日本法國菜餐廳ᴛɪʀᴘꜱᴇ,以驚人的速度拿下了米芝蓮一星榮耀,並獲選為全球50大餐廳之一。在香港的ᴛɪʀᴘꜱᴇ,沿用了東京團隊,所以在香港也能品嚐到日本正宗風味。.餐廳有分室外及室內位置,風格走向是以法國菜作主軸,並糅合日本風格,並以藝術品方式呈現。今天有幸能見到餐廳日本主廚ᴄʜᴇꜰ ꜱʜɪᴍɪᴢᴜ ʏᴜᴛᴀ,為我們介紹了其中一些菜式。.ᴛɪʀᴘꜱᴇ'ꜱ ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ 💲1388晚餐共十品。如喜歡酒品的朋友,還可加配2小時任飲的ᴡɪɴᴇ ᴘᴀɪʀɪɴɢ 。.ᴀᴍᴜꜱᴇ ʙᴏᴜᴄʜᴇ✿ ɴᴇᴡ ᴏɴɪᴏɴ先送上頭盤有凍洋蒽湯,底層有蒸過的海膽增味。凍的泡泡湯海鮮風味十足。.✿ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ另一款頭盤是銀魚仔小撻,中間有牛油果、西班牙芝士,一口吃下去層次豐富。.✿ ꜰʀᴇɴᴄʜ ʙʀᴇᴀᴅ, ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟɪᴢᴇᴅ ʙᴜᴛᴛᴇʀ自家製即焗法式麵包,上檯時熱辣辣。驚喜的是那自家特別調配的海鹽焦糖黃油,酸忌廉芝士質感像奶油一樣中間有淡淡的焦糖香氣。.ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ✿ ꜱQᴜɪᴅ, ᴡʜɪᴛᴇ ᴀꜱᴘᴀʀᴀɢᴜꜱ, ʏᴜᴢᴜ日本魷魚,加上
ᴀᴍᴜꜱᴇ ʙᴏᴜᴄʜᴇ
✿ ɴᴇᴡ ᴏɴɪᴏɴ
ɴᴇᴡ ᴏɴɪᴏɴ
✿ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ
ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ
ꜰʀᴇɴᴄʜ ʙʀᴇᴀᴅ
ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ
日本魷魚,加上發烤後的白蘆筍細砌成絲。面上一點魚子醬和柚子,醬汁也是以白蘆筍所做,滿清新的一款頭盤。
ꜱQᴜɪᴅ, ᴡʜɪᴛᴇ ᴀꜱᴘᴀʀᴀɢᴜꜱ, ʏᴜᴢᴜ
ꜱᴇᴄᴏɴᴅ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ
✿ ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ, ᴍɪꜱᴏ, ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ
香煎法底鵝肝,以味噌醬調味,有點菠蘿乾絲、椰子奶泡沫。
ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ, ᴍɪꜱᴏ, ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ
ᴛʜɪʀᴅ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ
✿ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ, ꜱɴᴀᴘ ᴘᴇᴀꜱ, ᴋɪᴋᴀɪ ʟꜱʟᴀɴᴅ ꜱᴇꜱᴀᴍᴇ ᴏɪʟ
香煎北海道帶子以昆布清湯調味,伴菜還有日本甜豆。帶子煎至五成熟,很清新綿滑。
ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ
✿ ᴘɪɢᴇᴏɴ. ᴀʟᴘɪɴᴇ ɢᴀʀʟɪᴄ. ꜱɪᴄʜᴜᴀɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ ᴏɪʟ
鴿子、高山大蒜、花椒油
✿ ᴀ4 ᴏᴍɪ ᴡᴀɢʏᴜ. ɢɪʀᴏʟʟᴇꜱ. ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ +💲288
接近完美的ᴀ4近江和牛,煎至半熟狀態,入口即溶。伴菜加上雞油菌、新鮮茄子及有機薯仔做的薯蓉。
ꜰɪʀꜱᴛ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
✿ ᴍᴇʟᴏɴ. ʟᴀᴠᴇɴᴅᴇʀ. ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ
第一款甜品是蜜瓜沙冰,選用了兩款的時令溫室蜜瓜,薰衣草啫喱加上覆盆子脆脆增加口感。
ᴍᴇʟᴏɴ. ʟᴀᴠᴇɴᴅᴇʀ. ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ
ᴍᴇʟᴏɴ. ʟᴀᴠᴇɴᴅᴇʀ. ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ
ᴍᴀɪɴ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
✿ ʟᴇᴍᴏɴ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ. ʏᴏᴍᴏɢɪ ʟᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ. ᴋᴏʀᴇᴀɴ ᴘᴇʀɪʟʟᴀ ᴏɪʟ
第二款甜品是檸檬蛋白霜,燒了點點焦糖面,質感有點像燒溶了的棉花糖蛋糕,但帶點檸檬酸味。配上味道很特別的艾草雪糕,墨綠色像抹茶雪糕,第一次試很新鮮。
✿ ᴘᴇᴛɪᴛ ꜰᴏᴜʀꜱ
最後還有兩款小甜餅,包括肉桂味小蛋糕及自家製鳥結糖。
ᴘᴇᴛɪᴛ ꜰᴏᴜʀꜱ
Dinner
和男朋友來這間日法式餐廳慶祝生日🥰餐廳氣氛良好 望到三號風球下的維多利亞海港 也無影響興致🥰食物方面 整體質素很好,製作十分用心 (除了巴塔戈尼亞白鱈魚有點腥之外)其他食物也十分值得稱讚 炭燒A4近江牛西冷十分出色 入口即溶 非常值得加購 🤤服務方面 所有職員也對餐桌禮儀及食物了解得一清二楚 也很樂意幫忙影相留下美好的回憶🥰🫶🏻
和男朋友來這間日法式餐廳慶祝生日🥰
餐廳氣氛良好 望到三號風球下的維多利亞海港 也無影響興致🥰

