2019-08-29 1237 views
知道諾士彿臺出名飲野傾計,原來weekend呢度都有brunch供應,可能近排少咗人嚟尖沙咀,呢個周六嚟都唔太多人。都其他分店好似,室內好多豬嘅佈置。Bar台上仲有一大隻豬裝飾。逢周末及公眾假期就有一系列嘅早午餐供應,每個餐配咖啡或茶。另外都有A La Carte揀。我吔兩個人就分別揀咗一個brunch和一個a la carte喇。煙三文魚牛油果水波蛋配多士 (brunch) - 鐘意食Egg Benedict (呢度都有得揀) 嘅應該都會鐘意呢個,分別在於英式鬆餅轉咗多士、冇咗荷蘭醬清新啲、多咗牛油果,加埋伴碟嘅沙律菜,啱哂比較細食嘅女仔。至於全碟最重要同最有難度嘅水波蛋都冇令人失望,蛋係半熟嘅,咬開時要一口吸住啲流心蛋黃先唔怕流哂出嚟,有水準!Brunch另加$28有Soup of the Day,呢日係蘑菇忌廉湯,味道好夠濃郁外,仲好夠份量,似係平時正價$50以上嘅size。以跟餐嚟講都可以話夠兩個人飲。另一個就揀咗mushroom risotto,好似比較common嘅菜式,但有咁多什菌嘅就真係比較少見,蘑菇同冬菇都有,加上冇咁creamy,食落唔怕太滯。份量方面亦好夠,好啱愛

都其他分店好似,室內好多豬嘅佈置。

Bar台上仲有一大隻豬裝飾。

另一個就揀咗mushroom risotto,好似比較common嘅菜式,但有咁多什菌嘅就真係比較少見,蘑菇同冬菇都有,加上冇咁creamy,食落唔怕太滯。份量方面亦好夠,好啱愛食飯嘅男士們。

Brunch本身包飲品,但我吔見餐牌上嘅飲品好吸引,都忍唔住叫嚟試下。

Blueberry Cheesecake Shake - 雖然係cheesecake味,又可以唔要cream,加埋新鮮藍梅,好味得嚟又唔會太邪惡。

另一杯都揀咗Blueberry.....
Blueberry Blast - cinnamon+orange juice+ginger ale,特別得嚟亦真係好fresh,啱哂炎熱嘅夏天。
2019-08-24
Lunch
2019-08-29 135 views
Happy Friday真係想啤一啤!放工叫左老公去諾士佛臺搵間又chill又有好野食重點係有好酒飲既地方食飯🥳黎左呢間門口已經坐滿曬人既the salted pig!! 因為怕熱我地坐左入面🤣呢間岀名食豬 裝修幾有玩味😆坐得幾闊落!見到有一班朋友開曬party感覺好歡樂😆仲有發現星期一main course買一送一!好抵呀如果星期一黎食!🤤我地先叫左2枝fruit beer!最鍾意fruit beer!!多左啲甜味易入口好多但又keep到左啤酒既苦味!🤩再叫左牛油果香芒沙律🥗好fresh 好開胃🥰仲要都幾大碟幾好食!再黎脆豬手!呢個極推介!🤩好香口但肉質仲keep到好嫩滑!而且好入味!配埋酸菜薯條同埋佢個醬!一流!😇

