觀塘有好多值得推介嘅餐廳 早幾日放lunch就去咗呢間喺觀塘嘅Cafe 雖然位置唔算好近地鐵站 但係行過去都唔係好遠🤣🤣 而且食物幾高質 坐耐咗都覺得幾舒服😌 值得介紹一下👍🏻😆.🐷Hunter Breakfast 👅8/10 $148呢一份全日早餐食落感覺幾特別 炒蛋配有少少黑松露 令到成個味道更加豐富🎉 而且仲有煙肉同埋超級香甜嘅燒菠蘿😌 Parma Ham同埋腸仔亦都非常之香😍😍 啲菜上面仲有一啲唔同嘅莓 🤣 我會話整體感覺非常之Fresh🐷Grilled US Baby Back Ribs 👅8.5/10 $168用咗韓國嘅辣椒醬配落去呢一個咁美式嘅背肋骨 😌 感覺非常特別 而且肉質都唔錯 上面仲有塊燒過嘅檸檬 🍋 整體感覺會冇咁油膩 輕輕減左啲油膩感 😆 份量亦都非常之對得住價錢😎 仲有超級香甜嘅紅薯🍠薯條 薯條可以配落去檸檬乳酪到😍😍 非常之好嘅一個配搭😌🐷Iced Green Tea Latte 👅8/10 $56茶味都幾香濃 唔會有苦澀嘅味道 亦都唔會太甜 熱辣辣嘅天氣入到去叫返杯 真心正😆🐷Pineapple Oolong Shaken Tea 👅8/10 $56上面
🐷Hunter Breakfast 👅8/10 $148

上面仲有塊菠蘿乾 整體嚟講覺得烏龍嘅味道唔會蓋過咗菠蘿嘅味道 唔錯😍

2023-08-09 65 views
網上找到這間Tiramisu打卡小店,今晚和女朋友來一試!芒果蟹肉沙律。芒果細細粒又酸又甜,雖然無咩醬,但D菜都好FRESH,唔會太乾,如果蟹肉更多便更好。鴨胸牛骨髓(橙汁)意粉。本身見到橙汁以為會好怪,但食落又幾"甲"味,牛骨髓有牛油香味,配上橙汁可減低油膩感,鴨胸煎左有鴨香味,整體咁食都唔錯。BB豬仔骨。肉嫩唔乾身,烤得岩岩好,只係個醬有D辣,配上番薯條,比普通薯條吸引。桃味椰子水。上面D桃汁整得唔錯,配上淡淡椰子清香,好味又健康。蜜糖青檸水。清新解辣又開胃。主菜Tiramisu。外表靚,唔過甜,咖啡味及酒味適中,質味剛好,大大份,性價比極高!!!
網上找到這間Tiramisu打卡小店,今晚和女朋友來一試!

同老婆去左觀塘嘅The Hunt Coffee & Roastery,呢間餐廳係一間西式咖啡店,裝修幾靚,牆壁上有新潮既壁畫,又有落地玻璃窗同獨特既藍色外框~Grilled US Baby Back Ribs,呢個係我最鍾意嘅一個菜式,美國豬仔骨烤得好香口,肉質軟嫩多汁,細細力切 d 肉已經離骨,醬汁又夠味,份量都幾足。配菜既蕃薯條炸得非常香脆同好香甜,提升整道菜的口感,連埋個淡 cream 一齊食真係超正!😋😋Hail to the King Burger,呢個漢堡真係好震撼,裡面有牛肉、煎蛋、酸瓜、煙肉、蕃茄同芝士,非常豐富。厚厚既牛肉漢堡扒,配上煙肉同芝士嘅鮮味,非常美味。煎蛋同酸瓜嘅加入,增添咗口感嘅層次,令整個漢堡更加豐富。粗薯條炸得非常酥脆,外皮金黃酥脆,內裡軟綿綿,好好食~ 👏🏻Honey Lime(10oz),蜜糖青檸汁,香甜得黎帶點清新既微酸,好開胃又消暑~ 👍🏻佢既甜品睇落都好好味,但我地已經好飽,唯有下次再試 😛

