2021-03-23 45 views
終能一嚐此店的「抹茶芝士蛋糕🍵🧀」!每次經過銅鑼灣都想過來坐下吃個吐司🥪,飲杯飲品☕️,再吃件芝士蛋糕🍰,但由於每次去到店舖都要排隊,今次終於忍不住要決心去買個芝士蛋糕外賣,當日有供應朱古力味和抹茶味😍,選了抹茶味,一打開盒子,就見到蛋糕非常厚切,整件以綠綠的抹茶為主🍵,頂層有一少層普通芝士蛋糕,再灑上抹茶粉,一切開蛋糕便發現質感幼滑🤩,再呷一口就是濃厚的抹茶芝士蛋糕味道,抹茶味香濃💚💚!雖然邪惡,但吃過已經返尋味,下次要試另外的味道😋
終能一嚐此店的「抹茶芝士蛋糕🍵🧀」!

TakeAway
Type of Meal
Tea
耀華街可算是一條小食街,以特色小店居多,𝐓𝐡𝐞 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲 以水泥風佈置,小店不太起眼,但平日下午卻小有人龍。店內位置不算多,在限聚令下室內只有4張檯可用,排了大概一小時方能入座,進入店鋪卻發現內有乾坤,原來還有室外座位,相信不太受歡迎,除了我主動提出入座,其後並沒有任何人跟我分享這寸空間。室外座位環境不算很好,在高樓大廈的密集包圍下,形成的小空間,放置了一張小圓桌、一張木長椅、石頭檯及一盆光禿禿的盆栽。抬頭望望高樓大廈,在這壓迫感強烈的地方,呷一杯悠閒的咖啡,形成一個頗有趣的空間。🚩𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙖𝙠𝙚 $50Matcha Cheese Cream做得非常輕盈同滑身,好重芝士味,下層使用芝士蛋糕配搭平衡感覺,真的非常值得吃一次,無奈真係太膩,建議兩人來一起分享為佳!🚩𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $65 (+$5 轉燕麥奶)相信不少人為了這杯來打卡,我也不例外點了一杯,可能是先吃抹茶芝士蛋糕緣故,只能喝出抹茶帶微甘苦,並沒有其他感覺,建議「抹茶芝士蛋糕」跟「抹茶牛奶」不要一同點用。菜單:

🚩𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙖𝙠𝙚 $50

🚩𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $65 (+$5 轉燕麥奶)
抹茶芝士蛋糕、抹茶牛奶
菜單:
銅鑼灣呢間工業水泥風cafe,bookmark左好耐想試佢啲抹茶甜品,今日終於試到👏🏻 餐廳裝修簡約,空間唔大,以輕食為主,食物款式唔算多,好適合同閨密黎食個tea🍽🍰 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ / ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $50呢度嘅ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ形狀好似一片片麵包咁,同平時食開嘅有啲唔同,蛋糕比較𣺉身,都幾濕潤,入口軟滑綿密,抹茶味都好濃,帶點回甘,同時又唔會掩蓋左芝士味,甜道適中,抹茶控必試!🧀ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ相對地比較甜,伯爵茶味都幾出,質感一樣都係好幼滑,不過個人認為抹茶味更勝一籌😌☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $42佢地嘅咖啡有兩款咖啡豆可以揀,客人可以按照自己喜好選擇ғʀᴜɪᴛʏ或者ɴᴜᴛᴛʏ嘅咖啡豆,今次揀左ғʀᴜɪᴛʏ嘅豆,咖啡帶有果酸味,唔會好苦澀,幾好飲🍵ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $52抹茶味濃郁,有回甘的味道,唔會過於甜,整體不錯

☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $42

🍵ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $52
抹茶味濃郁,有回甘的味道,唔會過於甜,整體不錯

2021-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
  • Matcha  Latte
2021-03-12 46 views
📍 The Coffeeology星期一是需要齋啡的節奏,這間小編去過幾次,食物和飲品的質素都很可以,但位置不多,假日應該要花點時間等候位子。- Cold Brew (No.80) $60店家分別有4款cold brew, 今次選擇這款是堅果base的味道。易入口,味道相對適中。- Earl Grey Cheese Cake $50上次吃了抹茶味的,今次的伯爵茶有令我驚喜的,因為入口很幼滑,也吃到一小顆的伯爵茶碎粒,茶味也是突出的😋
📍 The Coffeeology

