2021-07-24 66 views
Made reservation 係明智既選擇限時90分鐘for dine in餐廳環境中上,簡約舒適是日主餐:牛扒,7成熟實際食落9成熟牛肉質地太老甜品🍮Mocha Tiramisu 層次豐富原打算叫焦糖布甸,可惜售罄。朋友order 既蜂蜜牛奶凍蜜糖十分fresh!一試便上隱可以encore Pinky Sparkling Lemonade 即刻聯想到教主Pink is Anson Lo
Made reservation 係明智既選擇
限時90分鐘for dine in
餐廳環境中上,簡約舒適

是日主餐:

原打算叫焦糖布甸,
可惜售罄。

Mocha  Tiramisu

朋友order 既蜂蜜牛奶凍
蜜糖十分fresh!

一試便上隱

Mocha  Tiramisu
Sparkling  Lemonade
  • 招牌檸檬汽水
2021-07-23 77 views
朋友請食生日飯,我想食西餐,朋友提議去這間在山林道的西餐廳,入到去環境唔差,又坐得夠闊落👍🏻,點了幾款食物,酥皮焗田螺、羽衣甘藍藜麥沙津、野菌大蝦牛油果意大利飯仲有肉眼扒,全部都覺得很美味,個人特別喜歡個沙律及酥皮焗田螺,有機會下次會再去試吓其他菜式😍🤤😋
2021-07-20 65 views
每個星期日都會返教會崇拜,所以經常要在尖沙咀搵食,今次行遠小小去咗山林道,原來山林道有好幾間餐廳都幾吸引,今次嚟咗呢間「The Frequency」,因為網上訂座有折扣😜 #sohappy◽️ 內到去環境幾舒服,有啲文青feel,裝修簡潔光猛,都幾啱三五知己坐低傾吓偈、飲下嘢。試咗佢個特式周打蜆湯配農夫包,大大個,外脆內軟,都幾足料,味道亦唔錯,值得一試👍老公order咗煙鴨胸忌廉波菜意粉,份量都夠一個男士食,忌廉汁唔會太膩,味道與鴨胸好夾,不錯😋

Type of Meal
Lunch
  • 周打蜆湯配農夫包
2021-07-15 53 views
尖沙咀隱秘餐廳, 因為佢唔係大街, 加上我食個日係平日, 所以人流唔算多,餐廳裝修主要以黃色為主, d 位坐得幾舒服👍🏻我地叫左set dinner, 包左餐湯/沙律🥗 主菜同埋野飲🍹 整體食物質數唔錯 😋我地叫左虎蝦意粉🍝 同埋肉眼扒🥩 野飲叫左佢地signature homemade lemonade🍹 虎蝦意粉軟硬適中 👍🏻 忌廉汁亦到好creamy 😋 虎蝦亦算彈牙, 但個人口味問題, 覺得生洋蔥味比較重 😂肉眼扒超軟熟, 有牛味👍🏻 加上小小調味已經好好食😋 同埋有好多配菜 🥦 值得推介Homemade lemonade 味道唔錯, 加上夢幻既粉紫色 😍 好靚呀 🥰味道 🌕🌕🌕🌖🌑環境 🌕🌕🌕🌗🌑服務 🌕🌕🌕🌖🌑性價比 🌕🌕🌕🌖🌑小貼士❤️ 我係係OpenRice book 枱既,有9折 👍🏻

味道 🌕🌕🌕🌖🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌖🌑
性價比 🌕🌕🌕🌖🌑

$180 (Dinner)
  • 澳洲肉眼扒配薯菜
澳洲肉眼扒配薯菜$168松露海鮮意大利飯 $118牛扒太韌同好難咬開係叫5成熟變3成熟整體嘢食徧鹹杯咖啡都一般只是純粹見冇咩人唔洗等位先去食環境好坐,嘢食好馬馬地

