2023-02-08 5738 views
Staycation包嘅dinner buffet環境唔算好大 長形 但都舒服食物方面 雖然唔算好多種類 但貴精不貴多刺身新鮮 壽司🍣正常 冷盤海鮮有龍蝦 麵包蟹 蝦 青口 螺 蜆…龍蝦唔錯👍🏻我地有encore唯獨美中不足 係冇生蠔熟食方面 有鮑魚 炆得唔錯幾好味👍🏻另外燒蝦,串燒…中規中矩其他 沙律 小食 前菜等等…不過不失甜品種類都唔少 不過印象中又冇話邊樣特別出色或者印象深刻最後食咗HD雪糕x2 再加生果 好飽😅整體都okay 性價比高
Staycation包嘅dinner buffet

環境唔算好大 長形 但都舒服
食物方面 雖然唔算好多種類 但貴精不貴多
刺身新鮮 壽司🍣正常
冷盤海鮮有龍蝦 麵包蟹 蝦 青口 螺 蜆…
龍蝦唔錯👍🏻我地有encore
唯獨美中不足 係冇生蠔
其他 沙律 小食 前菜等等…不過不失
甜品種類都唔少 不過印象中又冇話邊樣特別出色或者印象深刻
最後食咗HD雪糕x2 再加生果 好飽😅

整體都okay 性價比高
Dinner
《📍YMCA 港青酒店介紹– Part TWO(美食)》by@ihungry.hk上集小編同大家介紹咗YMCA 港青酒店嘅酒店及房屋設備,當然唔少得酒店嘅美食分享🥳!今次會同大家分享再臨閣 (南座四樓) 自助早餐,低至$168就可以享受豐富嘅自助早餐🥪🍳🍞,用膳之餘更可飽覽維多利亞海港及港島迷人景色,超正😍!🔸『再臨閣 (南座四樓) 自助早餐 - $168 - $210』▶️成人$210,小童$168▶️港青會員及65歲或以上長者可獲八五折優惠。▶️提供豐富自助式早、午、晚餐。再臨閣自助早餐提供基本早餐食物,區域分為沙律Bar、芝士區、熟食區、飲品及生果區,每區食物種類唔算好多,但勝在食物質素高,夠新鮮,每樣食物味道都唔錯🤩,而且仲有得飲唔同種類嘅咖啡,自助早餐更特別在於有師傅為你特製奄列,仲要任加食材,Chill Yummy👅!總括而言,雖然食物種類較少,但呢個價錢而食物質素又高,又可以對住豪華海景,CP值都幾高🤑!*部分相片由酒店提供🙏🏻🤪 iHungry好味指數:7/10分

▶️成人$210,小童$168
▶️港青會員及65歲或以上長者可獲八五折優惠。
▶️提供豐富自助式早、午、晚餐。

*部分相片由酒店提供🙏🏻

🤪 iHungry好味指數:7/10分
2022-11-11 5171 views
訂了酒店staycation$1888包含半海景酒店房一晚,自助晚餐,自助早餐自助晚餐選擇種類唔算太多,有沙津,海鮮,熱食,壽司,甜品等......正常自助餐應該有既野都有驚喜有原隻冰凍龍蝦,蟹鉗,松葉蟹腳新鮮食材,爽口彈牙甜品選擇都多,切到細細件唔會太飽肚,可以試多D其他種類芝士蛋糕好好味,芝士味道香濃仲有Häagen-Dazs 雪糕值得一贊,服務員好有禮貌,好貼心既服務可能因為係平日,所以餐廳人流唔太多,環境比較清靜,而且廚師補食物速度都好快

