2017-11-29 4200 views
鍋心有兩層,樓下是長卡坐,樓上是不固定的桌椅,按人數而定加多減少,彈性較大。開始打邊爐時,別心急將海鮮放下鍋,先讓粥底煲10分鐘左右至煲起,可以再按海鮮每種指定時間而煮熟。餐廳非常貼心,每張桌子附近都有一張指示牌,指示烹煮時間,桌上亦有計時⌛️器。海鮮種類有皇蜆、花甲、蟹、蝦、多寶魚、蚌、鮑魚,蚌有半隻男人手的大小,鮑魚也屬中型,蝦仍是會跳的,必需用碗蓋著。這季節的蟹沒有太多膏。皇蜆煮後部分不開殻,店員亦願意換新的,服務態度良好。最後,一定要留肚食海鮮粥底,這才是精華所在。
鍋心有兩層,樓下是長卡坐,
樓上是不固定的桌椅,
按人數而定加多減少,
彈性較大。

開始打邊爐時,
別心急將海鮮放下鍋,
先讓粥底煲10分鐘左右至煲起,
可以再按海鮮每種指定時間而煮熟。
餐廳非常貼心,
每張桌子附近都有一張指示牌,
指示烹煮時間,
桌上亦有計時⌛️器。

最後,一定要留肚食海鮮粥底,這才是精華所在。
2017-11-20 3447 views
早在3星期前訂枱,8大2小訂了6點,準時到達門外已聚集了大批等候的客人。大約6:05開始逐一安排入座,我們坐的是樓上的長枱,環境略嫌擠迫。一開始要選填5款火鍋配料,我們選了豬軟骨肉丸、肥牛、豚肉、生淮生和響鈴。侍應一邊已上海鮮,包括蟹、蝦、蜆、花甲、鮑魚、多寶魚、貴妃蚌,同埋額外叫了聖子王($10/隻)海鮮好新鮮,肉質彈牙,樣樣都好好味!火鍋料較一般,而且因爲全枱人叫同樣五款,口味較單調。最後加入南瓜芋頭等煮粥,混合海鮮的鮮味和和種肉味,綿綿的味道不錯👍🏻中會整個過程要自行計時,侍應間中會過來收拾骨碟、看看食材是否已熟,提醒我們不要overcook!

2017-10-29 3718 views
今次朋友帶我來食生日飯每次講起食粥底火鍋時朋友都推介一定要來這一間食店吃一頓然而今次是我第一次吃粥底火鍋聽朋友說要在這一間粥底火鍋店食飯前必須預早兩個星期預訂枱當時還半信半疑這一次我們預早了三個星期訂枱吃飯當天看見很多人在排隊等候才知道沒有預訂的話就不能進去幸好訂了位食物質素方面 海鮮令人有驚喜個人應為蟹味不太濃 有點失望不過總括來說 也十分推介一間店因為服務質素非常好而且價錢實惠整頓飯也只不過是200多元
今次朋友帶我來食生日飯

因為服務質素非常好
而且價錢實惠
整頓飯也只不過是200多元
2017-10-18 4236 views
今次會為大家介紹 聞名甚久既鍋心粥店是日為左慶祝男朋友仔生日 我決定將人生第一次食粥底火鍋交俾鍋心事關身為一個廉價打工仔 的確要揀性價比好高既食店 太貴既好難afford得起由於今日係平日關係 即日5pm book位都趕得切我揀左8:30pm時段 最多可以坐到11pm食物方面:1. 前菜 沙律絕對唔係hea你 估唔到原隻蕃咖配芝麻醬咁好食 抵讚呀2. 主角 海鮮有蟹、蝦、蜆、魚、鮑魚、象拔旁全部都好鮮好好食!可惜蜆有沙蟹冇咩糕魚好滑但冇鮮味其他就好正好鮮我仲加錢食韓國蠔 好有蠔味3. 火鍋配料肥牛好有牛味 有驚喜 但碎左少少 魚腐同丸類一般4. 粥底個人認為唔太多鮮味 但最後食返個粥係好窩心既滿足哂最後埋單唔洗$500 性價比好高呀好欣賞店內員工 會主動幫你碌野食 有講有笑
今次會為大家介紹 聞名甚久既鍋心粥店