澳洲肉眼扒配薯菜$168
松露海鮮意大利飯 $118

牛扒太韌同好難咬開
係叫5成熟變3成熟
整體嘢食徧鹹
杯咖啡都一般

只是純粹見冇咩人唔洗等位先去食
環境好坐,嘢食好馬馬地
呢間尖沙咀嘅標誌性黃色餐廳😛搶眼到本身路過都被佢吸引左入去試🥰不得不讚佢用顏色搶fo、窗邊位望落有自然光戰略成功,因為Jenny入到去發現其實有d暗😛𝙁𝙤𝙤𝙙🧀牛頰肉芝士薯條 $78呢個超好味啵🤤肉粒好滑嫩、顆顆分明,配埋拉絲芝士薯條做隊友,冇得輸啦掛💁🏻‍♀️🥣周打蜆湯配農夫包 $78Menu中詢問度高嘅一款,滿滿蔬菜粒加上粒粒蜆肉,足料得黎香氣十足🤩個農夫包喺沾住湯食嘅情況下都夠晒飽肚⋯⋯可能正因為咁,個包底放鬆左戒備😂厚度同硬度over,最後要扣少少少分食物質素實在幾唔錯,眼同胃都照顧到😋如果著埋條黃色裙打卡就100分啦~🍵Matcha latte $44Jenny幫你試了呢杯抹茶真係唔多掂😶‍🌫️抹茶嘅苦味係岩嘅,但latte嘅奶味完全唔出黎見我😮‍💨似抹茶粉溝冰水,完全唔滑唔blend⋯唔係好知飲緊乜😲正常價錢但偏少份量,可以話係Jenny 飲過below average嘅matcha latte 🥲🍋Signature lemonade(跟餐+$10)好記得落單嘅時候,服務員覆單嘅時候講「一杯普通lemonade」,咁強調「普通」同個名「招牌」有啲出入喎🤥唔通係出名普通?🤭結果

𝙁𝙤𝙤𝙙
🧀牛頰肉芝士薯條 $78

🥣周打蜆湯配農夫包 $78

🍵Matcha latte $44

🍋Signature lemonade(跟餐+$10)
好記得落單嘅時候,服務員覆單嘅時候講「一杯普通lemonade」,咁強調「普通」同個名「招牌」有啲出入喎🤥唔通係出名普通?🤭結果真係飲到「普通」兩個字😂

因為野食開高左期望,飲品質素落差有啲大😮‍💨而餐廳環境有bar枱又係開左靚頭,但brewing 同serve drinks都麻麻,感覺唔夠專業🥲

食物就毫不猶豫揀返兜,但飲品就不了,希望下次飲品會做得好啲,如果唔係到時見飲品飲水算🤣留言話Jenny知,如果你地係我嘅話會唔會二訪?

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩 @hungry_meanjenn
Signature Lemonade
牛頰肉芝士薯條
周打蜆湯配農夫包
2021-07-02 56 views
呢間餐廳環境幾舒服 以黃色為主 不過我哋張枱咁岩個擺設後面有人哋用過嘅紙巾 應該係服務員睇唔到🥺黑松露海鮮意大利飯($118)呢個係午餐嚟 配埋餐湯 好似菜湯咁樣 🤔黑松露味唔夠 好淡味😟海鮮都算多 值得一讚係粒元貝好滑同幾好咬😋 但其他海鮮都冇咩味 特別係粒青口 又硬又冇味 應該調味都唔記得落😅周打蜆湯配農夫包($78)個湯都係冇咩味 好淡🥲🥲蜆肉都幾多 入面仲有蔔白洋蔥~ 而個包反而整得仲好 個頂脆脆的 點啲湯食都幾正🥰不過份量幾大下 可以做主食多啲😂牛頰肉芝士薯條($88)牛頰肉軟林林 煮得好入味🥰 薯條鋪滿芝士 去到底都仲有啲醬汁 唔會食到下面嗰層已經乾爭爭😋焙茶latte (+$25)成餐飯喺呢杯野最好飲🥰🥰 滿滿嘅焙茶味 香得來又唔會苦😍

黑松露海鮮意大利飯($118)

周打蜆湯配農夫包($78)

牛頰肉芝士薯條($88)