自助晚餐選擇種類唔算太多,有沙津,海鮮,熱食,壽司甜品等......正常自助餐應該有既野都有

驚喜有原隻冰凍龍蝦,蟹鉗,松葉蟹腳
新鮮食材,爽口彈牙

甜品選擇都多,切到細細件唔會太飽肚,可以試多D其他種類
芝士蛋糕好好味,芝士味道香濃

仲有Häagen-Dazs 雪糕

值得一贊,服務員好有禮貌,好貼心既服務

2022-10-04 4821 views
YMCA hotel個staycation包埋自助早餐,可能太多人去staycation所以早餐要入住嗰日已經book定,佢有3個timeslot,每個timeslot食大約1個鐘。我地諗住都唔會太full,點知前一日6點鐘上去個網book已經得番最早個timeslot,所以建議如果大家係staycation的話一登記入住嗰陣就book埋第二日早餐,先揀到心水timeslot。我地預早左5分鐘去到餐廳,要喺門口排隊等入座,個位置都係𨋢口,有啲迫。入座後就出去拎野食,走廊同拎野食排隊嘅地方都比較窄,行過都要小心拎住野食驚撞親人。每條隊都幾長,難怪佢要分timeslot用膳。野食選擇唔少,有沙律、炒蛋、蒸點、點心、炸魚柳、beacon、水果,平時酒店自助餐有嘅野佢都有齊,飲品方面可以自己沖咖啡或者奶茶。啲野食全部都好好食,特別係個魚柳,炸到恰到好處。啲食物拎番去之後都仲係好熱,溫度控制得幾好。座位大部分都唔錯,落地大玻璃望到1881方向或者太空館方向,都係尖沙咀地標。
2022-07-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Breakfast)
Celebration
Birthday
2022-09-18 4358 views
平日去人唔太多,安安靜靜食,而且8點會關燈播音樂睇維景既燈光Show。野食新鮮好味,無多個胃只食到好少🥲 但服務態度真係好,食完野都好快有人收碟,野食唔算多,但比起成千蚊貴酒店既已經好夠。
2022-08-02 4559 views
聽人講ymca既自助餐好抵食亦好多種類🤭提早5分鐘左右黎到有好多人排隊好多都係買埋酒店package入面環境唔大 近窗邊可以見到維港景食物種類真係幾多凍海鮮🦞質素同大酒店有得揮有齊燒蠔鵝肝😋😋好食缺點應該就係無咩野飲同埋好多大枱 好多呀姐講野超大聲同埋職員分左執枱同唔執枱無咩唔執枱個啲職員 叫幫手都等左好耐埋單$488一個大人(未計加一)幾抵
聽人講ymca既自助餐好抵食亦好多種類🤭

無咩唔執枱個啲職員 叫幫手都等左好耐

埋單$488一個大人(未計加一)幾抵
2022-01-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$536 (Dinner)
2022-07-28 3696 views
已經多次到尖沙咀 YMCA 食 dinner buffet, 雖然這不是五星級酒店, 但每次都不會令我失望, 無論在食物質素, 味道, 賣相, 補充食物快, 員工的服務態度, 衛生等都可以比一些五星級酒店為好, 這次就約埋 “姊妹” 一齊享用。首先去飲品區來杯橙汁, 果汁, 咖啡及茶是無限添飲的, 除飲品外, 還有幾款麵包及2款湯 (中及西湯各一款)。海鮮冷盤除平時有的龍蝦, 蟹腳, 青口, 蝦, 螺, 蜆外, 今次還有埋麵包蟹 😀 cold cut 冷盤就與多數自助餐的款式差不多, 但今次的 parma ham 就比之前食嘅有差別;另外還有一些特式的頭盤, 例如黑松露蜜糖拌芝士, 輕燒黑椒吞拿魚片, 日式温泉蛋, 多款沙律及配料, 亦有4款芝士選擇等。熱盤方面, 有燴牛尾, 蒸魚, 焗蠔, 炒飯燒雞, 羊扒 (這款就有點失望 🙄) 等正常食品;而 carving 就是燒肋骨牛, 有多種醬汁及配料選擇, 這是必食之選 (除不食牛) 份量亦很足夠 😋😋;在 carving 枱旁就是鐵板燒, 主要是燒大蝦, 味道不錯及燒到剛好, 即燒即食, 非常美味; 而另一邊就有壽司及煎鴨肝, 這煎鴨肝
, 這次就約埋 “姊妹” 一齊享用。

