2023-07-13 49 views
Hunt Coffee & Roastery 係觀塘已經好長一段時間,在這競爭激烈的觀塘,算是一家質量的餐廳。也是我喜歡和朋友聚餐的餐廳。 外觀的落地玻璃窗和獨特的藍色外框使餐廳看起來十分高檔和有格調。店內座位舒適,牆壁上有新潮的壁畫。今天和朋友兩人來,幸好有訂座,安排窗邊位置。午餐餐牌選擇不少。我們選擇了Red Shrimp and Scallop Orzi Pasta 和Grilled Sea Bass。當然,咖啡也是我們喜愛這餐廳的原因。 Grilled Sea Bass 外皮脆脆的,內裡的肉滑嫩滑嫩的。本來以為底下的黃色汁是芥末,但其實係南瓜做的汁。好適合夏天吃。Red Shrimp and Scallop Pasta 送上時竟然變成意大利飯。不曉得哪個環節出了小意外。不過一吃進口,飯粒吸收的海鮮味爆發出來,好香。這小意外成為了一個美麗的小確幸! 咖啡就一如往常的香郁,一如往常地帶你進入活力充沛的世界!

咖啡就一如往常的香郁,一如往常地帶你進入活力充沛的世界!

• Grilled Sea Bass
餐廳開咗幾年,喺區內都幾出名🤘🏻 趁呀媽想偷懶唔煮飯就一家人去試吓究竟好唔好食 當日叫咗幾款主食同甜品,肉類幾好食🤤得到肉食獸妺妹嘅藍色認證🍖✅ .📍𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄 & 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲($158) 3塊鴨胸超厚切🦆,口感軟嫩完全冇鴨膻味👏🏻 南瓜汁撈埋牛骨髓後變得更𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🤩 不過就食唔到南瓜味🎃🥹整體算係不過不失🫣 而且份量唔多,未有驚喜👉🏻👈🏻 .📍𝗨𝗦 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲($258) 牛扒點咗3成熟🥩,切落已經知肉質軟嫩 牛肉有一定厚度,軟腍有牛香,仲有好香蒜味😎 旁邊配咗薯條🍟同原個蒜頭🧄 .📍𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗕𝗿û𝗹é𝗲($58) 布甸口感軟滑🤩,配上焦糖脆面口感幾正 可惜食落唔夠香,扣咗分,未算有驚喜 .📍𝗙𝗼𝗿𝗯𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 𝗟𝗼𝘃𝗲𝗿($68) 口感𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆不過食唔出係𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲🤣 微微𝗕𝗮𝗶𝗹𝗲𝘆香,加上酸酸地嘅雜莓汁唔甜膩🍓 旁邊配左香橙雪糕食落去幾清新 不過整體感覺唔算有驚喜👉🏻👈🏻.The Hunt Coffee & Roastery (觀塘)觀塘鴻圖道75號KOHO地下A及B號舖
餐廳開咗幾年,喺區內都幾出名🤘🏻
趁呀媽想偷懶唔煮飯就一家人去試吓究竟好唔好食
當日叫咗幾款主食同甜品,肉類幾好食🤤
得到肉食獸妺妹嘅藍色認證🍖✅
3塊鴨胸超厚切🦆,口感軟嫩完全冇鴨膻味👏🏻
南瓜汁撈埋牛骨髓後變得更𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🤩
不過就食唔到南瓜味🎃🥹整體算係不過不失🫣
而且份量唔多,未有驚喜👉🏻👈🏻
𝗨𝗦 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲
📍𝗨𝗦 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲($258)
牛扒點咗3成熟🥩,切落已經知肉質軟嫩
牛肉有一定厚度,軟腍有牛香,仲有好香蒜味😎
旁邊配咗薯條🍟同原個蒜頭🧄
𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗕𝗿û𝗹é𝗲
📍𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗕𝗿û𝗹é𝗲($58)
布甸口感軟滑🤩,配上焦糖脆面口感幾正
可惜食落唔夠香,扣咗分,未算有驚喜
𝗙𝗼𝗿𝗯𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 𝗟𝗼𝘃𝗲𝗿
📍𝗙𝗼𝗿𝗯𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 𝗟𝗼𝘃𝗲𝗿($68)
口感𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆不過食唔出係𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲🤣
微微𝗕𝗮𝗶𝗹𝗲𝘆香,加上酸酸地嘅雜莓汁唔甜膩🍓
旁邊配左香橙雪糕食落去幾清新
不過整體感覺唔算有驚喜👉🏻👈🏻
觀塘鴻圖道75號KOHO地下A及B號舖
Dinner
  • US prime rib eye
2023-07-06 44 views
高質愜意咖啡館‼️☕️同朋友去咗觀塘食飯🥳去咗The Hunt Coffee & Roastery🎉餐廳裝修英倫木系風格🎷充滿柔和嘅光愜意感覺🕯而新鮮嘅食材烹調菜式👍🏻主打係各種扒類及甜品🍮US Prime Rib Eye,258💰肉眼牛扒,擺盤好靚分布平均,點咗五成熟,肉眼柔嫩多汁,切開就係粉嫩嘅肉,入口好滋味,配上香脆嘅薯條,點上特製嘅醬汁,非常滿足嘅配搭🤤🥳Prawn Linguine,158💰作為主菜嘅龍蝦汁扁意粉,比咗兩隻大蝦,搶哂鏡大得好誇張,蝦肉質鮮嫩彈牙,龍蝦汁扁意粉好香口,大量龍蝦汁衝擊味蕾😋Latte,38💰好精美嘅拉花,造型可愛,奶同咖啡嘅味道夠香滑,味道幾好😍Pineapple Oolong Tea,56💰有朵菠蘿花作裝飾,香甜嘅菠蘿味,好清新嘅口感,唔錯嘅特飲選擇🍍Mango mousse,68💰最期待嘅甜品,造型好精緻嘅芒果慕絲,內有大量芒果醬,墊底有西柚肉,新派嘅楊枝甘露🥭整體環境好多打卡位🥰服務態度殷勤,店員同客人有互動👍🏻食物味道好食,賣相有心思,同朋友輕鬆用餐嘅好地方👍🏻🥰
高質愜意咖啡館‼️☕️
主打係各種扒類及甜品🍮

