The Joomak一向成日推放題,今次竟然連素都整放題😱一於試試先!不過就只係得星期三,有D唔方便😟價錢中位啦,$198享用90分鐘素食放題😅1. 奇異籽素奶凍(單點$88)🍨最有驚喜,有韓蔘蜂蜜、士多啤梨、芝麻,特別之處係冇點魚膠粉,用其他健康食材,但仍然食到奶凍質感。士多啤梨最正,香濃士多啤梨味仲有玫瑰食用花🌹同香味😍而韓蔘蜂蜜非常甘甜😋😋😋雖然芝麻平凡D,但都有濃濃芝麻香🤤彤樂評分:9/102. 紫薯素芝士薯條(單點$88)🍟食落口並唔係街外咁熱氣炸薯條,而係甜薯,加上紫薯粉同素芝士醬調味,不過紫薯粉同素芝士醬味就唔太出啦😅彤樂評分:6.5/103. 韓式甜辣素炸雞(單點$118)🍖炸雞個口感真係似,外脆內軟,雞肉仿真度唔錯,質感腍滑,而且甜韓式辣素醬令雞更惹味🤤彤樂評分:8.5/104. 黑糖麻藥栗米(單點$78)🌽用上黑糖中和麻藥嘅苦澀味,再加上青檸汁,甘甜加微酸,普通栗米都變得不平凡😂彤樂評分:7.5/105. 板燒芝士菜盤(單點$98)成盤都係菜,大家可以邊燒邊加素芝士碎同素芝士醬,咁就唔會咁沉悶😁大家亦可以揀要蛋奶素(一般芝士)同純素(素食芝士)😍彤樂評分:7.5/1

1. 奇異籽素奶凍(單點$88)🍨

韓式甜辣素炸雞

4. 黑糖麻藥栗米(單點$78)🌽
彤樂評分:7.5/10
黑糖麻藥栗米

5. 板燒芝士菜盤(單點$98)
彤樂評分:7.5/10
板燒芝士菜盤

6. 羽衣甘藍煎餅(單點$88)
初頭以為會苦,食點又出奇地唔錯,甘甘香香,點埋特色醬汁,食落更開胃😱加上羽衣甘藍同杞子營養價值都高,不妨一試
彤樂評分:$7.5/10
羽衣甘藍煎餅
2018-04-23
$200 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
奇異籽素奶凍
韓式甜辣素炸雞
2018-04-30 1876 views
一早book左4位,又多個朋友仔得閒食,下午再打黎改5位。呢間野成日人出人海🙈可能因為海景得黎食既野(新派韓國菜)較親民同適合年輕人。7點準時到先見到門口個牌話限時90分鐘🙈得我一個黎左另外4人on the way🙈問門口妹妹,佢話無得hold枱架,咁⋯⋯見到客唔多即call佢地快啲來~~見開始多人荒荒地,就同第二個到既朋友仔入去先。睇黎改左都無update到佢地俾限4人枱黎😅哈哈咁再同帶位既超短髮型女侍應講佢就即拍多張枱黎,之後佢自動換張海景枱俾我地😻😻open rice上面推介既食品有好多都因為轉menu無左。不過唔緊要,反正大圍食乜都叫黎試下,佢地未黎就亂叫啲野黎食住先🙈時間有限。叫個松子飯卷頂頂肚先,青瓜爽口配上泡菜味好mild,香油味唔出,味道和諧。第二個已經叫飯就知我地好肚餓😂豬肉片大豆芽,波菜,生椰菜,蘿蔔絲,無乜調味連香油都無落,正常味道,靠個包飯醬唔辣甜甜地,個太陽蛋黃熟左🙈🙈🙈海景餸飯會好食啲😂極度邪惡拉絲芝士配炸物們😂(已經痴左亂改名)😂一打開menu見到已經話食😂唔理$2xx叫左先算,一黎就一啲都無後悔,有炸雞、脆肉瓜、菇菇、魷魚、年糕。侍應特別教我地沾完芝士要

「劍白」😂

海景餸拌飯

極級邪惡芝士配炸物們

極度邪惡拉絲芝士配炸物們😂(已經痴左亂改名)😂一打開menu見到已經話食😂唔理$2xx叫左先算,一黎就一啲都無後悔,有炸雞、脆肉瓜、菇菇、魷魚、年糕。侍應特別教我地沾完芝士要粘塊紫菜食
拉~~~絲

你睇你睇~拉~~~絲呀,個人覺得脆肉瓜最好味,配個紫菜真係神來之筆,成個感覺唔同晒,即刻吊起左個味同有晒層次。芝士係幾款溝既無咁漏,食到尾仲剪個索晒芝士既包黎食🙈

