雖然之前冇話特別鍾意去韓國✈️🇰🇷但係最近係𝐍𝐞𝐭𝐟𝐥𝐢𝐱睇韓國節目🎬諗一諗都好耐冇食過韓國菜🤨𝐔𝐦......咁咪去食囉🤣~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪️前菜 • 𝟔小碟(泡菜 • 醃蘿蔔 • 醃青瓜 • 魚糕條 • 大豆芽 • 黑豆)蘿蔔 &青瓜🥒,勁爽脆✨.▪️ 炸魷魚配紫菜卷($58)炸魷魚🦑4大條超長,仲靚過𝐌𝐞𝐧𝐮📖幅圖🤣相對下紫菜卷就細細粒🤏🏻入面包住飯幾得意🍚.▪️ 太陽芝士雞鍋 ($248)中間本身係原味芝士🧀我地(加+$20)升級左港女💃🏻至愛既黑松露醬🖤下面係有個火仔🔥熱住芝士,唔怕凍左變硬🫢𝟒種口味既炸雞🍗 (甜辣醬 • 芝士粉 • 蜜糖 • 原味)每款有𝟔件,岩晒一班朋友𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞👯‍♀️👯‍♀️最鍾意甜辣醬🧡,點埋黑松露醬🖤不過我係浸🫕,一係唔食,一食就邪惡到底😈黑松露味淡淡地,唔會搶晒其他調味😜一舊鹹 • 甜 • 辣都有齊😝.▪️ 豬肉石鍋拌飯 ($74)太陽蛋🍳 • 冬菇 • 芽菜 • 翠玉瓜🥒 • 海量豬肉碎🐖……鍋夠熱🔥,加埋韓式辣醬🌶撈起🥣,好快就清左🥄配料中,我覺得冬菇🍄最正,堅有菇味🙊. 海鮮豆腐辣湯 ($8
雖然之前冇話特別鍾意去韓國✈️🇰🇷
但係最近係𝐍𝐞𝐭𝐟𝐥𝐢𝐱睇韓國節目🎬
諗一諗都好耐冇食過韓國菜🤨
𝐔𝐦......咁咪去食囉🤣
▪️前菜 • 𝟔小碟
蘿蔔 &青瓜🥒,勁爽脆✨
前菜 • 𝟔小碟

▪️[D5] 炸魷魚配紫菜卷($58)
炸魷魚🦑4大條超長,
仲靚過𝐌𝐞𝐧𝐮📖幅圖🤣
相對下紫菜卷就細細粒🤏🏻
入面包住飯幾得意🍚
[D5] 炸魷魚配紫菜卷($58)

▪️[A1] 太陽芝士雞鍋 ($248)
中間本身係原味芝士🧀
我地(加+$20)升級左港女💃🏻至愛既黑松露醬🖤
[A1] 太陽芝士雞鍋 ($248)

下面係有個火仔🔥熱住芝士,唔怕凍左變硬🫢
𝟒種口味既炸雞🍗
(甜辣醬 • 芝士粉 • 蜜糖 • 原味)
每款有𝟔件,岩晒一班朋友𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞👯‍♀️👯‍♀️
最鍾意甜辣醬🧡,點埋黑松露醬🖤
不過我係浸🫕,一係唔食,一食就邪惡到底😈
[A1] 太陽芝士雞鍋 ($248)

黑松露味淡淡地,唔會搶晒其他調味😜
一舊鹹 • 甜 • 辣都有齊😝
[A1] 太陽芝士雞鍋 ($248)

▪️[H4] 豬肉石鍋拌飯 ($74)
鍋夠熱🔥,加埋韓式辣醬🌶
撈起🥣,好快就清左🥄
配料中,我覺得冬菇🍄最正,堅有菇味🙊
️[H4] 豬肉石鍋拌飯 ($74)
️[H4] 豬肉石鍋拌飯 ($74)

[F3] 海鮮豆腐辣湯 ($82)
雖然紅卜卜❤️‍🔥,但食落唔算太辣🥵
飲完唔會口渴🤭
海鮮🌊幾豐富,有蝦🦐 • 魷魚🦑 • 蜆…
豆腐仲幾滑身🤍
仲有金菇 • 翠玉瓜粒 • 蔥……