US Prime Rib Eye,258💰

Prawn Linguine,158💰

Latte,38💰
好精美嘅拉花,造型可愛,奶同咖啡嘅味道夠香滑,味道幾好😍

Pineapple Oolong Tea,56💰

Mango mousse,68💰

整體環境好多打卡位🥰
服務態度殷勤,店員同客人有互動👍🏻
食物味道好食,賣相有心思,同朋友輕鬆用餐嘅好地方👍🏻🥰
2023-07-06 66 views
公司附近有間藍色外牆,型格時尚Cafe,座位亦好寬敞舒適,同同事都去過幾次☺️Red Shrimp and Quinoa Salad清新的紅蝦藜麥沙律,仲夏不可少,紅蝦煮成半生熟,外層香口蝦肉嫩滑鮮甜,加入橙、脆香菇、柚子汁等,酸酸甜甜好醒胃。 紅蝦份量都幾多好有驚喜😍Grilled Salmon香煎三文魚,皮脆肉嫩,香滑又多汁,重點係醬汁好creamy ,配上幼滑薯蓉、羽衣甘藍🥬、合桃、橙等,口感豐富Green Tea LatteGrapefruit Jade Tea抹茶拿鐵香濃醇滑,拉花亦好靚🤩,而果茶就配上可愛的茶壺,加上乾柚子片,賣相吸引,飲落果味芳香,仲有柚子肉粒

