2022-05-01 1571 views
Heard great things about their breakfast buffet, so made a reservation for their afternoon tea buffet. The seaview was pretty nice, and staff were all very friendly. The choices of food were sufficient for the price, but i think the quality of the food could be improved, especially the roast pork... basically could not cut it apart with the knife, not could I chew it apart the chicken wings were also quite blandI enjoyed the scones, brownies and the waffles though, all were buttery and yummy.

Staycation 包埋早餐🥣當然要自製個all day breakfast 🥞🍞🍳、黎到四樓「再臨閣」,透光度非常好,落地大玻璃遠眺對岸維港灣仔會展一帶景色以至尖沙咀碼頭⛵️🏙。🥗冷盤類:有已拌好的沙律🥗例如紅菜頭沙律等,有不同口味芝士拼盤,但沒有三文魚🍣同火腿,反而有燴桃,菠蘿蜜,但比較遜色。乳酪有3款普通水果口味,正正常常。好彩有提供多款cereal 脆片,仲有牛奶🥛但都是全脂,沒有脫脂選擇。🍉水果類:有西瓜粒,蜜瓜粒,菠蘿粒,整體夠曬甜,不過不失🥧熟食類:大緻上分左中西式,中式提供點心, 珍珠雞普普通通,菜肉包細細個不錯,仲有牛肉球,中規中矩,仲有白粥可配。西式反而比較出色,有煙肉、炒蛋、腸仔、薯餅,仲有炸魚手指焗豆,自製一個All day breakfast 全餐都不失霸氣,不過炒蛋略嫌不夠滑。總結:食物款式不多 質素一般但勝在環境好坐得舒服

🥗冷盤類:

🍉水果類:
有西瓜粒,蜜瓜粒,菠蘿粒,整體夠曬甜,不過不失

總結:
食物款式不多 質素一般
但勝在環境好坐得舒服

今日訂左中午自助餐,去到門口佢話昨天開始已經中午改為半自助餐,我同佢講話昨天我打電話確認訂位時都冇同人客説明。個經理只係一味話唔好意思,我哋冧住嚟呢度只為佢個燒牛肉,唯有走頭。今時今日,呢啲待客之道真係一百分💯⋯⋯令人失望。最後問個經理呢個安排會攪到幾時,因為我月尾又訂左位,佢話好可能要維持到4月20號,(支持特首?),我就睇吓佢到時會唔會再通知我半自助餐的安排,如果到時候又聲都唔聲,咁就………

Staycation點少得食個早餐🍳,本身以為 $699/2位嘅Package 係Set Breakfast,估唔到仲有雙人自助早餐😲,雖然見出邊原價係$210/位啊吓⋯一入到餐廳覺得採光度好好☀️,位於4樓都見到尖沙咀碼頭景同對岸維港景色,咁光猛令人好有早晨嘅感覺!食物當然係最基本嘅配備,但呢個價錢公道啲講都算係咁👌🏻————————————————👅自助早餐($210 /位 +10%)🔸冷盤類🔸👉🏻沙律吧同芝士拼盤,但係就無三文魚同火腿,反而有啲奇奇怪怪嘅燴桃🤧、燴菠蘿蜜等醃製菜,唔係幾啱胃口👉🏻乳酪有3款水果味選擇🍓,試過都OK,仲有牛奶加Cereals🔸水果類🔸👉🏻配備大眾化嘅水果種類:西瓜🍉、菠蘿、哈密瓜同蜜瓜,勝在每款都幾甜🔸麵包類🔸👉🏻簡單糕點每款有啲:牛角包🥐、格仔餅、鬆餅、方包🔸熱食類🔸👉🏻基本款西式同中式熱點,西式有炒蛋、腸仔、煙肉、薯餅、炸魚手指、焗豆同烚蛋等,香脆嘅炸魚手指有Encore🉐,不過個炒蛋凍晒又唔滑👉🏻中式有三款點心同炒粉麵,燒賣算係食得過,飲品區嗰邊仲有白粥同埋銀針湯粉🥣,湯粉試咗真係幾鹹🔸即點即整類🔸👉🏻呢間只有Egg station🍳,芝士奄列幾

