2023-06-22 47 views
我喺香港嘅其他地方食過天天海南雞,但港島依間都係第一次食。我發覺佢同另外兩間嘅分店行嘅風格都好唔同。呢一間唔單止出邊有得坐露天(但係有太陽傘遮住),而且入邊仲有少少用咗唱K嘅設計,再混入打卡天花板,幾新鮮,都多左d 情調唔少名人都黎過~我今日同朋友食二人餐幾抵食咁款一坐低嘅時候餐廳就俾咗呢一個開胃生果俾我哋,係哈密瓜加少少熱情果汁,好清新!另外仲有依個茶(好似要收茶位)呢個豆腐上邊唔單止有肉鬆仲有啲蝦米仔,兩個都鹹香鹹香,配埋個豆腐真係好好食,而且佢個底嘅真係有微微辣,但係唔會辣到你要瘋狂飲水嗰種我本身以為呢個木瓜係甜嘅菜,但係出嚟個味道係鹹鹹地佢嘅花膠份量都幾足料,有厚度,個湯(?)就有少少杏仁味呢個多士都幾好食,佢係墨魚蝦多士,最好配埋上邊啲菜式,畢竟個多士係炸嘅,會相對油膩少少我覺得個脆皮雞幾好食,皮脆肉嫩。但如果比我重新揀一次嘅話我會揀海南雞,因為個多士有少少油,如果海南雞嘅話就會相對清淡翻啲,會更match油飯好大桶。。。每人食兩碗都得,但堅香+好味菜我哋揀咗鴛鴦嗰一款,個菜都好惹味,上面又係有少少脆脆地嘅蝦仁仔喺度。菜都好嫩,食清曬最後一定要留肚食甜品,你唔好以為佢嘅豆腐花
唔少名人都黎過~

我今日同朋友食二人餐
幾抵食咁款

另外仲有依個茶(好似要收茶位)
我本身以為呢個木瓜係甜嘅菜,但係出嚟個味道係鹹鹹地
佢嘅花膠份量都幾足料,有厚度,個湯(?)就有少少杏仁味
油飯好大桶。。。每人食兩碗都得,但堅香+好味
最後一定要留肚食甜品,你唔好以為佢嘅豆腐花平平無奇,但係個味真係好獨特,又好食。好彩佢比嘅份量夠大碗

2023-06-21 61 views
“天天海南雞飯”除咗有啲二人套餐食,仲有好多嘢食,亦都有泰國菜,唔會係我之前以為嘅淨係得新加坡菜㗎,還有啲新意嘅fusion菜。食嘢之前先嚟一個"木瓜花膠燉湯"潤一潤先,木瓜够甜, 花膠够補,可滋陰補腎,消除疲勞。好似真真哋喎。“食神魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯” 賣相吸引唔同平時見嘅嗰啲。海鮮有魚肉有蝦肉,還有菠蘿粒粒,最緊要仲有啲菠蘿乾喺碟邊,本以為係裝飾品,但侍應話係食得落肚㗎,於是試一試果然好好味喎。見到menu度呢味餸好吸引,咁就點咗"蝦頭膏鮑魚金湯炆豆腐"來配返個飯,鮑魚係切片嘅,豆腐係薄切,都唔錯喎。再來多兩個甜品,呢一餐就好美满啦,佢哋就係“新加坡原味豆腐花加美禄”和“斑蘭汁燕窩椰汁奶凍”。