Cold  Brew  no.80

- Cold Brew (No.80) $60
- Earl Grey Cheese Cake

- Earl Grey Cheese Cake $50
Cold  Brew  no.80
- Earl Grey Cheese Cake
《 銅鑼灣工業風Cafe—必食打卡芝士蛋糕🍰💕 》成日都俾呢間嘅芝士蛋糕洗版🤣今次見到一出咗黑芝麻味梗係即刻去食!!結果真係冇失望😚係我食過數一數二好味嘅黑芝麻蛋糕!!1️⃣ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $50 (9.7/10)當日有黑芝麻同埋抹茶味可以揀🍵 堂食食咗黑芝麻😘而抹茶味就外賣帶走💕雖然定價吾低 但係芝士蛋糕夠厚實 size都幾大🍰🧀 睇到佢深沉嘅黑灰色就知道非常足料+幾重芝麻味!😎🧀芝士同黑芝麻味互相輝映 甜度平衡得岩岩好 一啲都唔會過甜🥺反而食得出濃郁嘅芝麻香同埋芝士嘅咸香😘加上微流心嘅質地 黑芝麻控表示好滿意!💯💯💯😋因為太好味啦忍唔住外賣帶走多件!嗰日11點幾去到唔係太多人 如果想食嘅話早啲嚟就包保一定食到🧀❤️見到12點幾嘅時候仲有供應😋🤩————————————————————————-📍The Coffeeology (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街12號地舖
《 銅鑼灣工業風Cafe—必食打卡芝士蛋糕🍰💕 》

————————————————————————-
📍The Coffeeology (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街12號地舖
2021-03-07 59 views
☕TC咖啡時間又到啦🕑每次飲咖啡個人心情間都會變得好 #relax #chill 可以將好多煩惱緊的野一掃而空,唔知大家有冇同我一樣的感覺呢?😉首先講講咖啡店的裝修,設計比較簡單主要用水泥裝修,牆身掛了部分乾花當裝飾,食物同飲品的餐單都已經釘好在牆身上😎跟住當然要講下今次主角 #手沖咖啡 #泡沫咖啡 仲有 #抹茶芝士蛋糕 小編覺得今次的芝士蛋糕搶了咖啡的鏡,因為🍰的味道有好豐富的抹茶味,味道仲好有層次,一層一層越食越濃抹茶味😋 #抹茶控 一定要黎試下啦!當食 #cheesecake 食到有點膩時,再飲番淡手沖咖啡調和一下,味道即刻再次昇華😀( 因為抹茶蛋糕比較濃偏甜,手沖咖啡味略酸可以解膩,最緊要當然係有咖啡的香味係口腔收尾😎)泡沫咖啡今次選了一隻印度的咖啡豆,比較重果味飲落偏酸幾特別😁
☕TC

The Coffeeology 店內設計以水泥色同白色為主,簡約得嚟又不失格調!我係為咗佢個抹茶芝士蛋糕嚟嘅,抹茶控必吃!Matcha Latte 雪山似的咖啡!茶味淳厚,唔會太甜,亦唔苦!食完甜品後飲返啖可以一洗膩感!Matcha Cheesecake 呢個抹茶芝士蛋糕果然名不虛存!濃濃抹茶味、淡淡芝士味⋯⋯嗯~~質地非常綿密細滑,而且入口即溶的感覺,每食一啖我就講一次「真係好好食!」下次我會嚟食埋佢個特濃朱古力味同伯爵茶味 !Matcha Salmon Pasta 抹茶意粉又真係有淡淡抹茶味,值得一讚係佢個意粉煮得幾好!

Matcha Cheesecake

Matcha Salmon Pasta
抹茶意粉又真係有淡淡抹茶味,值得一讚係佢個意粉煮得幾好!
2021-02-27
小金一直係個抹茶控,自從朋友send左呢到嘅抹茶芝士蛋糕相比我之後就一直想試。上次3點幾來,唔係排左太耐就入到去,但抹茶芝士蛋糕就賣曬🥲今次醒水專登12點前(即係平之前)就到,因為早起的小金先可唔可以食到呢到嘅人氣芝士蛋糕🧀Matcha cheesecake$50🍵Earl grey cheesecake$50🫖Yuzu cheesecake$50🍰呢到嘅芝士蛋糕果然名不虛傳,質感同平時食開嘅完全唔一樣,每一啖食落去都有種半溶嘅口感,creamy得來芝士味都重。抹茶個個真係好濃抹茶味,口感上就比另外兩款更似蛋糕。伯爵茶味越食越香濃,一定比你岀邊街食過嘅更高cp值😏柚子口味高super refreshing,食落無咁膩🤤Sourdough with scrambled eggs & avocado$115🥑呢個係朋友嗌嘅,來到見到咁大份嚇左一跳。avocado好creamy,唔知仲加左啲咩,有啲salsa嘅感覺,味道上係幾開胃嘅。Iced uji hojicha latte$55🧊呢杯咁ig-able嘅latte我又點會錯過呢~當日無曬抹茶味,但焙茶可以嗌,不過唔緊要,一樣咁靚😍邊搞邊欣

Matcha cheesecake$50🍵
Earl grey cheesecake$50🫖
Yuzu cheesecake$50🍰

Iced uji hojicha latte$55🧊
呢杯咁ig-able嘅latte我又點會錯過呢~當日無曬抹茶味,但焙茶可以嗌,不過唔緊要,一樣咁靚😍邊搞邊欣賞佢嘅漸層效果,剩係嗌來打卡都值回票價啦😜

Cold brew$65☕️
呢到嘅cold brew好似幾岀名,不過我唔飲咖啡就無試到,剩係知有幾隻比你揀...
  • Yuzu  cheesecake
  • Earl  grey  cheesecake
2021-02-22 75 views
抹茶控千萬唔可以錯過全餐每一樣野都係抹茶Matcha Latte + Matcha Cheesecake呢個配搭好常見連食個pasta都要係抹茶味 夠瘋狂未Matcha Cheesecake $50厚厚嘅一片 係texture實實地嗰隻 超級幼滑真係有入口即溶嘅感覺而且佢係兩層cheesecake 唔會只得抹茶味 唔會膩 呢個非常推薦Matcha Salmon Pasta $98抹茶意粉夠哂特別本身意粉texture都唔錯 不過我自己覺得抹茶味唔夠濃Iced Matcha Latte $60望落已經好吸引 口感幼滑 有濃濃嘅抹茶味除左抹茶 都仲試左兩款飲品Honeycomb Capp$58 Dirty $42個Honeycomb Capp又係靚到不得了有好多蜂巢脆脆 口感好豐富 而且焦糖味好濃係唔係抹茶控都好呢度嘅飲品同食物都會令你大滿足而且店內走工業風 既簡約又舒適
抹茶控千萬唔可以錯過

係唔係抹茶控都好
呢度嘅飲品同食物都會令你大滿足

而且店內走工業風 既簡約又舒適
2021-02-16 83 views
呢間簡約水泥風💛💛cafe the coffeeology一直係唔少人打卡必去嘅cafes之一,我都bookmark咗好耐都仲未去,今次終於有機會去一嚐ig好hit嘅抹茶雙層cheesecake同matcha latte,店內位置唔多,最多只坐到7枱,就算weekday下午都要排一段時間,不過可以坐室外位置,都幾開揚,感覺幾chill。Matcha Cheesecake唔少人都係為咗signature嘅雙層cheesecake而嚟,我都唔例外,本身想試芝麻味多啲不過呢日就冇供應。Cheesecake賣相好吸引😻,分開原味同抹茶2層,食落好creamy軟滑,一入口都會食到啲抹茶味,不過食食下,cream cheese本身既酸香比較突出,抹茶味較淡,如果濃啲就會好啲,而且食食下都有啲漏,同朋友share就更好。Iced Matcha Latte漸層嘅顏色+滿滿嘅泡沫同樣好適合打卡,一開始未完全溝勻嚟飲,抹茶個層飲落好苦😂不過溝勻之後就明白點解佢係苦得有道理😛😛奶泡好厚但抹茶嘅甘味依然突出,味道濃郁醇厚,唔會覺得澀,呢排飲開咖啡已經好耐冇飲過matcha latte喇,呢個對於我嚟講都幾滿意

Matcha Cheesecake

Iced Matcha Latte
漸層嘅顏色+滿滿嘅泡沫同樣好適合打卡,一開始未完全溝勻嚟飲,抹茶個層飲落好苦😂不過溝勻之後就明白點解佢係苦得有道理😛😛奶泡好厚但抹茶嘅甘味依然突出,味道濃郁醇厚,唔會覺得澀,呢排飲開咖啡已經好耐冇飲過matcha latte喇,呢個對於我嚟講都幾滿意,不過價錢較貴。

人均消費:$100
推介指數(10分為滿分):7.5分

2021-02-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • Iced  matcha  latte
2021-02-14 68 views
Matcha Cheesecake: ⭐⭐⭐⭐軟淋質感細膩,芝士的甜很好的中和了抹茶的苦,愈食愈有回甘茶的韻味。 Iced Matcha Latte: ⭐⭐⭐⭐呷一口,牛奶味濃滑又香甜,但並未有遮蓋抹茶嘅味道,尾韻還帶有雅致的微苦,甘與甜掌握得宜。利用濃度差異創造出的分層效果,除了吸睛,喝起來也非常有層次感,絕對值得在忙碌的生活中偷個閒,放鬆用味蕾好好品味一下。環境&風格: ⭐⭐⭐⭐ 店子以素白和水泥裝飾,帶一點無印樸實的現代氣息。店外是窗戶,兩旁放著綠色植物,透視著室內景緻,感覺寫意。
Matcha Cheesecake: ⭐⭐⭐⭐

Iced Matcha Latte: ⭐⭐⭐⭐

環境&風格: ⭐⭐⭐⭐

次次經過都見到有條人龍 心諗呢度既basque cheesecake真係咁正? 最近見到幾個朋友食完都大推😂😛即刻去食下🤤而我最concern既竟然係cheesecake夠唔夠厚(?!) 本身仲打算帶定把間尺去度😂最後失策唔記得左😂(👇🏻下面再講🤭🙈)🍵 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞🍰 $50好細滑入口厚實 慢慢dap就會慢慢融化😍抹茶味算濃 係日本抹茶既味 唔係假甜個隻🤤上層既原味都好香芝士同奶香味💕🖤𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞🍰 $50我覺得芝麻味好濃😍好似食緊芝麻糊咁 芝士味比較冇咁重(但都見到有唔少相反既評價?!)比茶味甜少少 我覺得所有野都平衡得好好💫我個件應該係邊邊位 比抹茶個件實心少少冇咁軟心😆🤭小記: 上次黎 排排下隊 見到有件抹茶cheesecake好薄... 係隔離枱既1/3咁薄😱個分別都真係好大🤯我諗係唔係賣淨最後邊邊位...(?)於是走去問店員仲淨番咩味 佢話抹茶岩岩賣晒🤭即刻明白晒...🥺個次我地最後走左冇食到 大家如果遲d去食要留意下厚度~希望店家可以注意一下cheesecake厚度既一致性 如果真係切淨最後薄薄一片 照比客人

Matcha  cheesecake
🍵 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞🍰 $50
Charcoal  sesame  cheesecake

🤭小記: 上次黎 排排下隊 見到有件抹茶cheesecake好薄... 係隔離枱既1/3咁薄😱個分別都真係好大🤯我諗係唔係賣淨最後邊邊位...(?)於是走去問店員仲淨番咩味 佢話抹茶岩岩賣晒🤭即刻明白晒...🥺個次我地最後走左冇食到 大家如果遲d去食要留意下厚度~希望店家可以注意一下cheesecake厚度既一致性 如果真係切淨最後薄薄一片 照比客人未必咁好吧(?)🙈
Matcha  cheesecake
Charcoal  sesame  cheesecake
2021-02-07 63 views
☕️ Cafe for chilling — Coffeeology🍵綠茶控必到💚#cafeforchilling #90cp尖沙咀篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖行開尖沙咀想搵一間cafe 坐下食件cake😌 見好耐之前都有人介紹過呢一間Coffeeology 就冇諗咁多衝着去試先😛 事緣發現佢絕對係綠茶控必到嘅cafe!🍵美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨Matcha Cheese Cake $50佢嘅cheese cake分別有黑芝麻同埋綠茶兩種口味俾大家揀💁🏻‍♂️ 小編就揀咗個比較多人會選擇嘅綠茶味😤🍵 蛋糕嘅上半部係芝士味 以下本就係綠茶味 兩者撈埋一齊食 味道同埋口感融合得幾好好好食🥰 綠茶嘅部份都唔會太澀 反而有少少回甘嘅味道非常唔錯🤤🍵 Ice Matcha Latte $60外型就真係冇得輸啦 成個富士山咁打卡一流📸🗻 店員同我哋講要先攪勻 再品嚐 飲落去其實都係同正常嘅match latte 差不多🤭 佢嘅綠茶味的確係比平時嘅濃郁少少但係分別唔算勁大💰Total
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨Matcha Cheese Cake $50

