2017-04-22 566 views
先唔好講佢哋嘅服務, 佢哋所有嘅食物都係主打番茄, 當年前已經係區係獨一無二嘅餐廳, 時至今日雖然已經搬咗位置店鋪大咗但係仍然需要長期等位, 就知道佢哋嘅食物從來都係咁好味, 番茄真材實料。 不過飲品就mama la
2017-04-17 492 views
蕃滿門有幾間分店,今日食大埔依間。星期日8點半唔多人排隊。門外餐牌,等位時諗定食啲咩蕃茄湯餐,蕃茄湯都幾濃,蕃茄控可以試。揀咗米線份量唔算多,$51+20=$71,好似又貴咗?豬手好味,尤其側邊啲骨膠原加咗20蚊有杯飲品+薯餅+粟米,凍檸檬茶好飲!波菜薯餅好熱氣!粟米好甜!飯淡淡無乜味而且啲飯好軟
蕃滿門有幾間分店,今日食大埔依間。星期日8點半唔多人排隊。
門外餐牌,等位時諗定食啲咩
豬手好味,尤其側邊啲骨膠原
飯淡淡無乜味而且啲飯好軟
2017-04-16
$70 (Dinner)
  • 豬手
2017-04-03 453 views
好難得會食到lunch,平時我瞓到下晝三四點先起身,今日因為要返工早起身,所以過咗嚟食lunch,店員就安排左靠近入面嘅位置俾我哋,呢度出名係凍檸茶,所以我梗係急不及待叫咗杯凍檸茶啦。至於lunch套餐方面,我哋兩個人叫咗一個滑蛋番茄湯意粉,同埋一個咖喱焗飯一齊share share。番茄湯意粉好濃番茄湯底味道,真係好似食緊個蕃茄,而且啲滑蛋好有奶味,好想再加多幾隻滑蛋落去,番茄湯有得揀辣度,我哋就揀咗小辣,小辣反而好惹味。至於焗飯方面,我哋叫咗個焗咖喱雞扒飯,因為焗飯要等候15分鐘左右,所以我哋食完個湯意粉啱啱好,個焗飯就嚟咗啦,不過我覺得佢哋個雞扒可以再改善,俾我有啲乾身嘅感覺,如果濕少少我諗會新鮮好多,不過lunch兩個$100 埋單都算好平啦,如果食lunch都可以再黎試。

2017-03-30 331 views
住咗喺大埔一排,個個都話一定要試呢間。上網同電視都有介紹過。今日見有時間就去試吓兩點去到都仲係幾多人,要喺門口拎飛等位15分鐘左右有位,叫咗個番茄炒蛋螺絲粉配脆皮豬手。豬手上到嚟一睇就知道唔係好對路,應該煮熟左好耐,豬皮唔脆,而且靭到咬唔開,豬手肉味又偏咸,唔得試佢最馳名嘅番茄湯,又真係唔錯。番茄湯味夠濃,有新鮮蕃茄酸甜味道,唔會有個感覺係完全用茄膏開!炒蛋都幾滑,冇話煮到熟曬,做得唔錯。其實佢個番茄蛋湯粉可以揀其他餸既!下次我就唔會叫豬手囉!

兩點去到都仲係幾多人,要喺門口拎飛等位

15分鐘左右有位,叫咗個番茄炒蛋螺絲粉配脆皮豬手。

其實佢個番茄蛋湯粉可以揀其他餸既!下次我就唔會叫豬手囉!
2017-03-01 570 views
Lunch time食乜好,見搬左舖都一段時間我都未食過,今日就去試下我同朋友 叫左個香酥雞扒 同豬手 都係配囉絲粉(一個小辣 一個唔辣) *有辣度選擇小辣 食食下都幾辣 可能我唔算好食得辣啦唔辣既 食到蕃茄甜味朋友連湯都飲埋香酥雞扒 未至於係台式好香口既個款,但都可以豬手 食落去皮又唔係脆 但幾好味 唔會咸杯香濃朱古力幾好飲唔會好甜,2個人埋單108左右 如果有小朋友既會有兒童餐,但我見個小朋友話個雞翼辣,應該係有黑辣整體有下次,不過等位都要一段時間
小辣 食食下都幾辣 可能我唔算好食得辣啦
唔辣既 食到蕃茄甜味
朋友連湯都飲埋
香酥雞扒 未至於係台式好香口既個款,但都可以
豬手 食落去皮又唔係脆 但幾好味 唔會咸