食物方面 整體質素很好,製作十分用心
(除了巴塔戈尼亞白鱈魚有點腥之外)

2024-11-09
$1300 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
  • Charcoal-grilled A4 Omi Wagyu Sirloin 30z (+HKD288) Lapsang Souchong Sauce / Jerusalem artichoke Purée / Shallot Confit
2024-09-09 2637 views
—Amuse Bouche🌽 Sweet Corn ❤️🐟 Silver Anchovies🍞 Pain de Lodeve with Fresh Butter•🐟 Kimedai | Tomato | Cherry🪿 Foie Gras | Miso | Kinome ❤️🐟 Sole | Spinach | Uni•🐷 Iberico Pluma | Black Pepper Sauce | French Beans ❤️🐮 A4 Omi Wagyu | Shallot | New Lotus Root (+$288) ❤️•🍧 Peach | Passion Fruit | Sugar Cane🌰 Paris-brest | Hazelnut | Tonka Beans Ice Cream ❤️🍬 Petit Fours—是東京米芝蓮一星的香港分店位於尖沙咀K11 海景view 餐廳環境同服務都一流👍打頭陣的栗米凍湯 香甜中帶丁點辣油加上麵包粒 層次好豐富👍Main course的黑毛豬同和牛都非常好吃 大讚!甜品的話 Paris-brest最好吃 Overall水準是不錯的 不過甜品比較

Amuse Bouche

位於尖沙咀K11
海景view 餐廳環境同服務都一流👍

打頭陣的栗米凍湯
香甜中帶丁點辣油加上麵包粒 層次好豐富👍
Main course的黑毛豬同和牛都非常好吃 大讚!