黑蒜汁炸雞

黑蒜炸雞~其實呢個黑蚊蚊嘅汁以為會有好大陣蒜頭味,點知食落去只係黑色嘅沙律醬。炸雞係正常同頭先芝士嗰個炸雞味道係一樣,咁都唔乾身嘅。

牛肉沙律
牛肉沙律:佢啲羅馬生菜真係成條上😅而且只係得一條😑要我哋自己切,有啲芝士碎,肉呢就唔濃既,無乜特別,食左濃味野要黎refresh下

燒牛肉
本身係想叫鐵板燒牛肉,因為隔離枱拍拖叫左半份燒到好香🤤嘅但係個價錢要四百幾蚊一份🙈唔抵得幾舊嘅時候,就覺得性價比會唔會低咗少少。之後精打細算嘅朋友就即刻話不如呢個燒牛肉,燒好左咁解啫,真係好好味好濃郁。肉嘅味道配埋去個燒汁,其真係好好味可以叫個白飯黎餸仲正。
青新青瓜特音配靚仔哥哥近身服務

呢個飲品自私呀要二人份嘅,稱霸特飲其實就護持忌廉溝糖漿再加青瓜絲,可以自己加燒酒搖勻,仲有個靚仔哥哥服侍係我地面前幫手搖飲料🥤搞到我個同學仔心心眼😂杯野幾清新既

薑檸冰沙
另外一個鍾意飲薑嘅朋友就叫咗杯薑檸冰沙同我個杯人蔘蜜冰沙個樣好似樣。飲落去呢開頭覺得似檸檬飲完之後薑味就出黎喇😂傳說中既after taste😂我嗰個呢就人蔘蜜糖真係好似人蔘就咁絞碎咁,咁大杯杰撻撻好飽
人参蜂蜜冰沙

影漏咗個泡菜煎餅,煎唔脆軟得濟冇乜泡菜味
未食完就已經有人隊張單埋黎,我望望錶仲有十分鐘左右,但我杯野因爲最後先出現,快飲個鼻好凍😑未夠鐘我地好乖交枱,但我地同學仔顧住食傾計時間唔多😅埋單每人要$310 如果可以座耐啲就好
2018-04-27
$310 (Dinner)
「劍白」😂
青新青瓜特音配靚仔哥哥近身服務
薑檸冰沙
人参蜂蜜冰沙
2018-04-29 106 views
放工近近地走去海港城食飯,見到個menu都覺得吸引 ..kale 煎餅🥗沙律果汁就見得多,咸食真係第一次見,居然冇平時啲苦味 清清淡淡行健康路線。韓牛沙律成個配搭好夾 包住烤牛芝士粒加酸酸甜甜汁 好開胃韓國嘅魚糕湯係旅行必食嘅街頭小食之一 食完後 自己喺側邊拎湯飲至係皇道。香港雖然冇呢套玩法 但都係咁椅叫黎頂下癮🍢🤪吞拿魚飯卷入面有松子 平淡得黎帶點新意。仙人掌果酒原來完全冇仙人掌嘅特徵😛用popping candy塗杯邊再加入果酒 幾得意. 主菜來了-泡菜蕃茄青口 汁味道好濃郁 配上芝士有點似意大利粉嘅感覺 不錯🙂Makgeolli 味-喺食完泡菜味之後呢個略嫌冇味 有大量洋蔥將海鮮味引番出黎。青口好大隻但入面帶有海草雜質 有幾隻都要處理下先再食😬🚦最近餐廳做緊優惠 唔洗$300任食青口 鍾意青口又要慳荷包嘅快啲去啦!如果冇記錯好似做到五月底💡不過講真..我認為人手不足 大家要有耐心等候。
韓牛沙律成個配搭好夾 包住烤牛芝士粒加酸酸甜甜汁 好開胃
吞拿魚飯卷入面有松子 平淡得黎帶點新意。
Makgeolli 味-喺食完泡菜味之後呢個略嫌冇味

2018-04-28 124 views
Moules-frites is a popular main dish of mussels and fries from Belgium which is also a favourite in France.As a fan of this dish, I decided to try the Korean version at The Joomak which is served with fries or Sweet potato fries.The mussels are either cooked in kimchi tomato or Makgeolli butter sauce.I chose the Makgeolli butter sauce because I liked the idea how they used rice wine to replace white wine.The mussels were huge and meaty whilst having an impressive springy texture and the sauce wa
The mussels were huge and meaty whilst having an impressive springy texture and the sauce was fragrant and light.
On Mondays and Tuesdays, you can get free refills but you have to reserve that in advance so that they have sufficient supply of mussels and fries to serve.
I also had my favourite Kale Pancake which you can only get at Joomak and added extra bacon for +$8 to give it that slight saltiness and smokey flavour which worked really well.
Finished with the Turmeric latte which was a bit like Masala Chai but better because I love Turmeric.

