Restaurant: The Charcoal Room
Terms & Details:
2024-01-31 109 views
春之石海鮮盛宴 $1088前菜👉🏻多款前菜包括韓式醃豆芽、波菜、薯仔、粉絲,同唔少得有泡菜欣賞佢泡菜份量夠多同埋辣度適中,作為開胃菜相當唔錯👉🏻海膽豆腐 /黑松露、蘿當蓉、明太子超出色‼️自家製海膽豆腐,好軟滑,豆腐入口即化,軟棉棉既口感加上濃濃既海膽香氣,十分推介燒肉類👉🏻熱石海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)店員上店時已同我地講會有專人幫我地燒,咁就唔洗怕自己燒搞到立立亂同燒唔熟果然專業人士就是不一樣,手起菜落,海鮮新鮮到仲識郁的👉🏻柞木壽喜燒和牛 /牛小排拼醬油五花肉黃牛嘅油脂分布均勻,再加埋生雞蛋入口即溶五花籃唔會太肥膩,燒完再混合埋泡菜一齊食用,開胃又爽口韓國精選👉🏻嚴選赤身蝦肉石燒飯新鮮熱辣,店員會幫手撈均個飯,咁就唔怕痴底啦甜品👉🏻焦糖布甸同焦糖烤香蕉布甸甜度啱啱好 蛋味重 唔覺漏 香蕉較甜 得一支叉 要有點技巧才吃到
春之石海鮮盛宴 $1088

前菜
欣賞佢泡菜份量夠多同埋辣度適中,作為開胃菜相當唔錯

👉🏻海膽豆腐 /黑松露、蘿當蓉、明太子

燒肉類
👉🏻熱石海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)
果然專業人士就是不一樣,手起菜落,海鮮新鮮到仲識郁的

👉🏻柞木壽喜燒和牛 /牛小排拼醬油五花肉
黃牛嘅油脂分布均勻,再加埋生雞蛋入口即溶
五花籃唔會太肥膩,燒完再混合埋泡菜一齊食用,開胃又爽口

韓國精選
👉🏻嚴選赤身蝦肉石燒飯
新鮮熱辣,店員會幫手撈均個飯,咁就唔怕痴底啦

👉🏻焦糖布甸同焦糖烤香蕉
2024-01-29 81 views
天氣咁凍緊係要食返啲暖嘢先得啦😬今次就同太太去左旺角呢間超高人氣嘅「柞木炭家」食韓燒😋食完成個人都暖笠笠😊春之石海鮮盛饌 $1088海膽豆腐除咗基本嘅前菜(即係泡菜、芽菜、薯仔等等…)仲有呢個非常之新穎嘅海膽豆腐,包埋紫菜一齊食,估唔到又別有一番風味喎😍柞木壽喜燒和牛(黑松露、蘿蔔蓉、明太子)呢個壽喜燒和牛真係十分之不得了😋油脂分布相當均勻☺️而且入口即溶,再配上蛋汁 同 白飯,仲有黑松露、蘿蔔蓉、明太子多款口味組合,各有各精彩🤤牛小排拼醬油五花肉牛小排相當鮮嫩,而醬油五花肉亦醃製得相當入味!正😋熱石海鮮拼盤海鮮拼盤包括有:鮑魚、沙白、元貝 同埋 貴妃蚌,於熱石上烹調,所有海鮮都非常之新鮮,鮑魚肉質鮮嫩,又爽口又煙韌,沙白 同 貴妃蚌都好鮮甜好味😋元貝大大粒,肉質嫩滑彈牙👍嚴選赤身蝦肉石燒飯呢個石燒飯熱辣辣香噴噴🤤職員將佢攪拌勻,真係太美味了😋甜品最後以香滑布甸🍮 同 焦糖香蕉🍌做結尾,實在滿足☺️

春之石海鮮盛饌 $1088

海膽豆腐

柞木壽喜燒和牛(黑松露、蘿蔔蓉、明太子)