————————————————
👅自助早餐($210 /位 +10%)
🔸冷盤類🔸

🔸水果類🔸

🔸麵包類🔸
👉🏻簡單糕點每款有啲:牛角包🥐、格仔餅、鬆餅、方包

🔸熱食類🔸

🔸即點即整類🔸
👉🏻呢間只有Egg station🍳,芝士奄列幾香口,煎太陽蛋略嫌油咗啲

🔸飲品類🔸
👉🏻 有一部自助咖啡機,仲有蘋果汁橙汁同埋Toxic water 💦,亦都可以自己沖熱茶
🚩總結:呢個價錢已經無得彈啦
————————————————
🌟注意:因為當日入住人數眾多, check-in已經要透過網上訂位。早餐分咗三個時段,可能入住得遲,最遲嘅早餐時間已經Full左⏰,只可以Book朝早8點半至9點半,搞到食飽要返去瞓多覺
📍 再臨閣
地址:尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓
🗺地區:#bem 尖沙咀
📥分類:#bem自助餐
💰人均消費:#bem_201至400蚊
旅發局推出第二輪「賞你住」活動,市民於合資格實體零售或實體餐飲商戶消費滿$800,即可享$500本地酒店住宿折扣優惠。YMCA港青酒店亦是參與計劃的酒店之一,扣減優惠後,補$450左右便包一餐一宿與室內攀石一小時教學及體驗!此優惠的sportcation package是包一餐自助早餐。大約8:30am左右到達再臨閣,門口已有等候安排入座的人龍,等待的位置稍為狹迫,幸入座的速度都算快。座位所望到的景觀是文化中心﹑太空館及K11 MUSEA一帶,由於餐廳位於4/F,高度就不足以望到海景了。取餐區一眼就能望完,食物款式選擇少,叫做有齊最基本的沙律﹑飽餅﹑西式早餐﹑中式點心麵食及水果,初時等候取食物的人龍較長。沙律吧的沙律菜與配料都是基本大路款式,有趣在有馬蹄供應。吞拿魚長通粉的調味恰好~~雖然沒有麵檔,但也有提供麵食。取了一小碗銀針粉來吃,火腿絲和紅蘿蔔絲做配料,湯的味道鹹淡適中,沒什麼味精味,吃完不會覺得口渴。牛角包夠脆身,但不夠牛油香及酥化。丹麥甜包,選了朱古力醬做餡的,味道不會太甜,但包不夠脆,略略硬身一點。薯餅夠脆不油膩,炒蛋夠嫩滑。煙肉不是我所喜歡的一款,又乾又硬又鹹!香草腸的味

飽餅類

牛角包夠脆身,但不夠牛油香及酥化。丹麥甜包,選了朱古力醬做餡的,味道不會太甜,但包不夠脆,略略硬身一點。薯餅夠脆不油膩,炒蛋夠嫩滑。煙肉不是我所喜歡的一款,又乾又硬又鹹!香草腸的味道,我亦覺得一般。
奄列
奄列可自選配料,煎得略略過火了一點點,但芝士份量好足,超香芝士味!!
珍珠雞,燒賣
中式點心,取了珍珠雞和燒賣。珍珠雞正正常常,燒賣就稍嫌稔身一點,沒什麼咬口。
水果及窩夫
最後以水果及窩夫作結,窩夫夠脆身,帶蛋香味。蜜瓜夠甜,是當中最好吃的水果~~

