小女唔係好食得辣,不過見到呢間好出名既川菜,都想一試。成都冒菜(原味)因為叫左原味,呢個係雞湯湯底既冒菜。雞湯清清地,但係就好鮮美。冒菜入面既送不同時間有所不同,今次有金菇、蘿蔔、滑牛肉、豆腐、芽菜等種類都好豐富。牛肉軟滑順口,每種材料都好入味,送飯一流。香江回鍋肉老闆娘好熱情介紹好多款唔同既送比我地,在推介下我地嗌左回鍋肉。唔同於坊間大塊肉片,呢間既肉片較小,不過更加惹味。我地嗌左小辣,濃濃醬香味,仲好有鍋氣!自家製羅漢果茶聽落去就覺得好養生,岩曬我地啦!味道清甜回甘,係搭配川菜不二之選❤️

小女唔係好食得辣,不過見到呢間好出名既川菜,都想一試。

成都冒菜(原味)

香江回鍋肉

自家製羅漢果茶
2023-06-21
2023-06-20 42 views
今日去咗鰂魚涌呢間「紅館」食小菜,就比我搵番兒時食大排檔嘅回憶。鮮蝦雲吞雞有雞湯或者麻辣湯底揀,因為朋友啱啱傷風好返,所以就叫咗個雞湯底。雲吞入面有兩隻大大嘅鮮蝦,非常彈牙有口感!另外雞件相當鮮嫩,肉質幼滑,而且仲有白菜做底,非常之低碳👍🏻!鑊氣豉椒炒蜆蜆肉嫩滑鮮嫩,搭配豐富的豉椒醬汁,口感香辣,鑊氣十足,令人回味無窮。希望下次朋友好返嘅時候可以再同我嚟多次試吓呢度嘅重慶水煮魚、紅油雲吞雞、麻辣手撕雞等等,因為其實我都幾鍾意食辣😋!

鮮蝦雲吞雞

鑊氣豉椒炒蜆

• 鮮蝦雲吞雞
  • 鑊氣豉椒炒蜆
2023-06-19 74 views
⌇紅 館“ 🦪 “ 油鹽水豆腐煮蜆( $ 1 2 8 )蜆同豆腐份量都非常大份 老闆娘話係每日係街市新鮮揀 油鹽水既煮法可以保留翻海鮮既鮮甜 如果覺得味道太淡 豆腐撈埋口水雞既辣油超正啊👅“ 🐣 “ 紅油口水雞( 半隻 $ 1 1 8 )紅油口水雞係佢地既招牌菜之一 可以自己選擇辣度 一尼到睇份量雖然係半隻雞但係份量都吾野小 大量香蔥芝麻調味 好正 一食落已經有辣油既香味 食多幾舊之後 嘴唇同口腔開始慢慢感受到麻麻地 麻香好入味 夠曬過辣癮 而且雞肉都好嫩滑 哩個價錢實在係物超所值😻“ 🍜 “ 清雞湯薯粉( $ 2 8 )薯粉原本都跟雞湯上 加埋口水雞既辣椒油 辣辣地好好食😙“ 🍚 “ 白飯 ( $ 1 2 )口水雞撈白飯一樣好食!朋友係附近返工 介紹話鰂魚涌既紅館好食 餐廳有啲試大排檔飲啤酒既風格 有吾同配啤酒/白酒既組合 而且價錢合理親民 平時出去食川菜真係冇咁抵 食物都選擇都有好多好岩食 老闆好好人 仲請我地飲左兩shot大曲酒 平時小飲中國白酒既第一次試大曲酒 52%酒精飲落都有少少啃嫁 不過食辣野大杯酒大塊肉 確實係幾過癮🤣 瀘州老窖係中國濃香酒既發源地 獨特既醇香 配搭麻辣
⌇紅 館

“ 🦪 “ 油鹽水豆腐煮蜆( $ 1 2 8 )
油鹽水豆腐煮蜆

“ 🐣 “ 紅油口水雞( 半隻 $ 1 1 8 )
紅油口水雞

“ 🍜 “ 清雞湯薯粉( $ 2 8 )
薯粉原本都跟雞湯上 加埋口水雞既辣椒油 辣辣地好好食😙

“ 🍚 “ 白飯 ( $ 1 2 )
口水雞撈白飯一樣好食!