🍵 Ice Matcha Latte $60

💰Total: $110

✅ 店員嘅態度都非常之好 食物嘅質素同埋外貌都非常正🤤 絕對啱晒你同朋友嚟打卡📸

❌ 有鑒於佢嘅舖頭面積比較細 所以座位可能會相對比較逼 💁🏻‍♂️
Matcha  Cheese  cake
Ice  Matcha  Latte
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
Matcha  Cheese  cake
Ice  Matcha  Latte
  • Iced  matcha  latte
啡·嚐 @ The Coffeeology咖啡因萬歲🥳銅鑼灣耀華街近年多左好多咖啡店,其中哩間coffeeology打卡人數可謂數一數二,平均都要排隊半個鐘...終於入到去,首先梗係要試吓佢哋嘅espresso同奶啡啦,espresso好nutty,flat white就好 fruity,入口好順滑,好似飲緊鮮奶咁,讚👍🏻食物我覺得一般,個三文魚好凍,好似啱啱喺雪櫃攞出嚟咁😅最後試埋佢地嘅cold brew tasting set,4杯都唔同層次,由fruity 到nutty到winy,一定要試呀!今次亦都可能係我單次飲最多咖啡因嘅一次🤤食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ The Coffeeology

咖啡因萬歲🥳

食物我覺得一般,個三文魚好凍,好似啱啱喺雪櫃攞出嚟咁😅

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-10-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2021-02-04 2003 views
The Coffeeology絕對係bookmark左勁耐必去既cafe🤤 Weekend多數都要排隊,為左食依間人氣cafe當然要早啲起身,好彩未見到人龍😎Avocado Scrambled with Sourdough $128又係我至愛既🥑🥚🍞仲要係酸種麵包😍 牛油果既份量多到就快摭住塊包,望到都口水流🤩 每食一啖包都要同時有牛油果同滑溜既炒蛋,真係超級滿足😌 Sourdough口感好煙韌,好有嚼勁😁 Avocado Scrambled已經成為我去cafe必食既野之一😎Matcha Salmon Pasta $98店主果然無介紹錯,用抹茶黎整三文魚意粉 ,夠曬特別😍 本身比較少食抹茶整既食物,怕會有苦澀味,但依個意粉完全唔會😋 唔止有淡淡既抹茶香,意粉仲煮得恰到好處,夠曬al dente👏Matcha Latte $60望住依杯層次分明既Matcha Latte真係好治癒😻 影左好多相先捨得攪勻!! 飲落口感好幼滑,加上不太甜,令抹茶味更加突出👍Honeycomb Capp $58好靚呀好靚呀‼️ 蜂巢脆脆入口即化,真心勁好食,焦糖味好濃烈😍 一啖蜂巢脆脆、一啖咖啡,味道十分之夾👏

Matcha Salmon Pasta $98

Matcha Latte $60

Honeycomb Capp $58

Charcoal Sesame/ Matcha Cheese Cake $50
好彩趕得上試Charcoal Sesame依個seasonal口味,當日係最後一日食到,我真係lucky🤞🏻 芝麻味好濃郁,但無搶左芝士既focus,味覺好有層次😋 好喜歡依個cheese cake既質感,口感好幼滑👏 抹茶味都好好食,仲要有2層layer,絕對係心機甜品👍
Honeycomb Capp
Matcha Salmon
2021-01-31
$220 (Lunch)
Honeycomb Capp
Matcha Salmon