甜品的話 Paris-brest最好吃
Overall水準是不錯的 不過甜品比較一般
吃到薑餅味madeleine就扣左分 個味道有點怪🙃
如果下次再來應該會a la carte自己揀
不過這也是tasting menu的意義 😇
2024-07-26
$1500 (Dinner)
比完錢之後記得要打電話去餐廳book位當你以為比完錢, book完就搞掂晒你就錯啦, 下午茶當日你要去返G/F ge禮賓部(當日職員聲稱禮賓部係G/F同4/F, 上到4/F睇水牌先知係G/F同B2/F, 唔清楚該員工係新黎ge同事定係點)相信餐廳唔係第一次遇到相同問題, 但係當天員工冇及時解決 (除左係星期六都可以安排到位比我地以外), 例如有以下幾項:1. 當日2:30準時到達餐廳, 係門口等左一陣之後冇其他同事出黎, bartender有出聲問我地, 我地答左話book左下午茶, 佢竟然答話係3點開始...?唔通又係新同事?2. 安排坐位期間沒有提出要落去K11禮賓部scan QR code3. 入座後沒有同事主動出示下午茶menu, 直到有同事黎問我地想飲咩4. 唔知係我見識少定係咩...上完下午茶同事冇同我地介紹茶點, 可能係忙到唔記得左? 或者餐廳本身就唔會同客介紹, 如果本身冇, 咁我就錯怪左餐廳了(2:30到, 搞左一個鐘之後下午茶先黎)食物同茶係唔差, 環境都尚可, 不過完全冇expect過要做咁多事前準備以後都唔會再去K11 Musea食野, 除非你想餐前做下運動同埋
比完錢之後記得要打電話去餐廳book位

(2:30到, 搞左一個鐘之後下午茶先黎)

以後都唔會再去K11 Musea食野, 除非你想餐前做下運動同埋想比一眾新同事serve你
2024-07-31 2559 views
On the special event on Victoria Harbour on 20-July-2024, many Doraemons (多啦A夢,叮噹)and Friends around us. We stood at the balcony of the beautiful restaurant and very close to the 無人機,watching the show comfortably. At the meantime, it did rain. After the show, we enjoyed the nice Japanese new style dishes one by one. I chose black pork for my main course. In fact, the main course, the dessert etc were very tasty and lovely. Highly recommended.
2024-07-20
$1500 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Main  Course  :  Iberico  Pluma
2024-07-28 2274 views
今次介紹一間位於K11 Musea 由日本師傅主理嘅法國餐廳!餐廳可以望住維港景色👏🏻 lunch set 可以揀3 course/ 4 course/ deluxe set,今次要左個4 courses 可以試曬冷熱頭盤!點完餐後首先有無花果核桃酸種麵包,麵包熱辣辣,外脆內軟,配上mascarpone cheese 真係令我食唔停口!/4 courses lunch set $558/冷頭盤方面係海膽魚子醬甜蝦冷面,黎到見到賣相已經覺得非常吸引!冷面面頭有鮮甜海膽同埋甜蝦刺身,配搭青口汁鮮味更加突出🫶🏻熱頭盤就係煎鵝肝,超大塊鵝肝🥰 加左白麵豉鹹香味濃郁,連埋烤菠蘿同埋椰子泡沫食落又冇咁油膩!主菜方面就試左羊肉,顏色粉嫩,唔講以為係medium rare 嘅牛扒🤣 食落口非常軟熟,但係又唔係和牛個仲入口即溶嘅油膩感,帶埋少少羊騷味真係好好食👏🏻 主菜仲試左sea bass,一黎到見到成碟嘢綠色有少少嚇襯🤣可能上台先淋醬汁賣相會吸引d?不過味道依然相當唔錯,綠色醬汁係菜心汁幾得意,魚肉肉質細膩,有彈性!面頭仲有螢光魷魚添🦑lunch set 仲包埋side dish 係焗芝士通粉,濃郁
餐廳可以望住維港景色👏🏻

/4 courses lunch set $558/

lunch set 仲包埋side dish 係焗芝士通粉,濃郁芝士非常邪惡,入面仲有烤煙肉令味道更加豐富!