▪️野飲▪️
▫️草莓乳酪沙冰 ($42)
有少少童年回憶👧🏻👦🏻既草莓雪糕味🍓
飲落好滑身🧏🏻‍♀️
草莓乳酪沙冰 ($42)  &  芒果生米酒($78)

▫️芒果生米酒($78)
酒味唔算太重,好易入口🍸
草莓乳酪沙冰 ($42)  &  芒果生米酒($78)

🔺野食👨🏻‍🍳即叫即整,但上枱速度超有效率💨
🔺外賣🥡優惠🈹滿$𝟏𝟓𝟎送前菜𝟔小碟
🔺逢星期一至五下午茶時段(𝟏𝟒:𝟑𝟎 - 𝟏𝟕:𝟑𝟎),𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮☀️同下午茶𝐌𝐞𝐧𝐮🌤第二客半價🈹
🔺餐廳內有洗手間🚾
2022-07-10 161 views
😋《Itaewon》@itaewon_hk#生日月食好嘢 聯和墟開咗間韓國菜,都已經開咗一段時間,我哋又一直都未試過,今次就同家姐嚟食喇❗️1️⃣ 韓式石鍋牛肉拌飯 $68牛肉係免治牛肉,而唔係一塊塊嘅牛肉片,第一次食呢一個組合❗️加上滿滿嘅紫菜、翠玉瓜、蘿蔔絲、煎蛋等等嘅配菜,混合上韓國醬料。雖然配料唔係平時傳統嘅配搭,但都幾好食嘅。1️⃣ 韓式便當 $74好似一個韓版嘅all day breakfast,咩都有啲,可以試到好多野,岩哂啲貪心嘅人❗️裡面包括柚子炸雞🍗、紫菜包飯🍙、糖餅、泡菜。3️⃣泡菜煎餅$68食親韓國嘢見到泡菜煎餅係我叫嘅食物❗️泡菜味突出,亦煎得好香脆,加上醬汁,減低油膩感❗️4️⃣ 草莓乳酪沙冰 跟餐+$18好明顯係打卡飲品喇❗️跟餐特飲+18唔係好貴,所以就試吓❗️底下係攪碎咗嘅草莓🍓,中層係乳酪沙冰加上最上層係最邪惡嘅cream❗️成杯酸酸味味咁好好飲❗️5️⃣ 白桃忌廉生米酒 $78又係一杯打卡嘅飲品,杯上面平放生果串,。白桃味好濃香,米酒味唔算好濃烈,所以幾易入口,同埋都幾解渴❗️I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 粉嶺 📍 粉嶺聯興街39號瓏山1號地下1B號舖營業時間:星期一至日 12:00-22:00
😋《Itaewon》
@itaewon_hk

#生日月食好嘢

1️⃣ 韓式石鍋牛肉拌飯 $68

1️⃣ 韓式便當 $74
裡面包括柚子炸雞🍗、紫菜包飯🍙、糖餅、泡菜。

3️⃣泡菜煎餅$68

4️⃣ 草莓乳酪沙冰 跟餐+$18

5️⃣ 白桃忌廉生米酒 $78

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 粉嶺 📍 粉嶺聯興街39號瓏山1號地下1B號舖
營業時間:星期一至日 12:00-22:00

#粉嶺美食 #粉嶺 #Itaewon #食好西 #打卡 #韓國 #HongKong #香港 #美食 #美味 #foodie #foodblogger #hk #foodlover
#生活 #攝影日常 #ig打卡熱點 #香港好去處 #photography #hkinfluencer
2022-07-10 168 views
新開張個陣已經食過2次,今次多2個朋友一齊食,叫多幾款菜式,食物質素明顯有進步。太陽芝士雞鍋 $248睇相唔知道係大盤,4款口味既炸雞翼(原味/蜜糖柚子/芝士粉/甜辣),加埋有成24件,份量大得驚人😂雞翼炸得夠香脆而唔會過乾,其中最鍾意帶少少甜既芝士粉口味。另加$20既黑松露芝士醬配原味炸雞用尼吊味都唔錯烤豬肉石鍋拌飯($74)用到嘅係豬肉碎,撈起上尼幾方便,可以撈埋前菜既泡菜芽菜酸蘿蔔落去,口感更豐富;人蔘雞湯($82)好重人蔘味,味道自然唔過咸,重口味嘅朋友可以再加黑胡椒鹽;炸魷魚拼紫菜卷($58)紫菜卷入面係韓國粉絲,口感幾有趣~飲品方面我哋叫嘅2杯都幾滿意~白桃藍柑荔枝梳打,好夏日嘅味道,難得藍色飲品係唔伏😂另外白桃忌廉生米酒都好飲,似乳酪飲品但又有少少酒味,清新解膩。