由於今日係平日關係 即日5pm book位都趕得切
我揀左8:30pm時段 最多可以坐到11pm

食物方面:
1. 前菜 沙律
絕對唔係hea你 估唔到原隻蕃咖配芝麻醬咁好食 抵讚呀

2. 主角 海鮮
有蟹、蝦、蜆、魚、鮑魚、象拔旁
全部都好鮮好好食!
可惜蜆有沙

4. 粥底
個人認為唔太多鮮味 但最後食返個粥係好窩心既
滿足哂

最後埋單唔洗$500 性價比好高呀

好欣賞店內員工 會主動幫你碌野食 有講有笑
剛來到的粥底
都幾大粒
蟹粥
最後既粥底
2017-10-18 6772 views
朋友話鍋心粥底火鍋好多人試過都話好食. 一於訂台試下. 本黎想book 6點果輪, 但full左, 只好book 8點半至11點. 去到"鍋心" 門口已經見到好多人等緊入座, 個個都book晒位, 如果唔book位就冇得食了 >< 雖然book左位, 都係等左陣先可以入座. 價錢方面 , 每位 $198 無加一收費, 飲品需要另外叫, 每位包七款時令海鮮 (今次我地係蝦,蟹,鮑魚,大蚌,皇蜆,花甲,多寶魚 ), 同埋五款打邊爐配料選擇 . 雖然配料質素一般, 不過$198 呢個價錢食到7款海鮮係的確係抵!一開始黎個沙律 之後就開始上海鮮, 首先係要放隻蟹落去, 令個湯底好鮮甜. 而且每張枱旁邊都有張粥底火鍋食用次序及各海鮮需要的煮熟時間, 按指示煮海鮮, 唔會有 over-cook 既情況, 非常的貼心!海鮮好新鮮, 每款都保持原汁原味, 蝦好生猛, 仲跳跳紮, 食得出海鮮的鮮味, 但係貝殼類有少少沙....多寶魚, 都幾多骨, 我個人唔太鐘意. 之後食完個d 海鮮, 就開始放d 打邊爐既野食, 不得不提, 一定要叫油炸鬼, 火鍋配油炸鬼真係絕配, 正!正!正!食到尾段

多寶魚, 都幾多骨, 我個人唔太鐘意.

食到尾段就用返呢個海鮮粥底煮粥,  加埋d 南瓜粒, 芋頭粒同粟米,  南瓜同芋頭可以煮耐d溶d, 咁個粥先會綿.

粥配料有菜脯、冬菜、蔥,  $198 可以食到咁多野真係抵食~~ ^^
2017-10-06
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 海鮮
2017-10-15 2114 views
大圍作為一個社區,好食餐廳既密度都算幾高,一出火車站,要掃街有掃街,要餐廳有餐廳。今次呢到大圍,就行遠少少,去到油站果對面,試下呢間鍋心火鍋店!主要分3個時段入場,6:00/8:30/11:00,6點未收工就要book 8:30 先有得食啦,想唔BOOK 台walk in 應該唔會有位坐。預約當日會whatsapp 你confirm booking, 如果遲到10分鐘唔會留台。話說果日就早左到,企門口等入座等佢叫名,都要大約8:40 先入得去。今次就坐係閣樓卡位,冷氣夠,又坐得舒服。一開始黎個粥底先,白色湯,然後會比個timer  同埋一個海鮮塔比你,按照住牆上面指示既時間,6熟D海鮮就得海鮮兩人份量黎講係岩岩好,要注意最好跟足佢講時間咁上下撈起D 海鮮,因為試過煮硯既時候又掛住食蟹,搞到D 硯縮水縮到好細粒海鮮呢PART 最後食既就係多寶魚, 條魚好滑,不過骨就多左D ,要小心長骨之後就會上火鍋料,用餐之前會比你揀5款火鍋配料,等你食完海鮮既時候落,咁呢部份就任君選擇啦肥牛同響鈴加堆個湯都係絕配,個牛係海鮮湯煮完之後更加滑火鍋食到咁上下,去到10:30,就會開始煮粥部份首先店員會睇下

