10月頭去咗荃灣新開冇耐嘅碼頭故事,大半年前去過尖沙咀食過,但之黎執左笠,另一間喺元朗太遠,一直都冇機會再食碼頭故事,見荃灣新開左一間分店,梗係要去試吓啦鍋底叫咗麻辣鍋+菌鍋,麻辣鍋大辣無咩辣味,菌鍋都味道吾算好濃,希望之後product嘅味道可以改善一下,重口味啲,依家太清淡了,要靠豉油調味餸叫左牛肉,$13x份,抵食,擺盤又靚,不過啲肉唔算好滑雞子太細粒啦成$9x,超吾抵食,同埋細粒到無咬口,滾一滾就縮到就黎唔見咗雞子有用酒醃製過,味道少怪鴨血滑嫩好食,價錢吾貴,份量ok萵筍片薄切,砌成花,好靚,不過如果有切一舊舊既揀就好啦,薄切無咩口感海帶苗份量好足,食落滑嘟嘟,正柚子飲品,太難飲,吾知咩味,氣泡又好重咁,好怪,朋友平時唔揀飲擇食,都飲唔晒呢杯飲品最後有個疑似店長既男人話新整咗啲米糕免費俾我哋試吓,叫我地比啲意見米糕無味,係靠糖水去吊味,識落口感凍冰冰幾好,好消暑,建議米糕可以落啲糖整,因為實在無味太淡,糖水同米糕係完全分開嘅感覺新開張冇耐,而家做緊八折,折完兩個人食五百幾蚊,都吾算平,叫左吾係好多野食,但味道會比放題式既正宗少少🤏🏻間吾中食下都可以
麻辣鍋+菌鍋

餸叫左牛肉,$13x份,抵食,擺盤又靚,不過啲肉唔算好滑
牛肉

雞子太細粒啦
雞子有用酒醃製過,味道少怪
雞子

鴨血滑嫩好食,價錢吾貴,份量ok
鴨血

萵筍片

海帶苗份量好足,食落滑嘟嘟,正
海帶苗

鴨血
萵筍片
海帶苗
2023-10-18 172 views
🥚大家feel唔feel到秋天嚟緊😻✨荃灣中式館川菜古庭風火鍋‼️🫡打卡典雅九宮格拼盤擺陣🤩🔥.呢間最加分位係裝修幾靚❣️有好多中式吊燈✨枱櫈有古代客棧嘅感覺😽好抵讚係好闊落坐得夠舒服:>午市有冒菜/邊爐揀❣️今次就簡單食咗個二人套餐😛.1️⃣二人午市套餐 - 海帶、金牌脆毛肚、肥牛、鴨腸、正大午餐肉、芝士腸、鮮紅薯粉、手工青笋片、鵪鶉蛋、蘭州拉麵//蕃茄湯🤍個煲係一半蕃茄湯一半清水🥹另外清水嗰邊我放咗蔥、芫荽、蒜、鹽同味精😛蕃茄濃湯來講都幾健康同足料👍🏻入面好多青瓜同埋蕃茄🫶🏻主菜方面有九款食材😛最鍾意係鵪鶉蛋❣️咬落去熱到辣親條脷😹😹毛肚係大家公認嘅招牌🥸咬落去幾爽口🫶🏻其他其實都麻麻哋😮‍💨小確幸係有蘭州拉麵✨食落好煙韌‼️🤍飲品加咗$14/1叫咗熱情果梳打同檸檬梳打✨少甜之後啱啱好🫶🏻而佢嘅茶係勁好飲‼️超驚喜因為佢勁唔單調飲落又夠舒服🥺3️⃣甜品 - 四川米糕最後呢食個甜品先❣️如果淨係食米糕嘅話其實係冇味😛同豆腐花一樣都係用咗黃糖🥸不過食落就還好😛.📍碼頭故事 (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖🤍.#蛋美在荃灣 #香港美食 #荃灣美食 #日本菜 #旺角 #hongko
🥚大家feel唔feel到秋天嚟緊😻✨
荃灣中式館川菜古庭風火鍋‼️🫡
打卡典雅九宮格拼盤擺陣🤩🔥