Will come back again with my vegan friends for the vegan menu.
2018-04-27 114 views
自從幾年前喺英國食過一次青口後,我就愛上咗青口。我個friend為咗答謝我幫佢救番部中毒電腦,今日請我去食青口。佢仲話要兩日前book至有得食。去到先知唔係食英式,原來係韓式,每逢星期一,二青口仲可以限時任食。餐廳環境好舒適,不過個中央冷氣比較大,我個friend 就凍到震。食物由佢發板,order咗個泡菜蕃茄青口伴蕃薯條,黑蒜雞,我仲要咗一杯紅棗草莓雪沙。等左一陣,一煲好濃蕃茄香味嘅青口送到我地面前,青口好肥好大隻,香氣樸鼻,入口鮮甜,肉質比英國青口結實,比較爽口。好好味,無令我失望。至於啲蕃薯條,甜甜哋,都幾得意,不過如果係薯條會仲好,因為點青口汁啲味會夾啲。黑蒜雞,上檯賣相好靚,啲雞好大件,雞肉好多肉汁,黑蒜汁比較甜,好鍾意伴碟啲洋蔥,令到食起上黎無咁膩。我杯沙冰,真材實料,草莓味十足,最勁係夠凍,一飲直頭凍到頭都痛。成餐啲食物,我都好滿意,當然最鍾意係啲青口啦。

成餐啲食物,我都好滿意,當然最鍾意係啲青口啦。
2018-04-26 176 views
之前見facebook推介哩間嘢有純素放題,今日就同老婆同兩個仔嚟食。超,級,伏!我老婆出到嚟知道咗食啲咁嘅嘢要俾$737,佢喊咗好耐。😭我哋個細b就飲奶嘅,大b就就快3歲就有食,所以都計一個人。小.朋.友.係.冇.半.價。😢仲有加一添。3個人如果好食嘅話幾貴都抵啦,但係...首先啲招牌菜全部冇得食,素芝士南瓜甘筍熔岩包要排到去6月先有,韓式甜辣素炸雞又冇得食,所有有關粟米嘅菜全部冇得食。以素芝士作為賣點之一,得薯條🍟同板燒芝士菜盤嗰兩兜仔茄汁咁大噠嘅芝士醬,小朋友兩啖食曬😂個年糕真係超級辣,我覺得唔應該係3個辣應該係10個辣。🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️啲菜又苦又澀,😫芒果同牛油果得稀有嘅兩三塊,😥我喺愉景灣嘅酒吧同台灣嘅餐廳食啲沙律都唔會苦澀而係清甜囉。😔我哋第一次飲嗰杯韓國提子汁同韓國梨汁都係細細杯嘅,嗰陣都好正常。🤔但第二杯高杯裝“韓國提子汁”攞韓國梨汁嚟擺粒提子落去扮提子汁係咩玩法?因為我之前試咗韓國梨汁同提子汁,今次第二杯我就好肯定佢用梨汁扮提子汁,入面仲有啲梨蓉清楚咁浮咗喺度😑我哋由入座起等咗45分鐘先有得食哩個板燒芝士菜盤,之後啲火燒完等加火又等咗25分鐘。(一開頭好多人要等就
我老婆出到嚟知道咗食啲咁嘅嘢要俾$737,佢喊咗好耐。😭
3個人如果好食嘅話幾貴都抵啦,但係...

香辣素年糕

健營藜麥沙律

韓國提子汁

板燒芝士菜盤

我哋由入座起等咗45分鐘先有得食哩個板燒芝士菜盤,之後啲火燒完等加火又等咗25分鐘。(一開頭好多人要等就話啫,臨近關門得翻幾枱都要等差唔多半個鐘) 叫佢加芝士醬又唔加。

