3K
2021-04-22 42 views
經常去山材道一帶,最近多了好多新餐㕔,今晚又可試吓新嘢。呢間餐廳裝潢設計文青感覺,有咖啡店原素,晚上套餐二百元左右,係油尖旺區算好抵了。時日餐湯是南瓜湯,質感濃稠,有南瓜蓉增添了口感。主菜揀選了BBQ烤豬肋條,份量頗多。豬肋條肉質軟腍,醬汁夠晒入味,惹味!炸薯條即炸,熱辣辣,外脆內軟,正!另加$34可享用甜品,抹茶tiramisu夠特別。抹茶味好特出,最重要不太甜膩。最後一杯香濃咖啡,完美的晚餐。
經常去山材道一帶,最近多了好多新餐㕔,今晚又可試吓新嘢。

時日餐湯是南瓜湯,質感濃稠,有南瓜蓉增添了口感。

炸薯條即炸,熱辣辣,外脆內軟,正!

另加$34可享用甜品,抹茶tiramisu夠特別。
抹茶味好特出,最重要不太甜膩。

最後一杯香濃咖啡,完美的晚餐。
2021-04-22
$240 (Dinner)
2021-04-21 35 views
餐廳都幾大,坐得好舒服。明顯裝修有花過心思,基本上好多都係影相位Pumpkin Soup 質感夠杰身,南瓜好甜Crab meat & spinach spaghetti with creamy sauce ($108)Creamy sauce好杰身,蒜蓉洋蔥味超勁,一上菜已經香氣四溢!意粉軟硬適中,夠掛汁;蟹肉及菠菜嘅份量都好慷慨Kale & Quinoa Salad ($88)超級食物羽衣甘藍好新鮮,口感偏硬身,有咬口感;藜麥份量都夠多,而且汁唔多,減肥唔鍾意食醬嘅朋友好啱Cappuccino (+$15)拉花都幾靚,放喺檯面上嘅小盆栽影相好靚;咖啡味偏nutty

Pumpkin Soup
質感夠杰身,南瓜好甜

Kale & Quinoa Salad ($88)

Cappuccino (+$15)
拉花都幾靚,放喺檯面上嘅小盆栽影相好靚;咖啡味偏nutty
Kale & Quinoa Salad
Cappuccino
$120 (Lunch)
Kale & Quinoa Salad
Cappuccino
2021-04-21 71 views
今日來到尖沙咀逛街,上網見到附近有間新開cafe,便行去一試。餐廳都幾大,裝潢都幾型幾舒服。行了一整天,整番杯嘢飲先。蜜糖青瓜汽水$40就咁睇都好解渴😙一飲都好不錯,蜜糖同青瓜好夾,甜甜地又有青瓜嘅獨特味道,真係好清新,好解渴。脆炸香辣單骨雞中翼 $68有八件,好香脆可口,如果炸漿再薄點會更再加分,蘸上酸甜汁,醒胃又去膩。軟殼蟹海鮮意大利飯 $128賣相好吸引,原隻軟殼蟹,炸得很酥脆,啖啖蟹肉,很不錯。飯又不會煮得好軟身,醬汁濃稠度適中,creamy,沾滿了每一粒飯,大滿足。入面都有不少海鮮配料,洗手間亦乾淨唔濕,飲多杯啡都唔怕冇洗手間去🤪
今日來到尖沙咀逛街,
上網見到附近有間新開cafe,
便行去一試。
餐廳都幾大,裝潢都幾型幾舒服。

