2023-10-16 740 views
呢個月周圍同老公食好西,這晚來到試自助餐,坐無虛席,食物款式超多!.最吸引我係甜品🤣所以一定要留肚🤣八款haagen dazs雪糕任食,仲有好多特別口味😍最愛士多啤梨紅桑子馬卡龍和焦糖脆脆,老公大愛雙重朱古力,食得好開心😌其他仲有超多甜品,奶凍滿香滑,多款蛋糕、糕點也不錯🥰.另一樣大讚係卡邦尼粉好有驚喜,黑松露口味,口感煙韌creamy芝士味道濃厚,出色👍🏻.另一賣點海鮮款式好多,生蠔、蟹、 青口、蜆、大蝦、龍蝦、刺身、壽司,應有盡有,想再滋味d加$98即可任飲紅白酒啤酒和果汁🍹.如果唔好生食,熟食款式都超多!扁皮鴨、海南雞、蒸魚、牛扒等等,食得落的話仲有車仔麵!.其實全部試少少已經好飽🤣真係太多款式了

另一賣點海鮮款式好多,生蠔、蟹、 青口、蜆、大蝦、龍蝦、刺身壽司,應有盡有,想再滋味d加$98即可任飲紅白酒啤酒和果汁🍹

其實全部試少少已經好飽🤣真係太多款式了

2023-10-15 608 views
在團購網購入既買一送一自助晚餐,飲品檸茶檸水咖啡都係任飲。星期一晚去食客不多環境舒服,生蠔、海鮮同片皮鴨比較受歡迎。其他食物一般般可接受,雪糕口味都有5至6款口味。
2023-09-18
$400 (Dinner)
2023-10-13 502 views
用Storellet 呢個app book 咗 Crowne Plaza 個buffet 黎食~~佢地今次主題係「生蠔·龍蝦·松葉蟹腳」$578佢地個 buffet 出名CP 值高,$578 有芝士焗龍蝦生蠔/蟹腳肉類就有片皮鴨即切肉眼牛肉同豬腩卷~ 另外一口牛,羊架雞肉串都值得一試!當然仲有刺身同壽司如果鐘意芝士,咁就一定要試埋個原個芝士煮松露磨菇天使麵,芝士汁超濃超惹味!最後既甜品 我覺得佢地雪糕選擇好多,足足有8 款味,仲要係Haagen-Dazs既特別味唔係淨係得大路既雲哩拿/咖啡味 呢樣大讚!

佢地今次主題係「生蠔·龍蝦·松葉蟹腳」$578

生蠔/蟹腳

肉類就有片皮鴨

即切肉眼牛肉同豬腩卷~

另外一口牛,羊架雞肉串都值得一試!

當然仲有刺身壽司

📲Storellet Apps有好多優惠,今次我就試咗Crowne Plaza嘅 「生蠔 • 松葉蟹腳 • 龍蝦自助晚餐」 ($578)晚餐有多款凍海鮮,松葉蟹腳🦀、麵包蟹、琵琶蝦🦞、蜆、紐西蘭青口、凍蝦🦐、黃金螺🐚另外有芝士焗龍蝦🧀🦞 有滿滿的芝士 非常邪惡😛當然唔少得任食即開生蠔🦪刺身方面有油甘魚、象拔蚌、白立、三文魚、帶子另外推介現場即煮嘅松露蘑菇芝士捲麵🧀松露味好香濃 捲麵煙煙韌韌。肉類方面有片皮鴨、燒豬腩、燒紐西蘭肉眼扒🥩、香草燒雞🍗最後當然要食埋甜品,有十多款選擇,包括鮮果千層酥、士多啤梨閃電泡芙、迷你抹茶葡式蛋撻、抹茶雙重芝士蛋糕等等。必試即焗朱古力心太軟同埋八款口味的Haagen-Dazs雪糕🍦同朱古力噴泉⛲️