,冷氣夠,又坐得舒服。

肥牛同響鈴加堆個湯都係絕配,個牛係海鮮湯煮完之後更加滑

火鍋食到咁上下,去到10:30,就會開始煮粥部份
首先店員會睇下你食成點樣,問你想個粥杰D 定稀D 多粥定少粥 食唔曬仲可以叫佢煮埋外賣帶走
然後會落炸豬油渣,冬菜甫,連埋之前落既南瓜粒同茅頭粒,就成為呢個海鮮湯粥

埋單200蚊1位,有新鮮海鮮,有得打邊爐,最後仲有夜粥食,高潮一浪接一浪,呢200蚊係抵食既
2017-10-03
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
終於食到非常出名的鍋心粥底火鍋,15款優質食材包含多款海鮮如鮑魚大蝦膏蟹仙貝花甲蜆魚肉等等。咁多海鮮每位只係$198仲要唔洗加一服務費!雖然唔需要加一,但大圍店既服務態度好好,會貼心咁叫我地別心急先食哂所有海鮮再碌牛肉和其他食材。服務員又會提點各種海鮮最適合的碌製時間,枱面上有兩個計時器,非常貼心。晚餐時段分為三段,6點/ 8點半/ 宵夜11點。一定一定要預先訂座!超多人已是一早訂了座的。。。送的前菜 - 胡麻沙律大大隻新鮮鮑魚和花甲,非常爽口鮮甜!啖啖蟹肉,多膏好食到不得了,每一個朋友都用雙手忙著食蝦食蟹食不停,哈!有幾款自選菜式,我們選了雪花牛肉,黑豚肉和響玲等。牛肉好新鮮入口即溶🤤重點的海鮮粥底,因加了南瓜芋頭等,南瓜味有點重了,可以因個人喜好不下這麼多南瓜粒。這餐海鮮真的非常滿足!絕對值回票價!

送的前菜 - 胡麻沙律

大大隻新鮮鮑魚和花甲,非常爽口鮮甜!

2017-10-08 1227 views
我同男朋友都好鐘意食海鮮, 聽朋友講鍋心好抵食, 梗係要黎試下. $198免加一, 睇到個價錢都已經覺得好吸引. 當中仲包括7款海鮮, 5款火鍋配料同3款蔬菜. 食到最尾仲將所有精華煮成一鍋海鮮粥, 真係太好味喇
2017-10-05 1019 views
一般食火鍋,其實我麻麻地,因為覺得太熱氣啦,食陣油煙味年紀大,要養下生架嘛,當然知易很難,有時老友叫到都盛情難卻今餐就唔同啦,粥底喎,一聽到個粥字,即刻心理上都覺得清淡左唔少頭盤就係個沙律啦,影到內人豐滿嘅玉臂添沙律都幾好食喎,清涼開胃呀塊牆度好細心咁教你每樣海鮮要用嘅時間,真係好好呀,咁就唔怕蒸過頭啦蟹我地都跟足指示,整夠佢13分鐘之後,愈是期待愈是美麗,食得啦好開心,個蟹又好香,食落蟹肉軟腍可口,證明我地火喉都把握得幾好唔經唔覺就食完,又一餐
一般食火鍋,其實我麻麻地,因為覺得太熱氣啦,食陣油煙味
年紀大,要養下生架嘛,當然知易很難,有時老友叫到都盛情難卻

頭盤就係個沙律啦,影到內人豐滿嘅玉臂添
沙律都幾好食喎,清涼開胃呀

唔經唔覺就食完,又一餐
2017-09-23 2060 views
首先講講價錢先,$198全包!!!!真係連加一都冇,七款海鮮加配料6款仲教埋你點食,有計時器提供,職員亦會成日提你點食最好,呢間野book jor 好多次都冇位,終於食到一次,可喜可賀,最緊要有咁多海鮮食都咁平😍😍😍鮑魚極鮮甜,蟹好多膏好多肉,蝦扎扎跳,蜆多肉冇沙,整體感覺勁干淨又新鮮,價簾物美,食完會想再去食😍😍連d services 都好好亦係重點之一!巨推😍👍🏻👍🏻👍🏻,198有咁多海鮮平過街市買送👍🏻
加配料6款