2023-06-20 39 views
前幾個月諗住過黎食海南雞嘅時候先撞到圍板裝修💩今日黎之前特登上openrice見到有開門先過黎食蟹🤣裝修完之後有得坐出面chill,不過真係太熱我同朋友都選擇室內用餐🥲餐牌令我覺得好驚訝😂因為轉咗之後感覺grand咗😂—————————————————————📍 天天海南雞飯 (Fashion Walk)地址: 銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖✍🏻/食評/上菜之前俾咗個前菜我哋,哈蜜瓜配熱情果籽,酸酸甜甜幾開胃💓◍ 火焰椰子八寶燉雞俾張圖嘅火焰吸引咗,上檯嘅時候店員話每個燉湯都燉咗4個鐘,慢慢煮等D味出曬黎,有齊雞肉,瘦肉,准山等等的確係真材實料,椰子味好香😍◍ 鮮大蝦冬陰功湯 問過店員唔辣先叫!加咗好多香料等個冬陰功湯個味再濃D~中途再放入兩隻大蝦,估唔到蝦頭好多膏好好味!!!💓💓店員全程係我哋面前煮仲幫我哋分埋個湯唔使我哋掂個煲!◍ 古法咖喱炒膏蟹配鹹煎餅見到廚房檯頭隻蟹咁大隻冇理由唔叫,同埋今日過黎主要係想食蟹😂😂膏蟹黎講算大隻同多膏~好彩冇跌出黎如果唔係同咖喱一樣色搵唔返🤣咖喱唔辣很OK!送鹹煎餅好好味口感好似油炸鬼幾特別👀蟹肉多同埋都鮮甜!
—————————————————————
📍 天天海南雞飯 (Fashion Walk)
✍🏻/食評/
上菜之前俾咗個前菜我哋,哈蜜瓜配熱情果籽,酸酸甜甜幾開胃💓

◍ 火焰椰子八寶燉雞

◍ 鮮大蝦冬陰功湯

◍ 古法咖喱炒膏蟹配鹹煎餅
2023-06-16 32 views
每次約朋友喺銅鑼灣呢頭食飯,都會見到呢間食海南雞嘅新加坡餐廳;呢間餐廳有室內同室外選擇,成日望到啲食客喺裏面食緊嘅嘢都覺得好吸引🤭,而且知道佢仲係米芝蓮推介,所以一直都好想試吓,今日就捉咗朋友陪我嚟食😆我地Order咗以下食物👇首先,一坐低侍應會放低前菜:係百香果蜜瓜,蜜瓜好甜,配埋百香果胃口大開☺️💁‍♀️黑松露墨魚蝦多士HK$109-上枱時熱辣辣,勁鬆脆😋,仲有大量菜喺上面,食落冇咁油膩,減低邪惡感😈💁‍♀️天天燒雞HK$189-燒雞好滑,多汁,唔會’鞋十十‘或’un’,仲已經去埋骨😎💁‍♀️咖喱炒肉蟹配鹹煎餅HK$389-肉蟹大大隻好新鮮,好多肉;咖喱甜甜地唔辣,第一次食鹹煎餅,感覺好特別,脆脆地好得意😉,配埋咖喱食一流👍食物份量算多,兩個人差啲食唔晒🤣另外,餐廳座位算多,坐得舒服😌。👫員工服務亦好好,態度非常友善❤️

我地Order咗以下食物👇
💁‍♀️黑松露墨魚蝦多士HK$109-
💁‍♀️天天燒雞HK$189-
燒雞好滑,多汁,唔會’鞋十十‘或’un’,仲已經去埋骨😎
💁‍♀️咖喱炒肉蟹配鹹煎餅HK$389-
食物份量算多,兩個人差啲食唔晒🤣

另外,餐廳座位算多,坐得舒服😌。
👫員工服務亦好好,態度非常友善❤️

2023-06-01
  • 黑松露墨魚蝦多士
2023-06-10 33 views
大名鼎鼎既天天海南雞飯, 可以話係新加坡名物之一, 之前去旅行食既時候已經好欣賞佢地既海南雞, 所以今次就心思思約左朋友係香港再食過. 對比新加坡本店, 銅鑼灣呢間分店裝修更加精緻, 環境更加舒服, 而且除左海南雞飯之外, 仲有好多其他小菜選擇, 好適合同朋友係度約食飯傾下計. 一坐低已經有碟開胃菜, 係蜜瓜伴以百香果醬, 酸酸甜甜, 夠哂醒胃. 迷迭香火焰黑金叉燒 $109上枱之後, 店員會係你面前再點火燒香, 賣相非常吸引, 叉燒肥瘦分明, 每舊都係一層瘦肉再一層肥肉, 好有層次, 食落仲有小許煙燻味.牛肉南洋青咖喱 $149首先要讚下店舖一啲都唔孤寒, 牛肉份量非常足夠, 每件牛肋條都係一大條, 而且牛肉煮得夠腍身, 唔韌唔痴牙. 青咖喱味亦非常出, 用匙羹不起咖喱既時候仲見到底下有好多配菜去熬製個咖喱正宗海南雞 $199仍然保持到係新加坡食果時既高質素,選用正宗文昌雞同白羽雞, 雞肉夠嫩夠滑, 肉質仍然保持彈性同水份, 雞皮則夠爽口, 食落完全唔會有油膩感, 佐以餐廳秘製既辣椒醬、黑醬油同蒜醬, 味道更加提升.雞油飯(細窩) $38用石窩上既雞油飯, 呈微微金黃色, 入口油香十