呢間岀名食豬

2019-08-26 105 views
今日晏就冇野做出左去尖沙咀食飯。去到諾士佛臺見到呢個食豬專門店就入左去。下就3,4點先食野,所以餐廳都冇乜人😂不過原來唔係剩係得豬食。我地叫左個雞翼,上面鋪滿芝麻,而且辣辣地,幾惹味。另外叫左個辣炒八爪魚配多士。多士搽左牛油,而塊包仲有少少餘溫,令到牛油溶溶地,好正。八爪魚亦唔會好似咬擦膠咁咬唔斷。而且醬汁入味。最後叫左個pork ribs,ribs上面既燒汁提升左肉既鮮味。燒粟米好甜,薯條外脆內軟。食物質素唔錯,下次會再食😬
今日晏就冇野做出左去尖沙咀食飯。
去到諾士佛臺見到呢個食豬專門店就入左去。
下就3,4點先食野,所以餐廳都冇乜人😂
不過原來唔係剩係得豬食。
我地叫左個雞翼,上面鋪滿芝麻,而且辣辣地,幾惹味。
另外叫左個辣炒八爪魚配多士。
多士搽左牛油,而塊包仲有少少餘溫,令到牛油溶溶地,好正。
八爪魚亦唔會好似咬擦膠咁咬唔斷。而且醬汁入味。
燒粟米好甜,薯條外脆內軟。
食物質素唔錯,下次會再食😬
2019-08-24 197 views
呢間係每次黎到諾士佛臺必經之店,室外總是坐滿人。今次走入店內原來樓底好高,無壓迫感。而一幅為食豬既壁畫更係可愛又搶眼~"Skinny Pig" Salad 睇個名都知呢個係纖形健康既沙律有super food 之稱既藜麥、紅菜頭仲有清爽翠綠既菠菜葉、西柚肉、杏仁片等以橘子汁作為沙律汁,清新既果香醒胃之餘,仲特別適合炎夏既日子~ 為左個主菜,頭盤想點素一點忌廉菠菜三角酥三角酥上灑滿parmesan cheese 未食已經好香, 切開有芝士拉絲,中間夾住忌廉菠菜更散發著帶有牛油香既酥脆酥皮,果種惹味真係一人一件都不太過份吧! 黎到又點少得豬菜式呢~ 慢煮脆皮豬腩雖然menu上無相,但呢個真係必食推介❤為食貓話係食過最好食既脆皮豬腩添~切到成件四方磚咁,皮薄香脆,經過慢煮肉質酥軟,肉同脂肪相間又唔會覺得好肥膩,仲有油香😋味道唔咸但入味,連本身配上既香辣醋汁都可以唔點~伴菜既薯仔沙律亦爽口而唔係腍身,比較有口感,唔錯~
呢間係每次黎到諾士佛臺必經之店,室外總是坐滿人。
今次走入店內原來樓底好高,無壓迫感。
而一幅為食豬既壁畫更係可愛又搶眼~

"Skinny Pig" Salad
睇個名都知呢個係纖形健康既沙律
有super food 之稱既藜麥、紅菜頭
仲有清爽翠綠既菠菜葉、西柚肉、杏仁片等以橘子汁作為沙律汁,
清新既果香醒胃之餘,仲特別適合炎夏既日子~
為左個主菜,頭盤想點素一點
忌廉菠菜三角酥
三角酥上灑滿parmesan cheese 未食已經好香,
果種惹味真係一人一件都不太過份吧!
忌廉菠菜三角酥