焙茶latte (+$25)
成餐飯喺呢杯野最好飲🥰🥰 滿滿嘅焙茶味 香得來又唔會苦😍
$150 (Lunch)
2021-06-24 64 views
The Frequency 位於靜中帶旺嘅山林道中,她雖然是一間cafe, 但面積一啲都吾細,比很多餐廳更大更寬躺,以不同黃色襯托出全木造家具,帶出淡然的北歐風。細看餐牌Lunch set price from $88 to $168共有六款選擇,由清清地嘅 Caesar Salad 至 Steak 都有,一共三道菜由是日餐湯開始。 法式田螺釀酥皮盒$88即焗即上枱,非常熨口;酥皮香脆可口,超薄身,餡料是墟得滿滿的薯蓉和一小粒田螺,口感好豐富,柔軟的薯蓉和脆口的酥皮很夾。軟殼蟹焗意大利飯$128原隻軟殻蟹入口脆卜卜,冇油份溢出。意大利飯保持小許咬口,口感豐富、充實。忌廉汁又香又濃,完全滲入飯粒中,好味。
The Frequency

細看餐牌
共有六款選擇,

法式田螺釀酥皮盒$88

軟殼蟹焗意大利飯$128
原隻軟殻蟹入口脆卜卜,冇油份溢出。
意大利飯保持小許咬口,口感豐富、充實。
忌廉汁又香又濃,完全滲入飯粒中,好味。
2021-06-15
$100 (Lunch)
2021-06-20 66 views
天气太热,在山林道逛了一下,决定在附近找地方吃午餐,这店的门面看上去不错,趁着时间尚早,内部也不是太多客人,便进去就。其实他们的內部装修是很整齐干净的,环境大致是清雅的。差不多是午餐时分,他们有提供午餐的套餐。平均是100多元的消费,不算便宜,但跟同街的几家咖啡店差不多。很久没吃意粉了,来了一份鸭胸菠菜意大利粉。看上去有点平平无奇,但吃一下还是有点惊喜。五件烟鸭胸有少许咸,可是意粉的调味很不错,而且有弹性,再加上白汁,真的吃出味道来。另加的咖啡也算不错,反正这顿午餐就解决了。

其实他们的內部装修是很整齐干净的,环境大致是清雅的。

鸭胸菠菜意粉
忌廉汤

2021-06-20
$130 (Lunch)
鸭胸菠菜意粉
忌廉汤
2021-06-17 74 views
很久沒有閒逛街,今日相約了一個閨密姊妹一起去尖沙咀血拼。血拼之前,閨密先提意帶我到附近一間咖啡室填飽肚子,讓我們有氣有力血拼。咖啡室門面以黃色為主調,在這條山林道中特別搶眼。入內空間寬敞開揚,每張餐桌亦有一定距離,感覺舒適自在。環境裝潢用上木系元素,環境光線充足,再配襯了一些盆栽,挺有朝氣。招牌檸檬汽水招牌檸檬汽水底部是粉紫色,夢幻迷人,估計是用上了碟豆花。入口冰涼透心,特別的是置上一片醃製過的乾檸檬,味道酸甜中帶點鹹,是炎炎夏日消暑的好選擇。抹茶拿鐵拿鐵上拉出了多瓣葉子的心形拉花,圖案清晰精緻。抹茶是用上了西村宇治抹茶粉,使翠綠色澤豐富。抹茶拿鐵入口柔順,抺茶味和奶味味道平均,茶味回甘,是抹茶控之選。法式田螺釀酥皮盒酥皮盒是一客五件的。每件外賣都是色澤金黃,中間放置配了一些清新的沙律菜,吸睛誼人!酥皮盒形狀剛好一啖一口,外層酥脆可口,內裏是香滑的薯蓉,再放鮮甜嫩口的田螺,口感豐層次豐富,牛油香恰當。軟殼蟹海鮮意大利飯意大利飯是用上了海蝦、細蜆、青口、 原隻軟殼蟹和一些雜菌, 用料豐富。原隻軟殼蟹酥炸得金黃亮麗, 香脆可口,味道恰當。意大利飯混合了忌廉和芝士,色澤淡黃,飯粒圓潤飽滿,口
招牌檸檬汽水
抹茶拿鐵
法式田螺釀酥皮盒
,再放鮮甜嫩口的田螺,口感豐層次豐富,牛油香恰當。
軟殼蟹海鮮意大利飯
意大利飯是用上了海蝦、細蜆、青口、 原隻軟殼蟹和一些雜菌, 用料豐富。原隻軟殼蟹酥炸得金黃亮麗, 香脆可口,味道恰當。意大利飯混合了忌廉和芝士,色澤淡黃,飯粒圓潤飽滿,口感煙韌。 海蝦、細蜆、青口用料新鮮,甜味豐富。