2017-08-23
$198 (Dinner)
2017-09-17 1893 views
$198 免加一(海鮮粥底鍋)好低食一定要book定位先就算星期一至四都好多人食海鮮就冇得選擇是限定左,有7款時令海鮮海蝦、鮑魚、膏蟹、沙白、蜆、魚和花甲旁邊會有指示教我地計時煮幾耐,個海鮮先會最好食,而且服務也好好有時會幫手落食物,還提出建議落什麼食物先比較好蟹落粥一齊煮好有蟹既鮮味,真係好好味另外選擇5款配料(肉、丸和菜)西班牙黑毛豬腩片、梅頭肉和花膠仔都係好味既配料,值得選擇還有蔬菜配料南瓜粒、芋頭粒和粟米最後食晒餸服務員會加有少少粥真係值得一試既粥鍋
$198 免加一(海鮮粥底鍋)好低食
一定要book定位先
就算星期一至四都好多人食

海鮮就冇得選擇是限定左,有7款時令海鮮
海蝦、鮑魚、膏蟹、沙白、蜆、魚和花甲

蟹落粥一齊煮好有蟹既鮮味,真係好好味

另外選擇5款配料(肉、丸和菜)
西班牙黑毛豬腩片、梅頭肉和花膠仔都係好味既配料,值得選擇

還有蔬菜配料
南瓜粒、芋頭粒和粟米
最後食晒餸服務員會加有少少粥
真係值得一試既粥鍋
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2017-09-16 1365 views
今天要加班,同事們都趕不及回家晚飯,所以就找個豐富的晚餐慰勞一下自己,有同事提議了粥底海鮮火鍋⋯ 這間鍋心的預約都經常爆滿,我們當晚才預約竟然都有位置,分時段入座,6點和8點半,加班後差不多8點半,剛剛好!由於大家都同一時間入座,安排入座後,店員早已把檯面整理好,並且放了一鍋粥水,就是我們粥底火鍋的湯底,清清的很像洗米水,淡淡的沒有味道⋯等待湯底煮沸的時候,檯面上也擺放了張點餐紙,這間粥底火鍋包括7款時令海鮮,3款蔬菜和5款自選配料,就先在點餐紙選擇再交給店員準備,看到都覺得豐富⋯首次吃的是海鮮,一共七樣,全部都很新鮮,像鮑魚還在動、蝦還在跳、蜆還有些在張口動⋯ 鍋心就很細心的,牆上都有寫先吃哪樣後吃哪樣,不怕我們選擇不了,亦有寫出來每種海鮮的烹煮時間,也有計時器給我們用。我們共4人,蟹的份量就兩隻,膏量很多,大約每人分半隻,鮑魚和大蚌就每人一隻,蝦就每人兩隻,花甲較大隻每人分到3隻左右,而皇蜆就較細都吃到很多,魚就是多寶魚來的,看上去應該半條魚。海鮮全部都很鮮甜好味,就連鮑魚煮完之後都易咀嚼,膏蟹除了多膏也多肉,檯面也有工具去拆蟹,多寶魚就很嫩滑很甜,蝦也很爽口,溫馨提示蝦太新鮮要

首次吃的是海鮮,一共七樣,全部都很新鮮,像鮑魚還在動、蝦還在跳、蜆還有些在張口動⋯ 鍋心就很細心的,牆上都有寫先吃哪樣後吃哪樣,不怕我們選擇不了,亦有寫出來每種海鮮的烹煮時間,也有計時器給我們用。我們共4人,蟹的份量就兩隻,膏量很多,大約每人分半隻,鮑魚和大蚌就每人一隻,蝦就每人兩隻,花甲較大隻每人分到3隻左右,而皇蜆就較細都吃到很多,魚就是多寶魚來的,看上去應該半條魚。海鮮全部都很鮮甜好味,就連鮑魚煮完之後都易咀嚼,膏蟹除了多膏也多肉,檯面也有工具去拆蟹,多寶魚就很嫩滑很甜,蝦也很爽口,溫馨提示蝦太新鮮要夾穩才好放到鍋裡煮,不然蝦一跳就會每熱水彈起燙傷⋯