迷迭香火焰黑金叉燒 $109

牛肉南洋青咖喱 $149

正宗海南雞 $199

雞油飯(細窩) $38
用石窩上既雞油飯, 呈微微金黃色, 入口油香十足, 但又唔會太過油膩, 米飯煮到粒粒分明, 仲有淡淡既鹹味.
2023-06-09 100 views
平日收工咁攰梗係要對自己好D😗 今日就揀左依間新加坡過江龍天天海南雞飯試下, 入到去環境好寬敞, 坐得好舒服, 放工同朋友放鬆下食個飯未嘗唔係一個好選擇~ 今日揀左新加坡米芝蓮2人餐, 餐入面有齊湯, 前菜,主菜同埋甜品!🫢 另外一入到去佢就會送份百香果汁哈密瓜比你開一開胃先,好細心😄天天二人餐🔎 蝦皮素肉鬆凍豆腐 好驚喜嘅前菜凍豆腐! 😋豆腐上面一半係配蝦米, 一半係配肉鬆,特別配搭帶有微辣嘅豉油更加Match, 更加開胃🥰🔎 鮮大蝦冬陰功湯🦐 個冬陰功湯比較辣, 食到辣既朋友應該覺得岩岩好, 另外辣味再配埋蝦味既鮮甜,同埋勁多蕃茄仔,令到成個湯都更加出色; 順帶一提佢會挑走埋D蝦腸, 食蝦果陣仲見到D蝦膏不得了😝🔎 斑斕汁椰香鱈魚🐟 即叫即炸起的鱈魚,一粒粒咁樣上炸到金黃酥脆,入口脆卜卜之餘,鱈魚鮮味滑溜亦都唔會有骨,再配埋濃稠既班蘭醬汁令到鱈魚食落去甜甜地都幾開胃😆🔎 天天海南雞{例牌} 🐓成碟連埋擺盤一齊上睇落精緻美觀, 海南雞雞皮爽口,雞肉嫰滑,脂肪唔多,而雞肉唔會因為無左份油脂而變得嚡, 再配埋海南雞既精粹甜豉油,泰式辣汁,薑蔥依三款三款醬料, 鍾意食

天天二人餐
🔎 蝦皮素肉鬆凍豆腐

🔎 鮮大蝦冬陰功湯🦐

🔎 斑斕汁椰香鱈魚🐟

🔎 天天海南雞{例牌} 🐓
成碟連埋擺盤一齊上睇落精緻美觀, 海南雞雞皮爽口,雞肉嫰滑,脂肪唔多,而雞肉唔會因為無左份油脂而變得嚡, 再配埋海南雞既精粹甜豉油,泰式辣汁,薑蔥依三款三款醬料, 鍾意食新加坡既正宗海南雞飯一定要試下依個🤓🤓