3️⃣甜品 - 四川米糕
📍碼頭故事 (荃灣)
🤍[7/10]
#蛋美在荃灣 #香港美食 #荃灣美食 #日本菜 #旺角 #hongkongfood #美食推介 #打邊爐 #火鍋 #午餐 #定食 #牛肉 #火鍋放題 #荃灣西 #荃新天地 #荃灣邊爐 #毛肚 #鴨腸 #蕃茄湯 #芝士腸 #海帶 #碼頭故事 #川菜 #四川 #重慶 #川式火鍋 #蘭州拉麵 #冒菜 #薯粉 #鵪鶉蛋
今天一家三口去完7樓同個仔玩遊戲 落到嚟見到新開店,walk-in 試吓。裝修唔錯,環境幾靚 但係食物質素一般般 點了好幾樣餸,但是性價比真的不高。佢哋好急咁收返個啲碟,搞到滴晒啲水落我隻腳度。可能係唔夠碗碟,返入去洗完再攞返出嚟用。依個價錢 ($689),附近有好多選擇,下次未必再嚟。

裝修唔錯,環境幾靚
但係食物質素一般般

點了好幾樣餸,但是性價比真的不高。

依個價錢 ($689),附近有好多選擇,下次未必再嚟。
2023-10-09
$300 (Dinner)
2023-10-07 1550 views
屋企附近新開左一間川菜火鍋 🍲 信箱收到宣傳單張平日晚市75 折 ;OpenRice book 8折 環境都有幾feel 就約左朋友去食返個火鍋茶位+香油碟 ($40)醬油香碟都有指定的香油提供 可以自行調配香油、蔥花和蒜容比例送上的茶飲都幾解膩 基本上成個火鍋我地都唔需要再叫其他飲料湯底: 牛油鴛鴦鍋 $ 148另一邊選左菌湯鍋 牛油麻辣鍋非常香濃 入口的麻味亦重 唔駛再加點醬油 小辣已經足夠🤣 菌湯鍋入口清甜 可以中和返口感 火鍋料: (可選擇一/半份)霸王牛肉(半份)$53本身都帶辣 建議放菌湯鍋🤣精選五花肉(半份)$48三秒海带芽(一份)$58必點❗️爽口好食宜賓小香腸(半份)$28似幼條臘腸的煙韌口感鮮紅薯粉(半份)$38滑口彈牙 吸收到湯汁精華養生冰豆腐(半份)$38特製魚皮餃 $32- 有成十粒 幾抵食極品黑豚肉(半份)$ 83- 色澤紋理均勻 手工青笋片 $48- 份量十足 ❗️清新口感之選餐廳另外會在中後段送上甜品米糕 入口清涼解辣 正👍🏻 人均最後食左約二百鬆d 非常飽🤭

茶位+香油碟 ($40)

送上的茶飲都幾解膩 基本上成個火鍋我地都唔需要再叫其他飲料

湯底: 牛油鴛鴦鍋 $ 148

另一邊選左菌湯鍋

火鍋料: (可選擇一/半份)

霸王牛肉(半份)$53

餐廳另外會在中後段送上甜品米糕

入口清涼解辣 正👍🏻 人均最後食左約二百鬆d 非常飽🤭
2023-10-04
2023-10-06 252 views
呢間中式火鍋真係好正啊!首先,裝修超舒服,入去就有種家嘅feel,座位都特別舒適。湯底我地揀左豬骨湯底,好香好濃郁,真係令人回味無窮,好好飲!食得辣嘅朋友不妨試下佢地嘅紅油麻辣,都好出名!然後佢哋嘅食材都一級棒,特別新鮮高質!佢哋嘅安格斯牛肉超嫩超多汁,一入口就即溶,牛肉味道好濃郁!仲有佢哋手打嘅蝦滑同墨魚滑,好彈牙鮮美,食材質素真係一流!凍豆腐用黎打邊爐就最啱,索哂d湯啖啖都好回味食落好涼快,真係消暑利器!仲有魚皮餃,$32蚊有成10粒咁多,我覺得都幾抵食🤣