朋友係附近返工 介紹話鰂魚涌既紅館好食 餐廳有啲試大排檔飲啤酒既風格 有吾同配啤酒/白酒既組合 而且價錢合理親民 平時出去食川菜真係冇咁抵 食物都選擇都有好多好岩食 老闆好好人 仲請我地飲左兩shot大曲酒 平時小飲中國白酒既第一次試大曲酒 52%酒精飲落都有少少啃嫁 不過食辣野大杯酒大塊肉 確實係幾過癮🤣 瀘州老窖係中國濃香酒既發源地 獨特既醇香 配搭麻辣既川菜非常出色🍻
大曲酒

紅館
🌶️鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
🍞#foodraah_qb
2023-06-14
Type of Meal
Dinner
大曲酒
窄巷中既一間小店,入到店內已經陣陣麻香味,一聞就知道呢度主要食川菜,又香又麻,惹味。—✦埋單:$319/ 2人 (連加一)—✧四川麻椒雞(半隻) $108俾蔥蓉淹沒左既雞,可想而知都幾入味,不過相對就偏油;雞係好滑,然後麻味會慢慢滲透返出黎。.✧煲仔酸菜魚(龍脷柳)$158唔鍾意腥、唔識吐骨、只想要少少魚味既人,呢個就幾適合你。好少用龍脷柳同煲仔上既酸菜魚,味道係幾香,但本身龍脷柳質感偏鬆散,如果鍾意傳統酸菜魚,就應該揀返滑魚片。留意返呢個係冇寬粉係底,自己預返點餸份量。.✧自家製羅漢果茶(無添加糖)$12食呢啲小菜一定會想飲下野,但下下飲汽水啤酒會好肥,羅漢果茶又健康又解渴,幾好既選擇。

✦埋單:$319/ 2人 (連加一)

✧四川麻椒雞(半隻) $108
✧煲仔酸菜魚(龍脷柳)$158
✧自家製羅漢果茶(無添加糖)$12
性價比高川菜 選擇多元化 口味豐富 平民又好味🍜水煮魚魚嘅肉質好滑,而且冇雪藏味配埋啲麻麻辣辣嘅湯汁,啱晒夏天無胃口嘅時候食 魚香茄子煲估唔到魚香茄子入邊仲有埋肥瘦均勻嘅豬肉,配埋鹹魚嘅香味的茄子勁入味好啱送飯,而且鹹鹹香香咁非常惹味沙嗲金菇肥牛煲呢個係靜靜雞食大排檔,必食嘅菜式之一沙嗲味同牛肉非常之咁㗎,而且佢嘅牛肉係肉滑牛,所以識落唔會好擦鞋,再加埋金菇嘅口感一流靜靜雞話你知 餐廳食物都有得揀辣嘅程度可以同餐廳講聲 要幾辣有幾辣而且每樣餸嘅份量都好大 靜靜雞兩個人都食唔晒😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💵💵💵💵——————————————————店舖資料📍 鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖#小菜 #煲仔菜 #中國白酒 #隱世小店 #鰂魚涌 #大排檔 #川菜 #平民價 #滋味 #theredcuisine #紅館川菜 #紅館 #chilli #spicy #quarrybayfood #酸菜魚 #煲仔菜

性價比高川菜 選擇多元化
口味豐富 平民又好味

🍜水煮魚
魚嘅肉質好滑,而且冇雪藏味
配埋啲麻麻辣辣嘅湯汁,啱晒夏天無胃口嘅時候食

魚香茄子煲

沙嗲金菇肥牛煲
呢個係靜靜雞食大排檔,必食嘅菜式之一

靜靜雞話你知 餐廳食物都有得揀辣嘅程度

💲減荷包指數 💸💵💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

鰂魚涌海堤街的小巷內有一間紅色門面簡單裝修的川菜「紅館」從外望進去都份外熱鬧小小的店舖擠滿了開心愉快的客人絕對要試一下這邊的招牌菜紅油口水雞🐔🐔麻辣控必點:麻味十足、紅油香口配上滿滿辣椒、芝麻、花生雞肉亦非常滑身🤤特別喜歡麻辣味沒有遮蓋雞肉的味道沙嗲金菇嫩牛肉煲🍲喜歡金菇全部是撕好一小段一小段牛肉片份量超級多不像坊間只做肥牛煲吃起來,肉質更加結實好吃到白飯也想添加多一碗蒜香炒白菜仔🥬簡簡單單清炒亦非常惹味6點後大支裝啤酒更加有買一送一優惠夏天不妨啤一啤🍻🍻🍻特別喜歡餐廳的氣氛💓老闆夫婦真的超級Nice
鰂魚涌海堤街的小巷內
有一間紅色門面簡單裝修的川菜「紅館」
從外望進去都份外熱鬧
小小的店舖擠滿了開心愉快的客人

