2013-12-08 949 views
看到openrice既好評仲以為唔錯,點知居然入咗一間呃飯食既拉麵店。麵:糊口不彈牙湯:雖然好大浸魚味,未食都已經聞到,但由於處理湯底手法有差以及湯不夠熱,達致湯底腥多過香肉:差,行貨之作,過瘦,又un又柴環境:得八九個位,晚上八點去食都唔滿,可見…… 啲貨周地擺,已經夠逼,仲要周圍擺油擺調味料價錢:都係正常拉麵價位:平均細碗八十蚊,但一啲都唔值

麵:糊口不彈牙
肉:差,行貨之作,過瘦,又un又柴
價錢:都係正常拉麵價位:平均細碗八十蚊,但一啲都唔值
2013-11-23 778 views
每次來都大排長龍,被逼“下退”,未能一嚐人氣拉麵,今天好運無須排隊,要了魚介醬油豬骨湯拉麵+蛋; 先喝口湯,真的不錯,很濃香,麵質煙靭度尚可,但肉是經過醃的,且有些黑椒味,是這裡特色?因平時吃的肉是没有醃過的叉燒,所以醃過的有點出奇,有另一番風味; 見師傅正在預備肴製新一煲骨湯底,真材實料喎,大大嚿骨呢,不過嫌它煲出來的味道於空氣散發着一陣騷味,有D難聞。
; 先喝口湯,真的不錯,很濃香
,麵質煙靭度尚可,但肉是經過醃的,且有些黑椒味,是這裡特色
,有D難聞。
2013-11-18
$97 (Lunch)
2013-11-03 506 views
剛從東京回來,意猶未盡,還想吃拉麵,於是找了又找,找到尖沙咀三角公廁側的這家。和女友各點一碗,一碗是醬油魚介豚骨拉麵,另一碗是鹽味魚介豚骨拉麵,另加一隻半熟蛋。師傅還很細心的把半熟蛋一開二,那麼我和女友都可以吃蛋了。但吃了一口,就不是那回事了。我想很用力地吃,吃到出「sir sir聲」,還是不行!是麵質問題,還是其他問題,我不知道。醬油味的,偏鹹,感覺一般;鹽味的,亦沒太大出色,比醬油湯底淡了一點,幸好還吃得出魚介味。蛋還是可以的,至少是流心。豚肉燒過,入口即融,尚算口格。把面前的橄欖油下了一小滴再吃,味道不是人人可以接受得到。倒是,每人$91連半隻蛋,在香港已經算是划算了。最後只是飽肚,沒有在東京吃拉麵那種回憶和感覺;或者說,跟東京吃的還有一段距離。

醬油魚介豚骨拉麵加半熟蛋
鹽味魚介豚骨拉麵加半熟蛋
師傅還很細心的把半熟蛋一開二,那麼我和女友都可以吃蛋了。

倒是,每人$91連半隻蛋,在香港已經算是划算了。

2013-10-20
$91 (Lunch)
Not my first time to Tokyo AGURA -  this time I re-ordered the Soy Sauce x Fish/Tonkotsu ramen!This time it seemed more balanced,  with a previously not as detectable Chicken bones base and also Veggies,  the Pork flavour became less and so was the amount of Dried Fish Powder influence.  The ramen was cooked barely just beyond soft,  but this time around the flame-grilled Char Siu was more softer and had better flavour.   All in all this was still good,  although perhaps it was trying to be too

The ramen was cooked barely just beyond soft,  but this time around the flame-grilled Char Siu was more softer and had better flavour.   All in all this was still good,  although perhaps it was trying to be too well balanced,  when it ended up being a bit characterless than b4 with their Intentions.