✅碼頭故事今次又同大家介紹我最愛嘅火鍋啦😍碼頭故事係麻辣火鍋中都唔陌生最近佢係荃灣開咗新分店 新開張期間仲有全單88折,好抵食啊!🔆牛油鴛鴦鍋配大骨鍋 $148麻辣火鍋有得揀牛油或清油湯底最大分別就係牛油鍋會比較香啲😆咁難得嚟到 當然要食牛油鍋啦😎牛油鍋好香濃花椒八角嘅味道 小辣嘅辣度啱啱好 唔會太辣👍🏻 亦都唔會太咸係惹味得嚟又有少少麻辣感另外配左大骨鍋 用左豬骨熬製而成😝豬骨湯好清 入面有少量蔬菜一齊熬煮 所以好鮮甜!一邊辣要嚟淥吸味嘅嘢 一邊唔辣就要嚟淥蔬菜食😝🔆一米鴨腸 (半份) $63平時鵝腸就食得多 今次見到有鴨腸 仲要特登係一米鴨腸即使要半份 每一條鴨腸都好長 索哂麻辣湯好惹味 鴨腸嘅質感相對上比較彈牙👍🏻🔆鮮鴨血 (半份) $33麻辣火鍋食鴨血先必需的😼新鮮鴨血會較挺身 食落去完全冇血腥味就好似食緊滑豆腐咁添~🔆一米肥牛 $148另外仲點咗一米肥牛 打卡一流!🫶🏻肥牛放左係長碟上 加埋真係有一米啊😝肥牛個賣相看似唔係好多肥膏 但淥完後完全鞋而且都好有牛味啊😍😍🔆耙雞腳 (半份) $38耙雞腳呢啲滷菜比較特別 少啲機會係香港嘅火鍋店食比🤣雞腳本身都已經經過
✅碼頭故事
今次又同大家介紹我最愛嘅火鍋啦😍
碼頭故事係麻辣火鍋中都唔陌生
最近佢係荃灣開咗新分店
新開張期間仲有全單88折,好抵食啊!

🔆牛油鴛鴦鍋配大骨鍋 $148
麻辣火鍋有得揀牛油或清油湯底
最大分別就係牛油鍋會比較香啲😆
咁難得嚟到 當然要食牛油鍋啦😎
牛油鍋好香濃花椒八角嘅味道
小辣嘅辣度啱啱好 唔會太辣👍🏻 亦都唔會太咸
係惹味得嚟又有少少麻辣感
另外配左大骨鍋 用左豬骨熬製而成😝
豬骨湯好清 入面有少量蔬菜一齊熬煮 所以好鮮甜!
一邊辣要嚟淥吸味嘅嘢 一邊唔辣就要嚟淥蔬菜食😝

索哂麻辣湯好惹味 鴨腸嘅質感相對上比較彈牙👍🏻

🔆鮮鴨血 (半份) $33
麻辣火鍋食鴨血先必需的😼
新鮮鴨血會較挺身 食落去完全冇血腥味
就好似食緊滑豆腐咁添~

🔆一米肥牛 $148
另外仲點咗一米肥牛 打卡一流!🫶🏻
肥牛放左係長碟上 加埋真係有一米啊😝
肥牛個賣相看似唔係好多肥膏 但淥完後完全鞋
而且都好有牛味啊😍😍

🔆耙雞腳 (半份) $38
耙雞腳呢啲滷菜比較特別 少啲機會係香港嘅火鍋店食比🤣
雞腳本身都已經經過醃製同烹調至軟身
放入麻辣湯煮仲要吸哂味 好特別!
鐘意食雞腳嘅大家要試下喔🩵

🔆滷煮牛仔骨 (半份) $48
火鍋食牛仔骨?! 呢個真係夠哂特別!
牛仔骨醃製咗但未經煮熟 將生嘅牛仔骨放入鍋中淥真係第一次🤣
質感超級驚喜啊! 一啲都唔鞋又唔韌 好腍身
即使連啲筋位部分都輕易食到!👍🏻