; 而另一邊就有壽司及煎鴨肝, 這煎鴨肝亦是必食之選。

甜品方面, 有芝士餅, 慕絲, 木糖蛋糕, 牛油蛋糕等款式, 而另一邊亦有豆腐花, 木瓜雪耳糖水, 即煮 pancake - 可自行加入忌廉, 士多啤梨, 芒果, 黑莓及4款汁及即叫即做的軟心朱古力 (這款是必食甜品),
記住加埋雪糕一齊食就更好味
;生果就新鮮, 冇用糖水浸過, 有西瓜, 哈蜜瓜, 菠蘿及蜜瓜。
最後配埋杯 latte, 就是完美的一餐。

自助餐價錢計埋加一, 大約 $660, 雖然滿座, 但不會像其他酒店自助餐咁逼, 在現時疫情情況下, 真係食得放心及自在。

我個人及朋友都認為是值的;所以如要訂座,就要早些。😊

2022-07-22
$660 (Dinner)
  • 焗軟心朱古力
  • 黑松露蜜糖拌芝士
  • 燒肋骨牛
  • 鐵板燒大蝦
  • 煎鴨肝
我同🤴🏻唔想同人逼,咁就好早8:00就落去食早餐🥣,果然落到去只有3-4枱客人😄😄早餐比起晚餐種類更少(正常),我覺得款式就偏向西式,🤴🏻就話偏向冇咩嘢食😂😂,唯獨係廚師煎蛋🍳🤴🏻比較深印象😆😆中式嘅款式真係少咗啲😀😀,燒賣、珍珠雞、包子、中式炒麵真係講得出有幾多款😗😗西式嘅都係包類比較多,我就有啲未瞓醒唔想食咁多澱粉質,就集中食水果😉😉!水果🍉新鮮🍈清甜🍍!😘😘最後我哋食埋乳酪返上房瞓多兩個鐘🕰,12點退房喇🥰🥰

水果🍉新鮮🍈清甜🍍!😘😘

最後我哋食埋乳酪返上房瞓多兩個鐘🕰,12點退房喇🥰🥰
2022-05-27
Breakfast
人人都話住YMCA酒店🏨等如住平價半島酒店,大家對住嘅都係維港嘅景色,我同🤴🏻住嘅房間就對住獨一無二嘅太空館😁😁有啲驚訝餐廳嘅餐枱數量唔係好多,枱與枱之間亦有充足嘅空間,私隱度高咗舒服嘅程度都高咗😝😝食物種類偏少,但每樣都高質素,包括有:😋😋海鮮類:~~~龍蝦🦞、蟹腳、魚生~~~肉質鮮甜,冇海水嘅死鹹味😚😚本來有小龍蝦🦞但唔記得咗食!可惜可惜😞😞魚生選擇大約4-5款,新鮮厚切😄😄~~~煎鵝肝~~~鵝肝油恰到好處,鍾意佢嘅麵包唔會太硬🤩🤩~~~各類甜品🍮~~~甜品🍮大約有10幾款,偏向細小精巧,正常好食但冇乜特色🙂🙂暖笠笠嘅豆腐花一定要試,甜度恰到好處😉😉總結:我同🤴🏻都覺得今次自助晚餐體驗好舒服、好享受😇😇
食物種類偏少,但每樣都高質素,包括有:😋😋
海鮮類:
~~~龍蝦🦞、蟹腳、魚生~~~
魚生選擇大約4-5款,新鮮厚切😄😄