太陽芝士雞鍋 $248

2022-07-06 130 views
不能稱為韓國菜!!!辣炒年糕一入口就係膠味🥶🥶雞蛋好假小菜-醃蘿蔔🤢🤢韓國紫菜包飯非常非常普通,裏面一粒肉都冇性價比👋🏼👋🏼呢個價錢黎講味道完全唔okhungry Korean好食一百倍
不能稱為韓國菜!!!
辣炒年糕一入口就係膠味🥶🥶
雞蛋好假
小菜-醃蘿蔔🤢🤢
韓國紫菜包飯非常非常普通,裏面一粒肉都冇
性價比👋🏼👋🏼
呢個價錢黎講味道完全唔ok
hungry Korean好食一百倍
TakeAway
韓式便當$74✔️包括炸雞、紫菜包飯、糖餅、泡菜✔️擺盆似All day breakfast (韓國版) 🤣✔️有個肉桂餡朱古力醬糖餅、食落幾夾✔️炸雞外脆內軟多汁✔️中間係泡菜沙律、幾新鮮✔️紫菜包飯餡料豐富、紮實有口感韓式人參雞湯配白飯 $78✔️唔會過咸、好重人蔘雞味 、胡椒味偏重✔️大量配料例如紅棗,整體感覺滋潤卡邦尼炒年糕 $68 ✔️芝士味偏重,好鹹香✔️年糕煙韌 、掛汁✔️有大方嘅魚糕😍白桃藍柑荔枝梳打 +$18✔️荔枝味好出, 飲落好解渴✔️藍色好Igable ,配上生果串芒果生米酒 $78 (好似有得跟餐價,我單點)✔️淡淡芒果香✔️酒味濃、帶米香Igable打卡度:8.5/10Taste 好味度:8/10 Worth revisiting返兜度:8.5/10
韓式便當$74
✔️包括炸雞、紫菜包飯、糖餅、泡菜
✔️有個肉桂餡朱古力醬糖餅、食落幾夾
✔️炸雞外脆內軟多汁
✔️中間係泡菜沙律、幾新鮮
✔️紫菜包飯餡料豐富、紮實有口感

