳雖小但五臟俱全, 色香味美樣樣齊,而且食物好新鮮, 每碟菜式食完一道再上一道,可跟三五知己慢慢歎,談天說地也可盡情享受美食, 真係可以叫傾得舒適食得招積😂😂
  • 芝士黑松露焗烤菇
  • 煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿
  • 經典龍蝦湯
  • 甜品拼盤
  • 雪葩
今日星期五約左朋友夜晚去蘭桂坊飲野就諗住早d出黎食埋dinner,咁我地沿住皇后大道中行就咁岩係一條小行見到呢間餐廳個招牌,就上左去試下。餐廳就係一樓,搭電梯一上就見到。餐廳以藍白色為主,裝飾都幾靚。呢間餐廳有好多唔同既set,咁我地就叫左兩個set。佢每個set都包左唔同既前菜,主菜同甜品,一個set一定夠哂飽。首先黎既係煎鵝肝配日式蘿蔔同菠蘿,呢個配搭好神奇但又入口又幾好味。之後就係鮮八爪魚配牛油果蕃茄醬同紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律,個人本身唔太鐘意紅菜頭但加埋沙律同三文魚又會易d入口。跟住就上左龍蝦湯,湯同平時唔一樣佢唔係用碗裝,佢係用杯仔裝住,而龍蝦湯都唔會太稀。再黎就係白松露醬北海道帶子配波蘭汁同凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁。兩個菜既海鮮都好新鮮配埋特色既汁就更好味。再之後就有法式焗田螺配日式芥末薯蓉同芝士辣根黑松露焗帶子。田螺有埋個夾就唔洗擔心整污糟手,而個帶子個芝士味都好重。成餐飯只係前菜已經食左好多樣,然後服務員就攞左兩個雪葩比我地,初頭以為係比錯左,但原來係專登用雪葩隔一隔開前菜同主菜,同個酸味可以隔一隔感覺好似冇咁濟。到主菜我地揀左香草焗羊架配松露甜薯同味噌燒鱈魚配

再之後就有法式焗田螺配日式芥末薯蓉同芝士辣根黑松露焗帶子。

到主菜我地揀左香草焗羊架配松露甜薯同味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯。羊架個騷味唔太重本身唔太食羊都接受到,而個意大利飯魚同飯比例係一比一都真係足哂料,而且雖然唔太大份,但之前食左好多前菜呢個份量就岩岩夠唔會浪費。

最後仲有一個甜品拼盤,好似每日既甜品都唔一樣,今次我地就有綠茶muse,檸檬cheesecake同焦糖配切片梨,三樣既味都好重又唔會太甜真係好好食。

呢間餐廳雖然每樣食物唔係好大份量但每個set都可以試到好多唔同食物,每樣食物既質素都好高,平時係中環附近都可以上去試下👍🏻
2018-07-05 227 views
Yesterday after work, it was already peak dinner hour in Central. Not knowing where to eat, my coworker suggested this new quiet restaurant in an alley way near The Center building.The restaurant is quiet and cozy, quite family-style decorated. It has a fixed menu with choices of $388, $488 and $588. My coworker picked $388 and I liked the options on $488 more, so I had picked the other one. The menu servers a large variety of fusion dishes.Prior to the main dish, there came with a few appetizer

Prior to the main dish, there came with a few appetizers: foie gras, cured salmon, lobster bisque & tiger prawn with avocado, and baked half shell scallop. Out of them all, I liked the lobster bisque and foie gras the most. The foie gras was pan seared nicely with a fantasic smell of the liver oil. My coworker’s appetizers has Parma ham & buffalo cheese, and that was very tasty as well.

For the main dish, my coworker picked pan grilled pork burger with carbonara sphagetti and mine was slow cook pork tenderlion with japanese rice ball and some cream of spinach. The portion is relatively small, but the quality was finely made.