🔎 釜巴辣椒炒通菜
呢個炒通菜係一個鐵鍋上,入味之餘又唔會太辣,食落好香好惹味😃

🔎 斑斕椰汁奶凍🍮
豆腐花賣哂換左依個做甜品, 食落去一樣咁出色, 椰汁味亦都唔會太甜😉
2023-06-09 94 views
收工同朋友又係附近覓食,見到Fashion Walk有一間都幾出名嘅新加坡菜-天天海南雞飯餐廳,見到餐廳裝修好chill就決定入去食🥳餐廳裝修新淨得黎坐得好舒服😌!見到套餐total 有七道菜都只係$498咁抵食,就同朋友叫咗「老街坊米芝蓮套餐」😆 侍應亦會送咗餐前水果俾我地當開胃菜👍🏻蝦皮素肉鬆凍豆腐肉鬆同蝦皮嘅咸香mix埋豆腐,令到口感更加豐富同惹味🤩斑斕汁椰香鱈魚鱈魚啱啱炸起脆卜卜,咬落肉質好嫩👍🏻配埋椰汁同斑斕汁,意外地夾!好好食💕呢個真係必叫老街坊牛筋牛腩餐廳好貼心會用蠟燭keep住保溫,為求保持食物風味👍🏻牛腩同牛筋好腍身🥹一咬就爛好好味!牛筋煲到好入味,朋友唔鍾意食牛筋都話好好食!鮮大蝦冬陰功湯冬陰功湯酸辣味道好濃郁,重點係隻蝦真係好大隻😆食落鮮甜👍🏻性價比好高食神魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯一上道菜好吸睛又有fusion 菜特色😍魚籽配搭雞油飯意外地match,令到炒飯味道更香濃😳而菠蘿、雞肉和海鮮嘅配搭,亦都令炒飯口感更加豐富🤤!推介一定要嗌🥹👍🏻鴛鴦菜花鴛鴦菜花有椰菜花同生菜,食落爽脆,份量好多🤤喺呢一餐裏邊令到營養均衡啲新加坡原味豆腐花豆腐花口感好滑嫩,食落清爽得嚟又唔膩

蝦皮素肉鬆凍豆腐
肉鬆同蝦皮嘅咸香mix埋豆腐,令到口感更加豐富同惹味🤩

斑斕汁椰香鱈魚

老街坊牛筋牛腩

鮮大蝦冬陰功湯

食神魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯

鴛鴦菜花

新加坡原味豆腐花
豆腐花口感好滑嫩,食落清爽得嚟又唔膩,豆香好出,又唔會好甜,食完好滿足⭐️

整體嚟講呢個套餐,性價比真係好高,每樣食物都好好食!出餐都幾快,而且侍應服務態度都好好👍🏻一定會再同朋友過嚟食❤️
2023-06-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-06-08 327 views
今日啱啱同朋友喺附近睇完戲,見到係晚餐時間就行過嚟呢一邊,決定試吓天天海南雞飯,天氣咁熱食返啲東南亞野,感覺好適合!蜜瓜配上百香果汁味道酸酸甜甜,很適合開胃的小食。蝦皮素肉鬆凍豆腐呢個菜好清新,豆腐凍凍地好有口感,再加上蝦皮素肉鬆配合嘅鮮味,真係一啖難忘又醒胃!鮮大蝦冬陰公湯底好香甜,蕃茄味突出,東南亞香料味唔會太濃,大蝦好新鮮,令湯嘅味道更加豐富鮮甜!斑斕椰香鱈魚個汁好鮮甜,鱈魚肉質鬆軟,好易入口,再加上椰汁斑斕嘅香氣,令我哋快啲食哂!天天海南雞果然係招牌菜式,雞肉好滑嫩,雞味濃郁,而且煮嘅時間啱啱好。加上有三款經典醬汁,分別係甜豉油薑蓉同埋酸辣汁,真係一絕!雞油飯,油飯香滑,令人食完之後都想再黎多一碗!鴛鴦菜花用熱窩上菜可保持熱度,菜花炒得好爽口,配合香脆白飯魚仔點綴口感,令人食得好開心!特製豆腐花好滑順,豆香味道都好濃郁,係個簡單而又好味嘅尾聲之選!呢間星加坡風味既餐廳味道好,環境別緻,配合服務細心,係一個值得推介嘅米芝蓮指南餐廳!

蜜瓜配上百香果汁
味道酸酸甜甜,很適合開胃的小食。

鮮大蝦冬陰公

斑斕椰香鱈魚

天天海南雞
雞油飯,油飯香滑,令人食完之後都想再黎多一碗!

鴛鴦菜花

特製豆腐花
好滑順,豆香味道都好濃郁,係個簡單而又好味嘅尾聲之選!