~~~煎鵝肝~~~
鵝肝油恰到好處,鍾意佢嘅麵包唔會太硬🤩🤩

~~~各類甜品🍮~~~
甜品🍮大約有10幾款,偏向細小精巧,正常好食但冇乜特色🙂🙂

暖笠笠嘅豆腐花一定要試,甜度恰到好處😉😉

總結:我同🤴🏻都覺得今次自助晚餐體驗好舒服、好享受😇😇
2022-05-26
Dinner
2022-06-18 3078 views
又黎staycation,今次包左自助早餐同晚餐早餐由於人數眾多要係Check iɴ果時揀埋時間 時間分2節 每節用餐一小時餐廳環境唔錯,景觀開揚座得舒適,服務亦很好自助區有廚師👨🏻‍🍳即整煎蛋,奄列點心有燒賣,珍珠雞,菜肉包麵包都有幾款,窩夫都有最好食係牛角包,好鬆軟另外有煙肉,金巴倫腸,炒銀針粉,炸魚條等等就連沙律,新鮮生果都有飲品有熱茶,咖啡,果汁等等食特種類唔算多,但味道都幾好又係元氣滿滿的一天
又黎staycation,今次包左自助早餐同晚餐

早餐由於人數眾多
要係Check iɴ果時揀埋時間
時間分2節 每節用餐一小時

餐廳環境唔錯,景觀開揚
座得舒適,服務亦很好

自助區有廚師👨🏻‍🍳即整煎蛋,奄列
點心有燒賣,珍珠雞,菜肉包

麵包都有幾款,窩夫都有
最好食係牛角包,好鬆軟

另外有煙肉,金巴倫腸,炒銀針粉,炸魚條等等
就連沙律,新鮮生果都有

飲品有熱茶,咖啡,果汁等等

食特種類唔算多,但味道都幾好
又係元氣滿滿的一天

2022-06-15 2992 views
🗓YMCA 5月份快閃優惠,一晚住宿連自助下午茶及自助早餐,並限量搶到免費升級至海景套房(每日一間),一人/約$600,性價比高高高🤣🍽上次入住時包自助晚餐,今次第二次玩,試吓自助下午茶,食物都有不同的選擇,且有港式地道風味,如滷水牛肚、紅腸、上海粗炒、咖喱魚蛋、椒鹽三文魚、雞蛋仔⋯,拍照時,有些主食蓋著,故未能相機食先,但其他的食物都差不多拍下來📲👇🏼驚喜在於竟然見到有樽裝汽水,我最愛的可樂,還有忌廉、橙汁、雪碧,盡情地飲吧🥤😁7月份會再次入住,同樣搶到海景套房✌🏼+自助下午茶☕️+自助早餐

椒鹽三文魚

雜錦壽司

健康之選

開面三文治和其他

沙律

雞蛋仔、蛋撻、蝴蝶酥

水果

各式蛋糕🍰和糕點

牛油蛋糕和曲奇🍪

樽裝汽水

2022-06-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
2022-06-13 2830 views
個餐牌明明寫住星期一至五自助午餐成人收$220,但我今日去到原來加了價是收$268,我訂位時冇問諗住呢度餐牌寫左,請你們儘快更新個餐牌。講番今日個自助午餐,真的有少許失望,人唔多,環境舒適,但食物就麻麻,燒牛肉拿了3次但每次都吃不到3分1,因為太肥太生同太un, 日本野有3款特色軍鑑但個飯好似䊢糊咁,熱盤冇咩吸引,得比目魚好食,仲有腐皮卷都唔錯,冷盤只有蝦可以,蜆同青口都有沙,甜品没有一個靚蛋糕只有一件件細細正方形的,杯裝甜品除了朱古力慕絲外其他都唔好食。