行了一整天,整番杯嘢飲先。
蜜糖青瓜汽水$40
就咁睇都好解渴😙
一飲都好不錯,蜜糖同青瓜好夾,
甜甜地又有青瓜嘅獨特味道,
真係好清新,好解渴。

脆炸香辣單骨雞中翼 $68
有八件,好香脆可口,
如果炸漿再薄點會更再加分,
蘸上酸甜汁,醒胃又去膩。

軟殼蟹海鮮意大利飯 $128
賣相好吸引,原隻軟殼蟹,炸得很酥脆,
啖啖蟹肉,很不錯。

入面都有不少海鮮配料,

洗手間亦乾淨唔濕,飲多杯啡都唔怕冇洗手間去🤪

2021-04-17 28 views
同事介紹尖沙咀山林道有間The Frequency ,晚餐好味又抵食,不妨去試試!餐廳既裝修設計主調係黃色,空間感大,座位舒適。晚餐有多款選擇。餐湯紅菜頭,清甜香濃。主菜香煎帶子青醬野菌香草意粉:三粒帶子煎至表面金黃包,中間啱啱熟口感嫩滑鮮甜,野菌爽口,意粉軟硬適中,掛上青醬香味濃郁又彈牙!餐飲:招牌檸檬汽水,用上醃製過的乾檸檬,加入冰凍梳打水,味道有點像鹹檸七!周打蜆湯配農夫包:原個麵包焗得好香脆,包內周打蜆湯好足料, 主要材料為蜆,配料為馬鈴薯、煙肉、洋蔥等。味道鮮甜,麵包外層脆口,內層吸收湯汁,口感香滑濃郁!

晚餐有多款選擇。
餐湯紅菜頭,清甜香濃。

2021-04-07
Type of Meal
Dinner
2021-04-14 1068 views
呢間The Frequency位於尖沙咀山林道瓊林閣地下,店舖係一間西式cafe,cafe環境都好特別🤔,地方坐落都好寬鬆感覺都好舒適😙,而去嘅食物都好有水準👍,我就叫咗DINNER SET試吓.呢款DINNER SET香煎帶子青醬野菌香草意粉是日餐湯招牌檸檬汽水呢碟意粉賣相都好吸引😮,去嘅青醬汁味道好特別🤔,令到D野菌同埋意粉索哂D青醬汁更加好食😋,去嘅意粉軟硬適中,尤其是D帶子都算大隻,味道都好鮮味😋,食入口口感都好正😋👍,去嘅招牌檸檬汽水,味道都好特別🤔😋,又唔會好甜恰恰好!.香烤雞中翼烤雞翼睇見都好想食🤔😋,好吸引嘅賣相😮,雞翼食入口味道帶有小小辣,味道十分之惹味😋,D雞肉又夠嫩滑,食到停唔到口!.法式焦糖燉蛋這個燉蛋甜品細細個,非常之吸引😮,睇見都好想食🤔,滑滑嘅燉蛋味道恰恰好🤔😋,加埋D焦糖一齊食感覺好正!.朱古力拿鐵香噴噴朱古力味😙,飲入口都唔覺得好甜🤔😋,加咗滑滑嘅鮮奶,令到味道更加好飲!.**價錢一般,去嘅食物質素都唔錯,值得試吓👍**

呢款DINNER SET

是日餐湯

香烤雞中翼

法式焦糖燉蛋

朱古力拿鐵
**價錢一般,去嘅食物質素都唔錯,值得試吓👍**
2021-04-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-04-13 50 views
同朋友落堂之後來到食野 岩岩好2點幾係一個尷尬時間😀 餐廳員工話如果想lunch 就要趕快落單 如果唔係就轉tea menu😂 所以結果叫左一個lunch set 同一個tea set😙lunch set 就係叫左prawn penne w/ pesto sauce ($98) 跟一個餐湯 另加杯cappuccino (+$15) 而tea set 就係叫左smoked duck breast spaghetti ($78) 另加杯flat white (+$10) {另收加一}食物方面 個長通粉都正正常常冇咩特別😆 唔算話好重青醬味😂 而個意粉就食落偏硬身😗 個人覺得如果煮番淋少少會好食d🙈 唔知係咪因為係tea set 嘅關係🤔 感覺碟意粉分量偏少😬 飲品方面 兩杯咖啡都正常發揮😍 感覺都算幾大杯🤤整體而言 呢間算係cafe bar 除左咖啡之外都仲有酒供應😛 座位足夠而且闊落😀 寧靜cafe bar 可以同朋友慢慢食野飲杯傾下計😙 不過食物方面就屬正常但冇特別🙈 另外讚一下 餐廳員工不時會來添水😍 坐得耐傾計聚下都唔怕口乾🤣

