Restaurant: The Sloth
Terms & Details:
📍荃灣 The Sloth @theslothhk 今日嚟到荃灣8米半呢一間泰式fusion餐廳食晚飯🩷,喺門口已經見到佢嘅裝修非常之靚,而且啲位都好闊落好寬敞,坐得都好舒服。侍應既態度都非常之好,亦都上菜好快,值得推薦!• 65度溫泉蛋海膽醬忌廉熟帶子天使面 $128呢一個主菜非常之足料,有滿滿嘅三文魚子,而且佢嘅海膽醬味道濃郁,食落非常之有口感,再加上溫泉蛋嘅蛋漿,口感好有層次,like!🩵• 青木瓜金柚蝦沙律 $88佢嘅蝦非常之大隻,而且咬落好爽口,再加上青木瓜酸酸甜甜,非常開胃!• 足料日本松葉蟹肉奄列 $128呢道菜非常之特別,佢係融合少少日式再加泰式。奄列入邊有滿滿嘅蔥,再加上佢面頭嘅松葉蟹肉,識落口非常有口感咁。💕• 斑斕生椰乳爆爆 $36• 星花蝶豆花蘇打 $33佢嘅飲品都非常之特別,而我哋嗌嘅依兩杯飲品,味道都好有層次,最特別係佢嘅爆爆粒入邊係有紅豆嘅,咬落去除咗彈牙之外,亦都有甜甜嘅紅豆蓉,推薦!• 蜜香芒果 $53上面係非常清甜嘅芒果肉,而下面就係好香脆嘅窩夫,兩樣味道一齊食落口,非常之有層次。而且亦都好香芒果味。鍾意食雪糕嘅仲可以另加椰子或者原味雪糕上去添🫡。•
📍荃灣 The Sloth @theslothhk

• 65度溫泉蛋海膽醬忌廉熟帶子天使面 $128

• 青木瓜金柚蝦沙律 $88

• 足料日本松葉蟹肉奄列 $128

• 斑斕生椰乳爆爆 $36
• 星花蝶豆花蘇打 $33

• 蜜香芒果 $53

• 椰香泡泡芒果糯米飯 $68
食泰國嘢又點少得食芒果糯米飯呢🥹!佢嘅芒果非常之清甜,而且糯米都非常有咬口。👅

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

味道:🐱🐱🐱🐱
環境:🐱🐱🐱🐱🐱
服務:🐱🐱🐱🐱

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
2023-08-21 34 views
同仔女行過中染見到呢間新開主打新派泰國菜,於是就一家人入去試試,因為我太太本身整親隻腳需要坐輪椅,經理以及服務員見到立即安排一張合適既台比我地,仲好細心咁叫我太太小心,之後經店員推介後我地點左幾樣菜,燒豬仔同燒爐魚有驚喜,值得下次再試
2023-08-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-08-21 52 views
今日中午行過中染大廈見到間新開嘅泰國菜,裝修得幾靚於是行入去試吓門口亦都有reception企喺度,一行近就好有禮貌咁問我幾多位,跟住我叫咗個香葉炒肉碎太陽蛋飯,嘢食到嘅時候侍應亦都會溫馨提示「小心熱」,太陽蛋煎到脆邊感覺,肉碎和豆角嘅搭配亦都好好撈飯,當我食飽玩緊手機嘅時候亦都會禮貌地幫我收盤。整體感覺服務態度十分好
2023-08-21
$80 (Tea)
2023-08-21 65 views
撞巧外面落大雨响商場避雨,見到呢度新開便試試。媽咪點咗泰式金不換牛肉炒河。牛河一上枱,雖然大份,卻見唔到任何一片金不換,食一口也沒有金不換的味道。問了侍應一下呢碟炒河冇金不換,侍應問其實金不換係乜野,最後入廚房攞咗兩片金不換出嚟...可能呢度適合打咭多D。
泰式金不換牛肉炒河
Type of Meal
Lunch
放工想食好少少,見佢新開張,一於試下。叫左個冬陰功湯,黃咖喱牛筋腩 (加薄餅),最後仲要埋甜品chocolate banana添冬陰功湯足料,軟殼蝦幾好食🦐辣度鹹度適中,飲到尾嘅時候啲辣椒碎辣椒籽比較卡口🌶️🌶️層次未算好特出黃咖喱牛筋腩都足料,牛腩滑。黃咖喱加入椰奶,好香,但又唔會太甜。薄餅略嫌細塊,但軟熟Chocolate banana巿等咗一段時間,雪糕明明order咗係椰子味 (佢話有),不過佢都係比雲呢拿味我🙄味道唔錯😋總結:食物質數係幾好既,但份量多D會開心D。而服務就......冰室水平咁囉
放工想食好少少,見佢新開張,一於試下。