2023-09-04 1462 views
榴槤主題下午茶自助餐 $194/person本身以為會冇咩野食🙊但原來野食都唔少有前菜🥗壽司🍣熟食🍗即煮粉麵檔🍜粥品🍲當然唔少得榴槤甜品🍰、雪糕🍦以下會介紹啲較為impressive既菜式:炸雞脾🍖勁大隻!啖啖肉👅肉質嫩滑醃得入味估佢唔到🤩小甜薯🍠粉糯香甜飽肚都忍唔住狂夾🤣蛋白杏仁茶🥚十分香濃味道唔會過甜👍🏻切記要一開波就拎食到後段encore已經冇咁好飲🤫榴槤酥酥皮底層次分明口感酥脆👏🏻榴槤蓉真材實料💯榴槤pancakePancake皮唔厚🫶🏻帶少許煙韌口感🤤芒果布甸🍮質地soft甜度適中芒果汁香甜唔假🥭綠茶雪糕🍧 口感幼滑帶少少回甘抺茶控必食🍵整體而言,雖然以榴槤為主題作招徠但榴槤甜品冇想像中多有少許失望😣食物味道唔差既當中以榴槤酥同榴槤pancake最為驚艷😻假期食客人數頗多不過整體體驗都👌🏻不失為性價比高既tea buffet💰

榴槤主題下午茶自助餐 $194/person
本身以為會冇咩野食🙊
但原來野食都唔少
有前菜🥗壽司🍣熟食🍗即煮粉麵檔🍜粥品🍲
當然唔少得榴槤甜品🍰、雪糕🍦

以下會介紹啲較為impressive既菜式:

假期食客人數頗多
不過整體體驗都👌🏻
不失為性價比高既tea buffet💰
2023-05-14 2908 views
尚廚餐廳男職員態度惡劣無禮,旁邊客人揮手很久召喚,他卻裝作看不見,也沒有任何回應,只自顧自在角落整理單據和查看手機,其後客人再三召喚,他怒瞪住客人,不作聲,客人很有禮貌表示要些餐紙,不耐煩地取餐紙給客人;後來收碟時,刻意不替該位客人收碟,只替同枱其他客人收碟,客人正要出聲,已閃身走開,感覺非常小器。相比之下,餐廳其他職員服務態度友善。客人第一次光顧這家酒店,卻遇上如此態度惡劣男職員,顧客體驗差,對酒店餐廳印象欠佳,不會推薦給朋友。

相比之下,餐廳其他職員服務態度友善。

2023-05-13
Type of Meal
Lunch
2023-05-12 4080 views
第三間有優惠既係九龍東皇冠假日既尚廚呢間酒店位於將軍澳站既上蓋格離仲有間智選假日呢兩座雙子酒店係將軍澳黎講都幾顥眼但明明都係新界區但個名就叫做九龍東都幾混淆官網之前推出過十周年買一送一既優惠成人自助晚餐每位538咁雖然佢係買一送一不過都要計免費果位原價加一所以總數係加二645.6除番二就平均322.8一位呢個真係savvy自助午餐折後既價錢黎所以算係幾抵下不過呢間酒店官網都做得幾差基本就係乜都睇唔得廢到喊尚廚門口有兩個對外果個就係商場個天橋廣場我就傻的嗎再兜去酒店正門入放工加埋搭車都成七點幾先到自助晚餐時間係由六點半到九點半以晚市時間都算係特別少不過可能真係街坊多所以好多人好早都食飽收工一入到去真係嚇親呢個環境真係去過咁多間酒店自助餐最劣既檯同檯之間迫L到痴線係完全唔可能行得到只可以係身後面條路行咁L迫再加埋侍應收碟長時間就係kick到打晒交咁都可以自稱五星級酒店而自助區就係側邊一條直路連埋開放式廚房去到尾最開始近門口係擺海鮮遲黎都比人拎左大半refill又慢又少去到後尾係乜都無大路普通野五款刺身全都要已經切好一樣係放題級仲要配給每樣得果一兩塊綠色野同cold cut呢d直頭係見到都唔
第三間有優惠既