入座前見到餐廳門外的價目表,自助早餐$205,另收加一。其他酒店有更好吃更多食物選擇的自助早餐都只是貴多幾十元,就覺得再臨閣的自助早餐CP值其實不高。
2021-10-31
Breakfast
水果及窩夫
2021-12-26 1549 views
本來食buffet都唔會食太多嘢,但間中都忌食下,好似有好多選擇咁,會開心D。今次去食relaxing brunch buffet。有all day breadfast嘅食材,自制左份。有中西湯,都有水準。有壽司師父即制軍艦,同幾款魚生,咁都算新鮮。for 我,最期待一定係甜品部份,都唔算失望嘅,食物選擇ok,甜品都唔算太多,但款款都好味,個朱古力mousse杯甜左D,但我唔怕甜 可能其他人會覺得甜。最其怪係個紫薯,就咁食好似怪怪的。個豆花因為第二個攞,都好D,第一個押個個好大羮,令個豆花唔再靚仔,好在我第二個取都唔覺嘅,要慢慢片嫁。其他甜品都不過不失,cheese cake類較有水準。不過建議留意下有無優惠先決定係咪去,聽佢講有生日月優惠,不過我地無份。

有all day breadfast嘅食材,自制左份。

有中西湯,都有水準。

壽司師父即制軍艦,同幾款魚生,咁都算新鮮。

最其怪係個紫薯,就咁食好似怪怪的。

其他甜品都不過不失,cheese cake類較有水準。

2021-12-11 1765 views
第一次黎依個地方係黎staycation,經過某KOL講過之後依加想黎食個自助餐都唔容易。今次再黎食左夜晚嘅自助餐,同上次黎一樣該有嘅都有:龍蝦、蟹腳、刺生… 當日食果陣禁岩係蟹腳短缺嘅時期,聽講好多餐廳都停左供應,雖然當日食味道一般,不過都叫做有得你食。個人最中龍係鵝肝多士、即煎大蝦、同埋各或各樣嘅精緻甜點。價錢係比一般酒店便宜小小,但係無論係食飯質素、維港景觀、定係服務員態度都係有過之無不及,性價比一流岩晒小資。雖然難Book但係值得去試!

2021-11-20 1948 views
買了兩日一夜包晚上和早上自助餐晚上自助餐一開始龍蝦和長腳蟹最受歡迎,第一輪龍蝦有蝦子,之後龍蝦只有膏。長腳蟹而家少有自助餐提供。焗蠔較細隻,用wasabi整唔係人人受到,其次煎虎蝦好味道,但每輪限取一隻。燒牛肉幾有牛味。壽司有吞拿魚即制軍艦。有魚子燒吞拿魚腩,但不多無refill。最弱是麵檔,只有雞絲捞面。黃瓜中湯足料多人飲。有蒸比目魚。亦有煎鵝肝但整得太慢無排隊。最恐怖服務員用噴霧清潔枱面,枱上胡椒樽等吸晒😱。8時有10分鐘幻彩詠香江,但被文化中心擋了不少景,上房睇會更好。早上自助餐有點心,叉燒包,蒸牛肉和糯米雞唔錯。奄列指定動作4揀2款料,蛋都幾大隻。生果粒切得太大,好易噎親。即制格仔餅唔錯夠脆香口。有白粥和蕃茄湯通心粉但無麵檔較弱
買了兩日一夜包晚上和早上自助餐

2021-11-16
話說要生日至可以有75折優惠,10月份我們沒人生日,找到位11月生日的朋友,10月訂位,11月才吃,好彩早一點訂位,因為之後有位同學仔的親友想訂枱,被告知11月份已全部爆滿,有優惠的自助餐真的會很快沒位呢!很久沒有來這裡,佈置是簡約而光猛,地方不太大,但用$200/位對比,也算不錯,而且枱與枱之間也很鬆動,望向玻璃窗哪邊,外邊風景,心感舒暢。長形枱設計擺放食物,冷盤熱葷,蒸包,海鮮,牛扒,甜品,雪糕,適中的質素,地點方便。今天最最突出的是「牛骨條」是「牛扒」中的骨,取完牛扒,順便請侍應給我一條骨,牛肉夠腍,邊位香,有牛味添呀,最正是條骨,雖然好似好熟,不過夠味道,有饞勁,我們幾個每人分別在不同時間也取了;後有位叔叔問同學仔,是否真的哪麼好味,但他取不到,因未切到骨。還有即包「軍盤壽司」記得要少飯,紫菜包飯,即包即食最好味,加海鮮或鰻魚也都不錯。「小碟蒸魚」小骨又滑。海鮮有「龍蝦仔」、「海蝦」、「青口」及「蜆」,我只吃了海蝦,有蝦味及彈牙。「沙律菜」新鮮,還有些「漬物」也ok。死火,沒拍甜品呢.....雪糕,雞蛋仔,葡撻,豆腐花,迷你蛋糕,小杯甜品,足夠。豬腳薑有待改善,豬腳未腍,薑太老