flat white
2021-04-12
flat white
2021-04-08 424 views
這間位於山林道既新餐廳,餐廳裝修風格係摩登,吸引不是年青男女。餐廳上有晚餐,亦可以散叫。晚餐包括主菜,亦有沙律或餐湯和飲品!沙律,跟餐沙律是拌入柚子醋的沙律菜,份量都幾多,除了有菜,還有粟米和車厘茄。法式田螺酥皮盒,酥皮鬆脆,內裡釀有薯蓉,上層就有惹味既田螺,一啖一口,食得方便!周打蜆湯配農夫包 ,農夫包賣相吸引,大大個農夫包中間有周打蜆湯,湯內有大量蜆肉!農夫包脆口,跟埋湯一齊食特別惹味!燒安格斯肉眼扒配美國焗薯,肉眼扒都幾大塊,牛肉味濃,肉質鬆軟,配上松露燒汁,更能突出鮮味!配上大大個有sour cream同埋煙肉碎,正呀!抹茶提拉米蘇 ,晚餐只要補少少錢就能優惠價食到甜品!提拉米蘇有厚厚既cream,有淡淡既抹茶味!咖啡湯力,用上espresso的咖啡,咖啡味道濃郁,味道偏酸!焙茶拿鐵,這裡的焙茶拿鐵焙茶味濃,幾甘香,甜度亦不會太甜,令人享受茶香!
2021-03-28
$250 (Dinner)
2021-04-07 45 views
⿻⿻ 𝘛𝘩𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘲𝘶𝘦𝘯𝘤𝘺𓏲𓏱𓏭𓏭呢間山林道嘅餐廳門面超級搶眼 大量鮮黃色同白磚嘅設計好型格 第一眼以為係美式快餐店 ヾ(o゚∀゚︎o)ノ鋪頭好大 格局都好靚 不過位置有啲逼 唔算好有空間感 假期唔係正餐時間去都差唔多滿座~ 佢地有咖啡同抹茶拿鐵個啲 不過主打都係西餐 嘢食選擇都唔少 個日食飽咗去所以冇機會試啲mains 食咗個Matcha Tiramisu賣相有少少失望 睇唔到一層層嘅效果 Tiramisu嚟講味道唔會好甜 上面係抹茶粉 入面嘅手指餅乾都係索咗抹茶 配埋mascarpone cheese都幾夾 不過冇咗tiramisu靈魂嘅酒都係差啲嘢嘅感覺𓏲𓏱𓏭𓏭Matcha Tiramisu $68Americano $34Peppermint Tea $34
⿻⿻

Matcha Tiramisu $68
Americano $34
Peppermint Tea $34
2021-04-03 39 views
放工去咗佐敦附近買嘢, 記得之前友人介紹過山林道好多食肆,見未試過走去行個圈行到呢度見門面以黃色現代裝修,又走簡約風, 比人一種舒服感覺我哋每人叫咗個dinner set 跟餐湯或沙律、主食同飲品餐湯-蕃茄湯, 好creamy仲好濃味, 好好飲沙律-菜好新鮮, 感覺清新脆皮烤豬腩肉配薯蓉 $168(配蜜糖芥茉醬)-呢個豬腩肉外脆內鬆軟, 腩肉厚身,個皮又脆,入口有肉汁, 配上西蘭花、紅蘿蔔和薯蓉, 口感味好夾, 唔會覺得太油膩軟殼蟹牛油果忌廉燴飯 $148軟殼蟹炸得脆卜卜, 加上牛油果和磨菇口感豐富, 而且牛油果好 creamy 加埋忌廉汁好香滑, 撈埋意大利飯食, 好飽肚呀, 推介最後我哋一人一杯汽水, 分別係檸檬味和蘋果味汽水, 檸檬味酸酸甜甜, 蘋果味甜甜的,兩款都好飲