• Grilled  Salmon
  • Red  shrimpAnd  Quinoa  Salad
2023-07-05 38 views
去完旅行返嚟又係派下手信嘅時間🤪順便同朋友聚下舊今次約咗我book mark咗好耐嘅coffee shop食返餐╰☆Red Shrimp & Quinoa Salad $98Salad大大盤😍有勁多隻蝦,蝦肉鮮甜彈牙,加上甜甜地嘅菇乾同藜麥,入口酸酸甜甜,好開胃╰☆Bone Marrow & Duck Breast Linguine $158意粉伴隨住一大條牛骨髓,先將骨髓刮起,將佢同意粉撈勻,香氣撲鼻😌意粉入口煙煙韌韌而且好爽口,煙鴨胸厚身啖啖肉好香口╰☆Hunt Signature Tiramisu $78嚟得當然要試吓佢哋嘅Signature Tiramisu ,食落唔會太濕太膩👍🏻帶咖啡酒香,加上點啜嘅朱古力薄脆,口感層次更分明╰☆Cinnamon Apple Earl Grey Tea $52個茶壺🫖做型成個手袋仔咁好得意👜入口清爽甜味帶茶香,清新又解膩
去完旅行返嚟又係派下手信嘅時間🤪順便同朋友聚下舊

意粉伴隨住一大條牛骨髓,
先將骨髓刮起,將佢同意粉撈勻,香氣撲鼻😌
意粉入口煙煙韌韌而且好爽口,煙鴨胸厚身啖啖肉好香口

╰☆Hunt Signature Tiramisu $78
加上點啜嘅朱古力薄脆,口感層次更分明

餐廳嘅𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂好出名,今次食完覺得鹹點同甜品嘅水準都好平均,整體都ok。📍𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻($158) 外皮煎得香脆,魚肉厚身又夠滑🐟 三文魚味香濃,完全唔會腥👍🏻 配上羽衣甘藍🥬、椰菜花蓉同琥珀合桃,唔錯! .📍𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗨𝗦 𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗕𝗮𝗰𝗸 𝗥𝗶𝗯𝘀($168) 店員推介嘅豬肋肉🐽賣相都幾吸引🤩 醃得幾入味冇豬氣除,肉質嫩滑又𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆 外表面加咗韓式辣醬同蜜糖夠晒惹味🍯 旁邊配有炸番薯條🍠,幾甜不過唔夠脆身🤤 .📍𝗛𝗮𝗶𝗹 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿($168) 漢堡超厚賣相吸引🍔,配料都好豐富👏🏻 包括漢堡扒、太陽蛋、芝士、煙肉、洋蔥、車厘茄、醃青瓜同蔬菜🥬 包身鬆軟,唯獨係漢堡扒比較乾身,唔夠𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆🫣 .📍𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲($68) 朱古力味濃郁🍫,口感綿密 配咗好香嘅蜜糖脆脆,味道上更有層次🤩好食! .📍𝗛𝘂𝗻𝘁 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($78) 呢到最𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲嘅甜品🍮,賣相靚口感軟滑 手指餅吸咗咖啡酒☕️,食落都唔錯👏🏻

📍𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻($158)
外皮煎得香脆,魚肉厚身又夠滑🐟
三文魚味香濃,完全唔會腥👍🏻
配上羽衣甘藍🥬、椰菜花蓉同琥珀合桃,唔錯!

店員推介嘅豬肋肉🐽賣相都幾吸引🤩
醃得幾入味冇豬氣除,肉質嫩滑又𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆
外表面加咗韓式辣醬同蜜糖夠晒惹味🍯
旁邊配有炸番薯條🍠,幾甜不過唔夠脆身🤤

漢堡超厚賣相吸引🍔,配料都好豐富👏🏻
包身鬆軟,唯獨係漢堡扒比較乾身,唔夠𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆🫣

📍𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲($68)
朱古力味濃郁🍫,口感綿密
配咗好香嘅蜜糖脆脆,味道上更有層次🤩好食!