佢既甜品睇落都好好味,但我地已經好飽,唯有下次再試 😛
成日行過見呢間嘢幾靚,想試好耐喇!環境好chill,有graffiti 牆,帶點型格。近天花除左有鏡之外,仲有掛起d咖啡豆麻布袋裝飾,睇黎咖啡都係賣點之一!有長枱,勁大班朋友嚟gathering都絕對無問題!但係如果人唔多,絕對recommend早啲book佢嘅梳化位,張梳化好好坐,超舒服!😆🍝Bone marrow and duck breast linguine $158一般餐廳既意粉選擇,來來去去都係卡邦尼/蕃茄醬底多,呢個意粉用南瓜汁,個汁好香甜!仲有淡淡嘅橙味、檸檬味,香甜得嚟再帶d清新,淨係個意粉已經好好味!佢仲有好厚既鴨胸,同平時少有既牛骨髓!記住骨髓要了出黎撈埋意粉食,咁就食到獨特既骨髓脂香,又唔太肥膩感。平時普通一個carbonara都百零蚊啦,呢個意粉真心算性價比高,黎呢度必試!🍴US Prime rib eye $258有半個焗蒜頭、rosemary,香氣十足。塊扒煎得好靚,有少少香脆燶邊得嚟,入面係煎得啱啱好嘅medium,肉味濃。好欣賞佢個homemade gravy 都做得好好,味道剛剛好,唔會太鹹,又配合到個扒,提升個牛扒嘅味道,perfect!配薯條。店
成日行過見呢間嘢幾靚,想試好耐喇!

環境好chill,
有graffiti 牆,帶點型格。

有長枱,勁大班朋友嚟gathering都絕對無問題!

但係如果人唔多,
絕對recommend早啲book佢嘅梳化位,
張梳化好好坐,超舒服!😆

一般餐廳既意粉選擇,來來去去都係卡邦尼/蕃茄醬底多,
呢個意粉用南瓜汁,個汁好香甜!
仲有淡淡嘅橙味、檸檬味,
香甜得嚟再帶d清新,淨係個意粉已經好好味!
佢仲有好厚既鴨胸,
同平時少有既牛骨髓!
平時普通一個carbonara都百零蚊啦,
呢個意粉真心算性價比高,
黎呢度必試!

🍴US Prime rib eye $258
有半個焗蒜頭、rosemary,香氣十足。
塊扒煎得好靚,有少少香脆燶邊得嚟,
入面係煎得啱啱好嘅medium,
肉味濃。
配薯條。店員勁細心!見我有帶小朋友主動問使唔使走辣粉!
超好呀!

☕️Dirty $52
對於咖啡有要求嘅我,
呢度嘅dirty絕對ok!
咖啡果然無令人失望👍

🍹Honey lime soda $52
小朋友啱飲,都好鐘意

🥄Hunt signature Tiramisu $78
最後當然唔少得就係佢嘅signature甜品!
浸滿咖啡酒嘅手指,
再加埋個cream好濃,好好味!
上面有個橙乾,同朱古力酥皮,
增加咗個味道同口感。

講真成餐飯不錯!
食物不錯,咖啡都好!
鐘意飲咖啡同食好野既話,值得一試!
2023-08-04 143 views
出大少落左觀塘工業區嘅Board Game小店玩,所以就順便食埋個午餐。醒起朋友之前極力推介過勁好味嘅Tiramisu,所以就決定入嚟藍小屋食啦~最吸引係餐廳黑色牆身滿滿嘅塗鴉,好在打卡感....哈哈,而且餐廳嘅樓底高感覺好有空間感,而且我地安排坐係梳化凳,所以整體上都係舒服嘅~食物基本上都係單點嘅,不過午餐時段就會附送指定飲品~先嚟兩杯Ice Honey Lime,原本係送嘅,不過天氣實在太熱,所以我地就加價轉為凍飲。味道都好清新,估唔到蜜糖加上青檸個味又幾夾~我地加配左一份菠菜雞蓉忌廉湯,好香菠菜味,加上湯亦都好濃滑,加埋嘅雞蓉,所以口感好豐富~大少嘅Hail to the King Burger,大少話要用個『勁』字嚟形容,因為漢堡裡面化份量真係超多,有牛肉、煎蛋、酸瓜、洋蔥、煙肉、蕃茄和芝士,真係用雙手都拎唔晒呀!有外表仲要內涵都正,牛肉嫩而多汁,配埋其他配料一齊口感勁有層次,大少話依個King Burger係爆燈之作~我嘅Grilled Sea Bass,海鱸魚扒嘅肉好鮮甜,而且柔軟多汁,最特別係佢個魚皮烤得脆卜卜,所以一齊入口個口感係好特別嘅。另外配菜嘅粒粒紫薯同南瓜泥都係