餐湯-蕃茄湯, 好creamy仲好濃味, 好好飲

沙律-菜好新鮮, 感覺清新

脆皮烤豬腩肉配薯蓉 $168

軟殼蟹牛油果忌廉燴飯 $148

2021-04-02 38 views
這個三月份的日子真係過得很漫長,假期又少,又冇得去旅行,難得放假,當然要找一些寧靜舒適的地方偽裝文青一番。餐廳的裝潢走木系自然風,環境舒適。餐牌簡約,飲品款式較多,好適合hea 一番。<法式田螺釀酥皮盒>田螺的肉軟腍,蒜蓉和牛油增加了田螺的風味,整個酥皮盒的外層很脆,酥皮不油膩,即使放耐了,酥皮仍保留到脆的口感。<抹茶拿鐵>奶和茶的比例均勻,而奶味較突出。<餐湯南瓜湯>南瓜湯面頭加了奶油,味道濃郁鮮甜,口感順滑。<軟殼蟹牛油果忌廉燴飯>牛油果蓉除了融入飯中,另外還有菇粒、洋蔥粒和牛油果粒,使燴飯口感豐富。軟殼蟹炸得金黃色,沒有一絲油膩感。<招牌檸檬汽水>紫色俾人一種很夢幻的感覺,梳打水本來會有少許苦味,但加入乾檸檬帶來了清新的香氣,而且又夠氣,使人透心涼!

餐廳的裝潢走木系自然風,環境舒適。

餐牌簡約,飲品款式較多,好適合hea 一番。

<法式田螺釀酥皮盒>

<抹茶拿鐵>
奶和茶的比例均勻,而奶味較突出。

<餐湯南瓜湯>
南瓜湯面頭加了奶油,味道濃郁鮮甜,口感順滑。

<軟殼蟹牛油果忌廉燴飯>

<招牌檸檬汽水>
2021-04-02 327 views
走進尖沙咀山林道,這裡有很多特色小店。這次就去了一家以黃色為主的咖啡店,店舖環境挻大的,裝飾簡約燈光柔和🙈。餐牌上有多款下午茶套餐選擇,跟餐還可用優惠價升級飲品☕🍵。💥脆炸香辣單骨雞中翼 HKD$68,這個一份有四隻雞翼,味道辣辣的很惹味,而且是單骨很方便吃😋。另有醬汁拌著來吃,味道像泰式酸辣汁,還有沙律在旁可吃😆。💥法式焦糖燉蛋 HKD$48,很喜歡吃這個甜品,所以就點來吃吃吧💕。脆脆的焦糖經過火槍燒後,味道香香的口感脆卜卜。燉蛋口感滑滑的,味道是甜而不膩,很快就吃清光了🙈。💥朱古力酥 HKD$48,這個看飲6平平無奇,切開後看到裡面有很多層。而中間夾層有朱古力,味道不太甜。這個拌咖啡挻不錯,口感酥脆不油膩😋。💥焙茶拿鐵 / 朱古力拿鐵 HKD$40,兩杯飲品也有美美的心型拉花😍。焙茶拿鐵味道甘香濃郁,飲到焙茶的甘苦味🤤。朱古力拿鐵味道很香,口感幼滑不會太甜。另外點了黑咖啡,咖啡味道濃郁,飲起上來不會感到酸。食物質素不錯,價錢一般可接受,慢慢來享用悠閒的下午茶也不錯🙈。