最開始近門口係擺海鮮
遲黎都比人拎左大半
refill又慢又少
去到後尾係乜都無
松葉蟹腳, 紐西蘭青口, 蜆, 蝦
大路普通野

五款刺身
全都要已經切好
三文魚, 吞拿魚, 馬刀貝, 白立, 希靈魚
一樣係放題

最得意係有雞蛋仔
雞蛋仔
真係無野食到乜都放得入口

雪糕有七款haagen dazs
藍莓, 呍呢嗱, 芒果
飲品就有個自助水吧

二百幾蚊搞掂
不過我懷疑佢地自助區根本係同一樣既野黎
所以就無去到了
2022-10-26
$322.8 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2023-04-25 2685 views
上次我和同事到popcorn尚廚吃了下午茶自助餐,感覺還不錯的,而且以自助餐來說,性價比還算高!❤️❤️❤️縱觀自助餐的食物,食材非常新鮮,有蝦有螺等海鮮,熱食方面都是熱辣辣的美食,而且款式非常多元化,基本上不能試完所有菜式呢!😆🤣🤣而刺身方面,都有頗多的選擇,而且吃後都是感到非常新鮮的,如果喜歡吃刺身的朋友都可以一試!最後甜品方面,選擇都是非常多元化,而且每一件甜品都是小小的,可以試到很多不同的甜點,還有雪糕,非常豐富!

2023-04-19 5070 views
清明節早上拜山,要諗定下午的節目,最後選擇下午茶自助餐。提前在網上預付,價格更優惠,六大四小就在此嘆Tea 步飛了。清明節帶復活節共多天假期,應該很多人離港外遊,但清明仍然滿座。就座後,先繞場一週,看看有什麼好東西。 凍冰冰系列沒有魚生芝士盤,仍有壽司蕎麥麵雜錦凍肉 沙律  香芒牛油果薯仔沙律  無食到香芒芝士桃沙律   波波芝士和香芒很夾芒果藜麥沙律   酸尾尾很醒胃  好美味。二款皆安哥二次了。 芒果鮮蝦泡芺   蝦仁跟芒果味道很夾水牛芝士蕃茄香草麵包  是我喜歡的focaccia,至少唔係容易刮損口腔硬崛崛法包。 熱盤個人覺得最顯眼最吸引的菜式是芝麻蝦多士及炸雞脾。大大件炸雞脾,漿粉不厚,加上放置超過15分鐘,肉質正常,唯獨不夠juicy。蝦多士剛炸起熱辣辣唔油膩,嚐過几件了。香芒咖哩排骨 & 芒果椰汁雞球 無食到 北菇滑雞飯     澱粉質,無食到脆炸魚柳    小米覺得炸粉勁厚,厚過d魚肉,嚐過一件就放棄了。蕃茄忌廉意式薯丸   細細粒的薯肉軟綿綿容易咬。 蒸點心       平時很少機會飲茶,所以要取來山竹牛肉和燒賣,心理補償一下。就因為少接觸,竟然覺得山竹牛肉和燒賣好好味
清明節早上拜山,要諗定下午的節目,最後選擇下午茶自助餐
提前在網上預付,價格更優惠,
六大四小就在此嘆Tea 步飛了。
清明節帶復活節共多天假期,
應該很多人離港外遊,但清明仍然滿座。
就座後,先繞場一週,看看有什麼好東西。

