2018-02-25 3166 views
過了個暖暖的農曆新年後,這幾天下點雨又乍暖還寒。看到餐牌有十分暖胃滋補的人蔘雞湯,還可以變成火鍋湯底,便跟閨蜜點了個暖暖身子。原來這韓式火鍋是近期的推廣,除了這人蔘春雞湯底外,還有純素仙人掌果卡邦尼湯底,不過後者在餐牌看上去是稠杰的少女粉紅色,膽小的我們還是選回了較傳統的前者。人蔘春雞湯鍋有很多杞子和紅棗伴著一條粗大的白人蔘,顏色吸睛之餘也令湯底味道十分濃郁,有人蔘的甘苦得來也帶點微甜。西班牙春雞飽滿,雖是春雞但肉多而嫩滑,皮也沒有因為滾湯的關係而破爛。味道也吃得出是新鮮雞,沒有雪藏味。春雞內裡釀了些黏稠的糯米飯,不會多得喧賓奪主,令人覺得太飽滯;卻也能保持傳統的風味和做法,且糯米飯吸收了蔘雞湯的精華,也很值得吃。把雞吃得七七八八,騰空些位子便可以開始淥食物了。火鍋料可以散點,也可以點較為豐富的拼盤。在蔬菜、韓牛和龍蝦之中,我們選了龍蝦拼盤,包括:原隻龍蝦、日本生蠔、美國肥牛、豬腩片、五蔬豬肉腸、自家製泡菜墨魚滑和鯪魚滑、冰菜、羽衣甘藍、南瓜、紫薯、豆結和粟米。龍蝦很是鮮甜,淥熟後肉質彈牙爽口,不過以原隻龍蝦的看頭來說,可以吃的部分較少。生蠔有大概七八隻,是出乎意料的多,肉身飽滿滑溜,

人蔘春雞湯底+龍蝦豐盛拼盤

生蠔有大概七八隻,是出乎意料的多,肉身飽滿滑溜,沒有腥味,很不錯的吃。

龍蝦豐盛拼盤
肥牛很有肉味,豬腩肉爽口,兩者均不會太多脂肪。
五蔬豬肉腸在暗淡的燈光下不太察覺其特別,吃下去味道也似是普通的脆皮腸。

自家製的魚滑反而有驚喜,兩者都十分彈牙,墨魚滑的彈牙程度更甚。加添泡菜後有點爽脆的咬口,酸酸辣辣的味道配合魚滑的鮮味更為豐富,實在很不錯。

龍蝦豐盛拼盤
這裡配給的蔬菜也不是一般如白菜仔等的火鍋菜,反而是少見的冰菜和super food羽衣甘藍。冰菜看上去有些像是水珠般黏在菜葉和菜莖上,但淥燙過後還是會有,菜味淡但勝在非常爽脆,很是新奇。羽衣甘藍營養價值非常高,但一般用來做沙律或是就這樣烚熟後仍難以掩蓋其草青苦澀味。反而淥在這蔘雞湯鍋中,人蔘紅棗的甘甜中和了羽衣甘藍的青澀味,變得十分容易入口,是我吃過的羽衣甘藍中做法最出色的一個。

日本綠皮南瓜粉甜不在話下,但原來紫薯片用來當火鍋配料也很合適。要留意紫薯切成片後其實很快熟透,如果在鍋裡放太久了會溶掉,便吃不到甜美軟腍的紫薯了。
豆結像是腐竹的質感,較為腍身,因此下鍋後很快便可以吃,吸湯程度也很強,吸收了湯底的精華。
粟米則是還好,相比起南瓜和紫薯則沒那麼清甜,但火鍋有粟米總會覺得飽足一點。

雖然拼盤註明是二人份量,但兩個女生其實會很飽,如果三人分享則剛剛好,性價比也會高一點。

下了這麼多海鮮和肉類後,湯鍋變得十分濃味。加上店員加的是純湯而不是熱水,沒有溝淡且水份不斷在熱力下蒸發,所以最後的湯底會是比較鹹。想嚐湯的話,建議一開始吃雞時便要呷,味道真的很不錯。

在海運大廈LCX的舖位就有盡覽維港景色的極大優點,加上窗台放置的小燈泡裝飾,根本就是浪漫,無論是情人來個燭光晚餐,或是閨蜜姊妹們把酒談心都是一流。我們一邊聊、火鍋一邊滾,且看窗外的繁華夜景,像是可以暫時於繁囂之中抽離一下,隔岸觀火,心靈也暫且能得到慰藉。
$437 (Dinner)
  • 人蔘春雞湯底
2018-02-25 54 views
已經食過Joomak好幾次,因為個人蔘雞湯火鍋真係好入味Joomak只要有預約就已經好快可以入座但唯一可惜嘅係食左咁多次都坐唔到窗口位對海景我同親朋友去都淨係叫個set人蔘雞湯火鍋,因為兩個人食已經好足夠了,如果三個人食要另外加餸先會飽一上菜就已經有個人蔘雞湯,但人蔘雞湯最好唔好即刻食,要等佢煲耐少少個湯會再入味好多!!!!!因為煲耐少少雞肉會超容易拆開而且並保留雞味,雞肉非常柔嫩細滑,同埋個湯會變到非常濃味其實入到去真係最主要係食個人蔘雞湯,所有餸其實真係配角,就算有我最鍾意嘅龍蝦都係咁講!因為龍蝦擺入人蔘雞湯裏便龍蝦味就已經唔出粹水食到個質感,但不得不講就係個菜.....我個人唔鍾意個菜,因為個菜有一陣強烈嘅草青味,而且無論煮左幾耐都會有所以去joomak真係食個人蔘雞湯,真係識幾多次都唔會厭
已經食過Joomak好幾次,因為個人蔘雞湯火鍋真係好入味