甜品依然有驚喜以為係普通檸檬撻,但係旁邊竟然係艾草雪糕同埋艾草天婦羅😲 雖然我個人麻麻地艾草但係加埋個檸檬撻一齊食又唔錯,可以中和一下檸檬撻面頭蛋白霜嘅甜味👌🏻

最後仲有咖啡/茶作結,整體黎講,個人覺得性價比相當高,食物質素相當唔錯仲有靚景,職員服務熱情💯
2024-07-07 2327 views
米芝連法日海景下午茶特登約朋友過黎試下佢個tea set望住個海嘆下午茶超寫意😝$249/1位 兩位起Wagyu katsu Sandos , Garlic Mayonnaise和牛三文治 和牛好厚身 多士好脆口Smoked Salmon Toast 三文魚多士 三文魚好新鮮不過比起和牛就和牛多士比較出色👍🏻Sea Bass炸得剛剛好 香脆可口Cheese Cake 芝士蛋糕好濃芝士味 一啖一口Matcha Mousse抹茶慕絲 上層是雜莓下層先係抹茶慕絲結合埋又好match 酸甜既雜莓 配上淡淡既抹味幾好味Petits Fours 朱古力慕絲撻濃濃既朱古力味 香甜又creamy
米芝連法日海景下午茶

朱古力慕絲撻
濃濃既朱古力味 香甜又creamy
2024-07-01
2024-06-03 2008 views
今次試TIRPSE 法日fusion菜🤗亦都係東京米芝蓮星級餐廳🍣位於K11 MUSEA仲可以睇晒維港靚景,好值得慶祝紀念日或生日嚟呢度食飯!🎉今次試咗佢哋個signature set dinner, 每度菜waitter都會先介紹食材同佢個食法,細緻度好高,佢地仲會用時令食材,下次再去同樣既Manuel,但就不同食材了😌🍞Sourdough佢哋嘅homemade自家製麵包,首先係熱哄哄,外脆內軟好好食,一陣就清空!🫛Osyter Caviar Snap Pea日本生蠔再配上Caviar 同日本甜豆,生蠔爽脆鮮甜仲有鹹香味 。味道醒神開胃! 🐟Seabass Shirako Truffle海鱸表皮煎到香脆,肉質幼嫩,唔駛太花巧,已經食到食材嘅原汁原味😋🥩A4 Wagyu 和牛就唔使講啦肉質又鮮嫩,juicy 同咪唔油膩🥕Carrot Cacos Nibs Sherry Vinegar呢個係個有趣嘅組合紅蘿白配上白朱古力,但味道上唔係好食得出紅蘿蔔嘅味道,但有趣整體每道菜式都有d 少suprise 係食材配搭上,fine dinning 黎講菜式造型精緻,係值得一試👍🏻

🍞Sourdough
🫛Osyter Caviar Snap Pea
🐟Seabass Shirako Truffle
🥩A4 Wagyu
和牛就唔使講啦肉質又鮮嫩,juicy 同咪唔油膩

2024-03-08
Dinner
2024-05-25 1875 views
之前bookmark咗依間位於K11 Musea嘅日法餐廳,終於都過嚟試到餐廳裝修好fancy,至於最正當然就係佢個景,可以飽覽成個維港嘅海景book位嘅時候可以request坐window seat ,而且佢仲有outdoor area/ balcony,可以坐喺出面飲杯嘢吹吓海風同chill吓!今次過嚟試咗佢個seasonal fine dine menu: Amuse Bouche - New Onion同池魚,個凍洋蔥湯幾好飲,本身唔係幾鍾意洋蔥,但係日本洋蔥真係世一,特別甜杯底放咗少少海膽,面層就有啲洋蔥脆片,撈埋一齊飲有口感而且清甜,至於池魚撻配上少少嘅牛油果同青瓜,食落都幾RefreshingStarter - Squid, White Asparagus, Yuzu 日本魷魚幾新鮮,配上白蘆筍、魚子醬同柚子,都refreshing2nd Starter - Foie Gras, Miso, Coconut 呢個組合好小有,煎鵝肝配上麵豉醬同椰子foam,都幾得意同出奇地夾,不過個鵝肝可以煎得脆身少少3rd Course - Scallop, Field Mustard,