牛小排拼醬油五花肉

牛小排相當鮮嫩,而醬油五花肉亦醃製得相當入味!正😋

嚴選赤身蝦肉石燒飯

呢個石燒飯熱辣辣香噴噴🤤職員將佢攪拌勻,真係太美味了😋

甜品

最後以香滑布甸🍮 同 焦糖香蕉🍌做結尾,實在滿足☺️
-柞木炭家🔥位於旺角既柞木炭家係以氣爐配合木炭明火既韓燒店為求以最短的時間將食物的精華鎖藏在其中可以保留原汁原味之餘 仲會散發出陣陣炭香味道近期仲推出左新食法 - 熱石燒海鮮 🔥🦞🐟🐚🦐✨春之石海鮮盛饌 ($1088)🦞熱石海鮮拼盤拼盤當中包括鲍魚 / 貴妃蚌 / 沙白 / 扇貝第一次食熱石上燒 好彩有店員幫忙 燒到非常到位熱石可以均勻地傳送熱力 完美保留海鮮風味加處每款海鮮都非常新鮮 肥美鮮甜 真心值得推介燒鮑魚唔會過韌 口感彈牙 點埋韓式辣醬夠惹味;沙白同貴妃蚌都係好鮮嫰多汁 唔會有沙 粒粒飽滿;扇貝連埋牛油蒜蓉燒 鮮嫰甜美 好味到連汁食埋🌟🦪海膽豆腐將嫰滑海膽豆腐連帶青瓜絲 用紫菜包住食 食落鮮美🔥 柞木壽喜燒和牛個人最中意就係呢款 有專人服侍 燒得肉嫰多汁和牛會連帶飯粒一齊奉上 仲有黑松露/蘿蔔蓉/明太子再加埋蛋液一齊食 個人覺得點少少鹽就已經好好味🔥 牛小排拼醬油五花肉五花肉預先用醬油醃製再燒 唔洗調味都已經夠惹味牛小排都燒得好唔錯 點番啲黑松露果啲配料都好夾🐣 主食: 人蔘雞湯/嚴選赤身蝦肉石燒飯(二選一)食番個人蔘雞湯暖暖胃 入面無論係配料定係調味都幾有韓國味 份量都算幾
柞木炭家🔥

位於旺角既柞木炭家係以氣爐配合木炭明火既韓燒店
為求以最短的時間將食物的精華鎖藏在其中
可以保留原汁原味之餘 仲會散發出陣陣炭香味道
近期仲推出左新食法 - 熱石燒海鮮 🔥🦞🐟🐚🦐

✨春之石海鮮盛饌 ($1088)

🦞熱石海鮮拼盤

再加埋蛋液一齊食 個人覺得點少少鹽就已經好好味

🔥 牛小排拼醬油五花肉
五花肉預先用醬油醃製再燒 唔洗調味都已經夠惹味
牛小排都燒得好唔錯 點番啲黑松露果啲配料都好夾

🐣 主食: 人蔘雞湯/嚴選赤身蝦肉石燒飯(二選一)
食番個人蔘雞湯暖暖胃 入面無論係配料定係調味
都幾有韓國味 份量都算幾大份 唔錯呢~

🍰 甜品:焦糖香蕉 / 布丁
香蕉燒左層薄脆焦糖同朱古力醬 邪惡得黎又好滑足
焦糖布丁香滑軟綿 甜度剛好
2024-01-18
Type of Meal
Dinner
2024-01-28 60 views
柞木炭家(旺角)📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓501號舖春之石海鮮盛饌見到餐廳最近推出咗呢個新餐牌主打用熱石黎燒海鮮喺香港好少見 於是訂咗同朋友一齊食前菜 海膽豆腐柔軟的豆腐加埋鮮美的海膽味形成豐富的口感 可以包埋青瓜絲同紫菜一齊食黑松露 蘿蔔蓉 明太子配咗呢三款前菜可以自己加落去唔同菜式入面提升奢華感和風味熱石海鮮料盤今晚嘅主角一早就出現配搭埋新鮮嘅海鮮拼盤分別有鮑魚 貴妃蚌 沙白 扇貝海鮮食得出好新鮮熱石可以均衡地傳遞熱カ完美保留海鮮風味柞木壽喜燒和牛原片日本和牛肉大塊得黎又油脂分布平均點埋生蛋汁更滑嫩牛小排醬油五花肉牛小排肉味香濃😋油花分明五花肉油花層次分明 同韓式前菜一齊食可以減低油膩感人蔘雞湯🐥好濃郁嘅人蔘雞湯 有原隻雞湯入面有糯米飯 侍應會即場剪開再用石鍋保持溫度 食嘅時候仲熱辣辣甜品係焦糖香蕉布甸🍮極度邪惡香蕉 面佈滿燒香嘅焦糖布甸奶味香濃又滑溜
柞木炭家(旺角)