2021-03-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-03-30 39 views
星期六嚟到呢間位於山林道嘅新Cafe,係一點幾繁忙時間,間間Cafe都好多人😮·✨澳洲肉眼扒(8oz)配薯菜 $168對呢個肉眼扒抱有期待,叫咗五成熟😎嚟到賣相係唔錯嘅,有一大塊肉眼扒、有四大嚿薯仔、有個醬汁、少少雜菜但一切開個肉眼扒,發現係overcooked到七成,切開仲有少少紅色嘅,塊扒質素應該唔係差嘅,但食落口就好韌🤭🥲表面某啲位係有少少燶燶哋,所以火候🔥真係要好好控制!💪🏻·✨紅酒燴牛頰肉配薯蓉 $168我哋以為牛頰肉係主菜,薯蓉係配菜原來薯蓉係主菜,牛頰肉係配菜,至少從賣相嚟睇係嘅😅,建議餐廳要同客人講呢個係薯蓉為主不過呢個食落去有驚喜,牛頰肉係好淋嘅,個汁好濃食到個酒味,配埋薯蓉食啱啱好嘅🤪😋呢款整體味道唔錯😛·✨周打蜆湯配農夫包 $78之前唯一食過一次農夫包係喺三藩市,喺香港都未見過有農夫包,今次呢間餐廳竟然有就即刻點啦🤩周打蜆湯唔錯嘅,有洋蔥粒、紅蘿蔔粒、煙肉粒、同埋少少蜆肉,個人認為蜆肉可以再多啲個包摵啲嚟點湯,都幾正🤣·✨洋蔥湯 $68 呢個對比周打蜆湯就失色咗好多,首先價錢相對進取,但無論賣相、味道定係價錢都唔夠性價比,所以我哋認為飲湯就一定揀返周打蜆湯😆·✨雜
✨澳洲肉眼扒(8oz)配薯菜 $168
對呢個肉眼扒抱有期待,叫咗五成熟😎
✨紅酒燴牛頰肉配薯蓉 $168
我哋以為牛頰肉係主菜,薯蓉係配菜
✨周打蜆湯配農夫包 $78
個包摵啲嚟點湯,都幾正🤣
✨洋蔥湯 $68
✨雜莓乳酪 $56
味道合格,雜莓份量可以再多啲出啲😬

✨Dirty coffe $45
1 shot espresso☕️ + 凍鮮奶🥛,正常~
🌟當日人流不錯,希望餐廳食物更進一步,建立回流客😀💪🏻
The Frequency
尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖
多謝你睇到呢度,歡迎追蹤 @eat_better_worldwide ✈️
👇🏻
#eatbetter佐敦 #eatbetter西式
2021-03-30 233 views
原本看中農夫包周打蜆湯而來周打蜆湯配農夫包麵包很厚所以湯在內完全安全湯內才料很多,蜆肉,紅蘿蔔,煙肉……一點不都咸自家煮的原汁原味感覺,很喜歡!包皮很脆,我們飲了一半湯才吃麵包湯浸過內麵包有忌廉湯味道外面麵包皮仍是脆的選了一個晚餐set 脆皮烤豬腩肉配薯蓉Pork Belly 其實我常吃,我比較喜歡西方沒醃過,直接烤豬腩肉,豬原味道特別濃豬腩內仍充滿肉汁廚師安排蜜糖芥末和燒汁來點釀豬肉,我比較喜歡燒汁惹味些伴碟小甘旬,露筍,西蘭花都不能小看,都是像低溫慢煮而成感覺,因為特別軟身而且保留到原本甜味道。是日例湯好特別,看顏色真的估不到我吃到味道就是紅菜頭湯甜甜紅菜頭,酸酸地蕃茄,甜甜紅蘿蔔味道,吃到由3種材料打蓉來煮成……我沒問是什麼湯味道好清甜,滑身濃郁!小食選了法式田螺酥皮盒酥皮盒內有薯蓉和田螺肉感覺我選錯了……因為已經吃了農夫包,主菜也有薯蓉……重覆了感覺……很飽了……飲品選了他們自家製青瓜蜜糖汽水不要以為汽水沒益,因為其實用梳打水溝出來。青瓜味道很驚喜,飲了一口連旁人都聞到青瓜味道,哈哈!很清新很喜歡招牌檸檬汽水眼看不像新鮮檸檬,看不到檸檬渣,梳打水中杯底有點紫色液體,很漂亮!食物
原本看中農夫包周打蜆湯而來

