2023-08-10 22 views
今日去中環街市行街,見到佢哋嘅提拉米蘇係用個盒裝,包裝好靚又新奇 所以即刻試吓。買咗3個味道,除咗原味之外,仲有好多味道揀!最後揀咗原味,芒果同埋開心果。平時食既提拉米蘇有時好重酒味,哩間唔太甜又唔重酒味,個底既麵包都唔會太濕。而開心果味係我最鍾意嘅!唔太甜好creamy好特別!開心果味係must try!!!芒果味就正常,好似食緊芒果蛋糕咁。芒果肉都好新鮮,如果鍾意食芒果嘅人可以試吓。佢仲有啲大蛋糕,下次有朋友生日嘅話可以買來試吓!
最後揀咗原味,芒果同埋開心果。

佢仲有啲大蛋糕,下次有朋友生日嘅話可以買來試吓!

食盡中環之甜品 — Tiramisu' Lab————————————————最近係中環街市有好多攤位同埋新店進入, 每次去到中午食飯時候都會好熱鬧😉,而我平時食完飯如果經過中環街市,都好鍾意逛一圈睇下有咩特別野😛就俾我發現左呢間Tiramisu 專門店!仲要所有材料都係意大利生產,Tiramisu份量都幾大個而且又唔貴,真係沒有不試的理由🐷🤭🔸Tramisu' 1960" Classic $48Classic Tiramisu個size睇落比起其他味道既更加大,既然係Tramisu專門店,一定要試下原味啦!佢既口感綿密而滑溜,creamy得黎唔會係死甜,好好味!🔸Matcha Misu' $52呢個抹茶味Tramisu,抹茶味唔會太濃而有苦澀味,食落濕潤creamy,岩曬鍾意綠茶既朋友仔,佢會提供埋木匙羹俾你,yummy!🔸Oreo Misu' $52Oreo味既Tiramisu上面會有一片Oreo餅,個賣相幾靚,要留意既係呢間既Tiramisu唔會有酒味,所以小朋友都好岩食嫁!👍💭Overall comment:鋪頭Menu有中英文版本,除左有細細件既唔同口味Tiramisu,另
食盡中環之甜品 — Tiramisu' Lab
————————————————

🔸Tramisu' 1960" Classic $48

🔸Matcha Misu' $52

🔸Oreo Misu' $52

💭Overall comment:
鋪頭Menu有中英文版本,除左有細細件既唔同口味Tiramisu,另外仲有大件既Tiramisu Cake買嫁!😋
2023-08-08 616 views
🕳 Tiramisu' Lab 🕳呢間意大利人開嘅Tiramisu專門店沿用自己家族的由1960年流傳嘅食譜 選用100%意大利食材 仲創出各種新口味 仲有Keto版本🤣——————————————————————Classic Tiramisu ($48)Mascarpone cheese打入原隻蛋黃質感比一般幼滑細膩入口不會帶有砂糖感浸入咖啡的手指餅香濃濕潤咖啡酒味不會太重 甜度適中過幾日買埋個蛋糕版慶生😋有個金色牌仔比你自己寫Match Misu ($52)Thai Misu ($52)比起經典版本佢地嘅忌廉更偏向蛋糕那種忌廉口感較輕盈有點泡沫感但卻不會有油膩感日式抹茶混入忌廉🍵層層夾入糖漬紅豆沙味道柔順甘甜 泰式香芒椰子味幾特別以香甜芒果的清香為主以椰子絲的香氣為副是夏天清新的選擇🎏——————————————————————┍━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。┑🏠 店名:Tiramisu' Lab (中環)📍 中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖📍上環普慶坊2-8號地下D號舖📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓
🕳 Tiramisu' Lab 🕳

——————————————————————
Classic Tiramisu ($48)
Mascarpone cheese打入原隻蛋黃
質感比一般幼滑細膩
入口不會帶有砂糖感
浸入咖啡的手指餅香濃濕潤
咖啡酒味不會太重 甜度適中
過幾日買埋個蛋糕版慶生😋
有個金色牌仔比你自己寫

Match Misu ($52)
Thai Misu ($52)
比起經典版本

以香甜芒果的清香為主
以椰子絲的香氣為副
是夏天清新的選擇🎏
——————————————————————

┍━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。┑
🏠 店名:Tiramisu' Lab (中環)
📍 中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖
📍上環普慶坊2-8號地下D號舖
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓Kiosk LAB203號舖
┕━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┙