📍𝗛𝘂𝗻𝘁 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($78)
呢到最𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲嘅甜品🍮,賣相靚口感軟滑
手指餅吸咗咖啡酒☕️,食落都唔錯👏🏻

近年去觀塘都是工作為主,滾水淥腳,很少機會在當區搵嘢食,極其量工作前後搵地方買咖啡,所以這餐廳雖然來過好幾次但從未坐下來試試其食物出品。我話得來過好幾次買咖啡,即是代表他們咖啡的水準很不錯。早陣子又有工作在鴻圖道進行,早了收工,有時間可以坐低食飯,終於有機會入來試一試。這裡的環境casual地舒適,完了工作在這裡回一回氣相當適合。我們三個人點了All Day Breakfast、Prawn Linguine及Hunter Signature Tiramisu。他們的All Day Breakfast,好食唔在講,最特出的是非常大份,可以講是我見過最大份的All Day Breakfast,好在我們三個人兩份主菜share,如果唔係一個人真係未必食得晒,勁!至於Prawn Linguine,這一個賣相,跟我在中環某極高檔次餐廳(即係貴)吃過的差不多一模一樣。當然,味道和用上的食材有差別,但價錢也有3倍幾的差別,所以我不會將兩件事作比較,純粹是見到相近的賣相所以第一個impression會有對號入座的感覺。這一碟Prawn Linguine $158,我認為價錢合理,味道也不錯,若然下次再來幫襯而又有幾個人一齊share食物的話,我一定會再點。至於睇落應該是該店的招牌甜品Hunter Signature Tiramisu (純粹我自己估,沒有問過餐廳是與不是),賣相、造法、份量都完全滿意,入到來這餐廳,就算你唔肚餓,我都絕對建議你點一份Tiramisu送你揀的那一杯優質咖啡。
All Day Breakfast
Prawn Linguine
Hunter Signature Tiramisu
Tea
All Day Breakfast
Prawn Linguine
Hunter Signature Tiramisu
2023-07-03 32 views
🪟尼個餐廳想試好試好耐,之後係觀塘返工既時,經過成日都見到好爆,今次終於襯放假去左試🤭🔸Red Shrimp & Quinoa Salad 想食得清淡啲揀左個紅蝦藜麥沙律🥗,份量都幾多,🦐紅蝦另外煎香左,配料仲有烘乾左既菇🍄仲有啲橙肉🍊配埋個柚子汁,味道好清新,清淡得黎又夠飽肚🔸Grilled US Baby Back Ribs用左韓式辣醬去醃,食落有少少辣🌶️同平時做到既豬仔骨唔同,比平時既大舊同厚身,肉都比較多,另外仲配左個蕃薯條🍠,面頭有少少燒烤粉,好惹味😋則邊個兜唔係沙律醬,而係檸檬乳酪🍋🔸Flat White ️☕️咖啡有兩個size可以揀,自己就揀左細既,咖啡味香,岩我口味❤️🔸Cold Chocolate 🍫無諗過凍朱古力都沖得咁有心機,做左分層,面頭有層奶泡同朱古力粉,朱古力味夠濃,唔會甜😍

🔸Red Shrimp & Quinoa Salad

🔸Grilled US Baby Back Ribs

🔸Flat White

🔸Cold Chocolate
Lunch
2023-06-28 587 views
今次去觀塘食晚餐揀咗間環境唔錯、甜品又吸引我嘅餐廳,發現佢嘅意粉同主食都係水準以上,好滿意呢!Grilled US Baby Back Ribs十分邪惡,韓式辣醬做調味,仲有啲香草孜然香氣,肉質好juicy脂香十足。配菜仲有炸蕃薯條,外酥內綿,不過如果再脆身啲就好啦。好鍾意佢地嘅Bone Marrow & Duck Breast Linguine,牛骨髓份量都幾多,鴨胸厚身皮位都幾香。意粉掛晒南瓜汁,整體又唔會膩,幾驚喜。當然唔少得甜品環節啦!Hunt Signature Tiramisu係人氣必點,mascarpone好滑lady finger濕潤度適中,特別欣賞佢撒係面頭嘅脆片,帶少少朱古力味又增加口感。仲額外點埋Ready Steady Mango試試,造型好精緻,圓滾滾嘅係芒果慕絲,切開後仲有芒果醬係入面墊底有西柚肉,旁邊仲有椰子foam、芒果雪糕同抹茶蛋糕,配搭就好似楊枝甘露咁。店員推介呢杯signature飲品Coco Sparkling我都幾鍾意,可選桃、芒果同菠蘿味,我就揀咗同椰子配搭無懈可擊嘅芒果。上面嘅芒果味foam幾輕盈,加埋椰子水清爽嘅味道,仲有啲馬蹄粒咬下,整