啲嘢食就算啦,得個韓國水梨卷最正常。好彩哩度啲職員都好nice,服務好好,對小朋友好有愛心。

心酸...
2018-04-25
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$245 (Dinner)
  • 韓國水梨卷
2018-04-26 128 views
今晚同朋友試食咗逢星期三先有嘅素食放題,電話訂咗8點,早咗5分鐘到,好快就有位,8點準時入座。帶位妹妹喺等位時已經比定張紙仔我地點菜,話會快啲幫到我地落order,飲品任飲加$38,有十幾款飲品,價錢尚可接受。我地首先點咗:柚子蜜炸韓參藜麥羽衣甘藍沙律麻醬雪耳沙律韓式素炸雞韓式雪梨卷韓式伴飯咖啡同西柚汁首先沙律好快上枱兩款沙律好唔錯份量足藜麥沙律有沙律油同醋伴住食,仲有芒果同牛油果,味道唔錯。麻醬雪耳沙律都ok,有冰菜,松子一齊味。柚子蜜炸韓參好食,有驚喜(本人喜歡食參),炸得好脆,有參味,點埋柚子蜜,甜甜地,好食。韓式素炸雞,每粒size有啲大,一碟有4-5粒,兩個人食會好飽,味道可接受。雪梨卷,份量都多,飯卷中間卷咗雪梨,好清爽,夏天食唔錯。韓式伴飯,因為有大量韓國紫菜舖面,所以好香麻油味,伴埋一齊食,味道ok。咖啡同食物同時上枱,但我杯西柚汁嚟錯咗雪梨汁,唔緊要,當試下。雪梨汁清甜,但唔夠凍,室溫嘅。之後再點多次西柚汁。等咗勁耐,應該有30分鐘多先出現,味道有啲似“果X先生“。因為個炸韓參好好食,追加咗一份,見隔離枱食燒蔬菜盤,叫咗一份試下。蔬菜盤都等咗好耐,真係好耐,上枱,有火
我地首先點咗:
咖啡同西柚汁

首先沙律好快上枱
兩款沙律好唔錯
份量足
藜麥沙律有沙律油同醋伴住食,仲有芒果同牛油果,味道唔錯。
麻醬雪耳沙律都ok,有冰菜,松子一齊味。

雪梨卷,份量都多,飯卷中間卷咗雪梨,好清爽,夏天食唔錯。

蔬菜盤都等咗好耐,真係好耐,上枱,有火烤住鐵盆燒蔬菜,有炸豆腐,菇,露筍,茄子,娃娃菜,仲有素芝士。
豆腐,菇,露筍,茄子,味道正常,娃娃菜感覺無洗過或者無食得好透,有啲怪味。素芝士,味道有啲似白汁。
重點係因為嗰爐係用酒精啫喱,短短嘅15分鐘內個火熄咗兩次。

我地仲叫咗兩杯“青檸梳打“,味道真係青檸加梳打,無甜味。

終於到重頭戲,要訂座時預留嘅甜品:奇異子素奶凍
Menu上有三個味,張orber紙都有三隻味,仲有幾款雪糕,到我地叫侍應時,佢話係得草莓味,無其他,連雪糕都無,感覺有點搵笨。
甜品上枱,勁失望,無錯,係勁失望。
首先外觀同圖係差勁遠,我明menu一定係影到勁靚,但都唔係遠到咁吖,味道唔識形容,口感似大菜糕,無草莓味。

整體嚟講,食物味道唔錯,沙律,飯卷好食,
唯獨係覺得人手不足,係整間餐廳內外都人手不足,客人入座到食物上枱都無擺餐具,飲品都要催幾次先有,蔬菜盤唔係要複雜烹調嘅菜式都要等好耐。

2018-04-24 1652 views
The Joomak 是一家新派的韓式餐廳,菜式跟一般韓式餐廳大相逕庭。而且餐廳奉行健康飲食,菜式多菜少肉,以及備有素食餐牌,令大家外出食飯都可以健康滿檔呢!餐廳景觀是無敵大海景,加上桌上的食物一樣會令人"嘩嘩聲".牛油馬格利青口伴炸蕃薯條($268)是法式白酒煮青口的變奏!一鍋青口有十一隻,擺盤整齊,像花瓣般。來自紐西蘭的青口,隻隻有半隻手掌般大,青口肉相當飽滿,咬落去有爆汁的效果,有海水的鮮甜味,有食生蠔的感覺。醬汁以韓國朝鮮的馬格利酒,加上牛油調製而成,酒經過烹煮,味道不苦不澀,只餘下一絲醇香,味道亦帶一絲微甜,加上牛油的鹹香,令味道有層次。而且醬汁質地creamy, 我也忍不住用湯匙盛來當湯飲!青口煲可配薯條或蕃薯條,蕃薯條坊間少見,當然選這個吧!用蕃薯製作而成,味道香甜,外脆內軟,用來蘸點青口醬汁就最適合不過。喜歡食青口的,更可以在星期一及二光顧,有90分鐘青口任食。羽衣甘藍煎餅($88)紅噹噹的韓式泡菜煎餅就食得多,青BB 的韓式煎餅你又試過未?用羽衣甘藍製成的韓式煎餅,一聽到這款Superfood 的名字已經知道健康滿滿。用它來製作煎餅,食落完全沒有羽衣甘藍本身的草青味,

餐廳景觀是無敵大海景,加上桌上的食物一樣會令人"嘩嘩聲".