冬陰功湯足料,軟殼蝦幾好食🦐

2023-08-17
Type of Meal
Dinner
今朝行過見新開入去試試佢環境唔錯 初時行過望似cafe但入到去感覺就似茶餐廳但係裝修幾靚嘅港式茶記早餐有啲似意樂、百分百嗰啲Feel環境座位係唔錯抵讚人手安排就一般懷疑新開未熟手見有客係門口都無人理企咗陣先有人行過見到問幾位早餐款式都係啲大路野粉麵通粉沙嗲牛歐陸早餐正當我研究餐飲時就俾佢特別標明嘅<台灣咖啡師合作訂製100%Arabica豆>就等我叫返杯凍美試試佢落單時侍應都會溫提美式係無糖無奶無計啦~香港地想普及精品咖啡文化但茶餐廳客群未必了解要侍應姐姐好好提醒一下其他客人以免有啲客人會誤會話晒呢杯凍美都要加11蚊熱美就加8蚊凍飲又加3蚊基本上一個早餐加加下就變咗$61我叫咗個雞扒早餐加細腿通碗通粉就係第一樣野上味道不過不失火腿份量多腿通份量預一個飯碗又無話呢咩嘅但個碗就平實啲加添幾分屋企Feel對比起個環境係有種衝突感加上佢上完個通粉又隔咗好一陣先上其他野感覺係有啲奇怪嘅頓時間係由cafe完全變返間港式茶餐廳到杯啡就最令我失望講真嘅你寫得出咁Pro有自己餐廳專屬豆又同台灣咖啡師合作由你用嘅咖啡機同埋餐牌又有啲拉花圖好明顯你係想行精品嘅但我就總係有種格格不入嘅感覺想當你係cafe又
今朝行過見新開入去試試佢
環境唔錯 初時行過望似cafe
但入到去感覺就似茶餐廳
但係裝修幾靚嘅港式茶記
早餐有啲似意樂、百分百嗰啲Feel
環境座位係唔錯抵讚

可以話佢早餐係茶記個內容
但cafe嘅包裝
好多野可以加錢
蛋都有得加松露
又可以on top加薯餅、細通粉、細麥皮
Menu款式彈性自由度大

今次服務整體都Ok
餐點CP值唔算高
早餐時段定位有少少尷尬

凍美式
2023-08-13 130 views
在附近上班,見新食肆,打算試試。剛行近已被黑衣黑褲狀似經理男士呼喝取號,取號機卻毫無反應,經理粗暴撥開人群,調校了一陣,二話不說走開了,也不知是否修好。眼見店內侍應亦相當黑面……從未見過新店服務態度如此惡劣,恐怕不會考慮品嚐它的美食了!
2023-08-09 223 views
一行六人叫餐可以5個餐到左食完都未有第六個,問幾時有,問足三次,侍應都係唔會有回應幾時有,一個打工仔出妮食lunch時間真係有限,唔係闊太出妮食飯咁多時間之後出到妮,野食係熱,但餐廳冷氣超大,真係食一陣就凍曬。不過不失,是比較中式地煮泰國金邊粉,而金邊粉中的大蝦雪味比較重
一行六人叫餐

大蝦金邊粉

2023-08-09
$88 (Lunch)
見新開好似幾吸引,星期日特登出去食早餐試下10點左右見未坐滿但要抽飛入座🤷🏻‍♀️我地抽左A46飛,係門口等左一陣冇離開過叫號直接叫A47即刻遲到先上岸😇門口個經理時不時大聲呼喝樓面🤷🏻‍♀️等位時已經聽到被安排入座,檯上依然有上手客人既食物、飲品未收拾亦冇樓面有收拾的打算🤷🏻‍♀️最後落單時請樓面「幫幫手」先收走上手leftover食物上檯,竟然用大崩的餐盤奉餐(見圖)連最基本的餐廳經營/食安concept都冇😇一邊食仲要一邊聽住個經理鬧人🤷🏻‍♀️totally ruin my sunday食物方面,好老實講不過不失但唔明點解炒蛋都可以咁重味精味唔會再幫襯~花錢買難受
見新開好似幾吸引,星期日特登出去食早餐試下
10點左右見未坐滿但要抽飛入座🤷🏻‍♀️
我地抽左A46飛,係門口等左一陣冇離開過
叫號直接叫A47即刻遲到先上岸😇
門口個經理時不時大聲呼喝樓面🤷🏻‍♀️等位時已經聽到
被安排入座,檯上依然有上手客人既食物、飲品未收拾
食物上檯,竟然用大崩的餐盤奉餐(見圖)
連最基本的餐廳經營/食安concept都冇😇