食物基本上都係單點嘅,不過午餐時段就會附送指定飲品~

我嘅Grilled Sea Bass,海鱸魚扒嘅肉好鮮甜,而且柔軟多汁,最特別係佢個魚皮烤得脆卜卜,所以一齊入口個口感係好特別嘅。另外配菜嘅粒粒紫薯同南瓜泥都係另一個亮點,加埋個靚靚擺設,真係完全滿足我眼睛同個胃呢~

雖然兩個主菜都已經好飽,不過總係要食埋個主打甜品先得嘅,點可以唔食埋Hunt Signature Tiramisu。單睇外面都啱晒打卡,佢個Tiramisu入口好香滑,而肛有咖啡香同少少Rum酒嘅味道,面上撒上朱古力粉同朱古力薄脆,所以食落會好幾個層次,而且最好就係佢個甜度適中,唔怪得咁多朋友都推薦~
2023-07-31
Type of Meal
Lunch
  • Grilled Sea Bass
2023-07-31 50 views
餐廳環境闊落舒適 店員熱心推介食物款式 款式新穎及帶藝術風ʕ •ᴥ•ʔ✨South Africa Abalone Orzi Pasta ($188)呢款係米型意粉 以鹹蛋黃做Sauce 整體較乾身 鹹蛋黃炒到起沙 令每一啖都可以食到鹹蛋黃味🥰面頭有一隻鮑魚 大隻兼彈牙✨Sweet Potato Fries ($68)岩岩炸好熱辣辣 食落酥脆及香甜✨Turin Spicy Chicken Wing ($68)共有5隻雞翼 係水牛城醬汁 酸酸辣辣 肉質如果更嫩一點便好🫣 ✨Ready Steady Mango ($68)芒果慕絲切開有芒果醬汁 食落帶點椰香 配料有綠茶蛋糕、椰汁味Cream、西柚及芒果mousse🥭✨Hunt Signature Tiramisù ($78)賣相吸引 手指餅浸得夠淋 酒味同咖啡味同樣出 面頭有片Dry Orange 店員建議整碎連埋Tiramisù食✨Honey Lime Soda ($52)蜜糖口味既Soda幾清新及潤喉 而且甜度適中 食炸野果陣飲岩哂!✨Grapefruit Jade Tea ($56)西柚味出 甜度適中 好解渴🍸

✨Sweet Potato Fries ($68)
岩岩炸好熱辣辣 食落酥脆及香甜

✨Ready Steady Mango ($68)

✨Honey Lime Soda ($52)

✨Grapefruit Jade Tea ($56)
西柚味出 甜度適中 好解渴🍸

2023-07-30 80 views
又去到觀塘搵食,今次係地圖搜尋下附近餐廳,見到呢間都幾好評分,決定入去試下。首先我最鐘意佢唔洗等位😂😂,環境好靚,好靜,坐得好舒服!食物方面我地叫左,個tuna意大利飯,賣相好靚,味道都唔錯,係唯一覺得佢塊tuna質素唔夠好另外,叫左個豬鞍,賣相一樣係一流,塊豬煎得好靚,岩岩好,有肉汁,最有驚喜係會佢旁邊紫色個舊飯,用蝦汁煮過,好特別。甜品,好正,佢有粒雪糕仔,又滑又好味,d雜莓醬又正,舊cake又滑又夠味整體價錢唔算好平,但呢個質素好合理

首先我最鐘意佢唔洗等位😂😂,環境好靚,好靜,坐得好舒服!