🔆金牌脆毛肚 (半份) $73
除咗鴨血之外 另一個要推介就係毛肚
淥完就好似牛柏葉咁🤣 好爽口
而且超掛湯! 淥幾秒就食得㗎啦!😍

🔆鮮紅薯粉 $58
驚唔夠飽仲可以叫薯粉,烏冬等
呢到嘅紅薯粉係屬於粗身紅薯粉
煮幾分鐘已經好夠腍 但又同時好彈牙!
索哂啲麻辣湯 好正😍😍🫶🏻

🔆時蔬拼盤 $58
蔬菜拼盤就要放入豬骨湯入面啦
有粟米 菇菌 娃娃菜 菜心 生菜等
拼盤一份嘅份量都幾多㗎!
啱哂一大班人share~

🔆米糕
新開張仲有米糕食添!
好似啫喱同豆腐花之間嘅口感
食落好重米香味 加埋紅糖 甜甜地 可以解辣又好食❤️

味道: 8.8/10
賣相: 8/10

地址: 荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖
2023-10-03 131 views
餐廳裝潢加入中式復古建築元素用上大紅燈籠、木製餐桌、屏風、門窗等,猶如走進一間老客棧古色古香的風味,處處都充滿打卡點。主打是四川成都味的火鍋,這次點了牛油鴛鴦鍋,一邊是麻辣湯,另一邊是大骨湯。麻辣湯辣度中等,不會過於油膩。大骨湯乳白色,醇濃鮮香好滋味。兩款湯底裡面已有少量食材。火鍋配料有100款選擇,海鮮、肉類、內藏、素菜等最特別的是兩款一米肥牛及一米鴨腸另有多款特色小食,包括炸饅頭、椒鹽豆腐。總括來說,食物選擇種類多,價錢亦比較親民。
餐廳裝潢加入中式復古建築元素
用上大紅燈籠、木製餐桌、屏風、門窗等,猶如走進一間老客棧
古色古香的風味,處處都充滿打卡點。
麻辣湯辣度中等,不會過於油膩。
大骨湯乳白色,醇濃鮮香好滋味。
兩款湯底裡面已有少量食材。
火鍋配料有100款選擇,海鮮、肉類、內藏、素菜等
最特別的是兩款一米肥牛及一米鴨腸
另有多款特色小食,包括炸饅頭、椒鹽豆腐。
總括來說,食物選擇種類多,價錢亦比較親民。
Dinner
𓉕 𓉕最近初訪了碼頭故事火鍋荃灣店,是成都火鍋前十強的香港分店,想試很久的啦。趁天氣轉涼一點就去試試。𓂑 大骨湯鍋 $118點了個大骨湯鍋,奶白色的湯底很香濃,裡面有紅棗、杞子、蔥和青瓜片,簡簡單單的都已經很惹味。𓂑 養生冰豆腐 (半份) $38火鍋必點冰豆腐啦!蜂巢形狀盡吸湯汁精華,好吃又沒罪惡感。𓂑 金牌脆毛肚 (半份) $78毛肚就是牛的瘤胃,塊狀最大,表面像毛巾狀,涮十來下就可以吃了。口感爽脆,是必點的招牌菜。𓂑 雪花牛肉 (一份) $138這裏的雪花牛肉很有牛味,油花漂亮,不會太肥膩。𓂑 時蔬拼盤 $58來一個時蔬拼盤,各種蔬菜都有一點,最愛是粟米,非常甜!𓂑 特製魚皮餃 $32魚皮餃值得推介。煙靭的餃子皮魚味香濃,豬肉餡料也很豐富。𓂑 極品黑豚肉 (半份) $83極品黑豚肉也很優質,一卷一卷的黑豚肉賣相漂亮,入口肉味香濃,油脂分布平均。𓂑 藕片 $36藕片一大盤,每塊都很厚,清甜實在。𓂑 稻庭烏冬 $38一份2個烏冬,爽滑彈牙,沒有酸味,配火鍋剛好。𓂑 手工米糕 $22必點之選!四川傳統小吃,用米漿煮熟放涼,再澆上紅糖漿。冰冰涼涼的米糕很彈牙,清甜米香加上紅糖漿,非常好吃!

𓉕 𓉕

𓂑 大骨湯鍋 $118

𓂑 養生冰豆腐 (半份) $38
火鍋必點冰豆腐啦!蜂巢形狀盡吸湯汁精華,好吃又沒罪惡感。

𓂑 金牌脆毛肚 (半份) $78
極品黑豚肉
雪花牛肉
大骨湯鍋
蓮藕
𓂑 雪花牛肉 (一份) $138
這裏的雪花牛肉很有牛味,油花漂亮,不會太肥膩。

𓂑 時蔬拼盤 $58
來一個時蔬拼盤,各種蔬菜都有一點,最愛是粟米,非常甜!

