2009-06-28 30 views
東京迴轉壽司我每個月都差唔多去食一次, 因為我覺得啲壽司好新鮮, SIZE 又唔會太細, 幾適中呀..........坐位都幾舒服, 環境都OK, 唔會好迫, 成日都見好多人排隊, 其實重有一樣吸引我既地方係因為近呢兩、三年"白肉豚壽司"已經有好多壽司舖都唔出, 但佢呢間店依然有得食, 所以我好鐘意去呢道食壽司, 除了三文魚我就最鐘意食白肉豚啦..... 正呀!價錢都算適中, 論有此質數, 價錢都算OK啦! 唔錯唔錯!
......

, 但佢呢間店依然有得食
.. 正呀!

價錢都算適中, 論有此質數, 價錢都算OK啦! 唔錯唔錯!
$80 (Other)
2009-03-02 13 views
是次到東京食晚飯, 女友說之前來東京食飯都是主要吃壽司, 今次便試試它的熟食, 兩人叫了滑蛋鰻魚飯, 肥牛炒烏冬, 吉列炸生蠔, 兩客壽司(三文魚及火炙三文魚)及跟餐兩杯飲品首先講個飯...味道是不錯的, 鰻魚份量足, 滑蛋弄得均勻, 但放多了汁, 因而令到米飯較濕, 接著到肥牛炒烏冬, 以前吃過的炒烏冬, 比較彈牙和少少甜(燒汁), 味道是很討好的, 誰不知今次的太咸了, 搞到要一邊食一邊飲野, 最不喜歡是這樣呢...最後到了小食炸生蠔, 這個就挽回不少分數, 外層夠脆, 內部唔會太乾有水份, 蠔味鮮甜, 很想再黎一客另外... 三文魚依舊新鮮, 據說是原條空運到港, 然後直送到店內, 再在店內起肉, 最後奉送到各位客人面前, 相比面對現今多間迴轉壽司連銷店的中央分送食材方法, 東京的食材算是新鮮得多了~~ 不經意地看到隔離的食客... 侍應剛為他們奉上一對軟殼蟹手卷, 令我回想起之前每次黎東京都會order一客過下癮的, 但今天應承了女友主要食熟食, 所以想下而已, 亦在此作簡單推介!!價錢都上升了不少, 但食物種類上沒大改變, 這點店東要值得留意, 這樣是比較難跟外面的店子進行競

價錢都上升了不少, 但食物種類上沒大改變, 這點店東要值得留意, 這樣是比較難跟外面的店子進行競爭的
吉列炸生蠔
吉列炸生蠔
  • 吉列生蠔
  • 鍋飯
  • 軟殼蟹手卷
2009-01-18 8 views
一直也是東京的常客,喜歡它是吃日本壽司而又價錢大眾化,而且食物一直保持著水準!每次吃飽了也感到很幸福,滿滿一肚子離開。前陣子旺角店裝潢,沒有金碧輝煌的佈置,但勝在感覺舒服,服務生也很有禮,那開放式的廚房看到師傅們熟手地左轉右轉,沒有閒話家常,態度很認真很pro,最欣賞那些新添置的吊燈,很有香港傳統風味,哈哈!很GOD^^ 食物方面,我最喜愛的還是酥脆熱烘烘即做的軟殼蟹手卷,哈哈,特別在看它大大的,以為放了很多炸粉,其實每次也吃到滿口香甜的蟹肉及蟹膏呢!咬下去時蟹膏流會出來,可見真材實料!所以每次也會叫一對,連男友的都給我吃下!如果喜歡吃拉麵的,也可叫軟殼蟹拉麵,是我男友的例牌菜!這晚破例沒有吃軟殼蟹手卷,試了一下炸蝦壽司(又是炸的,哈哈!),很有驚喜,蝦殼被炸得十分鬆脆,入口鬆化,丁點沒有油膩的感覺(最害怕吃炸物後口唇令立立有如塗了lip-gloss><),沾了點點的沙拉醬,很有口感!滿足!^^星一晚上人沒有週末的多,過了漲肚子又悠閒的一個晚上! 東京的壽司以厚切作賣點,年前經濟較好時它的三文魚壽司上的三文魚真的很厚很長,差一點看不見飯團呢!哈哈!現在隨金融風暴,壽司上的魚生雖然沒有