韓式人參雞湯配白飯 $78
✔️唔會過咸、好重人蔘雞味 、胡椒味偏重
✔️大量配料例如紅棗,整體感覺滋潤

卡邦尼炒年糕 $68
✔️芝士味偏重,好鹹香
✔️年糕煙韌 、掛汁
✔️有大方嘅魚糕😍

白桃藍柑荔枝梳打 +$18
✔️荔枝味好出, 飲落好解渴
✔️藍色好Igable ,配上生果串

芒果生米酒 $78 (好似有得跟餐價,我單點)
✔️淡淡芒果香
✔️酒味濃、帶米香

Igable打卡度:8.5/10
Taste 好味度:8/10
Worth revisiting返兜度:8.5/10
  • 韓式人參雞湯配白飯
2022-05-23 205 views
尋晚第二次去呢度食飯,叫咗個二人套餐,包括有:泡菜煎餅,牛肉炒粉絲,海鮮辣豆腐湯,原味炸雞,甜品(傳統韓式甜餅),仲有兩杯飲品。食物嘅味道都唔錯,只係感覺唔似食緊正宗嘅韓國菜。個甜品有少少太甜同個皮好煙韌。
尋晚第二次去呢度食飯,叫咗個二人套餐,包括有:泡菜煎餅,牛肉炒粉絲,海鮮辣豆腐湯,原味炸雞甜品(傳統韓式甜餅),仲有兩杯飲品。
2022-05-22
2022-01-23 903 views
話說本身想去粉嶺行山 但因為實在太多人排隊搭小巴 結果都係去附近粉嶺行吓街就算啦😂🙈 上網見到呢間餐廳食評不錯 就專程行去餐廳位於私人屋苑嘅樓下去到 門口已經有人排隊等位原來星期六日都有下午茶時段優惠🤩 --等咗大約15分鐘 店員就安排我們坐卡位座位環境舒服靠近窗邊可以觀看街邊風景-🐮 韓式牛肉炒粉絲 $42 (下午茶餐)粉絲有好多配料🤤 有肥牛 椰菜 洋蔥 紅蘿蔔絲粉絲炒得好香 夠晒味😋😋 口感比較爽身彈牙😝 以下午茶來講 份量都算多👍🏻👍🏻-🐷 石鍋拌飯(豬肉)$63 (午餐)配料豐富有 豬肉碎 煎蛋 冬菇 紅蘿蔔 紫菜絲 不過本身以為會係豬肉片但原來係豬肉肉碎 感覺有點失望😢😢 味道正常 淋上辣椒豆瓣醬撈勻來食 會比較好吃🙈-原味無骨炸雞(兩件)$15炸雞感覺好似擺咗一段時間已經不再脆口肉質亦比較鞋身 淋上黃芥末醬味道都OK -益力多乳酪沙冰 $18反而飲品比較有驚喜尤其呢杯乳酪沙冰飲落充滿益力多嘅酸甜味道 沙冰口感綿密 而且上面可免費加忌廉☺️👍🏻 -好立克(凍)$3分量大杯 有香濃嘅麥芽味道甜到啱啱好 👍🏻 -🍽🍴總結 🍽🍴餐廳連星期六日都有下午茶優惠而且分量十足的確抵食吸引餐

話說本身想去粉嶺行山 但因為實在太多人排隊搭小巴
結果都係去附近粉嶺行吓街就算啦😂🙈
上網見到呢間餐廳食評不錯 就專程行去
餐廳位於私人屋苑嘅樓下
去到 門口已經有人排隊等位原來星期六日都有下午茶時段優惠🤩

等咗大約15分鐘 店員就安排我們坐卡位
座位環境舒服靠近窗邊可以觀看街邊風景

🐮 韓式牛肉炒粉絲 $42 (下午茶餐)
粉絲有好多配料🤤 有肥牛 椰菜 洋蔥 紅蘿蔔絲
粉絲炒得好香 夠晒味😋😋
口感比較爽身彈牙😝
以下午茶來講 份量都算多👍🏻👍🏻
韓式牛肉炒粉絲

🐷 石鍋拌飯(豬肉)$63 (午餐)
配料豐富有 豬肉碎 煎蛋 冬菇 紅蘿蔔 紫菜絲
不過本身以為會係豬肉片
但原來係豬肉肉碎 感覺有點失望😢😢
味道正常
淋上辣椒豆瓣醬撈勻來食 會比較好吃🙈
石鍋拌飯(豬肉)

原味無骨炸雞(兩件)$15

水吧飲品味道不錯 👍🏻
40幾蚊食個下午茶套餐有飲品有前菜算不錯了 😌🙈
2022-01-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
韓式牛肉炒粉絲
益力多乳酪沙冰
好立克
2022-01-20 609 views
北區在太少韓式餐廳,晚上禁堂食,屋企人突然又想食韓式炸雞,於是在網上外賣平台上找了好久才找到這家🥲設定了19:45左右希望收到食物,非常準時呢😎· 半半烤雞(甜辣味/蜂蜜柚子味) $173全盒都是炸雞翼和炸雞髀搥,和我想象中有些出入,本來期望是有雞的不同部份🥲以為半半炸雞是一半甜辣味一半蜂蜜柚子味,但看上去似乎全都是甜辣醬,只是旁邊多了一片檸檬(?)不太明白是出錯味道還是混合在一起🌚但整體份量都不少👍🏼· 泡菜煎餅 $85應該是全部食物中較為滿意的一款了🤤· 牛肉石鍋拌飯 $85正宗的拌飯應該配菠菜,但這家就用生菜絲,有點奇怪🌝另外牛肉亦不是想象中的牛肉片,而是類似免治牛肉😂欣賞的是就算沒有用辣醬,整個飯都好夠味,是飽肚之選👍🏼ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 🅣🅘🅟🅢 以上價錢為網上外賣平台上的定價,相信與堂食定價不同呢~但現時網上外賣平台上叫這家餐廳滿$200有八折優惠🐼
設定了19:45左右希望收到食物,非常準時呢😎