黎到又點少得豬菜式呢~
慢煮脆皮豬腩
雖然menu上無相,但呢個真係必食推介❤
為食貓話係食過最好食既脆皮豬腩添~
切到成件四方磚咁,皮薄香脆,經過慢煮肉質酥軟,
肉同脂肪相間又唔會覺得好肥膩,仲有油香😋
味道唔咸但入味,連本身配上既香辣醋汁都可以唔點~
伴菜既薯仔沙律亦爽口而唔係腍身,比較有口感,唔錯~
Dinner
2019-08-20 155 views
來這間鹹豬豬當然要吃豬放工也可跟朋友摸摸酒杯底今天七時到步主要是吃晚餐打開菜單眼前頓時一亮多款豬肉料理正合我心意先點一杯雞尾酒炒熱氣氛主菜一是慢煮脆皮豬腩肉配菜有薯仔沙律和烤甘筍烤豬腩肉皮脆有相當厚度五層肉肥瘦相間入口甘香配菜還有數條菜心相當有趣主菜二是慢煮醬燒豬肋骨豬肋骨體型可以用巨型來形容我們二人都無法把它吃完肉質的確軟嫩用手吃最豪邁配菜有椰菜沙律粟米和薯條粟米有濃厚牛油味我很喜歡最後打包回家當明天午餐吃
來這間鹹豬豬當然要吃豬
慢煮醬燒豬肋骨
2019-08-19
慢煮醬燒豬肋骨
2019-08-18 1130 views
諾士佛諾地下全部都是酒吧,所以一般都是九點後才熱鬧起來,但唯獨The Salted Pig是一間酒吧餐廳,除了酒客,也有不少人來這裡晚飯。**************The Salted Pig門外是露天座位,一入門口是水吧和吧枱,入內就是用餐區,店面挺寬敞。聽個名就知道餐廳以豬為主打,所以碟子也有豬圖案。餐廳提供沙律、小吃、漢堡、主菜、飯麵和甜品,選擇都豐富。慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁($228)脆皮豬腩大大塊,大小如一件西餅。豬腩皮香脆得來又鬆化,下而肥瘦相間,入口滿咀油香卻不過膩,做得出色!豬腩只作簡單調味,帶點鹹香,食時建議蘸碟邊的香辣醋汁,酸酸辣辣很惹味。伴菜也不少,有甘荀和雜菜。薯仔份量不少,食完都有一定飽足感。西班牙海鮮飯($218)海鮮飯奉上時熱辣辣,上面放滿大蝦、青口、魷魚、大蜆、辣肉腸和煙雞肉,非常足料。炒飯像意大利飯口感偏硬,不過硬度可接受,調味亦剛剛好。飯量不算太多,兩個人分吃剛剛好。總結,食物水準在平均以上,脆皮豬腩是必點,非常鬆化美味。

**************

聽個名就知道餐廳以豬為主打,所以碟子也有豬圖案。

餐廳提供沙律、小吃、漢堡、主菜、飯麵和甜品,選擇都豐富。

慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁($228)

脆皮豬腩大大塊,大小如一件西餅。

慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁

伴菜也不少,有甘荀和雜菜。
慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁

薯仔份量不少,食完都有一定飽足感。
慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁

西班牙海鮮飯($218)

西班牙海鮮飯

炒飯像意大利飯口感偏硬,不過硬度可接受,調味亦剛剛好。
西班牙海鮮飯

飯量不算太多,兩個人分吃剛剛好。
西班牙海鮮飯
總結,食物水準在平均以上,脆皮豬腩是必點,非常鬆化美味。
2019-08-08 86 views
平時很喜歡星期五放工約朋友到諾士佛臺飲番杯,但什少吃晚飯。這晚在尖沙咀看完電影,順便食到Salted Pig飲野加晚飯。 Salted Pig有幾間分店, 不過尖沙咀的最有氣氛,因為附近的環境配搭十分chilled。餐廳分為室外和室內, 天時暑熱,當然要選室。餐廳主打食豬,裝飾有好多豬圖案,什是有趣。餐牌上的食物也十分多元化, 當晚我們點了大蝦沙律、西班牙海鮮飯、白汁煮青口。 西班牙海鮮飯, 每一款海鮮都很新鮮,又足料,海鮮比飯還要多。白汁煮青口好creamy,兩個share吃極也吃不完。另外還有少量chip,滋味配搭。大蝦沙律好新鮮,加上充滿果香的牛油果,就算是食肉獸也會十分喜愛。飲品點了Sangria,很清新好fresh,不過一杯的分量實在不夠,要多點一杯。

2019-08-07 84 views
諾士佛臺一般都是入夜後 happy hour的好地方假日的中午靜靜地,可以和朋友傾傾偈,又是另一番感覺咸豬豬之前也品嚐過,今次帶朋友嚟試試,假日都有Brunch Set呢!招牌手撕BBQ豬肋骨三文治(無骨) $168慢工出細貨 的手撕bb豬真是很值得等。手撕洋蔥圈炸得非常脆口 ,蕃茄,洋蔥絲和酸瓜都是另上,可以因自己的喜歡程度放入多士內,非常細心啊!主角BB豬手撕肉的醬汁非常獨特,配上酸瓜入口非常美味。煙三文魚牛油果水波蛋配多士 $138牛油果新鮮配上三文魚簡直天作之合, 新鮮的沙律菜, 真是健康之選, 水波蛋的熟透程度也恰到好處,輕輕一界蛋汁就流出嚟加28蚊的蘑菇湯,非常大碗,足夠二人份 ,蘑菇湯還很濃郁,香氣撲鼻