3rd Course - Scallop, Field Mustard, Ice fish 帶子好大粒,加埋小銀魚同油菜花造成嘅菜汁一齊食唔錯
Main Course - Pigeon 同 A4 Wagyu 個人覺得A4 Wagyu比較優秀,食落油脂豐富而且牛味重,至於乳鴿肉質都粉嫩同嫩滑,不過始終乳鴿係一樣好難烹調嘅菜式,可以講佢係中上但未去到最好食

First dessert - Melon, Mint, Rasberry 呢幾款材料加埋一齊食落好清新,melon好爽甜,同都當清一清個味蕾
Main dessert - Lemon, Yomogi, Korean sesame leaves 蛋白餅襯咗檸檬味道中和得幾好,而紫蘇葉雪糕味道就幾特別,都ok!
到最尾仲有Petit four同飲埋杯咖啡,而且整體職員服務態度好好,滿足😋
2024-05-24 1806 views
從讀書時期開始,每年的4月、11月彷彿都是「死亡月」。儘管5月還是忙,但碰上ビール爸的生日,再忙也要放低工作,「留一天與你喘息」。位於尖沙咀K11 Musea的「TIRPSE」是一間源自東京的米芝蓮星級法國餐廳,由日本主廚清水雄太 (Shimizu Yuta) 掌勺。餐廳名有「Esprit」的意思,融合了法式菜餚和熱忱完美的日本精神。他堅持嚴選純天然、優質時令食材,以熱情和經驗打造出多款別具心思、富東方風采的法日美食,必能帶大家踏上一場稱心滿意的美食之旅。環境:✨ 「TIRPSE」位於K11 Musea2樓,能透過落地大玻璃飽覽維港兩岸景色,亦設戶外露台,位置絕對得天獨厚,強烈建議大家預早預訂窗邊位置,欣賞黃昏及晚間景觀。✨整個空間採用的綠色、青銅金色作主調,配以鏡面天花板,營造出富涵人文氣質的現代迷人氛圍。✨餐廳歡迎大家包場,舉辦不同聯誼活動。服務:✨當天正值公眾假期,人流不斷,職員態度依然友善溫柔,常面帶笑容,上菜速度配合客人進食節奏,極貼心!用餐時間非常充足。筆者及家人是日中午享用了「Weekend Lunch Menu - 4 Course 」,每位$558起。食物:🧺 Fre

環境:

✨餐廳歡迎大家包場,舉辦不同聯誼活動。

服務:

食物:
🧺 French Bread

🐟Tuna. Beetroot. Japanese Citrus

✨採用刺身級呑拿魚,鮮爽中帶獨有的怡人微酸,拌上紅菜頭、忌廉芝士及柑橘青檸汁的清新平衡氣息,瞬間刺激味蕾和飢餓感,讓人胃口打開。

🦆 Foie Gras. Miso. Coconut

✨上菜時香氣撲鼻,鵝肝外層被煎至金黃,且帶微脆感,超級肥美嫩滑,入口即融!日式麵豉、腐乳的鹹香與焦糖菠蘿、椰子泡泡的甜蜜產生了神奇的化學作用,實現了清甜、鹹鮮與醇香的結合,作風大膽。最後灑上日式脆米,腦海中飄出柔和的日式住家味道,口感非常豐富!

🐟 Sea Bass. Field Mustard. Ice Fish

✨綠意盎然、猶如石林山景的菜式映入眼簾,非常震撼!
✨肉質結實潤滑,魚氣息濃郁的鱸魚被淹沒於頂着日本白飯魚的「森林」當中,並浸淫在帶子慕絲、野菜當中,進一步襯托出鱸魚的海洋氣息,效果有點意想不到!
✨與味道溫和濃香的芝士通粉 (夾有牛肉和豬肉) 同吃,更富飽腹感!