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Delivery
泡菜煎餅
2022-01-06 1291 views
老公聽朋友講教堂後面有間食韓國野幾好食,由原本的生日飯,等到聖誕節先來到食,都唔緊要,反正聖誕節一定會有套餐點,來到一看,原來是梨泰院。聖誕盛宴($388)中,豬牛雞都有齊點了,岩晒食肉獸;其實我比較想散點,可以點比較地道的韓式炒粉絲、芝士烤肉、紫菜包飯等等……小食拼盤(香腸年糕1串+紫菜卷4件),年糕都幾軟糯,而紫菜卷也是即炸的,鬆軟可口。無骨炸雞(香蒜蜜糖炸雞),啖啖肉吃得方便,但蒜味及蜜糖味都較淡,略嫌欠惹味。鐵板BBQ(烤牛肉),肉質柔軟,沾點醬汁,再用生菜包裹著同吃,開始有點韓食感。石鍋拌飯(烤豬肉),精粹在於加入韓國辣醬,我們還把餐前的泡菜及芽菜一併加到飯中;如果用真正石鍋,保持著飯的溫度,又可帶有點飯焦,會比較好。韓國傳統煎糖餅配雪糕,第一次食這甜品,中間有紅糖蓉餡料,甜甜的,不錯啊﹗套餐配咖啡/茶/指定梳打特飲2杯,吃了這麼多肉類,我倆都覺得飲杯青檸梳打比較可以消滯呢。今餐普普通通啦,每碟份量都幾多,看到幾乎每枱都會吃剩帶走,期待下次食芝士炸雞﹗

2021-12-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Christmas
2022-01-01 431 views
唔知點解啲食評話佢好好食,同樣嘅嘢完全冇關係。個奶香芝士雞 好似粟米忌廉湯個汁+芝士 咁林落去啲雞翼度…同埋個紫菜包飯真係好好食,成間餐廳同韓國嘢冇關係…,我見到網上啲食譜話佢好食諗住叫埋佢,點知嗌外賣返嚟真係非常之失望。如果呢個程度來講嘅話呢間野算係貴下次唔會再幫襯了
如果呢個程度來講嘅話呢間野算係貴
下次唔會再幫襯了
奶香芝士炸雞
Delivery
2021-12-25 330 views
一直都好掛住韓國嘅紫菜包飯同埋拌飯,但又冇得去旅行,而家就喺香港食住韓國菜先😋。假日12pm至到5:30pm都有午餐set同snacks 餐,附送飲品又平過主餐牌單點!.🥢牛肉石鍋拌飯($58)ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ - ʜᴏᴛ sᴛᴏɴᴇ ᴘᴏᴛ ʙᴇᴇғ ʙɪʙɪᴍʙᴀᴘ拌飯都幾豐富,有牛肉、雞蛋、紫菜、蘿蔔絲 等等嘅配料,撈埋跟餐附上嘅辣醬同泡菜黎食幾惹味😋!我覺得食落都算正宗(比較我喺韓國留學食到嘅😝),如果店家可以加啲麻油就更接近韓國嘅味道啊🤣。.🥢韓國紫菜包飯($42)sɴᴀᴄᴋs sᴇᴛ - ɢɪᴍʙᴀᴘOriginal 紫菜包飯嘅配料不外乎蘿蔔絲、雞仔、青瓜、酸蘿蔔,自己覺得單食呢份gimbap會有啲單調,爭咁啲辣味。夾埋泡菜嚟食味道豐富好多🤣所以…我冇咗泡菜唔得!.🍹 紅棗蜜(近餐附送)ᴊᴜᴊᴜʙᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ
🥢牛肉石鍋拌飯($58)
🥢韓國紫菜包飯($42)
sɴᴀᴄᴋs sᴇᴛ - ɢɪᴍʙᴀᴘ
🍹 紅棗蜜(近餐附送)
ᴊᴜᴊᴜʙᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ
今次過嚟叫咗韓國炸雞、牛肉石頭鍋飯以及炒年糕,首先嚟嘅係韓式炸雞,簡直同喺超級市場買一包急凍雞翼淋上一啲甜酸醬冇分別😅😅 味道麻麻,都算啦,之後再叫咗石頭鍋飯,完全係平時喺茶餐廳食嘅牛肉飯一樣, 濕濕地仲有啲滑蛋牛肉飯feel,茶餐廳都好食過佢😖好似求其喺電飯煲煮左碗飯加啲牛肉再放落去石頭鍋入邊咁就上枱啦。 好失望🙍‍♂️但係環境都OK嘅, 價錢唔太貴,不過如果我唔要食茶餐廳炒飯,唔需要特登嚟到依度食。唔會再幫襯。