2023-08-07 23 views
中環街市有好多細細嘅舖頭仔,今次就發現有呢一間專賣ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ嘅小店,除咗賣一大大個蛋糕之外,仲有一人份量嘅蛋糕!咁就可以同朋友分享,一次試吓幾個口味啦🥰▪️1960"經典提拉米蘇 $48食ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ點可以唔試吓原味,經典口味嘅提拉米蘇帶有咖啡香味,表層被可可粉蓋滿,口感ᴄʀᴇᴀᴍʏ,酒味同可可粉好夾▪️開心果米蘇 $56開心果提拉米蘇都幾有驚喜,好香開心果味,食落去有一粒粒嘅開心果碎,口感豐富,係三款之中我最愛😍▪️士多啤梨米蘇 $52士多啤梨口味相對冇咁甜,有一塊塊士多啤梨幾清新▪️1960"經典提拉米蘇 $48▪️開心果米蘇 $56▪️士多啤梨米蘇 $52
▪️1960"經典提拉米蘇 $48
▪️開心果米蘇 $56
▪️士多啤梨米蘇 $52
▪️開心果米蘇 $56
▪️士多啤梨米蘇 $52
TakeAway
之前食過【Tiramisu’ Lab】真係算香港比較高質既Tiramisu,因爲蛋糕係用全意大利材料製造,但價錢又合理。今次就叫左另外3款味道試下,包括Oreo、開心果同抹茶。 三款味道既甜度都唔會太甜,非常適合香港人,而且咖啡味唔會太濃、搶走曬其他味道。Oreo本身會覺得太細路,點知完全唔會,Oreo味唔會太過over。開心果個人覺得味道唔算太出,如果想食到好突出既開心果味可能會有D失望,但都不過不失。抹茶味唔會太假,因爲有D好香精味,但呢個完全唔會,而且唔會overpowering,幾特別。
2023-08-04 40 views
經過中環市集見到有間賣tiramisu 嘅專門店,賣相好似幾靚,款式都唔少,揀咗開心果味、泰式椰香芒果味、同埋經典口味包裝係細細個透明盒仔,好精緻,望落去已經覺得好好味,原來呢間舖頭嘅食材全部都係意大利材料開心果味道濃郁,最頂仲有開心果碎,同埋白朱古力,口感好豐富,開心果味唔會太漏,再加上底層有少少咖啡嘅香味,值得一試另外嘅經典Tiramisu充滿咖啡香味,面層有咖啡粉,苦苦地好香濃,食得出每一層嘅層次,芝士味好突出泰式椰香芒果口味就夠晒獨特,裏面有芒果肉,新奇地帶出芝士嘅香味,整體唔會太甜,如果想試創新口味嘅話會有驚喜店裏面仲有大個蛋糕可以買,如果同朋友慶祝生日都唔錯

店裏面仲有大個蛋糕可以買,如果同朋友慶祝生日都唔錯

2023-08-04
2023-07-27 68 views
無論食得幾飽,女仔總係鐘意食甜品~今日同2個女仔FD食飽後發現中環街市喱到竟然多左間TIRAMISU專門店~買左3個試下Tiramisu' 1960 Classic 第一次食朋友話一定要試左個經典原味提拉米蘇,面層係可可粉,入口即溶食到咖啡同CREAM既香味,口感CREAMY冇顆粒感Matcha Misu'從來都沒有試過抹茶味既提拉米蘇,原來抹茶味加入Tiramisu都幾夾,不過抹茶粉離開雪櫃太耐有少少變濕,建議要馬上食。Pistachio Misu'我地3個都一致最鐘意喱個味道,忌廉內混入勁香既開心果味道,食落原來仲有開心果碎,口感豐富,唔會死甜總括而言喱間TIRAMISU既價錢算係中上,但份量都幾大,可以兩個人SHARE食當成甜品都叫抵食

Matcha Misu'

Pistachio Misu'

2023-07-07
2023-07-24 48 views
今日去到中環呢邊同朋友食飯,食完之後就咁啱去咗中環街市一樓呢一度行吓,見到呢一間新開嘅意大利蛋糕tiramisu,佢話標榜冇酒精嘅咖啡酒,而且係每日新鮮製造,聽落個名好似好吸引,就決定上網搵吓好唔好食,見到啲食評都幾好,就決定同兩個朋友坐低試吓,每人叫一件當下午茶我哋叫咗一個origin, 店員會即刻幫我哋灑上可可粉非常貼心,味道非常香濃,食落去同出邊高級餐廳嘅簡直係一模一樣!加埋可可粉,同埋本身咖啡酒嘅味道,成個味道非常match! 以呢一個價錢嚟講質素我都覺得非常之高!另外我哋叫咗開心果味道,開心果味道嘅tiramisu上邊係會有cream, 同傳統嘅味道有少少唔同,佢係本身餅底再加Tiramisu,拼埋佢嘅開心果味道,成個蛋糕食落去都唔會話好heavy嘅感覺, 口感同埋味道上嘅配搭都做得唔錯 下次有機會再買佢大嗰啲蛋糕幫朋友慶祝生日!呢一間蛋糕都幾好食,唔鍾意食蛋糕嘅朋友唔可以錯過