評分:🌕🌕🌕🌗之前喺KKday買咗一個staycation package$1688 有海景套房連早晚自助餐兩餐都係再臨閣食早餐就冇乜特別㗎喇集中講吓晚餐啦🧚🏻‍♀️總評:冷盤熱盤都幾有心機款式唔多但大部份我都有興趣拎返去食不過甜品就麻麻哋如果以原價我就應該唔會去食但係配埋間海景套房都幾抵座位都安排咗我哋坐近窗口位望正海邊枱與枱之間亦都唔會好逼夾不過個場比較細,如果多人就可能會迫啲———————————冷盤款式都齊煙三文魚油香好勁好好食另外仲有啲心機之作例如肝醬、黑松露蜜糖芝士等我個人都幾鍾意呢度就冇生蠔供應嘅不過其他龍蝦長腳蟹都齊味道唔算話超級好食不過肉質都唔會霉霉爛爛都算幾新鮮👌魚生嗰啲睇落就似放題質素所以都冇試下面仲有啲熱盤燒牛肉、羊架、蒸魚個啲都唔錯個人最鍾意食佢嘅煎虎蝦好爽😋😋😋甜品方面就有即焗嘅心太軟其他都係一般嘅mousse/布甸味道非常普通不過就有食多幾杯哈根大師🤣
評分:🌕🌕🌕🌗
如果以原價我就應該唔會去食
但係配埋間海景套房都幾抵
座位都安排咗我哋坐近窗口位望正海邊
枱與枱之間亦都唔會好逼夾
不過個場比較細,如果多人就可能會迫啲
———————————
冷盤款式都齊
煙三文魚油香好勁好好食
另外仲有啲心機之作
例如肝醬、黑松露蜜糖芝士等
我個人都幾鍾意

呢度就冇生蠔供應嘅
不過其他龍蝦長腳蟹都齊
味道唔算話超級好食
不過肉質都唔會霉霉爛爛
都算幾新鮮👌
魚生嗰啲睇落就似放題質素所以都冇試

下面仲有啲熱盤
燒牛肉、羊架、蒸魚個啲都唔錯
個人最鍾意食佢嘅煎虎蝦
好爽😋😋😋

甜品方面就有即焗嘅心太軟
其他都係一般嘅mousse/布甸
味道非常普通
不過就有食多幾杯哈根大師🤣

2022-06-04 1676 views
OooYMCA海鮮自助晚餐ooO自助餐有熱盤,冷盤海鮮🦞,沙律吧,頭盤吧,甜品🍮雪糕及即制甜品區,湯及飲品區等😊都算乜都有👍🏻推介必食松露焗蠔🦪😋佢個芝士松露汁焗到面少少燶入口又保持到蠔既鮮甜👍🏻👍🏻✅一定要試吓。虎蝦🦐😍大大隻,廚師👩‍🍳會煎返熱先比你!鴨肝多士都係即煎,食物熱係加好多分😊心太軟❤️必試,佢即時整中間超流心!pizza 型雞蛋仔都幾特別。最後有Haagen-Dazs 既雪糕🍦,滿足曬!食完勁飽仲可以去海旁行吓先返去!Staycation 千幾蚊包2位buffet dinner & breakfast 係幾抵,無得去旅行,Staycation 頂住先😃
OooYMCA海鮮自助晚餐ooO

2022-05-10 2094 views
回到過去 .... 回到 4月6日, 我生日的那一天 ~太座和我就在這家可俯覽維港景色的 "The Haven 再臨閣" 吃半自助午餐 ~這個半自助午餐 , 菜色種類都好豐富 , 沙律、刺身、壽司、冷盤、多國菜式、水果、蛋糕西餅 .... 各式其式 , 琳瑯滿目 , 總有一款啱心水 ~燒烤美國安格斯帶骨牛扒 配紅酒汁及焗薯 : 個 steak, 我點的熟度是 medium, 廚師就是拿捏得到 , 牛扒烤得很有炭香味 , 肉質軟嫩多汁 , 肉味濃郁 , 調味得宜 ; 薯蓉夠薯味亦夠香口 ; 配合了廚師精製的 紅酒汁 , 味道認真不俗 ~最後店方很窩心的送上一個生日蛋糕給我,真的很開心 ~本篇完 ~
回到過去 .... 回到 4月6日, 我生日的那一天 ~

這個半自助午餐 , 菜色種類都好豐富 , 沙律、刺身壽司、冷盤、多國菜式、水果、蛋糕西餅 .... 各式其式 , 琳瑯滿目 , 總有一款啱心水 ~

最後店方很窩心的送上一個生日蛋糕給我,真的很開心 ~

本篇完 ~