東京的壽司以厚切作賣點,年前經濟較好時它的三文魚壽司上的三文魚真的很厚很長,差一點看不見飯團呢!哈哈!現在隨金融風暴,壽司上的魚生雖然沒有特別很厚很厚的感覺,但一點也不薄,依然很長!而價錢也沒有太大調高,感受到老闆的真誠及努力,值得繼續支持!!!!!
新添置的特別吊燈
  • 軟殼蟹手卷
2008-11-10 8 views
日期:2008年11月8日同男友行經旺角,諗緊食咩之際,突然好想食sushi,咁就走左入黎喇!服務員都好懇勤,斟茶斟得好密.係我口味轉左定係佢地d質素差左呢?三文魚sushi,鰻魚sushi,凍蟹肉sushi,辣三文魚粒sushi-飯係散收收,材料好似無咁新鮮.豬軟骨udon:湯底雖然淡,豬軟骨煮得好入味,好夠焾.
日期:2008年11月8日
豬軟骨udon:湯底雖然淡,豬軟骨煮得好入味,好夠焾.
2008-10-29 17 views
其實次次都來食3文魚..都好少食其他既壽司...因為佢D3文真係大件都你唔信!!14蚊碟都係值既!!通常我一個人食5碟度就夠喇.

14蚊碟都係值既!!通常我一個人食5碟度就夠喇.
3文大大件
仲好厚身添
3文大大件
2008-10-16 6 views
今日放假, 去左睇醫生。睇完想搵野食, 行暈油麻地都好似冇乜野好食. 經過呢間壽司,見倒有set lunch $32 有, 就入去試試。入到去,先發現殘殘地, 好似唔係好乾淨咁,不過算啦, 入左黎冇得走。我同waitress講我唔食壽司, 淨係食set lunch。叫左個鰻魚飯餐, 所謂餐,淨係加個麵鼓湯比你。個鰻魚飯一黎, 我心諗: ' 嘩~咁細碗~~" 可能係物價高漲掛。於是好快就食哂成個飯, 湯冇飲哂因為有d 難飲。埋單時, 佢話$35, 嘩,乜咁0既餐廳仔都要收加一, 太過份,我仲要係食lunch 0查喎 !!! 一d都唔抵食!!!唔知係咪食唔飽, 十二點幾食完個lunch, 之後四點幾又肚餓!!! 下次都係叫多d 野食!!!
2008-10-04 5 views
色:6/10香:5/10味:7/10以前個個月都會食一次東京,不過自從加了價後就少去了.上一次去是上2個月前了,今天一去,所有料(不論魚生或飯)都縮了好多.以前食7碟已經飽,8碟就飽到反艇,今天食了8碟一d都無飽過...orz魚生長度同厚度都無變(還是厚切),不過闊度就窄了好多.壽司飯只比峰壽司大舊小小.三文魚都算新鮮肥美,不過魚味唔夠劍魚腩一貫作風,無乜味道味淋墨魚咀仍然咁好味,不過份量少了1/3左右炸蝦壽司同舊時一樣咁好,得一隻炸蝦你無得縮啦呱帶子冰冷無比,有如寒天飲雪水,而且薄肉了,不過甜味依然爆燈白玉豚不過不失,只是份量少了鰻魚十分腥,un頂able吞拿魚腩只是比赤身好少少,上次食是中toro質數的...
色:6/10
香:5/10
味:7/10

以前個個月都會食一次東京,不過自從加了價後就少去了.
魚生長度同厚度都無變(還是厚切),不過闊度就窄了好多.
壽司飯只比峰壽司大舊小小.

三文魚都算新鮮肥美,不過魚味唔夠
劍魚腩一貫作風,無乜味道
味淋墨魚咀仍然咁好味,不過份量少了1/3左右
炸蝦壽司同舊時一樣咁好,得一隻炸蝦你無得縮啦呱
帶子冰冷無比,有如寒天飲雪水,而且薄肉了,不過甜味依然爆燈
白玉豚不過不失,只是份量少了
鰻魚十分腥,un頂able
吞拿魚腩只是比赤身好少少,上次食是中toro質數的...
最愛炸蝦壽司,即叫即整新鮮熱辣
第2最愛鮮帶子,甜到漏
今天的吞拿魚腩不太得
戰績,8碟不算大食吧
$149 (Lunch)
最愛炸蝦壽司,即叫即整新鮮熱辣
第2最愛鮮帶子,甜到漏
2008-09-15 9 views
成日見到呢間野, 今日'的'起心干去試去到叫左個壽司餐 $25一碟辣味三文魚 $14一碟海瞻魷魚 $14個餐~ 我覺得佢吞拿魚d色好假, 食落去都好一般。 個三文魚就比想象中多dd肉味咁一分錢一分貨~ok啦~個海瞻魷魚好足料, 不過d1海贍唔得~個辣味三文魚好嚇人.. 佢... 佢..佢係好似tomato source 加tabasco咁~ 勁難食.. 仲成陣味, 食得好辛苦lo!!!可以讚既係佢d紫菜好脆... d 料ok足但係d飯就好散..
成日見到呢間野, 今日'的'起心干去試
去到叫左個壽司餐 $25
一碟辣味三文魚 $14
一碟海瞻魷魚 $14

咁一分錢一分貨~ok啦~

個海瞻魷魚好足料, 不過d1海贍唔得~
個辣味三文魚好嚇人..