With $99 more, there is an option of free flow of wine too. I think this is a wonderful place for girl’s get-together. These days, small good restaurants are hard to find in Hong Kong now, so I would come back again for my next girls night out to enjoy a peaceful evening with my girl friends.
2018-07-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2018-07-04 48 views
今日又約了好姊妹去食晚餐~順便慶祝一下姊妹的生日~然後就發現了這一家西日式餐廳不過店的位置有點難找, 是樓上店, 我同姊妹迷路了打比老闆問路都好熱心咁教我地點上去因為我地放工時間就去食飯, 上到去未有太多客人~埸地不是很大, 反而有種放鬆舒服的感覺。店名叫得The Balcony 當然有戶外露台位啦~露天位也是吸煙位置~一入坐, 店員就送上2杯水。好平常但係佢送的水不是普通的水, 望落淡粉紅色聞落好香生果味, 問一問店員, 原來佢地係用各種水果(好似士多啤利同藍梅等)浸泡過的水果水~飲落有少少酸味~絕對可以幫你開胃。唔岩飲都唔緊要有普通清水~打開餐牌, 喜歡飲酒的伙伴們不要錯過這個~只要加98元就可以任飲2小時~!依照我地既食量~我地就叫左呢個388既SET~算係中間位~另外仲有238,488同588~呢個388既THE STYLISH SET剩有莉菜都有5款!好吸引!唔中意食SET都仲有其他單點可以選~先上既係煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿~鵝肝不算很油, 我本身都比較怕吃內臟, 但呢個鵝肝食落去好香, 唔算油膩配埋日式蘿蔔同菠蘿, 菠蘿既酸味中和番鵝肝既油膩~之後係扒虎蝦香桃沙律~沙律以沙
今日又約了好姊妹去食晚餐~順便慶祝一下姊妹的生日~

然後就發現了這一家西日式餐廳

不過店的位置有點難找, 是樓上店,
我同姊妹迷路了打比老闆問路都好熱心咁教我地點上去

因為我地放工時間就去食飯, 上到去未有太多客人~
埸地不是很大, 反而有種放鬆舒服的感覺。
店名叫得The Balcony 當然有戶外露台位啦~
露天位也是吸煙位置~

一入坐, 店員就送上2杯水。
好平常但係佢送的水不是普通的水, 望落淡粉紅色
唔中意食SET都仲有其他單點可以選~

配埋日式蘿蔔同菠蘿, 菠蘿既酸味中和番鵝肝既油膩~
之後係扒虎蝦香桃沙律~沙律以沙律油同芝麻醬調味, 好FRESH。
大蝦好彈牙, 沙律菜有點微苦, 推薦配上桃一齊食~
之後係經典龍蝦湯, 湯上桌時好夠熱, 不小心我就燙到了

湯好濃厚但有點偏咸。

接住落來係意大利風乾火腿, 水牛芝士配意大利黑醋汁~
火腿咸味配上淡味既水牛芝士, 有咬口之外反而仲突出左芝士既香味!

最後一道前菜就係芝士黑松露烤菇, 都係我最中意既一道!
菇好厚實, 釀埋洋蔥同芝士, 仲有黑松露, 一口咬落去, 好有層次, 口感都好好。
大推!

店定都好貼心~食完咁多前菜, 緊係會有少少肥肚同油膩感。所以係食主菜之前, 就有呢個青檸雪葩
雪葩好幼細,唔會食到成日雪, 加上青檸酸味令到你瞬間開胃番 再戰接下來既重頭戲主菜。
主菜有2款, 我選的是香煎三文魚扒配黑松露意粉~
意粉不會過熟, 有咬口配上忌廉汁, 小妹最中意食菇味既忌廉意粉,所以呢個意粉我係好推薦!
三文魚扒好厚身,但唔會過熟所以一咬落去就有好多汁, 加上上來既時候皮好脆, 加埋軟軟的三文魚,真係有外脆內軟既口感。
下面個菠菜因為有上面三文魚油浸泡過, 不知道是不是有加了點蜜糖, 所以吃出來甜甜的。