整體價錢唔算好平,但呢個質素好合理
2023-07-30 1079 views
在觀塘宏利大廈對面的這間天藍色外牆的cafe,每次經過都會想進去喝杯咖啡☕️這天終於約了家住觀塘的友人到店打卡週日中午12半的餐廳內已有一半人入座,幸好時間尚早,不用等位(大概1點時餐廳已接近全滿)Cafe內以黑白灰為主調,灰白色的石磚與牆上的塗鴉藝術有種歐美式街頭風格,而藍白色的座椅、深色的木桌、配上落地玻璃透入的光線,給人一種乾淨舒適的感覺🍴 Porcini Mushroom & Black Truffle Risotto ($138)一道非常推介的素食✨意大利飯中混合了核桃粒、乾脆菇菌、芒果粒、食用花,有口感之餘乾菇的香氣亦勝過黑松露醬☺️而大啡菇香且多汁,蟲草花的香氣及口感亦令Risotto錦上添花🍴 Grilled US Baby Back Ribs($168)豬助骨在韓式辣醬的調味下仍能保持肉味香濃👍🏻還能吃得出花香(應是Rosemary 的香味)個人覺得是不用配乳酪醬🤗加了紅椒粉的香甜炸蕃薯條也不錯☕️ Latte ($38) 拉花很美,味道正常發揮🍹 Pineapple Oolong Shaken Tea($56)菠蘿與烏龍茶的味道非常合拍👍🏻

☕️ Latte ($38) 拉花很美,味道正常發揮

菠蘿與烏龍茶的味道非常合拍👍🏻
2023-07-30
$220 (Lunch)
  • Porcini Mushroom & Black Truffle Risotto
  • Grilled US Baby Back Ribs
  • Pineapple Oolong Shaken Tea
Open rice 只可book 4 人,兩個人就只可電話book 枱,朋友介紹,食咗個Prawn linguine,味道唔錯,朋友話,大廚係用龍蝦湯煮😋😋又食咗個hunt signature tiramisu,呢個好味😋
2023-07-25 45 views
假期想搵間靚少少cafe打卡,今次就去位於觀塘的 The Hunt。黑色牆身與壁畫突顯型格摩登Bone Marrow & Duck Breast Linguine $168牛骨髓鴨胸扁意粉,幾特別就點了將牛骨髓弄出來與意粉一起拌勻橙黃色的醬汁是新鮮南瓜肉弄成,牛骨髓好肉啫喱質感,當中有清新柑肉、茴香,增添幾分清新。Grilled US Baby Back Ribs $168炸甜蕃薯條,沾上味粉炸好香脆惹味,有檸檬乳酪醬點帶點酸又幾開胃。排骨以韓式辣醬醃製,微辣再配檸檬汁味道幾好。Dirty $52 咖啡味夠濃不錯Hunt Signature Tiramisu $78朱古力味較濃,有朱古力脆片口感幾有趣,另外有香橙片好清新。

黑色牆身與壁畫突顯型格摩登

牛骨髓鴨胸扁意粉,幾特別就點了

將牛骨髓弄出來與意粉一起拌勻

排骨以韓式辣醬醃製,微辣再配檸檬汁味道幾好。

Dirty $52 咖啡味夠濃不錯

Hunt Signature Tiramisu $78
朱古力味較濃,有朱古力脆片口感幾有趣,另外有香橙片好清新。

2023-07-25 789 views
觀塘地鐵站6分鐘就可以行到過黎既隱世高級西餐廳-The Hunt Coffee & Roastery先講吓店內環境, 樓底高俾人感覺成個環境好有空間感. 而且有幾張枱係舒服既梳化凳🛋️, 想坐既朋友記得要預約呀📞 🥭🥗Mango Crab Meat Salad 🥗🥭平時食開嗰啲都係黑醋/沙律醬今次店家呢個沙律有少少咖喱味好似泰式沙律咁… 一個好新穎既味道🥩US Prime Rib Eye 🥩見到幾枱都有叫牛扒, 我都即刻叫番個先每次食牛扒都係叫五成熟, 一切就知…..超淋同埋好Juicy 😋大大塊牛扒再另外有跟薯條, 又脆又熱 , 真係好好食去到後期啲薯條即使凍咗都冇淋晒💯💯💯💯推介💯💯💯💯💯🐮Bone Marrow & Duck Breast Linguine🪿牛骨髓鴨胸扁意粉牛骨髓上面燒過, 可以成個用匙羹”不”起, 而鴨胸煎到啱啱好, 好淋, 成個扁意粉都係圍住南瓜汁. 記得要撈埋先好開始食呀. ❤️招牌甜品Hunt Signature Tiramisu ❤️Tiramisu 上面好似瀑布既Cream 好滑好濃奶香味, 手指餅浸住白蘭地同咖啡, 整體味道配合得好好, 食落唔會苦, 果然