可以讚既係佢d紫菜好脆... d 料ok足
但係d飯就好散..
壽司餐
辣味三文魚
海瞻魷魚
$57 (Lunch)
2008-07-26 13 views
第一次食..比想像中好,開頭見門口以為間野好細間但原本入面仲有位的!想坐入面但個侍應居然話入面冇位囉..點知之後又勁多人入去..佢要人坐滿出面先比入囉!攪到要坐門口位!這間是比較厚切的壽司但價錢都唔平..大部份都係$14 ..都幾好的!太卷螺肉蛋八爪魚吞拿魚唔知咩魚北海道蟹棒佢放出黎個d盲就好靚但叫個d就好求期~~
攪到要坐門口位!

太卷
螺肉

八爪魚
吞拿魚
唔知咩魚
北海道蟹棒
佢放出黎個d盲就好靚但叫個d就好求期~~

2008-07-25 27 views
自己平時唔太歡喜迴轉壽司,因為覺得唔新鮮同貴,但東京都算係我首選,地點就腳、食物新鮮,今日吃了我最唔鍾意食0既吞拿魚,今次食魚腩部份,有魚油0既香,咬落有口感。另外散叫了七味生蠔手卷,好好食,生蠔好香口,下次會再試
$120 (Dinner)
  • 吞拿魚腩壽司
2008-07-12 15 views
今次係我第2次食上1次有個friend 帶我黎食, 佢既帶子susi 好好味. 又厚今次食. 唔知點解無上次咁好味, 但好新鮮. 咁食左個蟹子芝士susi. 佢芝士味好重. 好好味海膽就ok la~.咁試左佢既熟蝦板壓susi. 佢個樣無張相咁好囉...同埋飯太多la~手卷. 上次食過軟殼蟹, 今次食炸生蠔. 我覺得軟殼蟹果個好食d.total 2個人我地叫左14碟susi 加沙律and 湯total 黎講雖然係貴左d, 但d 味道都ok la~但d waiter and waitess 都幾好. 行過都會同我地加水 (因我地唔係坐bar 台)同埋點d susi 黎得幾快下
今次係我第2次食
今次食. 唔知點解無上次咁好味, 但好新鮮.
咁食左個蟹子芝士susi. 佢芝士味好重. 好好味
海膽就ok la~.
total 2個人我地叫左14碟susi 加沙律and 湯
total 黎講雖然係貴左d, 但d 味道都ok la~
同埋點d susi 黎得幾快下
$140 (Dinner)
2008-06-23 10 views
還記得未有峰, 板前, 和花亭之前, 東京係我其中最愛幫襯的迴轉. 但後來水準下降了點, 加上峰, 板前開咗之後, 我都無來過lu! 友人忽然提起, 好, 就再試試啦! 帶子壽司 : ok 喎, 幾新鮮, 也頗彈牙. 吞拿赤身壽司 : 呈粉紅色, 睇落都似中拖羅, 原來只係赤身, 都算幾好. 海胆壽司 : 呢個好good 喎, 無腥味, 有少少鮮甜, $25, 好抵. 芝士蟹籽壽司 : 這更是喜出望外, 初時食到好濃的芝士味, 覺得好正. 正百思不得奇解之際, 忽然發現芝士蟹籽中有極細粒的芝士, 食起來有雙重芝士味, 勁正! 天婦羅卷 : 呢味要bad list, 見相以為係有天婦羅蝦的炸卷, 點知係包著蟹柳, 芝士和青瓜的炸卷, 最不滯的在面再舖上厚厚的芝士粉. 嘩, 一臭到, 太濃了, 已有少少想吐的感覺, 好不容易, 才嚥下它....點解大家都係芝士野, 之前個種咁正, 呢個咁不滯架.... 其他壽司包括了芥茉八爪魚, 劍魚, 甜蝦, 魷魚, 鱆紅, 軟殼蟹手卷... 整體而言, 質素比幾年前係好咗好多, 最敗筆的只係天婦羅卷, 其他的尚算不錯. 服務麻麻.