配菜仲有炸蕃薯條,外酥內綿,不過如果再脆身啲就好啦。

意粉掛晒南瓜汁,整體又唔會膩,幾驚喜。

Ready Steady Mango

店員推介呢杯signature飲品Coco Sparkling我都幾鍾意,可選桃、芒果同菠蘿味,我就揀咗同椰子配搭無懈可擊嘅芒果。上面嘅芒果味foam幾輕盈,加埋椰子水清爽嘅味道,仲有啲馬蹄粒咬下,整體都好適合夏天飲。

朋友揀嘅Grapefruit Jade Tea果味好清新,同茶味都幾平衡。
2023-06-26 34 views
我真係好中意食Tiramisu, 經常都會去唔同地方尋找好味既Tiramisu, 呢間既Tiramisu 係位列我心目中既三甲,整體非常出色,賣相靚之餘,味道層次都相當豐富,絕對係有外在又有內涵!𝐻𝑢𝑛𝑡 𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 mascarpone cheese好滑,味道好濃郁,手指餅亦明顯浸左足夠既咖啡,入口有香濃既咖啡香味,仲有輕微既冧酒味,加上面層既朱古力脆片,整體口感味道非常豐富 ,一啖接一啖,兩三下就食哂成個Tiramisu 😋

𝐻𝑢𝑛𝑡 𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢

2023-06-23 82 views
平時中午好小食呢間,因為無午餐套餐,全部單點價錢, 價錢好晚餐,但晚餐黎講又唔算太貴叫左全日早餐!份量好似微微細份左! 正常發揮,不過有配草,感覺營養均衡些少個burger薯條幾好食, burger份量適中,每樣野都唔太差:) 好放心係度用餐:)唔飲酒同同事放工放鬆下都好岩佢地既咖啡好精緻:)除左一般tonic +espresso,仲有有配埋果汁,酸酸地咁幾夾喎又🥹仲有個冰球係有薄荷葉,好有儀式感,好鐘意:)有錢會再黎食過

唔飲酒同同事放工放鬆下都好岩

有錢會再黎食過
2023-06-21
$250 (Dinner)
1K
👧🏻😋👅🍽✨觀塘高質cafe - 必食牛骨髓鴨胸扁意粉 💓-The Hunt Coffee & Roastery🇭🇰 觀塘鴻圖道75號KOHO地下A及B號舖 🇭🇰-🎯餐廳空間感好大, 有D波波燈泡好光猛; 有梳化位之餘, 入面D凳都唔係硬掘掘, 坐得幾舒服😆🎯餐牌有兩頁, cafe黎講算好多款式野食, 連Sigature都有8款, 不過都唔誇張, D野真係幾好食, 完全好想快D再訪試埋其他野🥰-🦴 🍝 Bone Marrow & Duck Breast Linguine $158💯通常D餐廳有牛骨髓我都一定會揀, 佢配鴨胸我本身麻麻地, 都1516叫唔叫好, 決定叫左令我好驚喜冇後悔!💯鴨胸煎香左juicy嫩滑唔實唔柴, bone marrow通常刮出黎配包但原來配個清清地既南瓜意粉汁又唔錯! 個汁仲落左少少橙肉勁fresh!🤩-🐖 🍠Grilled US Baby Back Ribs $168✨Ribs肉質勁正, 唔太乾又唔太削; 最欣賞係佢唔係普通BBQ汁, 而係個韓式辣椒汁, 加埋個檸檬乳酪汁, 食落岩岩解左辣仲帶出左BBQ汁甜味勁正✨side dish配個番薯條好酥脆, 入面甜
👧🏻😋👅🍽✨
觀塘高質cafe - 必食牛骨髓鴨胸扁意粉 💓
The Hunt Coffee & Roastery
🇭🇰 觀塘鴻圖道75號KOHO地下A及B號舖 🇭🇰