2023-07-24 36 views
近排好似好興盒子蛋糕,tiramisu lab 除左傳統味道外仲供應超過30種tiramisu款式,今次試左抹茶紅豆味、泰式香芒椰子味、開心果味~開心果味Tiramisu面頭有啲果仁碎同白朱古力碎片,食落更有口感,整體有淡淡既開心果香氣-🥭泰式椰香芒果Misu’,一見到就覺得好有夏日feel,用新鮮芒果配上椰子絲🥥裡面有唔少芒果果肉可以中和咖啡苦味,有啲似食緊芒果糯米飯咁既感覺-🍵抹茶Misu’用左抹茶粉代替可可粉,打開已聞到陣抹茶香,抹茶同紅豆向來都係絕配,中間夾層甜甜既紅豆蓉,抹茶同咖啡味配搭得唔錯~甜中帶苦,抹茶控一定要試試

2023-07-22 63 views
📍喺中環食完飯經過見到呢間甜品蛋糕🏬🍰見佢d盒子蛋糕賣相又靚又新鮮😍二話不說就買幾個返屋企嘆下先🥳🍵 Matcha Misu' $52🌈最愛抹茶紅豆嘅甜品🫘上面一粒粒看滑嘅忌廉🥳味道層次感好豐富👍再曬埋抹茶粉同埋咖啡味嘅手指餅添❤️抹茶控必食呀🥳🥳🍓Strawberry Misu' $52🌈呢個用好多好甜美又新鮮嘅士多啤梨🍓士多啤梨果肉又多💯重點係唔會好甜💯d cream仲有好滑添👍配埋中間仲鋪左d自家製嘅士多啤梨醬💯🈚️🉐️彈呀🥳☕️ Tiramisu' 1960" Classic $48🌈必定要揀呢個signature口水味呀👍呢個Classic tiramisu上面鋪滿咖啡粉💯食入口嘅味道啖啖都好濃好滑✅好推介喔🥳

🍵 Matcha Misu' $52

🍓Strawberry Misu' $52

TakeAway
中環街市新開左一間tiramisu 專門店,係由意大利星級廚師Ermanno Lelli 創立嘅🤩~ 呢度有超過20款口味嘅tiramisu,除左有生日蛋糕size之外,仲有杯仔size,做飯後甜品就啱曬啦🤗。 見到幾多人排隊,就埋去買左幾個店長推介口味試試😋。 ❤泰式椰香芒果米蘇我最中意呢款,餡料係用新鮮嘅芒果同椰奶製成嘅,入面有手指餅碎同忌廉芝士混和,口感清爽唔膩,芒果嘅甜度同椰奶嘅香氣好配合💕,仲有少少嘅酸度去中和忌廉芝士嘅油膩感。感覺好新鮮好香甜,好似去左泰國🍹食緊芒果糯米飯咁。 ❤開心果米蘇係用烤過嘅開心果碎同開心果醬製成嘅餡料,開心果嘅香氣同鹹味好突出👀,同忌廉芝士嘅甜味形成對比,仲有脆脆口感去增加層次感。呢款tiramisu 好濃郁好滑溜,似係食緊開心果gelato👍。 ❤1960”經典提拉米蘇最正宗最經典嘅款式,聽講係完全按照1960年代嘅原始食譜去整。每一層都好均勻好滑溜☺️,表面可可粉少少苦澀味,中間係濃縮咖啡嘅甘甜味道,芝士帶有奶香同淡淡嘅鹹味,營造出豐富嘅味覺享受。