諾士佛臺一般都是入夜後 happy hour的好地方
假日的中午靜靜地,可以和朋友傾傾偈,又是另一番感覺

招牌手撕BBQ豬肋骨三文治(無骨) $168

慢工出細貨 的手撕bb豬真是很值得等。

煙三文魚牛油果水波蛋配多士 $138

Lunch
2019-07-31 992 views
最近朋友聚會選擇了諾士佛臺,這裡的餐廳選擇多,而大家就選擇了這家名字有趣的餐廳。The Salted Pig 是一家酒吧餐廳,裝個裝修也是豬加上酒吧風,而碟上也印有他們的”豬logo”。雖然餐廳賣點是豬,但豬以外的食物也有供應。手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $148份量好大,而且配料也非常豐富。手撕豬肉味道香濃,配上傳統 nacho 醬汁和配料,更加惹味,食唔停口。太平洋蟹餅、青瓜粒、青檸蒜香蛋黃醬 $138兩塊蟹餅頗大件,表面有香煎過,入口鬆軟,內裡啖啖蟹肉。食既時候稍加蛋黃醬已經令蟹餅的味道提升。慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘筍、香辣醋汁 $228脆皮豬腩好巨型,香脆的脆皮下有厚厚的脂肪和豬肉各佔一半,脆中帶嫩,口感似中式的乳豬,咸香味突出。伴碟還有薯仔沙律、烤甘筍和雜菜,非常豐富。西班牙海鮮飯 $218西班牙海鮮飯份量十足,用上蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸和煙雞肉等不同食材,味道豐富。西班牙飯入口黏稠,富口感,有海鮮的鮮味。如果喜歡三五好友吃晚飯,飲杯酒,豬吧也是個好選擇。

雖然餐廳賣點是豬,但豬以外的食物也有供應。
手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $148
太平洋蟹餅、青瓜粒、青檸蒜香蛋黃醬
太平洋蟹餅、青瓜粒、青檸蒜香蛋黃醬 $138
慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘筍、香辣醋汁 $228
西班牙海鮮飯 $218

如果喜歡三五好友吃晚飯,飲杯酒,豬吧也是個好選擇。
2019-07-23
Dinner
太平洋蟹餅、青瓜粒、青檸蒜香蛋黃醬
2019-07-28 140 views
服務滿分西餐@尖沙咀用迷你煎 pan 上菜嘅 Garlic Prawns,有大隻彈牙嘅蝦同鹹香嘅 Ham 粒,好鬼惹味。附上幾塊香脆嘅 toast,夾埋一齊食~雞翼都係大 size 嘅,所以都比較好肉。最重要係炸到卜卜脆,單食或者點醬係兩種唔同嘅風味 😋Mini Burger 好 handy,細細個但係五臟俱全,一樣有齊芝士、蕃茄同漢堡。漢堡肉汁仲好 juicy 𠻹,好好食 🍔簡單嚟講,呢杯就係好多 berry 嘅果汁梳打。除咗 cranberry 同士多啤梨,仲有西柚、菠蘿同柚子茶,酸酸哋幾清新~呢個 meatball 真係厲害,整得好味,同 burger 個漢堡一樣肉汁豐富。意粉加咗好多番茄同芝士,令人胃口大開!Paella 熱騰騰,有大蝦、蜆、魷魚同青口,超多唔同嘅海鮮阿~ 每一啖可以配唔同款嘅海鮮,哈哈 🤣Ribs 烤得外香內軟,醬汁香濃,肉質好嫩滑 👍🏻 仲有脆薯條同香甜嘅粟米伴碟,真係食到停唔到口~變奏版嘅 Banoffee Pie 無咁漏,加埋朱古力雪糕同焦糖香蕉,食埋呢個甜品好滿足 ❤️
服務滿分西餐@尖沙咀