🦴 🍝

🐖 🍠
✨side dish配個番薯條好酥脆, 入面甜甜地, 唔使點茄汁都好夠味☺️
Grilled US Baby Back Ribs

🦐 🥗
Red Shrimp & Quinoa Salad $98
💯紅蝦肉勁鮮甜彈牙, 配左柚子汁同橙肉, 酸酸甜甜撈埋D沙律菜超夾
💯仲有菇乾同藜麥, 飽肚之選; 重點係個紅蝦質素已經值回票價🤭
Red Shrimp & Quinoa Salad

🥭 🥥
Ready Steady Mango $68
✨賣相有森林感覺😁 芒果雪葩, 椰子泡沫, 芒果慕絲三樣都係心機之作, $68勁抵😛
✨個mousse有流心芒果汁同啫喱, 個底仲有啲柚子; 個foam勁smooth同埋好香椰子味❤️

🍍 ☕️
Pineapple Oolong Shaken Tea $56
💯烏龍茶底好清香, 有菠蘿粒甜甜地, 杯邊仲插咗塊菠蘿乾
🍵 🥛
Green Tea Latte Iced $52
✨抹茶幾濃, 奶都好香滑

Grilled US Baby Back Ribs
Red Shrimp & Quinoa Salad
Ready Steady Mango
呢間Cafe喺觀塘區大受歡迎每次經過都好多人趁今日收工,專登過嚟試下招牌嘅Tiramisu✨Hunter Breakfast擺盤好精緻,七彩繽紛加上多士好似兔仔旁邊舖滿新鮮爽口嘅沙律菜,配上醬汁同紅莓酸中帶甜,好清新芝士腸有爆汁感,勁Juicy✨Hunt Signature Tiramisu輪到主角出場,口感幼滑細膩手指餅濕度控制恰好,帶點酒香灑上朱古力薄脆,令口感更立體✨Ready Steady Mango中間圓波波係芒果Mousse切開裡面係流心芒果醬再添上晶瑩通透嘅柚子甜而不膩✨Coco Sparkling椰青水加添椰奶面層嘅奶蓋充滿淡淡香桃味味道清甜✨Coffee Tonic第一次飲有汽嘅咖啡加上新鮮青檸,咖啡味道帶點微酸嘅清香有點似可樂嘅感覺餐廳環境舒適.一定有下次

呢間Cafe喺觀塘區大受歡迎

每次經過都好多人
趁今日收工,專登過嚟試下招牌嘅Tiramisu

✨Hunter Breakfast
擺盤好精緻,七彩繽紛
加上多士好似兔仔
旁邊舖滿新鮮爽口嘅沙律菜,配上醬汁同紅莓
酸中帶甜,好清新
芝士腸有爆汁感,勁Juicy