絕對要試一下這邊的招牌菜

紅油口水雞🐔🐔
麻辣控必點:麻味十足、紅油香口
配上滿滿辣椒、芝麻、花生
雞肉亦非常滑身🤤
特別喜歡麻辣味沒有遮蓋雞肉的味道

沙嗲金菇嫩牛肉煲🍲
喜歡金菇全部是撕好一小段一小段
牛肉片份量超級多
不像坊間只做肥牛煲
吃起來,肉質更加結實
好吃到白飯也想添加多一碗

蒜香炒白菜仔🥬
簡簡單單清炒亦非常惹味

6點後大支裝啤酒更加有買一送一優惠
夏天不妨啤一啤🍻🍻🍻

特別喜歡餐廳的氣氛💓
老闆夫婦真的超級Nice
2023-06-13 46 views
What a good find! I've never ventured into the little alleyways of quarry bay so I was nicely surprised with dinner at @the_red_cuisine. We got the deep fried mantous which had a nice crisp to them, the scrambled egg with marinated lamb, and one of their signature Claypot fish with pickled vegetables. They also have a buy one get one free deal so it was a great reprieve from a hectic work day.
📍#紅館 (海堤街) (鰂魚涌)鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖♡人均消費: $377 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️位於鰂魚涌嘅紅館,就喺街角小巷入面,裏面都有唔少外國遊客~ 老闆熱情好客,會拿出白酒邀請你小酌一杯,鐘意食辣飲酒既可以一試。✨#招牌酸菜魚(滑魚片)💰$198呢度嘅招牌菜就係煲仔酸菜魚。酸菜魚滑魚片口感鮮美,酸辣爽口,令人垂涎欲滴,瓦煲上菜時,湯汁滾燙,送飯一流✨#四川椒麻雞(半隻)💰$108四川椒麻雞非常香蔥油味,口味香口麻辣,半隻雞兩個人食剛剛好。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#紅館 (海堤街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

♡人均消費: $377 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#招牌酸菜魚(滑魚片)💰$198

✨#四川椒麻雞(半隻)💰$108

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-06-08 39 views
鰂魚涌這家小店曾入選新假期十大必試推薦.ᐟ 雖然舖位小小在巷子裡,但辣味、鑊氣驚人,比起連鎖餐廳這之而無不及𝙁𝙤𝙤𝙙重慶水煮魚 龍利柳 $158首先份量已經超大,一大碗約有三人份,差不多啖啖魚肉,超嫩口。選了中辣,香口過癮,不愧是招牌油鹽水豆腐煮蜆 $128這個也極好吃、蒜味很香,豆腐、蜆肉全部也很入味~剛上枱時一整鍋咋咋聲,老闆娘說是每天早上新鮮買的蜆,怪不得味道鮮甜𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨老闆娘私人請喝大曲酒,小小一shot,辣味更提升♡水煮魚質素弓向參差,這家是真心的好吃,辣朋友介紹返.ᐟ