今天最最突出的是「牛骨條」

還有即包「軍盤壽司

「小碟蒸魚」小骨又滑。

海鮮有「龍蝦仔」、「海蝦」
、「青口」及「蜆」,我只吃了海蝦,有蝦味及彈牙。

「沙律菜」新鮮,還有些「漬物」也ok。

豬腳薑有待改善,豬腳未腍,薑太老又多根,醋也不夠味。

不過這個價錢,回頭指數高呢!

12月份是吃自助餐旺季,價錢也會較高,所以當搵到另一間11月有優惠的,實行一月二食,食兩次,肥死啦!
2021-11-02
$200 (Lunch)
2021-11-15 1914 views
網上平台 Package 包早晚餐晚餐自助餐在4樓 (不是YMCA 地下)由6:15-9:30 , 我地2人 6:30 pm落到去好快就入座,可以安心又可以寫紙仔,buffet可以食到9:30, 慢慢嘆。全部窗邊位已經安排了食客, 如果早到,應該可以坐窗邊, 大窗落地玻璃,襯托夜景,非常悅目!食物refill 很快, 款式非常多,新鮮海鮮,燒牛肉, 即燒虎蝦,壽司,甜品,雞蛋仔,港式糖水,haagendazs 雪糕,中式湯,果汁coffee. ✅職員有禮,而且執台反應很快,而且最受歡迎的即燒虎蝦,如果人多排隊大概都只有幾位排隊等,不會出現大排長龍的情況。(有d 酒店食海鮮甜品都因為即製,次次都排好多人,見到都冇心情排。如果要比較其他酒店,呢間冇咖哩檔,但我唔食都ok,所以對她評價很好!)
網上平台 Package 包早晚餐

食物refill 很快, 款式非常多,新鮮海鮮,燒牛肉, 即燒虎蝦,壽司甜品,雞蛋仔,港式糖水,haagendazs 雪糕,中式湯,果汁coffee.

2021-11-05 5919 views
😄一直staycation各酒店,如Package包了自助晚餐和早餐,都是覺得很抵的🍽餐廳的景觀開揚,看到文化中心和部份維港景,有些座位還可看到晚上8點的幻彩詠香江🍣壽司吧除了有刺身和製作好的卷物外👇🏼,還有現叫現做的壽司,如吞拿魚壽司、鰻魚壽司⋯,排到我時,order了兩件拖羅蓉壽司,味道都OK👇🏼當晚有燒大虎蝦🦐,每次弄十隻,每人限取一隻。即燒虎蝦時,有絡繹不絕的食客排隊。另一樣要排隊取的就是鵝肝,幸好它不是我杯茶🍮甜品小巧精緻,味道挺好;水果顏色耀目,味道也不錯👇🏼還有海鮮冷盤👇🏼👇🏼風乾火腿和煙三文魚總括而言,約$1400入住酒店連自助晚餐和自助早餐,實在性價比很高

虎蝦

🍮甜品小巧精緻,味道挺好;水果顏色耀目,味道也不錯👇🏼

還有海鮮冷盤👇🏼

👇🏼風乾火腿和煙三文魚

2021-10-30
Dinner
虎蝦
2021-10-21 5638 views
第一次到尖沙咀YMCA南座四樓再臨閣食自助午餐🥣環境超好,180度陽光充沛,工人員安排我們一行五近窗口位,跳望維多利亞港,環境值得一讚👍👍👍👍👍食物款式多様化,海洋,熱葷,甜品沙律🥗一律俱備,尤其是甜,精緻細膩,超好味😋
2021-10-20
$250 (Lunch)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Coupon
Happy  Lunch
2021-09-26 7668 views
今天到訪YMCA再臨閣食下午茶buffet, 座落半島酒店旁望海景觀差不多,只做星期六/日/假日3:15~5:15(一至五沒有下午茶) 所以訂位緊張。我也於一個月前在OPENRICE 見到有折,仲要星期日75折後連加一$177/人,即訂位一試真心抵食好味道,環境舒適。P.S. 逢單月份之星期六有特別優惠,可到再臨閣社交平台 網頁看看。

2021-09-26
$177 (Tea)
Dining Offer
Coupon
  • 燒腩肉
2021-09-26 6334 views
dinner buffet由6:15開始(只有一輪无時限),有充夠時間慢慢食,而且有不停refill 最正係個view,雖然係4樓低層,但前面係太空館、藝術館、文化中心等都係矮層建築物,可以望見維港景觀。buffet一開始大家都首先拎海鮮,有keep住refill熱食唔算十分多,但味道都唔錯,有即煎鵝肝、即燒老虎蝦(寫明每人只可取一隻),燒肋骨牛肉、T骨羊排、燒雞、蝦多士、黑松露焗蠔……有中西湯各一款,茶、咖啡、果汁、凍檸檬茶(太甜无檸檬味)另外仲有師傅整湯麵、日式sushi軍艦……、即做心太軟和pancake班戟甜點 還有 迷你葡撻、啫喱、布甸、(熱)豆腐花……賣相非常吸引,雪糕係HaagenDazs杯裝(有3~4款味揀)餐前菜都有很多,除左幾款芝士,有煙三文魚、肝臟醬多士、凍豆腐、日式温泉蛋、水牛芝士串、涼瓜沙律(有白苦瓜幾特別)……不過最特別係8pm , 一邊食自助餐,一邊看show餐廳會配合較暗燈光,同播音樂

有中西湯各一款,茶、咖啡、果汁、凍檸檬茶(太甜无檸檬味)
另外仲有師傅整湯麵、日式sushi軍艦……、
即做心太軟和pancake班戟

不過最特別係8pm ,
一邊食自助餐,一邊看show
餐廳會配合較暗燈光,同播音樂

2021-09-25
Dinner
2021-09-21 4325 views
提供早、午、晚的自助餐,環境寬敞,設計以現代風格為主餐廳設有落地玻璃,十分開揚,更能邊享受美食邊欣賞維港景色虎蝦及鵝肝味道一流! 而家有85折!呢度唔算好迫人 環境又好 長腳蟹缺貨改用其他海鮮代替!甜品區都生果切片, 多款甜品芝士蛋糕大約十幾款 每件都小巧,一口SIZE!熟食炒麵炒飯 時蔬 意粉 煎牛扒 炸軟殼蟹,焗蠔都有!冷盤區有龍蝦 小龍蝦 螺,青口, 大蝦 蟹現成壽司都有5-6款,都係D大路款式無咩特別最好食係鵝肝夠肥夠油香,食多幾件回下本!尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓消費$333
提供早、午、晚的自助餐,環境寬敞,設計以現代風格為主
餐廳設有落地玻璃,十分開揚,更能邊享受美食邊欣賞維港景色
虎蝦及鵝肝味道一流! 而家有85折!
呢度唔算好迫人 環境又好 長腳蟹缺貨改用其他海鮮代替!
熟食炒麵炒飯 時蔬 意粉 煎牛扒 炸軟殼蟹,焗蠔都有!
冷盤區有龍蝦 小龍蝦 螺,青口, 大蝦 蟹
現成壽司都有5-6款,都係D大路款式無咩特別
最好食係鵝肝夠肥夠油香,食多幾件回下本!

尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓
消費$333