🐮 Omi Waygu A4 4oz. Mussels. Parsley (三選一,另+$388)

✨採用日本最有歷史的品牌牛—近江和牛入饌。
✨呈漂亮的粉紅,覆蓋着一層看似油厚、實質精華的脂肪,散發誘人油香,彈潤富咬口,肥瘦比例適中,無筋膜,滿載濃郁的牛肉風味,味道愈嚼愈香醇。
✨以黑椒調味,伴隨甜薯香草汁及羊肝菌;與味道溫和濃香的芝士通粉 (夾有牛肉和豬肉) 同吃,更富飽腹感!

🍮 Apple. Hazelnuts. Chestnut

✨清甜的蘋果啫喱上頂着榛子片、栗子蓉及焦糖肉桂,不會顯得太甜膩,此安排很妥當細心👍🏻。
Lunch
2024-05-21 1695 views
朋友心情唔好,諗住食好西,望靚景可以心情好番,點知仲失望 。12點過黎無乜人,但無得坐對海位(我直到食完都未見到人坐個望海景位!)Selected Lunch $698 Executive Lunch $898我地2個女仔唔太餓揀左Selected lunch我叫咗Pigeon,我承認可能我發音可能無咁標準,個侍應聽得明但語氣帶點睇唔起咁話我讀錯😓 然後大家可以睇相望下啲份量稍為大風啲 我相信都吹得走😂唔餓姐 都無個份量會少到咁睇下隻乳鴿隻脾有幾「乳」先得嫁最後,因為無安排到室內望海個景俾我地我地最後request 杯咖啡係室外個茶几位飲對住一望無際嘅海,係舒服嘅 。

Selected Lunch $698
Executive Lunch $898
我地2個女仔唔太餓揀左Selected lunch

然後大家可以睇相望下啲份量
稍為大風啲 我相信都吹得走😂
唔餓姐 都無個份量會少到咁
睇下隻乳鴿隻脾有幾「乳」先得嫁

最後,因為無安排到室內望海個景俾我地
我地最後request 杯咖啡係室外個茶几位飲
對住一望無際嘅海,係舒服嘅 。
2023-04-06
$767 (Lunch)
2024-05-20 1705 views
📍TIRPSE 講到食好西黎講前排去左間勁靚既餐廳食晏今次要為大家介紹既係 - TIRPSE餐廳係法日fusion fine dine成個環境都好摩登時尚而且佢係對住個維港食飯食物個方面 個人大愛佢地main個A4和牛食落牛味好香濃而且啲肉汁係咇哂出黎 ❤️❤️❤️Location : 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 2樓219號舖Price : around $400-$500/p.pYummy : 7/10
📍TIRPSE

而且啲肉汁係咇哂出黎 ❤️❤️❤️

Price : around $400-$500/p.p
Yummy : 7/10
2024-05-20 1193 views
環境 7.5/10K11 musea入面,地鐵站一出就係,雖然只係2樓,但都可以望哂成個大海景食飯。所以幾適合同女黎食。餐具器皿正常水準,每款酒配番特定酒杯,碗碟都有溫熱過先上菜。服務7.5/10服務正常,主要都係一班斯文叔叔著西裝上菜,會簡單介紹菜式,倒水換餐具都及時,大致可以。介紹wine pairing的外藉侍應十分用心,抵讚。味道7/10不過不失,主菜慢烤鴿極出色,8-8.5/10,唔似大排檔食脆鴿肉嫩,佢除左以上2點,仲有極極濃鴿肉清香味,簡直好似萬鴿係你口中奔騰咁。其他菜無咩回憶點。價錢6-6.5/10普通set fine dining埋單千幾,尚算可以,但upgrade set 再加wine pairing就2千幾,性價比過低。整體7/10紀念活動可以黎1次
環境 7.5/10
服務7.5/10
味道7/10
價錢6-6.5/10