牛油馬格利青口伴炸蕃薯條($268)

是法式白酒煮青口的變奏!
一鍋青口有十一隻,擺盤整齊,像花瓣般。
喜歡食青口的,更可以在星期一及二光顧,有90分鐘青口任食。

羽衣甘藍煎餅($88)

用它來製作煎餅,食落完全沒有羽衣甘藍本身的草青味,令人容易接受。而且煎餅做得外層薄脆,內層煙韌,好好味。
更可以加其他配料,創作個人口味的煎餅。
韓式松子仁吞拿魚飯卷($98)
韓式壽司比一般的多料少米飯,餡料佔了八成呢!而且蔬菜的份量亦多,感覺好健康。
材料方面,有吞拿魚,紅蘿蔔,牛蒡絲等。吞拿魚拌以沙律醬,味道豐富。
最特別是加入了松子仁,松子仁本身有種特別的油香,其豐腴的口感加上壽司,美味度加分。
素芝士紫薯粟米($78)
夢幻紫的粟米,讓我想起StellaLou的薰衣草色,必定會讓女士嘩然!
紫色的是紫薯粉,本身味道略帶香甜,加上香甜的粟米,甜上加甜。加入素芝士去焗,芝士味欠奉,但有少許奶香,質感creamy.

附上刀子,讓食客容易把粟米切下來進食,不用原條咬呢!
薑黃拿鐵($68)
薑黃亦是另一種superfood,據說有抗氧化,抗肝炎及抗癌等功效。用來做薑黃奶是最common 的食法。

但第一次飲薑黃奶的我有點不習慣,它就像沒有辣味,沒有椰香的咖哩汁般。薑味及肉桂味濃,味道辣辣的。

紅棗草莓雪冰($63)

初時比較擔心味道會否奇怪,但飲過之後就覺得味道調教得很好。沙冰以草莓味道是主角,紅棗味道清甜好味。
像唇膏嗎
2018-04-19
$220 (Dinner)
  • 牛油馬格利青口伴炸蕃薯條
  • 韓式松子仁吞拿魚飯卷
Very good location, in Ocean Terminal. Nice vibe and great sake here.  Fusion food is quite good and some vegan options too. Service can be improved for sure.Start with the Pear Kimbap, and recommend you try the ginseng chicken broth.
2018-03-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-04-24 75 views
我既隔離鄰舍好朋友生日,睇在佢平時成日請我食吓好嘢,今次等我掉返轉請佢食餐勁既。就返佢返工既地點㨂返喺尖沙咀食,㨂咗間新派韓國菜試吓。The Joomak喺LCX入面,餐廳部份位置係落地玻璃旁邊,都幾有情調,啱啲情侶浪漫吓,我同女仔朋友黎就唔洗咁浪漫。 我哋TOTAL叫咗四個菜:馬格利青口+番薯條、泡菜煎餅加魷魚、韓式辣牛肉炒粉絲、韓式燒牛肉伴飯。飲品就叫咗:土耳其蘋果茶、洋甘菊黑杞子茶 馬格利青口+番薯條呢度既青口隻隻都好巨型,啖啖肉,香濃既牛油香味配上青口本身既海水味,再加上馬格利米酒既酒香,宜家望返啲相都有啲肚餓。佢呢個菜既味道令我同朋友都諗起之前我哋食開一間法國菜小店既味道。嗰間法國菜小店關門大吉後就無再食過咁好食既青口,下次掛住可以返黎呢度食呀。 泡菜煎餅加魷魚真係未試過泡菜煎餅上面可以加TOPPING,都幾有趣~不過呢個如果加多啲泡菜同辣味會更好。呢個啱以前唔識食辣既我,宜家我已經叻咗好多,仲有本事嫌人唔夠辣 韓式辣牛肉炒粉絲份量好多,每一條粉絲都沾滿咗韓式辣醬,入面仲加咗啲洋蔥同小菜苗中和吓個辣味。 韓式燒牛肉伴飯其中一個我好鍾意既韓式菜,佢既配菜都好豐富有肥牛、青瓜、芽