所以去joomak真係食個人蔘雞湯,真係識幾多次都唔會厭

2018-02-24 72 views
過年前,今晚來到海運大廈逛街,知道附近有間韓國食肆,便早點吃飯,免得和其他人迫。可能因為早來,被安排坐在靠窗位置,當時有艘郵輪停泊著看不到海景,好彩吃飯途中就離開,可以享受無敵海景。裡裝修很有韓國特色,而座位都很寛闊。人參春雞湯底$295,春雞份量都不少,雞肉不會靭,雞湯湯底清甜,人參味道甘香,仲有大量的紅棗、杞子,感覺好保身,用來吃火鍋,效果一流。龍蝦豐盛拼盤$498,新鮮龍蝦、日本生蠔、美國肥牛、豬腩片、豬肉腸、泡菜墨魚滑、泡菜鯪魚滑、冰菜、羽衣甘藍、南瓜、紫薯、豆結、栗米片。龍蝦很新鮮美味,生蠔是廣島的,雖然細小,不過蠔味重,想不到吃到大半盤,都已經幾飽。第一次吃韓國火鍋,用人參雞湯做湯底,感覺不錯,下次有機會再試其他。

裡裝修很有韓國特色,而座位都很寛闊。

1K
2018-02-24 48 views
天氣凍最岩打邊爐. 港式有d 打厭左, 今次過黎試下韓式邊爐店員安排左窗邊位,大玻璃窗就係維港夜景,真係好靚係呢個view 食飯更加enjoy人蔘春雞湯底 $295雞湯底好香濃, 有蔘同紅棗香. 一上黎我同fd 已經忍唔住飲左2大碗,足料既湯係唔同d,真係好好飲.雞肉已經煲得出味, 筷子輕輕一夾已經可以輕易夾出肉. menu 話用左西班牙無激素走地雞. 走地雞煲湯最大好處係無咁肥, 肉質較為結實.雞皮薄薄一層依附係肉上, 中間無任何多餘油脂, 即使煲完湯亦不見厚厚雞油浮面. 感覺幾健康龍蝦拼盤 $498龍蝦肉好彈牙而且厚肉,食得出好新鮮大贊另外欣賞個冰菜同羽衣甘藍,好鮮嫩. 平時好少食呢款菜,原來打邊爐咁match仲有豬腩片就覺得都係燒岩d,怕肥唔敢食太多😂肥牛,腸普通啦仲有泡菜墨魚同鯪魚滑,泡菜味太重蓋過其他味,好似食泡菜丸咁.另外,呢度加湯會加原本湯水,所以湯愈熬愈濃稠,菜料就吸左湯味道就更濃郁. 如果到多d 菜就好啦

店員安排左窗邊位,大玻璃窗就係維港夜景,真係好靚

係呢個view 食飯更加enjoy

人蔘春雞湯底 $295

龍蝦拼盤 $498

龍蝦肉好彈牙而且厚肉,食得出好新鮮
大贊

仲有豬腩片就覺得都係燒岩d,怕肥唔敢食太多😂肥牛,腸普通啦

2018-02-22 216 views
老公最愛食火鍋,每次都食傳統的火鍋, 今次黎到尖沙咀LCX的< The Joomak>, 帶佢品嚐不一樣的創意韓式健康火鍋~ 店舖非常寬闊舒適, 窗邊位仲可以望住無敵維港海景, 我地好lucky可以坐窗邊位, 周圍的佈置以木及一d玻璃燈為主, 文青中帶著浪漫的感覺~ 呢度逢星期一(假期除外)全日供應“90分鐘火鍋放題”, HK$248/位(2位起)~ 限時90分鐘的火鍋放題, 已經包左湯底(2選1)、五穀之選(3選1)、 以及20多款的任選火鍋配料~ 湯底方面選擇左比較罕見又有特色的 <素.仙人掌果卡邦尼湯底> 屬於健康輕盈的素湯底,淡淡的粉紫色, 用左天然食材仙人掌花果及豆奶調製而成,不含人造色素 濃郁的豆奶香味中帶點淡淡的仙人掌果酸, 口感清新,仲有豐富的菇菇添~ 20多款的任選火鍋配料有肉類、丸類、餃子、菜等… 我比較鍾意<美國黑豚豬腩片> 大大塊肥瘦均勻,肉質粉嫩~ 另外仲有特級美國肥牛~ 另外必點推介<自家製泡菜墨魚滑&泡菜鯪魚滑> 自家製新鮮彈牙又爽口,平時我好少食鯪魚滑, 但混合左泡菜又唔錯~ 仲
老公最愛食火鍋,每次都食傳統的火鍋
今次黎到尖沙咀LCX< The Joomak>
帶佢品嚐不一樣的創意韓式健康火鍋~