牛肉石頭鍋飯
2021-11-19
一路食一路畫,餐廳最近食住🦑劇集個勢,搞左個邀請卡設計活動,食客只要用提供既邀請卡畫出自己心目中的邀請卡,便可以免費換得一杯【藍神特飲】○△□構思新鮮, 有趣又貼地, 立即感受到一股韓潮。👏👏👏講返食物,叫了原味炸雞(半份),韓式原味炸雞,熱騰騰、香噴噴🤤🤤半份份量剛好2人食,熱呼呼的炸物簡直是人間美食海鮮大醬湯,材料豐富,口味香辣🌶🌶🌶,這個湯是 愛吃🌶🔥和豆腐的我必點的,有湯又有餸🤤正牛肉炒烏冬,口味偏甜,味道比較濃味。芝士紫菜包飯, 賣相一般,唔使多講,只是飽肚之選。 特飲是覆盆子加梳打,賣相十分漂亮,玻璃杯配上夢幼藍漸變色,打卡一流,口味其實只是清淡甜甜的水味道。
構思新鮮, 有趣又貼地, 立即感受到一股
韓潮。👏👏👏

半份份量剛好2人食,熱呼呼的炸物簡直是人間美食

海鮮大醬湯,材料豐富,口味香辣🌶🌶🌶,
這個湯是 愛吃🌶🔥和豆腐的我必點的,
有湯又有餸🤤正

牛肉炒烏冬,口味偏甜,味道比較濃味。

芝士紫菜包飯, 賣相一般,唔使多講,只是飽肚
之選。

[男神梳打] 特飲是覆盆子加梳打,賣相十分漂亮,

2021-10-27 208 views
近我住嘅地方之餘,水準一流。所以我成日食,但食極都唔厭。韓式炸雞係連骨嘅,肉質鮮嫩,唔會太辣,好啱我口味。另外,環境舒適,服務亦很好。食了咁多次,第一次寫這間食評,因為真係好值得推介。

2021-10-03 242 views
前菜。小得可憐。等咗20mins。先到海鮮煎餅嚟。到。係。凍。架餡又少。個醬汁還好。伴碟的沙律菜。面頭有柚子醬個餅油都算。煎炸嘢。我理解。但佢凍咗得番我小小脆。真心嬲豬半半炸雞。左紅色係柚子。右面係原味脆雞我脆你個__頭! 熱嘅。都可以唔脆。又淋。肉質又嚡。柚子汁帶小小辣甜甜的芥辣醬碎上的雞。一共18粒加杯1664絕對唔飽。但我情願食另一間。都唔想俾佢賺。唔想俾機會佢。收碟好勤力。可能有勤工。但再係咁。冇碟你收
前菜。小得可憐。

等咗20mins。先到海鮮煎餅
嚟。到。係。凍。架

餡又少。個醬汁還好。伴碟的沙律菜。面頭有柚子醬
個餅油都算。煎炸嘢。我理解。但佢凍咗得番我小小脆。真心嬲豬

半半炸雞。左紅色係柚子。右面係原味脆雞

甜甜的芥辣醬

碎上的雞。一共18粒