馬格利青口+番薯條

泡菜煎餅加魷魚

韓式辣牛肉炒粉絲

韓式燒牛肉伴飯
其中一個我好鍾意既韓式菜,佢既配菜都好豐富有肥牛、青瓜、芽菜、紅蘿蔔絲、豆苗等,佢肥牛煮得好入味,啱晒黎餸飯食。

土耳其蘋果茶、洋甘菊黑杞子茶
因為我哋兩個咁啱都係撞中咗唔適合飲凍嘢既日子,一人㨂咗杯熱茶開心share,兩壺都好足料,配上蜂蜜比我哋自己控制落幾多。不過如果加個茶隔或者放落茶袋更好,我哋飲到成口都係洋甘菊。😆😆
2018-04-23 75 views
相約友人逛街,順便吃午餐. 友人說想試試LCX 的The Joomak,想起很久沒吃過韓國菜,就到來一試~ 靠窗的座位,天然光滲入,感覺相當舒適. 如果外面沒有一艘大郵輪,可以見到維港就更好了. 人蔘蜜糖雪沙 ($78) 平時喜歡喝花旗蔘茶的我,見到這款以人蔘來弄製的飲品,覺得很新奇,決定叫這杯試試. 極大杯的人蔘蜜糖雪沙,呷一口,可嚐到淡淡的人蔘味以及蜜糖味,甜度極低,相當合我口味. 而且雪沙打得相當幼滑,很是好喝,個人很喜歡~ 紅棗草莓雪沙 ($58) 友人的紅棗草莓雪沙,顏色相當艷麗,朋友說味道天然且不會過甜,也不錯呢! 韓式松子仁吞拿魚飯卷 ($98) 以長型小木盤盛載的吞拿魚飯卷,內裡捲着甘筍、青瓜& 吞拿魚等,外面再灑上香口的松子仁,賣相相當吸引. 一口一件的飯卷,充滿麻油香氣,再加上爽口的蔬菜,作為前菜剛剛好. 韓式牛肉炒粉絲 ($108) 即炒的牛肉粉絲,牛肉不會過韌,再加上爽口香甜的洋葱,更為香口惹味,可惜略嫌偏油膩了一點. 泡菜蕃茄青口伴炸蕃薯條 ($268) 一大鍋青口,內裡有11隻紐西蘭青口,每隻都很巨大. 以酸甜惹味的泡菜蕃茄作

人蔘蜜糖雪沙 ($78)

紅棗草莓雪沙 ($58)

韓式松子仁吞拿魚飯卷 ($98)

韓式牛肉炒粉絲 ($108)

泡菜蕃茄青口伴炸蕃薯條 ($268)
一大鍋青口,內裡有11隻紐西蘭青口,每隻都很巨大. 以酸甜惹味的泡菜蕃茄作調味,青口肉質嫩滑肥美,相當好吃. 伴碟的蕃薯條外脆內軟糯,喜歡吃炸物的我吃不停口.

後來才發現,原來於16/4- 31/5 (逢星期一、二) (公眾假期除外) 推出1.5 HRS任食青口煲優惠($298/位),可無限添加泡菜蕃茄青口& 牛油馬格利青口,以及享用一客炸蕃薯條,更為超值!

雪糕焦糖爆谷 ($78)
2球幼滑的Movenpick焦糖雪糕,再加上香脆的爆谷以及焦糖醬,賣相漂亮又美味,作為餐後甜品就最適合不過了.

尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 34號舖

1K
2018-04-18 223 views
在燈火璀璨的夜景下,美食都變得格外醉人。晚上八時上映的幻彩詠香江,為<Joomak>增添奪目的風采。紅棗草莓雪沙 $63紅棗草莓雪沙是創新且驚喜的配搭,草莓味蜜甜,冰沙中有紅棗碎,果香清新帶紅棗微甜,令人甜思思。吃完熱辣辣的美食,再呷一口的感覺冰爽、滋味。韓薑菠蘿雪沙 $63韓薑味道濃郁,入口甘醇,配上清新的菠蘿香,是甘甜之間的變奏。牛油馬格利青口 $298$298可以任食紐西蘭青口,每顆青口的肥美、肉厚,一口Size比匙羹還要圓大,吸收了濃郁的牛油香,舔舔脷指數爆燈! 馬格利米酒帶梨花甜香,青口肉身的鮮味中散發酒香,整體配搭得宜。青口可跟配薯條或蕃薯條,把脆卜卜的蕃薯條,沾上肉汁精華,黏糯而吸引。韓式松子仁吞拿魚飯卷 $98吞拿魚蓉綿密,飯卷包裹著青瓜及紅蘿蔔絲,層次豐富,配上松子仁享用,口感清脆。黑蒜雞 $168黑蒜雞外脆內嫰,咬開薄脆的炸漿,肉汁豐沛,黑蒜汁混合了沙律醬,質感順滑,味道微辣中帶香甜,是出乎意料的合襯。一口炸雞,再夾合炸蒜粒,惹味過癮! 卡邦尼年糕 $68年糕煙韌可口,浸泡在濃稠的卡邦尼醬汁當中,香滑的忌廉掛滿年糕,加上煙燻的煙肉、蘑菇、芝麻粒粒、洋
韓薑菠蘿雪沙
紅棗草莓雪沙 $63
紅棗草莓雪沙
韓薑菠蘿雪沙 $63
牛油馬格利青口 $298
韓式松子仁吞拿魚飯卷 $98
黑蒜雞 $168
卡邦尼年糕 $68
年糕煙韌可口,浸泡在濃稠的卡邦尼醬汁當中,香滑的忌廉掛滿年糕,加上煙燻的煙肉、蘑菇、芝麻粒粒、洋蔥絲,口感多元化。