Tango
Spaghetti Meatball
Seafood Paella
2019-07-23 816 views
諾士佛台一向被譽為香港第二個蘭桂芳,充滿喝酒的清吧跟跳舞吧。至於最黃金的1號,就被一家豬之專賣店佔據,份量之大完全超越想像。食物:Snack platter $275份量超大!有蘇格蘭流心蛋,外皮包著豬肉配炸漿,裡面蛋漿快要流出來的樣子!炸豬皮(超推介!)超鬆化爽脆,配牛油果醬一流雞翼(巨大版),炸得超香脆裡面又多肉汁,配泰式辣醬炸魷魚,比較沒特色,但還是高水準之作,鬆軟不會韌,配甜醋醬最佳小漢堡,竟然有濃濃炭烤香味!配菜水準也高,對小漢堡還是如此執著的廚師,我還是第一次遇見,讚讚讚!此外卷式薯條跟椒鹽豬肋骨也可一試。這一盤「前菜」的鹽下得比一般重手,所以很有beer snack feel,配cocktail或mocktail 一流。註:二人吃完已80%飽*Beef burger $178份量巨大這肉質鬆軟的漢堡未必是我吃過最有肉汁的漢堡,但配料之多絕對稱皇!兩層厚漢堡肉,兩層番茄,兩層生菜,一層洋蔥,所以一咬下去,不得了!超多汁超大份,超滿足!還未提那份量多得驚人的薯條...熱辣辣還帶皮,那麼香噴噴已飽的我們又「被迫」多吃了幾條Suckling pig $258西班牙烤乳豬最重要是皮

食物:

Snack platter $275
份量超大!
炸豬皮(超推介!)超鬆化爽脆,配牛油果醬一流
雞翼(巨大版),炸得超香脆裡面又多肉汁,配泰式辣醬
此外卷式薯條跟椒鹽豬肋骨也可一試。

註:二人吃完已80%飽*

Beef burger $178
份量巨大

Suckling pig $258
西班牙烤乳豬最重要是皮脆肉嫩,中間的脂肪肥而不滯,亦不會帶豬羶味,這裡全都做到了,六大件的份量,還外加一份芝香薯蓉,吃到這裡我們已舉手投降

Chocolate lava cake $88
甜品還是要點的,巧克力香濃的味道跟甜味相輔相成,平衡得超好!加上酸酸的士多啤梨跟藍莓,十二成飽之下還是ko了整個心太軟!

小結:這裡的主菜,份份都可以給4個人吃
Other Info. : 服務很好,份量大價錢又公道,無論喜歡吃豬還是肉,還是只喜歡高CP值,我都建議你來試一試
2019-07-21 86 views
今日早左收工,同埋同事過左黎 諾士佛臺 Happy Hours,好爽皮!係美麗華一落黎見岩食就入左黎!坐底梗係叫左野食先啦! 今日好想食青口,白酒煮藍青口拼薯條,青口好甜,個汁好正!我地用薯條黎點汁,都好正!個薯條都好香薯味,原隻薯仔係正!粗薯條我最愛 👍🏻香脆豬肋骨,呢個勁香口!楓糖醬同佢好夾,但我覺得炸太乾!呢個配酒一流!手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆,呢個好正!呢個辣辣地,勁開胃,但我覺得份量太大 🤣🤣 我地食完呢個已經勁飽!主菜都冇叫喇!叫左兩杯野飲,Mint Orchard Tea 同埋 Topical Punch,熱到爆咋!飲茶野好爽!

係美麗華一落黎見岩食就入左黎!坐底梗係叫左野食先啦!

2019-07-09
$300 (Dinner)
2019-07-20 73 views
今晚雖然係平日,但係你到尖沙咀諾士佛台呢間the salted pig,依然人頭湧湧,越夜越精彩。😳雖然係叫Salted pig,但嘢食種類非常之多,我同女朋友當然要叫佢嘅招牌菜黎試吓!首先係Snack Platter,見到好多枱都有點呢個,雞翼魷魚漢堡蟹餅薯條每樣都有啲,分量超多,建議可以同兩三個friend一齊share,而且佢嘅sauce有好多種,隨你百搭!之後嗌左Forest mushroom risotto同BBQ Ribs,2樣都比想像中大份好多😂Risotto好香濃而creamy,菇味好突出,而且都幾多種類嘅菇,好正,啱晒素食嘅朋友👍🏻但最正嘅一定係BBQ Ribs,有6大條骨!淨係肉嘅部分都大嚿過碟飯!🤤好多肉,醬足夠之餘,肉亦好嫩滑,唔會食得好論盡,side dish有薯條同原條燒粟米!👑👑呢個份量3個人食必定夠!後悔2個人黎食唔晒😂飽到行唔郁。