2023-06-06
$250 (Dinner)
  • 天天海南雞
  • 天天海南雞飯
每次搭巴士經過銅鑼灣Fashion Walk都看到「天天海南雞」的招牌, 但細心一看, 鋪位有四間米芝蓮認證的新加坡經典品牌, 例如「老街坊」、「超好面」、「五十年代」, 於是與好友去會一會.翻開餐牌, 看到有椰子的飲品, 連朋友都知我必會選啦~ 這杯是Coconut latte, 挺滑溜, 帶少少斑蘭香氣.朋友那杯50年代南洋咖啡對我來說太濃, 我喝了一口, 晚上心跳加速, 但並不代表不好喝, 我認為值得一試, 或許你會因此愛上這風味.黑松露墨魚蝦多士HK$109, 賣相很有睇頭! 驟眼看以為是芝麻西多士, 其實餡料是墨魚滑膠、墨魚粒粒, 好彈牙! 面層是大量椰菜絲沙律、日式鰹魚乾, 拌入特式沙律醬(黑松露、蛋白醬、紅味噌及蜂蜜), 極具風味.迎來香氣撲鼻的是迷迭香火焰黑金叉燒HK$109, 而這道菜是有表演的! 叉燒被迷迭香和桂皮圍著, 淋上玫瑰露, 一點火, 香氣誘人!! 咬下肉質細嫩而油脂分佈平均, 特別喜歡叉燒吸了秘製醬汁, 甘草、八角、陳皮等香料, 怎會不好味~   鮮大蝦冬蔭功湯HK$89, 一般餐廳都是在廚房煮好才端出的, 而天天海南雞則在客人把新鮮大蝦放入冬蔭功湯內

鮮大蝦冬蔭功湯HK$89, 一般餐廳都是在廚房煮好才端出的, 而天天海南雞則在客人把新鮮大蝦放入冬蔭功湯內煮熟, 確保肉質彈牙不硬. 而湯本身都頗辣.
「老街坊」牛筋牛腩煲, 每件大小適中, 牛筋軟滑不糊口, 牛腩都夠嫩, 醬汁好惹味, 煲內也有炸牛蒡, 這煲得分很高!
招牌天天海南雞是我今次到訪的主要原因, 沿用新加坡傳統製作方法, 雞皮爽滑而雞肉夠厚, 每種雞都有不同的肉質, 而這款是海南文昌鎮正宗文昌雞及白羽雞.  吃時沾黑醬油就最好味了~
本身好喜歡青咖喱, 看到菜單上有南海青咖喱, 立即要來一客! 與泰國咖喱不同, 南海咖喱較為稠, 而且加了菠菜及班蘭, 味道更香濃! 大蝦、青口等海鮮肉質實淨, 微辣開胃.
感覺上是大製作! 新加坡辣椒炒肉蟹配鹹煎餅HK$399, 很大隻!! 動手盡情吃, 去感受新加坡辣汁、辣椒、蒜蓉、薑等材料的滋味, 結實的肉蟹沾充滿蛋花的醬汁, 好惹味~
首次吃新加坡原味豆腐花, 比較水狀, 原來沒有加石膏粉, 豆味香濃, 比坊間的港式豆腐花更香滑.
芒果三色糯米椰漿甜飯, 甜品令人開心, 因為很色彩, 會猜想不同顏色的味道嗎? 白色是椰子, 桃紅色是紅火龍果味, 而綠色是班蘭味, 吃時把香濃的椰漿淋上並沾椰子脆脆, 口感豐富而糯米的黏度適中.
2023-05-12
  • 芒果三色糯米椰漿甜飯
  • 新加坡原味豆腐花
  • 新加坡辣椒炒肉蟹配鹹煎餅
  • 南海青咖喱
  • 牛筋牛腩煲
  • 黑松露墨魚蝦多士
2023-06-01 33 views
第一次行到嚟名店坊咁邊邊嘅位置,一眼被室外一排大電視所吸引~天氣較熱都係坐室內好,每張餐枱都好大,而且枱與枱之間有足夠距離,仲有兩部大電視,播住唔同電視台,俾客人有唔同選擇~坐低先有生果伴著醒胃嘅熱情果汁,再飲啖熱茶,感覺好Relax!魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯俾圖片吸引點左呢款炒飯,無論眼色配搭、配料同外型一樣吸睛。面層嘅魚籽密密麻麻毫不吝嗇,每啖飯都滿是魚籽,增加口感。炒飯爽身唔油膩,食到粒粒蝦肉,仲多左陣雞油香~咖喱原骨牛肋條配咸煎餅咸煎餅口感非常煙靱,中間有空氣感吸晒咖喱汁~牛肋條炆得好軟熟,牛肉味香濃。香茅串金錢蝦餅每件都係厚厚的,蝦餅咬落彈牙,香茅味唔算好強烈,附有一碟對我嚟講係超級辣醬,嗜辣朋友應該好鐘意~總體食物唔錯,而且環境舒適,忙完一日CHILL下嘅好地方!

魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯

咖喱原骨牛肋條配咸煎餅

香茅串金錢蝦餅

總體食物唔錯,而且環境舒適,忙完一日CHILL下嘅好地方!
2023-05-29
2023-05-29 30 views
好細心每一台都會比一點開胃水果😍 今日係哈密瓜+ 熱情果 爭啲上到埋啲熱情果落查到自製水果茶🤣 上菜速度十分之快 服務細心同敏捷黑松露墨魚蝦多士 $109母親大人大讚! 好香嘅黑松露味 入面重有好有咬口既粒粒墨魚 多士炸得岩岩好 好香口 加埋面頭嘅椰菜絲同木魚碎 中和返個油膩老街坊牛筋牛腩 $149 抵食之選😍 $149 一大煲熱住咁上 可以慢慢食都唔驚凍左 牛筋同牛腩都炆得好琳 味道岩岩好 唔會好重口味 免頭中放咗好多炸咗嘅牛蒡 可以就咁食或者連埋啲汁煮落去先食 口感一流天天燒雞(大份) $189天天海南雞嘅特色菜係海南雞 上次試咗所以今次食燒雞 相信佢哋處理雞嘅功力都係好深厚🥰 燒雞燒到外皮香脆 肉質嫩滑多汁 燒雞都係啖啖肉冇乜骨😍雞油飯(細窩)$39值得一讚 母親大人都話好香雞油味 而且真係好大煲 適合三人以上過嚟食飯金牌咖啡(熱)$26特飲方面叫咗佢哋嘅招牌特飲 金牌咖啡 本身已經落咗糖 母親大人話好香滑 十分之唔錯

黑松露墨魚蝦多士 $109

老街坊牛筋牛腩 $149

天天燒雞(大份) $189

雞油飯(細窩)$39

金牌咖啡(熱)$26

2023-05-28 29 views
天天海南雞是一家以海南雞為主打的餐廳,但他們的菜單也有其他豐富的選擇。我點了他們的招牌菜之一——食神魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯。這道菜以炒飯為主,加入了鮮美的海鮮和魚籽,讓整道菜的味道更加豐富多樣。菜中的菠蘿也加入了一些甜味,讓整道菜既有鹹味又有甜味,非常適合我的口味。此外,餐廳的海南雞也非常值得一試,雞肉柔軟多汁,入口即化,搭配特製的醬汁更是美味。此外,我還點了黑松露墨魚蝦多士。這道菜以墨魚和蝦為主,加入了黑松露的香味,讓整道菜的口感更加豐富。多士的外皮煎得香脆,內裡的墨魚和蝦肉鮮美多汁,非常適合當成下酒菜或者小點心。總體來說,天天海南雞的菜品讓我感到非常滿意。不僅海南雞入味,其他的菜品也都非常美味。此外,餐廳的服務也非常周到,讓我感到非常舒適。唯一的缺點可能是餐廳的位置比較隱蔽,不太容易找到,但這也讓餐廳更具有私密性和特殊感。如果你喜歡海南雞,我非常推薦來試試天天海南雞的菜品。

2023-05-20 62 views
去過新加坡既朋友,都一定聽過天天雞飯呢間餐廳。雖然天天雞飯嚟咗香港好多年,但我今日先第一次喺香港食天天雞飯。不過今次我就唔係嗌海南雞飯,反而叫咗其他特色小菜,全部都令人有驚喜🤤黑松露蝦多士:黑松露蝦多士炸得好好,非常脆口。蝦多士上面鋪咗黑松露醬,非常之香。連埋到時一齊食都有好濃既黑松露味!肉骨茶:天天海南雞飯肉骨茶同平時喺香港食嘅肉骨茶唔同,反而好貼近我喺新加坡食過嘅肉骨茶。佢嘅湯底相對比較清淡,帶有胡椒香味。唔似平時食嘅馬來西亞style,有好重藥材味。肉骨亦都好淋,配上豉油後,非常好食。鵝肝黑椒花膠:第一次試用呢個煮法整嘅花膠,估唔到出奇地夾,送飯一流!花膠吸收哂啲汁嘅精華,仲要每塊花膠都夠哂大,食完真係好滿足🫶🏻餐廳環境好闊落舒服,仲要位置好方便,去開銅鑼灣嘅話好推介大家試吓呢間餐廳!