🥭🥗Mango Crab Meat Salad 🥗🥭
平時食開嗰啲都係黑醋/沙律醬
今次店家呢個沙律有少少咖喱味
好似泰式沙律咁… 一個好新穎既味道

🥩US Prime Rib Eye 🥩
見到幾枱都有叫牛扒, 我都即刻叫番個先
每次食牛扒都係叫五成熟, 一切就知…..超淋
同埋好Juicy 😋
大大塊牛扒再另外有跟薯條, 又脆又熱 , 真係好好食
去到後期啲薯條即使凍咗都冇淋晒
💯💯💯💯推介💯💯💯💯💯

牛骨髓鴨胸扁意粉

Tiramisu 上面好似瀑布既Cream 好滑好濃奶香味, 手指餅浸住白蘭地同咖啡, 整體味道配合得好好, 食落唔會苦, 果然名不虛傳

🍯Honey Lime Soda🍯
夏天飲一流, 蜜糖加青檸原來都幾夾
味道好清新
2023-07-24 908 views
這間咖啡店位於觀塘,主打西式菜式,門面以鮮豔奪目的Tiffany Blue為主,店內黑色牆身滿滿的塗鴉,走歐美工業風,時尚又有濃厚藝術氣息,充滿打卡感。Grilled Sea Bass - $178大大塊海鱸魚扒鮮甜溫和,魚肉柔軟多汁富彈性,魚皮烤得很香脆;一粒粒軟糯綿密的紫薯和南瓜泥好香甜,更有爽脆鮮味的三文魚籽提鮮。Grilled US Baby Back Ribs - $168一整排美國BB豬肋骨油脂分佈平均,肉質軟嫩鮮美,輕易便骨肉分離,塗滿惹味香辣的韓國辣椒醬,更有一片烤檸檬和迷迭香帶來清新味,沒有絲毫豬羶;金黃酥脆的蕃薯條好香甜綿密,可蘸上酸甜的檸檬酸奶。German Cheese Cake - $58這款德國芝士蛋縈有一層厚厚的忌廉芝士,輕輕火炙表面的微甜蛋醬,淡淡的芝士奶香中酸酸甜甜,帶有淡淡的檸檬香味,配上黑櫻桃及野莓慕絲平衡膩感。Hunt Signature Tiramisu - $78綿密濕潤的手指餅吸滿咖啡與酒,更淋上滿溢的Macarpone芝士幼滑富奶香,撒上朱古力粉及朱古力薄脆酥皮富口感。Coco Sparkling - $58清甜清新的椰子汁及椰子奶,拌勻

Grilled Sea Bass
Grilled Sea Bass

Grilled Sea Bass - $178

German Cheese Cake
German Cheese Cake
German Cheese Cake - $58
Hunt Signature Tiramisu - $78
Coco Sparkling & Honey Lime Soda
Coco Sparkling
Coco Sparkling - $58
清甜清新的椰子汁及椰子奶,拌勻濃稠的鮮芒果椰奶蓋(或可轉白桃或菠蘿),更有一粒粒馬蹄糕和椰肉,再加入梳打水的碳酸氣泡好清爽。
Honey Lime Soda