麵包很厚所以湯在內完全安全
湯內才料很多,蜆肉,紅蘿蔔,煙肉……一點不都咸

自家煮的原汁原味感覺,很喜歡!
包皮很脆,我們飲了一半湯才吃麵包
湯浸過內麵包有忌廉湯味道
外面麵包皮仍是脆的

選了一個晚餐set

豬腩內仍充滿肉汁
豬腩肉特寫

廚師安排蜜糖芥末和燒汁來點釀豬肉,我比較喜歡燒汁惹味些

是日例湯好特別,看顏色真的估不到
我吃到味道就是紅菜頭湯

味道好清甜,滑身濃郁!
紅菜頭餐湯

小食選了法式田螺酥皮盒
法式田螺釀酥皮盒

酥皮盒內有薯蓉和田螺肉
感覺我選錯了……

飲品選了他們自家製

青瓜蜜糖汽水
不要以為汽水沒益,因為其實用梳打水溝出來。

招牌檸檬汽水

食物比想像特別,不像一般餐廳
來吃的也是小姐多,減肥都不錯選擇
發現每一口食物都天然味道,沒有添加很濃調味,很適合注重健康的人來吃。
2021-03-29
$150 (Dinner)
豬腩肉特寫
紅菜頭餐湯
法式田螺釀酥皮盒
2021-03-30 29 views
The outlook of restaurant is eye-catching yellow. Another new restaurant located in 山林道. Crispy Single-Bone Wings with Sweet and Spicy Sauce $68This one was like Mcdonald's crispy chicken, but the fried flour was thinner than that. Mussels in White Wine Sauce $88Mussels were fresh and no sand inside it. Dinner Set SoupPumpkin soup, tasteless. Soft Shell Crab & Avocado Risotto $148This one was so creamy!! Soft Shell Crab is matched with the price!!! Lots of crabs plaster in a large soft shell cra

Dinner Set Soup
Pumpkin soup, tasteless.

This one was so creamy!! Soft Shell Crab is matched with the price!!! Lots of crabs plaster in a large soft shell crab!!! This one was the best overall.

Signature Lemonade
So-so lemonade in a Dinner set

2021-03-28 188 views
最近山林道出現了新餐廳,這間剛開幕的新餐廳的裝潢簡約而具文青風。細看食物和飲品的配色,似乎餐廳也很注重食物及飲品的賣相。這次來試試晚市套餐,套餐包括一個湯/沙律、主菜和一杯飲品。是日餐場野菌忌廉湯,湯中間灑上香草碎,上桌時有陣陣野菌和香草的香氣。因為是忌廉湯,所以質感綿滑。沙律,新鮮的沙律菜份量也不少,大量的粟米粒增加整碟沙律的爽甜。香煎帶子青醬野菌香草意粉($148),香煎帶子外脆內軟,加上靭度適中的意粉,麵條能完全掛上清香的青醬。燒安格斯肉眼扒配美國焗薯(配松露燒汁)($198),一般焗薯和牛扒會分開放在同一個盤上,但這裏是以焗薯盛着一大塊肉眼扒,很有趣的食物擺法。焗薯脆皮內是軟香而肉質較粉的薯肉,有很香的薯肉味。焗薯中間鋪上酸忌廉,如再加多一些酸忌廉,味道會更突出,令焗薯也變成開胃菜。肉眼扒外層燒得香脆,咬下一口,香濃的肉滲出肉汁,肉汁豐富,而且有很濃郁的牛肉味。配上有點像黑椒燒汁的松露燒汁,再帶出燒汁香氣。還有爽甜多汁的粟米、西蘭花和原條幼胡蘿蔔,在肉類與蔬菜間作出平衡。招牌檸檬汽水,底層的夢幻粉紅色很吸引,賣相甚佳,酸度適中而帶點檸檬的清新。蘋果汽水,底層是有點夢幻的黃色。我

沙律

松露燒汁

蘋果汽水

蘋果汽水,底層是有點夢幻的黃色。我比較喜歡喝這一杯,蘋果味比較突出,梳打水中有微微的果甜之感。
Other Info. : 加一服務費
2021-03-23
$191 (Dinner)
沙律
蘋果汽水