帶子壽司 : ok 喎, 幾新鮮, 也頗彈牙.

$140 (Dinner)
2008-05-11 30 views
家姐話食過覺得抵食,上openrice見到o的評價都幾好,所以同母親三人行一齊黎試下。入到去坐order枱,諗住落order會比bar枱既新鮮,叫左o的壽司同辣味螺肉。落完單幾分鐘內就黎左大部份既壽司啦。辣味螺肉好大碟,味道都唔錯,好抵食!不過試埋d壽司就出現問題啦…三文魚壽司係厚切,不過壽司飯一夾就散,應該係用機壓既,但又唔夠實。海膽壽司既海膽唔係太新鮮,紫菜又唔脆,唔知係唔係放o係bar枱度一段時間呢?其他壽司都係麻麻,三文魚子軍艦,紫菜又有同樣既問題…三文魚子好稔,一o的口感都冇。試左幾款壽司都係覺得麻麻,所以冇乜點叫啦,出發去食糖水。

試左幾款壽司都係覺得麻麻,所以冇乜點叫啦,出發去食糖水
希靈魚壽司
2008-04-26 8 views
見朋友成日讚東京壽司好食, 而且OPENRICE 食評又唔差, 所以今日同男朋友黎試下。我地試左帶子X 2、軟殼蟹手卷x 2、吞拿魚沙津x 2、鰻魚同魷魚, 唔覺食左乜野落肚, 但都要$145。而且食物又唔係特別新鮮, 用料又唔係貴, 相對板長同峰壽司真係覺得好唔值。平時係板長同峰壽司, $150 已經食到捧住個肚走。吞拿魚沙津一食都知道沙津醬係用卡夫, 而且吞拿魚又似罐頭開, 真係唔明點解可以$11 咁貴。同埋杯茶又冇茶味, 個杯仲好似有陣漂白水味添。下次都係唔好膽粗粗亂咁食, 都係食返板長或者峰壽司穩陣D 。

同埋杯茶又冇茶味, 個杯仲好似有陣漂白水味添。

帶子
2008-04-15 5 views
好耐無同老公去果度食野喇~~是日坐左o係order枱,因為sushi bar全部full晒...坐低無耐發現依度多左好多自由行幫襯...好鬼嘈,而且又無乜禮貌~唔知係唔係d自由行旅遊書都有推介依間野!!!!老公好hill咁話...今次我請...所以我叫左好多壽司~~(佢除左三文魚其他生野都唔食...)壽司:三文魚,白玉鯨,鮮帶子,吞拿魚腩,三文魚子,辣味三文魚太卷,小黃瓜小卷(佢清晒)(其實以前好鍾意軟殼蟹手卷,不過老公唔食太熱氣野~所以就無叫囉)d壽司好好味好新鮮~~不過其實食魚生壽司最好都係坐bar枱,因為可以揀嘛~今次件吞拿魚腩有好多筋呀...好d失望,不過都睇得出佢好新鮮,因為係凍冰冰o既~我都係最愛依度o既鮮帶子壽司~好厚肉!好鮮甜!!!前菜:辣味螺玉, 蟹子沙律前者醬汁多得滯,不過都幾大碟後者成碟都係蟹柳絲加幾條青瓜絲,如果青瓜多d會開心好多!!叫左個熱食,係老公最愛芝士鰻魚鍋丼不過好似同第一次食果陣唔同左,d芝士唔係好一絲絲d,不過好彩d鰻魚仲係好好肉地~其實都幾好食,不過略嫌d飯唔係好夠鰻魚汁~!!走果陣老公都係果句...都係坐bar枱食過癮d...我舉腳贊成~
唔知係唔係d自由行旅遊書都有推介依間野!!!!

老公好hill咁話...今次我請...
所以我叫左好多壽司~~(佢除左三文魚其他生野都唔食...)
太卷,小黃瓜小卷(佢清晒)
我都係最愛依度o既鮮帶子壽司~好厚肉!好鮮甜!!!
前菜:辣味螺玉, 蟹子沙律
前者醬汁多得滯,不過都幾大碟
後者成碟都係蟹柳絲加幾條青瓜絲,如果青瓜多d會開心好多!!
叫左個熱食,係老公最愛芝士鰻魚鍋丼
不過好似同第一次食果陣唔同左,d芝士唔係好一絲絲
走果陣老公都係果句...都係坐bar枱食過癮d...
我舉腳贊成~