Still an enjoyable experience within Hong Kong context though...
呢句說話黎緊每次都會講架喇: 我唔係食家, 文筆唔好, 只係將自己覺得好唔好食既感覺寫出黎, 味道呢樣野好主觀, 喜好亦各人有各人既口味, 我係寫比自己睇, 你鍾意睇我會高興, 你唔同意亦無問題, 最後一句講哂: "好唔好食又睇落去"!拉麵味道好唔好, 係好睇個人口味! 拉麵既粗幼、湯汁既濃度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好難一概而論好唔好食。所以呢一篇拉麵食記, 純粹個人觀感呢! 好唔好食? 又睇落去?近年喺香港, 都試過廿零三十間打正旗號 sell 日本拉麵既食店, 因為呢幾年無寫 "好唔好食? 又睇落去?", 所以都無影食物相, 不過好味同唔好味既拉麵大致上都記得。黎緊我會為每次食既拉麵作一個連載, 名為 "好孩子香港日本拉麵道場小戰爭"! 個名夠哂低能! haha...而今次食既係...好唔好食?又睇落去? 第334回 香港日本拉麵道場小戰爭(3) : 尖沙咀Agura 東京 ラーメン 拉麵 Tokyo 黏厚濃魚介豬骨湯底!地址: 尖沙咀柯士甸路15號柯士甸大廈B座地下某日晏奏去尖沙咀既 Agura 東京ラーメン, 想試食佢地既つけ麺, OH! 賣哂! 結果喺魚介
地址: 尖沙咀柯士甸路15號柯士甸大廈B座地下
某日晏奏去尖沙咀既 Agura 東京ラーメン, 想試食佢地既つけ麺, OH! 賣哂! 結果喺魚介鹽味豬骨湯拉麵同魚介醬油豬骨湯拉麵。那一刻腦浮起一個 "塩" 字, 直覺就食魚介鹽味豬骨湯拉麵啦!
店內只有我及另外兩位食客, 好像包了場一樣, LUCKY! 負責主理的, 不是 MENU 相片上的店長長谷先生。不要緊! 店內座位一排面向廚房, 也有日本特色, 枱前自選配料有黑椒橄欖油及辣椒橄欖油。
望望四周不消五分鐘, 魚介鹽味豬骨湯拉麵就上枱了。賣相很好! 唔使我移番好 D 麵位直接可以影相!
OK! 近鏡擺番好少少影多張就開始食麵!
指 定動作: 以匙輕輕壓湯欣賞漩渦形既湯! 然後試湯底。(笑!) 呢個魚介鹽味豬骨湯, 湯質頗濃及黏, 我喜歡這個黏度, 如果係重魚介味我會做呢間店既常客, 喜歡豬骨湯味既朋友應該會喜歡。聞說係以靜岡入口的鯖魚和沙甸魚加魚介粉, 再連豬筒骨熬製十個鐘, 再冷凍成糊狀後, 再加熱! 難怪咁有黏力同濃度咁高!
半熟蛋唔錯! 記得加 $10 要埋。
麵既粗度屬中度。
叉燒似煙肉片切一樣, 明顯經過炙燒, 加海鹽味道足, 個人口味喜歡有肥厚肉質多點, 呢塊燒過略嫌乾身了。
食完離開既時候影幅門口相片, 發現霸氣戴帽店主長谷先生。
總結:
通常如果鍾意食嗰間拉麵店既話, 個湯一定會飲哂, 呢樣野算係個人指標。湯我飲剩四份一, 因為太黏, 油分亦多, 不過整體水準係唔錯。唔係拉麵潮混水摸魚之輩!
但係我比較喜歡魚介味濃多一點。 所以喺味道方面要減一粒心。呢個係個人拉麵喜好口味, 人人唔同!
環境:♥♥♥
衛生:♥♥♥
服務:♥♥♥
味道:♥♥♥
抵食:♥♥♥
推薦:♥♥♥
以上Agura 東京 ラーメン 拉麵: 好好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭,尖沙咀,Agura,拉麵, 日本菜, 食評, 食記,ラーメン,ramen, 好孩子,好孩子PHILIP, 食評

$98 (Lunch)
2013-10-22 31 views
醬油魚介豚骨拉麵 $78鹽味魚介豚骨拉麵 $78半熟蛋 $10/隻(好食指數:7.5/10)2013-09-07鹽味比較清淡,唔會太鹹。醬油味湯底比較濃郁,加埋少少橄欖油落去仲正。可惜今日黎到無紫菜,同埋份量比較少。
醬油魚介豚骨拉麵 $78
鹽味魚介豚骨拉麵 $78
半熟蛋 $10/隻
(好食指數:7.5/10)
2013-09-07
鹽味比較清淡,唔會太鹹。