加了飲品,支裝飲品$16,罐裝就$13。

把海鮮差不多吃完時,其他配料會接著送來,都不用提示店員可以專心地吃,南瓜粒香芋粒和粟米件,主要是為結尾的海鮮粥做準備,粟米都很甜⋯

自選配料都到齊了,我們選擇了西班牙黑毛豬腩片、自家製手打雞骨丸、炸魚皮、芝心獅子狗和薑汁貢丸。豬腩片都大塊而且不會很薄,薑汁貢丸像爆醬丸咬下去會彈出薑汁,吃時要少口燙口和醬汁淺到衣服上,雞肉丸口咬很特別,咬上去會有些雞軟骨在裡面,特別有口感,魚皮就比較上一般比起上次點的油炸鬼最後就芝心獅子狗,咬上去都有芝士味。
到最後了,如果連配料都吃完了,就可以叫店員幫手煮最後的粥底,會拿一份粥膽跟上面的配料,店員會先才鍋裡的南瓜跟香芋弄散再把渣滓隔開才放材料,都是芫茜、冬菜、菜甫、大頭菜跟豬油渣粒,店員會先問有什麼不要的,不然就全部都倒在鍋裡煮粥⋯

最後的粥底非常鮮甜,就算飽飽了也忍不住吃了一碗!

最後每人平均都是$213左右,吃了新鮮海鮮吃了邊爐吃了粥,吃得飽,價錢真的很實惠!
2017-09-14
$115 (Dinner)
2017-09-12 1032 views
套餐好豐富,海鮮真係好新鮮,蟹又多膏肉質鮮嫩,蝦仲識跳,鮑魚又夠大隻,蜆又無沙,d魚又好滑,牛的質素又高,總之好美味,下次實會再食過,但要訂位,如果唔係好易無位,好在我今次食六點先仲有位可以即場入
2017-08-21 2404 views
$198粥底海鮮火煱,無加一,價錢算合理。環境:店面小,略嫌局促,角樓座位抵讚:- What apps 你double confirm booking- 店員主動收碟清枱,見你差不多吃完會問你食物到齊未再幫你煮粥。- 海鮮算新鮮,蟹有膏🦀、蝦大隻🦐、蚌鮮甜、多寶魚滑、丸類味道也不錯、花膠筒也味美。- 有凳仔俾你放袋需改善地方:- 早左到15分鐘唔入得,其實等到6點1、2先入得,出面又熱又臭煙味,因為店門外放了兩個煙灰缸。🚬- 餐具面油膩,黏黏的。😓- 好熱,冷氣唔夠,一路食一路滴汗。😅- 蜆有幾隻有沙- 豬油渣有點油溢味😨肥牛、玉米🥓🌽、沙律都係普通貨色無咩特別。P.S.大圍店只有粥底火鍋,因為見有其他客想食蒸鍋白行。總括:價錢合理,分量多,食物質素不錯,可以再光顧但要揀冬天。
$198粥底海鮮火煱,無加一,價錢算合理。

環境:店面小,略嫌局促,角樓座位

抵讚:
- 有凳仔俾你放袋

需改善地方:
- 餐具面油膩,黏黏的。😓
- 好熱,冷氣唔夠,一路食一路滴汗。😅
- 蜆有幾隻有沙
- 豬油渣有點油溢味😨

肥牛、玉米🥓🌽、沙律都係普通貨色無咩特別。

P.S.大圍店只有粥底火鍋,因為見有其他客想食蒸鍋白行。

2017-08-20
10 Minutes (Dine In)
夏日炎炎,尋找粥底的故事(大圍篇)位於大圍繁華鬧市的「鍋心 」。從朋友口中耳鼻相傳已久。什麼必食的手打雞骨丸,黑毛豬肉,新鮮生猛海鮮等等,終於抱著一試的決心,第一次光顧「鍋心」。店如其名!十分窩心。海鮮足料,店員熱心又有禮貌,對這餐廳印象不錯。海鮮只能用一個字形容「嫩」!店員細心教導手忙腳亂的我們如何有序享用食物。真係Very good !! 個人推薦大大粒鮑魚,啖啖肉,Juicy !! 最後店員還細心為我們調製美味粥底,有驚喜!一行三人吃到滿載而歸!盡興。誠意推薦給大家!以後來到大圍不單只有出名乳鴿,現在還有美味的「鍋心」。👍👍👍👍👍
夏日炎炎,尋找粥底的故事(大圍篇)

一行三人吃到滿載而歸!盡興。誠意推薦給大家!

2017-08-20
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday