2024-05-04 51 views
🇭🇰环境超棒的西式餐厅 旺角是香港最为繁华的地段,这家位于旺角的「The Pantry & Chips Republic」可以说是近期找到的最棒的一家西式餐厅了! 坐落于旺角中心里面,宽敞明亮而且环境特别小清新!他们家的菜品也超棒! 🐷法国猪腿配水瓜柳蜂蜜汁 猪肉的味道非常棒!完全没有腥味,酱汁调的特别好,香甜可口,考杂菜也非常新鲜,强推! 🐮煎牛排配煎蔬菜和烧肉汁 牛肉的肉质特别好,要的全熟,吃起来十分满足!煎蔬菜做的也十分入味,烧肉汁特别好! 🦐脆炸爆谷炸肉 炸肉炸的非常好吃,不油而且吃起来特别嫩口,强烈推荐! 🪽炸鸡翅配蜂蜜酱 鸡翅炸的特别香哈哈哈,配的沙拉也很好吃! 超级推荐这家店!
🇭🇰环境超棒的西式餐厅
🐷法国猪腿配水瓜柳蜂蜜汁
🐮煎牛排配煎蔬菜和烧肉汁
🦐脆炸爆谷炸肉
炸肉炸的非常好吃,不油而且吃起来特别嫩口,强烈推荐!
🪽炸鸡翅配蜂蜜酱
鸡翅炸的特别香哈哈哈,配的沙拉也很好吃!
超级推荐这家店!
Dining Offer
Tasting Event
2024-05-04 60 views
《Matcha Cream Pancake》呢到既疏乎厘班戟 絕對係夢幻級享受班戟好厚 但非常鬆軟fluffy搭配濃郁回甘既抹茶忌廉醬 帶黎醇厚茶香同嫩彈既抹茶蕨餅相輔相成🍵仲有紅豆🫘同脆米 口感層次豐富.《Sea Urchin & Scallop Linguine》上碟呈橙黃色 賣相好精緻 海膽同香煎帶子係重中之中🧡海膽鮮甜順滑順 帶子亦係好鮮美 表面帶焦香忌廉汁意粉非常濃郁creamy .《Sesame Tuna Kale Salad》勁多材料 好豐富而且好新鮮面頭輕烤過既芝麻吞拿魚 肥美鮮甜底層有好多雨衣甘藍🥬 大愛!! 媽爽脆仲有雜沙律菜、藜麥、小蘿蔔而青蘋果絲正正點出甜味🍏.《Black Truffle Cheese Chips》黑松露芝士汁薯條 邪惡之選🍟薯條金黃酥脆 淋上濃郁香溢既黑松露芝士汁忍唔住一條一條追住食 愛不釋手

《Matcha Cream Pancake》

《Sesame Tuna Kale Salad》
勁多材料 好豐富而且好新鮮
面頭輕烤過既芝麻吞拿魚 肥美鮮甜
底層有好多雨衣甘藍🥬 大愛!! 媽爽脆
仲有雜沙律菜、藜麥、小蘿蔔
而青蘋果絲正正點出甜味🍏

《Black Truffle Cheese Chips》
黑松露芝士汁薯條 邪惡之選🍟
薯條金黃酥脆 淋上濃郁香溢既黑松露芝士汁
忍唔住一條一條追住食 愛不釋手
呢排周圍發掘梳乎厘pancake🥞❤️留意到呢間位於旺角東MOKO既The Pantry & Chips Republic都有好出名既pancake食😋cafe位置咁方便,決定要黎試試🥰Cafe既設計充滿歐陸風既格調🌿環境舒適企理,服務態度都唔錯💚除左甜品之外,仲有好多野食🫶🏼 意粉、Burger、ADB、薯條、飲品⋯咩都想試下😚我地當日6點半去到,已經有唔少食客入座了,果然係人氣cafe☕️❥ Double Mac 酸青瓜雙層安格斯芝士牛肉漢堡 $135Burger既款式有好多🍔我地叫左Double Mac!Burger好厚身,安格斯牛肉大大份,牛味香濃,唔會煎到好老好乾身😍連埋酸青瓜🥒同埋鹹鹹香香既半溶芝士一齊食😝味道好夾,口感好滿足🥰❥ Sea Urchin & Scallop Linguine $178好creamy滋味既意粉🍝🤎配有海膽同帶子,好正!海膽好鮮甜~帶子微微煎過,好厚身,食落夠彈牙😋每條意粉都沾滿忌廉汁,甜甜地🤤一啖又一啖好滋味🤩💗✨❥ Banoffee Creme Brulee Pancake $119Pancake口感非常鬆軟🥹食落有空氣感🥞面頭有層脆脆既焦糖,好
呢排周圍發掘梳乎厘pancake🥞❤️
cafe位置咁方便,決定要黎試試🥰

Cafe既設計充滿歐陸風既格調🌿
環境舒適企理,服務態度都唔錯💚

Burger既款式有好多🍔我地叫左Double Mac!

好creamy滋味既意粉🍝🤎
配有海膽同帶子,好正!
海膽好鮮甜~帶子微微煎過,好厚身,食落夠彈牙😋
每條意粉都沾滿忌廉汁,甜甜地🤤一啖又一啖好滋味🤩💗✨

Pancake口感非常鬆軟🥹食落有空氣感🥞
面頭有層脆脆既焦糖,好香口!
雲尼拿吉士醬好creamy而唔會膩,連埋pancake一齊食味道一流~(≧▽≦)/~
伴碟仲有香蕉同少少拖肥醬,口感豐富!
Pancake整體既水準好高😍

❥ 焦糖鮮奶咖啡 $48
入口好順滑,幾重奶味,整體唔會過甜,大大杯咖啡好滿足💕

❥ 石榴青檸梳打 $48
平時比較少見到石榴味💚
大大杯,好清新解渴👍🏻
另外仲有d石榴果肉,可以咬下豐富口感🤣
2024-04-25
Dinner
今次我地去左旺角東火車站既新世紀廣場行街,呢個商場都好大,好多野睇同好多野食,仲有個室外遊樂場比小朋友玩,我地就揀左呢間西餐廳食飯啦😛餐廳門口幾張枱有d室外feel,入到去比較多2人枱,不過拼埋一齊都可以變成大枱,而客人身後有個位擺袋,幾好既服務😬Maple Bacon Cheese Burger($105)跟薯條或沙律(+$25)呢個漢堡包可以加$25成為餐,可以選擇配薯條或者沙律,我就揀左配沙律,一來冇咁熱氣,二來呢度既薯條有好多口味,另外再叫一份仲好,漢堡包既材料有安格斯牛肉,楓禁漿煙肉&芝士,賣相幾靚,size適中,煙肉係濃底脆脆既,同漢堡包好夾,塊牛肉都好多汁🍔🥗Sea Urchin & Scallop Linguine($178)呢個意粉就有新鮮海膽,香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁,d餸幾有日式風味,海膽一d都唔腥,碟意粉勁多汁,我自己就好鐘意多醬既意粉,所以呢個意粉我好滿意👏🏻三重芝士醬薯條($53)呢度好多唔同口味薯條,我就係個芝士控,揀左呢款三重芝士醬薯條,佢個三重芝士係芝士醬,芝士粒同芝士粉,一次過有曬唔同味道🍟🧀The Pantry's Pancake($108)Pan

三重芝士醬薯條($53)

The Pantry's Pancake($108)
Pancake我地揀左原味既,賣相好靚,冇點糖漿已經好好味,食落好香既蛋味,口感軟綿綿,加埋糖漿就更正🥞

薄荷朱古力奶昔($58)
薄荷味既奶昔比較少見,入口有好清新既薄荷味,飲完醒神曬🤩

呢間餐廳我覺得甜品飲品方面比較突出,主食都有唔錯既水準,店員既服務態度好好,會不時幫手加水同埋收碟,值得一讚👍🏻
2024-04-23
Dinner
2024-05-01 71 views
嗰日過嚟MOKO玩完順便食埋晚飯見價錢合理環境又幾舒服就試試佢Sour Cream Works Chips $55酸忌廉配埋牛油果醬真係perfect match!同炸薯條呢啲油膩嘅食物配埋係最夾😋Crunchy Panko Prawns $78呢個爆谷蝦真係非常脆口脆漿夠薄而且入面蝦肉大大舊點埋個homemade香蒜蛋黃醬好正White Wine Mussels $79呢個藍青口煮得剛好個茴香白酒忌廉汁味道亦非常適中如果可以我想要多兩片多士撈埋啲汁😂😂Pull Pork Lasagna Roll $142千層麵通常都係用牛肉做夾層呢間餐廳就用咗慢煮手撕豬肉+酸椰菜非常特別配埋香草蕃茄汁同勁多芝士超好食!Iron Grilled Flank Steak $192齋睇賣相已經好靚牛扒夠肉味煎得亦剛好下面啲烤蔬菜配埋肉汁好解膩👍🏻
嗰日過嚟MOKO玩完順便食埋晚飯
見價錢合理環境又幾舒服就試試佢

Sour Cream Works Chips $55
酸忌廉配埋牛油果醬真係perfect match!
同炸薯條呢啲油膩嘅食物配埋係最夾😋

如果可以我想要多兩片多士撈埋啲汁😂😂

Pull Pork Lasagna Roll $142
千層麵通常都係用牛肉做夾層
呢間餐廳就用咗慢煮手撕豬肉+酸椰菜非常特別
配埋香草蕃茄汁同勁多芝士超好食!

Iron Grilled Flank Steak $192
齋睇賣相已經好靚
牛扒夠肉味煎得亦剛好
下面啲烤蔬菜配埋肉汁好解膩👍🏻

• Pull Pork Lasagna Roll
2024-05-01 49 views
今天與朋友到the Pantry & Chips Republic吃晚餐,可能晚上較為多人,所以被安排在戶外的位子。🌟Chicken & Cheese Quesadilla 雞肉份量很多,可配上tomato Salsa跟牛油果醬一齊食🌟Seafood Linguine我個人就鍾意加入tabasco一齊食呢個意粉🌟Black Truffle Cheese Chips 薯條係粗薯,偏軟身🌟Matcha Cream Pancake這間餐廳的甜品較為出色,Matcha Cream Pancake內有抹茶忌廉醬,紅豆,脆米及抹茶蕨餅,有兩件疏乎厘班戟,班戟充滿了空氣感,口感鬆軟,充滿蛋味,綠茶cream 都做得唔錯,偏苦澀但有綠茶味~紅豆亦剛好中和了綠茶的苦澀味。石榴青檸梳打,有粒粒石榴,唔會好甜,食完PANCAKE飲返啖,不但清新又解膩!

🌟Seafood Linguine
我個人就鍾意加入tabasco一齊食呢個意粉
🌟Black Truffle Cheese Chips
薯條係粗薯,偏軟身

🌟Matcha Cream Pancake
在Openrice 食評講到The Pantry 的疏乎厘和意粉好好味,周圍食的愛玩小生當然要來一試:1️⃣Pink Strawberry Pancake:網上熱爆的疏乎厘,這款士多啤梨口味,個人更加推薦!擁有鮮美的士多啤梨,配上士多啤梨忌廉和醬,味道清新甜美。班戟鬆軟厚實,搭配士多啤梨的酸甜,口感豐富。提提大家,製作時間需要30分鐘,所以要預早下單啦!2️⃣Sea Urchin & Scallop Linguine:海膽和帶子是愛玩小生的至愛,意大利麵將兩者結合在一起,加入蟹肉和忌廉汁,尤其醬汁,完美呈現出濃郁的海鮮風味。不過,份量就有少了一點。3️⃣Pull Pork Lasagna Roll:這款千層麵結合了慢煮手撕豬肉、酸椰菜和香草番茄汁芝士,呈現出豐富的層次和風味。慢煮的豬肉質地柔軟,而且豬肉份量超多,帶有深厚的肉味,搭配酸椰菜和芝士,口感豐富而美味。4️⃣白酒青口:以白酒炒煮青口,酒的香氣提味,青口鮮嫩多汁,鮮味濃郁。喜歡吃青口的朋友可以試試。📍The Pantry旺角東站MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖

1️⃣Pink Strawberry Pancake:

3️⃣Pull Pork Lasagna Roll:

4️⃣白酒青口:

📍The Pantry
旺角東站MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖
2024-04-26 66 views
開心果控必睇!Sea Urchin & Scallop Linguine海膽和帶子都好新鮮,意粉汁好鮮甜好掛汁,意粉都好有咬口,煮得剛剛好!海膽食落都唔腥~Buttermilk chicken salad烤雞扒唔會好大塊,但食落都幾嫩滑,但牛油果份量真係有啲少🥹得2小粒,仲有煙肉、溫泉蛋、羅馬生菜,撈埋溫泉蛋黎食勁好食!Pan fried halibut比目魚雖然唔大條,但都幾嫩滑,而且配埋紅椒蕃茄醬,松子仁,芒果莎莎幾種配搭食條魚感覺好特別!都幾surprised!Premium pistachio milkshake 呢個係抱住試伏嘅心態叫~點知開心果味好濃好好飲!而且唔係太甜!開心果控一定要試吓!
開心果控必睇!

Buttermilk chicken salad

Pan fried halibut

Premium pistachio milkshake
 一路都好鍾意食The Pantry既梳乎厘pancake~今次黎食試下其他甜品,一樣都係水準以上!所以黎到一定唔可以錯過佢地既甜品!1️⃣ Sea Urchin & Scallop Linguine($178) 海膽忌廉汁好creamy🤤面頭一塊海膽,仲有兩大粒帶子、蟹肉同埋紫菜絲。賣相同味道都好正!  2️⃣Calarami Squid Ink Pasta($142) 墨汁意粉係個意粉本身就係黑色既,唔洗驚食到成嘴黑曬😂個汁好特別,係芥末籽忌廉汁,食落mustard 味道同忌廉口感融和,配上番茄莎莎,食多啲都唔會覺得膩,  3️⃣White Wine Mussels($70) 白酒汁青口配上烘過既多士,多士一定要點個汁食😋  4️⃣Buttermilk Chicken Waffle($120) 炸雞大塊,另外窩夫都有兩大塊,一切落去果下已經feel都佢外層既脆身,另外配上蜜糖芥末醬,唔錯👍下次會想試埋佢甜食既窩夫。  5️⃣Apple Crumble French Toast($98) 最中意既甜品環節~French toast好鬆軟浸滿蛋漿。用刀輕輕切,就可以輕鬆切開😄配上紅莓脆脆、肉桂蘋果同埋雲呢
Calarami Squid Ink Pasta
3️⃣White Wine Mussels($70)
White Wine Mussels
白酒汁青口配上烘過既多士,多士一定要點個汁食😋
Apple Crumble French Toast
最中意既甜品環節~French toast好鬆軟浸滿蛋漿。用刀輕輕切,就可以輕鬆切開😄配上紅莓脆脆、肉桂蘋果同埋雲呢拿雪糕,可以搭配到唔同組合既食法~
White Wine Mussels
Apple Crumble French Toast
SEA URCHIN & SCALLOP LINGUINE$178呢個海膽汁意粉都幾好食😻意粉相當之掛汁😙仲有濃郁嘅忌廉味🤩配搭咗煎帶子😍同埋海膽😀成個組合都唔錯NEW ZEALAND LAMB CHOPS🐑 $258佢個份量大到好似食緊牛扒😃咁有少少so😂但係可以接受😗配搭喺蕃茄同埋啲瓜🤩都幾開胃☺️另外仲可以配搭佢嘅秘製醬汁THE  PANTRY’S  MATCHA PANCAKE🥞$119聽聞呢一間最出名係食呢個pancake☺️果然係冇介紹錯😍佢本身個pancake唔算好甜😀配搭抹茶嘅cream😊非常之好食😀再可以加埋闕餅😎紅豆同埋士多啤梨😍整體係比較重蛋糕嘅感覺多過疏乎厘空氣感😊有淡淡的蛋香BAILEYS‘S & CREAM🥃$70超邪惡😆少少甜😍但係配搭朱古力醬同埋甜酒🙂相輔相成😎幾好飲

NEW ZEALAND LAMB CHOPS🐑 $258

BAILEYS‘S & CREAM🥃$70
超邪惡😆少少甜😍但係配搭朱古力醬同埋甜酒🙂相輔相成😎幾好飲
2024-04-25 55 views
係IG見到有其他人分享依間餐廳😙,好似都幾唔錯,今次就同同事去咗食午餐,睇吓好唔好食!-🍴雞扒, 牛油果醬, 酸忌廉&芝士漢堡🍔 配薯條🍟($128)漢堡包都幾大個🤤,雞扒都有個包咁大個,保證每一啖都有雞肉。牛油果醬🥑同酸忌廉依個組合唔會令人失望,配埋個雞肉一齊食,冇得輸🤭!除咗雞扒,仲有生菜同蕃茄🍅,令到成個包唔會咁膩!薯條係偏向粗身,見到有連薯仔皮🥔,炸得好香脆,仲有一小碟茄汁可以點嚟食!-🍴Flat White☕️ (+$10)咖啡嗅落好香,見到心心拉花🤍,個人都好開心。除咗飲到咖啡嘅香,仲有牛奶🥛帶出順滑嘅口感!-🍴是日餐湯(跟餐)午巿套餐可以揀是日餐湯或者沙律,今次餐湯係南瓜湯,感覺一般🙊,下次可以試吓沙律。
🍴Flat White☕️ (+$10)
🍴是日餐湯(跟餐)
2024-04-25
Lunch
同一間餐廳,你可以吃多少次呢😆? 只要是喜歡的話,我可以吃⼀萬次吧🤣!! 今天我又去旺角的 ☕️𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐭𝐫𝐲吃晚餐啦,有⼀段時間沒來,人氣依舊呀!☆ 炸雞窩夫🧇$𝟏𝟐𝟎大大件炸雞,非常酥脆,皮脆肉嫩。窩夫是脆脆的口感,吃多也不膩。☆ 炸雞翼配蜜糖是拉差醬🍗$𝟕𝟐炸雞翼同樣不俗,雞翼入味,炸得香脆,蘸醬更惹味。☆ 安格斯牛肉闊條麵🍝$𝟏𝟑𝟐牛肉醬相當好吃😍,肉質軟腍又有咬口,配上彈牙闊條麵,好吃~☆ 凱撒沙律🥗$𝟗𝟔沙律菜新鮮爽脆,鹹香惹味,值得一叫!
同一間餐廳,你可以吃多少次呢😆?
只要是喜歡的話,我可以吃⼀萬次吧🤣!!
炸雞窩夫🧇$𝟏𝟐𝟎

炸雞翼配蜜糖是拉差醬🍗$𝟕𝟐

炸雞翼同樣不俗,雞翼入味,炸得香脆,蘸醬更惹味。
☆ 安格斯牛肉闊條麵🍝$𝟏𝟑𝟐

牛肉醬相當好吃😍,肉質軟腍又有咬口,配上彈牙闊條麵,好吃~
☆ 凱撒沙律🥗$𝟗𝟔

沙律菜新鮮爽脆,鹹香惹味,值得一叫!
2024-04-24
2024-04-24 63 views
係有幾中意食先會再食?仲要叫返一樣差唔多嘅野?😂 有無食過沙田新城市廣場既Butlery?唔去沙田可以黎moko嘅 the pantry 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ADB每朝都有得食幾好😝✨ 新鮮海膽.香煎帶子.蟹肉海膽忌廉汁意粉 ✨ 三重芝士薯條 以上兩樣係多數會叫✨ tiramisu pancake 🥤 薄荷朱古力 $58次次黎都叫ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ THE PANTRY & CHIPS REPUBLIC 📍 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖◇◇◇◇◇◇◇◇◇

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

次次黎都叫

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

THE PANTRY & CHIPS REPUBLIC

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
旺角去邊區都好方便🚊🚖🚌,約朋友食飯就啱曬。今次就約咗朋友食位於旺角東站moko嘅The Pantry & Chips Republic。呢間餐廳都係主打啲fusion西餐😆,Pancake同其他甜品。Tiramisu Pancake pancake超大舊👍,將pancake整到tiramisu蛋糕咁嘅味真係好創新☺️,淋埋楓糖漿落去又香甜🍁又有咖啡香☕!一切落去香濃蛋漿標曬出嚟,真係睇到都流口水🤤。海膽帶子意粉😋係呢度嘅招牌菜,呢兩樣名貴海鮮份量唔少🏆,絕對畀足料!叫得做招牌菜,真係唔係到到有,呢碟fusion意粉真係值得試試!漢堡🍔都好有水準!Maple Bacon Cheeseburger 最勁嘅就係maple bacon🤫。哎呀又唔小心講咗個秘密出嚟!Maple bacon令到一個安格斯漢堡多咗一份香甜,係真係又有焦香又有甜。相信係佢哋嘅絕招!🫢最後大家嚟到一定要試奶昔🥇,我自己好鍾意飲奶昔,又冰涼又有濃厚嘅口感,超正!呢度奶昔有好多味道,我就試咗薄荷朱古力味🍫🌿,下次經過真係會買杯嚟飲。旺角地點咁方便大家經過或者特登嘅人嚟食都可以,The Pantry & Chips Repu

旺角地點咁方便大家經過或者特登嘅人嚟食都可以,The Pantry & Chips Republic絕對唔會令你失望!👏👌
tiramisu pancake

• CrunkyPankoPrawns脆炸爆谷蝦肉
  • Maplebaconcheeseburger
  • tiramisupancake
2024-04-23 32 views
今次嚟到moko食靚靚西式甜品,當然會食埋晚飯啦,餐廳裝修精美,光線好充足,內外都有大玻璃景色可以睇,每張枱都有一半黐住長長的梳化位,喺度食飯好relax,我哋嗰日早到,之後人流都好滿Sea Urchin & Scallop Linguine 海膽和帶子都好新鮮,個意粉汁係用蟹和海膽淆出嚟,好鮮甜裏面仲有好多蟹肉,意粉亦都煮得剛剛好,成個意粉味道都好新鮮,賣相都好好 ☺️Maple Bacon Cheese Burger (Add chips)安格斯牛肉好厚肉,裏面好juicy,肉嘅質地亦都好嫩滑,唔會有筋,煙肉炸得好香脆但係又唔會好乾,佢嘅醬汁係用楓葉糖漿再加埋芝士,口感好豐富,另外 on the side 我們加了薯條,薯條即叫即炸,香脆熱辣辣,好味 😁Matcha Cream Pancake Pancake 我們叫了後上,如果凍咗嘅話好快變硬,這款 pancake主打係綠茶,上面鋪滿一層用綠茶打嘅cream,配埋 pancake 一齊食好軟熟,唔會太甜,另外亦有紅豆和士多啤梨配料,我就先吃士多啤梨,後吃紅豆,唔同嘅配料夾pancake食會好唔同,好似食緊幾款甜品咁 😆Banoffe

Matcha Cream Pancake

Banoffee Creme Brulee Pancake
這款 pancake 主打係焦糖,pancake 好軟熟,即叫即煮,配埋焦糖和香蕉夾埋一齊食,可以食到唔同嘅味道,所有生果都好新鮮,完成甜品,成餐飯好完滿 🥰