2023-05-20 30 views
去新加坡旅遊的必食餐廳:天天海南雞飯,黎到香港開門市,當然要試試!香港的天天海南雞飯行精緻路線,餐廳裝潢、餐具都好典雅!同朋友一入坐就奉上一大壺茶同前菜,前菜係哈密瓜配百香果汁,前菜味道酸酸甜甜,非常開胃!餐廳菜單嘅選擇眾多,除左主打的海南雞,仲豬肉、牛肉、海鮮的選擇都好多,最後同朋友叫左最經典的天天海南雞(大份)同古法肉骨茶,仲有參巴辣椒炒通菜同新加坡原味豆腐花!天天海南雞(大份),雞肉鮮嫩又無骨,上面有甜滷水芡汁,隨碟附上薑蓉、酸辣汁和黑醬油可以俾食客隨心搭配!古法肉骨茶,上枱嘅時候已經好有驚喜,侍應連爐帶煲上枱,確保肉骨茶可以保持溫度,用料有大排骨、豬肚、腐竹、豆卜等,湯底用中藥和香料熬製而成,我係最怕肉骨茶嘅中藥味,但哩個肉骨茶,湯底飲落無難聞的中藥味,更多係豬骨湯的鮮甜,好飲!大排骨肉質都好軟嫩,可以輕鬆起骨,而且煮到好入味!大推肉骨茶!參巴辣椒炒通菜,用辣椒同醬料將通菜爆炒,通菜有鑊氣又滋味!最後叫左新加坡原味豆腐花,同港式豆腐花唔同,呢個新星加坡嘅豆腐花似奶凍的質地,沒有港式豆漿花的一層一層的layer,味道上豆味香濃,口感好水嫩,作為餐後甜品一流!整體嚟講呢間餐廳環境舒

參巴辣椒炒通菜,用辣椒同醬料將通菜爆炒,通菜有鑊氣又滋味!

整體嚟講呢間餐廳環境舒適,侍應服務態度非常良好,期間不停為我地斟茶遞水,好細心的服務!

2023-05-18 833 views
朋友帶左我去銅鑼灣一間結合四間新加坡經典品牌的米芝蓮街坊食店,「天天海南雞飯」、「老街坊」、「超好面」及「五十年代」,可以食到多款傳統各具特色菜式外, 佢哋亦研製及改良多款廣東小菜, 又好食,又可以打咭。天天海南雞必試招牌菜,海南雞肉質肥美嫩滑, 燒雞皮脆骨軟,可隨喜好沾上秘製辣椒醬、黑醬油及蒜醬。鮮大蝦冬陰功湯 上菜時,喺客人面前將新鮮大蝦放入冬陰功湯內煮,大蝦非常新鮮,啖啖肉,冬陰功湯,酸酸辣辣,好開胃。古法肉骨茶湯底奶白色,加入當歸、甘草、八角等藥材, 有藥材味,有胡椒微微辣,排骨肉質軟腍,仲有豬肚、豆卜、枝竹等配菜,自己加入酸菜、指天椒和新加坡黑醬油。芒果三色糯米椰漿甜飯賣相精緻,糯米飯好軟腍,有白色原味、酒紅色火龍果肉汁和淺綠色班蘭汁,再配合新鮮芒果,香濃椰漿及椰子脆脆,好味道。另外仲食左黑松露墨魚蝦多士、迷迭香火焰黑金叉燒、「老街坊」牛筋牛腩煲、南海青咖喱、新加坡辣椒炒肉蟹配鹹煎餅 、食神魚子海鮮炒雞油飯,有特色給美味,最後仲有新加坡原味豆腐花, 非常香滑,飲品係50 年代南洋咖啡, 好順滑。

鮮大蝦冬陰功湯

古法肉骨茶