✨Hunt Signature Tiramisu
輪到主角出場,口感幼滑細膩
手指餅濕度控制恰好,帶點酒香

灑上朱古力薄脆,令口感更立體

✨Ready Steady Mango

面層嘅奶蓋充滿淡淡香桃味
味道清甜

✨Coffee Tonic
第一次飲有汽嘅咖啡
加上新鮮青檸,咖啡味道帶點微酸嘅清香
有點似可樂嘅感覺
餐廳環境舒適.一定有下次
2023-06-21
Tea
  • Hunt Signature Tiramisu
每每去觀塘區的cafe都是位處工廈內,這次去的The Hunt Coffee & Roastery則是一間地舖cafe。門面的裝潢與搶眼藍色,與附近的地舖格格不入。踏進舖內,店內氛圍與周邊舖位完全是另一格調,不會覺得是置身於工廈區。獲安排坐靠近窗邊的梳化位,拍起照來都不錯啊!店內客人不多,環境寧靜舒適。餐牌供應一些罕見於cafe的fusion菜式,如酸菜魚、沙嗲牛及壽桃包等等。我和朋友還是選擇了一些大路菜式。Mango Crab Meat Salad (芒果蟹肉沙律),沙律菜新鮮爽脆,粒粒芒果肉香甜。蟹肉味香,份量也不少!咬口豐富之餘,以芒果汁配沙律,味道酸甜開胃。Hunter Fries (薯條),由於有小朋友在而走辣粉。薯條新鮮炸起,熱焫香口又不油膩,調味恰好,加上面層灑上芝士碎,好滋味!Turin Spicy Chicken Wings (Turin辣雞翼),雞翼較瘦小,偏乾身又不算好入味,味道普通。Sea Urchin & Foie Gras Linguine (海膽鵝肝扁意粉),擺盤賣相不錯,扁意粉上鋪上鵝肝,上面還有海膽及三文魚子,以香橙肉及食用花作裝飾,色彩繽紛又不會太浮
芒果蟹肉沙律
Hunter Fries
Turin Spicy Chicken Wings
海膽鵝肝扁意粉
Sea Urchin & Foie Gras Linguine (海膽鵝肝扁意粉),擺盤賣相不錯,扁意粉上鋪上鵝肝,上面還有海膽及三文魚子,以香橙肉及食用花作裝飾,色彩繽紛又不會太浮誇。鵝肝煎得金黃,看似不夠肥美,但入口都充滿油香。海膽的鮮甜度普通,因此,味道會被鵝肝的油香掩蓋。海膽醬不多,本來稍嫌扁意粉的味道不夠香濃惹味,但因加入了香橙肉及三文魚子,味道層次尚算豐富。
Hunt Signature Tiramisu
Hunt Signature Tiramisu, 此店的人氣甜品!擺盤用心,一片的香橙乾令啡調的Tiramisu帶點亮麗,賣相非常適合打卡📷!這裡的Tiramisu是以Lady Fingers (手指餅) 製成,手指餅濕潤度剛好,不會太過軟稔,並帶有咖啡酒香~~~Mascarpone cream香滑,甜度適中,不會令人覺得膩。
Caffè Mocha
Cinnamon Apple Earl Grey Tea
飲品分別點了Green Tea Latte, Caffè Mocha & Cinnamon Apple Earl Grey Tea。我的那杯Mocha略略帶可可香氣,味道不會過甜,都算可以。

不論餐廳裝潢或是食物賣相都適合打卡用,而食物質素亦算不錯啊!
2023-04-02
$230 (Lunch)
1K
2023-06-20 276 views
這邊又有間唔錯嘅餐廳比朋友發現,餐廳位於鴻圖道75KOHO地下,如果比平時搵食路線感覺好似又遠了點,但講環境同氣氛好有英倫feel,行遠少少這裡又確實值得行過來!餐廳內有靠窗邊嘅梳化位置,同中間位置嘅長枱擺放,今晚同朋友就係座在窗旁梳化位置,軟熟舒適,感覺好Chill!望望餐牌內有不同選擇,小食就點了Turin Spicy Chicken Wings,個味同平時食開嘅水牛城雞翼比較,唔算辣,雞翼上每隻都沾滿個醬汁,非常入味之餘,同埋一入口雞肉同骨就已經分開,加埋個青檸汁,又係另一種口感!主食朋友就點了份Canada Pork Loin Rock,大大塊豬扒,燒得剛好入口肉質鬆軟,口感嫩滑,配埋個Wild berry Sauce入口,味道更佳,碟旁還配上了煙靭黑糯米飯外同燒木瓜件,製作用心配搭清新!我就要了份Hunter Breakfast,一碟內有看濃嘅黑松露炒蛋、煎得香口嘅煙肉、燒多汁香甜菠蘿條,中間大大隻嘅新鮮波特菇,肥厚多汁風味濃郁、Parma Ham,入口肉質柔軟、甘甜芳香,夾埋塊香脆法包片入口又係另一種食法!飲品就係要了杯Chocolate,朱古力味道十分香濃,唔會太甜,同今

飲品就係要了杯Chocolate,朱古力味道十分香濃,唔會太甜,同今晚食物十分配合!

最後加埋個Cream Brûlée甜品
上面由廚師燒得十分香脆焦糖面外,用匙羹輕輕敲碎焦糖衣,和下方綿柔的燉蛋一起送入口中,那甜蜜又豐富的口感真係十分令人回味!
Dinner