醬油味湯底比較濃郁,加埋少少橄欖油落去仲正。

可惜今日黎到無紫菜,同埋份量比較少。
我本人是個拉麵痴⋯一見到拉麵店一定幫襯!知道尖沙咀金巴利道有間以日本人主理的拉麵店、又見到排曬隊、一定要試。6:30準時入内、睇餐牌選擇不多、鹽味、和醬油味!我問有什麼分別、那個廚師答我味道不同!但、答我的人竟是香港人來的、而店内的兩個小妹妹、也沒什反應!講返碗麵先!$78、88分別是一件叉燒和兩件叉燒!當然食一件啦、我點了醬油味、食拉麵、配菜不重要!湯底和麵質才重要!上菜幾快!第一啖湯、不錯幾濃、仲有小小、韓國薯仔麵的厚口感、鞋鞋地咁!算ok..!再食啖麵一般吧、叉燒尚可!枱上沒配菜、蒜粉類!如果呢碗麵要$78就覺得不值!$48還可!不明為何咁多人排隊!有些失望而回!
2013-08-30
$78 (Tea)
本來好期待黎食日本拉麵,同老公選左平日中午黎食。得兩款湯底選:魚介鹽味湯同魚介醬油湯,其實我好buy少選擇,專心做好既店,但啲湯超級油同咸,啲咸味淹蓋晒啲豬骨味,其實我只食到咸味同咸魚味,咸油到我食食下有啲肚痛添。麵有少少梘水味,咬落有啲膠感,唔覺彈牙。豬肉都幾香軟,糖心蛋都幾香,但唔值成百元一碗。點解咁多好評?
本來好期待黎食日本拉麵,同老公選左平日中午黎食。

麵有少少梘水味,咬落有啲膠感,唔覺彈牙。

豬肉都幾香軟,糖心蛋都幾香,但唔值成百元一碗。

點解咁多好評?
2013-08-13
$100 (Lunch)
Dining Offer
Others
2013-08-24 8 views
見到open rice 甘多個哈哈,所以吸引了我。餐廳以白色為主,簡潔裝潢。因為地方很少,座位連十個都無,要食的朋友真的要有心理準備等位。服務員還是新手,安排上還未算熟練,特別是安排客人入坐方面,但可能因此地方真的太小的問題而已。枱上有二種醬,一種是為沾麵,而另一種是綠綠地色有濃濃黑椒味的。我同朋友都是點了醬油魚介豚骨拉麵加糖心蛋一隻。所以用的綠綠地色這種,廚師說是好野來的,用同麵一起吃。 上枱時碗醬油魚介豚骨拉麵都是熱。我為了食到麵的原味,我未加醬之前食了一會。湯有點油,而且有芝麻香、魚香和豚肉味,因為是醬油魚介豚骨拉麵,麵本是不多,但麵條爽口彈牙,比台風拉麵的麵更好,但我希望麵條可以粗一點!而配菜都只有2塊叉燒!叉燒很薄,不過味道唔錯有肉味而且煮熟程度剛剛好。糖心蛋其實只是一隻半熟蛋,$10一隻真的有點貴,叫的時候都有點15 16,但食左之後完全沒有後悔叫因為煮熟程度控制得剛剛好,加上蛋的外已有湯的味道,形成外熱入軟,真的好好食。因為麵真的不多,初初以為唔飽,不過飲左幾柸茶之後就覺得飽。柸茶是有青綠色但茶味不重的。
醬油魚介豚骨拉麵
糖心蛋

2013-08-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$102.5 (Dinner)
醬油魚介豚骨拉麵
糖心蛋
2013-08-14 10 views
一直聽聞尖沙嘴這間Agura拉麵和沾麵水準不錯。不過多次經過見到門外人龍便沒有興趣排了。這日6點多路過見到不用排隊,便進去吃個拉麵晚餐。店的鋪面很細,只有一排共9個座位坐得有點逼。原來我剛好坐到最後一個位,隨後到的幾位便要開始在門外排隊了。這裡的menu款式不算多,主要有拉麵和沾麵,湯底分以魚介醬油豬骨湯和鹽味豚骨。據店員說,size有大和小,價錢差$10分別在於大的多一塊叉燒和麵的份量會稍多。我這日較想吃拉麵,於是選了碗大的魚介醬油豬骨湯拉麵,另加一只半熟蛋。沾麵,下次再吃過吧。魚介醬油豬骨湯拉麵的湯底濃郁但又不過咸,帶淡淡的魚介香,醬油和豬骨味道平衡。雖稍為偏重口味油稍多,但我又幾喜歡。叉燒鬆軟有肉香,外表微微燒過,很好吃呢!至於麵條,麵條的質感軟硬適中又彈牙。半熟蛋顏色好靚,吃起來蛋黃流心又軟滑,蛋味亦香。很對我口味的一碗拉麵,吃得滿意。下次在九龍區想吃拉麵會再來過。