整體7/10
紀念活動可以黎1次
2024-05-12 957 views
Anniversary 嘅大日子一定要有儀式感,另一半揀咗一間位於 K11 MUSEA 來自東京米芝蓮一星嘅日法餐廳慶祝❣️預先訂咗窗邊位置,就可以一望無際欣賞維港夜景,實在好浪漫啊💞 餐廳無論係環境、食物質素、服務都一流架💯🌟French GourMay 2024 @$1388/pp🌟🔸AMUSE BOUCHE▫️New Onion頭盤先嚟一個凍的洋蔥湯,杯底放上海膽,面層有洋蔥脆片,攪勻一齊飲,好有創意💞▪️Horse Mackerel果撻嘅造型,估唔到係池魚,池魚鮮甜加上牛油果醬,特別滋味💞🔸FRENCH BREAD香草麵包非常鬆軟,配上自家製的醬(海鹽、酸忌廉、芝士和燒過嘅牛油),好食到要Encore 💞🔸STARTER▫️Squid White Asparagus. Yuzu日本魷魚,配上白蘆筍切絲,面層加上魚子醬同埋西柚,層次感豐富💞🔸SECOND STARTER▫️Foie Gras. Miso. Coconut香煎鵝肝,用上麵豉醬同埋椰子泡,帶少少辣💞🔸THIRD COURSE▫️Scallop. Field Mustard. Ice Fish賣相好靚!帶子好厚身,加上小銀魚,再配

🔸AMUSE BOUCHE

▫️New Onion
▪️Horse Mackerel
果撻嘅造型,估唔到係池魚,池魚鮮甜加上牛油果醬,特別滋味💞

🔸FRENCH BREAD

🔸STARTER
▫️Squid White Asparagus. Yuzu

🔸SECOND STARTER
▫️Foie Gras. Miso. Coconut

香煎鵝肝,用上麵豉醬同埋椰子泡,帶少少辣💞

🔸THIRD COURSE

賣相好靚!帶子好厚身,加上小銀魚,再配上用油菜花製成嘅醬汁,實在好有心思💞

🔸MAIN COURSE
▫️Pigeon. Alpine Garlic. Sichuan Pepper

慢煮法國乳鴿,肉質好粉嫩,入口非常嫩滑💞
▪️A4 Omi Wagyu. Manganji Pepper. Potato

用上A4近江和牛,揀咗五成熟,油脂豐富,有入口即溶的口感💞

🔸FIRST DESSERT
▫️Melon. Mint. Raspberry

先黎第一個甜品,有北海道蜜瓜和汐張哈密瓜,桂花啫喱,加上覆盆子沙冰,食落好清新💞

🔸MAIN DESSERT
▫️Lemon. Yomogi.Korean Sesame Leaves

檸檬蛋白餅,艾草雪糕、加上白朱古力粉。特別鍾意蛋白餅,酸酸甜甜好開胃💞
▪️PETIT FOURS

最後仲有芝士蛋糕和薑味蛋糕,造型精緻,為今餐畫上圓滿句號💞
2024-04-26 851 views
Usually, my wife and I went there for a cup of coffee at the tables outside the restaurant. Today, we decided to go inside and had a try. The first impression was the magnificent view, it’s awesome. The harbour is always attractive even though today’s weather is overcast and showering. We ordered the tea set. The layout was different from the normal 3 tier tea stand. Instead, a Japanese food box was used. The foods were meticulous, yummy and not too sweet. However, I can’t stop appraising the qu
The foods were meticulous, yummy and not too sweet. However, I can’t stop appraising the quality of coffee served. It’s aromatic, smooth and lastly, revitalising. It’s enjoyable even go there for just a cup of coffee.
2024-04-26
$280 (Tea)