食物方面,好老實講不過不失
但唔明點解炒蛋都可以咁重味精味

唔會再幫襯~花錢買難受
2023-08-06
$50 (Breakfast)
2023-08-05 228 views
鳥兒老師今日教中/英文👩‍🏫店名槾悠個「槾」字點讀呢?(答:音「漫」)無錯!唔識就有邊讀邊、9成都撞啱嘅😌槾本身係一種荊類嘅樹🌳英文命名The Sloth 又係乜東東?(同學仔唔識唔緊要、老師都係打Pokemon至識😌)The Sloth其實就係Logo嗰隻懶洋洋樹懶喇🦥據講佢哋移動速度非常慢地面每分鐘先行得嗰2米咁大把非常配合「槾悠」嘅副標題:‘Slow Down, Calm Down, Don’t Worry, Don’t Hurry’「槾悠」- 大概就係希望大家好似樹懶咁懶洋洋好悠閑咁用餐嘅意思吧~ 槾悠本身係Fusion泰菜店除咗供應傳統泰菜之外🇹🇭(海南雞飯呀、香葉肉碎飯等)🐓佢哋亦有Fusion 風嘅沙律同意粉🥗(泰式金柚沙律、香辣鮮蝦扁意粉等)🍝最特別係佢哋朝早7點就開🕖(又挑戰早起鳥兒對抗睡魔能力😪💪🏻)供應超過三十款中西式早餐$27 起連飲品! (驚)😦重點係大家唔該睇睇佢個裝修🌳靚到呢~單拖都俾個闊落卡位你坐得舒舒服服絕對值得早啲起身好好食個早餐先番去扮工呢🌅期待下次試番佢哋嘅招牌泰菜🔖 Deluxe Breakfast 🍅當佢Mini all day breakf

鳥兒老師今日教中/英文👩‍🏫
店名槾悠個「槾」字點讀呢?(答:音「漫」)
無錯!唔識就有邊讀邊、9成都撞啱嘅😌
槾本身係一種荊類嘅樹🌳
英文命名The Sloth 又係乜東東?
(同學仔唔識唔緊要、老師都係打Pokemon至識😌)

The Sloth其實就係Logo嗰隻懶洋洋樹懶喇🦥
據講佢哋移動速度非常慢
地面每分鐘先行得嗰2米咁大把
非常配合「槾悠」嘅副標題:

「槾悠」- 大概就係希望大家好似樹懶咁懶洋洋
好悠閑咁用餐嘅意思吧~

槾悠本身係Fusion泰菜店
除咗供應傳統泰菜之外🇹🇭
(海南雞飯呀、香葉肉碎飯等)🐓
佢哋亦有Fusion 風嘅沙律同意粉🥗
(泰式金柚沙律、香辣鮮蝦扁意粉等)🍝

最特別係佢哋朝早7點就開🕖
(又挑戰早起鳥兒對抗睡魔能力😪💪🏻)
供應超過三十款中西式早餐

🔖 Deluxe Breakfast 🍅
當佢Mini all day breakfast 都仲得
配料雖然比較大路🥓
不過丹麥酥同薯餅都好香脆🥔
另外佢哋仲有三文治、牛角包炒蛋🥐
中西式湯粉麵等🥪

🔖 Latte (Upgrade)
同台灣咖啡師研製嘅配方
(據講品牌本身有做台式料理、不過無FC)
意式House Blend偏深烘朱古力風味🍫

佢哋嘅咖啡Menu都幾多選擇
Espresso Tonic, Affogato, 椰青Americano🥥
連海鹽奶蓋咖啡都有呢🧂
2023-08-03 86 views
短短一個午餐既過程,已經有幾個錯誤:第一:你落錯單❌第二:仲想屈我食咗錯單嘅嘢❌第三:講大話話肉骨茶賣晒❌第四:上啱返個肉骨茶,但係一個住肉碎肉骨茶❌落錯單俾我,叫我食咗佢,話肉骨茶已經賣晒,跟住我同佢講嗰樣嘢我唔食嘅,跟住先有人收走再嚟返個肉骨茶俾我😥成兜肉骨茶既肉,好似撈個底嗰啲湯渣俾我一樣🙄我叫咗一個肉骨茶$78、加咗$3凍香茅茶、加咗$22牛油雞翼兩隻,連埋+1,一餐要110+,我只係飲咗一啖香茅茶、食咗舊肉同埋食咗一啖飯,越諗越覺得慶,我比110幾蚊食個lunch仲要受咁多氣,所以決定放低筷子cancel單走人😤我走咗出門口之後,見有個經理同嗰個職員講緊呢個肉骨茶,我忍唔住行返轉頭比張相佢睇,叫佢哋睇返清楚呢一個就係頭先嗰個「肉骨茶」總結:拜拜,唔會再去❌❌❌

短短一個午餐既過程,已經有幾個錯誤:
第一:你落錯單❌
第二:仲想屈我食咗錯單嘅嘢❌
第三:講大話話肉骨茶賣晒❌
第四:上啱返個肉骨茶,但係一個住肉碎肉骨茶❌

成兜肉骨茶既肉,好似撈個底嗰啲湯渣俾我一樣🙄

總結:拜拜,唔會再去❌❌❌
肉骨茶
2023-08-03
$110 (Lunch)