𝙁𝙤𝙤𝙙
重慶水煮魚 龍利柳 $158

油鹽水豆腐煮蜆 $128

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
老闆娘私人請喝大曲酒,小小一shot,辣味更提升♡

水煮魚質素弓向參差,這家是真心的好吃,辣朋友介紹返.ᐟ
2023-06-08 16 views
鰂魚涌地道隱世川菜小館-紅館,提供多款麻辣惹味川菜,加上大排檔惹味小炒,人氣滋味香辣水準出色👍🏻麻辣控必食🌶選用上乘嘅新鮮食材,炮製原汁原味家鄉風味川菜🥳煲仔酸菜魚招牌煲仔酸菜魚🐟用煲仔上嘅酸菜魚真係第一次食,非常特別🍲首創特色瓦煲上枱,完美留住溫度及鮮味🤩可以選擇龍利柳或者滑魚片🐟我揀咗龍利柳,肉質細嫩👍🏻魚肉入味😛 配上花椒、辣椒乾、酸菜及大豆芽,成個酸菜魚辣得嚟又唔會太膩👍🏻湯底濃郁,酸味帶鮮,令人開胃😛另外原煲麻辣煲仔菜仲有好多選擇,好似重慶水煮新鮮蜆、鮮蝦雲吞滑雞、香爆辣子雞、酸菜肥腸等等,都係會用煲仔上🍲口水雞紅館必食推介之一嘅紅油口水雞🐔有半隻同一隻選擇,雞身色澤鮮麗,肉質鮮美😛辣度可以選擇大、中、小辣,餐廳選用四川高原嘅辣椒、花椒🌶️自家提煉嘅辣椒醬,惹味十足😝上面仲有芫荽、花生粒、芝麻碎等等🤩味道層次豐富,辣中帶香、香中帶麻😚

煲仔酸菜魚

口水雞

2023-06-07 26 views
唔知大家又鐘唔鐘意食辣呢我真係好鐘意係啲橫街小行搵嘢食尤其係辣嘢今次要為大家介紹既係 - 紅館紅館係位於鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖餐廳主打食川菜 辣嘢為主今次重點推介都係個水煮魚佢真係CP值起高個魚片除左勁滑之外入面有超多芽菜 而啲芽菜係勁索辣味依家每位入座既朋友仔都會送返shot中國既白酒俾大家有興趣就bookmark定啦Location: Quarry BayPrice : $100-$200/p.pEnvironment (10 is chill): 6/10Yummy (10 is delicious): 7/10
唔知大家又鐘唔鐘意食辣呢

有興趣就bookmark定啦

Location: Quarry Bay
Price : $100-$200/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
位於鰂魚涌的紅館,是一家性價比極高的四川菜館。這裡的特色是大部分菜式都是麻辣,非常適合喜歡吃辣的人。今天我點了四川椒麻雞和野生椒炒爽豬肚,配上送的白酒,讓我對這家餐廳的印象更加深刻。四川椒麻雞是這裡的招牌菜,椒麻味道非常突出,麻辣鮮香,雞肉鮮嫩多汁,入口即化。野生椒炒爽豬肚也是非常好吃,爽口豬肚搭配辛辣的野生椒,口感十分清新。除此之外,這裡的菜式也有不少經典的川菜,如水煮魚、麻婆豆腐等等,每一道菜都是麻辣鮮香,令人回味無窮。除了菜式,這裡的服務也非常好,熱情周到,讓人感受到家的溫馨。而送的一杯白酒更是令人驚喜,與麻辣的菜式相得益彰,讓人回味無窮。總之,紅館是一家非常值得推薦的四川菜館,菜式麻辣味道十分突出,配上送的白酒,更是讓人愛不釋手。如果你想品嚐正宗的四川菜,那麼紅館絕對是一個不容錯過的好去處!
位於鰂魚涌的紅館,是一家性價比極高的四川菜館。
這裡的特色是大部分菜式都是麻辣,非常適合喜歡吃辣的人。