Honey Lime Soda - $52
酸酸甜甜的青檸汁與香甜的蜂蜜正好互相平衡,梳打水滿滿的碳酸氣泡,整體好清新。
2023-07-23
Type of Meal
Dinner
2023-07-18 52 views
較早前經過觀塘鴻圖道的KOHO商業大廈,見到一間充滿外國風情的Tiffany Blue店面名叫「The Hunt Coffee & Roastery」,今日終於可以來到一嚐他們的美食了。走進餐廳,他們有著歐美工業風路線,帶著濃厚的藝術氣息。Hunter Breakfast色彩繽紛的Breakfast來到了,整份都比沙律菜包圍著,加上了芒果醬汁,還加添紅莓及藍莓,酸酸甜甜,而且中間位置則有大啡菇在放上嫩滑炒蛋,還有車厘茄、煙肉、香草腸、酸種麵包等…食起來更有層次。Grilled Salmon以羽衣甘藍上放上香煎後的金黃色三文魚,外層香脆內裡肉嫩,而且軟滑多汁,再有琥珀合桃等作伴菜,更添口感。Hunt Signature Tiramisu來到當然要食他們的Signature Tiramisu,外層已見到一層接一層的Lady Finger,濕潤度適中,入口酒香滿滿,面層更有朱古力薄脆,難怪令我一食著迷。
走進餐廳,他們有著歐美工業風路線,帶著濃厚的藝術氣息。

Hunter Breakfast
Grilled Salmon

2023-07-18 49 views
觀塘工廠大廈林立,有間外牆藍色,落地大玻璃透光感高,設計時尚既藝術風Cafe,樓底高,座位寬敞舒適,有梳化座位,寫意舒服。Mango Crab Meat Salad 夏日清新推介,蟹肉以咖哩粉調味,非常惹味,配搭鮮芒果醬和果肉、杏仁片與新鮮沙律菜伴著吃,清新輕盈Grilled Salmon三文魚燒至外皮香脆,肉質嫩滑,不油不膩,配上香口幼滑煙肉薯蓉、羽衣甘藍、合桃、蜜柑等,令整碟菜式更豐富Ready Steady Mango 完美藝術品,色彩繽紛,視覺、味覺同樣令人大感滿意。外面芒果 Mousse 內裡蘊藏著流心芒果醬和芒果肉,底層加上粉色柚子襯托著,搭配旁邊的芒果雪芭,整體感覺清新,不甜不膩Hunt Signature Tiramisu 忌廉味香濃,口感幼滑,面層灑上朱古力薄脆,水層蛋糕口感柔軟,咖啡味和奶油香相輔相成,微帶酒香,不油不膩,為這餐色香味俱存既晚餐畫上完美的句號Coco Sparkling 面層淡粉紅色空氣感奶蓋散發岀淡淡桃香,底層為椰青水,整體味道清新,甜度不會過甜Green Tea Latte綠茶鮮奶入口綿滑,甘醇香濃,甜度適中The Hunt Coffee&Roa

Mango Crab Meat Salad

Grilled Salmon

Ready Steady Mango

Coco Sparkling

Green Tea Latte
綠茶鮮奶入口綿滑,甘醇香濃,甜度適中

The Hunt Coffee&Roastery
📍觀塘鴻圖道75號KOHO地下A及B號舖

2023-07-18 34 views
放假只想懶洋洋食個Brunch嘆杯咖啡🥰🥰The Hunt係觀塘區來說是人氣甚高,環境舒適,店內店外都有唔少打卡位,而且價錢相宜,未到1點就已經爆滿!Brunch menu有多款選擇,仲有人氣甜品之一的Tiramisu🥹Cappuccino 咖啡濃郁芳香,面層的奶泡打得夠幼滑,不錯!Hunter Breakfast 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾份量十足的All day breakfast ,連擺盤都極具心思!除了有黑松露炒蛋、煙肉、茄汁豆等常見配料外,底下收藏着有掌心般大的大啡菇,碟邊圍着一圈新鮮爽脆的沙律菜,及咸香的巴馬火腿!Grilled Salmon👍🏾👍🏾👍🏾厚切三文魚扒,外皮烤至金黃色且脆口,但肉質依然保留嫩滑,Kale配搭椰菜花purée 很出色!整體來說性價比甚高🫶🏽

放假只想懶洋洋食個Brunch嘆杯咖啡🥰🥰

Cappuccino
咖啡濃郁芳香,面層的奶泡打得夠幼滑,不錯!

Hunter Breakfast 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾

Grilled Salmon👍🏾👍🏾👍🏾