𓂑 特製魚皮餃 $32
魚皮餃值得推介。煙靭的餃子皮魚味香濃,豬肉餡料也很豐富。

𓂑 極品黑豚肉 (半份) $83
金牌脆毛肚
時蔬拼盤
魚皮餃
𓂑 藕片 $36
藕片一大盤,每塊都很厚,清甜實在。

𓂑 稻庭烏冬 $38
一份2個烏冬,爽滑彈牙,沒有酸味,配火鍋剛好。

𓂑 手工米糕 $22

總括而言是非常推薦啦!食材高質素,而且很多都可以選擇一份或半份,人少的話點半份就可多試幾款食物,非常貼心的選項。而且店員有禮週到,座位也很舒服。值得再訪。

𓉕 𓉕
手工米糕
2023-09-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
魚皮餃
手工米糕
  • 特製魚皮餃
2023-09-19 220 views
今日跳完舞同呀女試了荃灣的餐廳——碼頭故事。這是一家以火鍋為主打的餐廳,提供多種口味的湯底選擇,必能找到自己喜愛的味道。我點了他們的二人套餐,$328。這個餐提供了牛油紅鍋、大骨湯鍋、番茄鍋和菌湯鍋四種選擇。我個人選擇了大骨湯鍋,這個湯底清澈透明,卻帶著濃郁的骨香,入口滋味十分鮮美,讓人回味無窮。套餐中的配菜種類繁多,包含了一米肥牛、一米鴨腸、金牌脆毛肚、正大午餐肉、芝士腸、鵪鶉蛋、鮮紅薯粉、三秒海帶芽、手工青笋片和蘭州拉麵。這些配菜的品質都非常出色,新鮮的食材配濃郁湯底,正!特別推薦他們的一米肥牛,肉質鮮嫩多汁,入口即化,搭配火鍋的湯底烹煮,更是味。另外,金牌脆毛肚也是一道不錯,爽口彈牙,口感極佳。蘭州拉麵作為套餐中的主食,麵條彈牙有嚼勁,湯底鮮香豐富,滾極都唔會爛😋總的來說,碼頭故事的二人套餐真是物超所值,價錢實惠食到飽飽!碼頭故事 (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖#碼頭故事 #荃灣美食#火鍋控 #湯底選擇#一米肥牛 #鮮嫩多汁#金牌脆毛肚 #外酥內嫩#蘭州拉麵 #彈牙麵條#美食推薦 #物超所值#火鍋套餐 #湯底滋味#荃灣餐廳 #用餐體驗#食評控 #美食分享#

#碼頭故事 #荃灣美食
#荃灣餐廳 #用餐體驗
#食評控 #美食分享
#口味豐富 #食材新鮮
2023-09-18
$150 (Lunch)
心血來潮想食麻辣鍋,見到「碼頭故事」這間新開既四川火鍋,主打正宗四川特色湯底同配料 餐廳裝修風格好中國古典特色,用上屏風,木櫈,掛上紅色大燈籠🏮令人覺得時空交錯,穿梭到另一個時空🔺牛油鴛鴦鍋叫左個鴛鴦鍋 一邊係牛油紅鍋中辣一邊大骨湯鍋🦴兩邊各有特色,紅鍋係重慶正宗火鍋做法,大量乾辣椒加上花椒🌶️ 一大舊牛油,又麻又香,令人上癮,垂涎欲滴🤤大骨湯用上豬骨熬製,湯底奶白色,特別在於有紅棗、青瓜片同火腿片 🔺醬料枱上放有香油、蔥、鹽、蒜蓉、芫荽、蠔油、醋同味精等,香油係四川火鍋特色,可以解辣減少對腸胃的刺激🔺金牌黃牛喉(半份) 係牛心室的大動脈血管 淥兩分鐘,口感超脆爽 放入紅鍋索哂麻辣汁仲正🔺脆肉鯇魚片鯇魚片大大片用冰鎮住保持新鮮度魚肉嫩滑肉質爽脆,愛魚者必點🔺菜心苗新鮮菜嫩,放入大骨鍋輕淥好夾🔺滷煮牛仔骨牛仔骨打邊爐都係第一次預先醃好,牛肋骨連大大啖肉食,好過癮🔺一米肥牛 上枱好有氣勢,足足一米既板上肥牛肥瘦相間,牛肉味濃🥓🔺白菜手工餃子 餃子皮薄,白菜同豬肉作餃子內餡 🥟 簡單美味🔺手工米糕四川傳統甜點,有別於豆腐花淡淡米味,軟糯有口感 配上紅糖漿,冰涼解辣喔 ฅ́˘ฅ̀♡︎💬係openri