四川椒麻雞是這裡的招牌菜,
爽口豬肚搭配辛辣的野生椒,口感十分清新。

2023-05-24
Type of Meal
Dinner
話說識我既人都知道我超級鍾意食🌶️川菜,所以我介紹得既川菜一定沒有錯。一直以來都有間位於鰂魚涌的隱世🌶️川菜——紅館,一直係我最愛❤️之一,因為有點隱世,平時少過去所以少食🍽️今日咁岩係呢頭做野,一定要再去食番夠本😋首先食川菜,點少得點啤酒🍻清涼下,而且呢度啤酒買一送一,好抵飲,而且用戰鬥碗🥣飲,真係好🈶️風味,氣氛超好👍🏻開胃前菜:招牌麻辣大波波魚蛋($27/3 粒)超級大粒彈牙,用來送酒剛剛好🤪🍺主菜:1. 香江回鍋肉$1082. 重慶水煮紐西蘭🇳🇿羊肉$168就呢兩個送,已經夠曬送飯送啤酒🍻,唔係講玩笑,回鍋肉超夠火候🔥,而且味道唔止一般好味😋係超級好味,甚至連裡面配菜及蒜頭🧄都超級好味🤤水煮羊肉更加沒得頂😋呢度無論水煮任何菜式,都係必食選擇,小柔強烈推薦呢間紅館,絕對食完番唔到轉頭😋😛🤪
今日咁岩係呢頭做野,一定要再去食番夠本😋
主菜:
1. 香江回鍋肉$108
2. 重慶水煮紐西蘭🇳🇿羊肉$168
2023-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
上2次介紹過另外2間兄弟酸菜魚,今日就嚟試吓隱世川菜「紅館」試吓全港首創瓦煲仔上的酸菜魚,朋友仲話小辣都比平時辣,依家就睇吓究竟有冇料到!🔥首創煲仔招牌酸菜魚(龍利柳/滑魚片) $158/$198今次揀咗中辣,唔食得辣嘅朋友建議小辣。全港首創成個「瓦煲仔上嘅酸菜魚」你又試過未?配搭海量大芽菜+洋蔥,食到尾都仲係熱辣嘅🔥越食越辣🔥鍾意嗜辣嘅朋友must eat 仲可以挑戰食大辣🔥🔥配白飯(白飯可轉薯粉)🔥四川椒麻雞(半隻/1隻) $108/$216另一款必叫招牌菜,海量蔥蓉遮蓋住晒成雞, 完全係 cannot find !食落口先感受到麻味再到川椒味,啱啱好,又唔遮蓋咗雞味,雞都非常夠嫩滑,配埋白飯嚟食簡直正!🔥 一邊食一邊飲 #自家製羅漢果茶,非常解膩感!Overall嚟講人均消費$181,價錢中規中矩。但勝在小店認真製作,酸菜魚+雞嘅份量都多,滿足到中食辣嘅我,幾時都話唔食環境真係會食到好多好西,下次要食大辣+招牌波波魚蛋,如果你都中意食辣就一定要嚟試吓啦~如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼🔥紅館 (海堤街) (鰂魚涌)🔥鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

🔥首創煲仔招牌酸菜魚(龍利柳/滑魚片) $158/$198
今次揀咗中辣,唔食得辣嘅朋友建議小辣。
招牌酸菜魚(滑魚片)
全港首創成個「瓦煲仔上嘅酸菜魚」你又試過未?
招牌酸菜魚(滑魚片)
配搭海量大芽菜+洋蔥,
🔥配白飯(白飯可轉薯粉)

🔥四川椒麻雞(半隻/1隻) $108/$216
另一款必叫招牌菜,

自家製羅漢果 茶
🔥 一邊食一邊飲 #自家製羅漢果茶,非常解膩感!

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🔥紅館 (海堤街) (鰂魚涌)
🔥鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
2023-05-29
$181 (Dinner)
自家製羅漢果 茶
  • 四川椒麻雞
  • 招牌酸菜魚

煲仔飯同酸菜魚都食得多 但都係第一次試瓦煲仔酸菜魚😆 呢間係鰂魚涌嘅「紅館」有全港首創嘅煲仔酸菜魚之外 大支裝啤酒仲買一送一 而且仲有戰鬥碗😎 另外仲送每人一杯白酒俾我哋飲~ 店面唔算大蛋都坐得舒服 好有人情味 而且仲有唔少遊客光顧😚 除咗老闆熱情之外 當日坐隔籬枱嘅外國人仲好主動同我哋傾偈🤣✻招牌酸菜魚 (龍利柳HKD158/滑魚片HKD198)全港首創嘅煲仔酸菜魚 即叫即煮 熱辣辣咁上枱🔥 以瓦煲仔上除咗賣相靚之外 仲可以保溫~ 佢可以揀龍利柳或者滑魚片 我哋揀咗滑魚片🐟 份量好都幾多而且好足料 滑魚片魚質真係好滑 而且都好厚身 我哋怕辣揀咗小辣覺得辣度啱啱好唔會太辣又夠惹味🥰 正✨✻ 清雞湯薯粉 HKD28薯粉口感煙韌 我同男朋友都幾鍾意佢嘅口感~ 清雞湯清清地 亦可以將啲薯粉放落酸辣魚度一齊食😚✻青島啤酒話明大排檔風味又點少得飲啤酒呢😆🍻呢度叫酸菜魚可以加HKD25配青島大啤一大支!又或者HKD42 買一送一😳 勁抵!另外仲有有戰鬥碗飲啤酒🍻 「飲勝」😎🤝🏻

✻招牌酸菜魚 (龍利柳HKD158/滑魚片HKD198)

✻ 清雞湯薯粉 HKD28
清雞湯薯粉