凍冰冰系列
沒有魚生芝士盤,仍有壽司蕎麥麵雜錦凍肉

沙律
香芒牛油果薯仔沙律  無食到

香芒芝士桃沙律   波波芝士和香芒很夾
芒果藜麥沙律   酸尾尾很醒胃  好美味。
二款皆安哥二次了。

芒果鮮蝦泡芺   蝦仁跟芒果味道很夾
水牛芝士蕃茄香草麵包

熱盤

個人覺得最顯眼最吸引的菜式是芝麻蝦多士及炸雞脾。
炸雞肶

大大件炸雞脾,漿粉不厚,
加上放置超過15分鐘,肉質正常,唯獨不夠juicy。
芝麻蝦多士

蝦多士剛炸起熱辣辣唔油膩,嚐過几件了。

香芒咖哩排骨 & 芒果椰汁雞球 無食到
北菇滑雞飯     澱粉質,無食到

脆炸魚柳
小米覺得炸粉勁厚,厚過d魚肉,嚐過一件就放棄了。
蕃茄忌廉意式薯丸   細細粒的薯肉軟綿綿容易咬。

蒸點心
平時很少機會飲茶,所以要取來山竹牛肉和燒賣,心理補償一下。
就因為少接觸,竟然覺得山竹牛肉和燒賣好好味。

麵檔
小米和其他細路取來几碗豆卜生菜淥麵,
每人一碗,食得津津有味。
更希望佢哋多吃肉~回本囉!

最篤眼篤鼻的,就係青紅蘿蔔排骨湯,唔想飲。
然後就來到甜品系列。

芒果糯米卷

芒果糯米卷
糯米濕重,容易誘發筋骨酸痛,又難消化,所以放棄糯米卷。
芒果熱情果慕絲蛋糕

焦糖朱古力芒果撻

焦糖朱古力芒果撻
芒果椰子西米糕

芒果椰子西米糕
這是芒果主題下午茶,全部芒果甜品都要來一件。

在水果檔還有芒果楊枝金露布甸和芒果布甸呢!

嚐過多款美食,總要來一碗瑤柱白粥才覺得滿足。
綿滑粥底夠綿滑,暖胃,好舒服。

然後來一杯black coffee幫助消化。
2023-04-05
Type of Meal
Tea
芝麻蝦多士
2023-03-11 3301 views
近近地,通常都會揀CROWN PLAZA 食自助晚餐。本身鍾意食即開生蠔,根據過往經驗係幾值得食,相比起其他差唔多價錢,甚或貴過佢嘅都未必有佢咁大隻(指相對下)同鮮甜,不過今次錯晒、錯晒。星期一至四晚餐可享有75折優惠,於是網上訂坐,當晚大約19:00 入坐,現場已有9成以上滿座,塞得全場滿滿。甜品多選擇,精美蛋糕差不多有十款、豆腐花、雞蛋仔,迷李葡撻,還有多款口味 Haagen-Dazs 雪糕及朱古力噴泉。坐位安排在食物區側大柱位後方位置,我們三人食膳,其中一人背着人來人往取食物路經位置。期間,手上拎住放滿食物碟嘅食客不時傳來埋怨: 頂住條路! 坐埋小小唔得嘅 ! 老實講,已經貼晒背, 但柱位放嘅枱係微斜,感覺係坐咗出去。總之就係全程阻礙其他食客及待應出入。.即開生蠔同以往食過差很遠,很小很小,有點吃風感(無誇張)。因為唔食牛肉關係,選擇香草烤黑毛豬腩卷,可惜未夠19:30已沽清,向待應查詢會否REFILL,回覆不會!!  極度失望~值得讚賞係鵝肝多士,顯得大方,每人每次獲派兩件。本人對鵝肝一般興趣,食唔到都唔會失望。一開始時見人龍,沒有心動~ 肻咗頭兩輪無人排, 行出去就可取,大大
近近地,通常都會揀CROWN PLAZA 食自助晚餐。
即開生蠔同以往食過差很遠,很小很小,有點吃風感(無誇張)。

值得讚賞係鵝肝多士,顯得大方,每人每次獲派兩件。本人對鵝肝一般興趣,食唔到都唔會失望。一開始時見人龍,沒有心動~ 肻咗頭兩輪無人排, 行出去就可取,大大件夠香脆,三人share兩件幾回味。
Other Info. : 期待即開生蠔大隻返小小,如有機會會試食黑毛豬腩卷。
2023-03-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$475 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Tasting Event
  • 甜品,鵝肝多士
2023-02-27 2937 views
上網搵自助晚餐食,見到呢一間嘅主題喺《生蠔、松葉蟹腳、鴨肝自助晚餐》非常吸引,於是預訂咗星期六,佢嘅價錢八五折後要差唔多五百六十元。食物方面凍海鮮有龍蝦(但七點半左右已冇再供應,取而代之嘅喺龍蝦鉗)、松葉蟹腳、翡翠螺、紐西蘭青口、凍蝦同蜆。刺身就有吞拿魚、白立魚、希靈魚、三文魚同帶子。冷盤就有沙律、芝士、雜錦凍肉拼盤同挪威煙燻三文魚等。熱盤撰擇唔多,湯就有蘑菇忌廉湯同椰子煲雞,另外有款燉湯。即開生蠔就每人每次只可以拎兩隻,還有現煮粉麵檔,燒味就只得白切雞同燒鴨。生果同甜品就唔太吸引,雪糕就喺 Haagen-Dazs,有七種口味。飲品只得自己沖嘅咖啡、奶茶及檸檬茶,汽水果汁就要另外加錢。龍蝦唔得,冇鮮味,冇食到都冇損失,蟹腳都可以。蜆同青口就一般,反而翡翠螺幾好味。生蠔都唔算細隻,味道都正常。希靈魚個人唔喜歡所以冇拎到,三文魚都新鮮,白立魚就一般,吞拿魚食落有渣,最好食都喺帶子,鮮味十足。鴨肝多士,煎得好香,外脆內軟,口感一流,羊架都唔錯,燒牛肉就一般般,可能熟咗啲影響咗口感。

龍蝦唔得,冇鮮味,冇食到都冇損失,蟹腳都可以。

蜆同青口就一般,反而翡翠螺幾好味。

生蠔都唔算細隻,味道都正常。

2023-02-11
$560 (Dinner)
九龍東皇冠假日酒店1/f餐廳The Chef's Table 尚廚Lunch buffet,時間由12-230pm開始,訂座有折扣,魅力舒適的小木屋裝潢氣氛充滿了溫暖。自助午餐主題為「蠔得喜」食物由熱食開始: 燒味:燒鴨、油雞 海鮮瑤柱粥/白粥檔可自由配料 烤蕃茄、青瓜、青菜八款熱盤有茄子魚柳、 煎雞翼 、 pizza、 鹽焗秋刀魚、香辣醬炸雞、 生炒牛肉飯 、南瓜薯蓉、蟲草花蒸魚熱葷主打:燒香草紐西蘭草飼肉眼牛扒 (有四款醬料)中式點心四款:珍珠雞、蝦肉燒賣、牛肉球、什菌素餃即煮粉麵檔:有各式粉麵、蔬菜、丸仔及配料比較特別有:土耳其旋轉烤肉檔水耕菜自助沙律吧、 芝士及凍肉拼盤新鮮刺身四款:三文魚、吞拿魚、希靈魚、白立凍海鮮區包括:即開生蠔(每次限取兩隻)、紐西蘭青口、黃金螺、白蜆、熟蝦、 六款日式雜錦壽司及冷麵熱食區到此為止, 之後就係甜品區:葡撻、麵包、玉桂蘋果卷、雞蛋仔、豆腐花、色彩繽紛糖果吧和七款口味的 Haagen-Dazs 雪糕 水果四款:哈密瓜、菠蘿、火龍果、西瓜蛋糕款式: 荔枝慕絲蛋糕、芒果拿破崙. tiramisu、士多啤梨卷、心太軟、 黑森林蛋糕、芒果慕斯蛋糕、op