最後就到結尾飲品同甜品時間啦!
因為食到最尾的確有D膩啦, 所以就叫左健康的檸水
最後甜品拼盤。分別由左至右係: 檸檬吉士派、白酒啫哩、綠茶奶凍。
檸檬派偏酸,但在當下是非常解膩。白油嗜哩裡面有蘋果粒, 藍莓同士多啤利, 但我個人不飲酒的, 所以覺得油味偏重。
而綠茶奶凍則味不夠濃但很夠滑!!
2018-07-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 黑松露烤菇
2018-07-04 163 views
今日我哋喺中環搵嘢食,上左去一間叫做the balcony 嘅餐廳食飯。餐廳裝潢比較浪漫,好啱同三五知己或者情侶食飯。餐廳空間細細地,出邊有個露台,可以俾客人飲下酒,吹下水,好chill~我哋叫咗一個$588同$488 set,share食。前菜到甜品都超級豐富,等我介紹吓邊啲最吸引我啦!前菜係煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿。鵝肝口感軟滑,同一時間鹹味、甜味、酸味一齊刺激味蕾,酸酸甜甜,好過癮。佢嘅賣相都好吸引。之後就到鮮八爪魚配牛油果番茄醬,本身我唔係好鍾意食牛油果,點知食落去口感小小似薯仔,容易入口。三樣野加埋意外地好食。另外一個set就跟紅菜頭葉三文魚配芥末蟹子沙律,平時我哋都係見到紅色嘅蟹子,真係好少見到芥末蟹子,點綴左原本紅紅地嘅紅菜頭三文魚。紅菜頭含有果糖,味道帶甜。三文魚嘅份量都好多。呢度嘅龍蝦湯,有濃郁郁嘅龍蝦味,好creamy。細細杯,唔會塞飽個肚。白松露將北海道帶子配波蘭汁都令我流晒口水,帶子細細粒,肉身薄,配埋波蘭汁,味道超正。芝士辣跟黑松露焗帶子同埋法式焗田螺配日式芥末薯蓉都係值得推介嘅菜式。黑 松 露濃 香 得 引 起 人 食 慾 , 層 次 好 豐 富 。帶子味道爽

呢度嘅龍蝦湯,有濃郁郁嘅龍蝦味,好creamy。
細細杯,唔會塞飽個肚。

帶子味道爽甜,配合芝士辣根黑松露,簡直係完美組合。口感韌韌脆脆的,田螺沒有腥味。

食食下中間竟然上咗一道雪芭,味道酸酸地,幾開胃。食咗咁多道菜,食完雪芭,就準備食主菜~

主菜我哋就揀左香草焗羊架黑松露甜薯同埋味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯。羊架配上濃 稠 嘅汁 液 , 味 道 又 香 又 甜 。 食落亦都唔會好肥膩!
意大利飯結實彈牙,唔會口感太軟或成糊狀,值得一讚!

加埋最後嘅甜品拼盤簡直係完美,有呢個梨切片、綠茶慕絲、檸檬批。綠茶慕絲有強烈嘅清新同清香嘅口感。檸檬味道清新銳利,簡直係一試難忘!

服務員好有禮貌,服務周到。呢度好有情調,下次可以拍拖嚟食飯。或者有朋友生日我都會推介呢間餐廳!

今日我哋喺中環搵野食,上左去一間叫the balcony 嘅餐廳食飯。餐廳裝潢比較浪漫,好啱同三五知己或者情侶食飯。餐廳空間細細地,出邊仲有個露台,俾客人chill住飲下酒,吹下水~客人加$98兩小時無限任飲!
2018-07-03 257 views
餐廳裝潢簡單舒服有點希臘感覺,露台還有露天坐位,侍應招待也很好。餐牌有很多選擇,但我們認為套餐很吸引,包括八道菜和飲品,所以我們便選了$488和$588的套餐。煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿厚身的鵝肝很甘香而且能做到外脆內嫩,清清的蘿蔔和酸中帶甜的菠蘿能減輕油膩感,令人無法抗拒。紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律、鮮八爪魚配牛油果蕃茄醬用紅菜頭醃過的三文魚感覺很特別,芥末蟹子沙律也很新鮮和美味。八爪魚很黏身彈牙口感十足,牛油果很軟綿,加上酸酸番茄醬,配搭豐富有點驚喜。經典龍蝦湯龍蝦味很濃郁,稀稠度也剛剛好,加上忌廉令喝起來更香滑。凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁切粒的虎蝦配上牛油果口感很好,沙律菜很新鮮和爽脆,加上酸酸甜甜的醬汁和白松露,是能誘人食慾的醒胃前菜。白松露醬北海道帶子配波蘭汁薄切的帶子刺身爽口鮮甜,淡淡清香的白松露醬剛好沒有蓋過帶子的清甜。芝士辣根黑松露焗帶子帶子爽口彈牙,加上芝士辣根黑松露真的很美味。法式焗田螺配日式芥末薯蓉田螺很腍又不會焗得太乾身,薯蓉加了芥末令吃起來口感很特別。雪葩吃主菜前先來一個帶酸的青檸雪葩清一清味蕾,感覺很清新,也反映出餐廳對食物的講究。即磨咖啡也不錯。味噌燒鱈魚配

經典龍蝦湯
龍蝦味很濃郁,稀稠度也剛剛好,加上忌廉令喝起來更香滑。
芝士辣根黑松露焗帶子
帶子爽口彈牙,加上芝士辣根黑松露真的很美味。
法式焗田螺配日式芥末薯蓉
田螺很腍又不會焗得太乾身,薯蓉加了芥末令吃起來口感很特別。
雪葩
即磨咖啡也不錯。
味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯
鱈魚烤得外脆內嫩,意大利飯飯粒軟硬適中,加上很多磨菇很好味,芝士菠菜也很美味。
香草焗羊架配松露甜薯
羊架外層的麵包糠很香脆,有兩大塊羊扒。羊扒燒得很香,我們要求medium rare, 廚師弄得剛剛好,羊架有少少羶味正合我意,肉質鮮嫩又很入味,焗過的蕃薯很甜,芝士菠菜也很美味。
甜品拼盤
檸檬批帶酸可清味蕾,抺茶奶凍抹茶味不夠濃,我最喜歡爽脆的白酒香梨。
2018-06-30 52 views
為左就朋友收工方便就搵左呢間上樓既餐廳啦,其實呢餐係補足返我生日既,所以我地就決定豪一豪佢叫兩個$588既餐啦!侍應好快就比左兩杯水我地同幫我地落order~第一道係鵝肝配蘿蔔同菠蘿,呢個配搭我地都係第一次食,但又幾好食喎!蘿蔔同菠蘿都好多汁配一舊好creamy既鵝肝又比佢諗到!第二道係八爪魚配牛油果蕃茄,如果係燒八爪魚配呢個sauce就一百分,因為呢個八爪魚既口感我個人黎講覺得一般般。 第三道係龍蝦湯,好湯好有誠意,應該落足料去煲,正!第四道白松露帶子,勁好食!帶子好新鮮,松露香得黎唔會搶左帶子既鮮味!配埋佢個sauce真係一流! 第五道係焗田螺配薯蓉,佢好香好香,有少少mustard味但未至於會令你難受既份量,岩岩好吊一吊味,好食!之後係一個青檸sorbet清一清味蕾準備食我地既主菜啦!我簡左吉列肉眼配咖喱risotto因為一見到呢個配搭我已經好想試!朋友叫左羊架配焗松露甜薯。我既吉列肉眼真係無令我失望啊!勁好食,外面既炸衣好薄又夠脆,雖然話炸過但入面肉質仲係好嫩嫁!一定要叫!個risotto對我黎硬左少少不過呢啲野好個人既~朋友既羊架就正常發揮,都做到外脆內嫩,甜薯就係咩松露味,

第三道係龍蝦湯,好湯好有誠意,應該落足料去煲,正!

之後係一個青檸sorbet清一清味蕾準備食我地既主菜啦!

朋友既羊架就正常發揮,都做到外脆內嫩,甜薯就係咩松露味,之前個帶子仲香啲添~

甜品係trio有白酒梨,綠茶panna cotta,lemon tart 白酒梨好食 綠茶panna cotta好濃好滑 但lemon tart太酸太甜我同朋友都覺得淨係頭兩款都夠晒做!今次無意中發現到高質餐廳之後一定會再黎!
2018-06-27 49 views
星期二放工後約左舊同學去happy hour ,飲飲下肚餓就決定去搵d野食,就上OpenRice 睇下附近有乜好食,就比我地見到呢間the balcony ,見到又有set dinner 評語又唔錯,就馬上起行啦!入到去藍藍既天花板配上白色牆壁好有歐陸風情!入面侍應問我食物既喜好之後推介左我呢個set,前菜係煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿鵝肝好大件好肥美,表層煎到金黃香脆,內裡入口即溶,配合埋底層鮮甜既波羅中和左油膩,十分滋味!餐湯係經典龍蝦湯,湯頭非常濃郁入味,加埋少少忌廉更加帶出湯既香味!係等待主菜既期間,仲有個菜式凍虎蝦牛油果配白松露牛油果一向係我好中意既水果,配合虎蝦出奇地夾,好清新既一道菜,醬汁酸酸甜甜令人更加開胃芝士辣根黑松露帶子用芝士焗過既帶子好鮮美,黑松露都無手軟!正係食主菜之前,餐廳好貼心咁安排左個雪葩比我地清一清味蕾!主菜終將上場,就係慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團,黑豬柳肉質鮮嫩,配上蘋果醋汁更加帶出豬柳既肉香,而旁邊既日式吉列飯團係我第一次食感覺非常特別,整體非常出色!最後仲有甜品拼盤,我最欣賞就係個綠茶奶凍,入口綿滑,綠茶奶茶奶香滿滿,唔會死甜,帶有綠茶既香味!呢度都

前菜係煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿

凍虎蝦牛油果配白松露

芝士辣根黑松露帶子
用芝士焗過既帶子好鮮美,黑松露都無手軟!正

係食主菜之前,餐廳好貼心咁安排左個雪葩比我地清一清味蕾!

最後仲有甜品拼盤,我最欣賞就係個綠茶奶凍,入口綿滑,綠茶奶茶奶香滿滿,唔會死甜,帶有綠茶既香味!呢度都會定期轉菜式,下次會再約朋友黎食!
2018-06-24 233 views
好友升職請食飯當然高興奉陪啦~好友於中環返工,話公司附近有一西餐廳好有地中海風情,最岩細味七道菜晚宴。好友7點約我到皇后大道中嘅樓上餐廳進餐,餐廳以藍白色為主,配上天花的藍天白雲和牆璧上掛著的希臘風景嘅畫,猶如置身希臘的感覺,好友果然無介紹錯,真係好有外國渡假FEEL,令人好放鬆好自在。MENU有好多選擇,除左散叫之外都有幾款套餐,價錢由二百幾至五百幾。老友推介呢度既套餐,七道菜可以慢慢嘆! 我地揀左二款套餐: THE DIGNITY 味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯 $488 及 THE NOBLE 香草焗羊架配松露甜薯 $588,只要係OPENRICE訂枱就有8折優惠。另外喜歡飲野的朋友仔加98蚊就可以2小時無限任飲。煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿頂層的鵝肝好厚身大件,鵝肝表面煎得夠香脆,內裡充滿油香,入口嫩滑,配上日式蘿蔔同烤過的菠蘿同吃,菠蘿的徵酸中和了鵝肝的油膩感,多吃也不會有負擔。鮮八爪魚配牛油果番茄醬酸甜的果番茄醬很醒胃,鮮八爪魚很彈牙口感十足,配上牛油果的綿軟口感很特別,一道開胃的前菜。紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律以紅菜頭醃三文魚既能為三文魚增添色彩,又能為三文魚添加紅菜頭的獨有味道,

紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律
以紅菜頭醃三文魚既能為三文魚增添色彩,又能為三文魚添加紅菜頭的獨有味道,一點紅菜頭的腥味都沒有,配上鹹鹹嘅芥末蟹籽同吃味道好夾,讚!

經典龍蝦湯
龍蝦湯質感較稠,龍蝦味濃郁,淋上忌廉更能令湯的口感變得幼滑。

白松露醬北海道帶子配波蘭汁
白松露好香,薄切的帶子好鮮甜,配上白松露吃更提鮮,很惹味。

凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁
牛油果和虎蝦切粒,口感一軟一彈好豐富,虎蝦沙律酸甜好惹味,再加上白松露,令人不能自拔。

法式焗田螺配日式芥末薯蓉
田螺很軟腍,入口充滿油香。薯蓉混和了日式芥末,入口帶點微辛,好特別!

芝士辣根黑松露焗帶子
芝士和黑松露好夾,帶子爽口彈牙,正!

雪葩
食左咁多道菜要來個酸酸甜甜的雪葩清清味蕾。

味噌燒鱈魚配蘑菇意大利飯
我最愛的鱈魚魚皮烤得香脆可口,鱈魚油份充足入口嫩滑,甘香的魚油在口腔徘徊👍。忌廉菠菜好creamy,口感幼滑。意大利飯軟硬適中,蘑菇味濃郁。

香草焗羊架配松露甜薯
羊架外層的麪包糠烤得香脆,羊架肉質軟腍不羶,切開還有肉汁滲出。甜薯焗過後甜度更高,好好味~😋

甜品拼盤
有朱古力布朗尼~檸檬批~抺茶布甸,抺茶布甸好幼滑,而朱古力布朗尼是烘熱的,口感脆脆地好味道。
檸檬批
抺茶布甸

在寫意的環境下品嚐美食真的好滿足,多謝好友既升職飯呢!
2018-06-21 54 views
友人生日 當然要食餐好啲 慶祝下啦公司同事介紹呢間 the balcony 果然唔錯喎分左$388/$488/$588 三款套餐豪少少 我地㨂左$588個款頭盤各一 個煎鵝肝好好食 入口唔會覺得太肥膩但完全不失香味 配埋下要嘅蘿白同菠蘿 夾左友人嘅鮮八爪魚配牛油果蕃茄醬八爪魚好爽口 配上蕃茄嘅少少酸味 好醒胃我至愛嘅焗田螺配薯蓉 份量雖少 不過有質素主菜我㨂左焗羊架配松露甜薯羊架烤到5成熟岩岩好 中間重係粉紅色入口唔太蘇 配下甜薯可以減下肥膩感最後重有雪糕做甜品 好滿足
友人生日 當然要食餐好啲 慶祝下啦

主菜我㨂左焗羊架配松露甜薯
羊架烤到5成熟岩岩好 中間重係粉紅色
入口唔太蘇 配下甜薯可以減下肥膩感

最後重有雪糕做甜品 好滿足
今晚爸爸約左老友記睇波,所以我收工約左媽媽係中環唱完下個月去旅行用嘅日元之後,就係附近搵餐廳同佢撑枱腳。我係openrice搵到呢間係皇后大道中嘅樓上西式、日式fusion餐廳,係openrice訂枱有8折優惠。👍我地6點半已經到餐廳,因為時間尚早,我地係第一枱客,餐廳以裝修白色為主,牆上掛左希臘風景嘅照片,加上藍天白雲嘅天花,令整個環境都富有愛琴海嘅感覺。🌅晚市套餐由$238起,我地揀左兩款唔同嘅套餐share食,可以試到更多款菜式。由於有8折,我地點左價錢比較高的$488套餐: THE DIGNITY同$588套餐: THE NOBLE,每個套餐各有7至8個course,兩個人食應該超滿足。😁煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿鵝肝厚身大件,外層煎得夠香脆,入口充滿鵝肝嘅油香,配上日式蘿蔔同酸酸嘅菠蘿,非常惹味而不膩。👍鮮八爪魚配牛油果番茄醬牛油果番茄醬味道好清新,鮮八爪魚超彈牙,混埋牛油果番茄醬一齊食,非常醒胃。紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律紅菜頭醃三文魚冇煙三文魚咁濃味,帶有少少紅菜頭香味,同鮮味濃郁嘅芥末蟹籽味道好夾。😋經典龍蝦湯龍蝦湯蝦味超濃郁,加上少少忌廉令口感更綿滑,味道唔錯。白松露醬

經典龍蝦湯
龍蝦湯蝦味超濃郁,加上少少忌廉令口感更綿滑,味道唔錯。

白松露醬北海道帶子配波蘭汁
白松露好香,帶子鮮甜加上少少蛋白粒,令味道層次更豐富。😍

凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁
虎蝦已切粒混入牛油果,橘子汁酸酸甜甜,加上白松露,非常惹味。😋

法式焗田螺配日式芥末薯蓉
田螺超軟腍彈牙,用日式芥末做嘅薯蓉味道有驚喜。

芝士辣根黑松露焗帶子
帶子鮮嫩多汁,再加埋芝士同黑松露,兩個人share唔多夠喉。😆

雪葩
食左多款菜式之後,餐廳提供味道清新嘅青檸雪葩俾我地清清口腔再食主菜。

日式吉列肉眼扒配咖哩意大利飯
吉列肉眼扒肉質唔會太軟腍,富有彈性,外層香脆,日式照燒汁同肉眼扒味道都好搭配,咖哩意大利飯口感外軟內脆,味道比一般日式咖哩辣。😄

慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團配黃梅蓉及蘋果醋汁
鹿兒島黑豬柳以慢煮烹調,肉質軟腍多汁,吉列飯團外層香脆,飯粒軟綿。

甜品拼盤
甜品拼盤有3款甜品: 檸檬批、抹茶布甸同朱古力布朗尼,當中我最鍾意朱古力布朗尼,口感鬆脆,朱古力味香濃。👍

檸檬批

即磨咖啡
甜品之後嘆埋杯咖啡,呢餐相當滿足。
即磨咖啡

套餐份量太豐富,今晚我地兩個都非常飽,下次再黎應該叫一個套餐再加少少野食都夠。😆

餐牌

2018-06-20
$485 (Dinner)
Dining Offer
Coupon