春之石海鮮盛饌

甜品係焦糖香蕉布甸🍮
極度邪惡香蕉 面佈滿燒香嘅焦糖
布甸奶味香濃又滑溜
2024-01-28 104 views
🤓 今日同朋友去咗旺角TOP食飯,環境好有feel😌👍🏻我地嗌左個春之石海鮮盛饌set,正🥳🫶🏻✨ 海膽豆腐海膽嘅豐富風味同埋豆腐嘅滑嫩口感結合得好好,味道鮮甜濃郁😆👍🏻👍🏻✨ 柞木壽喜燒和牛燒烤味道獨特,同和牛嘅濃郁肉質結合得天衣無縫,每一口都有咬勁同埋肉汁,令人嘴齒留香😋😋✨牛小排拼醬油五花肉牛小排嘅肉質嫩滑,而醬油五花肉嘅油花香脆,令味蕾感受到豐富嘅層次🤤🤤✨ 熱石海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)熱石煮海鮮係一種特別嘅烹調方法,佢可以保持海鮮嘅鮮味同埋嫩度🫶🏻😋鮑魚、貴妃蚌、沙白同埋扇貝每一樣都帶有海鮮風味❤️✨嚴選赤身蝦肉石燒飯石燒飯嘅煙燻香氣同埋米飯嘅香脆口感令人食得好過癮,配上嚴選嘅赤身蝦肉,味道更加突出🥰🥰✨甜品甜品係焦糖布丁🍮同埋焦糖香蕉🍌,兩樣都正吖🤤佢嘅滑順口感同埋濃郁嘅焦糖味道令人愛不釋手。焦糖香蕉就結合咗甜蜜嘅香蕉同焦糖嘅甜味,味道鮮美而且爽口。

✨ 海膽豆腐

✨ 柞木壽喜燒和牛

✨牛小排拼醬油五花肉

✨ 熱石海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)

✨嚴選赤身蝦肉石燒飯

2024-01-25 81 views
春之石海鮮盛饌 Set $10884款海鮮:鮑魚、扇貝、沙白及貴妃蚌搭配韓國傳統熱石烹煮~熱石能完美地保留海鮮的鮮甜風味!海膽豆腐海膽融合係豆腐之中,好嫩,質地較rich,店員建議用紫菜包住嚟食~柞木壽喜燒和牛牛小排拼醬油五花腩牛小排燒肉可以選擇用網燒,肉類十分高質,牛嘅雪花好靚,油脂豐富分布平均👍🏻肉味濃,入口香😋赤身蝦肉石燒飯石鍋存溫效果好出色,拌幾下就可以將蝦肉牛肉熱熟,飯粒乾爽粒粒分明,鮮味十足👍🏻甜品:焦糖燉蛋布甸 配 焦糖香蕉甜品好好味! 完美ending 😍柞木炭家 (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓501號舖
春之石海鮮盛饌 Set $1088