半熟蛋
$108 (Dinner)
半熟蛋
要我修改好難,原來你地有政治審查架,我以後都唔黎拉.....同老婆從屋企坐成個鐘頭車出到來,想去金巴利大廈地下A號舖的 “烏骨雞拉麵 龍”,點知食完返到屋企先知去錯左 “Agura東京ラーメン” !anyway, 今日星期日下午一點半,到了“Agura東京ラーメン”,見間鋪咁細,就問waitress我能否點一碗同老婆share,個妹妹仔話可以。我就走到最入個位一坐底,唔夠一秒妹妹仔就問我朋友到未?大姐,我老婆有左行得慢係店外睇緊menu呀!(不到5秒老婆已進來坐下)睇menu見每款麵差不多,問有乜分別,妹妹仔回答了,但我唔知佢講乜!之後自己發現menu圖片有張相係多左塊义燒,再問有乜分別,妹妹仔答:"醬油鹽味"。我再次唔知佢講乜,自己看字,但menu印刷模糊。再問有乜分別,妹妹仔答:"醬油鹽味"啊!原來一款係醬油味、另一款係鹽味!頂,唔知而家D人係咪講多兩個字都嫌辛苦呢!!我點了碗88蚊醬油义燒拉麵,食完,好無特別,只得一個字:咸!同老婆傾下計,分享下意見唔夠2秒,妹妹仔又走埋黎要我埋單用口"up"108蚊,仲要叫我出去俾錢,妖,我坐多30秒都唔得咩!大姐,你逼我埋單都唔該你俾張單黎睇
同老婆傾下計,分享下意見唔夠2秒,妹妹仔又走埋黎要我埋單用口"up"108蚊,仲要叫我出去俾錢,妖,我坐多30秒都唔得咩!大姐,你逼我埋單都唔該你俾張單黎睇下先拉!!單都無就話108蚊....
唉,我都無問呢108蚊何來,快快趣比完錢走人,發誓今生來世以後也不光顧此店!!
(走時呀妹妹仔又叫旁邊D客人埋單la)
Other Info. : 返到屋企,第一時間註冊open rice,就是為了打這食評 (sorry 沒照片提供,請參考其它食家照片)
2013-08-11
$108 (Lunch)
  • none
2013-08-08 7 views
等了30分鐘以上. 其實MENU款式唔多, 根本不需要, 畫紙會更清楚, 反正侍應都經常調亂..正得一讚, 麵很快到, 但筷子濕的, 匙亦是濕的, 扣分.麵OK, 湯很油, 叉燒好味, 蛋冇乜特別無. 師傅會解釋是魚油.十分鐘也不會浮面.. (心想好味的話,十分鐘內吃完吧)飲完湯夜晚好口乾.. 希望唔係味精(可能黑椒油作怪)..整體來說..OVER-PRICED

正得一讚, 麵很快到, 但筷子濕的,
 匙亦是濕的, 扣分.

飲完湯夜晚好口乾.. 希望唔係味精(可能黑椒油作怪)..