杯香濃朱古力幾好飲唔會好甜,2個人埋單108左右

整體
有下次,不過等位都要一段時間
2017-02-25 342 views
入到大埔指定的飯堂之一,真係好好食。其實食呢間野既次數都應該一隻手數得曬,話多唔多話少唔少,因為大埔其實真係好多野食(小編並非住大埔),但十次真係有5,6次都係會選擇返食佢!蕃茄湯當然係主打,做得好好味,唔會太傑又唔會好似屋企煲湯禁,又有多款粉麵比你選擇。同時,都有多款送菜配搭,係午/晚餐既一個好地方招牌豬手, 蕃茄湯配螺絲粉(微辣)跟套餐包括的菠菜薯餅同牛油粟米,不過呢個比較一般,無咩特別,所以其實可以唔洗刻意跟餐

招牌豬手, 蕃茄湯配螺絲粉(微辣)
2017-01-04 882 views
🍅茄 全部是蕃茄你地有無發覺,身邊總有幾個朋友特別喜歡食蕃茄湯乜乜?!我每次食蕃茄湯都會諗起佢地😂話晒係蕃茄專門店,當然各式蕃茄湯焗茄醬乜乜都有,選擇的確不少。比起大學時期經常光顧 同是茄湯出名既星座冰室,當然選擇多好多,不過茄湯似乎偏酸較多,可能未必人人喜歡。今次試左招牌蕃茄滑蛋濃湯螺絲粉((HKD $45)) 下午茶時段可以優惠價價錢揀飲品其實好似車仔麵,可以揀唔同粉類麵類甚至配飯。除左滑蛋之外,亦都可以再選配菜,今次我揀左炒雜菇,不過都唔係重點🤔🍅🍅🍅湯底同炒蛋先係重點,滑蛋軟滑,湯底都非常濃稠,不過食食下會覺得有點偏酸🙈有蛋中和下都好。唔可以話非試不可,不過喜歡蕃茄又路經此地,都不妨試一試既~
🍅茄 全部是蕃茄

你地有無發覺,身邊總有幾個朋友特別喜歡食蕃茄湯乜乜?!

我每次食蕃茄湯都會諗起佢地😂

今次試左招牌蕃茄滑蛋濃湯螺絲粉
((HKD $45))
下午茶時段可以優惠價價錢揀飲品

唔可以話非試不可,不過喜歡蕃茄又路經此地,都不妨試一試既~
2016-12-31
$50 (Lunch)
2016-12-12 716 views
屈小姐好鍾意食蕃茄野嫁,所以賴生周圍帶佢食好多出名蕃茄野好西,好似《勝x園》,《華x冰室》同《樓x冰室》等等。基本上有蕃茄既地方,就會有我倆既足跡!(唔理港九新界,只要有好西既地方,就有我地既身影嫁啦)不過《蕃滿門》對於賴生黎講係好特別既,因為佢係屈小姐帶賴生去嫁!而且仲係一間好出色既蕃茄餐廳添!同埋每次屈小姐提起佢個名既時候,對眼都會Bling Bling嫁!可想而知,《蕃滿門》對屈小姐黎講吸引力係何其大呢!一蕃茄癮起既時候就會諗起《蕃滿門》,可惜既係佢總店執左,變相我地要去分店解相思之苦啦!同時,因為無左總店既關係,所以呢間分店係極多人排隊!我地拎左飛等左成差唔多半個鐘先入得!我地等既時候已經係門口睇餐牌商量定食D咩,但低B屈小姐一坐低仲要望多次餐牌最後confirm先落order😂😂😂 (其實我地食親都係叫果兩樣)1) 香濃蕃茄湯滑蛋螺絲粉 配香煎雞扒 加 炒什菌,芝士,西蘭花&粟米 (微辣)(4.5星)- 首先識食既一定食螺絲粉同微辣!螺絲粉掛滿晒蕃茄湯令美味加倍 比起其他選擇,螺絲粉一定係最好既!而微辣爲蕃茄湯添加另一份風味,甜甜酸酸夾雜一絲辣味,衝擊味蕾!(之前我地試過小辣
!(唔理港九新界,只要有好西既地方,就有我地既身影嫁啦)

!同時,因為無左總店既關係,所以呢間分店係極多人排隊
!我地拎左飛等左成差唔多半個鐘先入得!

比起其他選擇,螺絲粉一定係最好既!而微辣爲蕃茄湯添加另一份風味,甜甜酸酸夾雜一絲辣味,衝擊味蕾!(之前我地試過小辣,但就會遮左個蕃茄味

- 第2樣要介紹既係炒什菌配芝士+栗米呢個配搭,芝士係一片片係超市買到果隻,要靠熱蕃茄湯由熱融佢,不過芝士拉絲再纏繞住D螺絲粉⋯何其幸福阿
!炒什菌帶獨特既菇菌香味,連埋一齊食又有口感又夾蕃茄味!同樣令美味昇華!
 粟米就令每啖湯再甜D同埋有野咬下!