自助午餐主題為「蠔得喜」
食物由熱食開始: 燒味:燒鴨、油雞
海鮮瑤柱粥/白粥檔可自由配料
烤蕃茄、青瓜、青菜

熱葷主打:燒香草紐西蘭草飼肉眼牛扒 (有四款醬料)

中式點心四款:珍珠雞、蝦肉燒賣、牛肉球、什菌素餃

即煮粉麵檔:有各式粉麵、蔬菜、丸仔及配料

比較特別有:土耳其旋轉烤肉檔

水耕菜自助沙律吧、 芝士及凍肉拼盤
新鮮刺身四款:三文魚、吞拿魚、希靈魚、白立

水果四款:哈密瓜、菠蘿、火龍果、西瓜

蛋糕款式: 荔枝慕絲蛋糕、芒果拿破崙. tiramisu、士多啤梨卷、心太軟、 黑森林蛋糕、芒果慕斯蛋糕、opera、藍莓芝士蛋糕及朱古力噴泉

亦有各式布甸、 啫喱、 泡芙

收費飲品:$12各式罐裝飲品和$38紅酒/白酒

免費飲品:即磨咖啡、紅茶、果茶、檸檬特飲

中西餐湯:蓮藕煲唐排、蘑菇忌廉湯

鹹甜點各有特色, 整體款式種類都足夠和健康但缺乏炸物,新鮮刺身非常肥美
中式點心黏口,比較遜色;土耳其卷味道用料不夠正宗,甜點口感夠實淨, 全部款式味道一致好評,飲品選擇實在太少, 基本糖水及果汁都欠奉。Refill速度頗快, 中段有少量蔬菜款式更換, 以自助餐擺位夠空間感, 唯獨有些座位的走廊比較迫,整體用餐體驗順暢輕鬆

Insta: princessbarbiexxo
YouTube: BarbieYau芭比夢遊仙境
2023-01-19 3458 views
話說同老婆諗住食自助餐,見將軍澳有咪試吓囉,上Kxxxk睇見五舊幾一位,酒店嚟,點都唔會太差掛?就佢啦!一入到先講環境,裝修係冇忽似酒店,基本上佢只係爭部電視播埋賽馬直擊嘅話就直頭茶餐廳嚟咁!啲枱櫈擺得密到差唔多行唔到!嘢食種類少,唔點refill,味道茶餐廳級數,生蠔係生於第三世界級別咁細,全場唯一一樣好食少少嘅係kebab!服務態度仲勁!係一班著廚師衫嘅阿姐以對乞衣派飯嘅級別!最後我想講,食乜都好!睇open rice評語先好決定!因為我俾完錢先上嚟睇,一睇完已經知瀨嘢!
服務態度仲勁!係一班著廚師衫嘅阿姐以對乞衣派飯嘅級別!

2023-01-13 2190 views
餐點種類多中西式都有但是個人覺得沒有到非常美味🤣就是飯店早餐硬要說最喜歡的可能是炒飯!有蔥油餅跟歐姆蛋是第一次看到用心程度給推~生魚片:都很新鮮,非常好吃甜點:很貼心做得很小一個 ,可以一次吃到很多種類,也會有先做的舒芙蕾,搭配煉乳和冰淇淋還可以,不過沒到非常綿密
餐點種類多
中西式都有
但是個人覺得沒有到非常美味🤣就是飯店早餐
硬要說最喜歡的可能是炒飯!
有蔥油餅跟歐姆蛋是第一次看到
用心程度給推~
生魚片:
都很新鮮,非常好吃
甜點:
2023-01-07 1881 views
1月6日晚上食自助餐,遇正一班酒鬼,加錢任飲紅酒,男男女女,大講大笑,完全不會理會場合和他人(通常酒鬼都係咁),為了吸引一班酒客而影響其他真正想亨受食物嘅客人,就算食物美味都被影響心情,下次預訂自助餐要考慮埋這點。