整體來說..OVER-PRICED
Other Info. : 後巷排隊, 要有心理準備.
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2013-07-30 6 views
這幾天工作很累,男友自動自覺得決定晚餐吃什麼,我感動得快要下淚~放工後不用用腦真好(飄花花)他停車把我放下先排隊,然後他去泊車去,他回來後還要多等一回...人龍不太長,但因為店的面積不大,等候時間所以長了。幸好我不太肚餓~可以慢慢等~門口看進去的樣子,大概不到十張檯。是吧檯形式,對著師傳吃拉麵的那種。門口有個架放著餐牌,其實排隊的時候,侍應已經遞上餐給我們先選,更幫我們先下單了,可以加快一點等候時間吧!坐下不久,侍應送上我的魚介鹽味豬骨湯拉麵(小)。賣相不錯呢,灑上了白芝麻,加上我最愛的流心蛋在跟我朝手~先喝一口湯,濃郁的魚味,有點膠膠的感覺。麵質,蛋跟叉燒味道普普通通,全碗最特別是湯的味道吧,可惜我對魚湯興趣不大,總覺得有一點點的腥味。而且有點膩,拉麵放了一回,湯開始凝固(是我吃我太慢吧也証明是真材實料)最後我吃不完了,交給男友把它消滅!這是男友點的魚介醬油豬骨湯拉麵(大),我試了一口後,味道比鹽味更香,我比較喜歡醬油味呢,蓋過了一點魚味道,而且感覺沒那麼膩(是隔離飯香心理作用嗎)。吃到一半看到有樽黑椒油,我加了匙,好像吃不到分別,又再添了數匙,有點重手了><各位,請
放工後不用用腦真好(飄花花)
人龍不太長,但因為店的面積不大,等候時間所以長了。
幸好我不太肚餓~可以慢慢等~
門口看進去的樣子,大概不到十張檯。
是吧檯形式,對著師傳吃拉麵的那種。
門口有個架放著餐牌,其實排隊的時候,
魚介鹽味豬骨湯拉麵
坐下不久,侍應送上我的魚介鹽味豬骨湯拉麵(小)。
賣相不錯呢,灑上了白芝麻,加上我最愛的流心蛋在跟我朝手~
先喝一口湯,濃郁的魚味,有點膠膠的感覺。
麵質,蛋跟叉燒味道普普通通,全碗最特別是湯的味道吧,
可惜我對魚湯興趣不大,總覺得有一點點的腥味。
而且有點膩,拉麵放了一回,湯開始凝固(是我吃我太慢吧
也証明是真材實料)
最後我吃不完了,交給男友把它消滅!
魚介醬油豬骨湯拉麵
吃到一半看到有樽黑椒油,我加了匙,好像吃不到分別,
又再添了數匙,有點重手了><
各位,請不要跟我一樣下得太重手!!!!

Other Info. : 店內有一點點味道,我覺得有點像經過豬肉鋪嗅到的味道,是因為我們坐在最後的關係嗎?
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
魚介醬油豬骨湯拉麵
在網上看過食評..雜誌報導..再加上光臨之前在途中巧遇朋友尖咀地頭蟲極力推介。購物完,和太太及友人懷著其待的心情去排隊.. 到著,大概十多人在門外..尚可接受因為如果太多人的話定必放棄.. 因為趕著看Eason。店員服務態度不錯.. 看著排頭幾位的客人在差不多可進場的時候便有店員先為他們落單..(方便雙方,節省時間,香港地每間較出名多人光臨的都是這樣)三十分鐘後輪到我們排到門口..女侍應開始幫我們落單,點了兩個大沾麵及一個鹽味豚骨湯底,全部加蛋。再過十分鐘正當大家步入店子裏的時候... 女侍應話:「今日既沾麵已經賣完,請重新order」太太和女友人頓時著左!我心諗(頂!!!)落單又唔講,到坐低先講,係咪玩野!咁樣做野唔得架!不過都係坐低乘乘咁食.. 環境雖小但幾舒適..乾淨企理..燈光光猛..主角到啦!presentation OK! 蛋中上.. 麵質好吃.. 湯很好十分十分濃厚.. 有點湖囗(不是人人可接受)叉燒可瘦一點就好了..還他們的黑椒橄欖油很好吃.. 必要加幾滴!!! 結帳時.. 有位operator manager 過來say hello!!! 問下意見..z寒暄幾句... 給他反映了剛才發生的事.. 他就曬了片說下次光臨之前打電話給他! 哈!這才是誠意!👍👍👍
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
  • 魚介鹽味豬骨湯拉麵
2013-07-19 7 views
o係附近返工, 真係晚晚都勁多人排隊,但又好早收,想知有咩特別?嚴格來說他們只有一種湯, 不過一款加醬油, 一款加鹽然後再分大細碗,that's all!不過佢地煲湯真係唔野少, 成日見佢地豪倒豬骨落去熬湯啖啖湯都充滿骨膠味~正!個人比較喜愛醬油版,味道濃少少, 連麵食一流!
o係附近返工, 真係晚晚都勁多人排隊,
但又好早收,
想知有咩特別?
嚴格來說他們只有一種湯,
不過一款加醬油, 一款加鹽
然後再分大細碗,
that's all!

不過佢地煲湯真係唔野少,
成日見佢地豪倒豬骨落去熬湯
啖啖湯都充滿骨膠味~
正!

個人比較喜愛醬油版,
味道濃少少, 連麵食一流!
2013-07-18
$100 (Tea)