2019-03-01
近排主打船面嘅店舖越開越多,但唔係間間都好味,而呢一間主打泰國湯麵嘅店舖,佢既船麵湯底真係實在唔錯,非常推薦大家嚟試吓。雖然佢係尖沙咀區,但係價錢尚算合理。船麵可以選擇配肉類或海鮮🦞本身已經包括左唔同嘅配料,例如牛丸,牛肉,炸豬皮等等。而我最終鍾情佢嘅湯底,濃淡適中,不會過份油膩,係會令人有將湯一飲而盡既念頭。另外我朋友就嗌咗大家都好熟悉嘅冬蔭公湯,湯底酸味為主,辣有後勁,食落唔會好滯。而相比之下,我就比較推薦船麵湯底👍🏻另外我哋叫咗木瓜沙律做小食,嗌左微辣。廚房嗰邊雖然已經為我地調整辣度,但個辣勁食完一啖,飲極野飲仲係揮之不去。不過酸辣得黎又好惹味,爽脆又多汁,開胃配神,我自己非常鍾意既😋另外叫咗碟豆花同玫瑰特飲,前者味道較清新,後者有好濃嘅玫瑰香。