- 香煎雞扒又係另一樣推介,因為佢薄薄地,煎到成塊都好脆!連埋雞皮食超正嫁!而且本身都醃得好入味,雞醬都唔駛點!

- 不過我扣左0.5星,係因為以前總店既出品更佳,雞扒更香更脆,滑蛋就更滑(呢間熟得濟),而果間既蕃茄湯仲更濃郁好味!

2) 鮮茄蓉芝士焗豬扒薑黃飯 (4.5星)

- 個蕃茄汁好重蕃茄味呀!比濃湯通粉既酸一D,但更濃味!個汁夠挺身,配埋蕃茄粒食一流!而且好多汁,感覺上仲多過飯,唔怕唔夠汁撈飯!

- 豬扒無骨嫁!又Juicy又入味!唔錯喎!

- 不過呢,佢比以前總店果個欠缺薑味,總店果個係蕃茄同薑味兼備,但呢度呢個薑味就得好微,一入口就消失左,比蕃茄遮晒

整體黎講,呢間《蕃滿門》都做得出色,比元朗同food court分店好食,希望佢快d追番上總店既水準啦!We will be back!

#多謝妳咁遠都帶我黎食

#蕃茄狂熱

#賴生今日都摟住粒蕃茄

#宣示主權

#都係總店最好 (可惜無左T^T)
香濃蕃茄湯滑蛋螺絲粉+栗米,炒什菌,芝士&西蘭花
香煎雞扒
鮮茄蓉芝士焗豬扒薑黃飯
2016-12-10
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
香濃蕃茄湯滑蛋螺絲粉+栗米,炒什菌,芝士&西蘭花
香煎雞扒
鮮茄蓉芝士焗豬扒薑黃飯
2016-12-04 507 views
依間主打蕃茄炒滑蛋湯麵,我見佢餐牌show既麵係長通粉,咁我就㨂左佢,另外原來湯底仲可以㨂辣定唔辣,聽講依道個辣都幾勁,所以㨂左少辣。個蕃茄湯底真係超濃呀!而且係用真蕃茄!d蕃茄都好好食,最怕食到d蕃茄得個酸字,又或者咩野味都冇,但依道既蕃茄甜甜酸酸咁,好好食!個辣味都好值得稱讚,個辣好似係胡椒味,雖然少辣,但都真係幾辣,但辣得黎又同個蕃茄湯底好夾,另外,㨂左雞軟骨餃子,幾特別,個餃子入面有d好細既雞軟骨粒,有d咬口,都唔錯!仲有,依道個麵勁大碗,明明個日勁餓,但都食唔晒!加埋一,大約60蚊埋單,但食到咁飽,d蕃茄又足料,真係好抵!唯一美中不足既係個日個炒滑蛋老左d,所以唔太滑。另外如果要去咁要早d, 個日食完7點幾,門口已經好多人排隊啦!

2016-11-25 419 views
如果你係酷愛蕃茄味朋友呢間必試,蕃滿門蕃茄湯底充滿蕃茄濃味酸酸甜甜,再將炒滑蛋舖面,酸、甜、香、滑蕃茄湯米線滿足了我整個下午!牛肉蕃茄滑蛋濃湯螺絲粉煙燻黑椒煙鴨胸片螺絲粉芝士蕃茄滑蛋濃湯米線芝士同蕃茄蛋味道一向都好夾,所以呢碗湯米線連湯都無得留低粟米粒伴煙肉南瓜餅,南瓜好粉好實在,外脆而不油膩呢度仲有好特飲選擇
牛肉蕃茄滑蛋濃湯螺絲粉
煙燻黑椒煙鴨胸片螺絲粉
芝士蕃茄滑蛋濃湯米線
芝士同蕃茄蛋味道一向都好夾,所以呢碗湯米線連湯都無得留低
粟米粒伴煙肉南瓜餅,南瓜好粉好實在,外脆而不油膩
呢度仲有好特飲選擇
2016-11-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 芝士蕃茄滑蛋濃湯米線
2016-11-22 325 views
對於番茄其實本人唔係好熱衷,不過蕃滿門既番茄湯底係本人最愛之一,成日會特登入大埔食(雖然某啲foodcourt都有但始終總店最好食)今晚要左個肥牛公仔麵微辣再加個豬手,公仔麵係一貫水準,湯底濃味開胃。豬手水準差左少少,冇以前咁juicy,有啲乾,皮都冇以前咁脆。最後一定要推薦下呢度既檸檬茶,雖然要17蚊一杯一啲都唔平,但係佢係將啲檸檬blend落啲茶度,所以唔洗自己篤檸檬而且有檸檬既甘味。埋但51+17其實都幾貴,如果檸茶可以跟餐就好,因為17蚊一杯野飲其實都幾貴
招牌肥牛番茄公仔麵+豬手