呢個份量3個人食必定夠!後悔2個人黎食唔晒😂飽到行唔郁。
BBQ  Ribs
BBQ  Ribs
2019-07-20 252 views
The Salted Pig 顧名思義就是用豬來做主題,除了牆上和餐碟都有小豬造型外,菜單上還有專門的 Porky Goodness 豬肉主菜可供選擇。餐廳走英倫風,前面是酒吧區,入面則是用餐的位置,整個環境氣氛都很有情調呢前菜選了幾款,先來了西班牙香辣蒜片蝦配多士,上面滿佈辣肉腸粒粒增加口感。蒜片的味道已經完全逼岀,與大蝦就是那麼的互補合拍,放上烤多士上一起食也很捧這一盤豬皮脆片同樣令人欲罷不能,沒有油膩感,口感像薯片般酥脆又帶點咸香,再配撘清新的牛油果醬,很涮嘴!飲品點了 Mango Mule,是芒果青瓜特飲加蜂蜜柚子和薑汁啤酒。朋友則點了 English Breakfast Tea,經典濃醇的風味這份迷你牛肉漢堡和朋友一同分享來吃最好不過,雖然迷你但水準依然,漢堡包輕輕烤過,有軟溶芝士、清甜番茄、Juicy 牛肉還有香脆煙肉,惹味可口的組合主菜點了慢煮醬燒豬肋骨配椰菜沙律,粟米和薯條。醬汁味道鮮明,將味道都鎖入豬肋骨內,經過慢煮的肉質十分軟嫩,一咬便化,做到骨肉分離的效果。另外點了西班牙海鮮飯,一大盤的色彩繽紛艷麗,有蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸和煙雞肉,米粒吸飽湯汁,十分

另外點了西班牙海鮮飯,一大盤的色彩繽紛艷麗,有蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸和煙雞肉,米粒吸飽湯汁,十分豐富又滋味

看到 Menu 上有當然要點這個 Banoffee Pie 作甜品,佐以朱古力雪糕和焦糖香蕉。一層鮮奶油,一層焦糖拖肥,一層香蕉,一層酥化批底,交錯層疊的口感,每口都是滿滿的幸福感!
  • 豬皮脆片
  • 迷你牛肉漢堡
  • 慢煮醬燒豬肋骨配椰菜沙律,粟米和薯條
  • Banoffee Pie
  • 西班牙海鮮飯
很久沒有來諾士佛臺喝酒,如果不是朋友心情不好,也不會讓我發現到這家高質餐廳。The Salted Pig 正正位於美麗華出口外,非常方便顯眼,室內樓底很高,很有空間感之餘和鄰座亦保持一定距離,喝多兩杯說話大聲一點都不怕鄰座聽到。Piggy Riblet $108有別於平日經常吃的醬汁烤肋骨,這裡的豬肋骨只作調味而不會預先塗上醬汁,感覺更清爽香口。每件只有一口的大小,作為餐前小食/下酒菜非常適合。Spanish Garlic and Chili Prawns $128這份蒜片蝦是店員介紹的,沒想到如此惹味,一來到的時候已經蒜香撲鼻,每隻蝦都大隻彈牙,另外還附有麵包。Slow-cooked Pork Belly $228慢煮五花腩雖然邪惡但又忍不住吃!整件五花腩肥瘦相間,非常漂亮,當然入口亦很有口感,面層非常香脆。Seafood Paella $218來到差不多尾聲,當然要點個飯來滿足一下,海鮮飯確實是很好的選擇,海鮮中尤其是魷魚非常有口感

Piggy Riblet $108

Slow-cooked Pork Belly $228