總結而言,餐廳裝潢以自然風為主,環境整潔,給客人悠閒舒適。食物賣相味道吸引, 擺碟富心思,份量亦充足,價格合宜,是聚餐的好地方。
2021-06-05 81 views
出席完活動返屋企換件衫👗唔想咁快番舖頭但熱死辣辣嘅天氣下💦都係搵間靚cafe坐吓食個tea方為上策!見到呢間好格調嘅黄白裝修咖啡店☕就吸引咗入去打個卡啦🤩🤩. 🎈 牛頰肉芝士薯條 $88醃得好腍又入味嘅牛面珠加埋紅蘿蔔&半溶芝士喺脆卜卜粗身薯條上!好啱一路傾計一路咬嘅一道小食!.🎈 軟殼蟹海鮮意大利飯 $128成隻蟹好吸睛😍😍底下係好creamy嘅忌廉汁意大利飯配埋青口蝦肉蜆肉等海鮮料!非常豐富!!.🎈 黑松露油炒蘑菇 $68超香黑松露嘅香味💕加埋落去炒粒粒好厚實嘅蘑菇!食落覺得唔油膩之餘仲齒頰留香👌

🎈 牛頰肉芝士薯條 $88
🎈 軟殼蟹海鮮意大利飯 $128
🎈 黑松露油炒蘑菇 $68
//<The Frequency>The Frequency已經見過好多foodie介紹🤩🤩 真係高質推介~餐廳環境幾舒服,都幾大👀👀平日晏晝二點倒唔使等位🥳🥳—————————蟹肉忌廉菠菜意粉 $108呢個意粉要趁熱食!蟹肉同菠菜呢個配搭真係好好食🤤🤤 意粉亦都煮得啱啱好~軟硬適中😀😀—————————牛油煎帶子牛肝菌汁燴飯 $118帶子有三大粒🤩🤩 帶子煎得啱啱好,中間仲帶有微微半生熟~Risotto都係軟硬適中,配上滿滿嘅牛肝菌汁😆😆成個飯都好濕潤—————————法式焦糖燉蛋 +$28呢個焦糖燉蛋唔夠蛋香~ 面頭嘅焦糖都幾厚🤨🤨 建議入面可以再加雲呢拿籽,一定會更加好食👀👀—————————White Coffee +$15左邊係Iced flat white,而右邊係Iced latte🤪🤪 完全睇得出奶同咖啡嘅比例好唔同😆😆 兩杯咖啡味都好香同好滑~—————————評分:7.8/10地址:尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖營業時間:星期一至日 11:00~22:00#thefrequency #尖沙咀 #尖沙咀美食 #hkcafe #cafehk #香港美
<The Frequency>
餐湯

餐廳環境幾舒服,都幾大👀👀
平日晏晝二點倒唔使等位🥳🥳

White  coffee

評分:7.8/10
地址:尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖
營業時間:星期一至日 11:00~22:00

#thefrequency #尖沙咀 #尖沙咀美食 #hkcafe #cafehk #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤cafe #🐷🐤尖沙咀
Type of Meal
Lunch
White  coffee
2021-06-01 76 views
山林道cafe長期排長龍,呢日勁肚餓想食飽D,所以黎呢間顏色搶鏡的餐廳~我揀左蟹肉忌廉菠菜意粉,見到仲可以加甜品就加埋法式焦糖燉蛋,意粉一上台就散發香濃cream味道,視覺上都好靚,有認真擺盤.以為份量唔係好多其實食極都有,加上係白汁關係,其實真係飽. 蟹肉每一口都會有,非常足料,加上有林林的菠菜混合其中,令意粉唔會好膩法式焦糖燉蛋真係好告質,焦糖面層好厚好脆,放一輪都feel到暖暖的,燉蛋部分creamy到好似吉士咁,呢個口感味道都好特別,喜歡綿密D實在D的朋友呢個就真係o岩曬喇至於佢個latte比一般苦澀,所以好解膩,同燉蛋好match~同出面的latte有明顯分別~

