餐廳:東京天井食堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖香港每一個角落都充滿住大大小小嘅故事🇭🇰,大部分人大多數都只喺睇到大商場、大馬路嘅小故事,但喺我就鍾意走到隱世嘅大廈天井,喺呢間充滿人情味嘅街坊小店細聽店主嘅真情故事尖沙咀柯士甸路呢條街比較多韓國菜餐廳🇰🇷,有幾間都曾經食過,今次行到入去柯士甸大廈呢幢天井大廈入面,有一間開咗7年而且比較少有嘅家庭日式料理小店——東京天井食堂 @thewell_hk 🇯🇵,佢哋之前叫做東京食堂,但喺因為好多人都搵唔到呢度,就索性改名做東京天井食堂,希望多啲人識得因為個名而搵到入嚟呢個天井位置😎✝️雙重黯然銷魚飯 $158要試嘅緊喺呢個必食嘅足料原條鰻魚飯,用咗成條鰻魚嘅份量,有成9-10件蒲燒鰻魚,加上蔥花同用日本新紀元曉雞蛋整嘅煎蛋🍳,整成呢個日式雙重黯然銷魚飯。鰻魚香味濃郁,加上鰻魚汁更加惹味,肉厚爽嫩,撈飯食一流👍。叫呢個飯加$58仲可以追加一日10種野菜,選取咗市場每日新鮮嘅十款蔬菜🥬,所以日日都唔同,見到有西蘭花🥦、椰菜花、蕃茄仔、紅蘿蔔🥕、粟米🌽、翠玉瓜、金針菇、杏鮑菇、椰菜、冬菇🍄,用咗牛油🧈、蒜蓉🧄、胡椒去炒香,最後
餐廳:東京天井食堂 (尖沙咀)
地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖

✝️雙重黯然銷魚飯 $158
要試嘅緊喺呢個必食嘅足料原條鰻魚飯,用咗成條鰻魚嘅份量,
有成9-10件蒲燒鰻魚,
用咗牛油🧈、蒜蓉🧄、胡椒去炒香,最後放上木魚花,簡單而好食😋,畢竟香港人愈嚟愈注重健康,叫呢個一日10種野菜就啱晒

✝️牛油煎帆立貝配蘆荀 $108
用咗2L日本刺身級嘅帆立貝,一客有兩件,表面輕輕焦脆有陣陣牛油香,放入口咬落爽彈鮮香,一疏疏嘅帆立貝肉確實幾過口癮🤤,鍾意仲可以加埋檸檬汁一齊食😌,另外配埋兩條蘆筍,不過感覺價錢就有少少進取🤏

✝️手作免治雞肉棒配蛋黃汁 $36
小店自家製嘅免治雞肉棒,咬到入面食到粒粒雞軟骨碎,
配埋蛋味濃郁嘅日本新紀元曉雞蛋蛋黃汁🥚,當中加咗少少日式醬油,一啖放入口真喺一試難忘,嫩雞肉加上雞蛋一齊食真喺無得輸😙

飲品叫咗個熱情果梳打($28)同
荔枝紅茶($24),仲有多款日式飲料,茶🍵、梳打、汽水、咖啡☕️。另外餐廳無加一,外賣自取送飲品🥤,Follow佢哋IG @thewell_hk 再送埋送甜品添🍮
2022-08-21
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$206 (Lunch)
2022-08-10 237 views
睇完戲又直接狗衝啦!從東京食堂改名天井食堂之後第一次幫襯💛今次依然坐同一個位😂menu精美咗好多,上次已經諗定要試親子丼,順便加咗一份是日前菜中華沙律,減肥中少飯係必須😆因為得兩條友忙入忙出所以親子丼係chef親自俾我😃仲擺咗七味粉同幫我斟溫水(熱水加冰塊真係好醒目🤣)中間C位嘅蛋黃真係超~誘~人~睇蛋黃個樣就知個飯一定好食啦😍既然係親子丼所以雞肉梗係要夠多😚撈勻咗之後幾乎每一啖都可以食到一舊雞腿肉,有調味夠滑無雪無腥,本身睇到菇我擔心咗一秒因為我唔係好鍾意食香菇🫣不過好彩係冬菇🙌加入洋蔥口感有豐富到又隱約增加咗少少甜味,整體感覺係好溫和好healing嘅一個飯😋因為有比七味粉咁我覺得都應該試下?畢竟chef唔會無啦啦擺個粉係度,所以我就落咗啦,果然落咗之後味道又被昇華💡本身其實我就算嗌少飯都會淨一啲飯,但今日我全部食晒啦!!中華沙律就係拌海草,我google下先知原來海草其實好有營養(對唔住係我孤陋寡聞)一碟海草經過簡單調味,甜甜der又隱約有一啲啲酸,食落又帶少少麻油香,確實非常開胃~中華沙律 7.0/9親子丼 7.5/9OVERALL 7.5/9食下食下突然超大雨,隔籬枱有附近返
睇完戲又直接狗衝啦!從東京食堂改名天井食堂之後第一次幫襯💛

中華沙律 7.0/9
親子丼 7.5/9

OVERALL 7.5/9

食下食下突然超大雨,隔籬枱有附近返工嘅熟客冇帶遮,店員仲特登帶遮送佢哋返,滿滿人情味真係好滾動🥹