🔺牛油鴛鴦鍋
叫左個鴛鴦鍋 一邊係牛油紅鍋中辣
一邊大骨湯鍋🦴

🔺醬料

🔺金牌黃牛喉(半份)
係牛心室的大動脈血管
淥兩分鐘,口感超脆爽
放入紅鍋索哂麻辣汁仲正

🔺脆肉鯇魚片
鯇魚片大大片
用冰鎮住保持新鮮度
魚肉嫩滑肉質爽脆,愛魚者必點

🔺菜心苗
新鮮菜嫩,放入大骨鍋輕淥好夾

🔺滷煮牛仔骨
牛仔骨打邊爐都係第一次
預先醃好,牛肋骨連大大啖肉食,好過癮

🔺一米肥牛
上枱好有氣勢,足足一米既板上
肥牛肥瘦相間,牛肉味濃🥓

🔺白菜手工餃子
餃子皮薄,白菜同豬肉作餃子內餡 🥟
簡單美味

🔺手工米糕
四川傳統甜點,有別於豆腐花
淡淡米味,軟糯有口感
配上紅糖漿,冰涼解辣喔 ฅ́˘ฅ̀♡︎

💬係openrice 訂座,全單8折(海鮮同酒水除外)
2023-09-11 899 views
荃灣新開嘅打邊爐舖頭,唔係唔去試啊嘛😋呢間就唔係放題形式,而係所有野都係散嗌嘅,不過晚市經Openrice訂座會有8折優惠!(好抵!坐低左後首先會比張QR Code落單,不過職員話手機落單/填紙仔都可以~手機落單就版面易明仲有圖片可以睇住黎叫👍🏻===湯底方面,我地就揀左牛油鴛鴦鍋,牛油紅鍋小辣+菌湯鍋✨牛油紅鍋味道麻麻辣辣🌶️,十分惹味開胃,唔係好食得辣但又想試呢個湯底既朋友建議可以叫小小辣🤏🏻菌湯鍋味道十分清甜,聞落去菌味超香濃,仲有兩粒大冬菇添🤣安格斯肥牛 (一份) $208🥩超~鐘意食牛既我地第一時間就叫左安格斯肥牛一份!份量都唔少!食落去肉質超~嫩滑,肉味勁~濃厚😋😋雪花牛肉 (半份) $78🥩繼續食肉!肉質雖然冇安格斯咁嫩滑,但味道一啲都唔遜色!👍🏻鮮鴨血 (半份) $33鴨血加上麻辣湯真係一個完美嘅配搭😍食落去又香滑又嫩口,令人食極都唔停🤤後悔只係叫左半份🤣正大午餐肉 (半份) $28打邊爐黎講我就一定要食午餐肉🤣配埋麻辣湯底一流👍🏻脆骨腩 (半份) $48食落去肉質爽脆又有口感👍🏻娃娃菜 ($38)呢個價錢呢個份量好合理,仲比想像中多🤣娃娃菜落去菌湯真係有加乘效果,娃娃菜
手機落單就版面易明仲有圖片可以睇住黎叫👍🏻
===
湯底方面,我地就揀左牛油鴛鴦鍋,牛油紅鍋小辣+菌湯鍋✨
菌湯鍋味道十分清甜,聞落去菌味超香濃,仲有兩粒大冬菇添🤣
安格斯肥牛 (一份) $208🥩
超~鐘意食牛既我地第一時間就叫左安格斯肥牛一份!
份量都唔少!食落去肉質超~嫩滑,肉味勁~濃厚😋😋
雪花牛肉 (半份)
雪花牛肉 (半份) $78🥩
繼續食肉!
肉質雖然冇安格斯咁嫩滑,但味道一啲都唔遜色!👍🏻
鮮鴨血 (半份)
鮮鴨血 (半份) $33
鴨血加上麻辣湯真係一個完美嘅配搭😍
食落去又香滑又嫩口,令人食極都唔停🤤後悔只係叫左半份🤣
正大午餐肉 (半份)
正大午餐肉 (半份) $28
打邊爐黎講我就一定要食午餐肉🤣配埋麻辣湯底一流👍🏻
脆骨腩 (半份)
脆骨腩 (半份) $48
食落去肉質爽脆又有口感👍🏻
娃娃菜
娃娃菜 ($38)
呢個價錢呢個份量好合理,仲比想像中多🤣
娃娃菜落去菌湯真係有加乘效果,娃娃菜原本既鮮甜再加上菌菇獨特既香味,超清新!超清甜!越食越覺得自己好健康😂👍🏻
鵪鶉蛋 (半份)
鵪鶉蛋 (半份) $18
我都係第一次打邊爐食鵪鶉蛋🤣有啲好奇就叫左黎試下
餐牌教導鵪鶉蛋要燙涮2分鐘,我地就試下計時燙涮2分鐘效果會如何🤣
一食落去蛋味香超濃!蛋黃口感比起一般雞蛋更加綿滑😋好食!
脆炸魚皮
脆炸魚皮 $48
咁多樣野食入面魚皮就比較遜色了,雖然每一舊都好大,但食落去唔夠脆卜卜,可惜可惜~
黃金炸炸饅頭
黃金炸炸饅頭 $58
炸饅頭外皮酥脆唔會濃,裡面又軟熟非常香口,朋友仲一下子食左4舊🤣
最後仲送左每人一碗手工米糕,味道都幾特別🤔
口感又軟又彈!米香味好濃郁!
===
最後埋單每人$400幾蚊,整體都好好食,價錢又唔算特別貴,環境都坐得好舒服👍🏻
特別要講下個上菜速度係超快🤣落完單冇幾耐好快就送到,同完全冇漏單既情況👍🏻
店內嘅職員服務都好好,好有禮貌👍🏻
見到星期六晚上舖位仲未滿座,可能係新開嘅關係,不過我相信生意會越好~
2023-09-09
$400 (Dinner)
安格斯肥牛 (一份)
雪花牛肉 (半份)
鮮鴨血 (半份)
正大午餐肉 (半份)
脆骨腩 (半份)
娃娃菜
鵪鶉蛋 (半份)
黃金炸炸饅頭
  • 安格斯肥牛
  • 鵪鶉蛋
2023-09-10 134 views
碼頭故事 (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖我最近去咗一間好有特色嘅餐廳「碼頭故事」真係一個好靚嘅地方,氣氛又舒服,令人好有放鬆嘅感覺。首先要推薦俾大家嘅就係鮮鴨血。呢個真係好特別!佢以鮮嫩嘅鴨血為主角,再配上啱啱炸好嘅枝竹,味道鮮美得嚟又有咬勁,真係令人驚艷!繼續嚟,我仲試咗炸枝竹。佢炸到金黃酥脆,一口咬落去嘅口感好滋味!真係好開胃啊,吃咗一兩支之後,我就忍唔住想再嚐返!然後,我又試咗紅酒腰片同安格斯肥牛。紅酒腰片好嫩滑,配上啱啱好過火嘅辣椒,味道真係刺激得嚟又有層次,令人回味無窮。而安格斯肥牛就更加優質啦,肉質鮮嫩,每一口都好juicy,真係令人垂涎欲滴!唔止係肉類,其實呢度嘅點心都好出色。黃金炸炸饅頭係我特別推薦嘅一款,外皮炸到金黃酥脆,內裡嘅餡料鮮美多汁,一口咬落去真係好滿足!而鬼馬蝦滑就係一款超有創意嘅菜式。佢將鮮蝦磨成滑滑嘅蝦蓉,再用特製嘅麵粉油炸,味道鮮甜又帶有蟹籽嘅脆卜卜,真係好好食!最後,我試咗冰梅淮山同四川手工米糕。冰梅淮山係一碗涼甜嘅甜品,淮山煮得軟綿,再加上冰涼嘅梅汁,真係好解渴又開胃!四川手工米糕就係一個傳統嘅美食,米糕軟糯可口,配上特製嘅
荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖

最後,我試咗冰梅淮山同四川手工米糕。冰梅淮山係一碗涼甜嘅甜品,淮山煮得軟綿,再加上冰涼嘅梅汁,真係好解渴又開胃!四川手工米糕就係一個傳統嘅美食,米糕軟糯可口,配上特製嘅醬汁,味道鮮美到爆!
週末經過 Plaza 88 發現新開了間四川火鍋店,裝修古色古香,即刻入去嘗鮮😆!餐廳裡面更大,設有兩個可容納10人圓桌的大包廂,兩個包廂還可打通,非常闊落,落地玻璃窗可望開陽街景。亦設有亭子裝潢的4-6人卡座,同樣舒適景致~ 食物方面有不同火鍋湯底,不能吃辣的亦有多種選擇👍🏻,而且多數可以點半份,二人撐枱腳也可以品嘗都幾樣菜式~現在到8月底,還有全單8折優惠! 🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 ♦️茶味+香油碟 - $40/人蒜蓉,蔥花,香菜,醋,醬油,簡單配料,搭配自家秘製香油(混油芝麻油,玉米油等植物油),令食物變得更香滑♦️牛油鴛鴦鍋 - $148 (牛油紅鍋 x 菌湯鍋)牛油紅鍋以其濃郁的牛油香氣和微辣的味道,可選辣度,多種不同辣椒令味道更多層次🤤。而菌湯鍋則帶來了清爽的口感和豐富菌香,涮食物前一定要喝返一小碗湯!食材滾完帶有湯底滋味,不用再額外點醬料已非常美味。♦️海生蝦(半份)- $78好新鮮!上桌時蝦腳蝦鬚還不停郁動!鮮蝦的蝦頭膏也特別鮮美,肉質結實~♦️黃骨魚(半份)- $43成條魚上,圓身厚肉,斬開幾件,魚肉幼滑鮮嫩,唯要小心肚位的小刺~♦️極品黑豚肉(半份)- $83肉質細膩帶嚼口,

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸
♦️茶味+香油碟 - $40/人

♦️牛油鴛鴦鍋 - $148 (牛油紅鍋 x 菌湯鍋)

♦️海生蝦(半份)- $78

♦️黃骨魚(半份)- $43

♦️極品黑豚肉(半份)- $83
肉質細膩帶嚼口,涮完仍有濃郁的豬肉香氣,搭配紅油鍋更適合。

♦️雪花牛肉(半份)- $78
豐富油花,牛味濃厚,涮完記得點上秘製香油,更入口更柔軟順滑。

♦️時蔬拼盤 - $58
有粟米、蘿蔔、蘑菇、娃娃菜、菜心、生菜和皇帝菜,份量非常多,樣樣新鮮,配搭菌湯更適合。

♦️楊梅冰湯圓 - $25
冰湯圓是三色芋圓,搭配酸甜清爽的楊梅湯汁,微甜多酸,好適合打完邊爐品嘗!