2021-05-30 1591 views
open rice book位好方便,位置雖然唔係大街,但5mins 到MTR都好就腳,好耐無嚟山林道,開咗好多新食肆,要再試其他😆😋餐廳地方都唔算細,裝修幾新咁,人唔多,我地2個人坐4人檯,ok寬敞。set dinner 有餐湯/沙律,main course 同飲品,starter 要咗湯,係南瓜湯,都幾大碗,唔算濃味,不過不失。main course 我地要咗西冷,七成熟,嚟倒見倒已經切件,好貼心❣,肉質唔錯,帶少量脂肪,個汁就偏濃味,如果塊肉靚,用咁濃味嘅汁係遮蓋咗,旁邊仲有少少沙律菜同薯仔。飲品本身配lemonade or 蘋果汁,我地要咗lemonade.另外要咗個香烤雞翼,呢個好推介😍,份量多,好似有八隻,啱啱整起,嚟到熱辣辣😋,面微脆微辣🔥,入面好嫩又juicy , 其實旁邊個BBQ醬就唔一定要點,因為原味都好味。除此之外仲有個士多啤梨乳酪,唔太甜,都幾好👍整體服務幾好,我地食完啲野waitress 立即收💪,又無限時👍

香烤雞翼

除此之外仲有個士多啤梨乳酪,唔太甜,都幾好👍

2021-05-29
$177 (Dinner)
香烤雞翼
2021-05-19 80 views
環境舒服簡潔,檯與檯之間亦不會好迫,就算9成滿座,亦不會感覺太過嘈吵,不用叫破喉嚨去傾計!讚一個!首輪我哋無叫套餐,叫咗蒜蓉青囗 ($88), 法式焗蝸牛酥盒 ($88), 豬肋骨配薯條 ($178), 再加一杯白杯 ($68)酥盒上檯,買相一流,味道唔差,酥盒鬆脆,這個是全晚最出色嘅一道菜!第二道青口上檯。。份量頗多,可以聞道陣陣嘅蒜香味!但。。。當我拍攝相時,就發現一隻會飛嘅小昆蟲係其中一隻青口入面,我9秒9徒手合埋隻青口,叫咗服務員過來,話比佢聽,隻青口入面有隻小昆蟲,請叫廚房多點留意!服務員拎入廚房後就再無講任何嘢!well, 我唔係要要求成碟換過哂佢,但我只係想聽一句 "唔好意思, 我哋會留意多啲" 啫!最後,我哋都有食,除咗蒜味濃之外, 鹹味都一樣濃。。。除此之外,如果員工能主動送菜上檯時,能跟埋隻碟比客人載殼,咁就好好多!第三道豬肋骨,份量正常,佢唔係平時食開細條嘅豬肋骨,佢係大條款,肋骨有成隻手咁長!一共有三條!肉質好淋,亦食得出bbq 醬味,唔知廚師今晚是否下重手咗,真係好鹹,食完第一啖要即刻飲噃啖水先得,薯條就不過不失!因一朋友遲到,最後趕係 9pm前落咗羅勒煮蜆意
最後,我哋都有食,除咗蒜味濃之外, 鹹味都一樣濃。。。
因一朋友遲到,最後趕係 9pm前落咗羅勒煮蜆意粉套餐($148)
成個餐我無試過,但朋友話個意粉好鹹,要用辣椒仔汁蓋過鹹味!!!
用餐嘅途中,我亦發現有少量飛嘅昆蟲係店內,我亦拍死過一隻!亦同店員反映過,店員話"係呀,出面條街好多昆蟲,開門時就飛咗入嚟!"... 完!
最後加錢 ($34) 食埋個 綠茶提拉米蘇!這個係今晚第二道出色嘅菜,綠茶味濃但唔會苦,忌廉亦好滑!
講真,店員會主動加水及收碟,環境亦可以傾到計,晚市套餐價錢亦相宜,可以試一次嘅!