2018-04-11
Type of Meal
Dinner
韓薑菠蘿雪沙
紅棗草莓雪沙
2018-04-12 2894 views
今次嚟到joomak食咗個「韓式火鍋放題」由湯底、火鍋配料到飲料都見盡餐廳心思,每款都咁別緻!嚟到發現好多人,所以都等咗10分鐘先可以入席由於menu寫得90分鐘用膳時間都快快手嗌野食影吓相、食吓野、傾吓計時間就好快過「韓式火鍋放題set」$248 / person「人蔘春雞湯底」一開始就好快上咗湯底,就咁飲啲湯都覺得好好飲餐廳標明選用咗西班牙無激素走地雞,食都食得安心啲,啲肉質係帶少少韌性黃金粟米餃子、即食麵、自家製泡菜墨魚滑、自家製泡菜蝦滑不得不讚自家制嘅嘢,真係有泡菜味得嚟又好好食,仲幾彈牙蜜糖腸、丸皇牌韓式魚糕「素芝士紫菜飯」呢個其實係食曬啲配料,最後先加入去吸收曬湯嘅精華,食到停唔到爆谷荔枝韓shake柚子shake
今次嚟到joomak食咗個「韓式火鍋放題
由湯底、火鍋配料到飲料都見盡餐廳心思,
每款都咁別緻!

嚟到發現好多人,所以都等咗10分鐘先可以入席
由於menu寫得90分鐘用膳時間都快快手嗌野食
影吓相、食吓野、傾吓計時間就好快過

「韓式火鍋放題set」$248 / person
「人蔘春雞湯底」

一開始就好快上咗湯底,就咁飲啲湯都覺得好好飲
餐廳標明選用咗西班牙無激素走地雞,
食都食得安心啲,啲肉質係帶少少韌性

黃金粟米餃子、即食麵、自家製泡菜墨魚滑、自家製泡菜蝦滑

不得不讚自家制嘅嘢,真係有泡菜味得嚟又好好食,仲幾彈牙

蜜糖腸、丸

皇牌韓式魚糕

「素芝士紫菜飯」

呢個其實係食曬啲配料,最後先加入去
吸收曬湯嘅精華,食到停唔到

爆谷荔枝韓shake
柚子shake
2018-02-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2018-04-11 819 views
今日同好友出來見面😺朋友搵左一間食韓國野既餐廳。呢間餐廳好岩傾計,環境好好。仲對住個無敵大海景。夜晚對住個好靚既維港,氣氛浪漫👍朋友好鐘意食青口!點知餐廳又新出左青口菜式。岩哂佢。佢即刻話要叫😝無幾耐就上菜喇!!哇!原來好大鍋架!而且同出面既青口唔同。呢度特別大隻!一鍋仲要有成十幾隻。佢呢個叫:牛油馬格利青口煲。個汁做得好好。好香既牛油味。青口仲有好多洋葱粒去調味!青口同個汁好襯,令到青口好好味。大隻既青口,令到每舊都好肥美飽滿,食落更有口感!另外仲配大一盤薯條,熱辣辣炸好。岩哂我地慢慢傾計!我地仲叫左個紫菜芝士熔岩包🧀🧀本身諗住唔係好餓,所以叫啲無咁大份既野食下……點知原來係咁大份咁多!!😳😳呢次真係大件事!賣相好靚!芝士熔岩包:睇見就邪惡!滿滿既芝士🧀🧀芝士更燒一燒過表面,令到佢更加香濃!配料方面有:炸雞x4,炸雞脾菇x2,炸魷魚x2,炸年糕,炸翠玉瓜,泡菜,紫菜炸雞 好味!雞肉嫩滑,果然係招牌菜。再沾芝士醬,令到口感更好味!炸年糕,好煙韌。好有嚼口。本身年糕無味,要配芝士醬先得!食到最後其實都好飽!但都切少少個麵包食先!麵包軟棉棉吸收左芝士醬。食落好濃郁。可惜芝士已經凍左。如果熱