♦️熱情果蘇打水- $28
爽口解膩解辣!

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
店員熱情有禮,會認真介紹菜單和湯底,上菜神速,也會及時收拾桌上的東西,讚!

2023-09-05 79 views
碼頭故事 (荃灣).勁耐無食過呢間麻辣鍋,呢間嘅辣又係獨有又香.▪️牛油鴛鴦鍋🧈▪️.食麻辣火鍋真係不能怕肥,諗左好耐都係要有牛油(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)香啲,鴛鴦另一面糾結左好耐叫蕃茄好定大骨,最後叫大骨好好食!.▪️冬瓜•羊肉片·鴨血▪️.太耐無黎唔記得呢到嘅冬瓜係切薄片,勁索湯同埋淥一陣就食得,非常之正羊肉片鴨血食辣必叫.▪️一米鴨腸▪️.見成日都食鵝腸,呢到有鴨腸仲表示條條盡可能都有一米長,爽口!.▪️鮮鴨舌·特製魚皮餃▪️.鴨舌真係我近期超愛,有咬口又唔多肉,印象中以前係有觸鬚魚皮餃$32有8粒😂好抵食.▪️鮮紅薯粉▪️.紅薯粉超好食,煙韌有咬口,軟糯!.最後仲送左個甜品,係紅糖加米糕,少甜又解辣,淡淡米香🩶.📌 碼頭故事 (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
碼頭故事 (荃灣)

勁耐無食過呢間麻辣鍋,呢間嘅辣又係獨有又香

▪️牛油鴛鴦鍋🧈▪️

▪️冬瓜•羊肉片·鴨血▪️
羊肉片鴨血食辣必叫

▪️一米鴨腸▪️

▪️鮮鴨舌·特製魚皮餃▪️
鴨舌真係我近期超愛,有咬口又唔多肉,印象中以前係有觸鬚
魚皮餃$32有8粒😂好抵食
▪️鮮紅薯粉▪️
紅薯粉超好食,煙韌有咬口,軟糯!
最後仲送左個甜品,係紅糖加米糕,少甜又解辣,淡淡米香🩶
📌 碼頭故事 (荃灣)
荃灣楊屋道88號Plaza 88 2樓18號舖舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍  碼頭故事(荃灣)🗓️ 1 September 2023今日打八號風球,屋企附近新開嘅呢間鋪有開,所以就入咗去。環境好有中國風,有心思,亦有幾間vip房以「xx碼頭」嚟命名嘅,幾有趣。調味料方面,枱上放有麻油、蒜蓉、芫荽、蔥、而辣椒要另外收費。坐低先調醬料,以及選擇湯底。開始點餐前的費用:茶位+香油碟 $ 60 、 辣椒  $ 15 、大骨湯鍋 $ 118我哋點咗大骨鍋,出奇哋入面竟然冇骨,但有青瓜同午餐肉,我個人有點不習慣。食物方面,大部分都是新鮮的,特別是菜及鯇魚片,很滿意。但毛肚咬起來比較硬,沒有脆的感覺。而薯粉不要煮太久,因為很容易煮淋及爛掉。我哋點嘅食物如下,可以參考一下:🍴 一米肥牛(一份)$ 148🍴 鮮紅薯粉(半份)$ 38🍴 水魷魚 $ 68🍴 安格斯肥牛(一份)$ 208🍴 嫩滑牛肉(一份)$ 98🍴 金牌脆毛肚(半份)$ 73🍴 脆肉鯇魚片(一份)$ 78🍴 皇帝菜 $ 38🍴 西洋菜 $ 32🍴 白飯$ 10🍴 可樂$ 36最後餐廳請了大家吃甜品,是手工米糕。整體是滿意的,但三個人埋單需附$1100,更是已經8折後的價錢,感覺上比較貴一點。
📍  碼頭故事(荃灣)
🗓️ 1 September 2023

🍴 皇帝菜 $ 38
🍴 西洋菜 $ 32
🍴 白飯$ 10
🍴 可樂$ 36
最後餐廳請了大家吃甜品,是手工米糕。

2023-09-01
$350 (Dinner)
  • 脆肉鯇魚片