2015-11-19
招牌肥牛番茄公仔麵+豬手
2016-11-07 322 views
自從男朋友帶我去食過一次後,就喜歡上呢個味道🍅濃濃蕃茄湯底加上辣味好開胃😃而辣度可以由唔辣、微辣🌶到大辣🌶🌶🌶仲有巴辣🔥自己選擇雖然我可以食到中辣,但試過不同辣度後我個人認為微辣配蕃茄湯底係最perfect 👍🏻因為既可以食得出蕃茄味,又唔會比辣味完全蓋過😋另外湯底會配上幼滑炒蛋,平時唔食蛋味既我只要配一啖湯就可以食得落喇😂可選配意粉、螺絲粉、通粉、長通粉米線、公仔麵。。仲有飯😦而餸菜有好多選擇,好似食車仔麵甘揀就得,如果lunch or tea hour 黎仲會有較優惠既set可以選擇今次我就揀左芝士配漢堡扒螺絲粉,一整塊芝士放係熱辣辣既湯上面,半溶芝士加蕃茄味螺絲粉好正😋有兩個半塊既漢堡扒,味道就一般無特別飲品我既必選係泡沫檸檬茶🍹我鐘意佢無檸檬片係入面,又無一般茶既澀味,食完濃濃蕃茄湯飲啖檸檬茶。。好爽😌食完約12點半,已經見到門口好多人等位👯‍♂️👯👯‍♂️👯所以都唔阻住人埋單走,到俾錢時先知原來12點9前離座成張單會88折😳嘩!突然覺得好抵食😂
自從男朋友帶我去食過一次後,就喜歡上呢個味道🍅

濃濃蕃茄湯底加上辣味好開胃😃
而辣度可以由唔辣、微辣🌶到大辣🌶🌶🌶仲有巴辣🔥自己選擇

因為既可以食得出蕃茄味,又唔會比辣味完全蓋過😋

可選配意粉、螺絲粉、通粉、長通粉米線、公仔麵。。仲有飯😦

有兩個半塊既漢堡扒,味道就一般無特別

飲品我既必選係泡沫檸檬茶🍹

嘩!突然覺得好抵食😂
2016-11-03
$38 (Lunch)
2016-10-26 245 views
$50 一碗同譚仔咁上下大嘅粉,冇嘢飲,包炒蛋同一個配菜,其實唔值呢個價錢⋯⋯⋯ 員工橫衝直撞,忙起上嚟態度都幾差,未食晒,唔會問你仲要唔要直接收走。除非你好鍾意食蕃茄,如果唔係可以唔洗試,附近好食又坐得舒服嘅餐廳仲有好多。
2016-08-25 911 views
是日第一次黎到緊係要睇下有咩招牌好吃。叫個員工介紹下 佢話個人口味五同 甘算 自己簡 最後叫左個下午茶餐 濃湯配長通粉 個人都好喜愛蕃茄 但食完 係五會再黎 蕃茄湯正常 未至於濃郁至於你用得蕃茄湯煮d粉 正常入味啦。佢係湯味同粉味都分得出 差態度又無下次
蕃茄湯正常 未至於濃郁
態度又
無下次
2016-08-16 703 views
平時假期最愛屋企附近的其中一間餐廳就是蕃滿門因為小妹十分喜歡蕃茄與炒滑蛋的配搭墨魚丸炒滑蛋蕃茄濃湯長通粉$45這家店的招牌菜正正就是我面前的蕃茄濃湯相信很多附近街坊一來再來我原因就是它午餐來說這個價錢一點都不便宜又一間不包餐飲但這家蕃茄湯真的很濃郁又有很多蕃茄在內而且上面的炒滑蛋 蛋味濃 入口幼滑食完都唔會口乾大家記得湯底可以選辣度像我不太能吃辣又想食的話點少辣便足夠已經可以食得很過癮~不久我又會再來
平時假期最愛屋企附近的其中一間餐廳

食完都唔會口乾
大家記得湯底可以選辣度
像我不太能吃辣又想食的話
點少辣便足夠
已經可以食得很過癮~

不久我又會再來

2016-05-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)