牛小排拼醬油五花腩牛小排

赤身蝦肉石燒飯

甜品:焦糖燉蛋布甸 配 焦糖香蕉
甜品好好味! 完美ending 😍

柞木炭家 (旺角)
2024-01-24 821 views
呢兩日氣溫驟降,出去食飯首選有個爐喺枱面嘅餐廳,取暖緊要嘛😂😂 嚟到T.O.P.頂層嘅柞木炭家,早嚟有得安排窗口位望住個空中花園食,正~叫咗佢新推出嘅春之石海鮮盛饌套餐,$1088兩位有燒海鮮又有壽喜燒定價都合理,而且套餐仲有前菜、頭盤、石鍋飯同埋牛肋肉/豬五花拼盤,最後仲有兩款甜品添,想食好啲嘅呢個set真心推介~一坐低就有前菜同芝士粟米,前菜款式唔少調味唔會太鹹太辣,泡菜甚至係成罐上,好大方🤣店員先上攞滿石頭嘅燒烤網,第一次咁樣燒海鮮好新奇🤣店員仲會幫手燒埋擺埋盤,鮑魚帆立貝更加切埋一口size,服務超好~唔止服務好,食物嘅水準亦都好高,海鮮新鮮又冇沙,壽喜燒嘅質素拍得住某啲主打壽喜燒嘅專門店,尤其係重叠嚟燒嗰一塊,店員最後將塊牛卷起放落蛋汁度,個口感超正😍😍😍另外牛肋骨同豬五花水準都唔錯,石鍋赤身海蝦飯有脆卜卜飯焦味道亦都不俗,加埋焦糖香蕉同昭和雞蛋布甸兩款甜品都係誠意之作,呢餐飯真係大滿足!!

2024-01-23
2024-01-24 99 views
天氣咁凍最啱燒肉😚😚 我哋去咗旺角一間燒肉店試吓佢新出嘅石燒海鮮餐 呢到環境裝修都好舒服😌坐低之後會有幾款韓式小食 全程嘅燒肉都有人幫我哋🤭🤭 可以舒舒服服食懶人餐 特別一讚幫我哋燒肉嘅staff非常貼心🥰👍🏼春之石海鮮盛饌($1,088/ 2)海膽豆腐我真係第一次食海膽豆腐😯 要用紫菜包住豆腐 再加啲青瓜夾住一齊食🤩 味道非常新鮮 好清新嘅感覺😋 作為前菜真係好適合🤤熱石海鮮拼盤鋪好石頭之後會搽上油 然後放鮑魚 貴妃蚌 沙白同扇貝上去慢慢燒🤩 過程睇住佢都幾得意🤣之後再貼心地幫我哋剪好 海鮮燒得啱啱好 味道鮮甜😋😋柞木壽喜燒和牛和牛非常之靚 油花均勻🤩 第一塊會捲着一粒飯波 再配蛋黃一齊食🤤🤤 食落入口即溶 肉質好嫩滑 感覺超級滿足😋另外仲有黑松露 明太子等等嘅配料 可以放自己適合嘅口味 味道層次都更加豐富👍🏼👍🏼👍🏼牛小排配醬油五花肉牛小排肉質幾有咬口 冇咁多油花 肉味非常香🤤 而五花肉味道香濃 肉質爽口 配豆瓣醬超級好食🤩嚴選赤身蝦肉石燒飯呢個飯燒得都幾香 我自己再倒咗啲蛋漿同埋芝士粟米落去😆 亦都有幾多料 每啖都食到唔同食材嘅味道😚夠晒豐富🤩甜品甜品分別有布甸同埋焦糖香蕉🤩 布

春之石海鮮盛饌($1,088/ 2)

牛小排配醬油五花肉

嚴選赤身蝦肉石燒飯

甜品
甜品分別有布甸同埋焦糖香蕉🤩 布甸非常滑 亦都好香牛奶味 🍮 香蕉配焦糖都幾新鮮嘅配搭 味道甜得尼又有水果嘅香味🥰 作為完結真係好適合😋
朋友推介呢間柞木炭家,服務優質,而且不限時,坐幾耐都得。餐廳面積大,座位寬敞,水泥風加上木系風格,呈現現今典型韓燒餐廳風貌。點選「春之石海鮮盛饌」套餐$1088(另收加一)後,侍應好快送上醬料和數款前菜,續添加$40,泡菜則無限添加,仲附上我鍾意的芝士粟米!✔️「春之石海鮮盛饌」套餐$1088STARTER海膽豆腐豆腐顏色亮麗,呈橙黃色,質感特別,不易鬆散,口感像果凍,帶有微微海膽味。附有韓國紫菜和青瓜絲,配合豆腐一起進食,增加味道層次。黑松露、蘿蔔蓉、明太子切片黑松露感覺矜貴,侍應建議蘿蔔蓉和明太子可以配合稍後的壽喜燒和牛一起進食。BARBECUE ITEMS熱石海鮮拼盤過咗陣侍應就端上套餐主角——海鮮拼盤。侍應首先在燒爐上鋪上熱石,再塗上一層水,讓熱水均勻地發出熱力。海鮮拼盤有鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝,都是爽口彈牙的貝殼類海產。海鮮色澤好靚,代表幾新鮮。預先加入了少許鹽吊味,燒好後已經好鮮好夠味。活飽魚好有嚼頭,扇貝巨型,燒烤時又加上牛油,呈金黃色,香氣撲鼻。柞木壽喜燒和牛頂級和牛品質肯定有保證,雪花靚到令人賞心悅目,油脂分布均勻,牛味豐富,口感一流!侍應全程幫客人燒烤,仲可以揀選和