今日同好友出來見面😺朋友搵左一間食韓國野既餐廳。

朋友好鐘意食青口!點知餐廳又新出左青口菜式。
岩哂佢。佢即刻話要叫😝

無幾耐就上菜喇!!哇!原來好大鍋架!
而且同出面既青口唔同。呢度特別大隻!
一鍋仲要有成十幾隻。

佢呢個叫:牛油馬格利青口煲。

大隻既青口,令到每舊都好肥美飽滿,食落更有口感!

另外仲配大一盤薯條,熱辣辣炸好。岩哂我地慢慢傾計!

我地仲叫左個紫菜芝士熔岩包🧀🧀
本身諗住唔係好餓,所以叫啲無咁大份既野食下……
點知原來係咁大份咁多!!😳😳呢次真係大件事!

賣相好靚!

芝士熔岩包:睇見就邪惡!滿滿既芝士🧀🧀
芝士更燒一燒過表面,令到佢更加香濃!

配料方面有:
炸雞x4,炸雞脾菇x2,炸魷魚x2,炸年糕,炸翠玉瓜,
泡菜,紫菜

炸雞 好味!雞肉嫩滑,果然係招牌菜。
再沾芝士醬,令到口感更好味!

炸年糕,好煙韌。好有嚼口。
本身年糕無味,要配芝士醬先得!

食到最後其實都好飽!但都切少少個麵包食先!
麵包軟棉棉吸收左芝士醬。食落好濃郁。
可惜芝士已經凍左。如果熱d會更好。

仲叫左壼:水果柚子茶🍵
放左粒乾冰落去,會霧哂煙!好特別!
頭先食得太多油膩野,飲番呢杯野可以解一解膩。
好清新,少少甜又帶有少少酸。唔錯!

2018-04-10 147 views
今年4月請唔到大假去韓國賞🌸,確實有點失望!唯有在生日月大吃一頓獎勵一下自己,於是今晚就相約好友一同食韓國大餐啦!為了獎勵自己,當然要選擇坐得舒適而且又有景觀的餐廳啦!LCX 內的The Joomak會是一個好選擇呢!侍應為我們安排了窗口位,可惜今晚有郵輪停泊,否則可以看到美麗的夜景🌃他們除了主餐牌外,還有一個是全素的餐牌!飲品選擇也很多,聽日一早要返工,今晚就沒有選擇酒精飲品啦!水果柚子茶(二人份)🍹內附有多種水果,十分清新,酸酸甜甜,十分醒胃,幫助消化呢!牛油馬格利青口煲🐚一整煲盛了滿滿的青口,隻隻也十分巨大而肥美!一咬下去充滿淡淡的酒香及蒜蓉香味,是我食過最大隻的青口,愛海鮮的人不容錯過!原來餐廳用上韓國特產馬格利酒,再用牛油煮白醬青口,真的是十分清甜呢!🤤跟青口還附上炸蕃薯🍠新鮮炸起,熱辣辣的,食唔停口呢!羽衣甘藍煎餅絕新的配搭,但味道帶給我驚喜,比一般泡菜煎餅多了一份清新的感覺!韓式牛肉炒粉絲很有鑊氣,牛肉味濃,粉絲伴著淡淡的醬油及牛肉香氣,十分惹味呢!雪糕 • 提拉米蘇雪糕用上movenpick , 很香濃很rich ! 加上食的時候淋上特濃咖啡,真的完全像吃tiramis

他們除了主餐牌外,還有一個是全素的餐牌!

飲品選擇也很多,聽日一早要返工,今晚就沒有選擇酒精飲品啦!

水果柚子茶(二人份)🍹
內附有多種水果,十分清新,酸酸甜甜,十分醒胃,幫助消化呢!

牛油馬格利青口煲🐚

跟青口還附上炸蕃薯🍠
新鮮炸起,熱辣辣的,食唔停口呢!

羽衣甘藍煎餅

韓式牛肉炒粉絲

雪糕 • 提拉米蘇
雪糕用上movenpick , 很香濃很rich ! 加上食的時候淋上特濃咖啡,真的完全像吃tiramisu蛋糕的感覺!中和了雪糕的甜味,苦中帶微甜,真的是很夾呢!
今次真的是值回票價的生日晚飯,氣氛很好,食物質素佳,服務也有禮,大滿足呢!