店舖非常寬闊舒適,
窗邊位仲可以望住無敵維港海景,
我地好lucky可以坐窗邊位,
周圍的佈置以木及一d玻璃燈為主,
文青中帶著浪漫的感覺~

呢度逢星期一(假期除外)全日供應“90分鐘火鍋放題”,
HK$248/位(2位起)~

限時90分鐘的火鍋放題
已經包左湯底(2選1)、五穀之選(3選1)、
以及20多款的任選火鍋配料~

湯底方面選擇左比較罕見又有特色的
<素.仙人掌果卡邦尼湯底>
屬於健康輕盈的素湯底,淡淡的粉紫色,
用左天然食材仙人掌花果及豆奶調製而成,不含人造色素
濃郁的豆奶香味中帶點淡淡的仙人掌果酸,
口感清新,仲有豐富的菇菇添~
素.仙人掌果卡邦尼湯底

20多款的任選火鍋配料有肉類、丸類、餃子、菜等…

我比較鍾意<美國黑豚豬腩片>
大大塊肥瘦均勻,肉質粉嫩~
另外仲有特級美國肥牛~
美國黑豚豬腩片

另外必點推介<自家製泡菜墨魚滑&泡菜鯪魚滑>
自家製新鮮彈牙又爽口,平時我好少食鯪魚滑,
但混合左泡菜又唔錯~
自家製泡菜墨魚滑&泡菜鯪魚滑

仲有<皇牌韓式年糕>、<素山葵芝士丸>、<芝士豆腐>
皇牌韓式年糕幼滑爽口
芝士豆腐口感彈牙
素山葵芝士丸流心芝士帶少少wasabi辣味

菜類方面雖然選擇唔多,但一般火鍋店好少見,
營養豐富、口感特別的<羽衣甘藍>
仲有口感爽脆的<水晶冰菜>等~

當然唔少得<韓國午餐肉、辣韓式餃子>

五穀之選(3選1)我地選擇左<韓國四彩手拉素麵>
韓國四彩手拉素麵

飲品方面加HK$38就有free flow
我地就選擇加HK$88可以free flow 31款韓式飲品
包括燒酒、馬格利酒、Cocktail、雪沙、水果茶等等~
要推介呢度的雪沙系列,非常幼滑,
超級大的一杯,份量十足!

<紅棗草莓雪沙>
香濃的草莓味,冰沙中啖啖紅棗碎,正~

<人蔘蜜糖雪沙>
淡淡的人蔘香味配上甜甜的蜜糖,
口感清新~
人蔘蜜糖雪沙
2018-02-05
$340 (Dinner)
素.仙人掌果卡邦尼湯底
美國黑豚豬腩片
自家製泡菜墨魚滑&泡菜鯪魚滑
人蔘蜜糖雪沙
2018-02-21 2396 views
港式台式火鍋就打得多, 韓式火鍋真係未食過, 經過呢間韓食店知道有韓式火鍋, 新一年就咩都要試下啦餐廳面積唔算細, 昏暗燈光配合K-POP, 一邊食一邊"UN", 好有FEEL呀行入內有窗口位, 望住海景食又會否再好FEEL D呢?!  預岩時間仲可以睇埋幻彩詠香江, 雙重享受火鍋湯底選擇有兩款, 我地鍾於傳統要了人蔘春鷄湯底 ($295)黑色器鍋湯面上有紅棗及杞子, 紅黑配, 加埋條人蔘, 畫面好靚, 滾起就食得!當然第一時間要飲頭啖湯, 湯底幾清又唔會有層鷄油, 蔘味幾濃, 杞子又甜, 飲完感覺幾舒服!韓菜講求養身, 餐廳選用西班牙無激素走地鷄, 話明係春鷄, 唔會太大隻, 但兩個人食係足夠嘅!鷄皮唔厚, 無咩脂肪, 肉質算嫩滑, 點少少鹽調下味, 一貫人蔘鷄湯食法!鷄身內釀入糯米及粟子, 增加飽肚感完成了咁蔘味嘅人蔘鷄湯後就可以開始火鍋時間火鍋盤方面有三種選擇, 海鮮/素菜/韓牛, 見到"韓牛"兩個字已經出現心心眼, 一於選擇呢個韓牛拼盤 ($498/2人用)食材相當豐富, 包括:頂級1++韓牛 (大)自家製泡菜墨魚滑及自家製泡菜鯪魚滑鮮雪耳羽衣甘藍, 粟米件, 紫薯, 南瓜,

人蔘春鷄湯底

鷄身內釀入糯米及粟子, 增加飽肚感

完成了咁蔘味嘅人蔘鷄湯後就可以開始火鍋時間

食材相當豐富, 包括:
頂級1++韓牛 (大)
自家製泡菜墨魚滑及自家製泡菜鯪魚滑
鮮雪耳
羽衣甘藍, 粟米件, 紫薯, 南瓜, 豆結及脆皮芝士腸

頂級1++韓牛 (大), 肉色艷紅, 整齊舖滿整個碟, 份量都唔少
頂級1++韓牛

為左保持肉質口感, 切成薄片, 只需十零秒就轉晒色, 肉味超濃, 肉質嫩滑, 單食夠肉味, 點少少特製醬汁, 酸甜味道都好好味!

加鮮雪耳, 食時剪開一舊舊, 雪耳索晒人蔘鷄湯味, 食時要小心熱湯, 但兩者配合好鬼夾

自家製泡菜墨魚滑及自家製泡菜鯪魚滑, 前者口感偏腍未夠彈牙, 泡菜味偏重; 後者就食到好香鯪魚肉味, 兩款用黎做火鍋配料都OK!
自家製泡菜墨魚滑及自家製泡菜鯪魚滑

豆結亦係鮮腐皮打成結, 亦似鮮雪耳咁索入蔘鷄湯, 為淡味嘅豆結加添味道; 另外粟米件及南瓜亦夠鮮甜, 加埋超級食物羽衣甘藍, 各方面嘅營養都顧及到!

韓國就連火鍋都好注重養身, 佩服...........佩服.......!!

另外呢度仲有韓式飲品, 下次黎可以試下飲下嘢, 食下其他食物都唔錯喎!

人蔘春鷄湯底
2018-02-17 1946 views
一年前到JooMak吃火鍋,記憶猶新,面對住日落海景用餐,美食美景相伴,人生一大樂事也。重臨舊地幾番新,餐廳內座位分佈已改變,座位不再面向海面。最可惜的是用餐當天有一艘船停泊在海上,遮擋著太陽,欣賞不到夕陽美景。這次也是吃火鍋,同樣是人蔘春雞湯底 $295標榜選用西班牙無激素走地雞,食客可安心享用人蔘雞湯好喝,蔘味濃郁,加上紅棗杞子分外滋補春雞嫩滑,根本就可以當作一道菜吃龍蝦豐盛拼盤 $498配料相當豐盛,素葷各佔一半,新鮮龍蝦鮮甜彈牙! 日本生蠔、美國肥牛和豬腩片質素也不俗自家製泡菜墨魚滑及鯪魚滑有新意,帶點酸辣,個人較喜歡泡菜墨魚滑蔬菜方面有南瓜、紫薯、粟米,還有我最愛的冰菜和羽衣甘藍 這個龍蝦豐盛拼盤菜肉比例平均,十分健康,不錯!飲品方面朋友點了二人份量的 柚子. 韓shake,店員會在客人面前調配cocktail,把柚子汁、橙汁、梳打水、rum酒攪拌搖勻,味道微微酸甜很清新酒味不太明顯,大有驚喜,推薦!貪新鮮的我點了新奇有趣的 黑蒜拿鐵,以黑蒜、蒜汁、備長炭粉、蒜鹽、杏仁奶製成,蒜味沒想像中濃烈,不過黑蒜與杏仁奶的組合不討好,呷了兩口便放棄了總的來說對這豐盛火鍋很滿意,留意到J

這次也是吃火鍋,同樣是人蔘春雞湯底 $295
標榜選用西班牙無激素走地雞,食客可安心享用
人蔘雞湯好喝,蔘味濃郁,加上紅棗杞子分外滋補
春雞嫩滑,根本就可以當作一道菜吃

龍蝦豐盛拼盤 $498

龍蝦豐盛拼盤
蔬菜方面有南瓜、紫薯、粟米,還有我最愛的冰菜和羽衣甘藍
這個龍蝦豐盛拼盤菜肉比例平均,十分健康,不錯!
酒味不太明顯,大有驚喜,推薦!

黑蒜拿鐵

總的來說對這豐盛火鍋很滿意,留意到JooMak餐牌中增添了大量美味素食,讓素食者能有更多選擇,同時希望香港人吃得更健康,支持!

2018-02-05
2018-02-15 197 views
平常吃火鍋,湯底選擇一向多,但都不外乎是較中式,如沙爹湯、蕃茄湯、芫茜皮蛋湯等等,較特別的可能有冬蔭公或泡菜湯,Joomak的湯底卻是人參雞和仙人掌果卡邦尼湯。韓國餐廳可以打邊爐已經很神奇,湯底還那麼罕見,非試不可。選擇了人參雞湯,原來不只是人參雞湯底,是一整份人參雞,鍋裡放了一隻完整的春雞,內裡再釀滿糯米飯。就像吃雞煲那樣,吃完隻雞,再打邊爐,一鍋兩用。以為是火鍋湯底,藥膳味不會重,但除了較鹹外,跟一鍋普通的人參雞沒有分別,人參還放了不少呢!即使不吃火鍋也可以單點來吃。雞肉因是春雞,所以一點也不老不硬,挺嫩。打邊爐材料選了龍蝦拼盤,沒那麼多油污染湯底,可以一直喝雞湯。拼盤十分豐富,有一整隻龍蝦、生蠔、兩款海鮮滑、肥牛、豚肉片、腸仔、大量蔬菜,每款數量不多,但勝在多種類,最適合甚麼也想吃的我。最喜愛吃泡菜墨魚滑,墨魚滑肉拌了不同的海鮮粒和泡菜,泡菜味很突出,十分惹味。龍蝦肉很爽口彈牙,雖然不是十分大隻,但也啖啖肉,蝦頭有不少膏,但因為開邊,放進鍋裡後就全部不見了。還有最近大熱的羽衣甘藍和餐廳很少供應的冰心菜,打破了我對火鍋食材的印像。最後,再剩一碗湯喝,已經不是人參雞味了,但也十分鮮味

人參春雞湯
打邊爐材料選了龍蝦拼盤,沒那麼多油污染湯底,可以一直喝雞湯。拼盤十分豐富,有一整隻龍蝦、生蠔、兩款海鮮滑、肥牛、豚肉片、腸仔、大量蔬菜,每款數量不多,但勝在多種類,最適合甚麼也想吃的我。最喜愛吃泡菜墨魚滑,墨魚滑肉拌了不同的海鮮粒和泡菜,泡菜味很突出,十分惹味。龍蝦肉很爽口彈牙,雖然不是十分大隻,但也啖啖肉,蝦頭有不少膏,但因為開邊,放進鍋裡後就全部不見了。還有最近大熱的羽衣甘藍和餐廳很少供應的冰心菜,打破了我對火鍋食材的印像。最後,再剩一碗湯喝,已經不是人參雞味了,但也十分鮮味。
紅棗草莓雪沙
這是朋友的飲品。名字奇怪,我一點想試的衝動也沒有。朋友卻說味道不錯,因有紅棗的關系,感覺是養生的飲品,但它是雪沙,所以這是會對身體好還是差呢?
黑糖玫瑰花茶
較保險的花茶,雖然沒驚喜,但卻滿足我的需求,緩解疲勞,舒散心情,散發鬱氣。
黑糖玫瑰花茶
整餐也非常不韓國,但當中又有些韓國元素。吃多了傳統韓國食物,當大家慢慢開始感厭倦時,這類創新韓菜的出現可以為韓國料理扳回一城,還迎合了香港人冬天喜歡打邊爐的取向,心思十分細膩。希望之後再來吃時,可以有更多的特色fushion菜。
2018-01-25
$500 (Dinner)
  • 龍蝦拼盤
  • 人參雞湯
喺社交平台見到呢間韓國餐廳有任食放題 諗住黎試一試 點知去到問職員話無 得散叫~喺周末下午茶時間入到餐廳 人流不算多 可即刻入座 環境燈光比較柔和首先飲品先到水果覆盆子果醋賣相不錯  充滿仙氣~  味道比較淡  未感覺到醋味  果味一般之後沙律喜愛健康素食的朋友會鐘意  濃濃芝麻油拌勻沙律    加埋香甜的芒果  仲有牛油果🥑  令整個沙律🥗色澤&口感多元化跟住就喺主菜:韓式打邊爐素·仙人掌🌵果卡邦尼湯底好特別的湯底 個菇外形特別煲左耐都仲喺咁爽口  職員話湯㡳可以飲  喺豆漿黎  味道的確有豆味  仲有芝士味 幾好飲  龍蝦豐盛拼盤龍蝦喺幾新鮮 彈牙  其他配菜都唔錯  最特別有冰菜  幾新鮮  個人覺得味道尚可韓式煮魚湯湯幾清甜有味  最後飯後甜品🍮士多啤梨奶凍素食朋友之選  唔會太甜雪糕Tiramisu 齋啡醬倒入雪糕喺畫龍點睛之作  除左帶出冧洒提子味雪糕外  又中和左雪糕甜度  又有咖啡味  甜而不漏

首先飲品先到

韓式煮魚湯
士多啤梨奶凍
雪糕  Tiramisu
2018-02-10
$440 (Tea)
Celebration
Birthday
雪糕  Tiramisu
2018-02-10 1512 views
寒流襲港,加上韓流襲港,食火鍋係不二之選,不過韓式火鍋就真係初體驗。之前冬天跟團去韓國旅行,係有食火鍋嘅,不過只係一堆肉喺個醬油湯鍋入面,食唔出韓國特色,最韓國feel只係又扁又重嘅金屬筷子、金屬碗餐前嘅泡菜同埋調味嘅辣醬。今晚就食到真正韓風火鍋啦。【週一90分鐘火鍋放題$248/位 兩位起】逢星期一(假期除外)全日供應嘅,已包括湯底(二選一)、五穀之選(三選一)同埋任選火鍋配料。飲品又係超抵,加$38就有free flow,若果加$88就係free flow 31款韓式飲品,有酒精嘅包括燒酒、馬格利酒、葡萄酒、冰Storm (Cocktail),仲有無酒精飲品例如雪沙、果茶等等。湯底【人蔘春雞湯底】凈係呢個湯底已經值回票價,散叫係$295一個架。寫明係選用西班牙無激素走地雞,有無激素我條脷就唔會分析到,但雞肉真係好嫩滑,唔會因為煲耐咗而「嚡」身,絕對係靚春雞嚟。湯底味道香甜,但就冇乜人蔘嗰種苦味,較容易入口。【柚子可可雪沙】雪沙嘅高度係隻杯嘅一倍,好壯觀。為防止「雪崩」,上枱之後一定要飲咗一部份先。柚子味道濃郁,冇因為係free flow而偷工減料。【土耳其蘋果茶】茶壺茶杯都係透明玻

湯底

【土耳其蘋果茶】茶壺茶杯都係透明玻璃,相當精緻。蘋果茶味道清新,仲有一小瓶蜜糖可以自己調節甜度。

任選火鍋配料
【水晶冰菜】菜類選擇唔多,不過當中就有羽衣甘藍同水晶冰菜呢兩款火鍋中較少見嘅菜。冰菜近年大hit,口感非常特別,爽脆兼入口慢慢溶化。之前食過都係凍食,但原來淥完嚟食都依然保持爽脆,再加甜甜嘅湯底,另有一番風味。

左【素山葵芝士丸】;右【芝士豆腐】

【素山葵芝士丸】半溶狀態嘅芝士再加輕微嘅wasabi辣味,少少刺激但完全唔嗆喉。雖然細細粒入口容易,但半溶芝士好熱架,要小心食。

【芝士豆腐】食落口感彈牙似魚蛋多過似豆腐,豆香味唔突出令我懷疑其實係咪魚蛋嚟⋯

【特級美國肥牛】肥牛係捲起嚟但原來攤開都幾大塊,嫩滑又夠晒肥美。

【美國黑豚豬腩片】又係大大塊,肉味豐富。

【自家製泡菜蝦滑】、【自家製泡菜墨魚滑】以泡菜製作夠晒韓風,辣度適中亦唔會搶走蝦/墨魚味道。

【韓國午餐肉】厚切,而且淥完都唔會散開,味道有少少煎出嚟嘅午餐肉咁香口,食得出係靚午餐肉嚟。

五穀之選
【素芝士紫菜飯】食晒所有火鍋配料就可以放入鍋度煮。每啖飯都係溫熱嘅香濃芝士味,大滿足。

今晚最lucky嘅係餐廳安排咗我地坐近窗口位置。寒冬中,欣賞維港璀璨夜景,歎住暖笠笠嘅火鍋,感覺溫暖幸福,將Monday Blue嘅鬱悶心情一掃而空。

2018-02-09 143 views
今次同朋友黎試咗呢間尖沙咀海港城嘅餐廳,以韓式fusion菜為主打,咁所以啲配搭都比較新穎。裝修嗰啲唔多講,直接入主題啦。落完單先來左個cocktail,叫做爆谷荔枝·韓shake,材料有爆谷糖漿、荔枝肉、梳打水同埋冧酒。上枱時有埋個shaker,店員會響你面前製作埋杯特飲。製作出嚟個效果真係驚為天人,我未飲過咁難飲嘅cocktail。嗰陣爆谷糖漿嘅怪味真係令我有些少想作嘔,基於唔想浪費之下,我飲咗半杯到都真係頂唔順。同朋友兩人叫咗三款嘢食,味到都真係麻麻。有個泡菜煎餅,冇乜特別亦唔係煎得特別脆,泡菜味又唔濃。個韓式烤辣豬肉就比較正常,用啲菜包住嚟食都算係OK嘅,豬肉味道都係用經典韓式辣醬整。跟住呢一個菜式都幾經典,個名叫泡菜海鮮炸豆腐湯配蒜蓉包,飲落淨係得一陣番茄味,好似飲緊番茄湯咁。但係竟然個餸名係冇番茄呢個字。咁泡菜味究竟去咗邊呢?可能係我地選擇差啦,揀咗啲最唔好食嘅嘢。不過我諗我再返嚟食嘅意欲都唔大啦。

2018-01-19
$200 (Dinner)
1K
這星期寒風襲港,最想吃熱燙燙的火鍋温暖一下。<Joomak>推薦的是韓式火鍋,以人蔘雞湯做湯底,滋補又暖身,令人躍躍欲試。 餐廳走型格路線,Joomak的金黃色燈牌,十分耀眼。經過狹長走廊,維港夜景盡收眼底,一邊打火鍋,一邊欣賞璀璨夜色,浪漫又愜意!火鍋放題限時90分鐘,人均消費$248,有人蔘雞湯及仙人掌果卡邦尼湯底2款,有二十款配料任選,我們已經急不及待了! 紅棗草莓雪沙 $88紅棗草莓雪沙是令人驚喜的組合,草莓味香濃,冰沙中有紅棗碎,酸果香中帶紅棗蜜甜,令人甜思思。吃完熱火鍋,再呷一口的感覺冰爽、吸引。黑糖玫瑰花茶 $88花茶充滿玫瑰花瓣,入口玫瑰幽香洋溢,加入適量的黑糖,感覺寧神靜氣,濃甜蜜意。人蔘春雞湯底點菜不久,人蔘雞鍋便隆重登場,原隻春雞浸泡在杞子清湯中,熱霧傳來陣陣蔘香,令人食慾大開! 未正式打火鍋前,先嚐嚐清湯,湯底有豐富的紅棗、杞子及准山等,滋養潤喉,雞肉能輕易分開,口感軟嫰無比,熱湯入口十分甘甜。雞隻內塞滿糯米,吸收了雞湯精華,啖啖黏糯、窩心。特級美國肥牛吃完雞湯後,開始點配料打火鍋,特級美國肥牛大片、肥美,輕輕一涮,肉質嫰紅軟腍,吸收了蔘雞上湯,
紅棗草莓雪沙 $88
黑糖玫瑰花茶 $88
特級美國肥牛
吃完雞湯後,開始點配料打火鍋特級美國肥牛大片、肥美,輕輕一涮,肉質嫰紅軟腍,吸收了蔘雞上湯,牛味特別香濃,根本不用沾上醬料,已經十分滋味。
更多火鍋配料陸續有來,芝士腸、韓式魚糕、南瓜片、粟米餃子及自家製泡菜蝦滑等。芝士腸芝士流心,魚糕薄片彈牙,自家製泡菜蝦滑最特別,鮮味中帶淡淡泡菜香,口感滑溜。
到晚上八時正,同場加映<幻彩詠香江>,畫面七彩瑰麗,坐在玻璃窗旁,用餐氣氛極佳!
芝士豆腐是必食推介,滑溜彈牙的豆腐,中央填滿芝士軟心,味道"芝"味窩心! 南瓜片超級香甜;韓國年糕滾至圓碌碌,口感煙韌,滋味停不了。
火鍋配料中,水晶冰菜是十分特別的,冰菜表面結晶體是鹽份,輕灼數下,品嘗到爽脆多汁的口感,味道帶有天然鹹味,是特別的健營之選。總括而言,人蔘雞湯火鍋有噱頭,吃後滋補、暖笠笠,加上窗外夜景點綴,用餐氣氛優雅,令人印象難忘。
2018-02-07
$360 (Dinner)
2018-02-08 92 views
每次經過LCX都覺得這間韓式餐廳十分吸引,今天放工後終於有機會和朋友來嚐嚐了!餐廳最入的位置是可以看到維港夜景!情侶晚上來是絕對適合!天氣冷冷的,所以想吃個火鍋呢!看到有個火鍋韓牛拼盤的套餐$498同時看到有人蔘春雞湯底 $295又忍不住點了。這個人蔘雞是選用西班牙無激素走地雞,肉質不會韌,加了紅棗和杞子很整個湯底都十分香甜。而值得一提的是它中間的糯米飯,吸收了所有湯底的精華後便更好吃了!我個人喜歡先吃畢人蔘雞湯後才吃其他火鍋配料,那麼我便可以多喝碗雞湯了,哈哈。火鍋配料選了韓牛拼盤 $498。頂級1++韓牛薄薄一片,有差不多幾十片,兩至三人吃是十分足夠的。而且牛味十足,質感不會太軟稔鬆散,其實是會令人忍不住一塊接一塊的吃完。韓牛上加了一大塊雪耳,像奶白色的花般放在鮮紅的牛肉上。雪耳用來煮糖水我是有試過的,但用來當火鍋就真的是第一次。如果你喜歡吃硬身的便不用淥太久,如果想要軟身一點的可以增加放在煲內的時間。而如果放久了的話會很容易融掉,其實也不用怕,因為對女士來說雪耳是有美容功效呢!自家製泡菜墨魚滑和自家製泡菜鯪魚滑都用兩條類似竹筒的東西放著,用匙浸過熱水後輕輕一刮便很輕易分成一小塊。
餐廳最入的位置是可以看到維港夜景!情侶晚上來是絕對適合!

天氣冷冷的,所以想吃個火鍋呢!
看到有個火鍋韓牛拼盤的套餐$498
同時看到有人蔘春雞湯底 $295又忍不住點了。
火鍋配料選了韓牛拼盤 $498。

韓牛上加了一大塊雪耳,像奶白色的花般放在鮮紅的牛肉上。
雪耳用來煮糖水我是有試過的,但用來當火鍋就真的是第一次。

個人較喜歡墨魚滑,因為泡菜味會相對上更能突顯。
如果是鯪魚肉的話,泡菜的味道相對上會較淡。

蔬菜方面有冰菜、羽衣甘藍、粟米、紫薯和南瓜等。
冰菜用作火鍋對我來說比較新鮮,平時多數作冷盤想吃多於熱食,感覺有趣呢。

豆結用作吃火鍋是必定好吃的,整條豆結可以吸收火鍋湯底的精華,個人覺得是火鍋的靈魂人物呢!

整個火鍋都吃得飽飽的,如果三個人分享來吃應該更好。
2018-02-08 606 views
嫁作人婦的cc,因為家庭和工作關係,已經甚少有空與小妹一聚。新年將至,她,又剛轉了新工,故一早相約去她公司附近的The Joomak短聚閒聊。 時間一秒一秒地過去了,她,又遲到了﹗然而,當得知她在公司忙得不可開交,且患上感冒時,小妹,又不忍心責備她了﹗ 天氣極度嚴寒,既想暖笠笠,又想滋補養生,就聽從侍應的推介,要了新推出的韓式火鍋,再揀選一款貫徹素葷共融概念的火鍋配料。 火鍋湯底,cc擔心抱病在身,人參雞煲會太過補身,故要了另一款紫色的素.仙人掌果卡邦尼湯底$158,再配上少肉多菜的龍蝦豐盛拼盤$498。吃火鍋,好像是極邪惡的事。然而,配搭恰當,也可以是溫馴滋補的。 健康輕盈的素‧卡邦尼火鍋湯底,呈淡紫色的,予人高貴優雅之感。湯底以仙人掌花果和豆奶調製而成,採天然食材調色,不含人造色素。豆香濃厚豐郁不在話下,且滲出淡淡的仙人掌果酸,入口清新淡雅。據說,仙人掌花果含豐富氨基酸,具有抗氧化能力,且有清熱解毒,健胃潤肺之效,可幫助消減火鍋食物的燥熱火氣。喜歡打邊爐的朋友,以後也不用擔心多吃上火爆瘡了﹗ 龍蝦豐盛拼盤$498,有兩盤火鍋配料,第一盤有龍蝦、美國肥牛、豬腩片、羽衣甘藍和日

龍蝦豐盛拼盤$498,有兩盤火鍋配料,第一盤有龍蝦、美國肥牛、豬腩片、羽衣甘藍和日本生蠔。

第二盤有自家製泡菜墨魚滑、自家製泡菜鯪魚滑、豆結、冰菜、粟米、南瓜、紫薯和五蔬豬肉腸

冰菜,多在吃日本菜時出現,份量且多是一少掫的。打邊爐嚐冰菜,還有一大束,還是第一次,挺有驚喜的﹗

把冰菜放入湯底中數秒,搯出即吃,冰菜仍帶爽脆多汁,味鹹且帶天然蘋果酸味,又沾有湯底中的豆皮,味道豐富且獨特。

豆結和湯底中的菇菌,也是香滑好吃的。

粟米香甜飽滿。

五蔬豬肉腸皮脆香口,口感十足。

薄切豬腩片也毫不遜色,豬味香濃突出。

新鮮生猛的原隻龍蝦,肉質爽口鮮甜,且啖啖肉,十分滋味。日本瀨戶內海蠔飽滿肥美,可惜,我們把它放入湯底後,低頭密密吃,忘記了「蠔哥」的存在。最後,over-cooked,大大破壞了口感和食味。

另一款特色蔬菜,乃是被譽為「超級食物」的羽衣甘藍,既滋味又營養。

自家製泡菜墨魚滑和自家製泡菜鯪魚滑,混入香辣泡菜,且口感欠爽彈,小妹不太喜歡也﹗
2018-02-01
2018-02-08 347 views
火鍋成日都會食,尤其係天氣咁凍,都想食返啲熱辣辣嘅野暖吓胃。最近見到有間韓式火鍋,第一次見,一於book位試下。喺海邊食火鍋都係第一次,好彩一早訂左窗口位,望住個醉人海景,真係好正!對岸燈飾璀璨,加上窗邊嘅玻璃擺設同室內吊燈嘅倒影,整個構圖都好迷人,令人胃口大開。原來The Joomak主打新派韓國菜,用特色韓國湯底做火鍋。可惜湯底只有兩款選擇。我地揀左人蔘春雞湯底($295) ,用左西班牙無激素走地雞,食得放心。人蔘雞湯打邊爐我真係第一次!入面有兩條人蔘,蔘味中甘甜同微苦。成個湯都幾香濃,啖湯真係鮮甜到不得了!!!!入面係原隻雞,但就切走左雞頭同雞腳,好肥美,用筷子輕輕一夾,已經可以夾開啲雞肉,似係燉左好耐。不得不提既係入邊既糯米同栗子,香胾既糯米超正,仲要吸埋雞湯既精華,如果多d就好啦用高壓煲整出黎既雞肉保持到肉嫩多汁,而且骨頭都腍哂,正!火鍋料可以逐樣單點,性價比亦唔錯我地就揀左龍蝦豐盛拼盤($498),已經係二人份量 ,兩個木盒裝滿晒唔同食材,乜都有啲。原隻新鮮龍蝦已經斬件上,蝦殼亦已經扑碎左,蝦肉輕易食到,唔駛額外工具。仲有肥牛、豬腩片、蠔。日本生蠔有五件,厚身同脹卜卜,幾新

用高壓煲整出黎既雞肉保持到肉嫩多汁,而且骨頭都腍哂,正!

火鍋料可以逐樣單點,性價比亦唔錯
仲有肥牛、豬腩片、蠔。
日本生蠔有五件,厚身同脹卜卜,幾新鮮。
肥牛中上級數, 食落幾香幾嫩。
腩肉片第一次要黎打邊爐,本身冇乜味,覺得用黎配濃味食材會好d!
睇下佢蝦頭幾多膏

龍蝦肉唔係話好鮮味,但就冇雪味,似係新鮮龍蝦,夠爽口彈牙。
見到咁大隻龍拑啖啖肉好滿足

五蔬豬肉腸、南瓜、紫薯、豆結、粟米片,種類都唔少。
自家製泡菜墨魚滑、自家製泡菜鯪魚滑食唔出有泡菜,但就有一點點紅色嘅辣椒粉,只係少少辣調下味,唔會太辣。
羽衣甘藍係出名係廣為推崇嘅健康蔬菜,極高纖維,但今次呢啲就過老,過硬同有渣。
冰菜係好少見嘅火鍋蔬菜,亦係我近期至愛,口感獨特,輕盈爽脆。

個人參雞湯食到個人暖笠笠,又望到咁靚夜景,見佢依家仲有90分鐘任食,不過打邊爐90分鐘未必夠。
不過都可以黎試試既!希望下次都訂到窗口位啦!
  • 人蔘春雞湯底