✔️「春之石海鮮盛饌」套餐$1088
STARTER
海膽豆腐

黑松露、蘿蔔蓉、明太子

BARBECUE ITEMS

柞木壽喜燒和牛
頂級和牛品質肯定有保證,雪花靚到令人賞心悅目,油脂分布均勻,牛味豐富,口感一流!侍應全程幫客人燒烤,仲可以揀選和牛熟度!七成熟和牛用壽喜燒醬汁調味,包裹飯團,再攪拌生雞蛋一起進食,令人愛不釋手!

牛小排拼醬油五花肉
食完和牛意猶未盡,侍應換上新燒烤爐,用肥肉醒爐後,三兩下就將五花肉燒至金黃色,五花肉油香四濺,肥瘦適中。牛小排嫩滑柔軟,充滿肉汁。

KOREAN SIGNATURE
赤身蝦肉石燒飯和人蔘雞湯二選一,朋友有先見之明,知道食到最後會好飽,於是選了人蔘雞湯,冇咁Heavy。餐廳採用烏雞,夠補身。熱辣辣冒煙充滿鹹香的湯汁內有稀飯,還加入了多種調味料,味道豐富。

DESSERT
餐廳隨機供應兩款甜品,其中一款是簡單易整又美味的焦糖香蕉,香甜可口。另一款是提拉米蘇,蛋糕質感偏軟熟,具有淡淡的奶油香。

SEASONAL DRINK+$20
用餐途中點選了菠蘿柚子沙冰(另加$20),清涼解渴,仲有爽甜新鮮菠蘿肉掛杯。
2024-01-17 156 views
👈🏻柞木炭家 春之石海鮮盛饌 $1088海膽豆腐橙黃色嘅海膽豆腐嫩滑無比💗綿密嘅口感配上青瓜絲同埋紫菜 鹹味和鮮味為整道前菜提供了一個美妙的對比增添了層次和獨特感熱石海鮮拼盤拼盤結合咗鮑魚 貴妃蚌 沙白同埋扇貝等多種海鮮並在熱石上烹調🫶🏻呈現了一種精緻而多樣化的海鮮盛宴鮑魚的肉質嫩滑帶有濃郁的海洋風味貴妃蚌肉質鮮嫩口感柔軟帶有微甜的味道貴妃蚌的存在與其他海鮮相輔相成為整個拼盤增添了豐富度和層次感沙白肉質細嫩口感清脆帶有淡淡的甜味非常受人喜愛沙白的鮮美為整個拼盤增添了一種清爽和輕盈的元素扇貝口感彈牙鮮味十足為整個拼盤提供了一種豐富而豪華的感覺柞木壽喜燒和牛配黑松露 蘿蔔蓉 明太子和牛肉質鮮嫩多汁🤤加上蛋汁 白飯 黑松露 蘿蔔蓉同埋明太子一道多層次口感的美食組合令人垂涎欲滴牛小排拼醬油五花腩牛小排牛味濃郁🥰五花腩油脂滿滿赤身蝦肉石燒飯赤身蝦肉的鮮美和獨特的口感令人驚艷👅蝦肉鮮甜多汁而質地爽脆與石燒飯的口感形成了完美的對比米飯經過石燒的過程外層酥脆 內層蓬鬆散發出迷人的香氣令人食指大動整道菜的味道非常濃郁每一口都充滿了鮮美的海鮮風味和米飯的香氣它的調味料恰到好處能夠提升赤身蝦肉和米飯的風味同
👈🏻柞木炭家

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-12-24 551 views
由於冇時限,可以同朋友坐幾耐都得,可以慢慢燒,有BB椅提供,適合一家大小,服務態度好,侍應有時還會幫手燒肉。前菜每枱$40,可以任refill,泡菜好好食😋唔似外面買貨。一行五大兩小叫了一個4-5人嘅御膳套餐$1588,由於活動期間,平日消費滿$1500全單8折,滿$800加$1配和牛牛肋肉,牛肉油花均勻,牛味濃,入口即化,不愧是和牛。壽喜燒和牛都醃得好好,味道十足。最尾既甜品有驚喜,每個人都吃得好飽同滿足。
前菜
2023-12-20
$350 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 前菜
2023-11-07 1333 views
上星期六去咗旺角T.O.P嘅柞木炭家食lunch🐂下午嘅lunch set都幾抵食,除咗燒烤set,亦有唔同嘅飯,湯,水冷麵等等可以選擇。熱愛燒肉,當然揀燒烤set☺️首先係和牛牛舌特選,牛舌薄薄地但味道突出👍🏻和牛上肋肉好有肉汁,牛小排最正,牛味濃郁又軟嫩,另外仲有肉眼上蓋,每款都有2件。另外叫咗一set柞木特選燒烤定食,同樣有和牛上肋肉,另外可以再自選兩款😚彥陽和牛必點,好juicy,汁燒黑毛豬五花肉,燒起上嚟帶焦香🤤特別一讚職員都好nice好helpful,整體都好滿意😀
熱愛燒肉,當然揀燒烤set☺️

特別一讚職員都好nice好helpful,整體都好滿意😀
多數人去《柞木炭家》都係食燒肉,但夜晚9點距離閂門只有一個鐘,但又為咗滿足韓迷突然想食水冷麵嘅願望,唯有叫兩個飯麵速食,結果係令人失望嘅!🥢雪梨水冷麵 $95⭐️呢個水冷麵超唔掂超hea,個麵嚟到係黐實晒,好明顯係無過冷河,呢啲基本野係人都識,至於味道更加無言,客人只需加醋同芥辣去調味,但我哋調極個味都係奇怪,從未食過一個又貴但唔好味嘅水冷麵囉!🥢栗子牛肋骨煲 $198⭐️⭐️⭐️⭐️相反呢個煲就好正,有4、5嚿牛肋骨,又腍又入味,肥瘦適中,醬汁甜中帶咸伴白飯一流,煲裡面仲有紅蘿蔔、白籮蔔、南瓜,全部都夠腍,呢個煲值得推介。二人共消費:$322

🥢雪梨水冷麵 $95⭐️

🥢栗子牛肋骨煲 $198⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$322
2023-10-27
$161 (Dinner)
2023-11-01 879 views
位於旺角T.O.P.內的韓式燒烤。前菜每枱5,6碟,服務員告訴我們每枱加$40前菜就可以任食。另外,蒜片和芝士粟米就可以任食。🔸烤鰻魚 $280服務員會幫手燒埋,份量有點少,而且都多細骨,不太推薦🔸五花腩配水果醬汁 $128最後店員姐姐仲送左個Tiramisu俾我地食!

🔸烤鰻魚 $280
服務員會幫手燒埋,份量有點少,而且都多細骨,不太推薦

🔸五花腩配水果醬汁 $128

最後店員姐姐仲送左個Tiramisu俾我地食!
2023-10-08 1031 views
不得不吃的韓燒。咁啱撞正生日優惠全單有八折。要讚一讚服務員嘅態度超級好。今次點左四人餐:牛舌、牛肋肉、牛肉石頭鍋飯、帶子同海鮮煎餅都好好食,醃料醬汁好均勻,啲肉都好腍,唔硬。不過泡菜同其他醃製小食比較鹹。
2023-10-07
Type of Meal