見到幾多人排隊,就埋去買左幾個店長推介口味試試😋。

❤泰式椰香芒果米蘇

❤開心果米蘇

❤1960”經典提拉米蘇

2023-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
Tiramisu' Lab係一間專門賣提拉米蘇嘅甜品店,佢哋有好多款唔同風味嘅提拉米蘇可以揀。如果你鍾意開心果嘅話,我好推介佢哋嘅開心果提拉米蘇。佢嘅外形好靚,灑滿咗碎開心果,好吸引人。傳統提拉米蘇通常以咖啡味同可可粉為主,而開心果提拉米蘇就會比較甜。開心果提拉米蘇同傳統提拉米蘇嘅口感都唔同,因為開心果碎屑令口感更加豐富同滑順。我覺得佢哋嘅提拉米蘇好好食,濃郁但唔會太甜,仲好滑。而且佢哋嘅店員好友善,好熱情介紹甜品同各款口味。
如果你鍾意開心果嘅話,我好推介佢哋嘅開心果提拉米蘇。
佢嘅外形好靚,灑滿咗碎開心果,好吸引人。
我覺得佢哋嘅提拉米蘇好好食,濃郁但唔會太甜,仲好滑。
而且佢哋嘅店員好友善,好熱情介紹甜品同各款口味。
2023-07-09
2023-07-20 23 views
今日去到中環呢一邊行街shopping, 行到去中環街市就見到呢一間正宗意大利嘅tiramisu lab! 咁啱朋友話今晚去我度打牌,所以就決定買幾件返去,今晚大家一齊share! 餐廳位於中環街市一樓,側邊都有幾個位,如果鍾意坐喺度食嘅朋友都可以即刻食!我哋平時都唔係成日食tiramisu, 就決定叫店員幫我哋揀三件!我哋最後揀咗一件開心果,一件芒果,同埋一件傳統原味嘅tiramisu 價錢嚟講亦都唔算係太貴,每一件平均都係大約$50,如果係呢一個質素嚟講,我哋都覺得非常超值!首先想推介佢傳統味道,一打開已經有好香嘅咖啡酒香,個面就有充滿可可粉,口感配搭上非常香濃,但係亦都唔會有太甜,口感亦非常之輕爽!內餡跟蛋糕口感軟軟滑滑,同朋友忍唔住食完一啖又一啖!開心果味都非常特別,充滿開心果嘅香味,再加埋有少少wipe cream, 增加咗成個蛋糕嘅口感!食完呢一啲蛋糕都唔會有太漏嘅感覺,我同朋友都非常鍾意!每一件蛋糕都口感層次分明,芒果亦都非常甜,口感配搭上唔錯!有機會會再返嚟幫襯、外賣甜品,簡直係一流

每一件蛋糕都口感層次分明,芒果亦都非常甜,口感配搭上唔錯!

有機會會再返嚟幫襯、外賣甜品,簡直係一流
  • 1960‘’  Classic
2023-07-19 22 views
提拉米蘇係意大利國民甜點,去過意大利食過正宗提拉米蘇,鐘意佢濃郁而令人陶醉嘅口味,咖啡的苦味與奶油嘅甜味融為一體。返嚟香港一直都搵唔到好味嘅提拉米蘇,質地一係太硬一係太苦,好難搵到口味適中,質地適中。好開心知道中環街市開咗一間新嘅提拉米蘇專門店,專登去睇下。由意藉店主Ermanno Lelli主理,以家族祖傳的意大利正宗Tiramisu為基礎,再創出多款口味的Tiramisu。今日就嗌咗三款同同事share 食,第一款係1960 Classic , 呢款最傳統口味最得我心,佢有著濃郁嘅咖啡同香甜的香草味道,絕對是提拉米蘇愛好者不能錯過的版本。朱古力粉佢係等到客人真係要買先灑上去,避免咗係冷藏中變濕,令口感變差。第二款係Thai Misu ,用左椰漿取代左傳統咖啡味,啖啖濃郁嘅椰香加上芒果肉,仲有少少椰絲,好有泰國風味,但口感都係Tiramisu好特別。第三款pistachio misu 都係私心推薦,選用100%意大利開心果,帶香濃Nutty風味,同tiramisu 好夾。配合西西里開心果醬,面上鋪滿開心果碎粒,口感好正仲有士多啤梨口味抹茶味同埋Oreo味,作為甜品控,一定會再黎試吓其

滿開心果碎粒,口感好正

仲有士多啤梨口味抹茶味同埋Oreo味,作為甜品控,一定會再黎試吓其他口味
Thai  misu
Pistachio  misu
1960    Classic
2023-07-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Thai  misu
Pistachio  misu
  • 1960  classic
2023-07-19 17 views
今日同老公一齊嚟到中環街市,發現有tiramisu lab pop up store!!! 我哋就買左3款翻去同屋企人試吓啦😆😆佢有好多隻味,叫左staff recommendations : mango, matcha and sesame😜 芒果係seasonal 的,呢隻組合又幾來,芒果十分清甜,同下面層層蛋糕好夾抹茶都好有驚喜,又濃抹茶香,又唔會太甜!食落其實同tiramisu唔似,好點啱想試新嘢嘅人😆😆另一個係店員大推的芝麻,作為芝麻愛好者呢款都幾唔錯,上面食到一粒粒芝麻,口感十足!下面有芝麻mousse 同蛋糕底,食落好重芝麻香,值得一試呀!#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

抹茶都好有驚喜,又濃抹茶香,又唔會太甜!
食落其實同tiramisu唔似,好點啱想試新嘢嘅人😆😆